فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 78 (تابستان 1399)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 78 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فتح الله کلانتری* صفحات 1-26

    اندیشه اصلی هر نیروی نظامی در قالب دکترین آن شناخته می شود؛ دکترین امری ذهنی و مجموعه ای از اعتقادها و دانشی است که با تجربه ثابت شده است. دکترین نظامی چارچوبی برای به کارگیری نیروها، تجهیزات و تاکتیک ها در جنگ می باشد. پیروزی در جنگ آینده زمانی میسر می گردد که نزاجا، ساختار عملیاتی خود را با سطوح جنگ و دکترین نظامی منطبق نماید. طبق اسناد موجود، جنگ و دکترین دارای سه سطح تاکتیکی، عملیاتی و راهبردی است، در ساختار فعلی آجا و نزاجا سطح تکنیکی و فراراهبردی وجود ندارد. هدف اصلی این تحقیق تبیین ساختار عملیاتی نزاجا بر اساس سطوح دکترین نظامی و جنگ های آینده می باشد. این پژوهش از نوع توسعه ای- کاربردی بوده و به روش زمینه ای- موردی انجام گردیده است. جامعه آماری 50 نفر از نخبگان لشکری با جایگاه سرتیپی به بالا هستند که حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی بوده و سه سال به عنوان فرمانده لشکر و تیپ انجام وظیفه نموده اند، روش جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای می باشد، یافته ها با استفاده از روش های خبرگی، تحلیل شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که جنگ آینده دارای 5 سطح دکترینی و 5 سطح اجرایی می باشد: سطح تکنیکی، تاکتیکی، عملیاتی، راهبردی و فراراهبردی. به منظور کاهش سطوح و لایه های فرماندهی، ساختار عملیاتی نزاجا در جنگ آینده به صورت گروهان، گردان، لشکر و نزاجا، می باشد. در این ساختار دو لایه فرماندهی تیپ و قرارگاه منطقه ای حذف می گردد. در حال حاضر ساختار نزاجا تی پ محور و قرارگاه پایه است؛ به همین دلیل رویکرد آن تهدیدمحور و کنشی است. چنانچه ساختار نزاجا به صورت گردان محور و لشکرپایه شود، رویکرد آن، به امنیت محور و فراکنشی تبدیل می گردد. این مقاله به دنبال تغییر ساختار سازمانی نزاجا نیست، بلکه به دنبال سازمان برای رزم و ساختار عملیاتی نزاجا در جنگ احتمالی آینده می باشد.

    کلیدواژگان: دکترین نظامی، سطوح جنگ آینده، نزاجا، ساختار
  • ابراهیم حاجی پور، محمدامین آیینی*، مهدی اسماعیلی صفحات 27-60

    انتخاب افراد شایسته یکی از عوامل اصلی در موفقیت و تعالی سازمان ها است. این موضوع در سازمان های نظامی از مهمترین مسایل و فقدان نظام فرماندهی شایسته خسارت جبران ناپذیری برای سازمان و نهایتا برای کشور به بار می آورد؛ بنابراین، انتخاب و انتصاب فرماندهان در رده های مختلف سازمان باید بر اساس معیارهایی باشد تا شایسته ترین افراد جهت تصدی پست های فرماندهی انتخاب شوند. هدف تحقیق حاضر، شناسایی و اولویت بندی معیارهای شایسته گزینی فرماندهان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نزاجا) با تمرکز بر آموزه های نهج البلاغه است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ پارادایم از نوع تحقیقات آمیخته کیفی- کمی با رویکرد اکتشافی است. به دلیل اهمیت موضوع و گستردگی ابعاد آن، اولویت بندی معیارهای شناسایی شده باید بر مبنای خرد جمعی باشد؛ بر این اساس، روش دلفی فازی در کنار مطالعات کتابخانه ای مبنای کار قرار گرفته است. با تشکیل گروه صاحب نظران نظامی، متشکل از خبرگان و نخبگان تابعه فرماندهی قرارگاه منطقه ای غرب نزاجا، روش دلفی فازی طی دو مرحله اجرا شد. یافته ها حاکی از تایید و اولویت بندی 24 شاخص استخراج شده از منابع اسلامی خصوصا کتاب شریف نهج البلاغه است. همچنین، بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، شاخص های 24گانه، در سه دسته معیارهای مکتبی، اخلاقی و سازمانی تقسیم بندی شدند. به کارگیری شاخص های اولویت بندی شده در انتخاب و انتصاب فرماندهان و مدیران ارشد نزاجا، می تواند این سازمان را که گستردگی آن کشور را در بر گرفته و منابع انسانی و مادی عظیمی در اختیار دارد، در شناسایی و انتصاب فرماندهان و مدیرانی لایق که بیش از پیش نزاجا را در نیل به اهداف عالیه سازمانی یاری رسانند، بهره مند نماید.

