فهرست مطالب

بازیابی دانش و نظام های معنایی - پیاپی 24 (پاییز 1399)

نشریه بازیابی دانش و نظام های معنایی
پیاپی 24 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا فرهاد پور*، راضیه نظری صفحات 1-24
    هدف

    هدف بررسی رابطه بین احساس تعلق سازمانی و گرایش به اشتراک دانش در بین کارکنان کتابخانه های عمومی با توجه به نقش تعدیل گننده تحصیلات است. روش پژوهش: پژوهش به لحاظ هدف کاربردی با روش همبستگی انجام شد. جامعه پژوهش کارکنان کتابخانه های عمومی استان خوزستان بود که به صورت تصادفی ساده 215 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه احساس تعلق سازمانی شافلی، بیکر و سالانووا (2003) و اشتراک دانش همتی (1389) گردآوری و تجزیه و تحلیل آن با استفاده از نسخه 21 بسته نرم افزاری در علوم اجتماعی انجام گرفت. یافته ها: وضعیت مولفه های تعلق سازمانی (میانگین= 44/78) و اشتراک دانش (28/104= میانگین) بالاتر از حد متوسط می باشد. هم چنین، بین احساس تعلق سازمانی و گرایش کارکنان به اشتراک دانش رابطه معنی داری (001/0=sig و 816/0=r) وجود دارد و تحصیلات رابطه بین احساس تعلق سازمانی و اشتراک دانش را تعدیل می کند. نتیجه گیری: با توجه به یافته ها می توان گفت که احساس تعلق سازمانی مولفه ای مهم و زمینه ساز گرایش به اشتراک دانش کارکنان است و سازمان می-تواند با تقویت ابعاد سرزندگی، فداکاری و مجذوب شدن و شیفتگی سبب گرایش بیشتر کارکنان به اشتراک دانش را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: احساس تعلق سازمانی، گرایش به اشتراک دانش، کتابخانه های عمومی، اشتراک دانش
  • محمدحسن مرشدی تنکابنی* صفحات 25-41
    هدف

    هدف در این پژوهش، مطالعه رابطه مدیریت دانش با توسعه حرفه ای و عملکرد شغلی کارکنان بود.

    روش

    جامعه آماری شامل460 نفر از کارکنان دانشگاه ایلام بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 210 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی بود و داده های مورد نیاز به روش پیمایشی کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) گردآوری شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل سه پرسشنامه مدیریت دانش، توسعه حرفه ای کارکنان و عملکرد شغلی بود. جهت تعیین روایی پرسشنامه ها، از روایی صوری و محتوایی استفاده شد و برای سنجش پایایی، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب محاسبه شده برای کل پرسشنامه 967/0 به دست آمد و مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده های به دست آمده نیز از نرم افزار آماری SPSS-22 به کار گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین مدیریت دانش و عملکرد شغلی (581/0=r) در سطح 99 درصد وجود دارد. هم چنین بررسی ها نشان داد همبستگی مثبت و معنی داری بین مدیریت دانش و توسعه حرفه ای کارکنان (560/0=r) در سطح 99 درصد وجود دارد.

    نتیجه گیری

    مدیران باید تلاش نمایند کارکنان خود را از مزایای به کارگیری برنامه های مدیریت دانش برای عملکرد سازمانی و خود آن ها آگاه کنند. تحقق این هدف، هم به عملکرد شغلی کمک خواهد کرد و هم بر توسعه حرفه ای کارکنان موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، عملکرد شغلی، مدیریت دانش، دانشگاه ایلام
  • مریم طاوسی*، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 43-73

