فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 87 (پاییز 1399)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 87 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا اهری*، هادی ندیمی، صحرا عابری زاهد، فاطمه توانایی مروی، پریسا رحیم زاده، مریم حیدرخانی، شیوا فلاح نجم آبادی صفحات 1-29
    مسئله موقعیتی در جهان واقعی است که ما در آن مطلوبی داریم، اما شیوه دستیابی به آن برایمان روشن نیست. در معماری، مانند حوزه های دیگر دانش، هدف برخی از تحقیقات حل مسایل واقعی جهان معماری است. هدف از این مطالعه بیان تعریفی از تحقیق مسئله مدار در معماری، اجزا، فرایند و انواع آن است. این تحقیق در چارچوب راهبرد طبقه بندی به منظور روشن کردن خصوصیات این نوع از تحقیقات معماری انجام و برای اجرای آن، 29 رساله دکتری معماری انتخاب شد که در دانشگاه های برتر جهان دفاع شده بود و حل مسئله ای در حوزه معماری را دنبال می کرد. در این پژوهش چکیده این رساله ها بررسی و تحلیل شد. این بررسی نشان می دهد که آن دسته از تحقیقاتی را که فرایند اجرای آنها به راه حلی برای مسایل جهان واقعی معماری منتهی می شود، می توان تحقیقات مسئله مدار نامید. در این نوع تحقیقات از چارچوب های علمی ای استفاده می شود که برای حل مسایل جهان واقعی در حوزه های دیگر دانش بسط یافته است و با دو نوع مسایل سروکار دارد: مسایلی با حدود روشن و مسایلی که حدود روشنی ندارند. مسایلی که حدود روشنی ندارند، اغلب در حوزه های میان رشته معماری با رشته های علوم اجتماعی مطرح می شود. این نوع از تحقیقات رویکردی مختلط را دنبال می کند و با انواع دیگر تحقیقات همراه می شود. تحقیقات مسئله مدار برای یافتن راه حل های فنی و راهبردهای طراحی و مدیریتی انجام می شود.
    کلیدواژگان: روش تحقیق در معماری، تحقیقات مسئله مدار، روش تحقیق مختلط، رساله دکتری معماری، فرایند حل مسئله
  • غلامرضا پازوکی*، منیره تدین، منیژه میرهاشمی صفحات 31-47
    آزمون جامع دکتری در مرحله گذار از بخش آموزشی به بخش پژوهشی برگزار می شود. هدف از اجرای این آزمون ارزیابی توانمندی هایی است که دانشجو در بخش آموزشی کسب کرده است. در این تحقیق یک مطالعه تطبیقی و مقایسه ای در زمینه اهمیت و اجرای آزمون جامع دکتری در دانشگاه های منتخب آمریکا و ایران انجام شده است. با توجه به آنکه این آزمون یک آزمون تخصصی است، این مطالعه برای رشته مهندسی شیمی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که در دانشگاه های منتخب آمریکا و دانشگاه های منتخب ایران آزمون جامع به صورت کتبی یا شفاهی یا ترکیبی از هر دو برگزار می شود. در بیشتر دانشگاه های منتخب ایران این آزمون به صورت کتبی برگزار می شود. البته، پیشنهاد می شود که برای بررسی تسلط دانشجو بر اصول و مبانی رشته مهندسی شیمی، آزمون جامع به صورت شفاهی هم برگزار شود. همچنین نتایج مطالعه تطبیقی نشان داد که در دانشگاه های منتخب آمریکا سرفصل و منابع این آزمون مشخص است و به دانشجویان اعلام می شود. این در حالی است که منابع و سرفصل این آزمون در دانشگاه های ایران مشخص نیست. همچنین در دانشگاه های آمریکا آزمون جامع شامل مبانی مهندسی شیمی است که بیشتر در سطح کارشناسی برگزار می شود، اما در دانشگاه های منتخب ایران آزمون جامع بیشتر در سطح  تخصیلات تکمیلی برگزار می شود.
