فهرست مطالب

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 104، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم باغ محمد، علی منصوری*، مهرداد چشمه سهرابی صفحات 297-328

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی روند موضوعی مقالات ایرانیان در حوزه علم اطلاعات دانش شناسی با استفاده از الگوریتم های مدل سازی موضوعی LDA و مدل رگرسیون خطی است. جامعه پژوهش شامل 709 مقاله دارای چکیده و نمایه شده در پایگاه اسکوپوس در بازه زمانی 2008- 2019 است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، داده ها با استفاده از الگوریتم های متن کاوی و به طور خاص الگوریتم های مدل سازی موضوعی LDA با استفاده از نرم افزار R مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان داد که موضوع های داغ که از میزان محبوبیت پژوهشی بیشتری برخوردارند، شامل خدمات کتابخانه ای در شبکه های اجتماعی، مدل های پژوهش، سرمایه اجتماعی، پایگاه های اطلاعاتی پزشکی، داده کاوی، روند تولید علمی، موضوعات بین رشته ای، الگوریتم های فضای مجازی، مدیریت دانش، مطالعات شبکه های اجتماعی، رویکردهای پژوهشی و آینده پژوهی و موضوعات سرد که از میزان محبوبیت پژوهشی کمتری برخوردارند به حوزه های منابع الکترونیکی، سیستم مدیریت اطلاعات، موتورهای جستجو، خدمات امانت، خدمات از راه دور، یادگیری الکترونیکی، دولت الکترونیک، شاخص های ارزیابی مجلات، ارزیابی منابع وبی و کتابخانه های دیجیتال است. نتایج نشان داد که پژوهش های موضوعی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در ایران، همگام با رشد فناوری ها و موضوعات جهانی توسعه یافته و ارتباط حوزه موضوعی علم اطلاعات و دانش شناسی را با زمینه های نوین داده کاوی، هوش مصنوعی، بازیابی معنایی، هستی شناسی، معماری اطلاعات، نشر دیجیتال، شبکه های اجتماعی و پایگاه های اطلاعاتی برقرار نموده اند.

    کلیدواژگان: مدل سازی موضوعی، الگوریتم LDA، تحلیل روند، موضوعات داغ و سرد، موضوعات پر طرفدار و کم طرفدار، علم اطلاعات و دانش شناسی
  • عادل سلیمانی نژاد*، فریبرز درودی، فرزانه جهانشاهی جواران صفحات 329-358

    مدیریت داده های پژوهشی شامل تمام فرایندها و اقداماتی است که اطمینان حاصل می کند که داده های پژوهش به خوبی سازماندهی، مستند، حفظ، ذخیره، پشتیبان گیری، در دسترس، موجود و قابل استفاده مجدد شوند.هدف از این پژوهش ارزیابی نحوه مدیریت، شناسایی مشکلات و نیازمندی های داده های پژوهش در فرایند پژوهش در بین محققان علم  اطلاعات و دانش شناسی کشور از پنج منظر،  تولید و جمع آوری ، ضبط و پردازش، حفظ و تهیه پشتیبان، انتشار و به اشتراک گذاری داده ها می باشد.گردآوری داده ها از طریق یک پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری پژوهش 96 نفر از محققان، استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه های ایران می باشند. از نرم افزار Excel برای تجزیه و تحلیل آماری هر سوال استفاده شد و روند تجمیع و پراکندگی داده ها  بصورت  فراوانی و درصد نشان داده شده اند.نتایج نشان می دهد در روند تولید و جمع آوری داده ها، رایج ترین نوع داده های تولید شده داده های تجربی، بیشترین داده های تولید شده در قالب داده های متنی و داده های  پردازش شده از نرم افزار ها، فراوانی تولید داده ها در طول پژوهش برای محققان بسیار بالا و بصورت ماهانه بوده است و حجم داده های تولید شده برای هر پاسخگو بطور متوسط در سطح نسبتا بالایی می باشد.در بعد ضبط و پردازش داده ها، رایج ترین روش ضبط داده ها بصورت اسناد الکترونیکی است. نرم افزارهای پردازش داده متفاوتی مورد استفاده واقع می شوند، نرم افزارهای Excel و SPSS و سپس Word بیشترین استفاده را داشته اند.برای نگهداری و تهیه نسخه پشتیبان از داده ها، اکثر پاسخ دهندگان از رایانه شخصی استفاده می کنند. مشخص شد اکثر پاسخ دهندگان از هیچ  برنامه  مدیریت داده های پژوهشی مناسب  استفاده نمی کرده اند.جهت انتشار و به اشتراک گذاری داده ها، اکثر پاسخ دهندگان شناخت کافی از منابع بخصوص مجلات حوزه کاری خود ندارند. همچنین آنها دیدگاه های متفاوتی در زمینه ثبت داده ها توسط مجلات دارند، اما در واقع آن را اقدام خیلی خوبی می دانند این در حالیست که از مخازن و شرایط نگهداری داده ها  شناخت خوبی ندارند و بیشترین آشنایی آنها روش دسترسی آزاد می باشد .در مقوله نیاز به خدمات اشتراک گذاری و مدیریت داده های پژوهشی، متفق القول به مشکلاتی نظیر عدم اشتراک گذاری داده ها، از بین رفتن داده ها، ذخیره سازی، انتشار و امنیت داده ها اشاره دارند. همچنین کتابخانه ها و مراکز پژوهشی را مناسب ترین سازمان جهت مدیریت داده ها می دانند و خدماتی نظیر سیاست گذاری، تدوین استانداردها جهت جمع آوری، ذخیره، انتشار، اشتراک و امنیت داده ها را الزامی می دانند. در نهایت، روش های خدمات ارجاعی و پاسخگویی، برگزاری کارگاه های آموزشی، شیکه های اجتماعی و برپایی سمینارها جهت تقویت مدیریت داده های پژوهشی و اشتراک گذاری داده ها را مناسب می دانند.اگرچه این نظرسنجی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی انجام شده است، اما می تواند الهامی برای طراحی مجموعه ای از خدمات کتابخانه ای برای رشته های دیگر، به خصوص در ارتقاء، مشاوره و آموزش مدیریت داده ها و به اشتراک گذاری پژوهشات و ذخیره سازی داده های پژوهشی، فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت داده، اشتراک داده، علم اطلاعات، خدمات داده کتابخانه ای، مدیریت داده های پژوهشی
  • فرهاد شیرانی*، هانیه هدائی، لیلا نامداریان صفحات 359-390

