فهرست مطالب

کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در برنامه ریزی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1399)

مجله کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در برنامه ریزی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سامان جواهری*، علی اصغر تراهی صفحات 7-19

    آتش سوزی در  مراتع و جنگل های زاگرس با توجه به نقش حفاظتی این جنگل ها در جلوگیری از فرسایش آب و خاک، یک تهدید زیست محیطی جدی برای این جنگل ها و مراتع محسوب می شود. هدف از انجام این تحقیق، تجزیه و تحلیل توزیع مکانی آتش سوزی های مراتع  و جنگل های  شهرستان کامیاران و شناسایی مناطق مستعد به آتش سوزی می باشد، مناطق عمده آتش سوزی که دارای بیشترین وسعت و تکرار بودند شناسایی شدند و فایل برداشت شده به وسیله دستگاه سامانه موقعیت یاب جهانی (GPS ) کل مناطق در چند سال اخیر تهیه و بعد از تبدیل فرمت به نرم افزار آرک مپ انتقال داده شده و نقشه پراکندگی مناطق حریق شده جنگل ها و مراتع شهرستان تهیه شد. عوامل تاثیرگذار شامل بارندگی، دما، فاصله از رودخانه، فاصله از جاده، ارتفاع و شیب منطقه می باشند و لایه های این عوامل با استفاده از مدل رقومی ارتفاع (Dem ) منطقه به دست آمد. در ادامه با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP ) لایه های اطلاعاتی موجود در نرم افزار Expert Choise  وزن دهی شده و سپس با استفاده مقایسه زوجی دو به دو مقایسه شدند. در نهایت بعد از تلفیق لایه ها در نرم افزار Arc Map  نقشه نهایی پهنه بندی خطر رخداد آتش سوزی جنگل ها و مراتع شهرستان در پنج طبقه از مناطق با پتانسیل خیلی زیاد تا پتانسیل خیلی کم طبقه بندی  شدند. نتایج نشان داد که لایه های برداشت شده واقعیت زمینی با نقشه نهایی کاملا مطابقت داشته و اکثر آتش سوزی های با وسعت زیاد در مناطق با پتانسیل زیاد و خیلی زیاد و بحرانی قرار گرفتند و از مساحت کلی جنگل ها و مراتع شهرستان مناطق  با پتانسیل خیلی زیاد آتش سوزی مساحت45218.14 هکتار که 22درصد از کل منطقه را شامل شد.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، پهنه بندی، مدل AHP، تحلیل و توزیع مکانی
  • سینا صبری*، فرح حبیب، زهرا سادات سعیدی زر آبادی صفحات 20-37

    بر اساس قوانین کشوری لزوم ساماندهی ساختمان های اداری در شهرستان های تازه تاسیس به صورت سایت های اداری مطرح می باشد و افزایش فواید بهره برداری از این مجتمع ها در گرو انتخاب مکان مناسب آنها است. مکان یابی مناسب زمین به دلیل ماهیت چند وجهی فرآیندی بسیار پیچیده است. بنابراین شناسایی متغیرها و تلفیق آنها در قالب یک مدل کاربردی جامع نگر و تدوین یک دستورالعمل کاربردی ضروری است. به منظور دستیابی به هدف اصلی پژوهش، ابتدا به تدوین و تدقیق معیارهای موثر در مکان یابی کاربری های شهری و به صورت مشخص سایت های اداری، که موجب تسهیل و انتخاب بهینه می گردد، اقدام شده است. از آنجایی که در فرآیند مکان گزینی بهینه با توجه به تعدد متغیرها و شاخصهای موثر، نیازمند استفاده از تکنیک ها و مدل های تصمیم گیری چند شاخصه می باشیم در این پژوهش از روش رتبه بندی ترجیحی برای غنی سازی ارزیابی ها (Promethee) استفاده شده است. مدل مذکور به جهت قابلیت های تعریف شده در آن بر اساس روش های ریاضی فازی و سادگی آن در چند سال گذشته کاربرد زیادی داشته و با توجه به توابع 6 گانه با قابلیت تعریف ارجحیت کامل، ارجحیت نسبی و بی تفاوتی، با موضوعات شهرسازی و به طور مشخص موضوع مکان یابی تطابق بسیار بالایی دارد. از آنجایی که متغیرهای اصلی و فرعی پژوهش می بایست به صورت وزن دار و با ضرایب اهمیت مشخص، وارد مدل شوند. با انتخاب گروه نخبگان و انجام مقایسه زوجی (بخشی از مدل AHP) ضرایب مربوطه تعیین گردیدند. در فرآیند انجام پژوهش و به منظور شناسایی گزینه های دارای ملزومات اولیه قرارگیری سایت های اداری در شهر باخرز از تکنیک تلفیق لایه ها در نرم افزار GIS نیز استفاده شده است. موقعیت های شناسایی شده شامل هشت موقعیت در شهر مذکور بوده است که با استفاده از مدل تصمیم گیری چند شاخصه Promethee رتبه بندی شده و موقعیت های بهینه جهت استقرار سایت اداری در شهر معرفی گردیده است.