    کلیدواژگان: آزمون جامع، مهندسی شیمی، دانشگاه های آمریکا، دانشگاه های ایران
  • علی کریم پور*، حمیدرضا پور رضا، مجید میرزاوزیری، علی عباسی صفحات 49-71
    آموزش الکترونیکی و نفوذ تدریجی آن در نظام آموزش عالی سال ها مد نظر صاحب نظران بوده است. در این مطالعه به صورت تحلیلی با توجه به وضعیت به وجود آمده در دنیا به دلیل شیوع بیماری کووید-19، آموزش الکترونیکی و تاثیرات آن در نظام آموزشی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد بررسی شده است. همچنین تلاش شده است تا با توجه به شرایط ایجاد شده از همه گیری این بیماری و تعطیلی مراکز آموزشی حضوری در نیمسال دوم سال تحصیلی 99-1398، موضوع آموزش الکترونیکی و تاثیر آن در نظام آموزش بررسی شود. در این خصوص، از اطلاعات آماری دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان نمونه استفاده شده است. در گام اول پرسشنامه ای برای استفاده از نظرهای دانشجویان طراحی و سپس، با استفاده از اطلاعات به دست آمده، شرط لازم برای ارایه دروس به صورت الکترونیکی، ترکیبی یا حضوری مشخص شد. با توجه به امکان تبدیل تعداد چشمگیری از کلاس های حضوری به کلاس های الکترونیکی یا ترکیبی، این امر موجب آزادسازی برخی از کلاس های درسی و کمک بسیار به بهبود، اصلاح و برنامه ریزی فضاهای آموزشی و پژوهشی خواهد شد.
    کلیدواژگان: کووید-19، آموزش حضوری، آموزش الکترونیکی، نظام آموزشی
  • رزا وکیلی نژاد* صفحات 73-90
    بیش از شش سال از تصویب آخرین بازنگری در محتوای آموزشی دوره کارشناسی ارشد دو رشته طراحی و برنامه ریزی شهری می گذرد. در این مدت تغییرات شگرفی در جهان پیرامون حوزه های مختلف رخ داده که از جمله مهم ترین آنها در حوزه محیط زیست و ابزارهای سنجش عملکرد محیط زیستی است. مطالعه حاضر برای ارزیابی دانش محیط زیستی در برنامه درسی این دو رشته انجام شده است. هدف این پژوهش دستیابی به اجماع درباره نحوه محتوا و شیوه کارآمد آموزش مسایل محیط زیستی به دانشجویان رشته شهرسازی بود و با استفاده از روش تحقیق توصیفی پیمایشی انجام شد. پرسشنامه تهیه شده با استفاده از روش تحقیق دلفی در میان 12 نفر از استادان دو رشته یادشده به نظرسنجی گذاشته و در مرحله نهایی راهکارهای پیشنهادی در زمینه محتوا و شیوه آموزش ارایه شده است. نتایج پژوهش ضرورت بازنگری در برنامه آموزشی این دو رشته را نشان داده و دو روش پیشنهادی تغییر در محتوای دروس با ایجاد رویکردهای زیست محیطی یا تعریف یک درس جدید در زمینه مسایل محیط زیستی را مطرح ساخته است. بدین ترتیب، نتایج به دست آمده می تواند از دو نظر برای پرکردن خلا موجود در زمینه آموزش محیط زیست در رشته های مذکور استفاده شود. در وجه اول به صورت آموزش مستقیم، مبانی لازم برای تدوین سرفصل درس پیشنهادی محیط زیست در برنامه درسی مصوب دو رشته فراهم و در وجه دوم به صورت آموزش غیرمستقیم، مباحث سه گانه پیشنهادی دانش و مفاهیم پایه، دستورالعمل ها و راهکارها و ابزارهای سنجش، در سرفصل فعلی دروس، به ویژه دروس کارگاه های طراحی و برنامه ریزی شهری و روش ها و فنون طراحی گنجانده شده است.
