فهرست مطالب

نشریه مطالعات ایرانشناسی
پیاپی 17 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر حکمت الله ملاصالحی صفحه 1
  • حکیمه احمدی زاده شندی*، افتخار روحی فر صفحات 5-23

    نام »ایران« حکایت از یک تمدن دیرین در این سرزمین دارد و از لحاظ تاریخی برای پژوهشگران مختلف حوزه ایرانشناسی حایز اهمیت است. مسئله پژوهش حاضر این است که نام ایران ریشه در چه و کجا داشته است؟ و چه اقوامی در این سرزمین سکنی داشتهاند و خود را ایرانی میدانستهاند؟ از این رو در این مقاله، با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی ریشه و پیشینه این واژه به صورت های اییریه، آری ی، آری بی، و غیره به معنای »آریایی«، در آثار کهن شرقی، اوستا، کتیبه های کهن ایرانی و بینالنهرینی، و متون مورخان و جغرافیدانان غربی پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاضر نشان میدهد که این نام با صورتهای گوناگون خود به معنی نام قوم ساکن در این سرزمین، در گذر هزاره ها و سده ها سیری تاریخی را طی نموده تا آنکه در عهد ساسانیان به صورت مشخص با نام ایران و ایرانشهر)با یای مجهول(برای تمام مرزهای سیاسی این سلسله انتخاب و تثبیت گشته است.

    کلیدواژگان: ایران، آریایی، اوستا، شاهنامه، کتیبه
  • فاطمه آهنگر ارجمندی*، امید اخوی صفحات 25-40

    یکی از اقدامات مهم شاه عباس اول تغییرات وی در ساختار ارتش ایران بود. وی با تقویت ارتش، پایه های حکومت صفویه را تحکیم کرد. شاه عباس در راستای اجرای این سیاست، پس از فتح گرجستان و آشنایی با خصایص گرجیان، تشکیالت نظامی جدیدی را با استفاده از نظامیان مقتدر و با لیاقت گرجی بنا نهاد و آن را قوللر  غالمان  نامید. هدف از این پژوهش، بررسی نقش غالمان گرجی در ارتش صفویه در دوره شاه عباس است. در پژوهش حاضر از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان میدهد که غالمان گرجی)غالمان خاصه(، از جایگاه رفیعی در ساختار نظامی حکومت صفوی برخوردار بودهاند.

    کلیدواژگان: قوللر، گرجستان، شاه عباس اول، صفویه
  • محمد بهرام زاده، فائزه عقیقی * صفحات 41-60

    تصوف، وجه باطنی اسالم است که از سده نخست هجری به صورتی زاهدانه جلوه نمود و به مرور متحول و به عرفان نزدیک شد. تصوف در آغاز به شکلی فردگرایانه بود و به مرور از قرون سوم و چهارم هجری، سمت و سویی نظاممندانه به خود گرفت. از این دوره به بعد، تصوف و اصول آن به صورت کتاب، مدون و به قول عدهای از حال به قال تبدیل شد. نظرات مختلفی برای پیشینه و وجه تسمیه واژه »صوفی« بیان شده است. همچنین پژوهشگران در مورد خاستگاه های تصوف در ایران در قرون نخستین هجری نیز نظرات متفاوتی ارایه کردهاند. برخی آن را برگرفته از جوهره اسالم و برخی دیگر ریشه آن را در فرهنگ ایران پیش از اسالم میدانند. بعضی از پژوهشگران در زمینه تاثیرپذیری تصوف از عقاید مسیحیت و افکار بودایی، صابیی، گنوسی و نوافلاطونی استدلال هایی را نیز ارایه کردهاند. در این مقاله، با روش توصیفی- تحلیلی هر کدام از این نظریات به صورت اجمالی بررسی شده است. یافته های پژوهش حاضر نشان میدهد که تصوف، ریشه در یک خاستگاه مشخص ندارد و از تمامی اندیشه های زمان خود، بنا به میزان تناسب، تاثیر پذیرفته، اما در نهایت، ایران را بستری مناسب برای اعتالی خود یافته است.

    کلیدواژگان: تصوف، صوفی، ایران، عرفان، خاستگاه
  • زهره دولتی صفحات 61-80

    دوره غزنوی یکی از دوره های مهم زبان و ادبیات فارسی است. در این دوره، متون بسیاری تالیف یا از زبانهای دیگر ترجمه شدند که در ادبیات فارسی ماندگار گردیده و در متون دوره های پس از خود نیز تاثیرگذاشتهاند. کلیله و دمنه از جمله متون فاخر این دوره به شمار میرود. با خوانش این متن کهن با رویکرد بینامتنیت و گفتمان، میتوان تاثیر این کتاب را در متون پس از آن بررسی کرد. گفتمانهای حاکم در یک متن الیه های پیدا و پنهان یک جامعه را در زمان تالیفشان بازتاب میکنند. در این پژوهش، با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نظریه بینامتنیت ضمنی و تحلیل انتقادی گفتمان، در داستان »درودگر و زن او و دوستگان زن« از کتاب کلیله و دمنه پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که تحلیل عناصر این داستان میتواند پیوندهای بینامتنی و گفتمان های حاکم در آن را نمایان سازد و موجب مشخص شدن وجوه جامعه شناختی در آن شود.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، گفتمان، دوره غزنوی، کلیله و دمنه، مرزباننامه
  • چنور سیدی صفحات 81-101

