فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 65 (پاییز 1399)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 65 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • پوریا حیدری، محترم نعمت طاوسی* صفحات 3-14

    این پژوهش با هدف تعیین نقش واسطه ای اضطراب اجتماعی در رابطه بین نظام های مغزی رفتاری و احساس تنهایی با طرح همبستگی انجام شد. 479 دانشجوی کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران (293 زن، 186 مرد) با روش نمونه برداری چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه احساس تنهایی ایرانی (رحیم زاده، 1390)، سیاهه هراس اجتماعی (کانر و دیگران، 2000) و مقیاس های نظام بازداری رفتاری/ فعال سازی رفتاری (کارور و وایت، 1994) پاسخ دادند. نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان داد اثر مستقیم نظام های بازداری رفتاری و جنگ گریز بهت به صورت مثبت و اثر مستقیم نظام فعال سازی رفتاری به صورت منفی بر اضطراب اجتماعی، اثر مستقیم اضطراب اجتماعی و نظام جنگ گریز بهت به صورت مثبت و اثر مستقیم نظام فعال سازی رفتاری به صورت منفی بر احساس تنهایی معنادار است، اما اثر مستقیم نظام بازداری رفتاری بر احساس تنهایی معنادار نیست. همچنین، اثر غیرمستقیم نظام بازداری رفتاری و نظام جنگ گریز بهت به صورت مثبت و اثر غیرمستقیم نظام فعال سازی رفتاری به صورت منفی بر احساس تنهایی با واسطه اضطراب اجتماعی معنادار بود. افزون بر آن، نتایج آشکار کرد اضطراب اجتماعی در رابطه بین نظام های مغزی رفتاری و احساس تنهایی نقش واسطه ای دارد و 21 درصد از واریانس اضطراب اجتماعی از طریق نظام های مغزی رفتاری، و 27 درصد از واریانس احساس تنهایی از طریق نظام های مغزی رفتاری و اضطراب اجتماعی تبیین پذیر است. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت با کاهش اضطراب اجتماعی در افرادی که از حساسیت بیشتر نظام بازداری رفتاری برخوردارند، تجربه احساس تنهایی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اضطراب اجتماعی، نظام های مغزی رفتاری، نظام بازداری رفتاری، نظام فعال سازی رفتاری، نظام جنگ گریز بهت
  • ناهید حسین آباد، محمود نجفی*، علی محمد رضایی صفحات 15-25

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی برنامه تحول مثبت نوجوانی بر شاخص‎های تحول مثبت بود. بدین منظور در یک طرح شبه تجربی با روش پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه و همراه با پیگیری، 48 دانش‎آموز دختر به صورت نمونه‎برداری تصادفی چندمرحله‎ای در دو گروه آزمایش (23 نفر) و گواه (25 نفر) از دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در پایه نهم دبیرستان‎های دوره اول متوسطه دولتی شهر اراک در سال تحصیلی 97-1396 انتخاب شدند. برنامه آموزشی تحول مثبت نوجوانی طی 24 جلسه یک ساعته برای گروه آزمایش اجرا شد. سپس هر دو گروه قبل و بعد از آموزش، همچنین دو ماه پس از پایان برنامه، به منظور پیگیری به پرسشنامه تحول مثبت نوجوانی (آرنولد، نات و مینهولد، 2014) پاسخ دادند. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که در کوتاه مدت و بلندمدت، برنامه تحول مثبت نوجوانی بر شاخص‎های تحول مثبت (صلاحیت، اطمینان، ارتباط، منش، مراقبت و همکاری) در دانش‎آموزان موثر است. نتایج پژوهش نشان داد برنامه تحول مثبت نوجوانی می‎تواند برنامه عملی مناسبی برای افزایش شاخص‎های تحول مثبت و ورود نوجوانان به بزرگسالی مطلوب باشد.

