فهرست مطالب

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیدقاسم زمانی*، مسعود صبور صفحات 7-36
    در میانه سال 2018 میلادی، رییس جمهور ایالات متحده آمریکا خروج این دولت از توافق هسته ای موسوم به برجام را اعلام کرد. این سند، در سال 2015 با تلاش دولت های ایران، اعضای دایم شورای امنیت، آلمان و اتحادیه اروپا منعقد شد و برای اجرا منضم به قطعنامه لازم الاجرای 2231 شورای امنیت گشت. در این پژوهش تلاش می شود که با توسل به قوه اجرایی ماده 25 منشور سازمان ملل و نمود آن در ماده 103 آن منشور که ارجحیت تعهدات منشور بر سایر تعهدات را اعلام می دارد، پس از شناسایی قوه اجرایی و الزامی قطعنامه های شورای امنیت از طریق روش تفسیر مندرج در ماده 31 و 32 کنوانسیون وین 1969 بر حقوق معاهدات، ماهیت تعهدات طرفین ذیل برجام باتوجه به قطعنامه 2231 مشخص شده و بی توجهی ایالات متحده در کنار سایر نقض های صورت‫گرفته توسط دولت ها نسبت به قطعنامه های الزام آور و موضوعی شورای امنیت در طول دهه های گذشته را به عنوان دلیلی محکم بر اثبات نزول شان و افول اعتبار ماده 103 منشور سازمان ملل نشان دهد.
    کلیدواژگان: برجام، قطعنامه 2231، شورای امنیت، ماده 103 منشور سازمان ملل، خروج آمریکا، تفسیر معاهدات
  • آرامش شهبازی*، کتایون اشرفی صفحات 37-59
    پس از تلاش های فراوان و مذاکرات بسیار طولانی، درنهایت در 14 ژوییه 2015، برنامه جامع اقدام مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای پنج به علاوه یک منعقد شد و در راستای آن، تحریم های هسته ای شورای امنیت علیه ایران لغو شد. پس از تغییر دولت در آمریکا، در 18 اردیبهشت 1397، دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، رسما از برجام خارج شد و بازگشت تحریم ها به صورت گذشته را اعلام کرد. در 15 دی 1398، ایران نیز پس از چهار مرحله کاهش تعهدات خود، طی بیانیه ای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات ایران در برجام را اعلام کرد. مطابق این بیانیه، جمهوری اسلامی ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.برای بررسی و تحلیل مشروعیت اقدامات تعلیقی ایران، باید به تفسیر تعهدات مذکور در برجام پرداخته شود که این مهم با استفاده از اصول هرمنوتیک تفسیر و قواعد مربوط به تفسیر در کنوانسیون وین حقوق معاهدات امکان پذیر است. با استفاده از سیاق برجام، اصول حقوقی قابل اعمال بر برجام، ازجمله اصل حسن نیت و وفای به عهد و همچنین بررسی اوضاع و احوال زمان انعقاد معاهده، این نتیجه حاصل می شود که اقدامات تعلیقی ایران از مشروعیت بین المللی برخوردار است. همچنان که حسن نیت ایران با تاکید بر برگشت پذیری کامل تعهدات مبتنی بر برجام اثبات شده است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، برجام، تفسیر، شورای امنیت، تعلیق، معاهدات
  • لیلا سلمانی* صفحات 61-81
    اصل مراقبت بایسته به عنوان یکی از اصول عمومی حقوق که از ریشه هایی مستحکم در اسناد بین المللی و رویه قضایی بین المللی مثل تنگه کورفو و... نیز برخوردار است به ویژه دولت های محل فرود، برخاست و عبور هواپیماهای مسافری را به تعهداتی خاص جهت پیشگیری از سوانح هوایی ملتزم می نماید. در 18 دی ماه 1398 هواپیمای بویینگ 737 خطوط هوایی اوکراین (شماره پرواز 752) با 176 مسافر و خدمه بر فراز قلمرو هوایی ایران به اشتباه موردحمله موشکی ایران قرار گرفت و سرنگون شد. باتوجه به این امر که ساعاتی قبل از سرنگونی این هواپیما، نیروهای ایرانی به تلافی ترور سردار سلیمانی، پایگاه نیروهای آمریکایی در عراق را موشک باران کرده بودند و از بیم اقدامات تلافی جویانه آمریکا در آماده باش کامل به سر می بردند، به نظر می رسد که ایران می بایست موقتا پرواز هواپیماهای مسافری در قلمروی هوایی خود را به حالت تعلیق درآورد تا افراد بی گناه به اشتباه در معرض حملات نیروهای ایرانی و یا آمریکایی قرار نگیرند. به نظر می رسد دولت جمهوری اسلامی ایران با نقض اصل مراقبت مقتضی، اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه لازم را انجام نداده و مسئولیت بین المللی سرنگونی هواپیما مسافربری اوکراین و کشته شدن خدمه و مسافران آن را به عهده دارد.
