فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مصطفی کریمی* صفحات 7-26

    یکی از مسایل مورد توجه اندیشمندان مسلمان به خصوص مفسران قرآن، موضوع کفایت یا عدم کفایت به سعادت رساندن هر یک از قرآن و اهل بیت ^ به تنهایی و نیز نقش آن دو نسبت به یکدیگر است. مقاله حاضر بر پایه تفسیر آیه تبیان به دنبال پاسخ قرآنی به موضوع فوق به روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و جمع آوری اسنادی در آیات، روایات و کتب تفسیری و تحلیل اطلاعات به صورت مفهومی، گزاره ای و سیستمی است. هدف تحقیق فراهم سازی زمینه تقریب هر چه بیشتر بین مذاهب اسلامی بر پایه آیات قرآن و روایات پیامبراکرم| است. یافته تحقیق این است که آیه تبیان نیز همانند حدیث ثقلین دلالت دارد بر اینکه قرآن کریم و عترت طاهرین^ در هدایت گری تام انسان ها به سرمنزل کمال، نیازمند یکدیگر و مکمل هم هستند و برای نیل به کمال مطلوب باید به هر دو تمسک کرد.

    کلیدواژگان: آیه تبیان، جداناپذیری قرآن و عترت، هدایت گری قرآن و عترت
  • سید احمد رهنمایی* صفحات 27-44

    امر به معروف و نهی از منکر از جنبه های گوناگون قابل تجزیه و تحلیل است. مقاله حاضر در صدد است تا با تمسک به تفسیر کامل آیات امر به معروف و نهی از منکر و رهنمودهای معصومان^ رابطه این دو فریضه را با قانون مدار شدن تبیین نماید. هر اندازه به امر به معروف و نهی از منکر پای بندتر باشیم، نسبت به قوانین مورد تایید اسلام تعهد بیشتری نشان خواهیم داد. تربیت انسان قانون مدار از جمله اهداف تربیتی است که برای امر به معروف و نهی از منکر در نظر گرفته می شود. مبانی مستحکم، اصول پایدار و روش های متناسب با انتشار فرهنگ و ارزش های الهی از الزامات تحقق اهداف مزبور هستند. برای رسیدن به نتیجه مطلوب نباید به کمتر از تربیت شهروند قانون مدار مطابق شیون و ارزش های قرآنی بسنده شود.

    کلیدواژگان: آیات امر به معروف و نهی از منکر، حقوق مدنی، قانون مداری، شهروند و جامعه قانون مدار
  • سید روح الله دهقان باغی* صفحات 45-62

    در باره جنبه ادبی و مدلول عبارت قرآنی «لیس کمثله شیء» دیدگاه های متعددی از سوی مفسران و ادیبان مطرح شده است. توالی الفاظ «ک» و «مثل» در آیه شریفه از جنبه ادبی، توهم حشو و از جنبه معنایی، توهم اثبات مثل برای خدا را به دنبال داشته که صاحب نظران در صدد پاسخ به آن برآمده اند. پژوهش حاضر با روش توصیف گزاره ها به همراه تحلیل، استنطاق و مقایسه دیدگاه ها، آراء مفسران در خصوص آیه فوق را بر اساس ترتیب تاریخی، ذیل عناوین نه گانه استقراء نموده و پس از ذکر دلایل و مستندهای هر رای، اشکال های هر دیدگاه را نیز مطرح نموده است و این دیدگاه را در باره معنای آیه  شریفه یاد شده طرح نموده که لفظ «ک» در آیه، نفی تشبیه از بعض صفات الهی و لفظ «مثل» نفی تشبیه از ذات الهی را بر عهده دارد و این دو لفظ هم پوشانی و اشتراک معنایی ندارند تا اولا: در معنای آیه خللی پدید آید و در نتیجه موجب اثبات مثل برای خدا شود و ثانیا: موجب حشو نیستند تا نیازی به زاید گرفتن لفظی در آیه باشد.

