فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 110 (تابستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/06/30
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-37
آسیای مرکزی به رغم برخورداری از ویژگی های منطقه بودگی و نیز وجود پیشرا نها و محرک های فراوان برای نیل به همگرایی درون منطقه ای تا به امروز از مزیت های منطقه گرایی بی بهره مانده است. دولت های آسیای مرکزی پیوستن به ترتیبات و نهادهای منطقه ای سلسله مراتبی به رهبری قدرت های بزرگ را به تلاش برای ایجاد نهادهای درون منطقه ای و نیل به منطقه گراییترجیح داده اند. هدف کلی مقاله حاضر، مطالعه عوامل بیرونی موثر بر فقدان منطقه گرایی در آسیای مرکزی و نسبت آن با رشد همگرایی وابسته در این منطقه (از طریق مشارکت دولت های آسیای مرکزی در ترتیبات و نهادهای منطقه ای سلسله مراتبی به رهبری قدرت های بزرگ) است. هدف مذکور در این پرسش خلاصه شده است که «پیش شرط اساسی ظهور منطقه گرایی در آسیای مرکزی چیست؟» پاسخ اولیه این است که «تاسیس نهادهای درون منطقه ای رسمی با حضور همه یا اکثر کشورهای آسیای مرکزی به گونهای که وفاداری و تعهد دولت های عضو نسبت به اهداف و منافع نهادهای درون منطقه ای و اعضای آنها بیش از وفاداری و تعهد آنها به دیگر دولت ها و نهادهای منطقه ای و فرامنطقه ای باشد، اصلی ترین پیش شرط ظهور منطقه گرایی در آسیای مرکزی است». مقاله حاضر از نوع کیفی (توصیفی-تحلیلی) بوده و به شیوه مورد پژوهشی انجام شده است. یافته های مقاله ضمن تایید فرضیه با این نتیجه همراه بوده اند که تداوم وابستگی دولت های آسیای مرکزی به ترتیبات و نهادهای منطقه ای وسیع تر و سلسله مراتبی به رهبری قدرت های خارجی می تواند به تدریج ویژگی منطقه بودگی را از آسیای مرکزی سلب نماید و آن را به یک زیرمنطقه تبدیل نماید.
کلیدواژگان: منطقهبودگی، منطقهگرایی، همگرایی درونمنطقهای، همگرایی وابسته و سازمان همکاری آسیای مرکزی -
صفحات 39-76
الگوهای مختلف توسعه صادرات بر حسب ویژگی های کشور مبدا و مقصد، نوع کالا، روابط، تسهیل کننده ها و محدود کننده ها است. بازاریابی رکن اساسی فروش و صادرات بوده و بازاریابی دیجیتال با استفاده از ابزارها و کانال های دیجیتالی، شیوه های سنتی بازاریابی را متحول و حصول اهداف آن را تسریع و تسهیل نموده است. بسیاری از مولفه های بازاریابی مستلزم ثبات محیطی و قابلیت پیش بینی است، اما برخی به علت پیچیدگی محیطی با ابزارهای هوشمند سازی قابلیت بهینه شدن دارند. از سوی دیگر، نفوذ و تقویت حضور در بازار منطقه آسیای مرکزی و قفقاز به خصوص فناوری برتر با قابلیت رشد سریع مصرف، مستلزم به کارگیری ابزارهای جدید است. اما آیا ابزارهای هوشمند سازی همانند هوش مصنوعی بازاریابی دیجیتال، می توانند هدف توسعه صادرات فناوری برتر را در این منطقه تسریع و تسهیل نمایند؟ متغیرهای آن کدام هستند؟در این تحقیق 10 مولفه با قابلیت رفع این چالش شناسایی شد؛ ابزارهای بازاریابی دیجیتال هوشمند، مصرف کنندگان، تحلیل، مفاهیم، برنامه های کاربردی، ارتباطات، تجارت الکترونیک، مشارکت هوشمند در تولید دانش و معاملات هوشمند همراه با امنیت سایبری. بر اساس الگو سازی ساختاری تفسیری این تحقیق کاربردی از طریق روش های استقرایی، علمی و ترکیبی در پارادایمی عملگرا الگو 5 سطحی و ماتریس 4 طبقه برای 30متغیر موثر را شناسایی و طبقه بندی نمود. مهم ترین آن مولفه آنالیز هوشمند بوده و مشخص شد دانش و ارتباطات هوشمند، امنیت دیجیتال بالاترین قابلیت رشد الگوی توسعه صادرات منطقه آسیای مرکزی و قفقاز را دارا است.
