فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 101، تابستان 1399)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 101، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا آرمانی کیان، بهرام رستمی، سیده الناز موسوی، مهدی مقبولی، احسان فکور* صفحات 142-153
    اهداف

     اهمال کاری و افت تحصیلی از عواملی هستند که در دانشگاه های علوم پزشکی رو به افزایش بوده و تهدیدی برای دانشجویان و سیستم آموزشی محسوب می شوند؛ بنابراین شناسایی مداخلاتی که بتوانند این عوامل را در دانشجویان کاهش دهند، ضروری به نظر می رسد. از این رو مطالعه حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT) بر اهمال کاری تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مداخله ای و نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و با دو گروه آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری کلیه دانشجویان دارای افت تحصیلی بودند که طی سال تحصیلی 1396-1397 به اداره مشاوره دانشگاه معرفی شدند که از بین آن ها 38 نفر با در نظر گرفتن معیارهای ورود و نمره اهمال کاری تحصیلی وارد مطالعه شدند. ابزار اندازه گیری داده ها پرسش نامه استاندارد اهمال کاری سولومون و راثلبوم بود. ملاک عملکرد تحصیلی دانشجویان نیز معدل نیم سال تحصیلی آنان بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آنالیز کوواریانس و تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین اهمال کاری تحصیلی در دو گروه و در پس آزمون تفاوت معنی داری داشت (0/05>P). F مربوط به عامل گروه در اهمال کاری تحصیلی برابر با 257/553 و در سطح 0/05>P از لحاظ آماری معنادار بود؛ بنابراین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT) بر اهمال کاری تحصیلی و مولفه های آن در گروه آزمایش تایید شد. در مورد عملکرد تحصیلی نیز F مربوط به عامل گروه برابر با 9/59 و در سطح 0/05>P از لحاظ آماری معنادار بود؛ بنابراین، تاثیر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر عملکرد تحصیلی نیز در دانشجویان تایید شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخش بودن درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اهمال کاری و افت تحصیلی دانشجویان بود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، اهمال کاری تحصیلی، دانشجویان
  • حسین مام صالحی، امید مرادی*، مختار عارفی، یحیی یاراحمدی صفحات 154-169
    اهداف

     رضایت فردی زوجین در بیشتر حوزه های زناشویی متاثر از الگوهای ارتباطی آن هاست، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای الگوهای ارتباطی در رابطه بین تمایزیافتگی خود و رضایت جنسی زوجین انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه زوجین ساکن شهرستان بوکان در سال1398 بودند. پانصد نفر از زوجین به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه های تمایزیافتگی خود، الگوهای ارتباطی و رضایت جنسی لارسون، روی آن ها اجرا شد، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و آزمون سوبل به کمک نرم افزارهای SPSS (نسخه 22) و PLS انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد در بررسی معناداری نقش واسطه ای الگوهای ارتباطی در رابطه بین تمایزیافتگی خود و رضایت جنسی مقدار آماره سوبل تست برابر با 18/663 است (P≤ 0/01). بنابراین می توان نتیجه گرفت که متغیر الگوهای ارتباطی در تاثیر بین تمایزیافتگی خود بر رضایت جنسی، نقش میانجی مثبت و معنی داری دارد. از سوی دیگر نیز تاثیر تمایزیافتگی خود بر رضایت جنسی هم به صورت مستقل و هم با حضور متغیر میانجی الگوهای ارتباطی مثبت و معنادار است. 

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان گفت زوج درمانگران می توانند برای بهبود تعارضات جنسی زوجین در مداخلات خود، بر بهبود الگوهای ارتباطی زوجین تاکید کنند و از این رویکرد جهت پیشگیری از جدایی و طلاق زوجین و شکست آن ها در ازدواجشان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، تمایزیافتگی خود، رضایت جنسی زوجین
  • سید رضا اسحاقی فرهمند، حسن احدی*، مریم کلهر نیا گل کار، مستوره صداقت صفحات 170-187
    اهداف

     هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی موسیقی درمانی و رفتاردرمانی شناختی بر کیفیت زندگی، ولع مصرف و تنظیم هیجانی بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون چند گروهی بود و جامعه آماری آن را کلیه مراجعان تحت درمان نگهدارنده با متادون در کیلینک های درمانی اعتیاد شهر تهران وابسته به وزارت بهداشت در سال 1397 تشکیل می دادند که 54 (هر گروه 18 نفر) نفر از آنان به شیوه نمونه گیری هدفمند در دو گروه آزمایش (موسیقی درمانی رفتاردرمانی شناختی) و یک گروه کنترل قرار داده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان و پرسش نامه کیفیت زندگی و پرسش نامه ولع مصرف استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد هم موسیقی درمانی و هم رفتاردرمانی شناختی میزان کیفیت زندگی و تنظیم هیجان گروه آزمایش را نسبت به گروه کنترل ارتقا و میزان ولع مصرف را به نحو قابل توجهی کاهش دادند (0/01>P). نتایج آزمون پیگیری نشان داد میانگین نمرات گروه های آزمایش در متغیرهای مورد مطالعه به طور معناداری متفاوت با گروه کنترل بود. بین گروه های درمانی از لحاظ اثر بخشی بر کیفیت زندگی و تنظیم منفی هیجانی شناختی تفاوت معناداری وجود داشت؛ به نحوی که رفتاردرمانی شناختی در تنظیم هیجانات منفی و افزایش کیفیت زندگی موثرتر بود. در مورد تنظیم هیجان های مثبت و کاهش ولع مصرف تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    این نتایج حاکی از این است که این دو نوع درمان به طور معنی داری باعث افزایش کیفیت زندگی، تنظیم هیجانی و کاهش ولع مصرف می شود.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، رفتاردرمانی شناختی، کیفیت زندگی، تنظیم هیجان، ولع مصرف
  • کریم عبدالمحمدی، احمد عاشوری*، فرهاد غدیری صورمان آبادی، علی محمدزاده صفحات 188-199
    اهداف

     کارکردهای اجرایی اشاره به استفاده از فرایندهای شناختی برای کنترل افکار و هیجانات دارد. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اختلال در کارکردهای اجرایی بر اساس نقص زبانی و حرکتی در کودکان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1397-1398 شهر تبریز بودند که از بین آن ها هفتصد نفر به صورت خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و در گام بعدی از والدین آن ها خواسته شد پرسش نامه های عصب روان شناختی و شخصیتی کولیج (2002) و پرسش نامه مشکلات رشدی و رفتاری کودکان 5 تا 15 سال (نسخه والدین) را تکمیل کنند. داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون هم زمان و نرم افزار SPSS نسخه 25 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد نقص در مهارت حرکتی درشت (0/12)، مهارت زبان دریافتی (0/19) و مهارت زبان ارتباطی (0/25) به صورت معنی داری در به وجود آمدن اختلال کارکردهای اجرایی نقش ایفا می کنند.

    نتیجه گیری

    مهارت های زبانی و رشد حرکتی عواملی هستند که در رشد کارکردهای اجرای موثرند.

    کلیدواژگان: رشد، حرکت، زبان، کارکردهای اجرایی
  • مونا مرادی مطلق، محمدرضا نائینیان*، لادن فتی، محمد غلامی فشارکی، غلامحسین قائدی صفحات 200-215
    اهداف