    کلیدواژگان: آیه لیس کمثله شیء، نفی تشبیه، نفی تجسیم
  • سعید امیرطاهری افشار* صفحات 63-80

    آیات 68 و 69 سوره نحل به فرآیند تولید یکی از نعمت هایی که محصول وحی الهی به زنبور عسل است، پرداخته است. مهمترین فراز این آیات، کاربست واژه وحی نسبت به زنبور عسل است. در چیستی و چگونگی این وحی نظرهای مختلفی مطرح شده که جنبه حشره بودن زنبور بر بسیاری از این نظرها سایه افکنده و سبب گرایش برخی از مفسران به نظرهایی مانند غریزی بودن این نوع از وحی شده است. در مقاله حاضر ضمن گزارش و نقد دیدگاه های مختلف مفسران در این باره به تبیین نظر مختار پرداخته است. نظر مفسران در خصوص وحی به زنبور عسل، ذیل دو دسته عمده وحی رسالی و غریزه حیوانی مطرح شده است. بر پایه نتایج به دست آمده: وحی در این آیه ارتباطی با اعمال غریزی زنبور عسل ندارد، بلکه این وحی از سنخ وحی ای است که خدای متعال به انبیاء (ع) فرستاده که به احتمال زیاد همراه با قول خاص حیوانات است.

    کلیدواژگان: آیه 68 نحل، زنبور عسل، وحی به زنبور، وحی رسالی
  • محمود شکوهی تبار، علی سلیمی صفحات 81-104

    تحقیق حاضر به دنبال کشف دیدگاه قرآن کریم درباره سازوکارهای درونی اثرگذاری نظارت خدای متعال بر رفتار انسان در پیشگیری از کجروی است. حاصل تحقیق، شناسایی پنج سازوکار اثرگذاری نظارت خدا است: آثار درونی تقویت، حیا، خشیت، نظارت عاطفی و نظارت ارزشی. برخی از آیات قرآن کریم کارکرد این سازوکارها را ارتقا می بخشد که ازجمله می توان به تاکید بر قطعیت تشویق و تنبیه، تاکید بر وابستگی همه جانبه انسان به خدا، تقویت میزان دلبستگی به خدا، یادآوری نظارت و قدرت خدا و ویژگی های آن اشاره کرد. همچنین برخی از دستورالعمل های عبادی قرآن در ارتقای اثرگذاری این نظارت، موثر است؛ دستورالعمل هایی مانند امر به اقامه نماز، ذکر کثیر، قرایت قرآن، دعا و درخواست نیازها از خدای سبحان. روش به کاررفته در این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است که قابلیت دارد تا به فهمی از آیات برسد که در علوم اسلامی و اجتماعی از روایی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: نظارت اجتماعی، نظارت خدا، پیشگیری از کجروی، نظارت عاطفی، نظارت ارزشی
  • سعید حسنی*، ملک سلیمانی مهرنجانی صفحات 105-124

    قرآن کریم در آیات مختلف، برای اثبات امکان رستاخیز انسان پس از مرگ، به تبیین مراحل تکامل انسان در دوران جنینی پرداخته است. پژوهش حاضر درصدد است تا اثبات کند که این آیات که حاوی اشارات و شگفتی های علمی است، از زیبایی بلاغی و آوایی نیز برخوردارند. تفسیر ادبی و علمی آیات مورد نظر با روش توصیفی تحلیلی، از منابع موثق کتابخانه ای انجام شده است؛ همچنین از یافته های قطعی جنین شناسی، برای فهم دقیق تر تفسیر آیات استفاده گردیده است. در این تحقیق، در آیات 17 و 18 نوح، آیات 5 تا 8 طارق، آیات 45 تا 47 نجم، آیات 12 تا 16 مومنون و آیه 5 حج؛ شش مورد اشاره و شگفتی علمی جنین شناختی و بیش از 40 مورد زیبایی بلاغی ارایه گردیده است. این یافته ها نشان می دهد که شگفتی های علمی آیات ناظر به جنین شناسی با اعجاز ادبی همراه شده است.