    کلیدواژگان: آموزش طراحی شهری، کارشناسی ارشد، برنامه ریزی شهری، طراحی شهری، دانش محیط زیستی
  • غلامعلی منتظر*، مهدیه فرازکیش صفحات 91-111
    در شرایط کنونی و با قرارگرفتن در عصری که از آن به عنوان «عصر دانش» یاد می کنند، برای بیشتر جوامع پی ریزی پایه های توسعه بر مبنای آموزش مبتنی بر نظام های دانش مدار به یک الزام تبدیل شده است. این الزام موج گسترش کمی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی را در دستورکار کشورهای مختلف قرار داده است، لیکن همزمان با موضوع جهانی شدن و افزایش اهمیت «دانشگاه های تراز جهانی»، توازن میان گسترش کمی و توسعه کیفی به چالشی اساسی، به ویژه در حوزه آموزش عالی، در کشورهای در حال توسعه تبدیل شده است. بر این اساس، در این مطالعه ارزیابی عملکرد کمی و کیفی دانشگاه هایی که بر اساس مصوبه «طرح آمایش آموزش عالی کشور» در تراز جهانی طبقه بندی شده اند، از منظر معیارهای دروندادی و میزان سرمایه گذاری بخش دولتی صورت گرفته است. به منظور ارزیابی عملکرد کمی و کیفی مجموعه این دانشگاه ها با بهره گیری از مطالعات اسنادی، شش معیار اصلی متشکل از دو معیار کمی و چهار معیار کیفی انتخاب و روند تغییرات این معیارها طی بازه زمانی 50 ساله 1345 تا 1394 تحلیل شده است. نتایج نشان داد که روند تغییرات در معیارهای کمی تقریبا برای تمام دانشگاه های منتخب صعودی بوده است. در معیارهای کیفی نیز در بازه های زمانی سال های 1357-1345 و 1380- 1369 روند رو به بهبود مشاهده شده است؛ لیکن در دوره زمانی سال های 1368-1357 به دلیل شرایط خاص ناشی از وقوع جنگ تحمیلی در کشور، تقریبا در تمام معیارها افت جدی رخ داده است. روند گسترش کمی ناموزون و توسعه کیفی نزولی نسبی در سال های اخیر، توجه جدی مدیران و سیاستگذاران آموزش عالی کشور را در برنامه ریزی برای شناسایی گلوگاه های ارتقای دانشگاه ها به تراز جهانی و تقویت سازوکارهای رفع موانع موجود می طلبد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری آموزش عالی، دانشگاه های تراز جهانی، دروندادهای دانشگاه، ارزیابی عملکرد، توسعه کمی و کیفی
  • داود قرونه*، فاطمه ثنائی پور صفحات 113-136

    امروزه، در آموزش عالی کشور ما، بعد از یک دوره رشد کمی موضوع ارتقای کیفیت آموزش به یک هدف و مطالبه عمومی به ویژه در آموزش مهندسی تبدیل شده است. در مسیر ارتقای کیفیت آموزش مهندسی عوامل مختلفی موثرند که یکی از مهم ترین آنها اعضای هییت علمی است. این پژوهش با هدف ارایه الگویی برای توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی به منظور ارتقای کیفیت در آموزش مهندسی انجام شده است. رویکرد پژوهش کیفی و اکتشافی بود که به روش تحلیل تفسیری انجام شد. برای این منظور محتوای مقالات و اسناد مکتوب موجود در قلمرو توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی طی ده سال گذشته تحلیل شد. ابتدا پیشینه موضوع و الگوهای ارایه شده توسط محققان در پایگاه های علمی داخلی و خارجی شناسایی و پس از انتخاب مرتبط ترین منابع، در خصوص تحلیل آنها و استخراج مفاهیم مرتبط اقدام شد. داده ها با استفاده از روش کدگذاری و در دو مرحله کدگذاری باز و محوری تحلیل شدند. پس از تحلیل اسناد پژوهشی شناسایی شده و استخراج مفاهیم مرتبط (تعداد 120 مفهوم از 25 سند)، الگوی توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی طراحی شد. در مرحله بعد، به منظور اطمینان از اعتبار یافته ها، الگوی طراحی شده به پنج نفر از صاحبنظران حوزه آموزش عالی و آموزش مهندسی عرضه شد و همچنین با آنها مصاحبه نیمه ساختاریافته ای به منظور تکمیل الگو صورت گرفت. الگوی ارایه شده در این مقاله یک الگوی فرایندی و محتوایی است. بر مبنای این الگو، نقطه آغاز برنامه های توسعه هییت علمی، ماموریت و اهداف دانشگاه است و برنامه های توسعه حرفه ای مبتنی بر نیازهای اعضای هییت علمی طراحی می شود. همچنین راهبردهای مختلفی برای اجرای برنامه های توسعه حرفه ای ارایه شده است و برخورداری از سازوکار ارزشیابی و بازخورد از دیگر ویژگی های این الگوست که آن را از سایر الگوهای مشابه متمایز می سازد.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، اعضای هیئت علمی، ارتقای کیفیت، آموزش مهندسی
  • پرویز جبه دار مارالانی* صفحات 137-143
    داوطلبان ورود به رشته های مهندسی، علوم ریاضی و فیزیک دانشگاه ها از میان فارغ التحصیلان رشته ریاضی_ فیزیک دبیرستان ها است. در طول دو دهه گذشته کاهش چشمگیری در تعداد دانش آموزان انتخاب کنندگان رشته ریاضی_ فیزیک در دبیرستان ها و در نتیجه تعداد داوطلبان رشته ریاضی فیزیک آزمون سراسری دانشگاه ها بوجود آمده است. این روند به کاهش داوطلبان رشته های مهندسی و افت سطح علمی آنها منجر شده است. دانش آموزان نخبه دبیرستان ها به دلیل براهم بودن زمینه های اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم تجربی بخصوص رشته های پزشکی تمایل چندانی برای انتخاب رشته ریاضی_ فیزیک در دبیرستان ها نشان نمی دهند و این امر علاوه بر کاهش تعداد داوطلبان ورود به رشته ریاضی_ فیزیک بلکه سطح علمی داوطلبان ورود به رشته های مهندسی را نیز پایین آورده است. انجمن آموزش مهندسی ایران میزگردی برای بررسی دلایل پیش آمدن این وضعیت ترتیب داد و مطالبی که اینجانب در این میز گرد ارایه کردم در این مقاله مطرح می شود