    دانشجویان به عنوان پژوهشگران به منابع ارزشمند مرتبط با رشته هایشان نظیر پایان نامه ها و رساله ها نیاز دارند. موسسات آموزشی و پژوهشی باید از دسترسی آزاد حمایت نمایند تا اطلاعات به آسانی برای پژوهشگران، دانشمندان و دانشجویان در دسترس باشند. با این وجود، برخی از مراکز آموزشی و پژوهشی از دردسترس قراردادن پایان نامه ها و رساله های خود خودداری می کنند و دلایل متنوعی را برای این عدم دسترسی اعلام می دارند. این پژوهش،  با شناسایی این دلایل سعی در رفع آنها دارد. بدین منظور ابتدا با توجه به  نتایج پژوهش های پیشین سیاهه ای از عواملی که بر دسترسی آزاد بر پایان نامه و رساله ها تاثیر گذار هستند استخراج می شود. سپس، به منظور تکمیل  و نهایی نمودن سیاهه مذکور، میزان تاثیر این عوامل توسط روش  دلفی و  با ابزار پرسشنامه مورد بررسی  قرار گرفته است. پانل دلفی  در این پژوهش متشکل از 14 عضو هیات علمی موسسات آموزشی و پژوهشی شهر تهران است که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. نتایج  این پژوهش نشان می دهد که عواملی نظیر  قوانین و مقررات، تاثیر اجتماعی، فناوری اطلاعات، اعتبار  نویسنده، مشاهده پذیری، آگاهی ادراکی، نگرش نسبت به دسترسی آزاد، خودباوری در انتشار دانش، کنتر ل پذیری، سازگاری ادراکی و فرهنگ بر دسترسی آزاد به پایان نامه ها و رساله ها تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: : اشتراک دانش، دسترسی آزاد، پایان نامه، رساله، روش دلفی، موسسات آموزشی و پژوهشی، قوانین و مقررات، تاثیر اجتماعی، فناوری اطلاعات
  • شاهرخ محمدیان، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی*، محسن رفیعی صفحات 391-418

    فناوری اطلاعات و ارتباطات همچون الگوواره جدیدی در گستره آموزش و یادگیری مورد توجه است. این تحقیق با هدف بررسی مدل علی پذیرش و استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در اهداف آموزشی و پژوهشی بر اساس مدل UTAUT انجام شده است. این تحقیق بر اساس ماهیت و ویژگی کلی، تحقیق کمی؛ بر اساس هدف، تحقیق کاربردی و بر اساس روش تحقیق، تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بر پایه مدل معادلات ساختاری (SEM) است. جامعه آماری، کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به حجم 1500 نفر است. نمونه آماری 306 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شده است. ابزار جمع آوری داده ها، ترجمه و ترکیب پرسش نامه استاندارد ونکاتش و همکاران (2003) و اکبر (2013) است؛ که بر اساس نظریه UTAUT به وسیله پژوهشگر اصلاح شده است. روایی پرسش نامه بر اساس روایی محتوایی، صوری و سازه تایید شده است. ضریب پایایی پرسش نامه، بر اساس ضریب آلفای کرونباخ برابر با 86/0 به دست آمده است. داده ها با استفاده از روش‏های آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل مسیر مدل معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL تجزیه و تحلیل شده است. نتایج بیانگر آن است که انتظار عملکرد، نگرش نسبت به فناوری، تاثیر اجتماعی، شرایط تسهیل گر و خودکارآمدی با نقش واسطه ای قصد رفتاری، اثر علی مثبت و معناداری بر رفتار استفاده از فناوری دانشجویان دارند. انتظار تلاش با نقش واسطه ای قصد رفتاری، اثری بر رفتار استفاده از فناوری دانشجویان ندارد. اضطراب با نقش واسطه ای قصد رفتاری، اثر علی معکوس و معناداری بر رفتار استفاده از فناوری دانشجویان دارد.

