فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 31 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمزه محسنی پور صومعه سرائی، محسن حسینعلی زاده * صفحات 1-17

    در سال‌های اخیر فعالیت‌های انسانی مانند بوته‌کنی، تخریب جنگل‌ها و مراتع، شیوه‌های نامناسب آبیاری، تغییر کاربری اراضی، جاده‌سازی، احداث ساختمان در سازند‌های حساس زمین‌شناسی و معدن‌کاری در روند افزایشی فرسایش خاک موثر بوده است. از طرفی، رسوب ناشی از فرسایش، باعث وارد آمدن صدمات محیطی، خسارات فراوان مالی و جانی نیز شده است. در همین راستا، روش‌های متعدد و متنوعی برای کاهش رسوب و حفاظت آب و خاک ارایه شده است. یکی از این روش‌ها، کاربرد زمین‌پارچه‌ها در حفاظت رودخانه، شیروانی کنار جاده‌ها، دیواره‌های خاکی و معادن بوده که با ایجاد رطوبت کافی و کود ناشی از تجزیه آن، جهت رشد و استقرار پوشش گیاهی به کار گرفته می‌شود. با این حال، هنوز این روش برای بسیاری از محققان، برنامه‌ریزان و مسیولان اجرایی برنامه‌های حفاظت آب و خاک ناشناخته است. لذا در پژوهش حاضر انواع زمین‌پارچه‌ها، ویژگی‌ها و موارد کاربرد آن‌ها به‌طور مفصل توضیح داده شده است تا متناسب با شرایط مورد نیاز و با هدف مهار فرسایش خاک در برنامه‌های مدیریت پایدار منابع آب و خاک در سطح محلی، منطقه‌ای و ملی مورد توجه و استفاده قرار گیرند. طبق مرور منابع مشخص شد که زمین‌پارچه‌ها با عملکرد و کارایی بالا در مهار فرسایش خاک و تثبیت دامنه‌ها نقش موثری داشته‌اند. از طرفی تولید زمین‌پارچه‌ها به لحاظ اقتصادی مقرون به‌صرفه و قابل‌ دسترس بوده‌ و در ایجاد مشاغل و کسب‌وکارهای کوچک و متوسط برای جوامع محروم محلی و به‌کارگیری زنان در چرخه تولید و کاهش فقر موثر بوده‌اند. هم‌چنین بیش‌ترینین مطالعات صورت گرفته در زمینه استفاده از زمین‌پارچه‌ها در سرتاسر دنیا، زمین پارچه‌های طبیعی در اروپا می‌باشد. طبق تحلیل به‌عمل آمده از شرایط اقلیمی و محیطی متنوع حاکم بر کشور، می‌توان جمع‌بندی نمود که امکان استفاده از زمین‌پارچه‌های طبیعی مانند الیاف برنج و ذرت در شمال؛ الیاف کوویر، نخل و نیشکر در جنوب در مهار فرسایش خاک وجود دارد.

    کلیدواژگان: الیاف های طبیعی و مصنوعی، حفاطت آب و خاک، مهندسی زیستی، مهار فرسایش خاک
  • مهدی دستورانی، هادی رزاقیان*، بهروز محسنی صفحات 18-26