    هدف اصلی پژوهش، مطالعه تطبیقی وبگاه کتابخانه های دانشگاهی ایران و ایالت متحده آمریکا از منظرکسب بازدیدکاربران به واسطه ی رسانه های اجتماعی بوده است. تحقیق حاضر از حیث هدف، کاربردی محسوب می گردد و با رویکرد اکتشافی انجام شده است. جامعه پژوهش تعداد 21 وبگاه کتابخانه مرکزی یا دیجیتالی دانشگاه های دولتی ایران وابسته به وزارت علوم واقع در شهرهای بزرگ ایران شامل تهران، اصفهان، مشهد، تبریز و اهواز و 16 وبگاه کتابخانه دانشگاهی واقع در ایالت متحده آمریکا بودند.مطالعه با روش پیمایشی توصیفی و به صورت مقطعی در بازه زمانی سه ماهه ی فوریه ، مارس و آوریل سال 2019 میلادی با ابزار مشاهده مستقیم در پایگاه هوشمند تحلیل رفتارکاربران «سیمیلاروب» انجام شد. یافته ها نشان داد ، در ایران میزان 19٪ و در ایالت متحده آمریکا میزان 100٪ از کل تعداد وبگاه های کتابخانه های دانشگاهی ،از طریق رسانه های اجتماعی ، کاربران را جذب کرده بودند. میزان بازدیدکاربران (کلیک) به وسیله رسانه های اجتماعی از وبگاه کتابخانه های دانشگاهی در ایران حداکثر تا 3٪ از کل بازدیدها از وبگاه کتابخانه مشاهده شد که این رقم در مورد ایالت متحده آمریکا حداکثر تا 1٪ از کل بازدیدها بود(به استثنای وبگاه کتابخانه دانشگاهی ام آی تی که این رقم 11٪ مشاهده شد). به ترتیب اولویت، رسانه های اجتماعی «فیس بوک»،«یوتیوب» ،«توییتر» ،«ردیت» ، «ریسرچ گیت» و «پینترست» به عنوان برترین رسانه هایی که وبگاه کتابخانه های دانشگاهی امریکا از طریق آنها ، بازدید وبی، کسب می نمایند، شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، رسانه های اجتماعی، بازدید وبی کاربران، کتابخانه های دیجیتالی
  • ثریا زنگنه*، امین زارع، محمود مرادی صفحات 75-109
    هدف

    بررسی رابطه ی بین مهارت های چندزبانگی و رفتار اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی می باشد.

    روش شناسی

    پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی است که به روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی انجام شد. جامعه ی آماری تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی بود که در نیمسال دوم سال تحصیلی 1396-1395مشغول به تحصیل بودند. نمونه گیری به صورت طبقه ای دو مرحله ای صورت گرفت. حجم نمونه با فرمول کوکران 365 نفر برآورد شد. داده های مورد نیاز پژوهش با ابزار پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار اس.پی.اس.اس. نسخه ی 23 انجام شد.

    یافته ها

    بین مهارت های چندزبانگی و رفتار اطلاعاتی به طور کلی رابطه ی معنادار دیده نشد. از بین چهار متغیر سن، جنسیت، سطح تحصیلات و شاغل بودن، تنها دو متغیر سطح تحصیلات و شاغل بودن با رفتار اطلاعاتی دانشجویان رابطه ی معنادار و مثبت داشت. بین آشنایی با انواع زبان ها و رفتار اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی رابطه ی معنادار وجود نداشت.ارزش(اصالت): با بررسی تاثیر متغیر زبان بر رفتار اطلاعاتی دانشجویان، می توان هم رفتار اطلاعاتی آنها را پیش بینی کرد و هم منابع اطلاعاتی بهتری که مورد نیاز آنهاست را تهیه کرد و از صرف هزینه برای منابع بدون استفاده جلوگیری خواهد شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دانشجویان به قدرت مهم ابزار زبان در رفتارشان واقف نیستند، بنابراین لازم است هم دانشجویان و هم دانشگاه ها بیشتر به این مساله اهمیت دهند. یکی از راهکارها برگزاری کلاس های آموزش و تقویت مهارت های زبان است که هم می تواند توسط دانشگاه ها برگزار شود و هم خود دانشجویان در محیط های خارج از دانشگاه، این دوره ها را بگذرانند

    کلیدواژگان: مهارت های چندزبانگی، رفتار اطلاعاتی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه رازی
  • یعقوب نوروزی*، نیره جعفری فر صفحات 111-137

    هدف مطالعه حاضر مروری نظام مند بر پژوهش های حوزه استانداردهای فراداده ای سازماندهی در کتابخانه های دیجیتالی به منظور شناسایی استانداردهای مطرح در این حوزه است که در منابع مختلف مورد اقبال پژوهشگران قرار گرفته است و کوشیده است تا آن ها را بر حسب حوزه عملکردی و نقشی که در کتابخانه های دیجیتالی ایفا می کنند، مقوله بندی کند. ، با تبیین جایگاه استانداردهای مورد مطالعه، این امکان فراهم می شود تا موقعیت عملکردی استانداردهای دیگری که در حوزه کتابخانه دیجیتالی گسترش یافته اند و از لحاظ کارکردی شبیه استانداردهای جامعه این پژوهش هستند، مشخص شود. روش پژوهش نظام مند برای مطالعه استفاده شد. برای انجام مطالعه با چند مرحله جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی در نهایت42 منبع پژوهشی مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که کتابخانه های دیجیتالی در بخش سازماندهی منابع خود در هفت حوزه توصیف منابع، تعیین ساختار منابع، مدیریت منابع، ساماندهی محتوای منابع، تعیین قالب محلی در نظام مدیریتی پایگاه داده کتابخانه دیجیتالی، تعیین بستر معنایی و مبادله از استانداردهای فراداده ای و پروتکل ها استفاده می کنند. در هر حوزه عملکردی استانداردهای آن مشخص و معرفی گردید (در مجموع 50 استاندارد). در بین جامعه پژوهش MARC با سهم 5/60 %، DC با 7/44 % و OAI و MODS با سهم 1/42 % جز شناخته شده ترین استانداردهای فراداده ای سازماندهی در جامعه مورد بررسی بودند. در این میان Audio-MD، VIDEO -MD با سهم 3/5 درصدی کمترین میزان شناخت را داشتند.