    کلیدواژگان: مدل علی پذیرش، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نظریه یکپارچه پذیرش، UTAUT
  • سمیه فتاحی*، محمد ربیعی صفحات 419-442

    پایگاه اطلاعاتی گنج پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات با برخورداری از نزدیک به یک میلیون رکورد علمی، امکان جستجو در پایان نامه ها، نشریات علمی داخلی، مقالات، همایش ها، طرح های پژوهشی وگزارش های دولتی را فراهم می کند. روزانه تعداد زیادی از پژوهشگران نیازهای منابع علمی و پژوهشی خود را از پایگاه گنج تامین می کنند. نیازها و رفتارهای کاربران مختلف این پایگاه متنوع بوده و شناخت دقیق تر آن موجب خواهد شد تا مدیران این پایگاه بتوانند استراتژی های متناسب با هر یک از گروه های کاربران را به منظور مدیریت بهتر پایگاه و ارایه خدمات کاراتر اتخاذ نمایند. یکی از راه های شناخت کاربران، خوشه بندی آن ها و شناخت ویژگی های هر خوشه است. هدف این پژوهش، خوشه بندی کاربران براساس تحلیل رفتار جستجوی آن ها با استفاده از مدل LRFM است. در این پژوهش، داده های لاگ جستجوی کاربران پایگاه گنج به مدت سه ماه جمع آوری و مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از داده های لاگ رفتار جستجوی کاربران، شاخص های مدل LRFM، محاسبه شد و سپس الگوریتم K-means بر روی آن ها اعمال شد. تعداد خوشه بهینه بر اساس معیارهای مختلف محاسبه شد. نتایج بدست آمده از خوشه بندی براساس ماتریس ارزش مشتری، کاربران را در چهار گروه بهره مند، مشکوک، نامطمین و متناوب قرار می دهد و بر اساس ماتریس وفاداری، کاربران در چهار گروه وفادار، بالقوه، نامطمین و تازه وارده ارزیابی می شوند.

    کلیدواژگان: خوشهبندی، مدل LRFM، ماتریس ارزش مشتری مارکوس، تحلیل رفتار کاربران، سامانه گنج
  • امیرمحمد مظفری، علیرضا رحیمی*، رسول نوری، اکبر حسن زاده صفحات 443-468

    مقاله حاضر با هدف بررسی رتبه بندی مولفه های کاربردپذیری در سامانه های مدیریت نشریات او جی اس، سیناوب، یکتاوب و نیواسکرایبر3، و نیز میزان رعایت هرمولفه را به تفکیک در هر سامانه مورد ارزیابی قرار میدهد. جامعه پژوهش پیمایشی حاضر کاربران 4 سامانه پرکاربرد از بین 13 سامانه مدیریت نشریات دانشگاه های علوم پزشکی ایران بود. ارزیابی هر رابط کاربری بر اساس 4 لایه سردبیری، داوری، نویسنده و کاربر عادی بود که برای هر سامانه 4 لایه و برای هر لایه در هر سامانه 5 نفر انتخاب شدند و در کل 80 نفر پرسشنامه تحقیق را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار اس پی اس اس، تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها نشان داد حیطه ثبات در سامانه سیناوب از سامانه های یکتاوب، اوجی اس و نیواسکرایبر3 کمتر است در حالی که در سه سیستم دیگر تفاوت معنی داری نداشت. میانگین انعطاف پذیری رابط همه سیستم ها کمتر از حد متوسط، میانگین راهنمای کاربر سامانه ها نیز در حد متوسط و سایر حیطه ها بیشتر از حد متوسط ارزیابی شدند.  همچنین نتایج نشان داد که به لحاظ میانگین حیطه ثبات، به ترتیب از بیشتر به کمتر، یکتاوب، نیواسکرایبر3، او جی اس و در نهایت سیناوب بوده است. همچنین در سایر حیطه ها شامل انطباق پذیری، انعطاف پذیری، قابلیت یادگیری، حداقل فعالیت، حداقل بار حافظه و محدودیت ادراکی بین 4 سامانه تفاوت معنی داری نداشتند. به نظر می رسد که از نظر کاربران،  مهمترین معیار از معیارهای کاربردپذیری متعلق به حیطه های انطباق پذیری و ثبات و کمترین اقبال متعلق به حیطه های انعطاف پذیری و راهنمای کاربران در بین سامانه های مدیریت نشریه مورد بررسی است. در این پژوهش ابزار معرفی شده جهت تعیین  نقاط قوت و ضعف  سامانه ها، باعث می شود که انتخاب سامانه های مناسب برای سازمان ها و مراکز علمی دیگر تسهیل یابد. همچنین نقاط ضعف می تواند توسط مدیران و تیم های فنی سیستم ها مرتفع گردند تا سامانه ها کاربردپذیری مطلوب را کسب و راه های جلب توجه مجلات سایر کشورها و نیز بین المللی شدن را طی نمایند.

    کلیدواژگان: سامانه مدیریت نشریات، رابط کاربری، ارزیابی، کاربردپذیری
  • فرشید دانش* صفحات 469-500