    کلیدواژگان: برنامه تحول مثبت نوجوانی، روان‎شناسی مثبت، نوجوانان، شاخص‎های تحول مثبت
  • روژین مرادی فرد، محمد سجاد صیدی*، فهمیه زینعلی صفحات 27-38

    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای کیفیت تعامل های والد فرزندی در رابطه بین درگیری هیجانی خانواده و کیفیت رابطه با همسالان در نوجوانان شهر کرمانشاه بود. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری آن 55 هزار نفر از دانش آموزان شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 96-1395 بودند. از جامعه فوق، تعداد 240 نفر از دانش آموزان با روش خوشه ای چندمرحله ای برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند و به مقیاس درگیری هیجان های خانوادگی و سرزنش ادراک شده (شیلدز، فرانکز، هارپ، کمپبل و مک دانیل، 1994)، شاخص رابطه با همسالان (هادسون، نوریوس، دالی و نیوسام، 1990) و مقیاس والد نوجوان (بارنس و اولسون، 1982) پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل مسیر، تحلیل شد و نتایج نشان داد که از بین مسیرهای مستقیم، تنها ضریب مسیر شدت درگیری هیجانی به رابطه با همسالان معنادار نیست. همچنین نتایج نشان داد که متغیر کیفیت ارتباط والد فرزندی در رابطه بین شدت درگیری هیجانی و سرزنش ادراک شده با کیفیت ارتباط با همسالان، نقش واسطه ای ایفا می کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که با تقویت تبادلات باز و ابراز هیجان ها در فضای خانواده می توان به بهبود کیفیت رابطه نوجوانان با همسالانشان کمک کرد.

    کلیدواژگان: رابطه با همسالان، ارتباط والد فرزندی، درگیری هیجانی، سرزنش ادراک شده
  • نرجس عباسی، راضیه شیخ الاسلامی* صفحات 39-51

    هدف این پژوهش تعیین رابطه بین خودمهارگری و رضایت از زندگی با نقش واسطه ای هیجان های خودآگاه شرم و گناه در بزرگسالی در حال ظهور بود. نمونه پژوهش شامل 257 دانشجوی کارشناسی (161 زن و 96 مرد) بود که با استفاده از روش نمونه برداری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند و مقیاس خودمهارگری (تانجنی، باومیستر و بون، 2004)، مقیاس شرم و گناه (تامپسون، شارپ و الکساندر، 2008) و مقیاس رضایت از زندگی (داینر، ایمونز، لارسن و گریفین، 1985) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که خودمهارگری به طور مستقیم و مثبت رضایت از زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. اثر خودمهارگری بر هیجان شرم، منفی معنادار و بر گناه، مثبت معنا دار بود. همچنین، هیجان شرم اثر منفی معنا دار بر رضایت از زندگی نشان داد، اما هیجان گناه نتوانست به طور معنا دار رضایت از زندگی را پیش بینی کند. آزمون بوت استراپ نقش واسطه ای هیجان شرم در رابطه بین خودمهارگری و رضایت از زندگی را مورد تایید قرار داد. درواقع با افزایش خودمهارگری، هیجان شرم، کاهش یافته و از این طریق، رضایت از زندگی بهبود یافته است. این پژوهش الگوی متفاوتی از نقش واسطه ای دو هیجان شرم و گناه در رابطه بین خودمهارگری و رضایت از زندگی بزرگسالی در حال ظهور را آشکار ساخته است.

    کلیدواژگان: بزرگسالی در حال ظهور، خودمهارگری، رضایت از زندگی، شرم، گناه
  • حمیده محمدی نسب*، فریبا زرانی، لیلی پناغی، صادق فلاح صفحات 53-69

    هدف این پژوهش واکاوی ادراک معنای زندگی دانشجویان ایرانی در مورد معنای زندگی با روش پدیدارنگری بود. جامعه پژوهش، دانشجویان جوان (18 تا 28 سال) دانشگاه های تهران و گروه نمونه متشکل از 40 نفر بود که با روش داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند و به صورت تصادفی در 4 گروه کانونی 10 نفره قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده های کیفی، مصاحبه کانونی با شیوه عمیق و نیمه ساختاریافته بود. هر گروه کانونی از 10 نفر نمونه به همراه 3 نفر از اعضای تیم پژوهشی به عنوان گرداننده گروه، ثبت کننده اطلاعات و خلاصه کننده تشکیل شد. داده ها با روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد. تحلیل ادراک شرکت کنندگان منجر به شناسایی 117 کد اولیه، 23 زیرمضمون، مقوله یا درون مایه فرعی و 8 مضمون اصلی شامل آرامش و رضایت، پیشرفت و موفقیت، معنویت، امید به زندگی، ارتباط با دیگران، نوع دوستی، بهره مندی از فضایل اخلاقی و عدم وجود معنا شد. نتایج نشان داد از میان منابع معنای زندگی در میان شرکت کنندگان این پژوهش، منابع فردگرایانه (مانند پیشرفت خود و یادگیری) بیش از منابع جمع گرایانه (مانند نوع دوستی) مورد تاکید بوده اند.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، دانشجویان، پدیدارنگری، هدف زندگی
  • امید راهدان، شکوفه متقی*، آزاده چوب فروش زاده صفحات 71-86