     قانون سرایت یکی از قوانین جادوی همانندپنداری و از تحریف های شناختی شناسایی شده در ارتباط با چندش است. این قانون ویژگی هایی دارد که آن را برای مطالعه در اختلال وسواس آلودگی مناسب می کند. در توضیح اینکه چندش با چه مکانیسم اثری منجر به نشانه های وسواس آلودگی می شود، مطالعه حاضر چنین فرض می کند که هیجان چندش سبب فعال شدن قانون سرایت و آن نیز سبب برانگیختن برآوردهای تهدید مرتبط با سرایت می شود که احتمالا منجر به ترس از آلودگی در اختلال وسواس می شوند. بنابراین هدف از مطالعه پیش رو بررسی برازش مدل ساختاری است که در آن قانون سرایت و برآورد تهدید، به ترتیب، میانجی رابطه چندش و ترس از آلودگی در وسواس هستند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع طرح های همبستگی است. شرکت کنندگان در پژوهش شامل 495 دانشجو (59 درصد زن) هستند که به روش نمونه گیری در دسترس از دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران به عنوان جامعه پژوهش گردآوری شده اند. همه شرکت کنندگان پرسش نامه های پژوهش شامل مقیاس چندش تجدیدنظرشده، مقیاس حساسیت سرایت زیرمقیاس سرایت فرافیزیکی، پرسش نامه وسواسی جبری ونکوور زیرمقیاس آلودگی و هشت سناریوی مرتبط با درجه بندی برآورد تهدید را تکمیل کردند. مدل پیشنهادی از طریق روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و با نرم افزار AMOS20 مورد آزمون قرار گرفت. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل آسیب شناختی پیشنهادی مطالعه حاضر بر اساس شاخص های برازش تطبیقی (،(CFI شاخص نیکویی برازش تعدیل شده (AGFI)، شاخص نیکویی برازش (GFI)، شاخص خی دوی نسبی (CMIN/DF)، و ریشه دوم مربعات خطای برآورد (RMSEA) از برازش مناسبی برخوردار است. بدین ترتیب که شاخص CMIN/DF کوچک تر از 2، شاخص RMSEA کوچک تر از 0/05 و سایر شاخص ها نیز بزرگ تر از 0/90 هستند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر می توان به نقش میانجی یافتارهای سرایت جادویی و برآوردهای تهدید در رابطه میان چندش و نشانه های وسواس آلودگی اشاره کرد. مدل آسیب شناختی پیشنهادی حاضر می تواند به پیشبرد نظریه رو به رشد چندش و بهبود درمان های شناختی رفتاری مرتبط با آن کمک کند.

    کلیدواژگان: چندش، اختلال وسواسی جبری، جادو، شناخت، مدل
  • فریبا حسینی، اسماء عاقبتی*، علی اصغر اصغرنژاد، خدیجه ارجمندی رفسنجانی، ساره قربانی صفحات 216-227
    اهداف

     ابتلای کودکان به سرطان، کل خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد اما اکثر مطالعات انجام شده در دنیا بر افراد مبتلا و والدینشان تمرکز دارند و کمتر پژوهشی به همشیران کودکان مبتلا به سرطان پرداخته است. هدف این مطالعه بررسی مشکلات هیجانی، رفتاری و علایم استرس پس از سانحه در همشیران کودکان مبتلا به سرطان است.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری شامل همشیران کودکان مبتلا به سرطان در مرکز آموزشی درمانی حضرت علی اصغر است. در این مطالعه که از نوع علی مقایسه ای است، سی نفر از همشیران 11 تا 18ساله کودکان مبتلا به سرطان و سی نفر به عنوان گروه کنترل شرکت داشتند. این دو گروه از نظر سن و جنس همتا شدند و روش نمونه گیری به صورت دردسترس بود. در این پژوهش جهت ارزیابی مشکلات هیجانی، رفتاری و علایم اختلال استرس پس از سانحه از پرسش نامه خودگزارش دهی نوجوان آخنباخ و مقیاس علایم اختلال استرس پس از سانحه (فرم خودگزارش دهی) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در زمینه مشکلات هیجانی، رفتاری و علایم اختلال استرس پس از سانحه تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد (P≤ 0/01).

    نتیجه گیری

    با توجه به نرخ بالاتر مشکلات روان شناختی در همشیران کودکان مبتلا به سرطان نیاز به بررسی دقیق تر آسیب شناسی این گروه و ارایه رهنمودهای اختصاصی جهت بهبود سلامت روان آنان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سازگاری عاطفی، مشکلات رفتاری، استرس پس از سانحه، همشیرها، نئوپلاسم ها
  • مهدی کاهویی، فاطمه پاک نظر، معصومه علی محمدی*، غزاله مسیبی صفحات 228-239
    اهداف

