فهرست مطالب

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:2 Issue: 4, Spring 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین صادقی راد*، سید رضا موسوی صفحات 1-20
    جمهوری اسلامی ایران یک کشور اسلامی و مستقل است که بر اساس ایدیولوژی اصیل اسلام٬ آزادی احزاب را در چارچوب قانون اساسی (ماده٬ 26) به رسمیت شناخته است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ٬1357 دو جریان عمده "اصلاح طلبی" و "اصول گرایی" شکل گرفت. به نظر می رسد "اصلاح طلبی" برای ملت ایران یک موضوع چالش برانگیز باشد٬ زیرا اینطور وانمود می شود که بر اساس ایدیولوژی غربی است. این تحقیق به منظور زدودن هر ابهامی در این مورد برای کمک به سیاسیون٬ محققین و عامه مردم انجام شده است.این تحقیق با این مسئله که معیارهای امام خامنه ای برای "اصلاح طلبی" در ایران کدامند؟ و نیز این فرضیه که امام خامنه ای بر اساس معیارهای خاصی، بر اصلاح طلبی در ایران تایید دارند به پژوهش پرداخته است. برای انجام تحقیق اندیشه های سیاسی امام خامنه ای مضبوط به صورت مکتوب که شامل "اصلاح طلبی" بود از سایت رسمی ایشان انتخاب و جمع آوری شد. متون گردآوری شده بر اساس "تحلیل گفتمان" برای استخراج و مشخص نمودن معیارهای "اصلاح طلبی" در ایران تجزیه و تحلیل شد که ثمرات آن عبارتند از: "اصلاح طلبی" برای کشور لازم و ضروری است و باید در کشور اجرا شود؛ "اصلاح طلبی" باید ارزش مدار و بر اساس اصول اسلام و انقلاب باشد؛ "اصلاح طلبی" باید دقیق برای تعین اهداف تعریف شود؛ "اصلاح طلبی" باید از یک مرکز مقتدر و هوشیار بر اساس قانون اساسی سازمان دهی و کنترل شود؛ اصلاحات باید جامعیت و هماهنگی داشته باشد و در تمام زمینه ها  در جامعه انجام شود؛ "اصلاح طلبی" باید از یک مرکز مقتدر و متنفذ برای پرهیز از بی رویگی کنترل شود و اصلاحات باید در چارچوب قانون اساسی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اصلاح طلبی٬ امام خامنه ای٬ ایران٬ معیارها
  • اویس ارشادیان*، حبیب الله فاضلی صفحات 21-44

    این پژوهش به بررسی جایگاه گفتمان های "اسلام سیاسی فقاهتی" و "اسلام سیاسی لیبرال" در "مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران" در سال 1358 ه.ش می پردازد. هدف این تحقیق، فهم بهتر محل نزاع بین گفتمان های ذکر شده در باب پیش نویس قانون اساسی است تا از این طریق بتوان به شناخت بهتری از گفتمان های مذکور و قانون اساسی دست یافت. در واقع پرسش اصلی پژوهش این است که محل نزاع گفتمان های مورد نظر در قبال پیش نویس در مجلس بررسی نهایی قانون اساسی ج.ا.ا چه بوده است؛ برای پاسخ به این پرسش، مشروح مذاکرات "مجلس بررسی نهایی قانون اساسی" و خاطرات و مصاحبه های نمایندگان این مجلس و کسانی که در روند تهیه پیش نویس قانون اساسی نقش داشتند، با استفاده از نظریه گفتمان لاکلا و موفه مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین در "مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران" که "مجلس خبرگان قانون اساسی" نیز نامیده می شود، گفتمان اسلام سیاسی لیبرال با تاکید بر مفاهیمی مانند آزادی، حاکمیت ملی و حکومت قانون در مقابل گفتمان اسلام سیاسی فقاهتی که بر "ولایت فقه و فقیه" بر جامعه، اسلامی سازی جامعه و برپا داشتن حدود و قوانین الهی تاکید می کرد، قرار گرفت؛ اما در نهایت گفتمان اسلام سیاسی فقاهتی به دلیل در دست داشتن اکثریت مطلق کرسی های مجلس بررسی نهایی قانون اساسی و فضای انقلابی حاکم بر جامعه و مجلس بررسی نهایی قانون اساسی، توانست قانون اساسی را بر اساس گفتمان خود تدوین و تصویب کند.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، قانون اساسی 1358، مجلس بررسی نهایی قانون اساسی، گفتمان اسلام سیاسی، گفتمان اسلام سیاسی لیبرال