    کلیدواژگان: استانداردهای فراداده ای، سازماندهی اطلاعات، کتابخانه دیجیتالی، مرور نظام مند
  • گلنسا گلینی مقدم*، علی جلالی دیزجی، سکینه عزیزی صفحات 139-166
    مقدمه

    پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی دانشگاه علامه طباطبایی و موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان بر مبنای معیارهای ارزیابی زی و چو (2013) انجام شده است.

    روش شناسی

    روش پژوهش توصیفی و پیمایشی بوده، و ساختار کتابخانه دیجیتالی از ده بعد مورد بررسی قرار گرفته است. این معیارها به صورت پرسشنامه محقق ساخته بر اساس معیارهای ارزیابی زی و چو، در طیف لیکرت تنظیم گردیده است. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه ها در دو کتابخانه و در دو گروه کاربران و کارکنان توزیع و در مجموع 63 پرسشنامه برگشت داده شدند. همچنین، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss انجام گردید.

    یافته ها

    یافته های آمار توصیفی نشان داد، که دو کتابخانه دیجیتالی در ابعاد تعامل کاربر و بافت/زمینه در وضعیت متوسط بوده و در ابعاد دیگر در وضعیت خوب قرار دارند. بر اساس یافته های آمار استنباطی، از دیدگاه کاربران و کارکنان، در ابعاد مجموعه، طراحی رابط، بافت، حفاظت و مدیریت تفاوت معناداری وجود ندارد. اما، در ابعاد سازماندهی اطلاعات و خدمات (سطح 01/0)، ابعاد فناوری و تاثیر بر کاربر (سطح 02/0) از نظر کاربران و در بعد تعامل کاربر (سطح 02/0) از نظر کارکنان، تفاوت معناداری میان دو نظام اطلاعاتی به نفع کتابخانه دیجیتال دانشگاه علامه وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد با وجود تفاوت در نوع این دو کتابخانه، تفاوت چندانی در میان ابعاد مورد بررسی (به غیر مورد ذکر شده در یافته ها) بین آن ها وجود ندارد، اما در برخی ابعاد، تفاوتی کمی بین نظرات پاسخ دهندگان با برتری نسبی و جزیی کتابخانه دیجیتال دانشگاه علامه مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی کتابخانه دیجیتالی، دانشگاه علامه طباطبائی، کتابخانه دیجیتالی، کتابخانه دیجیتالی تبیان، معیارهای ارزیابی زی و چو
  • مازیار امیرحسینی* صفحات 167-205

    اسناد بالادستی و استراتژیک کشور مانند سند چشم انداز بیست ساله بر ایجاد نظام های دانش محور و شکل گیری تعاملات در تبادل اطلاعات کاربردی، تاکید دارند. علاوه براین، هر یک از دستگاه های اجرایی کشور موظف به ایجاد و راهبری نظام های دانش بنیان و مدیریت دانش در حوزه ماموریت های خود می باشند. تکالیف قانونی، عامل اصلی توجه هر یک از دستگاه ها و سازمان های دولتی به ایجاد نظام های مبتنی بر دانش یا دانش بنیان شده است. از طرف دیگر، وجود چنین درخواست های کلانی در ایجاد نظام های دانش محور، موجب شکل گیری پیمانکارانی شده است که چه به شکل حقیقی یا حقوقی و یا چه دولتی و غیر دولتی در این زمینه فعالیت خود را آغاز کرده اند. فضای کنونی در جذب و مصرف اعتبارات با توجه به تکالیف قانونی، عامل تسریع در فرایند سفارش نظام های دانش محور و شکل گیری صورت ظاهری از مدیریت دانش در دستگاه های مختلف، شده است. ایجاد غیر صحیح، نامتوازن و غیر منسجم و نیز بعضا فارغ از استانداردهای مدیریت دانش و عدم توجه کافی به مقتضیات بومی و ملی کشور در دستگاه های گوناگون در ایجاد نظام های دانش محور، چالش هایی را پدید آورده است که در قالب دو مقوله اجرایی و کلان می توان به آنها پرداخت. نهایتا، در راستای عبور از چالش های موجود، شکل گیری شورای عالی مدیریت دانش کشور در راستای تدوین سند ملی ایجاد و راهبری نظام مدیریت دانش پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بخش دولتی ایران، چالش های خرد و کلان، استاندارد سازی و هماهنگی، شورای عالی مدیریت دانش کشور
|
  • Razeye Nazari Pages 1-24
    Objective

