فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • الهام باتمانی *، سیدیعقوب زراعت کیش صفحات 1-24

    توسعه یک جریان چند بعدی است که نیازمند تغییرات اساسی در ساختار فرهنگی و اجتماعی از یک طرف و رشد اقتصادی، کاهش فقر و نابرابری از طرف دیگر می باشد. بسیاری از جوامع به منظور تقویت پایه های توسعه و رفع و تعدیل عدم تعادل ها و انبوه مسایل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگیشان، بیش از هر زمان دیگری نیازمند برنامه ریزی و شناسایی امکانات و منابع بالفعل و بالقوه شان هستند. (مسعود و همکاران , 2000)بدین منظور هدف کلی از این مطالعه ارزیابی درجه ی توسعه یافتگی استان کرمانشاه و تعیین سطح توسعه یافتگی این استان به لحاظ برخورداری از شاخص های توسعه با استفاده از آخرین آمار و اطلاعات مربوط می باشد. این ارزیابی به روش تاکسونومی عددی، در سال 1394 با استفاده از 45 شاخص انجام شده است.

    کلیدواژگان: تاکسونومی عددی، توسعه، توسعه پایدار روستایی
  • بتول مسلمی، محمود هاشمی تبار، علی سردارشهرکی * صفحات 25-41

    تولیدکنندگان محصولات کشاورزی در محیط و شرایطی نامطمین نسبت به قیمت ها و عملکردها مجبور به تصمیم گیری در خصوص تخصیص منابع و تولید محصولات قرار دارند. ممکن است میزان مصرف نهاده ها و نوع نهاده ها (سنتی یا پیشرفته) در شرایط وجود ریسک، متفاوت از میزان مصرف نهاده ها و نوع نهاده ها (سنتی یا پیشرفته) در شرایط اطمینان باشد. استفاده از نهاده های جدید علاوه بر قیمت ستانده ها و نهاده ها و سطح تولید، به عوامل مختلفی از قبیل واریانس قیمت ها، درجه ریسک گریزی و سهم نهایی نهاده ها بستگی دارد. در این پژوهش، ارتباط تجربی بین ریسک و پذیرش نهاده های جدید در بین کشاورزان صیفی کار جنوب استان کرمان موردبررسی قرارگرفته است. داده های موردنیاز این پژوهش از طریق تکمیل140 پرسشنامه توسط کشاورزان صیفی کار (خیار سبز، گوجه و سیب زمینی) در سه شهرستان (جیرفت، عنبرآباد، کهنوج) در تابستان 1396 گردآوری شده است. استخراج شده است. برای تخمین و مقایسه ی نهاده های جدید و سنتی و تفاوت هزینه ی نهادها از روش گشتاور برای محاسبه واریانس، چولگی و کشیدگی و تابع هزینه ترانسلوگ استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تابع هزینه ترانسلوگ، کشاورزان جنوب استان کرمان، روش گشتاور، ریسک
  • میلاد امینی زاده، حامد رفیعی*، احمد قاسمی، محمدرضا رمضانی صفحات 43-62

    کشمش یکی از محصولات مهم صادراتی ایران است که همواره از مزیت صادراتی برخوردار است. با این وجود، میزان صادرات ایران به اتحادیه اروپا به عنوان بزرگترین واردکننده کشمش دنیا بسیارپایین است. از این رو هدف پژوهش حاضر، ارزیابی مولفه های اثرگذار با تاکید بر نقش ساختار بازار وارداتی کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر صادرات کشمش ایران به این اتحادیه در دوره زمانی 2016-2001 است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش حاضر، از الگوی جاذبه با استفاده از داده های تابلویی نامتوازن استفاده شده است. براساس نتایج، متغیر درآمد سرانه شرکای تجاری، اثر مثبت و معنی دار بر صادرات کشمش ایران داشته است. درحالی که تفاوت اقتصادی میان ایران و شرکای تجاری و بحران اقتصادی جهانی اثری منفی و معنی دار بر صادرات کشمش ایران داشته است. همچنین ساختار بازار وارداتی شرکای تجاری اثری معنی دار بر صادرات کشمش ایران ندارد. در نتیجه ساختار بازار وارداتی عامل محدودکننده جدی به شمار نمی رود. براین اساس پیشنهاد می شود صادرکنندگان بابرنامه های مناسب بازاریابی، نفوذ به بازارهای کشورهای اتحادیه اروپا را به عنوان یکی از مهمترین و پردرآمدترین بازارهای هدف در برنامه های صادراتی پیش رو قرار دهند.