کلیدواژگان: بازاریابی دیجیتال، بازاریابی دیجیتال هوشمند، توسعه صادرات، فناوری برتر، آسیای مرکزی و قفقاز و الگو سازی ساختاری- تفسیری -
صفحات 77-98
مقاله حاضر معطوف به تبیین آثار اجرایی شدن ابتکار کمربند و راه بر لایه منطقه ای محیط ژیواکونومیک ایران است. پرسش کلیدی مقاله عبارت از این است که اجرایی شدن ابتکار کمربند و راه چه تاثیراتی بر لایه منطقه ای محیط ژیواکونومیک ایران داشته است؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش ارایه شده، عبارت از این است که آثار اجرایی شدن ابتکار کمربند و راه درمحیط ژیواکونومیک ایران در قالب تبدیل شدن قزاقستان به هاب جدید لجستیک و انرژی، تعریف پاکستان به عنوان مهمترین شریک چین و تبدیل شدن امارات عربی متحده به هاب لجستیک این طرح کلان در خاورمیانه، بروز و ظهور یافته است. یافته های مقاله نشان از تاثیرات چندگانه اجرایی شدن این طرح کلان بر محیط ژیواکونومیک ایران دارد. در ضلع شمالی اجرایی شدن راه گذرهای شرقی-غربی می تواند به تضعیف مزیت نسبی ایران به عنوان حلقه وصل کننده اقتصادهای آسیای مرکزی به اقتصاد جهانی منجر شود و از دیگر سو با توسعه زیرساخت های نرم و سخت همگرایی منطقه ای، فرصت های جدیدی برای ایران ایجاد نماید. در ضلع شرقی محیط ژیواکونومیک ایران، کاهش موانع ساختاری توسعه اقتصادی پاکستان را می توان به مثابه فرصتی جدید برشمرد.
کلیدواژگان: : چین، ابتکارکمربند و راه، ژئواکونومی، ایران و راه گذرهای حمل و نقلی -
صفحات 100-139
دولت دوفاکتوی آبخازیا به رغم اینکه به لحاظ بین المللی در انزوا قراردارد به لحاظ داخلی نسبتا پایدار بوده و در انجام کارویژه های داخلی خود موفق عمل نموده که بخش بزرگی از این موفقیت را مدیون حمایت های همه جانبه روسیه است. آرمان و آرزوی مردم آبخازیا را استقلال از تفلیس و مسکو و تعامل آزاد با جهان گسترده تر به ویژه اروپا به مثابه دولتی دارای حق حاکمیت تشکیل می دهد. هدف اصلی مقاله حاضر را کشف راهبرد مسکو و بروکسل برای پیروزی در مناقشه آبخازیا و تاثیر آن بر تداوم این مناقشه تشکیل می دهد. پرسش اصلی نیز اینگونه مطرح شده است که «روسیه و اتحادیه اروپایی برای پیروزی در مناقشه آبخازیا چه راهبردی را درپیش گرفته اند؟» فرضیه توصیفی که مقاله در صدد آزمون آن برآمده این است که «روسیه و اتحادیه اروپایی برای پیروزی در مناقشه آبخازیا صبر راهبردی را در دو جهت متضاد درپیش گرفته اند؛ مسکو در انتظار ایجاد تحول ساختاری و زیربنایی در جامعه و حکومت گرجستان و بروکسل در انتظار اثربخشی تحریم های غرب بر روسیه است». مقاله حاضر از نوع کیفی بوده و برپایه روششناسی توصیفی-تبیینی انجام پذیرفته است. یافته های پژوهش نیز ضمن تایید فرضیه این نتیجه را به همراه داشته اند که با توجه به راهبرد انتظار دو بازیگر اصلی مناقشه آبخازیا، محتمل ترین گزینه تا آینده قابل پیشبینی «تداوم وضعیت موجود همراه با ایستایی و انزوای بیشتر» خواهدبود که زمان در آن علیه راهبرد اتحادیه اروپایی جریان دارد، هرچند ضرورتا به معنای منفعت روسیه نیست.