    کلیدواژگان: آیات جنین شناسی، مراحل تکامل جنین انسان، اشارات علمی قرآن، زیبایی های بلاغی قرآن
  • محسن دیمه کار گراب*، امیر علیپور صفحات 125-146

    درخواست حضرت نوح× از خدای متعال در آیات 47 45 سوره هود از دیرباز تاکنون معرکه آراء متکلمان و مفسران با گرایش‏های گوناگون کلامی بوده که رهآورد تفسیری آن، گاه در تعارض با مقام عصمت بوده است. نوشتار پیش رو در پی آن است تا پس از تتبع در دیدگاه‏های تفسیری در خصوص این درخواست و بررسی و نقد آنها، دیدگاه برگزیده را به صورت استدلالی تبیین کند. تعیین دقیق چیستی، چرایی و زمان درخواست حضرت نوح× با بهره گیری از شواهد و قراین قرآنی و مهم ترین رهیافت‏های کلامی و تفسیری در خصوص عدم اجابت آن درخواست از دیگر مباحثی است که در این نوشتار مورد بررسی قرار گرفته است. دیدگاه برگزیده در مجموع بیانگر آن است که کافر و ظالم بودن فرزند نوح، برای آن حضرت ثابت نشده بود.

    کلیدواژگان: آیات 47 45 هود، تفسیرکلامی، عصمت انبیا، عصمت و شفاعت
  • حمید نادری قهفرخی* صفحات 147-168

    به رغم ارایه حدود 26 مصداق برای «کوثر» در تفاسیر مختلف، سید محمدحسین طباطبایی مصداق انحصاری آن را کثرت ذریه پیامبر اکرم| دانسته است. بررسی مستندها نشان می دهد این دیدگاه با وجود نقاط مثبت فراوان، نقاط مبهمی نیز دارد. از این رو اهمیت علمی تفسیر المیزان و رجوع گسترده محققان به آن، ایجاب می کند نقاط مثبت و مبهم این دیدگاه به طور دقیق تبیین شود. تحلیل این دیدگاه نشان می دهد رکن اصلی استدلال علامه طباطبایی ظهور «ابتر» در معنای «فرد بدون نسل» است و با توجه به همین نکته، روایات سبب نزول را تقویت و سایر احتمال ها را نفی می کند. توجه به صدر و ذیل سوره، توجه به واقعیت خارجی در مصداق شناسی «کوثر» و... جزء نکات مثبت این دیدگاه است؛ اما عدم توجه به واقعیت خارجی در مورد بدون نسل شدن شماتت کنندگان پیامبراکرم|، عدم قدرت دفع احتمال های رقیب و... از نقاط مبهم این دیدگاه است.

    کلیدواژگان: سوره کوثر، کوثر، ابتر، تفسیر المیزان
  • روح الله شاکری زواردهی*، حمزه ترابی صفحات 169-184

    تکثرگرایی یکی از باورداشت های برخی اندیشمندان غربی است، این اندیشه بر پایه راه های مختلف نجات بخشی، پایه گذاری شده است. دین اسلام، انحصار راه حق را به خود اختصاص داده است، برخی از آیات قرآن کریم با محورداشت «اظهار دین» می تواند به عنوان پاسخ درون دینی به تکثرگرایی قرار گیرد، این پژوهش کوشیده است تا افزون بر ترسیم بازنمایی از عصر ظهور با توجه به آیه نهم سوره صف، میزان رسمیت داشتن تکثر ادیان در عصر ظهور را تبیین نماید. بر پایه یافته های تحقیق، قرآن کریم آینده جهان را در پیروزی جبهه حق و غلبه اسلام بر سایر ادیان دانسته است، اسلام تنها راه حقیقت برای دستیابی به نجات است و در عصر ظهور این نجات بخشی با رهبری امام عصر# تحقق خواهد یافت.