    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای خودنظم جویی کودک در خوردن و مراقبت تغذیه ای والدین در رابطه بین دلبستگی مادر کودک با مشکلات خوردن بود. 248 نفر از مادران کودکان 2 تا 4 سال شهر شهرکرد با روش نمونه برداری دردسترس انتخاب شدند و مقیاس دلبستگی پس از تولد (کاندون و کورکیندال، 1998)، مقیاس مشکلات خوردن کودک (لوینسون، 2005)، پرسشنامه خودنظم جویی در خوردن (شری و دیگران، 2004) و پرسشنامه ساختار و شیوه های تغذیه (جانسن، ویلیامز، مالان، نیکولسون و دنیلز، 2014) را تکمیل کردند. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با روی آورد مدل یابی معادلات ساختاری بود. یافته ها نشان داد مراقبت تغذیه ای والدین در رابطه بین دلبستگی مادر کودک و مشکلات خوردن نقش واسطه ای دارد. تاثیر دلبستگی مادر کودک از طریق مراقبت تغذیه ای والدین بر کاهش مشکلات خوردن کودک برابر 26/0 بود. همچنین دلبستگی مادر کودک با خودنظم جویی در خوردن، رابطه مثبت معناداری داشت اما نقش واسطه ای خودنظم جویی در خوردن در رابطه بین دلبستگی مادر کودک و مشکلات خوردن تایید نشد. با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود متخصصان قلمرو تربیت، به اهمیت و ضرورت ارتباط مادر و کودک به عنوان عامل تعیین کننده در سلامت روانی و پیشگیری از بروز مشکلات رفتاری و تغدیه ای کودکان، توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: خودنظم جویی در خوردن، دلبستگی مادر کودک، مشکلات غذاخوردن، مراقبت تغذیه ای والدین
  • فاطمه تجلی، حجت الله جاویدی*، امیرهوشنگ مهریار، سید احمد میرجعفری صفحات 87-94