     طرح واره های ناسازگار اولیه، الگوهای هیجانی و شناختی خود آسیب رسانی هستند که در ابتدای رشد و تحول در ذهن شکل گرفته و در زندگی تکرار می شوند و از آنجایی که طرح واره های ناسازگار اولیه بیشترین پیش بینی کننده برای استعداد اعتیاد می توانند باشند و اعتیاد به شبکه های اجتماعی هم به عنوان یک آسیب یا عارضه مطرح است، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین طرح واره ناسازگار اولیه با اعتیاد به شبکه های اجتماعی در بین دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی بوده که روی نمونه ای شامل 350 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان با روش تصادفی طبقه ای (بر اساس سال ورود و دانشکده) انجام شد. نسخه سوم فرم کوتاه پرسش نامه طرح واره یانگ و پرسش نامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل به عنوان ابزار استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و به وسیله آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک تحلیل شدند. مقدار P کمتر از 0/05 در آزمون ها معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    186 نفر (53/2 درصد) اعتیاد به شبکه های اجتماعی داشتند. در 215 نفر (61/4 درصد) حداقل یک طرح واره ناسازگاری اولیه وجود داشت. یافته ها بین زن بودن (0/021=OR=0/35 ،P)، داشتن سن بالاتر از 21 سال (0/001>OR=0/46 ، P)، طرح واره هدایت شدن توسط دیگران (0/01=OR=0/54= P)، طرح واره استحقاق (0/002=OR=0/47 ،P) و طرح واره انزوای اجتماعی (0/006=OR=2/94 ، P) با اعتیاد به شبکه های اجتماعی، رابطه معنا داری را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد برخی از ویژگی های فردی و شکل گیری برخی از طرح واره ها با کاهش و افزایش شانس اعتیاد به شبکه های اجتماعی همراه است.

    کلیدواژگان: طرح واره ناسازگار اولیه، اعتیاد، سایت های شبکه های اجتماعی، دانشجویان
  • فرحناز رضوانی فر، سید وحید شریعت، همایون امینی، مریم رسولیان، محمدرضا شالبافان* صفحات 240-256
    اهداف

     جهت برنامه ریزی متناسب با نیاز های بیماران روان پزشکی این نیاز وجود دارد که ابعاد مختلف پدیده انگ اجتماعی در ایران در گروه های هدف مورد بررسی قرار گیرد. از آنجا که دسترسی به پرسش نامه های سنجش انگ به زبان فارسی در حال حاضر محدود است، ما در این مطالعه که بر اساس یک مرور مفهومی است، بر آن شدیم پرسش نامه های طراحی یا ترجمه شده به زبان فارسی جهت سنجش انگ را مورد بررسی قرار دهیم.

    مواد و روش ها

     نوع مطالعه مرور مفهومی است و هدف تحقیق، جمع آوری پرسش نامه های طراحی یا ترجمه شده به زبان فارسی جهت سنجش انگ است. به منظور یافتن مطالعات و منابع مرتبط با انگ اجتماعی در نظام سلامت، پس از مرور گسترده منابع، مقالات و پایان نامه های مرتبط با مفهوم، وارد مطالعه شدند. جامع آماری در این منابع شامل کارکنان نظام سلامت و دانشجویان، مراقبت کنندگان یا خانواده های بیماران، بیماران روان پزشکی، مادران دارای فرزند مبتلا به اتیسم، مادران دارای فرزند مبتلا به سندرم داون و جمعیت عمومی بود که با روش نمونه گیری تصادفی یا نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. بر این اساس اطلاعات و ساختار پرسش نامه های فارسی مورد استفاده در مقالات استخراج شد و طی تماس و ارسال نامه الکترونیک به نویسندگان مقالات مورد نظر، اطلاعات تکمیلی و متن کامل پرسش نامه ها جمع آوری شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، 21 پرسش نامه برای سنجش انگ به زبان فارسی مورد استفاده قرار گرفته اند که امکان دسترسی و تحلیل متن کامل 19 پرسش نامه فراهم شد. بیشتر پرسش نامه های در دسترس به زبان فارسی برای سنجش انگ اجتماعی، ترجمه پرسش نامه هایی به زبان دیگر هستند و تنها چهار پرسش نامه توسط محققین فارسی زبان به وجود آمده و اعتباریابی شده اند.

    نتیجه گیری

    برخلاف آنچه در سایر زبان ها و مطالعات کشورهای مختلف یافت شد (مبنی بر اینکه بیشتر پرسش نامه های انگ اجتماعی برای ارزیابی این پدیده در جمعیت عمومی و سپس بیماران به وجود آمده و به کار برده می شوند) در ایران و به زبان فارسی، عمده پرسش نامه ها جهت استفاده در ارایه دهندگان خدمت و دانشجویان و سپس مراقبت کنندگان یا خانواده های بیماران تهیه شده و مورد استفاده قرار گرفته است و پرسش نامه های سنجش انگ اجتماعی استفاده شده در جمعیت عمومی و بیماران محدود است. همچنین پرسش نامه ای برای سنجش انگ در کودکان و نوجوانان به زبان فارسی یافت نشد.

