فهرست مطالب

راهور - پیاپی 34 (پاییز 1399)

مجله راهور
پیاپی 34 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی اسدامرجی*، علی یار احمدی صفحات 9-34
    زمینه و هدف

    امروزه تصادفات ترافیکی، یکی از مهم ترین عوامل مرگ و میر و  آسیب های های جانی و مالی در سراسر جهان هستند . از میان عوامل تاثیرگذار در سوانح ترافیکی، عامل انسانی به عنوان موثرترین عامل شناخته  شده است . نتایج مطالعات نشان می دهد که ادراک صحیح رانندگان از خطرات جاده ای، یکی از مهم ترین فاکتورهای انسانی میباشد .تا به حال، در مطالعات بسیاری به محاسبه و بررسی شاخص درک خطر رانندگان پرداخته شده است . با این وجود، تاکنون شاخصی جامع در خصوص ادراک خطر رانندگان، آن هم با تغییر تمرکز بر بعضی خصوصیات رفتاری و روان شنسی رانندگان  به طور هم زمان ساخته نشده است ؛  بنابراین در این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برخی خصوصیات فردی، رفتاری و روان  شناسی افراد بر میزان درک خطر رانندگی، شاخصی بدون بعد به عنوان شاخص درک خطر تعریف و محاسبه شده است .

    روش

    به منظور اندازه گیری مولفه های زمانی شاخص موردنظر، از ترکیب دستگاه شبیه ساز رانندگی و آزمون های رایانه   Flankerو Go-No Go استفاده شد.روابط بین متغیرهای مختلف و شاخص درک خطر رانندگان با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و به روش حداقل مجذورات جزیی موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مدل سازی،مهم ترین متغیرهای اثرگذار بر شاخص  درک خطر راننده، کنترل مهاری، خطای تشخیص جهت، تکانشگری شناختی، تکانشگری حرکتی، تکانشگری عدم برنامه ریزی،بی اعتنایی به قانون و خطا و لغزش بدست آمدند.همچنین با توجه به بررسی ها،  متغیرهای شب و روز، وضعیت ورزش کردن و شماره چشم رانندگان، بر میزان درک خطر آنها از نظر آماری معنادار به دست آمد. 

    نتیجه گیری کلی 

    نتایج این پژوهش و پژوهش های مشابه می  تواند به عنوان ابزاری ارزشمند در جهت بهبود برنامه های آموزشی و تبلیغاتی ایمنی ترافیک، در اختیار برنامه ریزان  باشد . ازجمله برنامه های کاربردی که بر اساس نتایج این مطالعه به منظور بهبود شاخص درک از خطر رانندگان  می توان به آن ها اشاره کرد، آموزش های روان شناسی و رفتاری هنگام دریافت گواهینامه و تمدید آن با  اولویت انواع تکانشگری و کنترل مهاری(برای حافظه)می باشد؛ ضمن اینکه می توان ارزیابی رفتار رانندگان با اولویت قانون مداری و دقت و آموزشهای مرتبط با آنها را برای دریافت اولیه و همچنین تمید گواهینامه در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تصادفات ترافیکی، عامل انسانی، شاخص درک خطر، شبیه ساز رانندگی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محمد پورمحمدتقی*، محمدرضا احدی صفحات 45-70
    زمینه و هدف

    بهبود در بهره وری و افزایش ایمنی در بخش های مختلف آزادراه ها به عنوان یک اولویت در جوامع حمل ونقلی شناخته می شود. با توجه به این مهم، سیستم کنترل سرعت مجاز متغیر، توجه بسیاری را به عنوان یکی از ابزارهای مفید جهت مدیریت جریان های ترافیکی در آزادراه ها به خود جلب نموده است. ازآنجایی که سیستم کنترل سرعت مجاز متغیر، توانایی پاسخگویی و اعمال تغییرات بر اساس شرایط مختلف ترافیکی و آب وهوایی را دارا است، می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای راهبرد های استاتیکی کنترل سرعت (تابلوهای ایستای کنترل سرعت) در راه ها باشد. این سیستم به منظور کاهش اختلاف سرعت و تطبیق جریان ترافیک در بخش های خطرناک راه ها، کاهش نرخ تصادفات جلو - عقب و افزایش ایمنی ترافیک طراحی گردیده است.