  • علی عسگری یزدی*، عباس موسوی هاشمی صفحات 45-66
    اومانیسم بنیادی ترین ایده تمدن مدرن غرب است. شاید اساسی ترین ریشه تضاد غرب مدرن با انقلاب اسلامی ایران در ماهیت اومانیستی مدرنیته پنهان باشد؛ زیرا نگاه محوری غرب مدرن در همه ابعاد زندگی انسان گرایانه و انسان دوستانه است نه خداگرا. این مقاله به همین دلیل سکولار است. بنابراین ، با تشریح اومانیسم ، این مقاله نظر انتقادی نسبت به آن خواهد داشت. با مرور انسان گرایی، دو مفهوم نمایش داده می شود: گاه به معنای این است که حقوق انسانها به رسمیت شناخته می شود، حفظ می شود و کرامت آنها مورد توجه قرار نمی گیرد و گاهی به معنای تعلق اهمیت اصلی به انسان در هر زمینه ای است. تفسیر اول احتمال انتقاد از اومانیسم را کاهش می دهد و فقط به عنوان یک واقعیت بیرونی در گذشته و زمان حال، انسان را به نمایش می گذارد. بر این اساس، استفاده از اصطلاح اومانیسم در خارج از حیطه زندگی خود و همراه با ضمایم مانند اسلامی و غیره غیر ضروری و حتی جعلی و نادرست است. در تعبیر دوم ، اومانیسم از دو جنبه قابل پرورش است. اول از نظر مکتب فکری داخل و دوم از دیدگاه مکتب فکری. خود تضاد درونی (چه در بعد تیوری و چه در بعد عملی) ، اساسی ترین تقصیری است که مکتب فکری انسان محور را با بحران مواجه کرده است. گسترش ناعادلانه اومانیسم به خارج از زندگی آن نیز اساسی ترین انتقاد مکتب فکری را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: اومانیسم، انسان گرایی، خداگرایی، فردگرایی، اومانیسم سکولار، اومانیسم دینی
  • حسین خانی*، محمدجعفر جوادی ارجمند صفحات 67-86

    بنیان‏گذاری و مدیریت نظام تازه تاسیس جمهوری اسلامی ایران، مبتنی بر بنیان‏های فکری امام‏خمینی(ره) شامل خدامحوری، تکلیف‏گرایی و تلازم دیانت و سیاست، باعث شکل‏گیری الگوی سیاسی خاصی پیرامون دلالت های متعالی اسلام، توسط ایشان گردید. به عقیده امام (ره) اسلام از هیچ چیز غافل نیست و فقه، تیوری واقعی و کامل اداره انسان و جامعه از گهواره تا گور است. بر این اساس، فقه کارکردهای مفید و موثری دارد که به دلیل ریشه‏های وحیانی آن، قدرت تشخیص مصلحت امت و منفعت ملت را خواهد داشت. بدین‏سان، در مواضع عملی امام (ره) در اثناء و پس از تشکیل حکومت اسلامی، شاهد ایجاد ساختارهای سیاسی متناسب با فرامین اسلامی به منظور تامین مصالح جامعه هستیم. در این نوشتار با بررسی تجربه دهه نخست مدیریتی در دوره تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران، برای سیاست‏ورزی امام خمینی (ره) می‏توان پنج شاخص «شکل‏دهی به سازمان سیاسی حکومت»، «تدوین قانون اساسی»، «مدیریت رخداد تسخیر سفارت امریکا و تعبیر انقلاب بزرگ‏تر»، «هدایت و رهبری دفاع مقدس» و «تاسیس مجمع تشخیص مصلحت نظام» را مطرح نمود که نشان‏دهنده سیاست ‏ورزی بنیان‏گذار جمهوری‏ اسلامی در عرصه سیاست داخلی است.