    شرایط اقلیمی خشک و نیمه‌خشک و عدم هماهنگی زمانی بین آبدهی حوضه‌ها و مصارف، باعث شده تا مدیران آب به کمک فن سدسازی سعی در کنترل و نگهداری از منابع آب‌ سطحی داشته باشند تا از این طریق بتوانند نیازهای آبی مختلف را با مدیریت و برنامه‌ریزی تامین نمایند. اما رسوب‌گذاری در مخازن باعث کوتاه شدن عمر مفید سدها می شود. جریان‌های غلیظ از عوامل اصلی انتقال رسوب به مخازن محسوب می‌شوند که تا به حال عملکرد سدهایی مانند میناب، سفیدرود و... را مختل کرده است. جریان‌ غلیظ علاوه بر کاهش حجم مخزن سد، با ورود ذرات رسوب باعث افزایش سرعت ساییدگی توربین‌، کاهش بازده آن‌ و افزایش هزینه‌های نگهداری می‌شود. در حال حاضرسرعت تلفات حجم مخازن در اثر رسوب‌گذاری در مخازن بیش‌تر از سرعت ساخت مخازن جدید می‌باشد. از این رو افزایش عمر مفید سد و حفظ حجم ذخیره آن‌ برای تداوم کنترل و بهره‌برداری از آب، در مهندسی منابع آب موضوعی مهم تلقی می‌گردد. شناخت خصوصیات جریان‌ غلیظ در یک سد می‌تواند کمک شایانی جهت مدیریت و خروج این جریان ها از مخزن سد باشد. در این مقاله به‌بررسی جامعی از مطالعات انجام شده بر روی انواع روش‌های کنترل جریان غلیظ، کاربرد توام روش‌ها در شرایط آزمایشگاهی، محدودیت‌های اجرایی آن‌ها پرداخته شده و پیشنهاداتی جهت انتخاب روش مناسب برای کنترل جریان غلیظ ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: جریان غلیظ، رسوب گذاری، عمر مفید سد، مدیریت منابع آب
  • فاطمه دایی چینی، مهدی وفاخواه*، مصطفی ذبیحی سیلابی صفحات 27-41

    آگاهی از توزیع زمانی و مکانی بارندگی یکی از مهم‌ترین عوامل در اجرای طرح‌های حفاظت آب و خاک، مهار سیلاب‌ها و مبارزه با خشکسالی و یکی از مهم‌ترین پارامترها برای برنامه‌ریزی منابع آب است. با توجه به تغییر قابل ملاحظه بارندگی از یک سو و کم بودن ایستگاه‌های باران‌سنجی برای ثبت میزان بارندگی از سوی‌ دیگر، ضرورت همبستگی مدل تخمین بارندگی در مکان اجتناب ناپذیر است. در همین راستا، زمین‌ آمار یکی از مهم‌ترین روش‌های برآورد توزیع مکانی بارش می‌باشد. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی روش‌های زمین آماری در برآورد مقدار بارندگی سالانه، ماهانه و حداکثر بارش 24 ساعته در حوزه‌آبخیز هراز واقع در استان مازندران و بررسی تغییرات مکانی آن‌ها در محدوده زمانی سال آبی 1356-1355 تا 1393-1392 می‌باشد. در این‌ تحقیق، به‌منظور مقایسه روش‌های زمین آماری کریجینگ، کوکریجینگ، معکوس وزنی فاصله و تابع پایه‌ای شعاعی در تهیه نقشه هم‌باران حوزه آبخیز هراز، از 40 ایستگاه هواشناسی در داخل و اطراف حوزه آبخیز مذکور با طول دوره آماری 38 ساله استفاده شد. برای این منظور با استفاده از روش اعتبارسنجی حذفی، با حذف تک تک ایستگاه‌ها مقادیر بارش آن‌ها تعیین و با مقادیر مشاهده‌ای مقایسه شد. نتایج نشان داد که تابع شعاعی برای بارش سالانه، کریجینگ ساده برای حداکثر بارش 24 ساعته و روش‌های کریجینگ ساده و معمولی، کوکریجینگ، تابع پایه‌ای شعاعی و معکوس وزنی فاصله برای ماه‌های مختلف، مناسب‌ترین روش می‌باشند. ضمنا همبستگی مکانی مقدار بارندگی در مقیاس ماهانه از 11/6 تا 99/2 کیلومتر و در مقیاس سالانه 35/9 کیلومتر و برای حداکثر بارش 24 ساعته 3/21 کیلومتر است. این نتایج می‌تواند به‌منظور طراحی فواصل ایستگاه‌های هواشناسی برای اندازه‌گیری بارندگی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زمین آمار، درون یابی، حداکثر بارش 24 ساعته، نقشه هم باران، رودخانه هراز
  • کامران گنجی*، سعید قره چلو، احمد احمدی صفحات 42-53