    روش

    در این پژوهش به لحاظ هدف و نوع کاربرد و برای تحلیل عملکرد مسیر از روش شبیه سازی استفاده شده است. این مطالعه جهت ارزیابی تاثیر سیستم کنترل سرعت مجاز متغیر در هنگام وقوع تصادفات رانندگی و انسداد مسیر در افزایش بهره وری حمل ونقل در آزادراه قم - تهران و با توجه به پارامترهای رفتاری رانندگان در ایران انجام و از طریق نرم افزار ایسمان مدل سازی شده است.

    یافته ها

    با توجه به اعمال سرعت 70 کیلومتر بر ساعت به عنوان حداکثر سرعت مجاز در کیلومتر 5 توسط تابلوی کنترل سرعت مجاز متغیر، به دلیل انسداد مسیر در بالادست در اثر وقوع تصادف، شاهد کاهش 4 ساعتی زمان سفر کل وسایل نقلیه در مدت زمان مدل سازی هستیم. به عبارت دیگر بر اساس نتایج شبیه سازی (تک کنترل سرعت مجاز متغیر)، میزان تاخیر 5/3 درصد، توقف 19 درصد ، زمان سفر 5/1 درصد و تولید آلاینده ها 5/1 درصد کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    استفاده از سیستم کنترل سرعت مجاز متغیر در مسیرهای حادثه خیز، تاثیر مثبتی در شاخص های تاخیر، زمان سفر، توقف و تولید آلاینده ها می گذارد. ازآنجاکه افزایش میزان بهره وری در تمامی سیستم ها دارای اهمیت است، می توان دریافت که استفاده از این سیستم در مسیرهای حادثه خیز، جهت افزایش ایمنی و بهبود عملکرد مسیر با توجه به کاهش میزان زمان سفر، مصرف سوخت، تصادفات ثانویه و تولید آلاینده ها بسیار حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: کنترل سرعت مجاز متغیر، تصادف، افزایش بهره وری، ایمنی، مدیریت ترافیک
  • فرشیدرضا حقیقی*، عباس شیخ فرد، شهربانو کاویان پور صفحات 71-100
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روز​افزون تعداد وسایل نقلیه و رشد نرخ تصادفات طی سالیان اخیر، ایمنی ترافیک بایستی بیش از گذشته مورد​توجه قرار گیرد. ازآنجایی که سرعت زیاد وسایل نقلیه همواره یکی از دلایل اصلی وقوع تصادفات می​باشد و همچنین تعداد زیادی از این تصادفات در نقاط پرحادثه رخ می​دهد، مدیریت سرعت در این نقاط با هدف کاهش سرعت اهمیت بسزایی در کاهش تصادفات و افزایش ایمنی دارد؛ بنابراین هدف این پژوهش، بررسی سرعت های وسایل نقلیه در اثر نصب تمهیدات ایمنی در یکی از نقاط محلی پرحادثه استان مازندران می​باشد.

    روش

    در این پژوهش، از تابلوها با توجه به نیاز منطقه و بر اساس دستورالعمل​های موجود استفاده شد. به منظور ارزیابی تاثیر این تابلوها بر سرعت وسایل نقلیه، مطالعات در دو بخش قبل و بعد از اجرای تمهیدات در منطقه موردمطالعه ازارک واقع در محور کندوان انجام شد. سپس برای بررسی تغییرات فصلی و افزایش دقت آماربرداری، برداشت های سرعت در نقاط کنترلی نیز انجام شد. یافته ها: مطالعه در این پژوهش، کاهش سرعت میانگین و 85 درصدی وسایل نقلیه را نشان داد. همچنین بیشترین کاهش میانگین سرعت به تفکیک وسایل نقلیه سبک و سنگین، به ترتیب 78/4 و 32/4 در فاصله 75 متری از محل تابلوی اول گزارش شد. همچنین ارزیابی تغییرات میانگین داده های در مطالعات قبل و بعد استفاده شد. نتیجه گیری: نتایج بیانگر تغییرات معنادار در بین داده های دو جامعه بود. علاوه براین، تاثیر تابلوها بر کاهش سرعت وسایل نقلیه در بین خودروهای سبک، نسبت به سنگین  بیشتر بود.