    کلیدواژگان: امام ‏خمینی (ره)، تلازم سیاست و دیانت، سیاست ‏ورزی، جمهوری اسلامی، قانون ‏اساسی
  • افسانه ترکاشوند، محمود قیوم زاده* صفحات 87-110
    ولایت مطلقه فقیه از مهمترین مفاهیم در فقه شیعه به شمار می رود که پایه اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران است و التزام به اجتهاد ولایت مطلقه فقیه در زمان و مکان حاضر امری منطقی است. لفظ ولایت از واژه هایی است که علاوه بر کاربرد لغوی در حوزه های دیگری همانند، فقه، عرفان، کلام و... به کار رفته است. موضوع ولایت فقیه از جمله مباحث فقهی است که به تفصیل بیان شده و در قرآن نیز خود لفظ و مشتقاتش 233 با تکرار شده است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که آیا ارتباطی بین ولایت مطلقه فقیه با نقش زمان و مکان در اجتهاد وجود دارد؟ این پژوهش به روش توصیفی، تحلیلی و با بهره گیری از منابع معتبر به بررسی چگونگی ارتباط ولایت مطلقه فقیه با نقش زمان و مکان در اجتهاد پرداخته است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد دیدگاه فقهای شیعه در مورد ارتباط ولایت مطلقه فقیه با نقش زمان و مکان از نظر تعریف مسئله متفاوت است اما از نظر مفهوم دارای یک مصداق واحد است.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، امام خمینی، زمان و مکان، اجتهاد
  • علی باقری دولت آبادی*، مهدی بیگی، عایشه شول صفحات 111-131
    طی چهار دهه گذشته حزب الله موفق گردیده موفقیت های گسترده ای در عرصه سیاسی و نظامی لبنان کسب نماید. این در حالی است که این گروه پیوسته تحت فشار خارجی و نیز توطیه های داخلی برای تضعیف ساختن آن بوده است. سوال اصلی که مطرح می شود این است که حزب الله چگونه توانسته بر این مشکلات فایق آید؟ و نقش جمهوری اسلامی ایران در این خصوص چه بوده است؟ فرضیه پژوهش به توجه حزب الله به تقویت قدرت نرم خود و نیز تاثیر الگوبخشی انقلاب اسلامی در موفقیت های حزب الله تاکید دارد. یافته های پژوهش که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به دست آمده، نشان می دهد حزب الله لبنان با تکیه بر مفاهیم لطف و نصرت الهی، فرهنگ مقاومت، جهاد و شهادت، جایگاه معنوی رهبری و اصل ولایت فقیه، شجاعت و مقاومت در برابر دشمن خارجی، نهضت خدمت رسانی به مناطق محروم و استفاده صحیح از رسانه برای تصویرسازی، به تقویت بعد نرم قدرت خود پرداخته است. بر این اساس قدرت نرم حزب الله پیوسته بازتولید شده و در کنار قدرت سخت به عامل محبوبیت این گروه تبدیل گردیده است. به همین خاطر بخش عمده ای از تلاش غرب پس از ناکامی در خلع سلاح حزب الله، به خنثی سازی قدرت نرم آن در منطقه معطوف گشته است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، لبنان، حزب الله، اسرائیل، انقلاب اسلامی ایران، سید حسن نصرالله
|
  • Hussain Sadeghi Rad *, Sayyed Reza Mousavi Pages 1-20
    The Islamic Republic of Iran, as an Islamic and independent country on the original ideology of Islam, announced freedom of political parties within the Constitution (Act, 26). After the Islamic Revolution victory in 1979, two main political fronts formed, "Principlism Front and Reformism Front." Reformism seems a challenging issue to the Iranian nation as it may appear adopted on the Western ideology. The present study aimed to remove any ambiguity on this issue to help politicians, scholars, and ordinary people. To this aim, the following question should answer: what are Ayatollah Khamenei's criteria for Reformism in Iran? Moreover, the research hypothesis was that Ayatollah Khamenei approves of Reformism in Iran based on some defined criteria. For the analysis, the political thoughts of Ayatollah Khamenei were recorded as written texts which contained the word Reformism and selected and obtained from the following official Website. The collected documents analyzed through Discourse Analysis to elicit and specify the criteria for Reformism in Iran. The results indicated that: Reformism is essential and required, and has to implement in the country; Reformism should be value directed and comply with principles of Islam and the Revolution; the exact definition of Reformism is needed to specify the goals; the Reformism should be organized and controlled from a powerful and aware center according to Constitution foundation; comprehensiveness and concordance, reforms have to implement in all areas in the society synchronically; a tolerable and influential center should control the Reformism to avoid immethodically, and the structure of the Constitution has to protect in Reformism issues.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Iran, Criteria, Reformism