    امروزه با تغییرات به‌وجود آمده در ساختار محیط‌زیست شاهد وقوع روزافزون بلایای طبیعی از جمله سیلاب‌های ناگهانی در برخی نقاط کشور می‌باشیم. شهرستان آق‌قلا به‌دلیل عبور رودخانه گرگانرود همواره سیلاب‌های مخربی را تجربه کرده است. در تحقیق حاضر به‌منظور پهنه‌بندی سیلاب رخ داده در فروردین ماه 1398 و برآورد مساحت و تغییرات سری زمانی پهنه‌های سیلابی از تصاویر ماهواره‌ای سنتینل-2 و لندست-8 به‌دلیل توان تفکیک مکانی نسبتا بالا، رایگان و در دسترس بودن استفاده شده است. بعد از پیش پردازش‌های انجام شده بر روی تصاویر، شاخص NDWI و MNDWI بر تصاویر اعمال گردید. مساحت پهنه‌های سیلاب برای سری زمانی مورد نظر بر اساس دو شاخص ذکر شده برای شهرستان و شهر آق‌قلا به تفکیک محاسبه گردید. شاخص MNDWI نسبت به شاخص NDWI برای شناسایی پهنه‌های سیلابی دارای گل‌ولای و پهنه‌های با رطوبت بالا مناسب‌تر است، به همین دلیل مساحت پهنه‌های بدست آمده برای شهرستان و شهر آق‌قلا با استفاده از شاخص MNDWI به‌ترتیب 38/5 و 88 درصد از مساحت پهنه‌های بدست آمده از شاخص NDWI بیش‌تر است. بیش‌ترین مساحت پهنه‌های سیلاب مربوط به شاخص MNDWI در تاریخ چهاردهم فروردین 1398 بود که برای شهرستان و شهر آق‌قلا به‌ترتیب برابر 453/262 و 091/51 کیلومتر مربع می‌باشد، نقشه‌های پهنه‌بندی در این تاریخ ناشی از دبی پیک 739 مترمکعب بر ثانیه با دوره بازگشت 50 ساله می‌باشد. با توجه به نقشه‌های بدست آمده بارش با دوره بازگشت 50 ساله باعث آبگرفتگی شمال و شرق شهر آق‌قلا می‌شود. شاخص MNDWI برای محاسبه مساحت پهنه‌های سیلاب هنگامی که سیلاب همراه با گل‌ولای باشد، 52 درصد نتایج بهتری نسبت به NDWI ارایه می‌کند.

    کلیدواژگان: آق قلا، پهنه بندی، سیل، گرگانرود، Sentinel-2، Landsat-8، MNDWI، NDWI
  • سجاد روزبه کوهشاهی*، کاکا شاهدی، سید کریم افشاری پور، سید حسین روشان صفحات 54-64

    فرسایش خاک مشکلی بسیار جدی و ارزیابی آن در برنامه‌ریزی‌ها و عملیات حفاظتی در حوزه آبخیز بسیار مفید می‌باشد. جهت تخمین مقدار فرسایش خاک و ایجاد برنامه‌های مدیریت آن مدل‌های رایانه‌ای زیادی توسعه و استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز جهت مهار فرسایش خاک با بکارگیری معادله جهانی هدررفت خاک اصلاح شده امکان‌پذیر است. هدف این مطالعه، پیش‌بینی هدرفت سالانه خاک و بار رسوب با استفاده از معادله RUSLE در چهارچوب سامانه اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در بخشی از حوزه آبخیز رودخانه ارس می‌باشد. نقشه فاکتورهای مدل RUSLE به‌ترتیب شامل فاکتور فرسایندگی باران (R)، فاکتور فرسایش‌پذیری خاک (K)، فاکتور طول شیب (L)، فاکتور درجه شیب (S)، فاکتور مدیریت پوشش (C) و فاکتور عملیات حفاظتی (P) با استفاده از فناوری‌های نوین سامانه اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور تهیه گردیدند. در نهایت نقشه خطر فرسایش نیز با استفاده از ادغام سامانه اطلاعات جغرافیایی و وزن‌های بدست آمده از فرایند تحلیل سلسه مراتبی (AHP) تهیه شد. نتایج نشان داد که مقادیر متوسط شاخص‌های R، K، LS، C و P به‌ترتیب 207/443 (MJ/mmha-1hr-1/year-1)، 63/0 (t/ ha .MJ. mm)، 382/997، 0/364، 0/8 (t/year) در حوضه مورد مطالعه بوده و مهم‌ترین عوامل موثر در میزان فرسایش توپوگرافی و بارش بودند. هم‌چنین نتایج نشان داد که میزان فرسایش و بار رسوب سالانه در منطقه مورد مطالعه 69/7461 تن در سال می‌باشد و فرسایش سالانه دارای بیش‌ترین وزن (308/0) و فاکتور فرسایش‌پذیری خاک نیز کم‌ترین وزن (0/40) را دارد. نقشه نهایی خطر فرسایش نیز نشان داد که وسعت زیادی از منطقه مورد مطالعه از نظر فرسایش در کلاس با خطر زیاد (285/5 کیلومترمربع) و بسیار زیاد (47/9 کیلومترمربع) قرار دارد و این نشان می ‌دهد که باید تصمیم مدیریتی جدی در منطقه گرفته شود. با توجه به نتایج این تحقیق لازم است که در منطقه مورد مطالعه عملیات حفاظتی مناسب صورت گیرد و این مکان ‌ها می ‌توانند از خروجی مدل RUSLE انتخاب شوند.