    کلیدواژگان: اصل مراقبت بایسته، سانحه هواپیمای مسافربری اوکراین (752)، مسئولیت بین المللی دولت، پرداخت غرامت، قاسم سلیمانی
  • علی مشهدی*، احسان شکیب نژاد صفحات 83-106
    از بدو پیدایش فضای سایبر، همواره نحوه حاکمیت در آن موردچالش بوده است. نخستین دیدگاهی که در انتظام‫بخشی این فضا موردپذیرش کشورها قرار گرفت، دکترین حاکمیت انحصاری دولت ها بود. مطابق این نگرش، صرفا دولت ها دارای صلاحیت و اقتدار لازم برای حاکمیت و قانونگذاری در فضای سایبر می باشند که این امر به منزله انطباق قلمرو سایبری بر مرزهای جغرافیایی کشورهاست. به تدریج، این نگرش قوت گرفت که باتوجه به ماهیت سیال و بدون مرز فضای سایبر و نیز جلوگیری از سیطره تبعیض آمیز کشورهای عموما غربی، لازم است این فضا از حیطه حاکمیتی دولت ها خارج شده و با طرح اصل میراث مشترک بشریت، زمینه برای انتقال حاکمیت در آن از ید مطلق دولت ها به مردم فراهم گردد. حامیان این نگرش با طرح تشابهات میان فضای سایبر با دیگر فضاهای بین المللی، معتقدند اعمال هرگونه قانون ملی در فضای سایبر فاقد مشروعیت دموکراتیک در یک شبکه جهانی است. ضمن آنکه تلقی فضای سایبر به مثابه میراث مشترک بشریت، از اقدامات یک جانبه دولت ها جلوگیری نموده و خطر جنگ های سایبری را کاهش می دهد. اگرچه پذیرش این اصل در فضای سایبر، مبتنی بر خلق قواعد حقوقی نوین در قالب پذیرش در معاهدات بین المللی است. نوشتار پیش رو سعی دارد از رهگذر شیوه توصیفی تحلیلی، ضمن بیان نگرش های حاکمیتی فعلی در فضای سایبر، امکان اعمال اصل میراث مشترک بشریت بر بخش های موردنظر در فضای سایبر را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: فضای سایبر، میراث مشترک بشریت، دکترین حاکمیت انحصاری، فضاهای بین المللی، قانونگذاری
  • هاله حسینی اکبرنژاد*، محسن جواهری آراسته صفحات 107-132
    با افزایش میزان مشارکت کودکان در فعالیت های برخط، استفاده از اینترنت بیش از دیگر رسانه ها برای اجتماعی شدن و برقراری ارتباط مورداستفاده کودکان قرار گرفته است. فقدان تجربه و آگاهی لازم در رابطه با تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطی مدرن پدیده سوءاستفاده از کودکان در فضای مجازی را به عنوان یک نگرانی مشترک در جامعه بین المللی پدیدار کرده است. ازجمله یافته های این مقاله، اهمیت اینترنت و تکنولوژی های ارتباطی برای اجتماعی شدن، اشکال و قلمرو سوءاستفاده از کودکان در فضای مجازی و اهمیت جلوگیری از آن و بیم کودکان از افشای موارد سوءاستفاده برخط به سایرین، خصوصا والدین می باشد، بنابراین نقش دولت ها و سازمان های بین المللی در این رابطه حیاتی است تا از کودکان درمقابل سوءاستفاده برخط حمایت مقتضی به عمل آورند، البته جرم انگاری سوءاستفاده برخط از کودکان، ازجمله اقدامات پیشگیرانه و مهم به شمار می آید. قانونگذار ایران، انتشار محتویات مستهجن، آموزش و تسهیل ارتکاب به اعمال منافی عفت در فضای مجازی، انتشار تصویر خصوصی افراد و... را جرم انگاری کرده است، اما قوانین انگلستان و اسناد بین المللی داشتن، توزیع، به اشتراک گذاری و یا ساخت تصاویر مستهجن از کودک را جدای از موارد فوق جرم می داند؛ بنابراین فقدان حمایت خاص از کودکان و عدم تفکیک دقیق بین نوع اعمال ارتکابی در نظام حقوقی ایران احساس می شود و متعاقبا به امکان مفسد فی الارض شناخته شدن افراد کم سن و سال، به واسطه شرکت در تولید فیلم مستهجن، پیدایش کودک کار مجازی و ورود سیلی از پرونده ها به دادگاه با ادعای نقض حریم خصوصی در کودکی در سال های آینده می انجامد.
    کلیدواژگان: کودکان، جرم انگاری، سوءاستفاده آنلاین، حمایت آنلاین.‬
  • عاطفه عباسی کلیمانی، ملیکا محبوبی* صفحات 133-157
    اعتیاد به مواد مخدر امروزه یکی از ناهنجاری های اجتماعی و معضلات اساسی زندگی بشری به شمار می رود و می توان از آن به عنوان دغدغه ای جهانی یاد کرد. حل این معضل اجتماعی نیازمند مبارزه ای مستمر و همه جانبه است. بدیهی است هر کشوری برای مقابله با این جرایم سیاست های خاص خود را دنبال می کند. در کشور ایران نیز بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف شد تا با کلیه مظاهر فساد و تباهی که یکی از مهم ترین آنها، اعتیاد به مواد مخدر و داروهای روان گردان است، مبارزه کند. حافظه تقنینی از واکنش شدید به این نوع از بزه با رویکردی به نظر افتراقی حکایت دارد. در یک نظام معقول سیاست جنایی، حربه مجازات تنها به منظور آزار بزهکار و انتقام جویی به کار نمی رود بلکه اثر پیشگیری کننده آن نیز مدنظر است. ازاین رو در سیاست جنایی ایران، ضمانت اجراهای کیفری اعم از مجازات ها و اقدامات تامینی تربیتی در نظر گرفته شده است تا نسل های آینده در محیطی سالم شکوفا شده و رشد فضایل اخلاقی در سایه ایمان و تقوا به خوبی تحقق یابد. مقاله حاضر درصدد بازخوانی مجازات جرایم مرتبط با مواد مخدر و داروهای روان گردان با تاکید بر اصلاحیه سال 1396 قانون مبارزه با مواد مخدر است و بدین منظور باتوجه به جنبه نظری پژوهش، از روش تحقیق توصیفی تحلیلی داده ها به شیوه استقرایی قیاسی استفاده شده است و ضمن استفاده از منابع کتابخانه ای و پژوهش های موجود دراین زمینه، به بیان نظر قانونگذار و مقایسه دیدگاه های مختلف حقوق دانان پرداخته است.