  • Oveys Ershadian *, Habiballah Fazeli Pages 21-44

    The Islamic Republic of Iran, as an Islamic and independent country on the original ideology of Islam, announced freedom of political parties within the Constitution (Act, 26). After the Islamic Revolution victory in 1979, two main political fronts formed, "Principlism Front and Reformism Front." Reformism seems a challenging issue to the Iranian nation as it may appear adopted on the Western ideology. The present study aimed to remove any ambiguity on this issue to help politicians, scholars, and ordinary people. To this aim, the following question should answer: what are Ayatollah Khamenei's criteria for Reformism in Iran? Moreover, the research hypothesis was that Ayatollah Khamenei approves of Reformism in Iran based on some defined criteria. For the analysis, the political thoughts of Ayatollah Khamenei were recorded as written texts which contained the word Reformism and selected and obtained from the following official Website. The collected documents analyzed through Discourse Analysis to elicit and specify the criteria for Reformism in Iran. The results indicated that: Reformism is essential and required, and has to implement in the country; Reformism should be value directed and comply with principles of Islam and the Revolution; the exact definition of Reformism is needed to specify the goals; the Reformism should be organized and controlled from a powerful and aware center according to Constitution foundation; comprehensiveness and concordance, reforms have to implement in all areas in the society synchronically; a tolerable and influential center should control the Reformism to avoid immethodically, and the structure of the Constitution has to protect in Reformism issues.

    Keywords: Rule of Jurist, The 1979 Constitution, The Council for Final Review of the Constitution, The Discourse of Jurist Political Islam, The Conversation of Liberal Political Islam
  • Ali Asgariyazdi *, Abbas Mousavi Hashemi Pages 45-66
    Humanism in modern western civilization is a fundamental idea. Underlying root, perhaps, in contradiction of the contemporary West with the Iran Islamic Revolution hidden in the humanistic nature of modernity, since the modern west pivotal view in all dimensions of life is humanistic, and human-like rather than God-oriented one. To this aim, a critical method used. Humanism has two meanings: first, the humans’ rights, kept and their dignity and then, attach prime importance to humans on all grounds. Based on the first, it reduces the possibility of humanism criticism and will display only as an indisputable fact in the past and the present. Humanism term employment of the outside its life domain, along with appendixes such as Islamic, etc. is unnecessary and even forged and incorrect. Concerning the second interpretation, humanism can cultivate from two aspects. First, from the viewpoint of intra thought school and then, from the perspective of inter thought school. Fundamental self-contradiction (either in theory dimension or in practice dimension), is the most basic fault that has made the human-oriented thought school facing crises. The unjust extension of humanism to the outside of its life forms the most basic inter critique of thought school.