    کلیدواژگان: تمهیدات ایمنی، نقاط پرحادثه، آرام سازی، ترافیک، سرعت
  • حسین قره بیگلو، بهجت آب چر*، رافعه فیضی ایلخچی صفحات 101-125
    زمینه و هدف

    پیاد ه سازی اثربخش و کارآمد مدیریت دانش مستلزم تامین زیرساخت هایی است که در میان آن ها، فرهنگ سازمانی مناسب از جایگاه خاصی برخوردار است. لذا سازمان ها نیازمند نوعی فرهنگ هستند که در خلق و تسهیم دانش به آنان کمک کند. فرهنگ دانایی مبین ارزش ها و باورهایی است که فعالیت های مدیریت دانش را در یک سازمان تسهیل و تشویق می کنند. به این منظور، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین نقش فرهنگ دانایی با اثربخشی سازمانی کارکنان راهور تهران بزرگ اجرا گردیده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، جزو پژوهش های کاربردی و از نظر ماهیت، جزو پژوهش های توصیفی از نوع هم بستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان راهور تهران بزرگ در شهریورماه 1398 است که با استفاده از روش های نمونه گیری تصادفی خوشه ای 180 نفر به عنوان نمونه آماری موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته فرهنگ دانایی و اثربخشی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین فرهنگ دانایی و ابعاد آن با اثربخشی سازمانی کارکنان راهور تهران بزرگ رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. ضریب همبستگی مولفه های اعتماد، سیستم پاداش و انگیزه، دیدگاه فردی کارکنان، فضای بازسازمانی، تعاملات اجتماعی کارکنان، تعهد سازمانی کارکنان، قدرت کارکنان، آزادی عمل در برابر کنترل و حمایت مدیران ارشد با متغیر اثربخشی سازمانی به ترتیب برابر 23/0، 25/0، 33/0، 41/0، 48/0، 40/0، 55/0، 26/0 و 34/0 می باشند که همگی در سطح 01/0 معنادار می باشند.

    نتیجه گیری

    ارتقای سطح آگاهی از فرهنگ دانایی و ابعاد فرهنگ دانایی می تواند به عنوان کلید اصلی در بهبود و ارتقای اثربخشی سازمانی موردتوجه مسیولان امر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ دانایی، مولفه های فرهنگ دانایی، اثربخشی سازمانی، کارکنان راهور تهران بزرگ
  • محمدحسن یزدانی*، ابراهیم فیروزی مجنده، سینا فیض الله زاده اردبیلی صفحات 126-155
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روزافزون تعداد خودروهای شخصی و متعاقب آن، افزایش مشکلات ترافیکی و خاصه تصادفات ترافیکی و تحمیل هزینه های گزاف جانی و مالی به جوامع شهری، شناسایی نقاط و نواحی حادثه خیز ترافیکی به منظور انجام برنامه های عملی در راستای کاهش و یا به حداقل رساندن میزان تصادفات ترافیکی و ارتقای سطح ایمنی سامانه حمل ونقل شهری اهمیت زیادی داشته و به همین نسبت عدم پیش بینی دقیق نقاط پرخطر و عدم توجه به شاخص های زمینه ساز تصادف می تواند هزینه را برای بخش عمرانی و مدیریتی کشور روزبه روز افزایش دهد.

    روش

    ازاین رو پژوهش حاضر به روش توصیفی - اسنادی و با ماهیتی کاربردی و با هدف شناسایی مولفه های تاثیرگذار در بروز حوادث ترافیکی شهر اردبیل و مدل سازی و پیش بینی میزان وقوع حوادث ترافیکی به نگارش درآمده است. به منظور گردآوری آمار و اطلاعات موردنیاز پژوهش، از روش کتابخانه ای و به منظور تجزیه وتحلیل داده های فضایی نیز از نرم افزارهای ARCGIS 10.4 و Geoda استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج بررسی های صورت گرفته در پژوهش حاضر بیانگر وجود الگوی خوشه ای در پراکنش فضایی تصادفات ترافیکی شهر اردبیل می باشد. این تصادفات در جهت جغرافیایی شمال غربی - جنوب شرقی، به مرکزیت ثقل هسته مرکزی شهر اردبیل توزیع پیدا کرده است؛ به طوری که کانون های اصلی وقوع تصادفات نیز در این محدوده واقع شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از سنجش خودهمبستگی فضایی متغیرهای پژوهش با میزان بروز تصادفات ترافیکی بیانگر آن است که بین متغیرهای تراکم ایستگاه های اتوبوس، تراکم فضاهای با بافت ارگانیک، تراکم کاربری های جاذب سفر، تراکم جمعیت، تراکم راه های دسترسی و سرعت تردد وسایط نقلیه در شبکه معابر شهر اردبیل و میزان وقوع تصادفات ترافیکی این شهر، همبستگی فضایی مثبت و معنی دار برقرار بوده و بین متغیرهای ضریب مالکیت خودرو شخصی، فاصله از تقاطع های اصلی شهر و حجم تردد وسایط نقلیه با میزان وقوع تصادفات ترافیکی، همبستگی فضایی منفی و معنی دار برقرار است. همچنین نتایج به دست آمده از مدل GWR نیز نشانگر قابلیت بالای متغیرهای مستقل مورداستفاده در پژوهش ، در تبیین میزان تغییرات وقوع تصادفات ترافیکی در سطح شبکه معابر و محلات شهری اردبیل بوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تصادفات رانندگی، حمل ونقل شهری، مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی و شهر اردبیل
  • اکبر رضازاده*، ملک حسین امینی، احمدرضا اسماعیلی صفحات 156-185
    زمینهوهدف