    کلیدواژگان: انگ اجتماعی، بیماری روانی، پرسش نامه
  • سید محمدحسین محمودی، امیرحسین جلالی ندوشن* صفحات 260-263

    نتایج یک بررسی درباره «مجله های چپاولگر» حوزه روان پزشکی جهان در مجله لنست روان پزشکی بیانگر همکاری هزاران روان پژوه ایرانی با این نشریات است [1]. در مجله های با دسترسی آزاد، با تامین هزینه های انتشار مقاله توسط خود نویسنده، امکان دسترسی رایگان به مقاله فراهم می شود؛ اما «مجله های چپاولگر» با استفاده سوء از این شیوه، هزینه را از نویسنده اخذ کرده و بدون داوری یا با داوری مخدوش، مقالات نامطمین و ناپیراسته را منتشر می کنند. برخی محققین متناوبا فهرستی از مشخصات مجله های چپاولگر منتشر می کنند [2]. وزارت بهداشت ایران نیز فهرستی از «مجلات نامعتبر و جعلی» ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: روان پژوه، ایران، مجلات چپاولگر
|
  • Alireza Armani Kian, Bahram Rostami, Seyyede Elnaz Moosavi, Mehdi Maghbooli, Ehsan Fakoor* Pages 142-153
    Objectives

     Procrastination and academic failure are factors that are on the rise among medical universities and threaten the educational system. Therefore, it is necessary to identify interventions that can reduce these factors. The present study aimed to evaluate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on academic procrastination in Medical Sciences students of Zanjan University, Zanjan City, Iran.

    Methods

     This study was a quasi-experimental study with a pre-test & post-test design and case and control groups. The statistical population was all students with academic failure who were referred to the University Counseling Office during the academic year 1996-7, out of whom 38 were enrolled in the study considering the inclusion criteria and academic procrastination score. The study data were collected using the standard Solomon’s and Rothlobom questionnaire. Students’ academic performance was also measured by their semester grade point average. Covariance analysis and analysis of covariance were used for data analysis in SPSS V. 24.

    Results

     The mean academic procrastination was significantly different between the two groups at the post-test (P<0.05). Group F was statistically significant in academic procrastination equal to 257.553 (P<0.05), so the effectiveness of ACT on academic procrastination and its components was confirmed. Concerning academic performance, the F of the group factor was equal to 9.59 and at the level of P<0.05 which was statistically significant.

    Conclusion

     The results show the effectiveness of ACT on student’s procrastination and academic failure.

    Keywords: Commitment-based therapy, Academic procrastination, Students
  • Hossein Mam Salehi, Omid Moradi*, Mukhtar Arefi, Yahya Yar Ahmadi Pages 154-169
    Objectives

     The couples’ marital satisfaction depends on their Communication Patterns. The present study aimed to investigate the mediating role of Communication Patterns in the relationship between self-differentiation and sexual satisfaction of couples.

    Methods

     This study is descriptive correlational research. The statistical population of the study was all couples residing in Bukan City in 2019. A total of 500 couples was selected by the multistage cluster sampling method and the differentiation questionnaires, Communication Patterns, and Larsson sexual satisfaction questionnaire were performed on them. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and stepwise regression and the Sobel test was performed by using SPSS V. 22 and PLS software.

    Results

     According to the results, the survey of the mediating role of Communication Patterns in the relationship between self-differentiation and sexual satisfaction, the Sobel test statistic value was 18.663 (P≤0/01). Therefore, it can be concluded that the communication variables have a positive and significant mediating effect on their differentiation on sexual satisfaction. On the other hand, the effect of their differentiation on sexual satisfaction is both independent and positive and significant with the mediating variable of Communication Patterns.

    Conclusion

     Considering the results, it can be concluded that couples’ therapists can emphasize improving couples ‘Communication Patterns’ to achieve sexual satisfaction and use this approach to prevent divorcing couples from breaking up in their marriage.

    Keywords: Communication Patterns, Self-differentiation, Sexual satisfaction
  • Seyed Reza Eshaghi Farahmand, Hassan Ahadi*, Maryam Kalhornia Golkar, Mastoreh Sedaghat Pages 170-187
    Objectives

     The purpose of this study was to compare the effectiveness of Music Therapy and Cognitive Behavioral Therapy on Quality of Life (QoL), craving, and emotional regulation in patients under methadone maintenance therapy. 