    کلیدواژگان: داوطلبان، فیزیک، ریاضی، علوم مهندسی، کاهش دانشجو، کنکور
|
  • Zahra Ahari *, Hadi Nadimi, Sahra Aberi Zahed, Fatemeh Tavanaie Marvi, Parisa Rahimzadeh, Maryam Heidarkhani, Shiva Fallah Najmabadi Pages 1-29
    Solving the problems of everyday life is a common practice. Something becomes a problem when we do not have a ready response for it. Actually, we encounter a problem when we have a goal, but the way to reach it is not obvious. Sometimes the path to get the solution is obvious, while sometimes we face a complex pathway that requires further and more profound recognition. In architecture, like other fields of knowledge, the goal of some studies is to find solutions for the real problems of the architectural world. In this paper, we aim to define problem-solving research in architecture, its elements, processes and types. This study is being carried out with the classification strategy to clarify the characteristics of problem-solving research in architecture. For this purpose, we selected 29 PhD dissertations that were defended in the world’s top universities and sought to solve a problem in architecture. In this article, their abstracts were reviewed and analyzed. We show that in the studies where the research process leads to a solution for a real problem in architecture can be classified as problem-solving research. This kind of PhD dissertation uses scientific frameworks developed in other fields of knowledge for solving real-world problems, and therefore, similar to them, deal with two types of issues: well-defined and ill-defined problems. Ill-defined problems in architecture are often interdisciplinary with social sciences. These studies have a mixed-method approach and are in combination with other strategies. Problem-solving research is being conducted to find technical solutions, design and management strategies.
    Keywords: Research Method in Architecture, Problem-Solving Researches, Mixed-Method Research, PhD. Dissertation, Process of Problem Solving
  • Gholamreza Pazuki *, Monireh Tadayyon, Manijeh Mirhashemi Pages 31-47
    Qualify exam (QE) is held in the transition phase from the educational step to the research step. The aim of this exam is to assess the abilities of educational phase. Accordingly, a comparative study on the implementation of QE in the selected US and Iranian universities has been studied in chemical engineering felid. The results showed that a comprehensive test is held in written or oral form or a combination of both. In most universities in Iran, this test is held in writing. It is suggested that a comprehensive oral exam be held to assess the principles of chemical engineering. The results showed that in the selected US universities, the syllabus and sources of the QE are announced to students. However, the sources and topics of this test in Iranian universities are not clear. Also, in US universities, the comprehensive exam is mostly held at the undergraduate level. But, in the selected universities of Iran, more QE are held at the master’s level
    Keywords: Qualify exam (QE), Chemical engineering, US Universities, Iranian Universities
  • Ali Karimpour *, Hamidreza Pourreza, Majid Mirzavaziri, Ali Abbasi Pages 49-71
    E-learning and its gradual influence on the higher education system has been considered by experts for many years. In this article, according to the situation in the world due to the prevalence of Covid-19 disease, e-learning and its effects on the educational system of the Faculty of Engineering of Ferdowsi University of Mashhad have been studied. It was attempted to study the issue of e-learning and its impact on the education system, considering the conditions created by the epidemic of this disease and the closure of face-to-face training centers in the second semester of the 2019-2020 academic year. In this regard, the statistical information of students of different educational levels of the Faculty of Engineering of Ferdowsi University of Mashhad has been used as a sample. For this purpose, in the first step, a questionnaire was designed to use the students’ opinions and then, using the obtained information, the necessary condition for presenting the courses electronically, in combination or in face-to-face form was determined. Given the possibility of converting a significant number of face-to-face classes to electronic or combined classes. This has led to the liberalization of some classrooms and will significantly help in improving, modifying and planning educational and research spaces.