    کاهش سوانح ترافیکی به علل و عوامل متعددی بستگی دارد؛ رعایت قوانین، بالابودن ضریب ایمنی معابر و موتورسیکلت، برخی از این عوامل هستند؛ اما در این میان، چگونگی مدیریت پلیس ترافیک در این بخش، بدون تردید، نقش بی بدیلی را به عهده دارد. هدف اصلی این پژوهش، شناخت تاثیر مدیریت راهنمایی و رانندگی در کاهش سوانح ترافیکی رانندگان موتورسیکلت در استان کرمانشاه است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، مدیران راهور استان کرمانشاه با مدارج تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد با حجم 90 نفری می باشد که به صورت تمام شمار موردمطالعه قرار گرفته اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بوده است که روایی آن از طریق صوری و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ با ضریب 80 درصد محاسبه شده و موردتایید قرار گرفته است. برای تحلیل یافته از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها

    آموزش فرهنگ ترافیک به ترتیب با 3/53 و 1/41 درصد به میزان خیلی زیاد و زیاد با میانگین 47 درصد، اعمال قانون برای کاهش سوانح ترافیکی رانندگان موتورسیکلت با 8/57 و 2/32 با میانگین 45 درصد و اعمال نظارت و کنترل پلیس با 2/32 و 4/54 با میانگین 43 درصد بیشترین میزان تاثیر را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    مقوله ارتقای فرهنگ ترافیک موتورسواران به عنوان یک امر مهم باوجود اینکه به طور جامع موردتوجه متولیان امر ترافیک قرار نمی گیرد، با اختصاص بیشترین میزان تاثیرگذاری، شایسته توجه اساسی و مداوم ذی نفعان به منظور کاهش سوانح ترافیکی می باشد. شاخص بارز بالابردن هزینه های ارتکاب تخلف، افزایش مبالغ جریمه های متخلفین و اعمال قانون با قاطعیت به منظور نهادینه سازی آن در جامعه می باشد. باوجود حضور پلیس در جاده ها و شهرهای کشور که باعث تقویت بازدارندگی و پیشگیری از سوانح می گردد، نیاز به تقویت بیش ازپیش نظارت های فیزیکی و هوشمندانه پلیس از طریق تجهیزات نوین احساس می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت راهنمایی و رانندگی، سوانح ترافیکی، آموزش فرهنگ ترافیک، نظارت و کنترل ترافیک، اعمال قانون و مقررات
  • جواد منظمی تبار* صفحات 176-206
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت نقش فاوا در مناطق مرزی و تغییرات و واکنش هایی که فاوا در شهرهای کوچک و روستاهای واقع در مناطق مرزی می تواند داشته باشد، هدف این پژوهش، بررسی نقش عوامل اجتماعی مرتبط با پذیرش و به کارگیری فاوا در بین کارکنان پلیس راهور در مناطق مرزی خراسان جنوبی می‎باشد.