    کلیدواژگان: ضمانت اجرا، اعتیاد به مواد مخدر و داروهای روان گردان، قانون مبارزه با مواد مخدر، سیاست جنایی، مجازات
  • احمد پورابراهیم* صفحات 159-177
    سلول های بنیادی به عنوان یک رویکرد جدید درمانی، نمایان شده و انتظار می رود در آینده نزدیک سلول درمانی یکی از بزرگ ترین بازارهای دنیا را شکل دهد. برای دستیابی به جایگاه مناسب در بازار جهانی، لازم است دستاوردهای پژوهشی کشورمان به سرعت تجاری شده و وارد بازار روبه رشد سلول درمانی شود. پژوهش حاضر با هدف مطالعه وضعیت حقوقی فناوری سلول های بنیادی؛ تهدیدها و چالش های اقتصادی آن، به بررسی وضعیت حقوقی چالش های اقتصادی مربوط به مالکیت معنوی، ثبت اختراع، بودجه طرح های پژوهشی، توریسم درمانی با استفاده از مداخلات سلولی تاییدنشده، هزینه درمان و روابط مالی و تجاری میان افراد، پرداخته است.
    اطلاعات موردنیاز به روش کتابخانه ای و اسنادی و با مطالعه کتب ، مقالات و تحقیقات سایر پژوهش گران جمع آوری گردیده است.
    چالش های پیش روی تجاری سازی عبارتند از فقدان نظام حمایت، فقدان مراکز تجاری سازی و فقدان بازارهای واقعی و مجازی عرضه و تقاضای زیست فناوری. باتوجه به قرار گرفتن علوم سلول های بنیادی در بند 2 و 3 فصل سوم سند نقشه جامع علمی کشور جزو اولویت های (الف) در علوم پایه و کاربردی، قوانین و مقررات لازم برای ساماندهی این حوزه، امری اجتناب ناپذیر است. لذا توسعه زیرساخت قانونی و نهادی یکی از اولویت های اصلی جهت کسب جایگاه شایسته در منطقه و جهان در افق 1404 می باشد.
    کلیدواژگان: سازکارهای حقوقی، سلول های بنیادی، چالش های اقتصادی، تجاری سازی
  • سام سوادکوهی فر، حسن حاج جعفری* صفحات 179-211
    شناخت حدود تعهدات بیمه گر به تنهایی برای تبیین کلی موضوع بیمه شخص ثالث کافی نیست. در بسیاری از موارد قانونگذار جبران خسارت را به طور کلی برعهده صندوق تامین خسارت بدنی گذارده است. در پاره ای از موارد نیز بیمه گر پس از جبران خسارت می تواند برای اعاده آن به صندوق تامین خسارت بدنی مراجعه نماید. همین دو مقرره کافی است تا اهمیت و ضرورت مطالعه و شناخت حدود تعهدات صندوق تامین خسارات بدنی نیز مشخص گردد. در این مقاله با درک این ضرورت، به بررسی ابعاد و محدوده تعهدات صندوق تامین خسارات بدنی از منظر قانون بیمه اجباری شخص ثالث مصوب 1395 پرداخته شده و مبانی تشکیل صندوق از نظر فقهی و حقوقی فلسفه وجودی آن و اینکه چرا قانونگذار سقف تعهدات صندوق را افزایش داده است موردمطالعه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قانون جدید بیمه اجباری، صندوق تامین خسارات بدنی، تعهدات صندوق تامین، مبانی صندوق تامین، مسئولیت، بیمه
  • محمد مهدی حاجیان، سیده‫ شیدا سلیمی* صفحات 213-249
    نظر بر طیف وسیع ریسک هایی که طرفین قرارداد در پروژه های نفت و گاز با آن مواجه هستند، استراتژی های مدیریت ریسک، جهت کاهش هزینه های ناشی از ریسک ها، کاهش اختلافات میان طرفین قرارداد و درنهایت دستیابی به اهداف تجاری قرارداد، نقشی اساسی ایفاء می کنند. تخصیص قراردادی ریسک های پروژه از طریق درج شروط کلیدی توزیع ریسک در قرارداد، به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای مدیریت ریسک، به طور قابل ملاحظه ای در سال های اخیر در قراردادهای نفت و گاز موردتوجه قرار گرفته است، به طوری که اجرای موفق هر پروژه در گروی طراحی قراردادی کارآمد است که با انتقال مسئولیت مدیریت و تحمل ریسک ها به طرفی که در بهترین موقعیت برای مدیریت آنها قرار دارد، منجر به توزیع بهینه و عادلانه ریسک های پروژه گردد.
    این مقاله استفاده از انواع مکانیسم های قراردادی توزیع ریسک در قراردادهای نفت و گاز، ازقبیل شرط عدم مسئولیت، شرط تحدید مسئولیت، شرط مصونیت، شرط وجه التزام و شرط الزام به اخذ پوشش های بیمه ای مشخص را موردبررسی قرار می دهد و در انتها بی اعتباری شروط قراردادی را زمانی که منجر به تخصیص ناعادلانه ریسک می شوند، موردبحث قرار می دهد.
