فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 74 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اصغر آقایی*، محمود شوقی، هادی قربانی صفحات 1-24
    زمینه و هدف

    سرویس ایاب و ذهاب به عنوان یکی از ارکان امور رفاهی کارکنان محسوب می گردد. نیاز به شناخت مولفه ها و شاخص های موثر بر سرویس ایاب و ذهاب و وجود مدلی در این زمینه بسیار ضروری می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثردر بهینه سازی سرویس ایاب و ذهاب کارکنان بیمارستان ولی عصر(عج) ناجا جهت بهره برداری مسیولین برای برنامه ریزی و ارتقاء ارایه خدمت در زمینه سرویس ایاب و ذهاب  کارکنان مراکز درمانی ناجا اجرا شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش پیمایشی می باشد. و از نظر نوع مطالعه به صورت آمیخته (کمی و کیفی) می باشد در بخش کیفی ازروش داده بنیاد استفاده و در بخش کمی نیز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی محتوایی آن توسط خبرگان تایید و از ضریب الفای کرونباخ برای سنجش پایایی آن استفاده گردید. مشارکت کنندگان روش کمی از مدیران میانی و عالی مراکز درمانی ناجا به تعداد 46 نفر بوده که از روش تمام شمار استفاده گردید. به منظور تحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شد. مدل تحقیق  بر اساس الگوی پارادایمی استراوس و کوربین طراحی گردید.

    یافته ها

    مولفه های شناسایی شده خودرو، نقشه مسیر حرکت، حمل و نقل سبز، مدت زمان سفر، رضایتمندی، راننده، راهبرد اجرایی، مدیریت ترابری، ملاحظات سازمانی می باشند که با توجه به خروجی تحلیل داده کلیه مولفه ها بر بهینه سازی سرویس ایاب و ذهاب کارکنان مراکز درمانی ناجا تاثیر مطلوبی دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مولفه ها با توجه به ضریب تاثیر ارایه شده مولفه رضایتمندی بیشترین تاثیر و مولفه ملاحظات سازمانی، کمترین تاثیر را بر انتخاب سرویس ایاب و ذهاب کارکنان بیمارستان حضرت ولیعصر(عج) ناجا را دارند.

    کلیدواژگان: سرویس ایاب و ذهاب، کارکنان، ترابری، مسیریابی
  • رضا توکلی راد*، روح الله تولایی، سید یاسر مدنی، احمد بی طرف صفحات 25-56
    زمینه و هدف
    ارزیابی سامانه های اطلاعاتی ضرورتی راهبردی در حیات سازمان ها و انجام فعالیت های کاری دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی میزان موفقیت سامانه جامع اطلاعاتی در زیر شاخه تامین و توزیع اقلام تخصصی یک سازمان نظامی- انتظامی انجام شده است.
    روش
    تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و از نظر روش از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل 114 نفر مدیران شعبات سازمان بوده و روش نمونه گیری به صورت تمام شماری می باشد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی پرسشنامه با تایید استادان راهنما و مشاور انجام گرفت و برای سنجش پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که پایایی آن  0.962 بدست آمد. برای توصیف داده ها از میانگین، انحراف معیار و... استفاده و برای تحلیل داده ها از آزمون تی و آزمون رتبه بندی فریدمن و برای اندازه گیری رابطه بین ابعاد از آزمون همیستگی پیرسون استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد میانگین نظرات پرسش شوندگان در خصوص ابعاد شش گانه مدل (کیفیت سامانه ، کیفیت اطلاعات، کیفیت سرویس، استفاده، رضایت، مزایای خالص) و 31مولفه در سطح 0.05 معنادار بوده و همگی مورد تایید پرسش شوندگان قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج رتبه بندی آزمون فریدمن نشان داد بعد "کیفیت اطلاعات" بالاترین رتبه و بعد "کیفیت سرویس" پایین ترین رتبه را دارد. با توجه به ضریب تعیین بعد" کیفیت اطلاعات" بیشترین میزان تاثیر و بعد "کیفیت سرویس" کمترین میزان تاثیر در موفقیت سامانه را دارد.
    کلیدواژگان: سامانه جامع تامین و توزیع، سامانه های اطلاعاتی، ارزیابی، اقلام تخصصی
  • محسن گرامی، بهنام درستکار یاقوتی*، مینا رضا پناه صفحات 57-86
    زمینه و هدف

    صنایع به کمک اینترنت اشیاء می تواند در افزایش تولید سهم چشم گیری داشته باشد. قابلیت های های اینترنت اشیاء صنعتی  وابسته به قابلیت تجهیزات صنعتی در اتصال به شبکه است؛ با این قابلیت است که می توان داده جمع آوری و تحلیل کرد.