    کلیدواژگان: آیه 9 صف، عصر ظهور، تکثرگرایی، اظهار دین، غلبه دین
  • محسن رفیعی*، معصومه شریفی، فاطمه زهرا رفیعی صفحات 185-206

    دشمنی قوم یهود بنی إسراییل با جبرییل× به دوران پیامبران بنی إسراییل باز می گردد که اوج بروز این دشمنی، به زمان پیامبرخاتم| می رسد. هدف تحقیق حاضر، دست یابی به علت دشمنی یهود با جبرییل× با تاکید بر آیه 97 بقره است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بر پایه گزارش تفاسیر، برجسته ترین بهانه های ابرازشده از سوی یهود برای دشمنی با جبرییل از این قرار است: آورنده عذاب و جنگ و شدت، عدم جلوگیری جبرییل از تخریب بیت المقدس توسط بخت النصر، تعبیر خواب دانیال توسط جبرییل در مورد تخریب اورشلیم، آگاه سازی حضرت محمد| از اسرار یهود، تغییر نبوت از بنی إسراییل به بنی إسماعیل، بشارت به نبوت پیامبراکرم| و امامت امام علی× و امامان پس از ایشان. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که مهمترین عوامل دشمنی یهود با جبرییل عبارت است از: روحیه خود برتربینی و همچنین نگرش نا صحیح نسبت به اصل توحیدکه موجب عدم تمکین آ نان نسبت به فرامین الهی شده است.

    کلیدواژگان: آیه 97 بقره، جبرئیل، دشمنی یهود، میکائیل
  • محمدهادی منصوری*، حمیده شورگشتی صفحات 207-222

    سخن گفتن در مهد و کهل، یکی از زوایای مختلف زندگانی حضرت عیسی× است که قرآن کریم در آیاتی بدان پرداخته است. کیفیت سنجی سخن گفتن در مهد، عمده ترین محور اختلاف نظر مفسران است. به نظر مشهور تکلم عیسی× مربوط به دوران شیرخوارگی و معجزه الهی و رافع اتهام ناپاکی مریم قدیسه و اثبات کننده نبوت عیسی× است؛ اما برخی به دلیل عدم تصریح قرآن کریم به تکلم عیسی در شیرخوارگی، آن را مربوط به دو یا سه سالگی دانسته و معتقدند گرچه طفل در این سن به طور عادی می تواند تکلم کند؛ اما تکلم عاقلانه و وزین عیسی× در پاسخ به شبهه ناپاکی مادر در سنی که کودک هیچ فهمی از آن ندارد، باعث شد مخاطبان آن را نشانه ای از نشانه های الهی بدانند. نوشته پیش رو ضمن ارایه خاستگاه بحث، این دیدگاه را به بوته نقد کشانده و باورمند است چنین تفسیری به دلیل ناسازگاری با دلیل عقلی و حکمت تکلم در مهد، و نیز ناهماهنگی با سیاق آیات و داده های روایی، قابل پذیرش نیست.

    کلیدواژگان: آیات تکلم عیسی×، رفع تهمت ناپاکی، مهد و کهل
  • حسین علوی مهر*، سید حسن عابدیان، علی دوازده امامی مطلق صفحات 223-238

    جهاد یکی از فروع دین است که در مدینه واجب شده است و قرآن کریم مسلمانان را بر پاسداشت جهاد توصیه نموده و تخلف از آن را نکوهیده است. این پژوهش در صدد است تا بررسی تفسیری آیات قرآن کریم با موضوع جهاد که در مکه نازل شده را استخراج نماید و ضمن معناشناسی آنها با توجه به تاریخ نزول آیات، مبنایی به دست دهد که سیر تاریخی نزول قرآن کریم، با مفاهیم بلند جهاد در مکه سازگار باشد. نتیجه تحقیق بر آن است که آمدن مفهوم جهاد در آیات مکی، تنها برای ایجاد آمادگی برای مسلمانان بوده و جنبه زمینه چینی و دلگرمی داشته و به نوعی خبر از آینده ای می دهد که در مدینه به وقوع خواهد پیوست.