    کلیدواژگان: شروط قراردادی، توزیع ریسک، پروژه های نفت و گاز
  • حمید باقرزاده* صفحات 251-270
    ایران با پیوستن به کنوانسیون سازمان ملل برای مبارزه با فساد، متعهد به فراهم آوردن رقابت در مقررات ناظر بر خریدهای دولتی است. بعد از الحاق به کنوانسیون مذکور، رقابت پذیری مقررات ناظر بر خرید دولتی در نظام حقوقی ایران به چالش کشیده نشده است. در این مقاله، محقق با مطالعه قانون نمونه آنسیترال برای تامین عمومی کالا و خدمات 2011 و موافقت نامه خرید دولتی 2012 که در حقیقت استانداردهای جهانی برای خریدهای دولتی را در کنار بخشی از عرف بین المللی در حوزه خرید دولتی، ارایه می دهند و انطباق آنها با مقررات مناقصات در نظام حقوقی ایران ازجمله قانون برگزاری مناقصات، دریافته است که مقررات ایران علی رغم وجود جنبه های مثبت، نیازمند بازنگری هایی ازجمله تغییر برخی از عناوین، برخورد موضوعی با خریدهای دولتی و شمول خرید خدمات مشاوره و افزودن پاره ای نیازمندی ها مانند شناسایی حقوق ناشی از مالکیت معنوی، خریدهای تکمیلی و خرید سابق است تا قابلیت رقابتی را افزایش داده و نیز از حیث کاربری با نیازمندی های روز کشور و برخی مقررات بین المللی همگرایی بیشتری پیدا کند.
    کلیدواژگان: رقابت، معاملات دولتی، مناقصه، حقوق ساخت وساز، مبارزه با فساد
  • قاسم خادم رضوی، پوریا راستگو خیاوی* صفحات 271-295
    بحث از رژیم مالکیت بر نفت و گاز و پذیرش نظریه های موجود دراین خصوص از حیث آثاری که بر آن مترتب می شود از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ با این توضیح که بحث دراین خصوص درواقع دریچه ورود به مبحث قراردادهای نفتی محسوب شده و پذیرش هر یک از نظریه های موجود تاثیر مستقیم بر نوع قراردادهای نفت و گاز خواهد داشت. در نظام حقوقی هر کشوری به تناسب نگرشی که به این منابع وجود داشته، نظام مالکیتی متفاوتی موردپذیرش قرار گرفته است. نظام مالکیت خصوصی بر منابع نفتی یکی از نظام های پذیرفته شده بر این منابع می باشد که در کنار دو نظام مالکیتی دیگر یعنی نظام مالکیت دولتی و عمومی مطرح می باشد. کشور ایالات متحده آمریکا یک مثال عینی در پذیرش نظام مالکیت خصوصی می باشد. در فقه اسلامی نیز، نظام مالکیت خصوصی از سوی برخی از فقهای امامیه مورداشاره قرار گرفته است؛ اگرچه اصولی که موجب پذیرش این نظریه در فقه امامیه شده است با مبانی این نظریه در حقوق آمریکا متفاوت است.‏
    کلیدواژگان: منابع نفتی، فقه امامیه، ایالات متحده آمریکا، نظام مالکیت خصوصی.‬‬
  • حسین علائی* صفحات 297-324
    در حقوق و رویه بین المللی معیارها‪‪‪‪ و استانداردهایی مقرر شده است که رعایت آنها یک انتخابات را به سمت انتخاباتی آزاد و منصفانه که مردم سهم واقعی در مشارکت فعالانه آن دارند، سوق خواهد داد؛ ازجمله مهم ترین این معیارها، نظارت بر نتایج انتخابات و حل وفصل دعاوی انتخاباتی می باشد. اختلافات چه در مراحل ابتدایی انتخابات، یعنی مرحله ثبت نام و احراز صلاحیت ها، چه در مرحله برگزاری آن، یعنی تبلیغات و رای گیری و چه در مرحله پساانتخاباتی یعنی اعلام نتایج و... رخ دهد، لازم است در بستری از انصاف و عقلانیت و با رعایت موازین و استانداردهای بین المللی حل وفصل شوند.
    در انگلستان رسیدگی به دعاوی انتخاباتی با دادگاه ویژه ای متشکل از دو قاضی دیوان عالی بدون حضور هییت منصفه است. این دادگاه می تواند از کاندیدا سلب صلاحیت کند، آراء را بررسی کند، نتایج انتخابات را اعلام کند یا خواستار برگزاری انتخابات جدید شود؛ اما متاسفانه تشریفات طرح دعوای انتخاباتی گاهی بیش از اندازه دشوار است و به طور کلی شواهد نشان می دهد که روند طرح این دعاوی در بریتانیا منسوخ، پیچیده، غیرقابل دسترس و ناکارآمد است. در این پژوهش برآنیم با طرح موازین بین المللی در رسیدگی به دعاوی انتخاباتی، به بررسی تشریفات نظام دادرسی انتخاباتی انگلستان و میزان انطباق آن با موازین بین المللی مربوطه بپردازیم.