    روش

    این تحقیق به موضوع اولویت بندی قابلیت ها و چالش های پیش روی اینترنت اشیاء صنعتی پرداخته است. سیوال اساسی تحقیق عبارت است از اینکه از میان قابلیت های اصلی اجزای اینترنت اشیای صنعتی (هوش مصنوعی، ارتباط، حسگرها، اشتغال فعال و استفاده از تجهیزات کم)، کدام یک موثرتر و با اهمیت تر از دیگر قابلیت ها است و نیز از میان چالش های اینترنت اشیای صنعتی (امنیت، حریم شخصی، پیچیدگی، سازگاری و انعطاف پذیری، محدوه اتصال)، کدام یک موثر تر و با اهمیت تر از دیگر شاخص ها است. در این تحقیق پس از بررسی ادبیات تحقیق و جمع آوری شاخص ها و قابلیت ها ابتدا با استفاده از روش تحلیل شبکه ای اقدام به رتبه بندی و وزن دهی به این شاخص ها شده و از تکنیک تجزیه و تحلیل شبکه ای برای دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها

    اولویت بندی مطلوب این قابلیت ها و چالش ها، امکان پیاده سازی هموارتر را برای این حوزه ی نو و نوآور را فراهم می سازد. از این رو، دراین مقاله محقق به دنبال پاسخ به این پرسش است که اولویت بندی قابلیت های اینترنت اشیاء صنعتی در بهبود فرآیندهای سازمانی در سازمان چگونه است و نیز قابلیت ها، مزایا و چالش ها در این مقاله مورد ارزیابی قرار گرفته و جایگاه و اهمیت هر یک مشخص گردیده است.

    نتیجه گیری

    تایج نشان می دهد که شاخص امنیت از بیشترین اهمیت برخوردار است. هوش مصنوعی در اولویت دوم است. بهینه سازی فناوری در جایگاه سوم اهمیت قرار دارد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، فرایندهای سازمانی، اولویت بندی، هوش مصنوعی
  • فاطمه مشهدی حاجی علی، سید مهدی الوانی*، محمدجواد کاملی، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 87-126
    زمینه و هدف

    امروزه مهم ترین مشخصه محیط های سازمانی تغییرات سریعی است که سبب پیچیدگی و کاهش قدرت سازمان ها در پیش بینی رویدادهای آینده شده و آن ها را در مسیر کسب موفقیت دچار چالش نموده است. در چنین شرایطی یک سازمان به تنهایی از عهده پیچیدگی و رقابت های موجود بر نمی آید. شبکه همکاری با ترسیم فضایی جدید، زمینه تقویت نوآوری و افزایش توان رقابت و بقا در محیط را برای سازمان فراهم نموده و هزینه و ریسک موجود را کاهش می دهد؛ اما یک شبکه همکاری چه تصویری دارد.

    روش

    پژوهش حاضر به دنبال طراحی الگوی شبکه همکاری اثربخش در موسسه تحقیقات صنایع دفاعی، ابعاد، مولفه ها و عناصر تاثیرگذار را شناسایی نموده است. در این راستا با بهره برداری از پیشینه ادبیات موجود در زمینه شبکه ها، مفاهیم اولیه شناسایی شده و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد و مصاحبه با خبرگان، اساتید و مدیران بخش دفاعی مرتبط با موضوع، کدگذاری های باز، محوری و گزینشی انجام گرفته است.

    یافته ها

    بر اساس کدگذاری های صورت گرفته، عوامل و عناصر الگو شناسایی گردید. الگوی استخراج شده از پژوهش حاضر نسبت به تحقیقات پیشین، با نگاهی جامع تر به بررسی بخش های گوناگون پرداخته است.

    نتیجه گیری

    در نهایت ابعاد عملکرد و دستاورد اثربخش شبکه شامل  ساختار شبکه، فرایند شبکه، کارکرد شبکه، اعضای شبکه، ماهیت و موضوعات همکاری، شرایط محیط کلان همکاری، انگیزه بنیان گذاران شبکه و انگیزه همکاران شبکه پرداخته است و شبکه همکاری را به لحاظ گستره عناصر مورد توجه در صنعت دفاعی توسعه داده است.