    کلیدواژگان: ایران، اتحادیه اروپا، الگوی جاذبه، صادرات کشمش
  • مریم قره جعفری، کیومرث شهبازی*، حسن خداویسی صفحات 63-81

    یکی از هدف های اصلی هر کشور، تامین مواد غذایی موردنیاز جامعه است که از طریق رشد در بخش کشاورزی قابل دستیابی است. در این راستا، مطالعه ی حاضر تلاش کرده است؛ روندهای تصادفی مشترک بین ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران و کشورهای طرف عمده ی تجاری، طی دوره ی زمانی 2015-1967 را مورد بررسی قرار دهد. برای نیل به این هدف؛ از روش گونزالو و گرنجر که در چارچوب مدل هم جمعی چند متغیره ی یوهانس و یوسلیوس می باشد، استفاده شده است. نتایج تحلیل روندهای تصادفی مشترک نیز گویای این واقعیت است که کلیه ی کشورها واکنش شدیدی نسبت به روندهای یاد شده از خود نشان می دهند اما کشور چین رهبری ارزش افزوده بخش کشاورزی را بر عهده دارد. بر این اساس لازم است که به منظور دستیابی به رشد مستمر در کشاورزی، دولت از طریق کاهش تعرفه بر واردات بخش کشاورزی و دادن یارانه به صادرات بخش کشاورزی، تجارت در بخش کشاورزی خود را با کشور چین گسترش دهد تا بخش کشاورزی داخلی از رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی جهانی بهره مند گردد.

    کلیدواژگان: روند تصادفی مشترک، روش گونزالو و گرنجر، رشد بخش کشاورزی، هم جمعی
  • مریم قاسمی*، لیدا علیزاده دولت آبادی، حسین سهیلی فر صفحات 81-108

    کاهش چشمگیر منابع آب تجدیدپذیر، سبب شده است تا تمرکز رویکردهای مدیریتی در اکثر نقاط دنیا از مدیریت عرضه به مدیریت تقاضا تغییر کند. بر این اساس پژوهش حاضر بدنبال شناسایی راهبردهای مطلوب جهت مدیریت صحیح منابع آب از دیدگاه کشاورزان بهره بردار در سطح خرد می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و از دو ابزار مدیریت استراتژیک SWOT-QSPM استفاده گردید. واحد تحلیل 96 کشاورز خرده مالک در 10 روستای دهستان درزآب شهرستان مشهد طی سال 1397 بوده که به روش نمونه گیری گلوله برفی در تکمیل پرسشنامه داشتند. براساس مطالعات اکتشافی، 7 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت و 26 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت و تنگنا پیش روی مدیریت منابع آب کشاورزان خرده مالک شناسایی گردید نتایج تحقیق نشان داد که در مانریس SWOT با توجه به امتیاز 92/1=IFE و 66/1=EFE، به منظور بهبود مدیریت منابع آب، راهبردهای تدافعی (حداقل-حداقل) بهینه شناخته شد. در مدل QSPM در بین 7 استراتژی تدافعی ارایه شده، مهمترین استراتژی «تدوین سیاست های صحیح در جهت افزایش بهره وری آب»، با امتیاز 43/3 شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، منابع آب، بهره برداران خرده پا، دهستان درزآب
  • ندا لیلیان، مهرزاد ابراهیمی *، هاشم زارع، علی حقیقت صفحات 109-125

    سرمایه گذاری مستقیم خارجی به همراه سرمایه انسانی فاکتورهای مهمی هستند که می توانند بر رشد اقتصادی این بخش تاثیر بسزایی داشته باشند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سرمایه انسانی و به خصوص تعامل هر دو، بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی در کشورهای منتخب آسیایی در حال توسعه در دوره زمانی 2018-2000 می باشد. مدل به کار گرفته شده برای اقتصادهای ناپایدار (کشورهای در حال توسعه) طراحی شده که برای پژوهش حاضر مناسب است. در این مدل، اثر نرخ رشد جمعیت و تکنولوژی، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تعامل سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. . نتایج نشان داد که سرمایه انسانی به تنهایی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی تاثیر نداشته و سرمایه گذاری مستقیم خارجی به تنهایی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی تاثیر منفی دارد. همچنین در صورتی که سرمایه انسانی با سرمایه گذاری مستقیم خارجی ترکیب شود تاثیر آن بر رشد بخش کشاورزی مثبت است.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی بخش کشاورزی، سرمایه انسانی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کشورهای در حال توسعه آسیا
  • محمد مهری*، محمود احمدپور، حمید محمدی، ماشاالله سالار پور صفحات 127-153

    شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد قراردادهای کشاورزی می‏توانند درآمد کشاورزان را افزایش دهند. هدف این تحقیق بررسی ترجیحات پسته کاران شهرستان ابرکوه در استان یزد برای طراحی خصوصیات قراردادها می باشد، تا از این طریق بتوان قراردادهایی را طراحی کرد که انگیزه مشارکت بیشتر کشاورزان را در پی داشته باشد. اطلاعات مورد نیاز از 103 باغدار پسته در سال 1397 و از طریق پرسش نامه جمع آوری گردید. در این تحقیق از فرآیند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی برای اولویت بندی خصوصیات قرارداد از منظر کشاورزان و آزمایش انتخابی گسسته برای بررسی ترجیحات کشاورزان نسبت به خصوصیات استفاده شد. نتایج نشان داد عدم قطعیت بازار نهاده ها از عدم قطعیت بازار ستاده ها در تصمیم‏گیری کشاورزان برای مشارکت در قراردادها مهمتر می باشد. همچنین کشاورزان تمایل دارند تا ریسک خود را از طریق انتخاب بنگاه ها برای انعقاد قرارداد در مقایسه با انتخاب دولت و سازمان های مردم نهاد به حداقل برسانند و از این طریق نهاده ها و کمک های فنی را دریافت کنند. فراهم نمودن انگیزه های سرمایه گذاری برای ورود بنگاه ها به قراردادها می‏تواند آنان را قادر سازد تا قراردادهای جذابی برای کشاورزان ارایه دهند.

    کلیدواژگان: قراردادهای کشاورزی، تحلیل سلسله مراتبی، لاجیت شرطی، طراحی قرارداد، تمایل به مشارکت
  • حدیثه پارساشریف*، حمید امیرنژاد، مهسا تسلیمی صفحات 155-171

    در دهه های گذشته، به بررسی ارتباط بین رشد اقتصادی و تاثیرات محیط زیستی آن توجه بسیاری شده است. ردپای اکولوژیکی شاخصی است که نرخ مصرف منابع و تولید ضایعات توسط انسان را با نرخ بازتولید منابع و دفع ضایعات توسط زیست کره مقایسه می کند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین ردپای اکولوژیکی سرانه و متغیرهای تولید ناخالص داخلی سرانه، مصرف انرژی، درجه باز بودن تجارت و توسعه مالی از طریق روش پانل ARDL، در بازه زمانی 2013-1992، با استفاده از داده های پانلی کشورهای منتخب عضو آسیا و اروپا می باشد. نتایج نشان می دهند که بین ردپای اکولوژیکی سرانه و متغیرهای مصرف انرژی، توسعه مالی و تولید ناخالص داخلی سرانه رابطه مثبت و متغیرهای تجارت باز و توان دوم تولید ناخالص داخلی سرانه رابطه منفی برقرار است. همچنین، نتایج نشان می دهند که فرضیه محیط زیستی کوزنتس در این رابطه به صورت U معکوس بوده و وجود منحنی محیط زیستی کوزنتس تایید می گردد. همچنین، در هر دوره 59 درصد از عدم تعادل تعدیل شده و به سمت روند بلند مدت خود نزدیک می شود.

    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیکی، تولید ناخالص داخلی، توسعه مالی، پانل ARDL، کشورهای منتخب آسیا و اروپا
  • مهسا کلانترزاده، فاطمه زندی*، محمد خضری، بیژن صفوی صفحات 173-195