    کلیدواژگان: دعوای انتخاباتی، انگلستان، فرایند دادرسی، اصول بین المللی، دادگاه انتخابات.‬‬
  • فرنگیس عباس‫ زاده، بهمن گرجیان*، الخاص ویسی، مهران معماری صفحات 325-344
    کارآمدی واژگان در محیط دادگاه مدنی با استفاده از گفتمان کلامی و غیرکلامی نقش موثری در تایید ادعای طرفین دعوی دارد. هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل تاثیر گفتمان حقوقی بر کاربرد واژگان در دادگاه مدنی بر اساس الگوی طبقه بندی روابط مفهومی واژگانی صفوی (1390) است. داده های تحقیق از فایل های تصویری پانزده پرونده به صورت روش تصادفی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل روابط مفهومی واژگانی شامل هم‫معنایی، تضاد، چندمعنایی، تاویل معنایی، ابهام، هم نشینی واژگانی و پیش‫انگاری متاثر از گفتمان و ژانر دادگاه های مدنی بود. از هر فایل تصویری طلاق، بیست دقیقه تجزیه و تحلیل توصیفی گردید. نتایج نشان داد، استفاده صحیح از ساختارهای واژگانی و الگوهای دستوری ارتباطات میان فردی را درجهت مثبت سوق می دهد. در اغلب موارد متهم در انتخاب واژگان ناهنجاری دارد که این مسئله متناسب با آداب و رسوم، هنجارهای فرهنگی، وظایف فردی و موقعیتی او نیست و این امر در رای قاضی بسیار موثر است. نتایج این تحقیق نشان داد که قاضی از ناهنجاری کلامی و غیرکلامی کمتر استفاده کرده و در برخی موارد حتی ناهنجاری مشاهده نگردید. نتایج همچنین نشان داد که در محیط دادگاه، قضات برای تاثیرگذاری بیشتر پیام ترجیح می دهند از چندمعنایی، هم‫معنایی، تضاد معنایی و تاویل معنایی بیشتر استفاده کنند و با واژگان و جملات متفاوت از تکرار بپرهیزند. هم قضات و هم زوجین، از فضاهای ذهنی و راهبردهای ارجاعی به منظور رفع ابهام و توجیه خود استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی قضایی، گزینش واژگانی، روابط مفهومی، دادگاه مدنی
  • محسن حاتمی پور*، نصرالله ابراهیمی صفحات 345-368

    داوری یکی از شیوه های جایگزین و از مهم ترین راهکارهای تسریع در حل وفصل اختلاف است که طرفین اختلاف با تراضی یکدیگر تنازع فی مابین را برای رسیدن به یک توافق الزام آور، بی طرفانه و موثر به آن ارجاع می دهند. از جهت نحوه انجام، داوری به دو شیوه موردی و سازمانی قابل تقسیم است که در داوری سازمانی، سازمان های داوری با هدف سرعت در روند رسیدگی ها و تسهیل و ارتقای کیفیت، فرایند داوری را به عنوان یک میانجی بین طرفین و داور، سازماندهی و مدیریت می کنند. این سازمان ها وفق مقررات خود در قبال انجام وظایفشان مصونیت دارند. لیکن مطابق قواعد عام مسئولیت در برابر طرفین و اشخاص ثالث مسئولیت داشته و می توانند طرف دعوا قرار گیرند. یکی از سازمان های عمده داوری بین المللی در ایران که مبنا و اساس فعالیت آن قانون مصوب مجلس شورای اسلامی است، مرکز منطقه ای داوری تهران*** است که بر اساس یک موافقت نامه میان دولت جمهوری اسلامی ایران و سازمان مشورتی حقوقی آسیایی آفریقایی (آلکو) تشکیل و قواعد آن الگویی از قواعد داوری 1976 آنسیترال است که قواعد جدیدالتصویب این مرکز پس از مناسب سازی و اصلاح برخی جنبه های آن از ابتدای مارس 2018 (10 اسفند 1396) لازم الاجرا گشته است.

    کلیدواژگان: داوری، داوری سازمانی، دیوان داوری، مرکز منطقه ای داوری تهران
  • سید صادق موسوی نژاد، کنارد نیاموتاتا صفحات 369-407

    از زمانی که درگیری ها در سوریه آغاز گردید، تعداد قابل توجهی از شهروندان کشورهای غربی به منطقه جنگی عزیمت کردند تا به دولت اسلامی شام و عراق (داعش)**** ملحق شوند. بر اساس تعاریف رایج، برخی از این افراد سفرکرده کودک هستند. پس از شکست داعش، کشورهای غربی با این معضل مواجه شدند که چگونه باید با این جنگجویان جوان رفتار کنند. وضعیت این کودکان بحث برانگیز شده بود. به نظر نمی رسد در میان کشورهای غربی موضع مشخص یا رویکردی ثابت درمورد چگونگی رفتار با این کودکان وجود داشته باشد. به نظر می رسد که رویکردهای موجود درمورد معضل این جوانان، عمدتا توسط امیال سیاسی هر کشور دیکته شده باشد. به طور کلی این کودکان به عنوان تروریست های جوانی شناخته می شوند که درصورت بازگشت به میهن، جوامع خود را در معرض خطر قرار می دهند. به هر تقدیر به نظر می رسد برداشت ها و واکنش ها نسبت به این اقلیت، از روش های هنجاری درمورد کودکان مرتبط با مخاصمات مسلحانه، اخذ می شود. پرونده شمیمه بیگم، نوجوان بریتانیایی، که به طور گسترده گزارش گردیده، درمورد وضعیت نگران کننده کودکانی که سابقا با داعش مرتبط بودند زنگ خطری را به صدا درآورد. این مقاله پرونده ای را برای رفتار با کودکان مرتبط با داعش به عنوان کودک سرباز، ایجاد می کند. در بررسی های نزدیک، این کودکان مستحق دریافت حمایت هایی مطابق با تمام حمایت های انجام شده برای کودکان به کار گرفته شده برای اهداف جنگی می باشند. به نظر می رسد رویه قضایی اخیر به طور ضمنی بیان می دارد این حمایت ها حتی بعد از سن 18 سالگی پایان نمی یابد. باتوجه به مطالب مذکور، ممانعت از بازگشت به میهن برای هنجارسازی معیارها درمورد کودکان مرتبط با میدان جنگ، غیرضروری به نظر می رسد. به علاوه، رویکردهای برخی از کشورهای غربی می تواند به دلیل نقض حاکمیت قانون در معرض انتقاد باشد. لغو خودسرانه تابعیت و ممنوعیت بازگشت به میهن در تضاد کامل با هنجارهای عدالت طبیعی است. با وجود این، این مقاله مدعی است یک رویکرد ثابت، نیازمند رویکرد غربی در برخورد با کودکان داعشی اولا به عنوان قربانی و پیروی از حقوق به رسمیت شناخته شده آ‫نها در حقوق بین الملل می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، حقوق بشر، کودک سربازان، کودکان داعشی
|
  • Seyyed Ghasem Zamani *, Masoud Sabour Pages 7-36
    In mid-2018, the President of the United States announced the withdrawal of his government from the nuclear agreement also known as Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). This document was signed in 2015 by the efforts of the Iranian government, permanent members of the Security Council, Germany and the European Union. Shortly after the conclusion of the deal, it was annexed to the binding Security Council Resolution 2231. This study, by resort to the implementing potency of Article 25 of the United Nations Charter and its reflection in Article 103 of the same document which declares the priority of obligations under the Charter over other obligations, and also after identification of the executive and binding character of United Nations Security Council through the interpretation methods reflected in Articles 31 and 32 of the 1969 Vienna Convention on the Law of Treaties, seeks to indicate the ignorance and violations by the United States and other states of the thematic and binding resolutions of the Security Council in the past decades, as a strong reason for the descension of credit and validity of Article 103 of the United Nations Charter.