    Methods

     The method of the study was quasi-experimental and multi-group pre-test and post-test design. The statistical population consisted of all clients treated with methadone maintenance therapy in addiction treatment clinics affiliated with Tehran Health Organization in 2018. Then 54 people of whom (18 in each group) were selected through purposeful sampling in two experimental groups (Music-Therapy and Cognitive Behavioral Therapy) and a control group was included. The data was collected using the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, the Quality of Life Questionnaire, and Craving Questionnaire. The ANCOVA was used for data analysis.

    Results

     The results showed that both Music Therapy and Cognitive Behavioral Therapy Improved the QoL, emotion regulation in the experimental group compared to the control group and significantly reduced craving (P<0.01). The results of the follow-up test showed that the mean scores of the experimental groups in the study variables were significantly different from the control group.

    Conclusion

     There was a significant difference between the treatment groups in terms of their effect on the QoL and negative cognitive emotion regulation so that Cognitive Behavioral Therapy was more effective in regulating negative emotions and enhancing the QoL but there was no significant difference in regulating for positive emotions and reducing craving. These results suggest that both treatments significantly increase the QoL, emotional regulation, and it reduces craving.

    Keywords: Music therapy, Cognitive behavioral therapy, Quality of Life (QoL), Emotion regulation, Craving
  • Karim Abdolmohamadi, Ahmad Ashouri*, Farhad Ghadiri Sourman Abadi, Ali Mohammadzadeh Pages 188-199
    Objectives

     Executive functions refer to the use of cognitive processes to control thoughts and emotions. The purpose of this study was to predict impairment in executive functions, based on impairment in motor and linguistic growth in children.

    Methods

     The research method is descriptive correlational. The statistical population of this study was all students of elementary school studying in the academic year of 2018-2019 in Tabriz City, AMONG them 700 were selected in a multi-stage cluster. In the next step, their parents were asked to complete the Coolidge Neuropsychological and Personality Questionnaire (2002) and FTF-5 -15 questionnaire. The data were analyzed by Simultaneous Regression tests.

    Results

     The results showed that defective motor skills, language proficiency, and communication skills cause an executive function disorder.

    Conclusion

     Language skills and motor development are factors that are effective in the growth of executive functions.

    Keywords: Growth, Movements, Linguistic, Executive functions
  • Mona Moradi Motlagh, Mohammadreza Nainian*, Ladan Fata, Mohammad Gholami, Gholamhosein Ghaedi Pages 200-215
    Objectives

     The law of contagion is one of the sympathetic of magic principles and is a cognitive distortion related to disgust. To explain how disgust can lead to contamination Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) symptoms, this study assumes that the emotion of disgust can activate the law of contagion, which in turn may motivate threat estimations that finally results in OCD symptoms. 

    Methods

     This study has a correlational research design. Participants were 495 students (59% women) from Olum Tahghighat University that recruited through convenience sampling. All the participants completed all the questionnaires in the same order: Threat estimation scenarios, the Vancouver Obsessional Compulsive Inventory Contamination Scale (VOCI-C), negative-spiritual contagion subscale from Contagion Sensitivity Scale (CSS), and core disgust subscale from Disgust Scale (DS). This model was examined through Structural Equation Modeling (SEM).  

    Results

     The finding revealed that the proposed model had a good fit based on reported indices: χ2, CMIN/DF, GFI, CFI, AGFI, RMSEA.

    Conclusion

     There are mediational roles for the law of contagion and threat estimations in the relation between disgust and OCD symptoms. The proposed psychopathological model can help to promote the disgust theory in OCD and may have implications for cognitive behavioral therapy.

    Keywords: Disgust, Obsessive-Compulsive Disorder (OCD), Magic, Cognition, Models
  • Fariba Hosseini, Asma Aghebati*, AliAsghar Asgharnejad, Khadijeh Arjomandi Rafsanjani, Sareh Ghorbani Pages 216-227
    Objectives

     The purpose of this study was to investigate the emotional, behavioral problems, and posttraumatic stress symptoms in siblings of children with cancer and a control group.