    the main purpose of research is to determine the relationship between organizational commitment and knowledge sharing tendency among staff of public libraries in Khuzestan province.

    Methods

    This research was applied and using descriptive-correlational method. The statistical population of this research was all staff of public libraries. Simple sampling method has been used to determine the sample size, of which 215 were selected as statistical sample. The data were gathered using questionnaires and analyzed using the software SPSS.21.

    Results

    The results of the study showed that organizational commitment (mean = 78.44) and its dimensions are higher than average. Also, knowledge sharing (104 = 28/28) and its dimensions are higher than average. Meanwhile, there is a significant relationship between organizational commitment and employees' tendency to share knowledge in public libraries of Khuzestan province (sig = 0/001 = 0 / r = 0/688).

    Conclusion

    Regarding the moderating role of descriptive statistics on the relationship between organizational commitment and knowledge sharing, it was found that only education corrected the relationship between organizational commitment and knowledge sharing, and the rest of the variables did not modify this relationship. The consequence is that the more these conditions become, the greater the sense of belonging to the organization and individuals will tend to share their knowledge, experiences and skills with other members of the organization.

    Keywords: Sense of organizational affiliation, employee orientation, Knowledge Sharing, public libraries
  • - Morshedi Tonekaboni * Pages 25-41
    Purpose

    The purpose of this study was to study the relationship between knowledge management and professional development and job performance of employees.

    Method

    The statistical population included 460 employees of Ilam University, and 210 people were selected as statistical samples using Kerjcie and Morgan tables. The present study was a correlational study and the required data were collected by library and field survey (questionnaire). The data collection tools included three knowledge management questionnaires, professional career development, and job performance. In order to determine the validity of the questionnaires, formal and content validity was used and to measure the reliability, Cronbach's alpha method was used. The calculated coefficient for the whole questionnaire was 0.967 and was confirmed. SPSS-22 statistical software was used to analyze the obtained data.

    Results

    The findings showed that there was a positive and significant correlation between knowledge management and job performance (r = 0.581) at 99%. Studies have also shown that there is a positive and significant correlation between knowledge management and professional development of employees (p = 0.056) at 99% level.

    Conclusion

    Managers should try to make their employees aware of the benefits of using knowledge management programs for organizational performance and themselves. Achieving this goal will both help job performance and affect the professional development of employees.

    Keywords: professional development, Job performance, Knowledge Management, University of Ilam
  • Maryam Tavosi *, Mohsen Haji Zeinolabedini Pages 43-73

    The present study offers a comparative analysis with exploration approach among university library websites in Iran and UnitedStates from standpoint user engagement via social medias such as Youtube,Facebook,Twitter and et al. Descriptive survey method using in this study. Websites composed of 21 academic university library websites in Iran and 16 academic university library websites in United states (37 websites) were investigated by direct observation using analytical database “similarweb“ during 3months (February up to April 2019).Findings showed that in UnitedStates 100% of the total university library websites, attracted users through social media compared to 19% in Iran . The number of users clicking or visiting the website of the university library via social media in Iran was 3% of the total number of users visiting the library's website. this figure in UnitedStates was up to 1%( Except MIT University libraries that number was 11%).Facebook, YouTube, Twitter, Reddit, Researchgate and Pinterest were the top media that university library websites in UnitedStates had user engagement through them.

    Keywords: Academic Libraries, Social Medias, Users Engagement, Digital Libraries
  • Soraya Zangeneh *, Amin Zare, Mahmoud Moradi Pages 75-109
    Aim

    The aim of this study is to survey the relationship between multilingual skills and information behavior of postgraduate students of Razi University.

    Methodology

    The research is an applied one that is conducted in a descriptive-analytical and survey method. The statistical population was all postgraduate students of Razi University who were studying in the second semester of the 2016-2017 academic year. Two-stage stratified sampling is used. The sample size was estimated by 365 Cochran's formula. The required data were collected using a researcher-made questionnaire. Data analysis done by SPSS software Version 23.