    هدف پژوهش حاضر کشف و دیداری‏سازی الگوهای برجسته و روابط پنهان و گرایش‏های موضوعی سازمان دهی دانش در جهان است. نوع پژوهش کاربردی با رویکرد تحلیلی و با روش تحلیل هم رخدادی واژگان انجام شده است. جامعه این پژوهش را کلیدواژه‏های مقالاتی هستند که در بازه زمانی 1975-2018 با موضوع سازماندهی دانش در وبگاه علم نمایه شده اند. تعداد کلیدواژه های به دست آمده از مقالات 27124 است. در این پژوهش از نرم افزارهای بایب اکسل، یوسی نت، نت درا، ووس ویویر و اس پی اس اس به منظور یکدست سازی و تحلیل داده ها استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد در بازه زمانی (1975-1999) کلیدواژه‏ "Information Technology" و در بازه زمانی (2000-2018) کلیدواژه "Information Literacy" بیشترین فراوانی را کسب کرده اند. همچنین یافته های حاصل از محاسبه نمره تراکم و مرکزیت حاکی از آن است که در دوره زمانی نخست، خوشه 5 (مدیریت دانش) با مقدار 500/5 بیشترین مرکزیت و خوشه 7 (برنامه ریزی استراتژیک) با مقدار 4804/0 بالاترین تراکم و در دوره زمانی 2000-2018 خوشه 1 (آموزش کاربران) دارای بالاترین مرکزیت (258/6) و تراکم (6954/0) در بین خوشه ها است. نتایج حاکی از آن است که با کم رنگ شدن موضوعاتی نظیر فهرست نویسی و نمایه سازی و ارتقاء رتبه کلیدواژه هایی نظیر فناوری اطلاعات، هستی شناسی و دولت الکترونیک، می توان گفت در گذار از دوره زمانی نخست به دوم، کلیدواژه هایی که موضوع‏های قدیمی دارند کم رنگ شده و موضوع های جدید جایگزین شده اند. نتایج حاصل از محاسبه شاخص دربردارندگی نشان داد که 32 درصد از موضوعات دوره زمانی دوم، در دوره زمانی نخست نیز حضورداشته اند. نتایج بخش ترسیم نمودار راهبردی در بازه زمانی نخست بیانگر آن است که خوشه های (بازیابی اطلاعات، نظام خبره بازیابی اطلاعات، آموزش کاربران و مدیریت سیستم های اطلاعاتی)، موضوعات اصلی هستند و خوشه های (آموزش کاربران، عدم قطعیت در رفتار اطلاعات سلامت، رفتار اطلاعاتی، مطالعات سنجشی، رده بندی و نمایه سازی، فهرست نویسی رایانه ای و داده‏ کاوی) که هم پوشانی زیادی نیز باهم دارند خوشه های اصلی دوره دوم به حساب می آیند. تمرکز بر سازماندهی دانش به عنوان مهمترین رکن علم اطلاعات، بازه زمانی مورد بررسی، کلیدواژه ‏‏ها و راهبرد جستجو که حاصل مشورت با متخصصان بود و نیز یافته ‏های مهم، همگی بخشی از نوآوری‏های این مقاله است.

    کلیدواژگان: سازماندهی دانش، علم سنجی، کتاب سنجی، تحلیل هم واژگانی، کلیدواژه، وب گاه علم، هم رخدادی
  • الهام السادات الوانکار*، فاطمه فهیم نیا، نرگس نشاط، نادر نقشینه صفحات 501-532
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه کاربری در محتوای وب کتابخانه ملی ایران، انتظارات و نیازهای کاربران را هنگام استفاده از محتوای وب کتابخانه ملی ایران شناسایی و بررسی کرده است.

    روش

    برای بررسی تجربه کاربری از روش های «پرس وجوی بافتی » و تکمیل جمله استفاده شده است و برای تکمیل و تایید برخی نتایج به داده‫های تحلیلی وبگاه (برگرفته از سایت سیمیلاروب) ارجاع شده است. «پرس وجوی بافتی» یک رویکرد کیفی و تفسیری است که در قالب مصاحبه نیم ساختاریافته و به صورت مکالمه با کاربر در محیط واقعی کار وی انجام می شود. روش تکمیل جمله، جملاتی است که مشابه پرسشنامه برخط روی وبگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار گرفته و توسط کاربران تکمیل شده است.

    یافته

    نتایج بدست آمده نه مقوله کلی و چهل و هشت مقوله فرعی در خصوص انتظارات و تجربه‫های کاربران در وبگاه کتابخانه ملی ایران بدست داد که مقوله های کلی عبارت از جستجو، پژوهش و دانش‫ افزایی، شخصی‫ سازی و بومی‫ سازی، موقعیت‫یابی در فضای کتابخانه، دستیابی به منبع، تعامل، رویدادها، معماری اطلاعات، طراحی و ظاهر است.

    نتیجه‫گیری:

     نتایج بدست آمده پیشنهادهایی است که می‫تواند مبنای مناسبی برای توسعه وبگاه کتابخانه ملی ایران یا حتی وبگاه ها و نرم‫افزارهایی با بافت های مشابه قرار بگیرد. این نتایج علاوه بر پیشنهادهایی که برای بهبود تجربه کاربری وبگاه کتابخانه ملی ارایه کرده است برای کارآفرینان و علاقه‫مندان به راه‫اندازی کسب و کار و طراحی اپلیکیشن نیز ایده‫های مناسبی مبتنی بر انتظارات و نیازهای واقعی کاربران بدست می‫دهد.

    کلیدواژگان: تجربه کاربری، رابط کاربری، وبگاه کتابخانه ملی ایران، پرس و جوی بافتی
  • مهسا فردحسینی، سید مهدی طاهری*، نجلا حریری، فهیمه باب الحوائجی، فاطمه نوشین فرد صفحات 533-562