    کلیدواژگان: شبکه همکاری، عوامل موثر بر شبکه همکاری، مراکز تحقیقاتی، صنعت دفاعی، نظریه داده بنیاد
  • میثم بابایی فارسانی*، مژگان رحیم پور، سهیلا فتح اللهی صفحات 127-156
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی شاخص های موثر بر انتخاب تامین کنندگان در زنجیره تامین لارجت می باشد.

    روش

    داده ها با استفاده از روش ترکیبی اکتشافی، در دو مرحله (کیفی و کمی) جمع آوری شد. در ابتدا، از طریق مصاحبه با 11 نفر از خبرگان که با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند، مولفه ها مورد شناسایی قرار گرفت. در بخش کیفی، با استفاده از روش دلفی، تعداد 18 نفر از پانلیست ها پس از چهار راند، به اتفاق نظر دست یافتند و اعتبار بخش کیفی نیز از طریق ضریب هماهنگی کندال (k=0.79) مورد تایید قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کمی، در دو سطح توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزارهای «SPSS» و «Lisrel» اجرا شد.  

    یافته ها

    بر مبنای یافته های حاصل از مرحله کیفی، پرسش نامه بخش کمی طراحی و پس از سنجش روایی (عاملی) و پایایی، از طریق مشارکت 120 نفر از مدیران صنعت مواد غذایی شهرکرد که با روش نمونه گیری تصادفی 102 نفر از آن ها انتخاب شدند، اجرا گردید. خبرگان، مولفه های کلیدی را در قالب 85 مفهوم کلیدی و 5 معیار اصلی که شامل: معیار ناب، چابک، تاب آوری، سبز و استعداد پایدار می باشد را مورد شناسایی قرار دادند، که بیشترین امتیاز فریدمن مربوط به معیار «سبز» با مقدار 44.72 و کمترین امتیاز مربوط به معیار «چابک» با مقدار 40.65 می باشد.

    نتیجه گیری

    استفاده همزمان از این پنج رویکرد موجبات پوشش دادن نقاط ضعف رویکردها را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: روش ترکیبی اکتشافی، روش دلفی، روش آلفای کرونباخ، زنجیره تامین لارجت
  • محمد مهدی مظفری*، مهدی اجلی، دل آرام جعفرقلی صفحات 157-177
    زمینه و هدف

    در دنیای رقابتی امروز، شرکت ها به دنبال کسب مزیت رقابتی و عملکرد بالا هستند. همچنین عملیات مرتبط با زنجیره تامین به دنبال بهینه ترین وضعیت می باشند. هدف اصلی از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عملیات مدیریت زنجیره تامین بر مزیت رقابتی و عملکرد شرکت ماموت است.

    روش

    روش تحقیق میدانی است. از پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و خبرگان آشنا به سامانه مدیریت زنجیره تامین تشکیل می دهند. روش نمونه گیری پژوهش تصادفی ساده است. قابلیت اطمینان پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ  و روایی آن با روش روایی صوری و همگرا (روش تحلیل عامل تاییدی) ارزیابی شده است، در نهایت برای تحلیل های چند متغیره از  نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده گردید.

    یافته ها

    عملیات مدیریت زنجیره تامین برمزیت رقابتی و عملکرد مجتمع صنعتی ماموت تاثیرمثبت دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که: 1. عملیات مدیریت زنجیره تامین بر مزیت رقابتی مجتمع صنعتی ماموت تاثیر مثبت دارد.2. عملیات مدیریت زنجیره تامین بر عملکرد مجتمع صنعتی ماموت تاثیر مثبت دارد. 3. مزیت رقابتی بر عملکرد مجتمع صنعتی ماموت تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، مزیت رقابتی، روش آلفای کرونباخ، عملکرد شرکت ماموت
  • محمد خدابخشی*، مریم نعمتی صفحات 179-210
    زمینه و هدف

    زعفران به عنوان یک کالای استراتژیک و مزیت رقابتی در توسعه تجارت کشور عزیزمان همیشه مورد توجه متخصصین و عاملان اجرایی بوده است اما با این وجود در بسیاری از قسمت های زنجیره تامین این کالای باارزش مشکلاتی دیده می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی چالشهای پیش روی زنجیره تامین زعفران و ارایه راه حل های پیشنهادی بود

    روش

    این پژوهش توصیفی و از حیث هدف کاربردی و ماهیت آن از نوع همبستگی می باشد. جامعه مورد مطالعه خبرگان و نخبگان در امر تولید و فروش زعفران است. نمونه های مورد مطالعه 100 نفر و روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس بود. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. روایی آن توسط اساتید و صاحبنظران تایید شد. برای بررسی پایایی پرسشنامه ها از الفای کرونباخ استفاده شد که برای کل پرسشنامه 0.911 بدست آمده است. داده های پژوهش با نرم افزار spss و pls مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.