    کلیدواژگان: گزینش، شایسته گزینی، نهج البلاغه، دلفی فازی
  • مجتبی رمضان زاده*، مجید غیوری ثالث، علی محمد احمدوند، محسن آقایی، ابراهیم نظری فرخی صفحات 61-92

    از جمله روش های مقابله با تهدیدات سایبری، فراهم نمودن زمینه ایجاد بازدارندگی سایبری است. در پژوهش حاضر، ابعاد و مولفه های قدرت سایبری در حوزه بعد بازدارندگی سایبری نیروهای مسلح مطالعه گردید. هدف از این پژوهش، ارایه مدل مفهومی ارزیابی قدرت سایبری نیروهای مسلح با تاکید بر بعد بازدارندگی سایبری است. جامعه آماری، متخصصان حوزه  سایبر بوده که با رعایت ملاحظات امنیتی متشکل از 200 نفر و حجم نمونه شامل 132 نفر است. نوع پژوهش، کاربردی است. روش پژوهش، در مرحله اول به علت شناخت ابعاد و مولفه های مدل مفهومی، اکتشافی است و در مرحله دوم به علت انجام تحلیل های آماری، تحلیلی است. روش گردآوری داده ها، میدانی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است. از روش تحلیل آماری، تی- تک نمونه ای استفاده شده است. نتیجه آنکه مدل مفهومی دارای مولفه های پنج گانه: پشیمان کنندگی دشمن، استمرار عملیات، پاسخ به تهاجم، استحکام سازی و بازیابی است. همچنین، مولفه استمرار عملیات، از اولویت بالاتری نسبت به سایر مولفه ها برخوردار است. استفاده از نتیجه این تحقیق به وسیله معاونت فاوا می تواند برای شناسایی و اولویت بندی سرمایه های سایبری نیروهای مسلح به منظور ایجاد زمینه بازدارندگی سایبری در مقابل تهدیدات، مفید باشد.

    کلیدواژگان: بازدارندگی سایبری، مدل مفهومی، قدرت سایبری و نیروهای مسلح
  • حسن پاشاشریفی*، مالک میرهاشمی، پرویز نامی صفحات 93-117

    هدف از این تحقیق شناسایی و بررسی مولفه های دخیل در ارتقای کیفیت یادگیری در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نظامی بوده است. روش انجام پژوهش آمیخته و جامعه آماری آن شامل اعضای هییت علمی، مدرسان شاغل و دانشجویان دانشگاه های پزشکی و پرستاری بقیه الله، دانشکده های مهندسی امام حسین (ع)، علوم و فنون هوایی شهید ستاری و دانشگاه افسری امام علی (ع) بوده است. از میان جامعه خبرگان (استادان) تعداد 23  نفر از میان آنها به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی برای انجام مصاحبه عمیق انتخاب شدند. از میان دانشجویان نیز به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از رابطه کوکران در جامعه محدود تعداد 386 نفر انتخاب گردیدند. برخی از پرسش نامه های عودت داده شده و برخی نیز به علت نقص در خروجی ها کنار گذارده شدند. در نهایت نیز 294 پرسشنامه تکمیل شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها پس از جمع آوری و کدگذاری از روش های آمار توصیفی و استنباطی (میانگین، فراوانی و انحراف معیار، معادلات ساختاری، خی دو، همبستگی و تحلیل واریانس فریدمن) در نرم افزارهای Lisrel و SPSS استفاده شد. تنظیم و تدوین عوامل تشکیل دهنده کیفیت یادگیری در دانشگاه های نظامی در سه بخش صورت گرفت که عبارتند از: نخست بررسی نتایج حاصل از مطالعه پیشینه تحقیق برای به دست آوردن عوامل اصلی تشکیل دهنده کیفیت آموزشی در موسسات آموزش عالی نظامی. دوم تنظیم گویه های پرسشنامه برای پیاده سازی اولیه و سوم اجرای نهایی و اعتبار یابی الگوی پیشنهادی برای سنجش کیفیت یادگیری در موسسات آموزش عالی نظامی. ضریب روایی عوامل اصلی تاثیرگذار بر کیفیت یادگیری دانشگاه های نظامی از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شد و در آخر نتایج به دست آمده از تحقیق به شناسایی مولفه های دخیل در ارتقای کیفیت یادگیری در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نظامی منتهی گردید.