    کلیدواژگان: آیات جهاد، آیات مکی، عنصر زمان و مکان
|
  • Mustafa Karimi* Pages 7-26

    One of the issues considered by Muslim thinkers, especially the commentators of the Qurchr('39')an, is the adequacy or inadequacy of each of the Qurchr('39')an and the Ahl al-Bayt (AS) in bringing about a happy life for human and also the role of the two in relation to each other. The present article, based on the interpretation of the verse of Tibyan [explanation], seeks the Qurchr('39')anic answer to the above-mentioned subject by collecting information from library and referring to evidence in verses, narrations and interpretive books, and analyzing information in a conceptual, propositional and systematic way. The purpose of this research is to provide a foundation for closer approximation between Islamic denominations based on the verses of the Qurchr('39')an and the narrations of the Holy Prophet (PBUH and his progeny). The research finding is that the verse of Tibyan [explanation], like the Hadith of Saqaleen, indicates to the fact that the Holy Qurchr('39')an and the Ahl al-Bayt (AS) need each other and complement each other in the mission of complete guidance of human beings to the home of perfection. To achieve the very desired perfection, one needs to rely on both the Holy Qurchr('39')an and the Ahl al-Bayt (AS).

    Keywords: Tibyan verse, the inseparability of the Qur'an, Ahl al-Bayt, the guidance of the Qur'an
  • Ahmad Rahnamaei* Pages 27-44

    Enjoining good and forbidding evil can be analyzed from various aspects. The present article seeks to explain the relationship between these two duties and the rule of law by relying on complete interpretation of the verses of enjoining good and forbidding evil and the guidelines of infallible figures. The more we adhere to the commandment of the good and the prohibition of the evil, the more we will show commitment to the laws approved by Islam. The training of a law-abiding human being is one of the educational goals that is considered for enjoining the good and forbidding the evil. To meet that end, one requires strong foundations, sound principles and methods commensurate with the dissemination of divine culture and values. In order to achieve the desired result, there is no option but to train a law-abiding citizen in accordance with Qurchr('39')anic manners and values.

    Keywords: Verses of enjoining good, forbidding evil, civil rights, the rule of law, law-abiding citizen, society
  • Ruhollah Dehghan Baghi* Pages 45-62

    Numerous views have been expressed by commentators and writers about the literary aspect and the meaning of the Qurchr('39')anic phrase "There is nothing like Him". The sequence of the words "ka" and "like" in the holy verse, has led to two literary and semantic illusions. The literary illusion is that "ka" seems to be redundant and the semantic illusion is the word ‘like’ indirectly proves the like to God. Thus, the scholars have sought to answer to these illusions. The present study, by describing the propositions along with analyzing, interrogating and comparing the views, has induced the opinions of the commentators regarding the above verse in a historical order, under nine headings. Moreover, after mentioning the reasons and documents of each opinion, he has introduced the drawbacks of each view. And he has finally proposed his view of the above-mentioned verse. According to him the word "ka" in the verse negates the simile of some divine attributes and the word "like" negates the simile of divine essence and these two words have no overlap and common meaning. So, firstly there is no conceptual confusion in the meaning and it does not prove the ‘like’ for God, and secondly the word ‘ka’ is not redundant. Thus, we do not need to justify its’ literal redundancy.

    Keywords: the verse ‘there is nothing like Him’, negation of simile, negation of incarnation
  • Saeed Amir Taheri Afshar* Pages 63-80

    Verses 68 and 69 of chapter An-Nahl deal with the process of producing one of the blessings that is the product of divine revelation to bees. The most important part of these verses is the use of the word revelation in relation to bees. There are various views on what and how this revelation takes place. The insectan aspect of the bee has overshadowed many of these views and has caused some commentators to tend to views such as the instinctive nature of this type of revelation. In the present article, while reporting and criticizing the different views of the commentators in this regard, the author has tried to develop and explain his own opinion. The commentatorschr('39') opinion regarding the revelation to the bee is discussed under the two main categories of prophetic revelation and animal instinct. Based on the results obtained, the revelation in this verse has nothing to do with the instinctual actions of the bee, but this revelation is of the type of revelation that God Almighty sent to the prophets (AS), which is almost accompanied by a special talk to animals.