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش گروهی با روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی، اضطراب و تنیدگی مادران دارای فرزند با نشانه های تضادورزی گستاخانه بود. روش این پژوهش شبه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. 4 مدرسه ابتدایی پسرانه دولتی با روش خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند، سپس با روش غربالگری بر اساس سیاهه نشانه های مرضی کودک فرم های معلم و والدین (اسپرافکین، گادو، سالیسبری، اشنایدر و لانی، 2002)، 40 مادر دارای فرزند با نشانه های تضادورزی گستاخانه، نمونه پژوهش را تشکیل دادند و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری جایگزین شدند. گروه ها به تصادف به دو گروه مداخله و گواه نامگذاری شدند. گروه مداخله، آموزش مدل شش وجهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کرد. شرکت کنندگان در سه مرحله سیاهه نشانه های مرضی کودک (اسپرافکین و دیگران، 2002) و مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی (لاویباند و لاویباند، 1995) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که در گروه مداخله، نشانه های افسردگی، اضطراب، و تنیدگی به طور معناداری کاهش یافته است. نتایج تحلیل کواریانس برای نشانه های تضادورزی گستاخانه فرزندان نیز نشان دهنده کاهش این نشانه ها در فرزندان بود. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که آموزش مدل شش وجهی درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، اضطراب و تنیدگی مادران و نشانه های تضادورزی گستاخانه فرزندان را کاهش می دهد. بنابراین، درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد بر متغیرهای مرتبط با سلامت مادران و فرزندان آن ها تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، اضطراب، تنیدگی، نشانه های تضادورزی گستاخانه
  • ساناز میرغفاری، منصوره نیکوگفتار* صفحات 95-107
    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای همدلی در رابطه سلامت اجتماعی و سرمایه روان شناختی والدین با رفتار جامعه پسند در نوجوانان بود. بر اساس یک طرح همبستگی، 369 نوجوان دبیرستان دوره دوم (15 تا 18 سال) شهر تهران (189 پسر و 180 دختر) با روش نمونه برداری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به مقیاس رفتار جامعه پسند (پنر، فریتشی، کرایگر و فریفیلد، 1995) و مقیاس همدلی (بریانت، 1982) پاسخ دادند. والدین آن ها (158 پدر و 211 مادر) نیز مقیاس سرمایه روان شناختی (لوتانز، اوالیو، آوی و نورمن، 2007) و مقیاس سلامت اجتماعی (کییز، 1998) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد سطح بالای همدلی نوجوانان و سطوح بالای سلامت اجتماعی و سرمایه روان شناختی والدین، افزایش رفتار جامعه پسند در نوجوانان را پیش بینی می کند. همچنین همدلی در رابطه بین سلامت اجتماعی و سرمایه روان شناختی والدین و رفتار جامعه پسند نوجوانان، نقش واسطه ای دارد. یافته ها اهمیت ایجاد برنامه های آموزشی جهت ارتقای همدلی و توجه به نقش مهم والدین به عنوان عوامل تاثیرگذار بر نوجوانان به منظور افزایش رفتار جامعه پسند در آن ها را نشان می دهد که در کاهش مشکلات بعدی نوجوانی مانند رفتار ضد اجتماعی و بزهکاری نقش تعیین کننده دارد.
    کلیدواژگان: رفتار جامعه پسند، سرمایه روان شناختی، سلامت اجتماعی، نوجوانان، همدلی
  • محمدعلی بشارت صفحات 102-104
  • پریساسادات سیدموسوی*، فریما نقاش صفحات 105-109
  • پوریا حیدری*، آتنا منصوری صفحات 110-112
  • فهیمه یزدیان صفحه 114
|
  • Pouria Heidari, Mohtaram Nemattavousi * Pages 3-14

    The present study aimed to examine the mediating role of Social Anxiety (SA) in the relationship between brain-behavioral systems and loneliness with correlation design. 479 students of Islamic Azad University in Tehran (293 females, 186 males) were selected by multistage sampling and completed the Iranian Loneliness Questionnaire (Rahimzadeh, 2011), Behavioral Inhibition/Behavioral Activation System Scales (Carver & White, 1994), and Social Phobia Inventory (Connor et al., 2000). The results of the path analysis test showed the direct effect of Behavioral Inhibition System (BIS) and Fight-Flight-Freeze System (FFFS) as positive and direct effects of Behavioral Activation System (BAS) as negative on SA, the direct effect of SA and the FFFS as positive, and direct effect of BAS is negatively significant on loneliness, but the direct effect of the BIS on loneliness is not significant. Also, the indirect effect of the BIS and the FFFS was positively significant and the indirect effect of the BAS was negatively significant on loneliness with mediating SA. In addition, the results revealed that SA plays a mediating role in the relationship between brain-behavioral systems and loneliness, and 21% of the variance of SA is explained by brain-behavioral systems, and 27% of the variance of loneliness is explained by brain-behavioral systems and SA. Based on these findings, it can be concluded that by reducing SA in people who are more sensitive to the BIS, the experience of loneliness is reduced.

    Keywords: loneliness, Social anxiety, brain-behavioral systems, behavioral inhibition system, behavioral activation system, Fight-Flight-Freeze System
  • Nahid Hosseinabad, Mahmoud Najafi *, Ali Mohammad Rezaei Pages 15-25

    The aim of this study was to examine the effectiveness of positive youth development program on positive development indicators among adolescents. In this quasi- experimental study with pretest-posttest, control-group design and follow up stage, 48 girl students were selected through multi stage random sampling and divided into experimental group (23 students) and control group (25 students) from ninth grade in state high schools of Arak city in 2017- 2018 academic year. Experimental group received positive youth development program in 24 one- hour sessions. Therefore, the both groups completed Positive Youth Development Questionnaire (Arnold, Nott & Meinhold, 2012) before, after and two months after program performance (follow up). The result of analysis of multivariate covariance indicated that positive youth program affects development indicators (competence, confidence, connection, character, care and contribution) positively. The findings suggest that positive youth development program is an appropriate practical plan for enhancing the positive development indicators and adolescents’ entrance to ideal adulthood.