    Methods

     This study is a causal-comparative study. The sample consisted of 30 siblings aged 11 to 18 years old in children with cancer, 30 controls, who were matched for age and sex. The data was collected through availability sampling. In this study, a self-report questionnaire of adolescents and symptom scales of post-traumatic stress disorder-self-report form was used to assess the internalization, externalization, and symptoms of post-traumatic stress disorder. 

    Results

     The results showed that there is a significant difference between internalization problems, extraversion problems, and post-traumatic stress symptoms in adolescents with cancer and the control group. 

    Conclusion

     According to the results, the siblings of children with cancer had more behavioral emotional behaviors than the control group that these findings revealed a greater vulnerability in this group and a guide for appropriate interventions.

    Keywords: Emotional adjustment, Behavior peroblems, Post-traumatic, Siblings, Neoplasms
  • Mehdi Kahouei, Fatemeh Paknazar, Masoumeh Alimohammadi*, Ghazaleh Mosayebi Pages 228-239
    Objectives

     Early maladaptive schemas are self-destructive emotional and cognitive patterns that have been formed at the beginning of development and are repeated in life. Since early maladaptive schemas can be the most predictive of addiction and social networking addiction is also considered as an injury or complication. This study aimed to determine the relationship between early maladaptive schemas and social network addiction among students.

    Methods

     This cross-sectional study was performed on 350 students of Semnan University of Medical Sciences. In this study, Yang’s Short Form Questionnaire and the questionnaire of social network s addiction based on mobile were used. Data were analyzed by the Chi-square test and logistic regression.

    Results

     There were 186 (53.2%) students who had social network addiction. Of them, 215 (61.4%) had at least one early maladaptive schema. The gender of the woman (OR=0.35, P=0.021), age over 21 years (OR=0.56, P<0.001), the formation of the schema of recognition (OR=0.54, P=0.01) and the formation of the schema entitlement (OR=0.47, P=0.002) with the reduction and the formation of the schema of social isolation / emotional inhibition (OR=2.94, P=0.006) was accompanied with increasing of the chance of being addicted to social networks.

    Conclusion

     The results showed that some of the individual characteristics and the formation of some of the schemas are associated with decreasing and increasing the chance of addiction to social networks.

    Keywords: Early maladaptive schema, Social network sites, Addiction, Students
  • Farahnaz Rezvanifar, Seyed Vahid Shariat, Homayoun Amini, Maryam Rasoulian, Mohammadreza Shalbafan* Pages 240-256
    Objectives

     In order to plan according to the needs of psychiatric patients, there is a need to study different aspects of social stigma in target groups. Due to the limited access to questionnaires used for assessment of social stigma in Persian, this study aims to review all of the tools available for assessment of social stigma, which have been designed in Iran or have been translated to Persian. 

    Methods

     This is a conceptual review study. After extensive review of resources, articles related to social stigma in the health system and conducted on health care staff, students, caregivers or patientschr('39') families, psychiatric patients, mothers with children with autism, mothers with children with Down syndrome, and the general population were included in the study. We extracted the information of Persian questionnaires used in the reviewed articles. The questionnaires and additional information were collected by contacting the authors of the articles via E-mail.

    Results

     There were 21 questionnaires for assessing social stigma in Persian language. Of these, 19 questionnaires could be accessed and analyzed. Most of the questionnaires were the translated version of other tools, and only 4 questionnaires had been developed and validated in Persian.

    Conclusion

     Most of the questionnaires in Persian are used to measure social stigma in health care staff and students followed by caregivers or patientschr('39') families. There is limited number of questionnaires for the assessment of social stigma in general population and patients. This is in contrast to the other languages that have mainly focused on assessment of stigma in general population and patients. To date, no questionnaire in Persian exists for the assessment of social stigma in children and adolescents.

    Keywords: Social stigma, Mental disorders, Questionnaires, surveys
  • Seyed MohammadHossein Mahmoodi, AmirHossein Jalali Nadoushan* Pages 260-263

    Predatory journals exploit open access publication method; they do not carry out the peer review process and editorial assessment properly and publish unassessed articles for financial gain. According to a recent investigation published in the Lancet Psychiatry Journal, about 20% of authors or co-authors of articles published in predatory psychiatric journals have been Iranian. This substantial contribution needs attention and seems to be compatible with previous studies inspecting involvement of other academics from Iran in predatory publications.

    Keywords: Predatory journals, Iranian mental health researchers, Open access journals