    در روند حرکت جهانی به سوی توسعه پایدار توجه به آسیبهای زیست محیطی ناشی از بخش انرژی، امری ضروری بشمار میرود. بخش انرژی، با وجود ایفای نقش اساسی در فرآیند توسعه اقتصادی موجب نشر آلاینده های گوناگون زیستمحیطی نیز میشود که بخش عمده گازهای آالینده و گلخانه ای منتشر شده در جهان به صورت گاز دی اکسیدکربن و ناشی از سوختهای فسیلی حاصل از گسترش توسعه صنعتی و حمل و نقل است. از سوی دیگر، گسترش بخش حمل و نقل از الزمات رشد اقتصادی است و بدون توسعه زیرساختهای بخش حمل و نقل، رشد مداوم و مستمر اقتصادی ممکن نیست. بنابراین، حمل و نقل یک عامل مهم و تاثیرگذار برای توسعه اقتصادی بشمار میرود و نقش آن در فعالیتهای تولیدی و مبادالت تجاری بین کشورها ضروری است. در این مطالعه، هدف بررسی ارتباط بین حمل و نقل، رشد اقتصادی و محیطزیست در کشورهای منتخب منا در دوره زمانی 2016-1996 با استفاده از سیستم معادلات همزمان میباشد. نتایج حاکی از آن است که با وجود تاثیر مثبت محیطزیست بر رشد اقتصادی و حمل و نقل، آلودگی زیست محیطی نیز در فرآیند رشد اقتصادی و حمل و نقل افزایش مییابد. همچنین، با وجود تاثیر مثبت حمل و نقل بر رشد اقتصادی، رشد اقتصادی نیز حمل و نقل را افزایش میدهد. لذا، پیشنهاد میشود تاثیرات زیست محیطی و اجتماعی حمل و نقل مورد توجه قرار گیرد. همچنین،کشورها مجموعه ای از ابزارهای اقتصادی، مالی، تنظیم مقررات نظارتی و تکنولوژیکی را برای کنترل عوامل موثر بر رشد اقتصادی نظیر حمل و نقل، مصرف انرژی و انتشار گازهای آلاینده بکار گیرند.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، توسعه پایدار، انتشارCO2، سیستم معادلات همزمان، کشورهای منا
  • حنانه آقاصفری*، علیرضا کرباسی صفحات 197-215

    تولید گوشت مرغ با برچسبهای پایداری یا برچسبهای ارگانیک، سبز و سالم، نیازمند شناخت ترجیح مصرفکنندگان به موادغذایی با این برچسبهاست. از این رو، مطالعه حاضر تلاش میکند تا مهمترین مولفه های اثرگذار بر ترجیح مصرف گوشت مرغ با برچسبهای پایداری را با بهرهگیری از الگوی لاجیت ترتیبی تعمیم یافته مورد بررسی قرار دهد. داده های مطالعه با جمع آوری 200 پرسشنامه از مصرفکنندگان مشهدی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در سال 97 به دست آمده است. نتایج بیانگر آن است که متغیرهای جنسیت، دفعات خرید گوشت مرغ در ماه و قیمت منطقی نسبت به کیفیت احتمال ترجیح مصرف گوشت مرغ با برچسب سبز و سالم را نسبت به گوشت مرغ با برچسب ارگانیک افزایش میدهند. همچنین، متغیرهای درجه اهمیت گوشت مرغ در سبد خانوار، کیفیت، ارزش تغذیه، اعتماد و فقدان موادشیمیایی و دارویی احتمال ترجیح مصرف گوشت مرغ با برچسب ارگانیک را نسبت به گوشت مرغ با برچسب سبز و سالم افزایش میدهد. بر اساس نتایج مطالعه، توصیه میشود که بازاریابان، متناسب با خصوصیات مصرفکنندگان از جمله جنسیت راهبردهای بازاریابی مختلفی را اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: برچسب ارگانیک، برچسب سالم، برچسب سبز، گوشت مرغ، لاجیت ترتیبی تعمیم یافته
  • حلیمه پیری*، ملیحه حیدری صفحات 217-234

    هدف این مطالعه، تعیین ارزش اقتصادی و بهره وری آب کشاورزی از دید تقاضاکنندگان با استفاده از رهیافت تابع تولید، در مزارع تحت کشت گندم و هندوانه در منطقه ایرانشهر در سال زراعی 97-96 می باشد. برای تعیین ارزش اقتصادی آب، توابع انعطاف پذیر و انعطاف ناپذیر مورد استفاده قرار گرفت. پس از برآورد این توابع، به منظور انتخاب بهترین شکل تابع تولید از فرض های کلاسیک و آزمون های اقتصاد سنجی استفاده شد.همچنین بر اساس شاخص های بهره وری مصرف آب کشاورزی(CPD،BPD وNBPD) مقدار بهره وری برای این دو محصول محاسبه شد. قدر مطلق کشش خود قیمتی تقاضای مشتق شده آب برای گندم و هندوانه 13/1 و 27/1 به دست آمد که بزرگتر از یک بودن مقدار این کشش نشان می دهد، سیاست های قیمتی می توانند عامل مهمی در کنترل مصرف غیر بهینه این نهاده با ارزش باشند. بهره وری نهایی تولید برای گندم و هندوانه 87/0 و 2 محاسبه شد. ارزش اقتصادی آب برای گندم 12441 و برای هنذوانه 14000 ریال به ازای هر مترمکعب به دست آمد. نتایج شاخص های بهره وری نشان داد هندوانه نسبت به گندم از شاخص بهره وری بالاتری برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: کشش خود قیمتی، قیمت سایه ای، تابع انعطاف پذیر_ تابع انعطاف ناپذیر، شاخص بهره وری
  • یحیی صافی سیس*، میلاد جودی دمیرچی، نجیمه اسماعیلی صفحات 235-257