    Keywords: positive youth development program, Positive Psychology, adolescents, positive development indicators
  • Rojien Moradifard, Mohamad Sajjad Seydi *, Fahimeh Zeinali Pages 27-38

    This Study aimed to investigate the mediating role of parent-child interactions in the relationship between family emotional involvement and the quality of adolescents' relationship with peers in Kermanshah. This was a correlational study and the statistical population included 55 thousand students in Kermanshah in the academic year of 95-96. Then 240 students were selected through multi-stage cluster sampling method and completed the Family Emotional Involvement and Criticism Scale (Shields, Franks, Harp, Campbell, & McDaniel, 1994), the Index of Peer Relations (Hudson, Norius, Dolly & Newsham, 1990), and the Parent-Adolescent Communication Scale (Barnes & Olson, 1982). Data were analyzed by path analysis. The results showed that among direct paths, only the path coefficient of the intensity of emotional involvement to the relationship with peers was not significant. The quality of parent-child interactions played a mediating role in the relationship of family emotional involvements and perceived blame with the quality of relationship with peers. Thus, it can be concluded that by enhancing open exchanges and expressing emotions in the family environment, the quality of the relationship between adolescents and their peers can be improved.

    Keywords: relationship with peers, parent-child relationship, emotional involvement, perceived blame
  • Narjes Abbasi, Razieh Shekhaleslami * Pages 39-51

    The aim of this study was to investigate the relationship between self-control and life satisfaction with the mediating role of self-conscious emotions of shame and guilt among emerging adults. Participant consisted of 257 undergraduate students (161 women and 96 man) who were selected by multistage cluster random sampling, and completed Self-Control Scale (Tangney, Baumeister & Boone, 2004), Shame and Guilt Scale (Thompson, Sharp & Alexander, 2008), and Satisfaction with Life Scale (Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985). Structural equation modeling method was used for data analysis. The results showed that self-control directly and positively affect life satisfaction. The effect of self-control on shame was negative and significant and on guilt positive and significant. Shame emotion showed a negative and significant effect on life satisfaction. Whereas, guilt emotion could not predict life satisfaction significantly. The Bootstrap Test confirmed the mediating role of shame emotion in the relationship between self-control and life satisfaction. In fact, with the increase in self-control, the emotion of shame has diminished and thereby improved life satisfaction. Present study showed a different pattern of the mediating role of shame and guilt emotions in the relationship between self-control and life satisfaction.

    Keywords: emerging adulthood, Self-Control, life-satisfaction, shame, guilt
  • Hamide Mohammadinasab *, Fariba Zarani, Leyli Panaghi, Sadegh Fallah Pages 53-69

    The aim of this study was to investigate the Iranian university students' perception of meaning in life. The search method was descriptive phenomenography. 40 university students aged 18-28 were selected using the volunteering sampling method and in order to collect data focal interview was used. The 40 participants were assigned in 4 focused groups randomly. Each focused group consisted of 10 participants and three members of the research team. The three members facilitated the conversations, recorded the information, and summarized each session. The data were analyzed using the Colaizzi strategy. The process of data analysis resulted in 117 primary codes, 8 themes, and 23 sub-themes. The 8 themes included: peace and satisfaction, progress and learning, spirituality, hope, socializing, altruism, having virtues, and meaninglessness. The results showed that among the resources of meaning in life of Iranian youths in the present study, individual resources (e.g. progress and learning) were of more importance and emphasis rather than collective ones (e.g. altruism).