    کلیدواژگان: فرسایش خاک، مدل RUSLE، AHP، GIS، زیرحوزه رود ارس
  • نصرت الله امانیان*، علی طالبی، پریسا حجه بخش، سارا پرویزی صفحات 65-77

    برآورد مقدار مواد رسوبی که یک جریان مشخص قادر به حمل آن است یکی از موضوعات اصلی تحقیقات رسوب می‌باشد که در بسیاری از پروژه‌های مهندسی هم‌چون برنامه‌ریزی و طراحی منابع ذخیره آب، مورفولوژی و تغییرات بستر رودخانه برآورد رسوب سالیانه برای آبگیرهای رودخانه، طراحی و نگهداری کانال‌های آبیاری پایدار، حفاظت سواحل، لایروبی کانال‌ها و غیره حایز اهمیت می‌باشد. بررسی پدیده رسوب‌دهی و برآورد رسوب حمل شده توسط رودخانه اهمیت خاصی دارد و گسترش شیوه‌های نوین تخمین رسوب که دارای سهولت کاربرد باشند در این میان نقش مهمی خواهد داشت. در این تحقیق سعی بر آن است با استفاده از شیوه‌ی درختان تصمیم‌گیری رگرسیونی، بار رسوب بستر برآورد شود و سپس بار رسوب بستر برآورد شده با چند روش تجربی رایج (مانند روابط مییر پیتر مولر، شیلدز، اینشتین براون، شوکلیچ و...) مقایسه گردد تا میزان کارایی این روش در مقایسه با شیوه‌های رایج برآورد رسوب مشخص گردد. داده‌های ایستگاه پل یزدکان واقع بر رودخانه قطورچای در استان آذربایجان غربی که رودخانه‌ای کوهستانی با بستر شنی است و حجم رسوبات بالایی دارد، استفاده شد. بعد از بررسی صحت و پالایش داده‌ها، طول دوره آماری برابر با 8 سال (1388- 1380) و 76 داده در نظر گرفته شد. از این میزان داده‌ها 80 درصد آن برای آموزش و 20 درصد آن برای آزمون مورد استفاده قرار گرفته‌است. بهترین ترکیب ورودی که بهترین انطباق نتایج را نشان داد، شامل دبی آب متناظر (هم‌زمان با برداشت رسوب)، دبی رسوبات معلق متناظر، عمق آب و سرعت جریان است. دبی رسوب بستر تنها متغیر خروجی بوده ‌است. نتایج کمی بهترین درخت تصمیم نشان داد که مقدار MAE=2134، RMSE=2668، R=89% می‌باشد که مقایسه نتایج درختان رگرسیونی با فرمول‌های تجربی (اینشتین-برآون، مییر پیتر مولر، راتنر، کالینسکی، شوکلیج و...)، حاکی از دقت بیش‌تر درخت تصمیم در برآورد رسوبات بستر است.