    Keywords: COVID-19, face-to-face training, E-learning, educational system, Questionnaire
  • Roza Vakilinezhad * Pages 73-90
    More than six years has passed since the last revision of the Master’s Degree Curriculum for urban design and urban planning courses. During this time, dramatic universal changes have taken place in various fields, most notably in the field of environment and environmental assessment tools. The present study aims to evaluate the environmental knowledge in the curriculum of these two courses. The purpose of this study was to reach a consensus on the content and efficient method to teach environmental issues to urban planning and urban design students. Using descriptive survey and Delphi research method, data are gathered from the questionnaires filled by 12 professors. Finally, a proposed instruction about the content and teaching method is provided. The results indicate the necessity of revising the curriculum of these two courses by change in the current syllabus, providing environmental approach or by defining a new lesson about environmental issues. Thus, the obtained results could be used from two perspectives to fill the gap of environmental training in these fields. In the first perspective, the essential basics for compiling the syllabus of the proposed environmental course in the approved curriculums are provided in the form of direct training. The second one is in the form of indirect training in which the three proposed topics of basic knowledge and concepts, instructions and solutions, and measurement tools are included in the current courses, especially in the courses for urban design and planning workshops and design methods and techniques.
    Keywords: Urban Design Education, Master Degree, Urban planning, Urban Design, environmental knowledge
  • Gholamali Montazer *, Mahdieh Farazkish Pages 91-111
    In the era of knowledge, communities should be developed based on knowledge-based educational systems. In order to achieve the knowledge-based development, it is necessary to cross the path of higher education. It imposes a requirement for a widespread wave of universities and higher education institutions on the agenda of different countries, but at the same time as globalization and the increasing importance of “world-class universities”, the balance of quantitative and qualitative development has been a fundamental challenge, especially in the higher education sector of developing countries. Accordingly, in this paper, the evaluation of the quantitative and qualitative performance of a number of Iranian universities, classified based on the “logistics plan of Iran higher education”, has been investigated in terms of inputs by using the documentary studies. Six main criteria consisting of two quantitative criteria and four qualitative ones have been selected and the changes in these criteria has been analyzed during the period of recent fifty years. The results show that the trend of changes in the quantitative criteria has been improved almost for all the selected universities, although there were some fluctuations. Also the trend of qualitative criteria in the first and third decade after Islamic revolution has been progressed. In the second decade after revolution, due to the special circumstances in the country, almost all criteria have fallen seriously.
    Keywords: Higher Education Policy, global universities, university inputs, Performance Evaluation, quantitative, qualitative development
  • Davood Ghorooneh *, Fatemeh Sanaeipour Pages 113-136

    Nowadays, in the higher education of our country, after a period of quantitative growth, the issue of improving the quality of education has become a common goal and demand, especially in engineering education. There are various factors that contribute to the quality of engineering education, one of which is faculty members. The purpose of this study was to provide a framework for faculty members’ professional development in order to promote quality in engineering education. The research method is qualitative and exploratory, which is done through interpretive analysis of the content of articles in the field of professional development of faculty members in engineering education. For this purpose, the backgrounds and patterns presented by other researchers in domestic and foreign scientific data bases were first identified and analyzed. Then, to confirm the findings, semi-structured interviews were conducted with five experts in higher education and engineering education. During these two stages of qualitative research, a total of 120 concepts were identified and categorized into five main categories and then conceptual model design was undertaken. The framework presented in this article is a process and content model. Based on this model, the starting point for faculty development programs is the mission of the universities, and the needs of faculty members. There are also various strategies for implementing professional development programs, and the evaluation and feedback mechanism is another feature of this model that sets it apart from other similar models.

    Keywords: Professional Development, Faculty Members, quality improvement, engineering education, framework
  • Parviz Jabehdar Maralani * Pages 137-143
    Students wishing to study engineering, mathematics and physics at Iranian universities are only graduates of high school mathematics- physics majors. Over the past two decades, there has been a significant reduction in the number of students choosing mathematics-physics major in high schools and, as a result, the number of applicants in the mathematics-physics major of the national university entrance exam has been reduced. This trend has led to a decrease in engineering applicants and a drop in their quality of academic level. Elite high school students do not show much desire to choose mathematics-physics major in high schools due to the numerous employment opportunities of graduates of experimental science major, especially medicine. This, in addition to reducing the number of applicants entering mathematics-physics major, but also has declined the quality of science of applicants entering engineering fields. The Society of Engineering Education of Iran organized a roundtable to investigate the reasons for this situation, and the material that I presented in this roundtable will be discussed in this article.
    Keywords: Volunteers, Physics-Mathematics, engineering science, Student Reduction, entrance exam