    واکاوی برون متنی و درون متنی در زبان فارسی به معنای تجزیه و تحلیل کلام گفتار و نوشتار واکاوی برون متنی و درون متنی در زبان فارسی به معنای تجزیه و تحلیل کالم است و مقصود از آن کشف معانی ظاهری و پنهان در جریانهای گفتمانی است. پژوهش حاضر با بررسی شعرهای حک شده روی سکه های دوره شاه عباس دوم، در پی پاسخگویی به این پرسشهاست: متن شعر فارسی بر روی سکه ها حاکی از چیست؟ آیا معانی درونمتنی که از طریق ساختارهای واژهشناسی، دستوری و بالغی بیان شده اند معنا و مفهوم کلام شاه عباس را مشخص میکنند یا خیر؟ آیا دنیای بیرون متن  فرا زبانی  است که اهداف مورد نظر وی را بر متن شعرهای حک شده تحمیل میکند؟ این پژوهش با تکیه بر منابع کتابخانه ای و به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شده است. با واکاوی عوامل برونمتنی و درونمتنی گفتمان حاکم در شعرهای حک شده روی سکه های شاه عباس دوم، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که وی بر عوامل برونمتنی نسبت به عوامل درونمتنی تاکید بیشتری داشته و این مسئله حاکی از اندیشه و نیت شاه عباس برای انعکاس دادن فرهنگ و هویت ملی و تثبیت مذهب تشیع اثنی عشری است.

    کلیدواژگان: شاه عباس دوم، سکه، شعر فارسی، تحلیل گفتمان، برون متنی، درون متنی
  • صبا غلامی، رضا مهرآفرین * صفحات 103-122

    اسطوره روایتی رازآلود و مقدس است که نوع جهان بینی و هستی شناسی یک قوم را در مرحلهای خاص از تطورات اجتماعی آن مشخص میسازد. در واقع اساطیر در خدمت تولید معنا هستند و نمود فرهنگ و باورهای یک ملتاند. در ادبیات ایرانی نیروی فره حد واسط میان گیتی و مینو یعنی ماده و خداوند است که روان رشد یافته بشر را به قدرت الیزال الهی متصل میکند. اسطوره فره که در متون اوستایی و شاهنامه بدان اشاره شده، مضامین و درونمایه های سیاسی و مذهبی دارد که در تار و پود حیات سیاسی و اجتماعی ایران نقش آفرینی کردهاند. مطالعات وقایع اجتماعی ایران و رابطه حاکمیت با مردم در طی دورانها بیانگر نوعی سلطه گری است که ماکس وبر از آن به عنوان سلطه کاریزماتیک یاد میکند. در این نوشتار سعی شده است با مطالعه چرایی وجود فلسفه فره ایزدی و تطبیق آن با اندیشه سلطه کاریزماتیک ماکس وبر به نحوه استفاده از فره ایزدی در دوره های مختلف تاریخی پرداخته شود. یافته های پژوهش حاضر نشان میدهد که فره ایزدی، ابزاری اعتقادی برای ایجاد مشروعیت و ایجاد سلطه در جامعه بوده است.

    کلیدواژگان: فره ایزدی، سلطه، حاکم کاریزماتیک، مشروعیت، ماکس وبر
|
  • Hakimeh Ahmadizadeh Shandi*, Eftekhar Rouhifar Pages 5-23

    The name of Iran tells the story of a long-standing civilization in this land and is of great historical importance to researchers in different fields of Iranology. This study inquiries into the roots of the name of Iran and the ethnic groups that resided there and called themselves Iranian. Following a descriptive-analytic method, this paper investigates the etymology and background of this name in the forms of airyānam, ērān, aryān, etc. in the sense of Aryan in ancient oriental works, Avesta, ancient Iranian and Mesopotamian inscriptions, and ancient works of Western historiographers and geographers. The findings of this study demonstrate that this name in the sense of the people living in this land and in its different forms changed over the centuries and millennia in the course of history until it was established as a single name in the form of Iran in the Sassanid period to cover all the regions within the political borderlines of this era.