    Keywords: Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), UNSC Resolution 2231, Security Council, Article 103 of the United Nations Charter, Withdrawl of USA from Nuclear Agreement, Interpretation of Treaties
  • Aramesh Shahbazi *, Katayoon Ashrafi Pages 37-59
    After much effort and long negotiations, on July 14, 2015, the Joint Comprehensive five-plus Action (JCPA) agreement was concluded between the Islamic Republic of Iran and the five plus one states, and the Security Council's nuclear sanctions against Iran were lifted.
    Following the change of government in the United States, on May 18, US President Donald Trump officially announced his withdrawal from the JCPA and the return of sanctions. On January 7, 2020, Iran announced a fifth and final step in reducing its obligations under this treaty after four stages of reducing its commitments.
    According to Iran's statement, the Islamic Republic of Iran no longer faces any restrictions in its field of operations (including enrichment capacity, percentage of enrichment, amount of enriched material, and research and development).
    To examine and analyze the legitimacy of Iran's suspensions, it is necessary to interpret these commitments and obligations under JCPA, which is possible by using the hermeneutic principles of interpretation and the rules of interpretation in the Vienna Convention on the Law of Treaties (1969).
    By applying the context of this treaty, the legal principles applicable to it, including the principle of good faith and pacta sunt servanda, examining the circumstances of the time of the conclusion of the treaty, it is concluded that Iran's suspensions are of international legitimacy. In addition, Iran's good faith has been proven by emphasizing the full reversibility of the obligations based on the JCPA agreement.
    Keywords: Hermeneutics, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), interpretation, Security Council, Suspension, Treaties
  • Leila Salmani * Pages 61-81
    On 8 January 2020, the Boeing 737-800 operating the route was shot down shortly after takeoff from Tehran Imam Khomeini International Airport. All 176 passengers and crew died. The shoot-down occurred five days after U.S. President, Donald Trump, launched a drone strike that killed Iranian General Qasem Soleimani. The Iranian government initially denied responsibility for the airplane's destruction, but investigations revealed that the aircraft was shot down by a surface-to-air missile launched by Iran. The purpose of this summary is to address Role of Due Diligence Principle in Prevention of Air Accidents as such Ukrainian International Airlines Flight (752). It seems that by shot down of Ukrainian International Airlines Flight (752) Iran has violated its international obligations, as such the due diligence principle as a general principle of law, and consequently bear international responsibility.
    Keywords: Due Diligence Principle, Ukrainian International Airlines Flight Accident (752), State Responsibility, Reparation, Qasem Soleimani
  • Ali Mashadi *, Ehsan Shakibnezhad Pages 83-106
    Since the advent of cyberspace, the method of governance has always been challenged. The first insight into the regulation of this space that accepted by the states was the doctrine of absolute sovereignty. According to this view, only states have the jurisdiction and necessary authority to govern and legislate in cyberspace and this implies cyber realm is aligned with the geographical boundaries of countries. Gradually, this idea was established that in according to fluid and boundless nature of cyberspace as well as the prevention of discriminatory domination of the generally western countries, this space has to be fallen out of the sovereignty of states and with the principle of common heritage of mankind, the ground for the transfer of sovereignty from absolute authority of states to people should be provided. The supporters of this view, by plotting the similarities between cyberspace and other international spaces, argue that the application of any national law in the cyberspace lacks democratic legitimacy in a global network. Furthermore, the perception of cyberspace as common heritage of mankind prevents governments from unilateral actions and reduces the risks of cyber warfare. Although accepting this principle in the cyberspace is based on the creation of new legal rules in the form of acceptance in the international treaties. The present paper, through a descriptive-analytic method, attempts to express the current sovereignty attitudes and explain the possibility of applying the principle of common heritage of mankind to the areas of interest in cyberspace.
    Keywords: Cyberspace, common heritage of mankind, Doctrine of Absolute Sovereignty, International Spaces, legislation
  • Haleh Hosseini Akbarnezhad *, Mohsen Javaheri Arasteh Pages 107-132
    Empirical data show that increasingly children are engaging in online activities. Children and youths use electronic technology such as the Internet more than any other medium through which to communicate and socialize. Many children lack experience and knowledge of the implications and practices related to information and communication technologies, then the phenomenon of cyber abuses from children's and youths' perspectives has become a common concern in the international community as a whole. Findings revealed the regularity and importance of the Internet and communication technology for socialization; the forms, extent, and impact of cyber abuse; and children' fear of disclosing cyber abuse to adults, particularly parents. So the role of the states and international organizations in this relation is vital to protect the children from the online abuses and the criminalization of online abuses of children is one of the protective and important measures. Iranian lawmaker criminalizes dissemination of pornographic contents and private pictures, also training and facilitating these crimes in cyberspace. English Law and international documents criminalize possessing, distributing, sharing or making pornographic images of a child is an offense. Therefore, the lack of specific protection for children and precise distinction between these types of acts committed in the Iranian legal system are felt. It will lead to many lawsuits concerning child labor, child crimes and privacy violation in the future.