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رویکرد موافق در خصوص فناوری تراریخته در بخش کشاورزی ایران است. بدین منظور با استفاده از تحلیل محتوا، رویکرد موافق در خصوص فناوری تراریخته مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع‏آوری داده‏ها، مصاحبه با 23 نفر از پژوهشگران انجام گردید. یافته‏های تحقیق نشان داد چهار عامل «حفظ محیط‏زیست»، «بهبود سلامتی انسان» «اجتناب ناپذیربودن توجه به نظام کشاورزی مبتنی بر مهندسی ژنتیک» و «عدم مقبولیت ادعاهای مخالفان» از دلایل موافقت با کشت و مصرف محصولات تراریخته از دیدگاه پژوهشگران می‏باشند. برای رسیدن به خودکفایی در شرایط تحریم کنونی و رفع نگرانی در خصوص احتمال آلودگی بذور تراریخته وارداتی، در مرحله نخست انجام تحقیقات بیشتر بر روی ابعاد مختلف محصولات تراریخته (سلامتی، محیط‏زیست، اقتصادی و غیره) و تقویت بخش تحقیقات بیوتکنولوژی در عرصه کشاورزی و پزشکی پیشنهاد می‏شود و پس از رسیدن به توانایی لازم در زمینه تولید بذر و سایر نهاده‏های تراریخته و همچنین ارزیابی ایمنی این محصولات، تولید محصولات تراریخته با اهداف غیرخوراکی نظیر پنبه تراریخته و محصولات تراریخته به عنوان خوراک دام می‏‏ تواند در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افزایش بهره‏ ‏وری، حفظ محیط‏ زیست، خودکفایی، سلامتی مردم
  • حمیده دانشگر، مهرداد باقری، مصظفی مردانی نجف آبادی*، فاطمه علیجانی، غلامرضا یاوری صفحات 259-279

    بوشکان یکی از مهم ترین دشت های استان بوشهر می باشد که به عنوان قطب کشاورزی این استان به شمار می رود. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر الگوی کشت در مناطق مختلف دشت بوشکان می باشد. براین اساس در این تحقیق از مدل WEAP و ماژول اقتصادی-زراعی آن MABIA برای بررسی وضعیت هیدرولوژیکی این دشت و همچنین عملکرد و نیاز آبی محصولات کشاورزی استفاده شده است. در نهایت با استفاده از مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP)، اثرات تغییر اقلیم بر الگوی کشت محصولات در مناطق مختلف دشت بوشکان مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که با اعمال سناریوهای RCP 2.6 و RCP 8.5، میزان آب در دسترس مناطق مختلف دشت بوشکان طی دوره 2018-2050 به صورت میانگین به میزان 6 و 12 درصد کاهش می یابد. با اعمال این تغییرات در مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت مشخص شد که مجموع سطح زیر کشت مناطق شش گانه به میزان زیادی کاهش می یابد. براین اساس آیش گذاری زمین های کشاورزی به عنوان راه حلی مناسب جهت جلوگیری از خسارات بلندمدت به تولیدات کشاورزی منطقه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی مثبت، مدل LARS-WG، مدل WEAP، الگوی کشت، استان بوشهر
  • فاطمه نیکویی، عباس علوی راد*، سید نعمت الله موسوی صفحات 281-294

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر مصرف انرژی های تجدیدپذیر در بخش های اقتصادی ایران است. بدین منظور از داده های تابلویی شامل داده های سه بخش کشاورزی، صنعت و خدمات در طول سالهای 1395-1379 استفاده شده است و با استفاده از آزمون ریشه واحد مشخص گردید که متغیرها هم متغیرهای مانا و هم نامانا هستند بنابراین از روش میانگین گروهی (MG) برای تخمین رابطه بلندمدت استفاده شد و مشخص گردید که در بلند مدت افزایش تعداد کاربران اینترنت و مشترکین تلفن همراه موجب کاهش مصرف انرژی تجدیدپذیر می گردد. همچنین افزایش GDP و سرمایه گذاری باعث افزایش مصرف انرژی می گردد به این علت که گسترش زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب توسعه دولت الکترونیک،افزایش درو کاری،کاهش ترافیک و در نتیجه صرفه جویی در مصرف انرژی می شود. ولی در کوتاه مدت با افزایش مشترکین تلفن همراه و مشترکین تلفن ثابت مصرف انرژی افزایش می یابد. همچنین افزایش GDP در کوتاه مدت نیز باعث افزایش مصرف انرژی می گردد.