    یافته ها

    تحلیل ها نشان می دهند که چالشهای زنجیره تامین زعفران عبارتند از چالش های مشتری نهایی، چالش های تولید کنندگان و چالش های توزیع کننده. این چالشها به ترتیب ناشی از مشکلات قیمت گذاری، نوآوری، بسته بندی، کیفیت مواد اولیه، بازاریابی، رقبا و... می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که با توجه به ضریب مسیر می توان بیان نمود که مهمترین چالش زنجیره تامین زعفران چالش های توزیع کننده می باشد و بعد از ان چالش های تولید کنندگان و چالش های مشتری نهایی می باشد.

    کلیدواژگان: زعفران، چالش های زنجیره تامین، توزیع کننده، تولید کنندگان، مشتری نهایی
  • اولگ اوموگبای، کتستانستوس سالونیتیس ترجمه: منصور جان محمدی، غلامحسین غفاری، مهدی سپاسی زنگ آبادی صفحات 211-230

    S5 (مرتب سازی، تنظیم، پاکیزه کردن، استانداردسازی و حفظ کردن)[1] ابزار ناب[2] شناخته شده برای بهبود عملکرد[3] سیستم می باشد. در مطالعه حاضر، پیامدهای پویای[4] کوتاه مدت جنبه مرتب سازی S5 با استفاده از رویکرد پویایی سیستم بررسی می شود. برای تعیین تاثیر فعالیت مرتب سازی بر توان تولید، یک مدل پویایی سیستم شبیه سازی و توسعه داده شده است که در این مطالعه مورد بررسی قرار می گیرد. هدف اولیه ارزیابی نتایج عملکرد سیستم هنگام بهبود عملکردهای S5 بود. نتایج شبیه سازی محرکی برای بهبود سیستم در شرایط واقعی بودند؛ زیرا نتایج شبیه سازی قادر به تقلید از نتایج واقعی بودند. مادامی که نتایج شبیه سازی بهبودهای اجرایی بیشتری را نشان دهد، مدل توسعه یافته در مقاله فعلی در سایر موارد قابل تکرار است، زیرا متغیرهای مورد استفاده در مدل عمومی هستند و در بسیاری از انواع سیستم های تولیدی مشترک هستند، به ویژه موارد جدیدی که در روش های ناب وجود دارند. تجزیه و تحلیل پویا از شیوه های جدید S5 رایج نیست. این مطالعه همچنین برخی از روابط جالب توجه بین S5 و سایر شیوه های ناب و عملکرد سیستم را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: S5، رویکرد پویایی، مرتب سازی، ابزار ناب
|
  • Asghar Aghaeyi *, Mahmoud Shaghi, Hadi Ghorbani Pages 1-24
    Aim and background

    Staff transportation service is considered as one of the pillars of staff welfare affairs. The need to know the effective components and indicators in the transportation service and the existence of a model in this field is very necessary. The aim of this study was to investigate the effective factors in optimizing the transportation of the staff of Valiasr Hospital for the use of officials to plan and improve the service in the field of transportation service of the staff of Naja medical centers

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and in terms of survey method and mixed in terms of the type of study (qualitative and quantitative). In the qualitative part, the data method of the foundation is used. A quantitative part was conducted using a researcher-made questionnaire whose content validity was confirmed by experts and Cronbach's alpha coefficient was used to assess its reliability. The participants of the quantitative method were 46 middle and senior managers of Naja medical centers, and the whole number method was used. Structural equations were used to analyze the data. The research model was designed based on the paradigm model of Strauss and Corbin.

    Findings

    identified components are vehicles, the path map, green transportation, the duration of travel, satisfaction, driver, executive strategy, transportation management, organizational considerations that according to the output of data analysis,all components have a favorable effect on the transportation service model of medical center staff.

    Conclusion

    according to the results and the impact factor provided, the satisfaction component has the most impact and the Organizational considerations have the least impact on the choice of transportation service for Valiasr hospital staff.