کلیدواژگان: مناقشه منجمد، دولت دوفاکتو، آبخازیا (جمهوری آبخازستان)، سیاست تعامل و عدمشناسایی و صبر راهبردی -
صفحات 141-172
بهبود نسبی شرایط زندگی در بومسازگان قزاقستان طی دو دهه گذشته تا حد زیادی پیامد توسعه نهادی و حقوقی این کشور در حوزه حفاظت از محیط زیست بوده است. هدف مقاله حاضر ، ارزیابی حکمرانی زیست محیطی قزاقستان از چشم انداز روند قانونگذاری و تحولات حقوقی و تاثیر آن بر امنیت زیست محیطی در این کشور طی سه دهه گذشته است. بر این پایه، پرسش اصلی مقاله این است که «تحول در ابعاد قانونی و حقوقی حکمرانی زیست محیطی در قزاقستان از زمان استقلال تا به امروز چه پیامدهایی بر امنیت زیست محیطی در این کشور داشته است؟» در مقابل این فرضیه به آزمون گذاشته شده است که «تغییرات قانونی و حقوقی در حکمرانی زیست محیطی قزاقستان از زمان استقلال تا به امروز به دلیل تدوین تدریجی قوانین سخت گیرانه تر برای حفاظت از محیط زیست، ایجاد ساختار مدیریت یکپاچه حفاظت از محیط زیست، استفاده از تجارب سایر کشورها در حوزه مدیریت زیست محیطی و نیز ارتقا همکاری های زیست محیطی بین المللی به بهبود نسبی امنیت زیست محیطی در این کشور منجر شده است». مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای بوده و از روش توصیفی-تحلیلی بهره برده است و چارچوب مفهومی حاکم بر آن را تعاریف و گزاره های نظری مفهوم امنیت زیست محیطی تشکیل میدهد. یافته های مقاله ضمن تایید فرضیه نشان می دهند، مجموعه قوانین جدید زیست محیطی قزاقستان می تواند به شرط پیاده سازی موثر در مرحله اجرا با یکپارچه سازی قوانین حوزه های گوناگون محیط زیست و ایجاد سازگاری قوانین زیست محیطی با شرایط واقعی حاکم بر سطوح محلی، ملی و بین المللی به ارتقا عملکرد زیست محیطی این کشور طی سال های آینده منجر شود.
کلیدواژگان: امنیت زیستمحیطی، حکمرانی زیستمحیطی، مجموعه قوانین زیستمحیطی قزاقستان، بومسازگان و تغییرات اقلیمی -
صفحات 173-201اگرچه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 و تضعیف روسیه در عرصه بین المللی، روابط میان روسیه و غرب با تنش چندانی مواجه نبود، اما به مرور و به ویژه پس از به قدرت رسیدن پوتین روابط این دو کنشگر با تنش های مختلفی همراه شد. نقطه عطف تغییر در نگاه روس ها به غرب، سال 2004 بود که مجموعه ای از انقلاب های رنگی در جمهوری های پیشین شوروی به وقوع پیوست. به باور نخبگان حاکم در روسیه این اقدام ها، نقطه پایان قرارداد میان سیاستمداران جریان اصلی در غرب با روسیه و لحظه مهمی در چرخش نگاه روسیه از غرب و تشدید احساسات ضدغربی در روسیه است. پس از آن بود که روسیه درصدد تثبیت جایگاه خود در نظام بین الملل و تضعیف ساختارهای غرب به ویژه اتحادیه اروپا برآمد. روسیه در سال های اخیر توانسته، روسیه دوستی و شک گرایی به اروپا را که دو روی یک سکه هستند در اروپا پیش ببرد. این سیاست روسیه برای احزاب و کشورهایی که خود را قربانی اتحادیه اروپا می دانند، جذابیت فراوانی دارد. مسکو امیدوار است که به قدرت رسیدن احزاب راست افراطی، موجب تضعیف ساختارهای لیبرال دمکراسی شود. هدف محوری سیاست خارجی روسیه در سال های گذشته به چالش کشیدن ساختارهای امنیتی موجود در غرب و تضعیف انسجام اتحادیه اروپا است. پرسش اصلی مقاله این است که «اهداف کلان روسیه در تقویت روابط خود با احزاب راست افراطی پوپولیستی اروپایی چگونه قابل تحلیل است؟» در پاسخ این فرضیه به آزمون گذاشته شده است که «هدف محوری سیاست خارجی روسیه در سال های گذشته به چالش کشیدن ساختارهای امنیتی موجود در غرب است و مسکو امیدوار است فشار احزاب پوپولیست بتواند موجب افول روایت لیبرال غربی و تضعیف ساختارهای لیبرال دمکراسی به ویژه اتحادیه اروپا شود». این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی است.کلیدواژگان: پوپولیسم، روسیه، راست افراطی، اتحادیه اروپا، قدرت بزرگ، اوراسیاگرایی و ناتو
-
Pages 1-37
Despite having the characteristics of being a region and the existence of many incentives to achieve intra-regional convergence, Central Asia has been always deprived of the advantages of regionalism. Central Asian states have preferred to join regional hierarchies and institutions led by major powers rather than trying to establish intra-regional institutions and achieve regionalism. This paper is mainly aimed at examining the external factors affecting the lack of regionalism in Central Asia and its relationship with the growth of dependent integration in this region (through the participation of Central Asian states in hierarchical regional arrangements and institutions led by major powers). This aim is to be achieved