    کلیدواژگان: انرژی، داده های تابلویی، هم انباشتگی، ایران
|
  • elham batmani *, S. Y. Zaraatkish Pages 1-24

    Development is a multi-dimensional flow that requires basic changes in cultural and social structures, on the one hand, and economic growth as well as poverty and inequality reduction, on the other. Most societies increasingly require planning and identification of their facilities as well as potential and actual resources in order to encourage development, redress imbalances, and overcome economic, social, and cultural problems (Masoud et al., 2000). To this end, the general objective of this study is to assess the degree of development of Kermanshah province and determine the level of development of this province in terms of having development indicators using the latest statistics and information. This numerical taxonomic evaluation was conducted in 1394 using 45 indices.

    Keywords: development, rural sustainable development, numerical taxonomy
  • Batool Moslemi, Mahmood Hashmitabar, Ali Sardar Shahraki * Pages 25-41

    Agricultural producers are forced to make decisions about allocating resources and producing products in an environment uncertain to prices and practices. Percentage of inputs and inputs (traditional or advanced) in terms of risk may be different from inputs and type of inputs (traditional or advanced) in assured circumstances. The use of new inputs depends on factors such as price variance, degree of risk aversion and the final contribution of inputs, in addition to output and input prices and production levels. In this research, the empirical relationship between risk and acceptance of new inputs among farmers in south of Kerman province has been investigated. The data required by 140 questionnaires in three districts (Jiroft, Anbarabad, Kahnoj) from agricultural community Saifi Kar (greenhouse cucumber, tomatoes and potatoes), completed in the summer of 1396.

    Keywords: Transferog Cost Function, Southern Farmers, Kerman Method, Torque Method, Risk
  • Milad Aminizadeh, Ahmad Ghasemi, Mohamadreza Ramezani Pages 43-62

    Raisin is one of the most important agricultural export products of Iran, which has always been an export advantage. However, Iran's raisin export to the EU as the largest raisin importer in the world is very low. Therefore, this study aimed to evaluate the effective factors with emphasis on the role of import market structure on Iran’s raisin exports to EU during period of 2001-2016. To achieve the objective of this study, gravity model was carried out based on unbalanced panel data. Findings indicate that per-capita income of the EU countries has a positive and significant effect on Iran's exports while the effect of economic difference between Iran and its partners and the economic crisis turned out to be negative and significant. Also, import market structure of trading partners has no significant effect on Iran’s raisin export. As a result import market structure is not a serious limiting factor. Accordingly, it is recommended that raisin exporters penetrate into the EU market as one of the most important and profitable destination markets in future export programs.

    Keywords: European Union, Gravity Model, Iran, Raisin Exports
  • maryam garejafary, kiumars shahbazi *, hasan khodaveysi Pages 63-81

    One of the main goals of each country is to provide the food needed by society, which can be achieved through growth in agriculture. In this regard, the present study has tried to investigate the common stochastic trends between the value added of the agricultural sector of Iran and its major partner trading in the period of 1967-2015. To achieve this aims, the Gonzalo and Granger method, which is used in the framework of the multivariate coherent model of Johansen and Juselius (1990), has been used. The results show that there is 2 Correction and two common stochastic trend of agricultural value added in the studied countries, which reflects the complete lack of long-term integration between this group of countries. . Accordingly, in order to achieve sustainable growth in agriculture, the government will expand its agricultural trade with China by reducing tariffs on agricultural imports and subsidizing agricultural exports, so that the domestic agricultural sector will grow from value-added agriculture to the global agricultural sector.

    Keywords: stochastic Common trend, Gonzalo, Granger's Method, Growth of the Agricultural Sector, Correction
  • maryam ghasemi*, lida alizade, hosein soheili far Pages 81-108

    The significant depletion of renewable water resources has shifted the focus of management approaches from supply management to demand management in most parts of the world. Accordingly, the present study seeks to identify the best strategies for proper management of water resources from the perspective of farmers at micro level. The research method was descriptive-analytical and two SWOT-QSPM strategic management tools were used. The unit of analysis was 96 smallholder farmers in 10 villages of Darzab rural district of Mashhad during the year 1977 who completed the questionnaire through snowball sampling. Based on exploratory studies, 7 strengths and opportunities were identified as advantages and 26 weaknesses and threats as constraints and bottlenecks facing water resources management of smallholder farmers. And, EFE = 1.66, optimal (minimum-minimum) defensive strategies were identified to improve water resource management. Among the 7 defense strategies presented in the QSPM model, the most important strategy was "formulating the right policies to increase water productivity" with a score of 3.43.