    روش

    این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری موردمطالعه، کلیه کارکنان پلیس راهور در استان خراسان جنوبی می‎باشد که از بین آن ها، یک نمونه 170 نفری به روش تصادفی طبقه‎ای و از نوع متناسب انتخاب گردید. برای جمع‎آوری داده‎ها از پرسشنامه محقق ساخته با طیف پنج گزینه ای لیکرت استفاده شد که روایی آن با نظرات ده نفر (پنج استاد و پنج نفر از کارشناسان مربوطه) پس از انجام اصلاحات لازم تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 85 درصد محاسبه گردیده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده بیانگر آن است که متغیرهای مفیدبودن، سهولت استفاده، نوع شغل، بهره مندی از کانال های ارتباطی و میزان آموزش کارکنان پلیس راهور در زمینه رایانه و اینترنت در میزان پذیرش و به کارگیری فاوا تاثیر داشته اند؛ اما بین متغیرهای میزان تحصیلات و پایگاه اجتماعی - اقتصادی کارکنان و پذیرش و به کارگیری فاوا، رابطه معناداری به دست نیامد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که دو عامل آموزش و کانال های ارتباطی می‎توانند نقش مفید و موثری در تغییر فکر کارکنان پلیس راهور ایفا کرده و آن ها را به سمت فناوری های جدید بکشانند.

    کلیدواژگان: فناوری های اطلاعات و ارتباطات، مفیدبودن، سهولت استفاده، نوع شغل، بهره مندی از کانال های ارتباطی، کارکنان راهور، آموزش، پایگاه اجتماعی - اقتصادی
|
  • Morteza Asadamraji, Ali Yar ahmadi Pages 9-34
    Background and Aim

    Today, traffic accidents are one of the most important causes of death and personal and financial injuries worldwide. Among the influential factors in traffic accidents, the human factor is known as the most effective factor. The results of studies show that drivers' correct understanding of road hazards is one of the most important human factors. However, many studies have calculated and examined the drivers’ risk perception index. However, so far no comprehensive indicator of drivers’ risk perception has been developed, focusing on changing some behavioral and psychological characteristics of drivers at the same time. Therefore, in this study, with the aim of investigating the effect of some personal, behavioral and psychological characteristics of individuals on the level of perception of driving risk, a dimensionless index has been defined and calculated as an index of risk perception.

    Method

    a combination of driving simulator and Flanker and Go-No Go computer tests were used in order to measure the time components of the desired index. Relationships between different variables and drivers' risk perception index were investigated using structural equation modeling by the method of partial least squares. Findings and

    Conclusion

    Based on the modeling results, were obtained the most important variables affecting the driver risk perception index, inhibitory control, direction recognition error, cognitive impulsivity, motor impulsivity, unplanned impulsivity, disregard for law and error and slip. Also, according to the studies, the effect of day and night variables, exercise status and the number of drivers' eyes on their perception of risk was statistically significant. The results of this study and similar studies can be a valuable tool for policy makers to improve traffic safety training and advertising programs. including the applicable programs that can be mentioned based on the results of this study in order to improve the drivers' risk perception index are psychological and behavioral trainings when receiving a license and extending it with priority on types of impulsivity and inhibitory control (for memory). In addition, it is possible to evaluate the behavior of drivers with the priority of legality and accuracy and training related to them for the initial receipt as well as the renewal of the license.

    Keywords: Traffic Accidents, Human Factor, Risk Perception Index, Driving Simulator, Structural Equations Modeling
  • Mohammad Pourmohammadtaghi, Mohammadreza Ahadi Pages 45-70
    Background and aim

    Improving operational efficiency and safety on freeway segments has long been recognized as a priority in traffic communities. The variable speed limit (VSL) has received increasing attention and is recognized as one of the most promising tools to manage traffic flows in freeway. Because of its ability to properly respond to real-time traffic fluctuations, VSL control has shown that it can replace conventional static speed limit strategies. The VSL was initially designed to reduce speed differences and harmonize traffic flow on hazardous freeway segments, to lower rear-end collision rates, and to improve traffic safety.

    Method

    This study used data collected from Qom-Tehran freeway for its case study, according to the driver behavioral parameters in Iran to evaluate the effectiveness of the proposed VSL control system by AIMSUN.

    Results

    Considering the speed of 70 km/h as the maximum speed at kilometre 5 by the VSL, due to blockage in the upstream, there is a 4-hour reduction in vehicles total travel time over the modeling period. In other words, based on the simulation results (single VSL), the Delay, Stop, Travel time and Pollutant Production Respectively was fell by 3.5%, 19%, 1.5% and 1.5%.

    Conclusion

    Using VSL system in accident prone routes has positive effects on the indicators of Latency, Travel time, Stops and Pollutant emissions. As increasing productivity is important in all systems, it can be seen that the using this system in accident prone routes is very important to increase safety and improve the route performance due to reducing Travel time, Fuel consumption, Secondary accidents and Pollutant emissions.