    Findings

    findings showed no significant relationship between multilingual skills and information behavior in general. Four variables including age, gender, level of education, and employment were studied. Only level of education and employment had significant and positive relationship on students' information behavior. But there was no significant relationship between familiarity with different languages and information behavior of postgraduate students of Razi University.Originality: By examining the effect of language on students' information behavior, it is possible to predict their information behavior and also to provide better information resources that they need, and avoid spending money on unused resources.

    Conclusion

    Students do not seem to be aware of the important power of language in their behavior, so it is necessary for students and universities to pay more attention to this issue. One of the solutions is to hold training classes and strengthen language skills, which can be held by universities and students themselves to take these courses outside the university.

    Keywords: Multilanguage Skills, Information behavior, Postegraduate Students, Razi University
  • Nayere Jafari Far Pages 111-137

    The purpose of this study is systematic reviewing of organizing metadata standards to find the status of researches in digital libraries. The research attempted to categorize them in terms of the functional area and role that they play in digital libraries. By identifying the statue studded standards, it is possible to determining the functional place of other standards that expanded in the digital library area and are functionally similar to covered standards in this research. In this way, systematic review used for study. By searching in databases, finally 42 research selected for final review. Findings showed that The organizing standards based on they role in digital library; could be classified in seven sections (include Resource description, Resource structure determination, Resource management, Resource content organization, Local format definition in digital library database management system, Semantic context and interoperability). Then a set of standards in each area identified (50 standards in total). The results finally showed that MARC with 60.5%, DC with 44.7% and OAI and MODS with 42.1% were the most known standards. Audio-MD, VIDEO-MD with 5.3% also were the most unknown.

    Keywords: Metadata standards, Information organization, Digital Library, systematic review
  • Golnessa Galyani-Moghaddam *, Ali Jalali Dizaji, Sakineh Azizi Pages 139-166
    Introduction

    This descriptive survey evaluates the digital libraries of Allameh Tabataba’i University and Tebyan Cultural Institute based on the Xie and Joo (2013) digital library evaluation criteria.

    Methodology

    A checklist was made based on information from 10 structural dimensions of digital library evaluation criteria. It was then set up as a researcher-made questionnaire based on the Xie and Joo digital library evaluation criteria. To collect data, questionnaires were distributed among librarians and users of the two digital libraries. Sixty-three valid responses were collected and analysed with SPSS software.

    Findings

    Findings showed that the two digital libraries were in a moderate condition in two dimensions (user engagement and context); and in good condition in the others. The findings of the inferential statistics show that there is no significant difference between users’ and employees’ viewpoints on the dimensions of the digital collection, interface design, context, preservation, and administration/sustainability. However, regarding information organization and services (level 0.01), the dimensions of technology and the effects on the user (level 02/0), there is a significant difference between the two systems in terms of the user engagement dimension with the relative superiority of Allameh Tabatabai digital library.

    Conclusion

    The results show that despite the differences in the type of these two libraries, there is not much difference between the studied dimensions (other than those mentioned in the findings), but in some dimensions, there is a slight difference between the respondents' opinions. It is seen with the relative and partial superiority of Allameh Tabatabai digital library.

    Keywords: Digital Library, Digital library Evaluation, Digital library of Allameh Tabataba’i University, Digital Library of Tebyan, Xie, Joo digital library evaluation criteria
  • Maziar Amirhosseini * Pages 167-205

    The strategic documents of Iran, such as the 20-year vision document, emphasize on establishing knowledge-based systems and development of the exchange of applied information. In addition, each of the governmental organizations and agencies is required to establish and operate knowledge-based and knowledge management systems regarding their missions and visions. The strategic documents emphasizes have been the main reason to focus on the development of knowledge-based systems in governmental organizations and agencies. On the other hand, the increase of demand in establishing knowledge management systems has caused of the formation of the new contractors, form public or private sectors, to develop the mentioned systems. The situation on credit allocation and consumption regard to legal comments on developing knowledge-based systems has been a main factor to accelerate the process of ordering knowledge-based systems and the establishment a showcase of the reality of knowledge management system. Creating incorrect, unbalanced and inconsistent as well as relying on non-standard knowledge-based systems and not paying enough attention to the national requirements in establishing of knowledge-based systems have created some micro and macro challenges. In order to remove these challenges, the establishment of the Supreme Council of Knowledge Management is suggested in fulfilling a national document on knowledge management system.

    Keywords: Knowledge Management, Governmental Sector, Micro, macro Challenges, Standardization, Supreme Knowledge Management Council of Iran