    Keywords: Strategic management, water resources, smallholder farmers, Darzab district
  • Neda Leylian, mehrzad ebrahimi *, Hashem Zare, Ali Haghighat Pages 109-125

    Foreign direct investment (FDI) and human capital are important factors that can affect economic growth. The purpose of this study was to investigate the effect of direct foreign investment and human capital, and especially the interaction of both, on economic growth of the agricultural sector in emerging Asian developing countries in 2000-2018. The model used for unstable economics (developing countries) is designed to fit the present research. In this model, the effects of population and technology growth rate, physical capital, human capital, foreign direct investment and interaction of foreign direct investment and human capital on economic growth of the agricultural sector has been studied. The results showed that human capital alone did not affect the economic growth of the agricultural sector and foreign direct investment alone had a negative effect on economic growth of the agricultural sector. Also if human capital in combined with foreign direct investment, its impact on the growth of the agricultural sector in positive.

    Keywords: Economic Growth of the agricultural sector, Human Capital, Foreign Direct Investment, Asian Developing Countries
  • mohammad mehry *, mahmoud ahmadpour, Hamid mohammadi, mashaallah salarpour Pages 127-153

    There is much evidence to show that contracts farming can increase farmers' income. The aim of this paper was to study the preferences of pistachio producers in Abarkouh, Yazd province, to design contract specifications. To this end, contracts can be designed, so that farmers would have more incentives to participate in. Data was collected from 103 pistachio gardens in 2018 by using a questionnaire. In this research, a hierarchical analysis process was used to prioritize contract specifications from the perspective of farmers and discrete choice experiment was used to examine the preferences of farmers towards these characteristics. The results showed that market input uncertainty is more important than market output uncertainty in farmers' decision to participate in agricultural contracts. Farmers also tend to minimize their risk by choosing agricultural firms to conclude a contract in comparison with the government and NGOs' choices and thus receive inputs and technical assistance. Providing incentives for investment can enable agricultural firms to provide attractive contracts for small farmers.

    Keywords: Contract farming, AHP, Conditional logit, Contract design, Willingness to participate
  • hadiseh parsasharif *, HAMID AMIRNEJAD, Mahsa Taslimi Pages 155-171

    In recent decades, attention has been paid to the relationship between economic growth and its environmental impacts. The ecological footprint is an indicator that compares the rate of resource consumption and waste generation by humans with the rate of reproduction of resources and the disposal of waste by biofuels. The purpose of this study was to investigate the long-term and short-run relationship between per capita ecological footprints and GDP per capita variables, energy consumption, trade openness and financial development through the ARDL panel method during the period of 2013-1992 using data Panels of selected countries of Asia and Europe. The results show that there is a positive relationship between per capita ecological footprints and energy consumption, financial development and per capita gross domestic product, and open trade variables and second-generation GDP per capita are negatively correlated. Also, the results show that the Kuznets 'environmental hypothesis is inversely proportional to U and the existence of Kuznets' environmental curve is confirmed. Also, in each period, 59 percent of the imbalance is adjusted and approaches its long-term trend.

    Keywords: Ecological footprint, GDP, financial development, ARDL panel, selected countries of Asia, Europe
  • mahsa kalantarzadeh *, fatemeh zandi *, Mohammad Khezri, bijan Safavi Pages 173-195

    In the process of global moving towards sustainable development, consideration of environmental damage caused by the energy sector is essential. Much of the world's pollutant and greenhouse gas emissions is in the form of carbon dioxide generated by burning fossil fuels as a result of expansion of industrial development and transportation. In this study, the relationship between transport, economic growth, and the environment in selected MENA countries over the period 1996-2016 using the Simultaneous Equations System is investigated. The results indicate that despite the positive effect of the environment on GDP growth and transportation, environmental pollution also increases in the process of economic growth and transportation. Also, despite the positive effect of the transportation on economic growth, economic growth increases transport.

    Keywords: Transportation, Sustainable Development, CO2 Emission, Simultaneous Equation System, MENA Countries
  • Hanane Aghasafari *, Alireza Karbasi Pages 197-215

    The production of chicken meat with sustainability labels or organic, green, and safe labels needs to understand consumers' preference towards these labels. So, this study aims to investigate factors affecting consumers’ preference for chicken meat consumption with sustainability labels using generalized ordered logit model. The data for this study were obtained by collecting 200 questionnaires from consumers in Mashhad using simple random sampling method in 2018. The results show that the variables including gender, frequency of chicken meat purchases per month and reasonable price to quality increase the probability of preferring chicken meat consumption with the green and safe label to organic chicken meat. Also, the variables of importance degree of chicken meat in the household basket, quality, nutritional value, trust and no chemicals increase the probability of preferring chicken meat consumption with the organic label to chicken meat with the green and safe label. According to the findings, it is suggested that marketers adopt different marketing strategies in accordance with consumer specification such as gender.