    پژوهش حاضر با هدف بهبود کارکردپذیری صفات و روابط میان موجودیت های آثار خلاقانه «فرانمای تولید داده های ساختارمند» با بازنمایی آن ها در الگوی مرجع کتابخانه ای (ال آر ام) بر اساس روش تحلیل محتوا انجام شد. جامعه پژوهش را صفات (ویژگی ها و روابط) موجودیت کتاب از مجموعه موجودیت های آثار خلاقانه فرانمای تولید داده های ساختارمند تشکیل می دادند. برای گردآوری داده ها، از ابزار سیاهه وارسی مبتنی بر موجودیت ها، ویژگی ها و روابط الگوی مرجع کتابخانه ای (ال آر ام) برای بررسی میزان همخوانی با صفات موجودیت کتاب در فرانمای تولید داده های ساختارمند، و روش مشاهده طراحی شده استفاده شد. برای این منظور هر یک از صفات موجودیت کتاب در فرانمای تولید داده های ساختارمند با ویژگی ها و روابط موجودیت های مرتبط در «ال آر ام» مقایسه، و ویژگی ها و روابط همخوان شناسایی و استخراج شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که برای صفت های «نویسنده»، «قالب فایل»، «بستر نحوی رمزگذاری» و «رسانه مرتبط» در صفت های فرانمای تولید داده های ساختارمند در موجودیت «آثار خلاقانه» و صفت های «درخواست کننده» و «جنسیت» در موجودیت «شخص» در این فرانما هیچ رابطه یا ویژگی ای در الگوی «ال آرام» مطابقت نداشت. به این دلیل که «ال آرام» یک الگوی مفهومی و سطح بالاست و به موجودیت های بافت کتابشناختی و ویژگی ها و روابط آن ها در بالاترین سطح و بدون توجه به چهار گروه استانداردهای حوزه سازماندهی دانش یعنی استانداردهای محتوایی، فراداده‎ای، قالب بندی و تبادل داده ها به عنوان بستر بازنمون آن ها می پردازد، بنابراین این گونه صفات باید در استانداردهای فراداده ای و محتوایی لحاظ شوند. در «ال آر ام»، نقش های پدیدآورندگان، معادل ندارند و دلیل آن مستقل بودن الگو از این چهار گروه استاندارد است و امکان افزودن نقش ها بر اساس خط مشی سازماندهی هر مرکز اطلاعاتی و کتابخانه وجود دارد. در سایر موجودیت های «کتاب»، «شیء» و «سازمان» تمامی صفت ها با ویژگی ها یا روابط در «ال آر ام» همخوانی داشتند، و الگوی «ال آرام» با وجود نگرش جامع و کلی همه را پوشش می داد. «ال آرام» نسبت به روابط بین موجودیت ها دید کاملی داشته، روابط بین موجودیت ها در آن گویاسازی شده ، و متناسب با بافت کتابشناختی شناسایی و کشف شده اند. در حالیکه در فرانمای تولید داده های ساختارمند بسیاری از روابط بین موجودیت های داده ای متناسب با بافت هدف تعیین نشده است. این فرانما باید صفاتی را برای توصیف موجودیت ها درنظر بگیرد که روابط را متناسب با هر بافت پوشش دهد. با رعایت توصیه های الگوهای مفهومی بافت میراث فرهنگی در تعیین و توسعه ویژگی ها  بخصوص روابط میان موجودیت های داده ای از سوی طراحان فرانمای تولید داده های ساختارمند، کاستی های کارکردپذیری این فرانما در محیط های داده ای رفع می شود و نیز کاربردپذیری آن  بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: فرانمای تولید داده های ساختارمند، الگوی مرجع کتابخانه ای «ال آر ام»، کارکردپذیری، صفات موجودیت ها، روابط موجودیت ها، آثار خلاقانه
  • عاطفه کلانتری*، عبدالرسول جوکار، سید مصطفی فخراحمد، جواد عباس پور، هاجر ستوده، مسعود مرتضوی نصرآباد، امیر جوادی، زهرا پوربهمن صفحات 563-592

    استخراج کلمات/ عبارات کلیدی متن، پیش‏‏نیاز بسیاری دیگر از وظایف حوزه پردازش زبان طبیعی است. اما بررسی متون فارسی و انگلیسی این حوزه نشان ‏می ‏دهد، تلاش‏های انگشت‏شماری برای استخراج کلمات/ عبارات کلیدی از متون فارسی صورت گرفته است. لذا، این مقاله، ‏با هدف تعیین موقعیت کنونی پردازش زبان طبیعی فارسی و ‏به‏طور خاص استخراج کلمات/ عبارات کلیدی از متون فارسی، ‏به‏ مرور خلاصه‏‏‏‏ای ‏از مقالات فارسی و انگلیسی منتشر‏شده در این حوزه که از متون فارسی برای آزمودن ایده‏هایشان استفاده کرده‏‏‏اند‏، ‏می‏پردازد؛ سپس هر مقاله را از نظر روش‏‏شناسی، نحوه اجرا و ‏پیاده‏سا‏‏زی، روش ارزیابی و معیارهای آن مورد تعمق قرار داده و به چالش ‏می‏کشد.در مجموع 14 مقاله فارسی و 6 مقاله انگلیسی به استخراج کلمات و عبارات کلیدی از متون فارسی پرداخته‏ اند‏. روش بیشتر این مقالات، استفاده از اطلاعات آماری و ‏زبان‏‏‏شناختی بوده ‏است. اکثر این مقالات یا در روش‏شناسی انتخاب‏ شده ایراد دارند و یا نویسندگان نتوانسته‏ اند‏ ایده پیشنهادی‏شان را ‏به ‏وضوح برای خواننده تبیین نمایند. ‏ در بسیاری از مقالات، از مجموعه داده استانداردی برای ارزیابی سیستم استفاده نشده و نحوه محاسبه معیارهای ارزیابی مبهم یا دارای اشکال است.در مجموع، ‏به ‏جز 3 مقاله که روش اجرا‏شده را ‏به ‏نحو نسبتا قابل‏قبولی گزارش کرده‏اند‏، سایر مقالات قابلیت تکرار‏پذیری و تعمیم ندارند. لذا نمی‏توان از آن‏ها ‏به‏ عنوان معیار پایه‏‏ای ‏برای ارزیابی سیستم‏های آینده استفاده کرد یا از ایده مطرح‏ شده در آن‏ها با اطمینان در ساخت و توسعه نرم‏افزارهای کاربردی و عملی در حوزه استخراج کلمات کلیدی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: استخراج کلمات کلیدی، استخراج عبارات کلیدی، پردازش زبان طبیعی، زبان فارسی، بررسی مروری
|
  • Maryam Baghmohammad, Ali Mansouri*, Mehrdad Cheashmehsohrabi Pages 297-328