through addressing the question of "What is the basic precondition for the emergence of regionalism in Central Asia?" The initial answer is: "establishment of formal intra-regional institutions with the presence of all or most Central Asian countries in such a way as to increase their loyalty and commitment to the goals and interests of intra-regional institutions rather than to other regional and supra-regional governments and institutions is the main precondition for the emergence of regionalism in Central Asia." The paper is qualitative (descriptive-analytical) and utilizes a case study methodology. The findings, while confirming the hypothesis, also conclude that the continuing dependence of Central Asian governments on the broader and hierarchical regional arrangements and institutions led by foreign powers can gradually deprive Central Asia of its regional identity and convert it into a sub-region.
Keywords: Regionalism, Intra-Regional Integration, Dependent Integration, the Central Asian Cooperation Organization -
Pages 39-76
Different developed export Models are based on the characteristics of the country of origin and destination, type of goods, relationships, facilitators and restrictions identified. Marketing is based on sales and exports, and digital marketing, using digital tools and channels, has transformed traditional marketing methods and accelerated and facilitated the achievement of its goals. Many variables of marketing require environmental stability and predictability, but some,due to their environmental complexity, can be optimized with smart tools. On the other hand, influence and strengthening presence in the market in Central Asia and the Caucasus, especially in high-tech, and fast-growing technology, require the use of new tools. So, can smart tools such as digital marketing, artificial intelligence, facilitate the exports target of high-tech? What are the variables? In this study, 10 components were identified that can meet this challenge: smart digital marketing tools, smart consumers, smart analysis, smart concepts, smart APPs, smart communications, smart-commerce, smart participation in knowledge production and smart transactions as well as cyber security. Based on interpretive structural modeling, this applied research identified and classified a 5-level model and a 4-sectorMICMAC matrix for 30 effective variables through inductive, scientific, and hybrid methods in paradigm-pragmatism. The most important component is smart intelligent analysis and it was found that the components of smart knowledge, smart communication, cyber security have the highest potential of growth in the export development model for Central Asia and the Caucasus for planning and decision making.
Keywords: Digital Marketing, Smart Digital Marketing, export development, high technology, Central Asia, The Caucasus, Interpretive Structural Modeling(ISM) -
Pages 77-98
This article explains the effects of the implementation of the Belt and Road Initiative on the regional level of Iran's geo-economic space. The effects of the implementation of the Belt and Road Initiative on Iran's geo-economics have emerged in the form of Kazakhstan becoming a new logistics and energy hub, Pakistanappearing as China's most important partner, and turning the United Arab Emirates into a logistics hub. The findings of the article show the multiple effects of the implementation of this megaproject on the geo-economics space of Iran. On the northern side, the implementation of the East-West corridors could weaken Iran's comparative advantage as a link between Central Asian economies and the global economy, and on the other hand, create new opportunities for Iran by developing soft and hard regional integration infrastructures. On the eastern side of Iran's geo-economic space, implementation of the Belt and Road Initiative will reduce the structural barriers to Pakistan's economic development. Reducing obstacles to Pakistan's economic development will create new opportunities for Iran.