    Keywords: Iran, Aryan, Avesta, Shahnameh, inscription
  • Fatemeh Ahangar Arjomandi*, Omid Akhavi Pages 25-40

    One of the important accomplishments of Shah Abbas I was transforming the structure of the army. Through fortifying the army, he consolidated the foundations of the Safavid government. In order to execute this policy, after the conquest of Georgia and becoming familiar with Georgians’ special features, he founded a new military structure by benefitting from the services of some powerful and worthy Georgian military men and called it Qullar or ghulams (slave soldiers). Following a descriptive-analytic method, the purpose of this study was to investigate the role of Georgian slaves in the Safavid army in Shah Abbas’ period. The findings of the study demonstrate that Georgian slaves held a high position in the military structure of the Safavid government.

    Keywords: Qullar, Georgia, Shah Abbas I, Safavid Dynasty
  • Mohammad Bahramzadeh, Faezeh Aghighi* Pages 41-60

    Sufism is an inner aspect of Islam which manifested itself in an ascetic form in the first century (AH), evolved over time, and came close to gnosis. At the beginning, Sufism followed an individualistic approach but gradually developed a systematic form from the third and fourth centuries (AH) onwards. Since then, Sufism and its related principles have been discussed in different books and documents. Various theories exist as to the etymology of the term “Sufi”. Moreover, different researchers have provided different views regarding the origins of Sufism in Iran during the early Hejira centuries. Some researchers have also presented a number of arguments on the influence of Christian, Buddhist, Sabian, gnostic, and neo-Platonic ideas and theories on Sufism. Following a descriptive-analytic method, this paper briefly examines each of these views. The findings of the study indicate that Sufism has no specific origin and has been influenced by all the prevalent philosophies of its time to some extent. However, it has eventually found Iran as a desirable context for its transcendence.

    Keywords: Sufism, the Sufi, Iran, gnosis, Origin
  • Zohreh Dowlati Pages 61-80

    The Ghaznavid era marks one of the important periods of Persian language and literature. Several of the books which were written and translated during this period turned into masterpieces in the field of Persian language and literature and affected many of the texts and books that were written after them. One of such invaluable books is Kalīla and Demna. The author suggests that through following an intertextual and discourse approach to the reading of this ancient book, one can examine its effects on the books which were composed later. In fact, the dialogs in a text reflect the visible and hidden layers of a society at the time of its writing. Following a descriptive-analytic method and based on critical discourse analysis, this study investigates the story of “The Carpenter, his Wife, and her Friends” in Kalīla and Demna in the light of the theory of implied intertextuality. The findings of the study demonstrate that the analysis of the elements of this story can reveal the intertextual ties and dominant dialogs therein and specify its sociological aspects

    Keywords: intertextuality, discourse, Ghaznavid Era, Kalīla, Demna, Marzbān-nāma
  • Chnor Saidi Pages 81-101

    Intertextual and extratextual forms of inquiry refer to the same process of discourse analysis and seek to discover open and hidden meanings in discourse. Through a study of the poems engraved on the coins of the period of Shah Abbas II, the present study aims to provide some answers to the following questions: What do the Persian poems on the coins refer to? Do the intertextual meanings conveyed through morphological, syntactic, and rhetorical devices denote the intended meanings of Shah Abbas’s words? Is it extratextual or metalinguistic factors which impose his intended meanings on the engraved poems? Following a library and interdisciplinary (literature and archeology) approach, the author has carried out a descriptive-analytic research in order respond to the mentioned questions. A discourse analysis of such poems demonstrate that Shah Abbas placed greater emphasis on extratextual factors than on intertextual ones, which demonstrates his intention to reflect the Iranian national culture and identity and consolidate the Twelver Shi’ite religion through the use of these poems.

    Keywords: Shah Abbas II, coin, Persian poems, discourse analysis, intertextual, extratextual
  • Saba Gholami, Reza Mehrafarin* Pages 103-122

    Myths are mysterious and sacred narrations which speak of the worldview of an ethnic group regarding its being at a specific stage of development. In fact, myths are at the service of creating meaning and symbolize a nation’s culture and beliefs. In Iranian literature, Khvarenah or divine glory mediates between the world and Paradise, that is, matter and God, and connects Man’s developed soul to the divine eternal power. The myth of Khvarenah, which has been mentioned in Avestan texts and Shahnameh, embodies a number of political and religious concepts and implied meanings which have played a role in the essence and structure of the political and social life of Iran. The studies of social events in this country and the relationships between the ruling powers and Iranian people in the course of history demonstrate a kind of dominance which Max Webber calls Charismatic leadership. In this paper, the authors have tried to examine the use of the divine glory of power in various historical periods through a study of the reasons behind the existence of the philosophy of Khvarenah or divine glory and comparing it with Webber’s theory of charismatic leadership. The findings indicate that divine glory was in fact exploited as a religious tool in order to consolidate and legitimize dominance over society.

    Keywords: divine glory, dominance, charismatic ruler, legitimacy, Max Webber