    کلیدواژگان: بار بستر، برآورد رسوب، درختان رگرسیونی، روش های تجربی
  • پریسا فرضی، سید حمیدرضا صادقی*، محمود جمعه پور صفحات 78-85

    در حال حاضر بلایای طبیعی و دخالت های انسانی از دلایل اصلی مشکلات موجود در مقیاس حوزه ‌های آبخیز است، از این‌رو مدیریت این چالش‌ ها از مشکلات اصلی کنونی مدیران آبخیزها تلقی می‌ شود. با وجود این، رویکردهای امروزی مدیریت منابع حوزه‌ های آبخیز پاسخ گوی مناسبی برای مشکلات حاضر نبوده است، به‌ نحوی که دامنه و نوع مشکلات وارده بر محیط‌زیست همواره در حال افزایش و خارج از آستانه تحمل بوم‌ سازگان است. همان‌طور که جوامع در جهت بهبودی پس از بلایا تلاش می‌‌کنند و پیش به آینده جلو می‌‌روند، تاب‌آور نمودن حوزه‌های آبخیز به معنای کمک به مدیریت بهتر سامانه‌های طبیعی یا بازسازی سریع‌تر در مواجهه با مخاطرات در آینده است. از این رو، رویکرد ارزیابی تاب‌آوری به عنوان راه‌کاری نوین برای تقویت سامانه ‌های چند بعدی مانند حوزه ‌های آبخیز، با استفاده از ظرفیت ‌های آن مطرح شده و تعاریف، شاخص‌ها و الگو های سنجشی متفاوتی در رابطه با آن شکل گرفته است. حال آن که تاکنون کاربست رویکرد تحلیل جامع تاب‌آوری در سامانه‌ های پویا و پیچیده حوزه ‌های آبخیز با در نظر گرفتن ابعاد کلیدی موثر در آن خصوصا در داخل کشور مفهوم‌سازی و گزارش نشده است. بر همین اساس نوشتار پیش‌ رو، تلاشی برای مفهوم‌سازی تاب‌آوری حوزه‌ های آبخیز کشور به‌منظور تبیین دورنمای مفید برای درک تصمیمات مدیریتی و تغییرات مربوط به منابع طبیعی در راستای مدیریت جامع حوزه های آبخیز محسوب می‌‌شود.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، انعطاف پذیری آبخیز، ظرفیت بوم سازگان، مدل سازی مفهومی، مدیریت جامع حوزه آبخیز
|
  • H. Mohsenipour Sowmeh Saraei, M. Hosseinalizadeh* Pages 1-17

    In recent years, human activities such as removing bushes, deforestation, degradation of grasslands, inappropriate methods of irrigation, overgrazing, land use change, road and building construction on vulnerable geologic formations and mining have had impact on the increase of soil erosion. On the other hand, sedimentation from erosion has caused environmental damages, financial losses and casualties. To solve these problems, there are numerous methods for declining sedimentation and soil and water conservation. The use of natural and artificial geotextiles at river conservation, roadsides, soil walls and mines is one of these methods at erosion management which helps vegetation growth and establishment by producing sufficient humidity and the fertilizer derived from their biodegradation. However, this method is partially recognized for researchers, planners and organizers of soil and water conservation plans. Therefore, in this study, different types of geotexiles, their functions and features have been broadly explained so that they could be used at sustainable water and soil resources management plans at different scales with the aim of soil conservation. The literature review showed us that geotextiles have played a significant role on soil erosion control and slopes stabilization by high performance and efficiency. On the other hand, the application of geotextiles is more economical and effective similar to the other biological and agricultural methods in terms of availability, its use at small businesses in poor local communities, employment of women at production and the decline of poverty. In addition, the most studies about geotextiles are based on natural geotextiles in Europe. Based on different climatic zones of Iran, it can be concluded that natural geotextiles like rice and corn fibers at the north of Iran as well as coir, palm and sugarcane fibers at the south of Iran are usable to manage soil erosion.