    Keywords: VSL, Accident, Efficiency, Safety, Traffic Management
  • Farshid reza Haghighi, Abbas SHeykh fard, SHahrbanoo Kaviyan poor Pages 71-100
    Background and aim

    Due to the increasing number of vehicles and the growth of accident rates in recent years, traffic safety should be considered more than ever. Since the high speed of vehicles is always one of the main causes of accidents and also a large number of these accidents occur in accidental areas, speed management in these areas with the aim of reducing speed is very important in reducing accidents and increasing safety; Therefore, the purpose of this study is to investigate the speeds of vehicles due to the installation of safety measures in one of the most accidental local areas of Mazandaran province.

    Method

    In this study, boards were used according to the needs of the region and based on existing instructions. In order to evaluate the effect of these signs on the speed of vehicles, studies were conducted in two sections before and after the implementation of measures in the study area of Azarak located in the axis of Kandovan. Then, velocity perceptions were performed to check the seasonal changes and increase the accuracy of the census at the control points.

    Findings

    The study in this study showed a decrease in average speed of 85% of vehicles. Also, the highest decrease in average speed by separating light and heavy vehicles,4.78 and 4.32, respectively were reported at a distance of 75 meters from the location of first sign. Evaluation of mean data changes was also used in before and after studies.

    Conclusion

    The results showed significant differences between the data of the two communities. In addition, the effect of the signs on the deceleration of vehicles among light vehicles was greater than that of heavy vehicles.

    Keywords: Safety measure, s accidental points, Traffic calming, Traffic, Speed
  • hoseyn GHareh bigloo, Behjat Abchar, Rafeae Feyzi ilekhchi Pages 101-125
    Background and aim

    Effective and efficient implementation of knowledge management requires the provision of infrastructure, among which the appropriate organizational culture has a special place. Therefore, organizations need a culture that helps them create and share knowledge. Knowledge culture reflects the values and beliefs that facilitate and encourage knowledge management activities in an organization. For this purpose, the present study was conducted to investigate the relationship between the role of knowledge culture and organizational effectiveness of Traffic police employees in Great Tehran.

    Method

    The present study is practical research in terms of purpose and a descriptive research in type of correlation in terms of nature. The statistical population of the present study includes all traffic police employees of Greater Tehran in September 2017, which 180 people was studied as a statistical sample using cluster random sampling methods. Data collection tool was a researcher-made questionnaire of knowledge culture and effectiveness.

    Findings

    Research Findings showed that there is a positive and significant relationship between knowledge culture and its dimensions with the organizational effectiveness of traffic police employees of Great Tehran. Correlation coefficient of trust components, reward and motivation system, employees 'personal views, reorganization space, employees' social interactions, employees 'organizational commitment, employees' power, freedom of action against control and support of senior managers with organizational effectiveness variable are equal to 0/23,. 0/25, 0/33, 0/41, 0/48, 0/40, 0/55, 0/26, and 0/34, respectively ,all of which are significant at the level of 0.01.

    Conclusion

    Improving the level of knowledge of knowledge culture, and the dimensions of knowledge culture can be considered by authorities as the main key in improving and promoting organizational effectiveness

    Keywords: Knowledge culture, components of knowledge culture, organizational effectiveness, Traffic police employees of Great Tehran
  • mohammadhasan yazdani, Ebrahim firouzi mejandeh, Sina Faizollahzadeh Ardabili Pages 126-155
    Background and aim

    Due to the daily increasing number of private cars and consequently increase in traffic problems, especially traffic accidents and the imposing exorbitant human and financial costs on urban communities, is very important to identify traffic accidental points and areas in order to carry out practical plans to reduce and or minimizing the rate of traffic accidents and improving the safety level of the urban transportation system, and in the same way, not accurately predicting high-risk points and not paying attention to the underlying indicators of the accident, can increase cost of construction sector and the country's management day by day.

    Method

    Therefore, the present study, which is practical in method of descriptivedocumentary and nature, has been written with the aim of identifying the effective components in the occurrence of traffic accidents in Ardabil city and modeling and predicting the occurrence of traffic accidents. the library method has been used in order to collect statistics and information required for research, and ARCGIS 10.4 and Geoda software have been used in order to analyze spatial data.