    The purpose of this study is to explore the subject structure and hidden knowledge and development of new research subjects. This research is applied from the point of purpose and type, descriptive and from the point of method, trend analysis. The population of this study is the all of articles indexed in Scopus and written by Iranian authors in the field of knowledge and information science from 1992-2019, Then take the targeted sample in 2008-2019.Data analysis tool is software R which abstract the papers were analyzed after applying pre - processing steps with Topic modeling and LDA algorithm. The result of study to identification topic development process showed Hot topics & Cold topics to identifying the process of knowledge and information science by determining the p-level (0/05) and identify alpha, beta and theta parameters. The Hot topics that have a more popularity is: Library services on Social Networks, Research Models, Social Capital, Data Base, Data Mining, Trend of Scientific Publication, Interdisciplinary Fields, Cyberspace Algorithms, Knowledge Management and Cold topic that have a less popularity is: Electronic Resources, Information management System, Search Engine, Book loan Services, Distance Library Services, E learning, E Government, Journal Evaluation Indicators, Web sources Evaluation, Digital Library. The result of this research showed that the field of knowledge and information science can growth up with globalization and new global issues and this field ability to develop and expand in data mining, artificial intelligence, semantic retrieval, information architecture, digital publishing, social networking and information technology.

    Keywords: Topic Modeling, LDA, Trend Analysis, Hot Topic, Cold Topic, log-likelihood, knowledge, Information Science, Text Mining
  • Adel Soleimani Nezhad*, Fariborz Droudi, Farzaneh Jahanshahi Javaran Pages 329-358

    Research data management involves all the processes and actions that ensure that research data is well organized, documented, stored, stored, backed up, available, available, and reusable.The purpose of this study was to evaluate the management, identification of research data problems and needs in the research process among Iranian information and knowledge researchers from five perspectives: production and collection, recording and processing, backup and maintenance, publishing and sharing.Data were collected through a questionnaire. The statistical population of the study consisted of 96 researchers, professors and postgraduate students in the field of information science and knowledge of Iranian universities. Excel software was used for statistical analysis of each question and the process of data aggregation and distribution were represented in frequency and percentage.The results show that in the process of producing and collecting data, the most common type of data produced is experimental data, most of the data is generated in the form of textual and processed data from software, the frequency of data generation during the research. It has been very high for researchers on a monthly basis and the volume of data generated for each respondent is on average GB level.In terms of data recording and processing, the most common way of recording data is in electronic documents. Different data processing software are used, Excel and SPSS and then Word are the most used.Most respondents use personal computers to back up data. It was found that most respondents did not use any appropriate research data management software.In order to disseminate and share data, most respondents do not have sufficient knowledge of the sources, especially their field magazines. They also have different views on journal data entry, but in fact they consider it a very good thing, while they are not well versed in the repositories and storage conditions and are most familiar with free access.In terms of the need for research data sharing and management services, they all point to problems such as lack of data sharing, data loss, storage, dissemination and data security. Libraries and research centers are also considered to be the most appropriate organization for data management and require services such as policymaking, standardization for data collection, storage, dissemination, and sharing and data security. Finally, referral and accountability services, workshops, social workshops, and seminars are found to enhance research data management and data sharing.Although the survey is conducted in the field of information science, it can be an inspiration for designing a suite of library services for other disciplines, particularly in promoting, advising and managing data management, and sharing research and research data storage.

    Keywords: Data Management – Data Sharing – Information science – Data Services of Library- Research Data Management
  • Farhad Shirani*, Hanieh Hodaei, Leila Namdarian Pages 359-390

    Students as researchers need valuable resources related to their fields such as theses / dissertations. Open access should be supported by Educational and Research institutes and faculty members so the information is easily available to scholars, scientists and students. However, some of the educational and research centers refuse to make their theses and dissertations available, and they announce a variety of reasons for this lack of access. By identifying these reasons, this research tries to eliminate them. For this purpose, first, according to the results of previous researches, a list of factors influencing open access to theses and dissertations were extracted. Then, in order to complete and finalize the mentioned list, the impact of these factors has been investigated using Delphi method and questionnaire tool. In this research, Delphi panel consists of 14 faculty members of educational and research institutes in Tehran who have been selected by purposeful sampling method. The results show that the factors of laws and regulations, social impact, information technology, authorchr('39')s credibility, observability, perceived awareness, attitude toward open access, self-confidence in knowledge dissemination, controllability, perceptual compatibility and culture  influence on open access to theses and dissertations.