    کلیدواژگان: کیفیت یادگیری، علوم و فنون نظامی، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نظامی
  • مهران خلج* صفحات 119-153

    لازمه هرگونه اقدام برای رفع مشکلات کشور بهره گیری از مدیریت جهادی یا همان کار و تلاش با نیت الهی و مبتنی بر علم و درایت است، هدف تحقیق بررسی رابطه بین دو موضوع کلیدی مدیریت جهادی و راهبردی و در نهایت شناخت شاخص های موثر است. این تحقیق، کاربردی توسعه ای و روش آن پیمایشی، توصیفی، تحلیلی است. جامعه آماری به تعداد 135 نفر که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 100 نفر انتخاب گردید. روش انجام تحقیق به این صورت است که نخست شاخص های اصلی مدیریت جهادی و مدیریت راهبردی شناسایی گردید و سپس دو پرسشنامه جداگانه ای برای ارزیابی شاخص های مدیریت جهادی و راهبردی، طراحی شده، در ادامه یک مدل مفهومی ارایه شده که برازش آن از طریق آزمون مورد تایید قرار گرفته است، سپس مدل از روش معادلات ساختاری حل شده و بر اساس نتایج، ضریب همبستگی میان مدیریت جهادی و راهبردی 0.89 به دست آمد. نتایج به دست آمده دلالت بر وجود رابطه مستقیم بین شاخص های دو سبک مدیریت جهادی و مدیریت راهبردی دارد، در تحلیل نتایج نیز نشان داده شده است بهبود در شاخص های مدیریت جهادی سبب بهبود و اثربخشی در شاخص های مدیریت راهبردی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، مدیریت جهادی، مدل سازی معادلات ساختاری، نیروهای مسلح
  • احمدرضا سنجری، بهنام گلشاهی، ناصر عباس زاده* صفحات 155-189

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی آسیب های موجود در مسیر خودباوری و امید کارکنان پایور آجا با رویکردی آمیخته (کیفی- کمی) انجام شده است. جامعه آماری برای مرحله کیفی، شامل برخی از خبرگان حوزه های روان شناسی و جامعه شناسی و همچنین فرماندهان و مدیران راهبردی ارتش و برای مرحله کمی، دربرگیرنده کلیه فرماندهان، مدیران و کارکنان برخی از دانشگاه های افسری آجا بوده است. نمونه آماری در بخش کیفی با رویکرد هدفمند قضاوتی به تعداد 20 نفر و در بخش کمی به روش طبقه ای تصادفی به تعداد 240 نفر انتخاب گردیده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه 24 سوالی می باشد که روایی سوالات مصاحبه با معیار مقبولیت و قابلیت تایید و پایایی آن به روش باز آزمون (88/4 درصد) محاسبه شده است. همچنین روایی سوالات پرسشنامه به روش محتوایی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ (0/869) تایید گردیده است. تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی با روش تحلیل مضمون و در بخش کمی به روش تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار21Amos انجام شده است. نتایج بخش کیفی نشان داد که هر یک از آسیب های خودباوری و امید کارکنان در شش دسته، آسیب های فرماندهی- مدیریتی، پرورشی- شخصیتی، شغلی- ساختاری، فرهنگی، اجتماعی و روان شناختی قابل تقسیم می باشند. همچنین یافته های تحلیل عاملی روشن ساخت که در بین آسیب های خودباوری، آسیب های فرماندهی- مدیریتی (با بار عاملی0/912) و در بین آسیب های امید کارکنان پایور آجا، آسیب های پرورشی- تربیتی (با بار عاملی 0/972) بیشترین حمایت را از مدل اندازه گیری خود داشته اند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، خودباوری، امید، کارکنان پایور آجا، تحلیل مضمون
|
  • FathOAllah Kalantari * Pages 1-26