    Keywords: Natural, synthetic fibers, Soil, water conservation, Bioengineering, Soil erosioncontro
  • M. Dastourani, H. Razaghian*, B. Mohseni Pages 18-26

    Dry and semi-dry climate and lack of coordination between the time of discharge basins and expenses have been caused that managers try to control and maintenance of surface water resources through fun dams, so in way, they can meet various water needs by management and planning. But always sedimentation in reservoirs shortens the useful life of the dam. Viscous flows are the main factors of sediment transport tanks, it has been disrupted the performance of dams such as the dose, Minab and Sefidrud, so far. In addition to reducing the volume of the reservoir, viscous flows increase the speed of attrition’s turbines and decrease their efficiency and increases maintenance costs. Also, it can be followed by risk of clog ponds, bottom outlet structures or damaging to valves, has been designed for sedimentation. At the moment, the rate of loss of reservoir volume due to sedimentation in reservoirs more quickly builds new reservoirs. Hence, increasing the useful life of dams and maintaining storage volumes in water resources engineering is a vital issue for the continued operation of water control. Knowledge about the turbidity currents properties can help to manage and release these currents from dam reservoirs. In this paper, a comprehensive investigation on the studies of various methods against turbidity currents, combination methods in experimental conditions and limitations in filed applications were carried out. Also, suggestions were presented for further research on selecting methods for controlling turbidity currents.

    Keywords: Dam reservoirs, Sedimentation, Turbidity currents, Water resources management
  • F. Daechini, M. Vafakhah*, M. Zabihi Silabi Pages 27-41

    Knowing the temporal and spatial distribution of rainfall is one of the most important factors in implementing soil and water conservation, flood control, and drought management projects and one of the most important parameters for water resource planning. Given the significant variation in rainfall on the one hand and the shortage of rain gauge stations to record rainfall, on the other hand, the requirement of correlating the rainfall estimation model to the spatial is inevitable. In this regard, geostatistics is one of the most important methods for estimating the spatial distribution of rainfall. The purpose of this study was to evaluate the geostatistical methods in annual, monthly and maximum 24-h rainfall estimations in the Haraz Watershed in Mazandaran province and to study their spatial variations in the time period of the water year 1976-1977 to 2013-2014. In this research, 40 meteorological stations with 38-year statistical period into and around the mentioned watershed were used to compare the geostatistical methods including Kriging, Co-kriging, inverse distance weighting and radial basis function in the isohyetal map for the Haraz Watershed. For this purpose, using the cross-validation method, by removing the individual stations, their precipitation values were determined and compared with the observed values. The results showed that radial basis function for annual rainfall and simple Kriging for maximum 24-hour rainfall, and simple and ordinary Kriging, Co-kriging, inverse distance weighting and radial basis function for different monthly rainfall is the most appropriate method. There is the spatial rainfall dependency on a monthly scale from 11.6 to 99.2 km, annual scale with 35.9 km and maximum 24 hour rainfall with 21.3 km. These results can be used to design distance among meteorological stations for rainfall measurement.

    Keywords: Geostatistics, Interpolation, Maximum 24-hour rainfall, Isohyetal map, Haraz river
  • K. Ganji*, S. Gharechelou, A. Ahmadi Pages 42-53

    Nowadays, the environmental structure has been changing and natural disasters, including sudden floods increasing. Due to the crossing of Gorganrood River in the city of Aq’qala, it has always been in the risk of flood in the spring and summer. In this study for time series flood zones and flood’s map area calculating which occurred in 23rd March 2019, we used Sentinel-2 and Landsat-8 data because of high spatial resolution and free accessibility. For removing noise and clouds applied the atmospheric and radiometric correction on images and then used MNDWI and NDWI indexes for identifying of water and high moisture soil. The results shown the MNDWI index was better than the NDWI index for identify the moody water and high moisture zones. Flood zones maps produced by MNDWI index are shown more flooding area than NDWI index map. The area of flood maps for Aq’qala county and Aq’qala city were 262.453 and 51.091 Km2, respectively. The maximum flow rate discharge with 50 years returns period was 739 m3/s that the northern and eastern of Aq’qala city were flooded. When the flood is muddy, using MNDWI index is 50 percent better than NDWI index.