    Keywords: Chicken Meat, Generalized Ordered Logit, Green Label, Organic Label, Safe Label
  • H. Piri *, malihe heidari Pages 217-234

    The purpose of this study was to determine the economic and agricultural productivity of farmers using wheat and watermelon cultivation fields in Iranshahr area in the 2017-2018 crop year. To determine the economic value of water, flexible and inflexible functions used. After the calculated these functions, in order to select the best production function were used of classical assumptions and econometric tests.Based on the results, Cobb-Douglas function was selected as a higher function of demand. Based on agricultural productivity utilization indices , the productivity of these two products was calculated. The absolute magnitude of the self-priced stretch of water demand for wheat and watermelon was 1.13 and 1.27, which was larger than the other. This greatly reduces the magnitude of costs, low cost policies can be valuable for controlling non-existing costs. The final production yields for wheat and watermelon were calculated to be 0.87 and 2 respectively. The economic value of water for wheat was 12441 and 14,000 rials per cubic meter. Results of productivity indices showed that watermelon had higher productivity index than wheat.

    Keywords: Precious traction, shadow price, flexible function, inflexible function, productivity index
  • yahya safisis *, milad joody damirchi, Najimeh Esmaili Pages 235-257

    The main purpose of this study is to investigate the agreed approach to transgenic technology in Iran's agricultural sector. To this end, using content analysis, the agreed approach to transgenic technology was examined. To collect the data, 23 researchers were interviewed. The findings show that the four factors of "environmental protection", "improving human health", "inevitability of attention to the agricultural system based on genetic engineering" and "non-acceptance of the claims of the opposition" are the reasons for agreeing to cultivate and consume transgenic crops. To achieve self-sufficiency under current sanctions and to remove concerns about possible contamination of Imported transgenic seeds, In the first phase, further research on different aspects of transgenic crops (health, environment, economy, etc.) and strengthening of the biotechnology research sector in the field of agriculture and medicine is recommended and after reaching the necessary ability in seed production and other transgenic inputs, as well as assessing the safety of these crops, producing non-food transgenic products such as transgenic cotton and transgenic crops as feedstuffs can be on the agenda.

    Keywords: Increasing Productivity, Protecting the Environment, Self-sufficiency, People Health
  • Hamide Daneshgar, Mehrdad Bagheri, Mostafa Mardani Najafabadi *, Fatemeh Alijani, Gholamreza yavari Pages 259-279

    Bushkan is one of the most important plains of Bushehr province which is considered as the agricultural pole of this province. The aim of this study was to evaluate the effects of climate change on the cropping patterns in different areas of Bushkan plain. Accordingly, in this study, the WEAP model and its agro-economic model, MABIA, have been used to study the hydrological status of the plain. Finally, using the positive mathematical programming (PMP), the effects of climate change on the cropping patterns in different areas of the Bushkan plain has been studied. The results show that by applying RCP 2.6 and RCP 8.5 scenarios, the water availability of different regions of Bushkan Plain during the 2018-2050 period is reduced by an average of 6 and 12 percent. By applying these changes to the positive mathematical programming, it was found that the total area under the cultivation of six areas is greatly reduced. According to this fallow agricultural lands is suggested as an appropriate solution to prevent long-term damage to agricultural production in the region.

    Keywords: Positive Mathematical Programming, LARS-WG Model, WEAP Model, Cropping Pattern, Bushehr Province
  • Fatemeh Nikooee, abbas alavi rad*, seysd nemat allah mosavi Pages 281-294

    This paper aimed to examine the effects of ICT developments on the renewable energy consumption in the economic sectors of Iran. The panel data for study were obtained from three sectors of agriculture, industry, and services within the 2000-2016 timeframe; the unit-root test showed that the variables were both stationary and nonstationary. As a result, the mean group was used to estimate the long-run effects, and it revealed that, in the long run, the increase in the number of the Internet and cellphone users decreases the renewable energy consumption. In addition, the GDP and investment growth increases the energy consumption, because the growth of information and communication technology infrastructures develops the e-government and teleworking and reduces the traffic, and, in turn, conserves the energy. However, the increase in the number of landline and cellphone users in the short run increases the energy consumption. The GDP increase will also raise the energy consumption in the short run.

    Keywords: energy, panel data, cointegration, Iran