    The main idea of any military force is known in the form of its doctrine; doctrine is a mental thing and a set of beliefs and knowledge that has been proven by experience. Military doctrine is a framework for the use of forces, equipment, and tactics in war. Victory in the future wars will be possible when Nezaja adjusts its operational structure to the levels of war and military doctrine. According to the available documents, war and doctrine have three levels: tactical, operational and strategic. In the current structure of AJA and Nezaja, there is no technical and meta-strategic level. This study aims to explain the operational structure of Nezaja based on the levels of military doctrine and future wars. This developmental-applied study has been done by field-case based method. The statistical population is 50 military elites with the rank of brigadier general and above who have at least a bachelor's degree and have been the commander of the division and brigade for three years. The method of data collection is field and library. Findings are analyzed using expert methods. The results of the research indicate that the future war has 5 levels of doctrine and 5 levels of implementation: technical, tactical, operational, strategic and supra-strategic levels. In order to reduce the levels and layers of command, the operational structure of Nezaja in the future war is in the form of companies, battalions, divisions and Nezaja. In this structure, two layers of brigade command and regional headquarters are eliminated. At present, the structure of Nezaja is brigade-oriented and headquarter-based, so its approach is threat-oriented and action-oriented. If the structure of Nezaja is based on battalions and divisions, its approach will become security-oriented and supra-actional. This article does not seek to change the organizational structure of Nezaja, but to look at the organization for combat and the operational structure of Nezaja in a possible future war.

    Keywords: Military Doctrine, Levels of Future War, Nezaja, structure
  • Ebrahim Hajipoor, MohammadAmin Aeeni *, Mahdi Esmaeeli Pages 27-60

    Choosing the eligible people is one of the key factors in the success and excellence of organizations. This issue is one of the most important issues in military organizations and the lack of a proper command system causes irreparable damage to the organization and ultimately to the country; therefore, the selection and appointment of commanders in different levels of the organization should be based on criteria to select the most eligible people to hold command positions. This study aims to identify and prioritize Ground Force commanders' eligibility criteria with a focus on the teachings of Nahj al-Balaghah. In this applied research the paradigm is qualitative-quantitative with an exploratory approach. Because of the importance of the subject and its wide range of dimensions, the prioritization of the identified criteria should be based on collective wisdom; accordingly, the fuzzy Delphi method is used next to the library study. The fuzzy Delphi method was implemented in two stages by forming a group of military experts and elites under the command of the West Regional Headquarter in Nezaja. The findings indicate the confirmation and prioritization of 24 indicators extracted from Islamic sources, especially the holy book of Nahj al-Balaghah. Also, based on the results of exploratory factor analysis, the 24 indicators were divided into three categories of school, ethical and organizational criteria. Applying prioritized criteria in the selection and appointment of commanders and senior managers of Nezaja can help this organization to achieve its high organizational goals.

    Keywords: selection, Eligibility, Nahj al-Balaghah, Fuzzy Delphi
  • Mojtaba Ramezan Zadeh *, Majid Ghayouri Sales, Ali Mohamad Ahmadvand, Mohsen Aghaei, Ebrahim Nazari Farrokhi Pages 61-92

    Cyber deterrence is one ways to deal with cyber threats. In this study the dimensions and components of cyber power in the field of cyber deterrence of the armed forces are studied. It aims to present a conceptual model for evaluating the cyber power of the armed forces with focus on the dimension of cyber deterrence. In this applied research 132 people were selected from among 200 cyber experts with security considerations. To know the dimensions and components of the conceptual model, the research method is exploratory in the first stage and to do the statistical analysis, the method is analytical in the second one. The method of data collection is field and the tool of data collection is a questionnaire. Statistical analysis was performed using one-sample T test. The results show that the conceptual model has five components: repentance of the enemy, continuity of operations, response to the invasion, consolidation and recovery. Also, the operation continuity component has a higher priority than other components. The results of this research can be used by the Deputy of ICT to identify and prioritize the cyber assets of the Armed Forces in order to create a cyber deterrent against threats.