    Keywords: Verse 68 of chapter An-Nahl, bee, revelation to bee, prophetic revelation
  • Mahmood Shokuhitabar, Ali Salimi Pages 81-104

    The present study seeks to explore the view of the Holy Quran on the internal mechanisms of the effect of divine supervision on human behavior in preventing deviation. The result of the research is the identification of five effective mechanisms that the divine supervision brings about: the internal effects of reinforcement, modesty, fear, emotional and value supervision. Some verses of the Holy Quran enhance the function of these mechanisms, such as encouragement and punishment, man’s comprehensive dependence on God, his attachment to God and remembering God’s supervision and power. Also, some of the Qurchr('39')anic instructions on worship are effective in promoting the effectiveness of this supervision; instructions such as to establish prayers, to remember God regularly, to recite the Quran frequently, and to ask Allah to fulfil your needs. The method used in this research is qualitative content analysis. This method has the ability to reach to an understanding of verses that is valid in Islamic and social sciences.

    Keywords: Social supervision, God supervision, prevention of deviation, emotional supervision, value monitoring
  • Saeed Hassani*, Malek Soleimani Mehrnjani Pages 105-124

    The Holy Quran in various verses has explained stages of human development in embryonic period. The Quran describes these stages to prove the possibility of human resurrection after death. The present study seeks to substantiate this point that these verses, which contain scientific hints and wonders, have also rhetorical and phonetic beauty. The literary and scientific interpretation of the verses in question have been accomplished in a descriptive-analytical method while making use of reliable library sources. As such, the author has utilized conclusive embryological findings to better understand the interpretation of these verses. In this research, in verses 17 and 18 of Noah, verses 5 to 8 of Tariq, verses 45 to 47 of Najm, verses 12 to 16 of the Mominun and verse 5 of Hajj; Six cases of scientific embryology and more than 40 cases of rhetorical beauty have been highlighted. These findings show that the verses which deal with scientific wonders of embryology are accompanied by literary miracle.

    Keywords: Embryology verses, Developing stages of human embryo, scientific hints of the Qur'an, rhetorical beauties of the Qur'an
  • Mohsen Dimeh Kar Garab*, Amir Ali Pour Pages 125-146

    The request of Prophet Noah (AS) to God Almighty in verses 45-47 of Surah Hood has long been the subject of controversy among theologians and commentators with various theological tendencies, the interpretive outcome of which has sometimes been in conflict with the status of infallibility. The present article seeks to explain the authorchr('39')s favorite view in an argumentative manner. However, he firstly sheds light on interpretive views on this request and then criticizes their views on the subject. As such, he attempts to determine the exact nature, reason and the time of the request of Prophet Noah (AS) by using Quranic evidences. He highlights the most important theological and interpretive approaches regarding the issue that why his request was rejected. On the whole, based on the authorchr('39')s chosen view the infidelity and cruelty of Noahchr('39')s son was not proven to his father.

    Keywords: Verses 45-47 of chapter Hood, Theological Interpretation, Infallibility of Prophets, Infallibility, Intercession
  • Hamid Naderi Ghahfarkhi* Pages 147-168

    Despite presenting approximately 26 examples for "Kawthar" in various interpretations, Seyyed Mohammad Hossein Tabatabai has considered the multiplicity of descendants of the Holy Prophet (PBUH) as the exclusive example of this verse. A review of the evidence shows that this view, despite its many positive points, suffers some ambiguities. Therefore, the scientific importance of Al-Mizan interpretation on the one hand and the widespread reference of researchers to it on the other, requires that the positive and ambiguous points of his view be explained precisely. The study shows that the main pillar of Allameh Tabatabaichr('39')s argument is the apparent meaning of "Abtar" that equals "person without generation". Given this point, the narrations strengthen the cause of revelation and deny other possibilities. Paying attention to the beginning and the end of the chapter, paying attention to the external reality in the case study of "Kawthar", etc. are among the positive points of Tabatabaichr('39')s view; but paying no attention to the external reality about the fact that the generation of the prophetchr('39')s enemies did not last, the inability to repel the rival possibilities, etc. are among the ambiguous points of his view.