    Keywords: Aq’qala, Flood, Mapping, MNDWI, NDWI, Landsat-8, Sentinel-2
  • S. R.Koohshahi*, K. Shahedi, S. K. Afshari Pour, S. H. Roshun Pages 54-64

    Soil erosion is a very serious problem and its assessment in planning and conservation operation in the watershed is very useful. To estimate soil erosion and to establish soil erosion management plans, many computer models have been developed and used. The information needed to control soil erosion is possible by applying the revised universal soil loss equation. The aim of this study, prediction of annual soil loss and sediment load using RUSLE in geographic information system and remote sensing environment. RUSLE factors map including rainfall erosivity (R), soli erodibility (K), slope length (L), slope steepness (S), cover management (C) and support practice factor (P) were prepared using geographic information system and remote sensing. Finally, the erosion risk map was prepared using the integration of the geographic information system and weights obtained from the Analytical Hierarchy Process (AHP) process. The results showed that the mean values of R, K, LS, C and P indices were 207.443 (MJ / mmha-1hr-1 / year-1), 0.63 (t / ha, MJ.mm), 382.997, 0.364, 0.8 (t/year) in the studied basin and the most important factors in the amount of soil erosion were topography and precipitation factors. Also, the results showed that the annual erosion and sediment load in the study area was 7461.69 tons per year and the annual erosion had the highest weight (0.308) and the soil erodibility factor had the lowest weight (0.04). The final erosion risk map also showed that the large area of the studied area is eroded in a high-risk class (285.5 km2) and very high (47.9 km2), indicating that a serious management decision to be taken in the region. According to the results of this research, it is necessary to carry out appropriate protection in the area and these sites can be selected from the output of the RUSLE model.

    Keywords: Soil erosion, RUSLE Model, AHP, GIS, Aras river sub basin
  • N.L. Amanian*, A. Talebi, P. Hajah Bakhsh, S. parvizi Pages 65-77

    Estimation of the amount of sediment material (carried by a specific stream) is one of the main topics of sediment research. Sediment research is important in many engineering projects such as planning and design of water storage resources, morphology and changes in river bed, annual sediment estimation for reservoirs, sustainable irrigation, coastal protection, channel dredging, and etc.The evaluation of the sediment occurrences, and estimation of the sediment carried by rivers has a special importance and it is necessary to develop new methods with easy application for estimating the sediment transport. This study seeks to develop a method to be able to predict the amount of bedload with classification and regression trees and compare with some well-known empirical formulas such as Meyer Petter Muller, Shields, Einstein Brown, and Shoklitch. Measured data from Yazdakan station, located in Qotour River in Azarbayjan Gharbi, northwest of Iran, has been used in this research. It is a mountainous river with gravel bed that carries a high volume of sedimentation. A set of 76 field measurements over 8 years was used in modeling after verification and refinement. The model was trained on 80 percent of data and tested on the remained 20 percent. The best input contained whole four variables; flow discharge, suspended sediment discharge, flow depth and velocity, and the output was bedload discharge. The quantitative results of the best Decision Tree include MAE = 2134, RMSE = 2668 and % R = 89. The results of Regression Trees demonstrate more accuracy in the prediction of bedload compared with empirical formulas.

    Keywords: Bedload, Empirical methods, Estimation of sediment, Regression trees
  • P. Farzi, S. H.R. Sadeghi*, M. Jomehpour Pages 78-85

    Nowadays, natural disasters and human interventions are the main causes of problems at the watershed scale, hence, the management of such challenges is considered as one of the major problems. However, the present approaches for the management of the watershed resource do not appropriately handle the current issues. So that the scope and type of environmental issues are ever increasing and stand beyond the ecosystem tolerance. As communities strive for recover from disasters and move forward, resilient watersheds facilitate better management of natural systems against future hazards. Towards this, the resilience assessment approach has been proposed as a novel approach using existing potentials and pertinent definitions, indicators, and measurement patterns to strengthen multidimensional systems such as watersheds. Since the application of resilience analysis approach in dynamic and complex, it has not been conceptualized and reported until now in watershed systems. Accordingly, the present endeavor is an attempt to conceptualize the resilience of watersheds in order to provide a useful perspective for understanding management decisions and changes related to natural resources in the context of comprehensive watershed management.

    Keywords: Conceptual modeling, Ecosystem capacity, Integrated watershed management, Landuse planning, Watershed flexibility