    Findings

    The results of the studies conducted in the present study indicate the existence of a cluster pattern in the spatial distribution of traffic accidents in Ardabil. These accidents are geographically distributed in the northwest-southeast direction to the center of gravity of central core of Ardabil city. so that the main centers of occurrence of accidents are located in this area. In fact, it can be said that the main centers of traffic accidents in Ardabil city were mostly corresponding to the geographical location of Imam Hossein Square (Tazeh Square), part of Imam Khomeini Street (between Fajr Square (Bazaar) to the Gandarmery intersection), Ghiam Square, Mobarezan Square and the distance between these intersections, the first Bani-Hashem Highway (Moghan Road), Darupakhsh Street, Madar Square, the distance between Mobarezan Square (Meshgin Gate) to Saadi Square (Shohada Highway), the distance between Isar Square And Besat Square, Tohid Square, distance between Mojez and Molayosef and Hakim Nezami Square. In fact, the mentioned intersections and passages are considered as hot spots of traffic accidents and in other words, the highest number of occurrence of accidents compared to the adjacent areas has been observed in these places.

    Conclusion

    The results obtained from measuring the spatial autocorrelation of research variables with the incidence of traffic accidents indicate that a positive and significant spatial correlation is established between the variables of bus stations density, density of spaces with organic texture, density of adsorbent land uses, population density, access road density and speed of vehicles traffic in road network of Ardebil city and the rate of occurrence of traffic accidents in this city, and There is a significant and negative spatial correlation between the variables of personal car ownership coefficient, distance from the main intersections of the city and the volume of vehicle traffic with the incidence of traffic accidents. Also, the results obtained from the GWR model indicate the high capability of the independent variables used in the research, in explaining the rate of changes in the occurrence of traffic accidents in the network of roads and urban areas of Ardabil.

    Keywords: Spatial analysis, traffic accidents, urban transportation, geographical weight regression model Ardabil city
  • Akbar Reza zadeh, Malek Hoseyn Amini, Ahmad reza Esmaeili Pages 156-185
    Background and aim

    The aim of this study was to identify and describe the effect of traffic management components in reducing traffic accidents of motorcyclists in Kermanshah province.

    Method

    This research is practical in terms of purpose and performed by descriptive-survey method. The statistical population of the study includes traffic police managers of Kermanshah province who have been studied in full. The data collection tool was a researcher-made questionnaire.

    Findings

    Traffic culture training with very high and high, with 84.1%, law enforcement and regulations with 76.4% and enforcement of police supervision and control with 71.7%, respectively, have the greatest impact on reducing traffic accidents of motorcyclists.

    Conclusion

    the category of Promoting the traffic culture of motorcyclists as an important issue is not comprehensively considered by the traffic authorities, however, by allocating the maximum amount of impact, it deserves the basic and continuous attention of stakeholders in order to reduce traffic accidents. Despite the presence of the police on the roads and cities of the country, which strengthens deterrence and prevention of accidents, there is a need to further strengthen the physical and intelligent monitoring of the police through new equipment.

    Keywords: Traffic Management, Traffic Accidents, Traffic Culture training, Traffic Monitoring, Contro, Law Enforcement, Regulations
  • javad monazami tabar Pages 176-206
    Background and aim

    Given the importance of the role of ICT in border areas and the changes and reactions that ICT can have in small towns and villages located in border areas, the purpose of this study was to investigate the role of social factors related to ICT acceptance and use among traffic police personnel in border areas of South Khorasan.

    Method

    This study is a descriptive in terms of survey and the statistical population studied is all traffic police personnel in South Khorasan province. From among them, a sample of 170 people was selected by stratified random method and ff the proportional type. a researcher-made questionnaire with a five-point Likert scale was used to collect the data, , the validity of which was confirmed by the opinions of ten people (five professors and five relevant experts) after making the necessary corrections. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha test of 85%.

    Findings

    The obtained results indicate that the variables of usefulness, ease of use, type of job, use of communication channels and the amount of training of traffic police personnel in the field of computer and Internet have affected the rate of acceptance and use of ICT; However, no significant relationship was found between the variables of education level and socio-economic status of employees and acceptance and use of ICT.

    Conclusion

    The results show that two factors of education and communication channels can play a useful and effective role in changing the mindset of traffic police personnel and leading them to new technologies

    Keywords: ICT, usefulness, ease of use, type of job, use of communication channels, Traffic Police personnel, education, socio-economic status