Keywords: China, Belt, Road Initiative, Iran, Transit Corridors -
Pages 100-139
In spite of being internationally isolated, the de facto government of Abkhazia has been relatively stable and successful in carrying out its internal functions, a large part of it being due to the full support of Russia. The aspiration of the Abkhazian people is independence from Tbilisi and Moscow as well as free interaction, as a sovereign state, with the wider world, and in particular Europe. The main purpose of this paper is to discover the strategy of Moscow and Brussels to win the Abkhazian conflict and the following impacts on the continuation of this conflict. The question addressed here is: "What are the strategies of Russia and the European Union to win the conflict in Abkhazia? “The descriptive hypothesis this paper is to examine is: "Russia and the European Union have exercised strategic patience to win the Abkhazian conflict in two opposite directions: Moscow is looking forward to structural and infrastructural development in the society and the government of Georgia and Brussels are waiting on the Western sanctions to begin to bite Russia. “The paper is of qualitative type and is conducted utilizing a descriptive-explanatory methodology. The findings of the study confirm the hypothesis and also conclude that, considering the expectation strategy of the two main actors in the Abkhazian conflict, the most likely option for the foreseeable future is "continuation of the status quo with more stagnation and isolation,” in which time is running out against the EU strategy, although it does not necessarily mean fulfilling Russia's interests.
Keywords: Frozen Conflict, De Facto Government, Abkhazia (Republic of Abkhazia), Non-Recognition, Interaction Policy, Strategic Patience -
Pages 141-172
The relative improvement of the living conditions in Kazakhstan's ecosystem over the past two decades has mostly been the result of institutional and legal development of the country in protecting the environment. This paper is to assess the environmental governance of Kazakhstan from the perspective of the legislative process and legal developments and its impact on environmental security in this country over the past three decades. Accordingly, the main question is: "What are the environmental security consequences of the developments in the legal aspects of environmental governance in Kazakhstan since independence?" The hypothesis tested in this paper is: “due to the gradual development of stricter laws for environmental protection, the creation of an integrated management structure for environmental protection, applying the experiences of other countries in the field of environmental management, as well as promoting international environmental cooperation, legal developments in the environmental governance of Kazakhstan since independence have led to a relative improvement in environmental security”. This paper is descriptive-analytical and the conceptual framework governing it consists of definitions and theoretical propositions of the concept of environmental security. While confirming the hypothesis, the findings show that Kazakhstan's new set of environmental laws may lead to improving its environmental performance in the coming years in case of efficient implementation through integrating laws in various environmental areas and making environmental laws compatible with the real conditions prevailing at local, national and international levels.
Keywords: Environmental security, Environmental governance, Kazakhstan’s Environmental Code, Ecology, Climate Change -
Pages 173-201Although after the disintegration of the Soviet Union in 1991 and its weakening in the international arena, relations between Russia and the West did not face much tension, and even cooperation between the two sides was established, gradually, and especially when Putin took office, Russian-Western relations have been strained. The turning point in changing Russians' view on the West was in 2004, when a series of color revolutions took place in the former Soviet republics. To Moscow, color revolutions were carried out with the help of the West or the US with the aim of creating a color revolution in Russia itself. For the Russian ruling elites, these actions marked the end of the cooperation between the mainstream politicians in the West and Russia, and an important moment in turning Russia's look away from the West and intensifying anti-Western sentiment in Russia. Since then, Russia sought to cement its position in the international system and weaken Western structures, especially the EU. To strengthen its influence in Europe, Moscow uses various tools to weaken the EU. In recent years, Russia has managed to promote Russophilia and Euroscepticism, that are two sides of the same coin. Russia's policy is attractive to parties and countries which see themselves as victims of the European Union. Russia hopes that the rise of right-wing parties in European countries will weaken liberal democracy structures. In recent years, challenging the security structures in the West and undermining the cohesion of the EU, have been the central goal of Russia's foreign policy. The main question is that "what are the main aims of Russia in strengthening its relations with European far right parties?" The hypothesis is that "Russia's main foreign policy is to challenge the Western security structures and Moscow hopes the rise of right-wing parties in European countries will undermine the Western liberal narrative and weaken the liberal democracy structure especially the EUs’". Using explanatory- analytical research method, the author attempts to find an answer to the article's question.Keywords: populism, Russia, Far Right, The EU, Great Power, Eurasia, NATO