    Keywords: Chapter Kawthar, Kowsar, Abtar, Tafsir Al-Mizan
  • Ruhollah Shakeri Zavardehi*, Hamzeh Torabi Pages 169-184

    Many Western thinkers subscribe to the theory of Pluralism. This idea is based on the assumption that there are different ways of salvation. The religion of Islam has a monopoly on the path to the truth. Some verses of the Holy Quran with emphasis on the verses "Islam prevails over all religions" can be used as an intra-religious response to the notion of pluralism. This research has tried to explain the degree of recognition of the plurality of religions in the age of advent. As such, the author has attempted to represent the age of [Imam Mahdichr('39')s] appearance according to the ninth verse of Chapter As-Saff. Based on the findings of the research, the Holy Quran predicts that truth will surpass the falsehood and Islam will prevail over other religions. For Islam is the only way to the truth in achieving salvation. At the advent age salvation will be realized under the leadership of Imam al-Asr (May Allah hasten his appearance].

    Keywords: Verse 9 of chapter As-Saff, age of advent, pluralism, prevailing over other religions, dominating other religions
  • Mohsen Rafiei*, Masoumeh Sharifi, Fatemeh Zahra Rafiei Pages 185-206

    The enmity of Jewish people from Israel with Gabriel (AS) dates back to the time of the prophets of Israel. The culmination of this enmity dates back to the time of the last messenger (PBUH and his progeny). The present study aims to find out the reason for Jewish enmity with Gabriel (AS) emphasizing on verse 97 of chapter Baqarah. The research findings show that according to the commentaries, the most prominent excuses expressed by the Jews for their enmity with are: Gabriel brought them torment, war and violence, Gabriel did not prevent Bakht al-Nasr from destruction of Jerusalem, Gabriel interpreted Danielchr('39')s dream about the destruction of Jerusalem, Gabriel made the Prophet Muhammad (PBUH) aware of the Jewschr('39') secrets, Gabriel took prophethood from the children of Israel and gave it to the children of Ishmael, and finally that Gabriel gave the good news of the prophethood of the Holy Prophet (PBUH) and the Imamate of Imam Ali and the Imams after him. The results of this study show that the most important factors of the Jewschr('39') enmity with Gabriel are: the spirit of self-superiority and also the incorrect attitude towards the principle of monotheism which has led to their disobedience to divine commands.

    Keywords: Verse 97 of Baqarah, Gabriel, the Enemy of Jews, Michael
  • MohammadHadi Mansouri*, Hamideh Shorgashti Pages 207-222

    The Holy Quran in several verses has dealt with the different aspects of the life of Jesus (PBUH) particularly when he spoke in the cradle. This case study that how an infant in the cradle could speak is the main point of discrepancy among commentators. It is well known that the Jesus (PBUH) talked [to the people] during his infancy, and it has always been considered as a divine miracle that removed the charge of impurity from the Blessed Virgin Mary and it also proved his divine prophecy. According to some scholars, however, the Holy Quran does not specifically claim that Jesus spoke in infancy. To them the event took place when Jesus was around two or three years old. They hold that although a child can normally speak at this age; but the wise words of Jesus (PBUH), in response to the suspicion of his motherchr('39')s impurity at an age of which the child has no understanding, made the audience consider it a divine sign. The present article, while going deep to the origin of the problem, has criticized this notion maintaining that such an interpretation is unacceptable due to its incompatibility with the rational reason, the wisdom of speech in the cradle, and its inconsistency with the context of verses and the data provided by [Ahadith] narrations.

    Keywords: Jesus Speech, Dispute, Al-MahdKohlah, Ayatollah Ma'arif
  • Hossein Alavi Mehr*, Hassan Abedian, Ali Davazdah Imami Motlaq Pages 223-238

    Jihad is one of the subsidiaries of religion that has become obligatory in Medina, and the Holy Qurchr('39')an advises Muslims to respect jihad and condemn its violation. This study seeks to interpret the Meccan verses of the Holy Quran on the subject of jihad. The author attempts to figure out their semantics according to the date of revelation of the verses, to provide a basis for the historical course of the revelation of the Holy Quran and make them compatible with the lofty concepts of jihad in Mecca. The result of the research suggests that the introduction of the concept of jihad in Meccan verses prompted Muslims to prepare themselves. In other words, the Meccan verses of Jihad had a contextual and encouraging aspect that predicted the future in Medina.

    Keywords: Verses of jihad, Meccan verses, element of time, place