    Keywords: transportation service, staff, Transportation, Routing
  • Reza Tavakoli Rad *, Rouhollah Tavalai, Seyed Yaser Madani, Ahmad Bitaraf Pages 25-56
    Background and Aim
    Evaluation of information systems is a strategic necessity in the life of organizations and work activities. The aim of this study was to evaluate the success rate of a comprehensive intelligence system under the branch of supply and distribution of specialized items of a military-police organization
    Method
    The research is descriptive-analytical and in terms of method is survey. The statistical population of this study includes 114 managers of the organization's branches and the sampling method is counting. Data collection tool was a researcher-made questionnaire that the validity of the questionnaire was done with the approval of supervisors and consultants and to measure its reliability Cronbach's alpha coefficient was used with a reliability of 0.962. To describe the data from the mean standard deviation Etc. is used to analyze the data, T-test and Friedman ranking test and Pearson correlation test is used to measure the relationship between dimensions.
    Findings
    The findings show that the average opinions of the respondents regarding the six dimensions of the model (system quality, information quality, service quality, use, satisfaction, special benefits) and 31 components are significant at the level of 0.05 and all of them were approved by the respondents.
    Conclusion
    The ranking results of Farid Man test showed that the "information quality" dimension has the highest rank and the "service quality" dimension has the lowest rank. According to the coefficient of determination, the "information quality" dimension has the greatest impact and the "service quality" dimension has the least impact on the system success.
    Keywords: comprehensive system of supply, distribution, Information Systems, evaluation, specialized items
  • Mohsen Gerami, Behnam Dorostkar Yaghouti *, Mina Reza Panah Pages 57-86
    Aim and background

    Industries with the help of the Internet of Things can make a significant contribution to increasing production.capabilities of industrial internet of things depend on the ability of industrial equipment to connect to the network. With this feature, data can be collected and analyzed.  

    Method

     This research addresses the issue of prioritizing the capabilities and challenges facing the industrial internet of things. The main question is which of the main capabilities of the components of the Internet of Things (artificial intelligence, communication, sensors, active engagement and use of low equipment) is one that is more effective and important than other capabilities and also among the challenges industrial internet of things (security, privacy, complexity, adaptability and flexibility, scope) which is more effective and important than other indicators. In this research, after reviewing the research literature and collecting indicators and capabilities, first, using network analysis method, these indicators are ranked and weighted. Network analysis and analysis technique are used to achieve the research goal.  

    Findings

    Optimal prioritization of these capabilities and challenges allows smoother implementation for this new and innovative field. Therefore, in this article, the researcher seeks to answer the question of how to prioritize the capabilities of the Internet of Things in improving organizational processes in the organization and also the capabilities, benefits and challenges in this article are evaluated and the position and importance of each is determined.  

    Conclusion

    The results show that the security index is the most important. Artificial intelligence is the second priority. Technology optimization is of paramount importance.

    Keywords: Internet of things, organizational processes, Prioritizing, artificial intelligence
  • Fateme Mashhadi Hajiali, Mahdi Alvani *, Mohammadjavad Kameli, Gholamreza Memarzadeh Pages 87-126
    Aim and background

    Today, the most important characteristic of organizational environments is rapid change, which has caused complexity and reduced the power of organizations in predicting future events and has challenged them on the path to success. In such a situation, an organization alone cannot cope with the complexity and competition. By drawing a new space, the cooperation network has provided the ground for strengthening innovation and increasing competitiveness and survival in the environment for the organization and reduces the existing costs and risks. But what does a cooperation network look like?

    Method

    The present study, following the design of an effective cooperation network model in the Institute of Defense Industries, has identified the dimensions, components and influential elements. In this regard, taking advantage of the existing literature in the field of networks, the basic concepts are identified and using the data theorizing method of the foundation and interviews with experts, professors and defense managers related to the subject, open, pivotal and selective coding has been done

    Findings

    based on the coding, the factors and elements of the model are identified, the model extracted from this research,comparing with previous research, has a more comprehensive look on investigating the various sections.

    Conclusion

    finally, network performance demensions and effective achievement include network structure, network process, network members, nature and topics of cooperation, the conditions of extended cooperation, motivation of network founders and motivation Network Partners has developed a network of cooperation in terms of the range of elements of interest in the defense industry.