    Keywords: children, Criminalization, Online Abuse, Online Protection
  • Atefeh Abbasi Kalimani, Melika Mahboubi * Pages 133-157
    Drug addiction is one of the social abnormalities and fundamental problems of human life today, and it can be considered as a global concern. Solving this social problem requires a continuous and comprehensive struggle. Obviously, each country pursues its own policies to deal with these crimes. Legitimate memory expresses a sharp reaction to this type of crime with a differentiated approach. In a normal committee of criminal policy, the punishment is not used solely for the purpose of persecution and retaliation; it also considered the preventive effect. Hence, in Iran's criminal policy, criminal penalties, including penalties and educational provision, have been taken into account for the next generations to flourish in a healthy environment, and the growth of ethical virtues under faith and piety will be fully realized. This article seeks to refine the punishment of drug-related and psychotropic drugs offenses in Iran's legal system. Therefore, according to theoretical aspect of the research, descriptive-analytic research method has been used in inductive-deductive method the current research explained the opinion of the legislator and compares the views of different jurists by using library resources and the other research in this field.
    Keywords: Warranty, Drug, Psychotropic Drugs Addiction, The Law on Combating Substances, Criminal policy, Punishment
  • Ahmad Pourebrahim * Pages 159-177
    Stem cell is developed as a new therapeutic approach and it is expected in the near future, cell therapy will form one of the largest markets in the world. For rightful place in the global market, it is necessary to speed up the commercialization of our research achievements and enter the growing market of cell therapy. This study aimed to study the situation legal stem cell technology; threats and economic challenges, the legal status of economic challenges related to intellectual property, patent, funding research projects, medical tourism by unapproved cell interventions, cost of treatment and commercial and financial relations among the people.
    The attributive and library method is used for collecting information through reading books, articles and other research.
    Commercialization challenges include lack of support, lack of commercialization centers and the lack of real and virtual market supply and demand of biotechnology. Based on the placement of stem cells in priorities (a) of basic and applied sciences, in paragraph two and three of the third chapter of the comprehensive scientific map document, necessary laws and regulations to regulate this area is an inevitable affair. Therefore, the development of appropriate institutional and legal infrastructure is a top priority to lead to a place in the region and the world in 1404 horizon.
    Keywords: Legal Mechanisms, stem cells, Economic Challenges, Commercialization
  • Sam Savadkoohi Far, Hassan Hajjafari * Pages 179-211
    Understanding the extent of the insurer's obligations alone is not enough to explain the overall issue of third-party insurance. In many cases, the legislator has been liable for compensation in the general fund. In some cases, the insurer may, after compensation, return to the Loss Insurance Fund for reimbursement. The same two regulations are sufficient to determine the importance and necessity of studying and recognizing the limits of the obligations of the fund for the provision of financial damages. In this paper, with the understanding of this necessity, the scope of the Fund's obligations under the Third-Party Compensation Insurance Act of 1395, as well as the grounds for the formation of the fund in terms of its jurisprudence and law and its security for injuries damages founds, and why the legislator increased the liability of the fund, it has been studied and analyzed.
    Keywords: New Compulsory Insurance Law, Physical Damage Fund, Commitments of the Provisional Fund, Fundamentals of Security Fund, Liability, Insurance
  • Mohammadmahdi Hajian, Seyyedeh Sheida Salimi * Pages 213-249
    Given the wide range of risks the contracting parties face in oil and gas projects, risk management strategies play an essential role in reducing risk costs, reducing disputes between contracting parties, and ultimately, achieving the business objectives of the contract. Contractual allocating of project risks through the inclusion of key distribution risk clauses in the contract, as one of the most important risk management mechanisms, has been considerably taken into account in recent years in oil and gas contracts. So that the successful implementation of each project is based on the efficient design of the contract, leading to an optimal and equitable distribution of project risks by transferring the responsibility for accepting and managing risks to the one that is in the best position to manage them.
    This paper examines the use of a variety of contractual risk allocation mechanisms in oil and gas contracts, such as exclusion clause, liability limitation clause, indemnity clause, liquidated damage clause and the clause of requirement to obtain certain insurance coverage and at the end, discusses invalidity of contractual terms when they lead to unfair risk allocation.
    Keywords: Contractual Terms, risk distribution, Oil, Gas projects
  • Hamid Bagherzadeh * Pages 251-270
    By joining to “UN Convention against Corruption”, Iran has obliged to improve the competition in the government procurement regulations. Nonetheless, the Iranian regulations on government procurement have not yet been challenged.
    In the current essay, first, researcher through the competitive study of “UNCITRAL Model Law on Public Procurement (2011)” and “WTO Agreement on Government Procurement (2012)” which are significant samples of international practices in public procurement, presents the factual global standards for government procurements. Then, after comparing them with “Iranian Tendering Act” and relevant directives, the researcher has gotten the point that Iranian regulations require improvements although there are some positive aspects. These modifications consist of some literal changes on the titles, subjective attitude to government procurements, inclusion of service purchases, considering the intellectual property rights and excluding continues and previous purchases from the procedures aiming to increase the competition grounds and harmonise with international standards while giving a solution to the current necessities of the country.