    Keywords: meaning in life, university students, Phenomenography, purpose in life
  • Omid Rahdan, Shekoofeh Mottaghi *, Azadeh Choobforoushzadeh Pages 71-86

    The aim of this study was to determine the mediating role of child self-regulation in eating and parental nutrition care in the relationship between mother-child attachment and the child's eating problems. 248 mothers of 2-4 year-old children in the city of Shahrekord were selected through convenience sampling, and completed Maternal Postnatal Attachment Scale (Condon and Corkindale, 1998), Feeding Problem Questionnaire (Lewinsohn, 2005), Self-Regulation in Eating Questionnaire (Sherry and et al., 2004), and Feeding Practices and Structure Questionnaire (Jansen,Williams, Mallan, Nicholson & Daniels, 2014). This research was a descriptive correlational study using structural equation modeling. Findings showed that parental nutrition care can fully mediate the relationship between mother-child attachment and eating problems. The effect of mother-child attachment through parental nutrition care on reducing child eating problems was 0.26. Mother-child attachment also had a positive significant relationship with self-regulation of eating, but the mediating role of self-regulation of eating in the relationship between mother-child attachment and eating problems wasn’t verified. According to the results, education specialists should pay a great attention to the importance and necessity of mother-child relationship as a determinant factor in children’s mental health and prevention of behavioral and eating problems in children.

    Keywords: self-regulation in eating, mother-child attachment, eating problems, parent nutritional care
  • Fatemeh Tajalli, Hojatollah Javidi *, Amir Houshang Mehryar, Seyed Ahmad Mirjafari Pages 87-94

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of training of acceptance and commitment based therapy on depression, anxiety and stress among mothers of children with oppositional defiant disorder (ODD) symptoms. The study design was a quasi-experimental, with pretest, posttest and follow-up. Four boys’ state elementary schools were randomly selected by multi-stage cluster sampling. Then, 40 mothers were selected as the research sample, based on the teacher and Parents' Child Symptom Inventory (Sprafkin, Gadow, Salisbury, Schneider & Loney, 2002), using screening procedure. They were randomly assigned to two groups of 20. The groups were randomly assigned to intervention and control groups. The intervention group received the hexagon model of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) as the protocol. Participants in three stages completed pre-test, post-test and follow-up of Depression, Anxiety and Stress Scale (Lovibond & Lovibond, 1995) and Child Symptom Inventory (). The results of Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) indicated that depression, anxiety, and Stress were significantly decreased in the intervention group. The results of analysis of covariance (ANCOVA) for symptoms of oppositional defiant disorder of children also showed a decrease in these symptoms in children. Overall, the results of the study indicated that training of the hexagon model of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) affects the performance of mothers, and the symptoms of oppositional defiant disorder in their children.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, Depression, anxiety, Stress, oppositional defiant disorder
  • Sanaz Mirghaffari, Mansooreh Nikoogoftar * Pages 95-107
    The aim of this study was to investigate the mediating role of empathy in the relationship between parent's social health and psychological capital and prosocial behavior in adolescents. In this descriptive-correlational study, 369 adolescent high school students (within the age range of 15-18) in Tehran (180 girls and 189 boys) were randomly selected using cluster sampling method. They subsequently filled Prosocial Behavior Scale (Penner, Fritzche, Craiger & Freifeld, 1995) and Empathy Scale (Bryant, 1982). The parents (211 mother and 158 father) filled the Psychological capital Scale (Lutanz, Oliwi, Avolio & Norman, 2007) and Social health Scale (Keye, 2004) questionnaires. Finally, data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling. The results showed that high level of adolescents' empathy and high levels of social health and psychological capital of parents would increase the possibility of prosocial behavior in adolescents. On the other hand, empathy mediates the relationship between social health and the psychological capital of parents and the adolescents’ prosocial behavior. Findings indicates the importance of setting educational programs for promoting empathy and paying attention to the important role of parents as influential factors on adolescents in order to increase prosocial behavior. This factor plays a decisive role in reducing future problems such as antisocial behavior and delinquency in adolescents.
    Keywords: prosocial behavior, psychological capital, social health, adolescents, empathy
  • Mohammad Ali Besharat Pages 102-104
  • Parisa Sadat Seyedmousavi *, Farima Naghash Pages 105-109
  • Pouria Heidari *, Atena Mansouri Pages 110-112
  • Mohammad Darban Page 113
  • Fahimeh Yazdian Page 114