    Keywords: knowledge sharing open access, dissertation, thesis, Delphi method, Educational, Research institutes, laws, regulations, social impact, information technology
  • Shahrokh, Abulfzal Ghasemzadeh Alishahi*, Mohsen Rafiei Pages 391-418

    Information and communication technology (ICT) is a new paradigm in the field of education and learning. This study aimed to investigate the causal model of acceptance and use of information and communication technology by students of Tabriz University of Medical Sciences in educational and research purposes based on the UTAUT model. This research is based on the nature and general features, quantitative research; based on the purpose, applied research and based on the research method, descriptive-correlational research based on structural equation model (SEM). The statistical population of the study is 1500 students of Tabriz University of Medical Sciences. The statistical sample of this study is 306 persons selected by proportional stratified random sampling. The data collection tool is the translation and combination of the standard questionnaire of Venkatesh et al (2003) and Akbar (2013), which has been refined by the researcher based on the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology. The validity of the questionnaire was confirmed based on content, face and structural validity. The reliability coefficient of the questionnaire was 0.86 based on Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Data were analyzed using descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation and Pearson correlation coefficient) and inferential statistics (path analysis of structural equation model) using SPSS and LISREL software. The results indicate that performance expectancy, Attitude toward using technology, social influences, facilitating conditions, and self-efficacy with the mediating role of behavioral intention have a positive and significant causal effect on studentschr('39') behavior in using technology. Effort expectancy with the mediating role of behavioral intention has no effect on studentschr('39') behavior in using technology. Anxiety with the mediating role of behavioral intention has a significant inverse causal effect on the behavior of students using technology.

    Keywords: Causal Model of Acceptance, Information, Communication Technology, Unified Theory of Acceptance, UTAUT
  • Somayeh Fatahi*, Mohammad Rabiei Pages 419-442

    Iran scientific information database (Ganj) which includes almost one million scientific records provides the search opportunity in dissertations, domestic scientific journals, articles, conferences, research projects, and governmental reports. A large number of researchers meet the needs of their scientific and research resources from the Ganj database daily. Users’ needs and behaviors are variant and understanding it helps system administrators to use different strategies to manage the better databases and provide efficient services to users. One way to understand users’ needs is to cluster them based on their behavior and identify the features of each cluster. This study aims to cluster the users based on the analysis of their search behavior using the LRFM model. In this study, the search log data of Ganj users were collected for three months. In this research, the LRFM attributes were calculated, and then the K-means algorithm was applied to them. The optimal number of clusters was calculated based on different criteria. Based on customer value matrix, the results of customer clustering users in four groups are efficient, suspicious, unreliable, and intermittent and base on customer loyalty Marcus users categorizes in loyal, potential, insecure and newcomers.

    Keywords: Clustering, LRFM model, Marcus customer value matrix, User behavior analysis, Ganj Database
  • AmirMohamad Mozafari Vanani, Alireza Rahimi*, Rasool Nouri, Akbar Hassanzadeh Pages 443-468

    The purpose of this article is to evaluate and to rank the usability components in OJS, Sinweb, Yektaweb and Neoscriber3 journal management systems, as well as to observe each component Measure on each system separately. The survey population consists of users of 4 most used systems such as Sinaweb, Yektaweb, and Neoscriber among 13 OJS at Iranianmedical sciences universities. Evaluation of each interface was based on 4 layers of editors, reviewers, authors, and regular users. Four layers were selected for each system and 5 users for each layer in each system. In total, 80 users completed the research questionnaire. Data were analyzed by SPSS software using descriptive and inferential statistical tests. The results shown that the consistency component in Sinaweb system was lower than Yektaweb, OJS and Neoscriber 3 systems, while it was not significantly different in the other three systems. The flexibility average of the systems interface was below middle, the user guidance average of the systems was in the middle and other areas were above average. However, averages showed that consistency of Yektaweb is more than neoscriber3 and then neoscriber3 is more than OJS. Also, there were no significant differences between the four systems in other components including compatibility, flexibility, learnability, minimal action, minimal memory load and perceptual limitation. From the userschr('39') point of view, it seems that the most attention is in the components of compatibility and consistency, and the least attention is in the components of flexibility and user guidance among the journal management systems studied. Also, the most important weaknesses include direct manipulation and apply settings in the system, lack of use of shortcuts and replacements keys and etc. and the strengths, including the use of consistent icons on different pages, familiarizing users with concepts and terms used in the system and etc. These strengths and weaknesses make it easier to select the appropriate systems for other scientific organizations and centers. Weaknesses can also be developed by system administrators and technical teams to gain desirable usability and find ways to attract the attention of other countrieschr('39') journals as well as internationalization. Moreover in this study, a new tool (not using in Iran) was introduced to be used in similar studies by librarians and system managers to select various kinds of information systems based on the applicability criteria.

    Keywords: journal management system, user interface, evaluation, usability
  • Farshid Danesh* Pages 469-500

    The purpose of the present study is around knowledge organization, and it aims to discover and visualize its prominent patterns, hidden relationships, and thematic trends in the world. The research type is an applied one with an analytical approach, and it has done using co-word analysis. The population of this study consists of knowledge organization articles’ keywords indexed during 1975-2018 in Web of Science (WoS). The total numbers of the retrieved and analyzed keywords in this study were 27124 and in this study, some software like SPSS, BibExcel, UCINET, NetDraw, VOSViewer and SPSS used for data integration and analysis. The findings showed that during the first period (1975-1999), the keyword “information technology,” and during the second period (2000-2018), the keyword “information literacy” has had the highest frequency. Also, the results of computing density and centrality scores showed that during the first period, cluster 5, which is “knowledge management,” with the number of 5.500 had the highest centrality, cluster 7 “strategic planning” with 0.4804 had the highest density and finally, during 2000 -2018 period, cluster 1 “User instruction” with 6.258 centrality has the highest centrality among clusters. The results also show that over time, topics such as “cataloging and indexing” have declined, and keywords such as “information technology,” “ontology,” and “E-government” have been increasing. The results of inclusion indexing showed that 32% of the subjects in the second period were also present in the first period. The results of the strategic diagram indicate that clusters “information retrieval,” “Expert system-Information retrieval,” “user instruction,” and information systems’ management” are the main issues and clusters with a high co-occurrence. “User instruction,” “uncertainty health information behavior,” “information behavior,” “metrics studies,” “classification and indexing,” “computer cataloging and data mining,” are the significant clusters in the second period. Knowledge organization as an essential pillar of information science, the period studied (1900-2018), the keywords and search strategy that resulted in consulting experts, as well as the outstanding findings, are all part of the innovation of the article.