    Keywords: Competition, public procurement, Tendering Act, Construction, Anti-Corruption
  • Ghassem Khadem Razavi, Pooria Rastgoo Khiavi * Pages 271-295
    The discussion of the regime of ownership on oil and gas and the acceptance of existing theories in this regard is of great significance in terms of the works that it entails, with the explanation that the discussion in this regard is in fact the gateway to the subject of oil contracts and the acceptance each existing theory will have a direct impact on the type of oil and gas contracts. In the legal system of any country, in accordance with the attitude of these sources, a different ownership system has been accepted. The private property system on petroleum resources is one of the accepted systems of these resources, which is in conjunction with two other system of ownership, the state and public ownership system. The United States of America is an objective example of the adoption of the private property system. In Islamic jurisprudence, the private property system has been mentioned by some of the Imams' jurisprudents, although the principles that led to the acceptance of this theory in Imam's jurisprudence are different from the principles of this theory in United States law.
    Keywords: Petroleum Resources, Imamieh jurisprudence, United States of America, Private Property System
  • Hosein Alaee * Pages 297-324
    In international law and practice, some standards and criteria have been stipulated that their observance will lead an election to a free and fair election in which people will have a genuine share in their active participation, including the most important of these criteria, the monitoring of election results and resolution of electoral disputes. Claims, whether in the early stages of the election, that is, the stage of registration and review of qualifications, whether at the stage of holding it, namely, advertising and voting, or in the post-election stage, namely the announcement of the results, must be in the context of fairness and rationality and in accordance with the rules and International standards to be resolved.
    In England, electoral proceedings are conducted by a special tribunal consisting of two judges of the Supreme Court without a jury. This court can disqualify the candidate, review the ballot, announce the results of the election or demand a new election. Unfortunately, the process of electoral litigation is sometimes too difficult and, in general, evidence suggests that the process of litigation in the UK is obsolete, complicated, inaccessible and inefficient. In this study, we are going to examine the formalities of the UK electoral system and its degree of compliance with the relevant international standards.
    Keywords: Electoral Dispute, England, Trial Process, International Principles, Electoral Court
  • Farangis Abbaszadeh, Bahman Gorjian *, Elkhas Veysi, Mehran Memari Pages 325-344
    The effect of court speech can be affected by using verbal and non-verbal cues. Verbal acts transfer their linguistic contents of necessary language use and nonlinguistic components such as body movements. This study aims at investigating the effect of on lexical and phrasal use in people’s forensic discourses in civil courts following Safavi’s (2011) categorization model of lexical conceptual relations. Every word, phrase, clause, a sentence has a meaning which can be transferred by linguistic and nonlinguistic elements. Linguistic components of meaning are concerned with lexicons and syntax. The research data gathered from two video clips of getting divorces by agreement in order to study lexical collocation, combination, deviation, inflection, and semantic relations at the word and sentence level. The results indicated that identifying the linguistic and correct use of lexical structures and grammatical patterns cause interactional communications positively and efficiently. People are not often aware of linguistic elements in their defenses of the courts. The results showed that linguistic norm deviations are affected by the selection of lexemes. In the courts, the judge and attorney should pay much attention to maintaining and deviating the speech values from forensic perspectives.
    Keywords: Forensic Linguistics, Lexical Selection, Conceptual Relations, Civil Court
  • Mohsen Hatamipoor *, Nasrollah Ebrahimi Pages 345-368

    Arbitration is a substitute and among the most important solutions for dispute settlement, in which the parties to a disagreement, by mutual accord, refer a controversy, to reach a binding, impartial, and effective agreement. As for the procedure, arbitration can be categorized into ad hoc versus institutional arbitration; in the latter, arbitration institutions organize and manage the arbitration proceedings, as a mediator and arbiter, in an attempt to accelerate as well as to facilitate and improve the proceedings. Such institutions, as per the regulations, have immunity for performing their duties, yet, according to general rules of liability, are liable against the parties to a dispute and third parties, and can be litigated. A major arbitration institution in Iran, the operation of which is based on and authorized by the statute of the Islamic Consultative Assembly, is Tehran Regional Arbitration Center (TRAC), incorporated through an agreement between the Islamic Republic of Iran and Asian-African Legal Consultative Organization, with rules based on The UNCITRAL Rules of Arbitration of 1976; the newly enacted rules of said center, subsequent to the required amendments to some of its facets, became enforceable from early March 2018.

    Keywords: Arbitration, Institutional Arbitration, Arbitration Court, Tehran Regional Arbitration Center
  • Seyyed Sadegh Mousavi Nezhad, Conrad Nyamutata Pages 369-407

    Since the Syrian conflict broke out, a significant number of Western citizens travelled to the warzone to join the Islamic State of Iraq and Syria (ISIS). By common definitions, some of the persons travelled as ‘children’. However, since the defeat of ISIS, Western countries are facing a conundrum on how to treat these young former fighters. The status of these children has been contentious. Among the Western countries, there does not seem to be a clear position or consistent approach on how such children should be treated. It would appear that the approaches towards the dilemma on these young persons have, predominantly, been dictated by the political whims of individual states. Generally, the children have been regarded as young “terrorists” likely to pose danger to Western societies if repatriated back. However, the perceptions and actions towards these minors seem to depart from the normative approaches to children associated with armed conflict. The widely reported case of British teenager Shamima Begum shone the spotlight on the predicaments of children formerly associated with ISIS. This article makes a case for the treatment of ISIS-associated children to be considered as child soldiers. When analyzed closely, these children deserve protections accorded to all children recruited for purposes of warfare. Recent case law seems to imply that such protection does not cease even after the age of 18 years. All considered, the denial of repatriation appears inimical to normative standards on children associated with armed conflict. Furthermore, the approaches of some of the Western countries could be vulnerable to criticism for violation of the rule of law. The arbitrary revocation of citizenship and barring of returns appear starkly in conflict with norms of natural justice. With this in mind, this article asserts that a consistent approach would require the Western approaches to treat ISIS-associated children as victims first and accord them protections recognized in international law.

    Keywords: International Humanitarian Law, International Law, Child Soldiers, ISIS Child