    Keywords: deterrence, Conceptual model, Cyber Power, Armed Forces
  • Hassan Pashasharifi *, Malek Mirhashemi, Parviaz Nami Pages 93-117

    This study aims to identify and examine the involved components in improving the quality of learning in military universities and higher education institutions. In this mix method study 23 people were selected from among the Academic members and lecturers of Baqiyatallah Medical University, Imam Hussein Engineeing Faculties, Shahid Sattari Aerospace Science and Technology and Imam Ali (PBUH) Military University purposefully based on snowball sampling to interview in-depth. In addition, by using Cochran relation in a limited community, 386 people were selected from among the cadets of aforementioned universities based on simple random sampling method. Some questionnaires were returned and some were discarded due to defects in the outputs. Finally, 294 completed questionnaires were analyzed. After collecting and coding the data, descriptive and inferential statistical methods (mean, frequency, standard deviation, structural equations, chi-square, correlation and Friedman analysis of variance) in Lisrel and SPSS software were used to analyze them. Organizing and compiling the quality of learning's factors in military universities are divided in three parts: First, reviewing the results of the research background to obtain the main factors of the quality of education in military higher education institutions. The Second is the preparation of the questionnaire items for the initial implementation, and the third is the final implementation and validation of the proposed model for measuring the quality of learning in military higher education institutions. The validity coefficient of the main factors affecting the quality of learning in military universities was calculated through Cronbach's alpha and finally the results of the research led to the identification of components involved in improving the quality of learning in military universities and higher education institutions.

    Keywords: Quality of Learning, Military Science, Technology, Military Universities, Higher Education Institutions
  • Mehran Khalaj * Pages 119-153

    The prerequisite for any action to solve the country's problems is to use jihadi management or work and effort with divine intention and based on knowledge and wisdom. This study aims to investigate the relationship between two key issues of jihadi management and strategic management and finally identify effective indicators. In this developmental -applied research, the method of collecting the data is survey, descriptive and analytical. 100 people were selected from among 135 people based on Cochran's formula. In the procedure of the research, first, the main indicators of jihadi management and strategic management were identified. Next, two separate questionnaires designed to evaluate the indicators of jihadi and strategic management. Then, the conceptual model that fits through the test was presented. The model was solved by structural equation method and based on the results, the correlation coefficient between jihadi and strategic management was 0.89. The results indicate that there is a direct relationship between the indicators of two styles of jihadi management and strategic management. In the analysis of the results, it has been shown that improvement in jihadi management indicators will lead to improvement and effectiveness in strategic management indicators.

    Keywords: Strategic Management, Jihadi management, structural equation modeling, Armed Forces
  • Ahmadreza Sanjari, Behnam Golshahi, Naser Abbaszadeh * Pages 155-189

    The aim of this study is to identify the harms in the path of self-confidence and hope of AJA staff with a mixed (qualitative-quantitative) approach. The statistical population for the qualitative phase included some experts in the fields of psychology and sociology, as well as commanders and strategic managers of the army, and for the quantitative phase, included all commanders, managers and staff of some AJA universities. In the qualitative part, 20 people were selected with targeted judgment approach and in the quantitative part, 240 people were selected with stratified random sampling method as the statistical samples. Data collection tools in this study include a semi-structured interview and a 24-item questionnaire in which the validity of the interview questions was calculated by the criterion of acceptability and verification and its reliability by retest method (88.4%). Also, the validity of the questionnaire questions was confirmed by content method and its reliability by Cronbach's alpha method (0.869). Data was analyzed in the qualitative part by content analysis method and in the quantitative part by confirmatory factor analysis in Amos 21 software. The results of the qualitative section showed that the harms of staff's self-confidence and hope can be divided into six categories: command-managerial, educational-personality, occupational-structural, cultural, social and psychological harms. Also, the findings of factor analysis revealed that among the self-confidence harms, command-management (with a factor load of 0.912) and among staff's hope harms, educational-training (with a factor load of 0.972) provide the most support for their measurement model.

    Keywords: pathology, Self-Confidence, hope, AJA Staff, Content Analysis