    Keywords: humanism, Human-Oriented Attitude, God-Oriented Attitude, Individualism, Secular Humanism, Religious Humanism
  • Hussain Khani *, MohammadJafar Javadi Arjmand Pages 67-86

    Foundation and management of the newly established Islamic Republic of Iran system based on Imam Khomeini’s intellectual bases, including God-centeredness, obligation- centeredness attitudes, and association of religiosity and politics, gave rise to the formation of a specific model on the lofty religion of Islam by him. In Imam’s view, Islam does not ignore anything, and jurisprudence is the real and complete theory for the management of human and society from the cradle to the grave. On this basis, jurisprudence has useful and practical functions, which, due to its divine inspiration roots, holds power to detect the expedition and interest of the nation. In this way, in Imam’s practical stances during and after the formation of the Islamic government, the creation of political structures proportional to the Islamic commandments to supply the interests of the society is observed. In this writing, the experience of the managerial first decade in the establishment of the Islamic Republic of Iran period. It is possible to pose four indicators for Imam Khomeini’s political action including "giving shape to the political organization of the government," "compilation of the Constitution," "orientation and leadership of the holy defense" and "establishment of the Expediency Discernment Council" which shows the Islamic Republic Founder’s politics in the domestic arena.

    Keywords: The Late Imam Khomeini, Association of Politic, Religiosity, Political Action, Islamic republic, Constitution
  • Afsaneh Torkashvand, Mahmood Ghayum Zadeh * Pages 87-110
    The primary basis of the Islamic Republic of Iran's system is the absolute Vilayat-e Faqih, one of the essential concepts in Shiite jurisprudence. Vali-e Faqih cannot solve modern problems and problems of contemporary society only with primary and secondary commands. Instead, using the element of expediency, governmental rule, the law of essential and more important, and the consideration of time and place, can solve emerging problems. The present study aimed to explain the impact of time and place on contraction and expansion of the empowerment of the Islamic ruler’s authority and propose new theoretical researching the use of absolute Vilayat-e Faqih for facilitating community affairs. To this aim, the role of time and place in ijtihad, commands, the emergence of new topics, discovering new investigating the effect of time and place on contraction and expansion of the authority of the Islamic Ruler.
    Keywords: Vilayat-e Faqih, Empowerments, Time, place, contraction, and Expansion
  • Ali Bagheri Dolatabadi *, Mehdi Beigi, Āʾicha Choul Pages 111-131
    Over the past four decades, Hezbollah has thrived in achieving widespread political and military success in Lebanon. All this while the group has been under constant external pressure as well as internal conspiracies to weaken it. The main question that comes to mind is, ‘how was Hezbollah able to overcome these problems? And what is the role of the Islamic Republic of Iran in this regard? The research hypothesis emphasizes Hezbollah’s strengthening of its soft power as well as the impact of the Islamic Revolution's pattern on the successes of Hezbollah. The result, with the descriptive-analytical method, shows that Lebanon’s Hezbollah relies on the concepts of divine grace and help, the culture of resistance, jihad, and martyrdom, the spiritual position of the Leadership and the principle of The guardianship of the Islamic jurist (Velayat-e Faqih), courage and resilience against foreign enemies, Acting to serve the deprived areas, and the proper use of media, which joined together have strengthened Hezbollah’s soft power. Accordingly, Hezbollah's soft power has continuously reproduced, and along with its hard power, it has become a factor that contributes to Hezbollah’s admiration. That is why much of the West's efforts, after failing to disarm Hezbollah, have been to defeat and silent its soft power.
    Keywords: Vilayat-e Faqih, Empowerments, Time, place, contraction, and Expansion