    Keywords: Collaboration network, factors affecting the cooperation network, Research Centers, defense industry, data theory of the foundation
  • Meysam Babaee Farsani *, Mojgan Rahimpour, Soheila Fafhollahi Pages 127-156
    Aim and background

    The main purpose of this study is to identify and prioritize the indicators affecting the Supplier’s selection in LARGT Supply Chain

    Method

    data were collected in two stages (qualitative and quantitative) using the Sequential Exploratory method.  Initially, through interviews with 11 experts who were selected by theoretical sampling method, Components were identified in the qualitative section, using the Delphi method, 18 panelists reached a consensus after 4 rounds.The validity of the qualitative part was also confirmed by Kendal coordination coefficient (k = 0.79) Quantitative data analysis method was implemented in two descriptive and inferential levels through SPSS and Lisrel software

    Findings

    Based on the findings of the qualitative stage of the questionnaire, a quantitative section was designed and after measuring the validity (factor) and reliability through the participation of 120 managers of Shahrekord food industry, 102 of them were selected by random sampling method Experts identified the key components in the form of 85 key concepts and 5 main criteria, which include: pure, "agile", resilience, green and sustainable talent, with the highest Friedman score of 44.72. And the lowest score is related to the "agile" criterion with a value of 40.65

    Conclusion

    The simultaneous use of these five approaches provides coverage of the weaknesses of the approaches.

    Keywords: Sequential Exploratory method, Delphi method, Cronbach's alpha method, LARGT Supply Chain
  • MohammadMahdi Mozaffari *, Mehdi Ajali, Delaram Jafar Gholi Pages 157-177
    Aim and background

    In today's competitive world, companies seek to gain a competitive advantage and high performance. Supply chain operations are also looking for the most optimal situation. The main purpose of this research is investigating the effect of supply chain management operations on the competitive advantage and performance of Mammout Company.

    Method

    The method is field research .A questionnaire was used to collect data The statistical population of this study consists of managers and experts familiar with the supply chain management system The sampling method is simple random research The reliability of the questionnaire was evaluated by Cronbach's alpha method and its validity was evaluated by face and convergent method (confirmatory factor analysis method) Finally, SMART PLS software was used for multivariate analysis

    Findings

    supply chain management operations have a positive effect on the competitive advantage and the performance of Mammout Industrial Complex

    Conclusion

    The results show that 1.supply chain management operations have a positive effect on the competitive advantage of Mammout Industrial Complex. 2. Supply chain management operations have a positive effect on the performance of Mammout Industrial Complex.3. Competitive advantages have a positive effect on the performance of Mammout Industrial Complex.

    Keywords: Supply Chain Management, Competitive advantages, Cronbach's alpha method, performance of Mammout Industrial Complex
  • Mohammad Khodabakhshi *, Maryam Nemati Pages 179-210
    Aim and background

    Saffron as a strategic commodity and competitive advantage in the development of trade in our beloved country has always been considered by experts and executives. However, there are problems in many parts of the supply chain of this valuable product ,The main purpose of this study was to identify and rank the challenges facing the saffron supply chain and provide proposed solutions

    Method

    This research is descriptive and in terms of applied purpose and its nature is correlational. The study population is experts and elites in the production and sale of saffron. The samples were 100 people and the sampling method was purposeful and available. The data collection tool was a questionnaire. Its validity was confirmed by professors and experts. Cronbach's alpha was used to evaluate the reliability of the questionnaires, which was 0.911 for the whole questionnaire. Research data are analyzed with SPSS and PLS software

    Findings

    Analyzes show that saffron supply chain challenges include final customer challenges, producer challenges and distributor challenges. These challenges are due to pricing, innovation, packaging, quality of raw materials, marketing, competitors, etc., respectively.

    Conclusion

    The results show that according to the path coefficient, it can be said that the most important challenge of the saffron supply chain is the challenges of distributors, followed by the challenges of producers and the challenges of the final customer

    Keywords: saffron, challenges of supply chain, distributor, producers, final customers
  • Oleghe omogbai, Konstantinos salonitis Translator: Mansour Janmohamadi, Qolam Hossein Qaffari, mehdi sepasi zangabadi Pages 211-230

    5s (sorting, adjusting, shining, standardizing and maintaining) are pure tools known to improve system performance. In the present study, the short-term dynamic consequences of the 5s sorting aspect are investigated using the system dynamics approach. To determine the effect of sorting activity on throughput production, a system dynamics model is simulated and developed, which is investigated in this study. The primary goal was to evaluate system performance results when improving 5s performance. The simulation results were a stimulus for system improvement in real conditions. Because the simulation results were able to mimic the real situation. As long as the simulation results show further performance improvements, the model developed in the present paper can be replicated in other cases, because the variables used in the model are general and common to many types of production systems, especially New in pure methods. Dynamic analysis is not common in 5s practices. This study also reveals some interesting relationships between the 5s and other lean practices and system performance.

    Keywords: 5S, Dynamic approach, Ordering, Lean tools