    Keywords: Knowledge organization, Scientometrics, Bibliometrics, Co-words analysis, Keyword, Web of Science (WoS), Co-occurrence
  • Elhamsadat Alvankar*, Fatima Fahimnia, Narges Neshat, Nader Naghshineh Pages 501-532
    Objective

    The purpose of this study was to explore the userschr('39') experience of web content of the National Library and archive of Iran.

    Method

    To investigate the user experience, a "contextual inquiry" was conducted to gain an in-depth understanding of users and the context of their real work. Data analytics was also used to complete the results. Contextual inquiry is an interpretive and qualitative approach in the form of semi-structured interview which is based on conversation with users. "Sentence completion" is a kind of UX method in which users completed some statements about the website of the national library and archive of Iran. 

    Results

    The results revealed eight general categories about the user expectations and experiences on the web content of National Library and archive of Iran, including search, research utilities and knowledge development, personalization and customization, Library space and in-site location, interaction, events, information architecture, design and appearance.

    Conclusion

    The results provide proper basis for the development of the website of national library and archive of Iran and similar libraries as well as digital library software. These results, along with suggestions for improving the user experience of the National Library Web site, provide valuable ideas for entrepreneurs and business startups and app designers about real needs and expectations of users.

    Keywords: User Experience, Library Website, Library Web Content, Library User Interface, Contextual Inquiry, User Research
  • Mahsa Fardehosseini, Sayyed Mahdi Taheri*, Nadjla Hariri, Fahimeh Babalhavaeji, Fatemeh Nooshinfard Pages 533-562

    This paper amid to improve the functionality of attribute properties and relationship properties between the entities of CreativeWorks of Schema.org by representing them in Library Reference Model (LRM) based on the content analysis method. The research community consisted of properties (attributes and relationships) of the book’s entity from the subset of CreativeWorks of Schema.org. A checklist based on entities, attributes and relationships in LRM was used for checking correspondence with the properties of book’s entity in Schema.org by structured observation method. To this end, each property of book in Schema.org was compared with the attributes and relationships in LRM and the most appropriate of them identified and extracted. The findings show that the properties ‘Author’, ‘fileformat’, ‘encoding’, ‘associatedMedia’, from CreativeWorks and ‘seeks’ and ‘gender’ from Person in Schema.org did not match to any attributes and relationships. Due to LRM is a conceptual and high-level model which focuses on entities of bibliographic context and their attributes and relationships as the platform for representing them without regard to four categories of knowledge organization standards: content standards, metadata standards, data exchanging standards, and formatting standards. So, these attributes should be considered in content and metadata standards. In LRM there are not any equivalent for roles of creators because it is independent from the four standards that mentioned and there is the possibility of adding roles based on the policy of libraries or information centers. In other entities which was checked in this research: book, organization and thing, all properties fitted with attributes or relationships in LRM due to its comprehensive and general attitude of all. LRM has a complete view of the relationships between entities, these relationships are being narrated, and are identified in accordance with the bibliographic context. While in Schema.org many relationships between entities are not appropriate for the target context. The Shema.org should include properties that can cover relationships appropriate to any context. Considering the recommendations of the conceptual models of the cultural heritage context in determining and developing the properties, especially the relationships between entities by Schema.org, its deficiencies in the functionality in the data environment will be resolved and its applicability will be improved.

    Keywords: Schema.org, IFLA Library Reference Model (LRM), Properties, Relationships, CreativeWorks
  • Atefeh Kalantari*, Abdolrasool Jowkar, Seyed Mostafa Fakhrahmad, Javad Abbaspour, Hajar Sotudeh, Massoud Mortazavi, Amir Javadi, Zahra Pourbahman Pages 563-592

    Keyword and phrase extraction is a prerequisite of many natural language processing tasks. However, a review on the related Persian and English literature showed that a few studies have already been done on how to extract keywords and phrases from Persian texts. Thus, Aiming to shed light on the research status of Keyword and phrase extraction from Persian texts, the present study reviews the Persian and English publications which have assessed their research ideas over Persian texts. We also focus on each of the studies to challenge their methodologies, implementations and evaluation methods and measures.To our knowledge, a total number of 14 Persian and 6 English papers exist which have worked on the extraction of Persian keywords and phrases. Investigating on the papers revealed that they were mostly based on statistical and linguistic information. A majority of the papers suffered from the lack of either appropriate methodologies or lucid explanation of their research ideas. They generally used non-standard datasets and vague or problematic metrics to evaluate the experimental systems. Generally speaking, except for 3 papers that appropriately reported their proposed methods, the other papers lacked reproducibility and generalizability. Hence, their results cannot be confidently used as a benchmark in evaluating future works, and their proposed ideas cannot be employed in developing applications for extraction of key words and phrases from Persian texts.

    Keywords: extraction, key words, key phrases, natural language processing, Persian language, review