    کلیدواژگان: مکان یابی، سایت اداری، شهرستان های جدیدالاحداث، تصمیم گیری چندشاخصه (MADM)، تکنیک PROMETHEE
  • رویا پناهی*، محمد مهدی حسین زاده، رضا فلاحی صفحات 38-51

    با توجه به رشد روزافزون جمعیت شهری تولید زباله جامد در مقیاس بزرگ امروزه یک موضوع مهم در جهان بوده است. عدم وجود یک سیاست ملی مطمین برای مدیریت پسماند جامد (SWM) عواقب منفی زیست محیطی منفی را در ایران ایجاد کرده است. مدیریت پسماندها و انتخاب مکان مناسب دفن زباله فرایندی است که نیاز به داشتن دانشی درمورد شمار زیادی از پارامترها، و مقرارت دارد. هدف از این مطالعه مکان گزینی اراضی مناسب جهت دفن بهداشتی مواد زاید جامد در شهر میانراهان در استان کرمانشاه بر پایه معیارها و ضوابط طبیعی و انسانی می باشد. به منظور رسیدن به این هدف از 8 معیار طبیعی و اجتماعی از جمله شیب، زمین شناسی ،گسل ،لایه-های کاربری اراضی، پراکندگی چاه ها، عمق آب زیرزمینی، فاصله از مراکز سکونتگاهی، فاصله از جاده به کار گرفته شده است پس از آماده سازی و استاندارد سازی لایه ها و استفاده از روش مدل منطق فازی و انجام عملگر(AND) اقدام به پهنه بندی مکان مناسب دفن زباله شده است که با توجه به نتایج به دست آمده و تقسیم بندی نقشه نهایی سه منطقه که شامل: منطقه کاملا مناسب با مساحت 2 کیلومترمربع، منطقه مناسب با مساحت 7 کیلومتر مربع و منطقه کاملا نامناسب با مساحت 722 کیلومترمربع محاسبه شده است که 98 درصد منطقه جز منطقه کاملا نامناسب به دست آمده است، که عمده مناطق مناسب و کاملا مناسب در حدود 2 درصد منطقه را شامل شده که در قسمت شرق و جنوب شرق بخش دینور در مسیر جاده سنقر- کرمانشاه قرار گرفته است

    کلیدواژگان: زباله شهری، جامد، منطق فازی، میانراهان
  • علی توفیق خطاب، علی فهیمی نژاد، سید مصطفی طیبی ثانی، هومن بهمن پور * صفحات 52-66

    در این تحقیق تلاش گردیده تا مکان های مناسب برای توسعه گردشگری ورزشی در شهرستان شاهرود شناسایی شوند. بدین منظور، از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تکنیک رویهم گذاری لایه ها، به عنوان ابزاری مناسب برای ارزیابی سرزمین استفاده گردید. بدین ترتیب پس از تعیین منابع اکولوژیکی منطقه، لایه های اطلاعاتی در مقیاس 1:250000 تهیه و از طریق نرم افزار ArcGIS نسخه 9،2 اقدام به ریهم گذاری گردید. این تحقیق در شش مرحله انجام پذیرفت. پس از تهیه نقشه های شیب، جهت و ارتفاع، از طریق رویهم گذاری آنها نقشه شکل زمین تهیه گردید و در ادامه، با رویهم اندازی لایه های شکل زمین، کاربری اراضی، خاک، پوشش گیاهی و حیات وحش نقشه نهایی واحدهای زیست محیطی بدست آمد. سپس، مدل اکولوژیکی گردشگری متمرکز و گسترده، به منظور مقایسه و تحلیل نهایی مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت از مدل ملی برای تعیین انواع کاربری های ورزشی استفاده گردید. با توجه به نتایج، منطقه مطالعاتی از پتانسیل بالایی به منظور توسعه گردشگری به ویژه از نوع گسترده برخوردار است. 8/68٪ از منطقه مطالعاتی در کلاس 1 و 1/19٪ نیز در کلاس 2 از گردشگری متمرکز قرار گرفته اند. همچنین؛ 2/93٪ از منطقه در کلاس 1 و 3/5٪ نیز در کلاس 2 گردشگری گسترده قرار می گیرند. در مجموع، 6/13٪ نیز در کلاس 3 قرار داشته که نشانگر حساسیت اکولوژیکی بالا و عدم بهره مندی از شرایط مناسب به منظور توسعه گردشگری می باشد و در زون حفاظتی قرار می گیرد. در پایان، فعالیت های گردشگری مناسب برای هر زون پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: مکان یابی، گردشگری ورزشی، ارزیابی توان اکولوژیکی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • داود اکبری صفحات 68-77

    اخیرا، یک روش موثر برای طبقه بندی طیفی-مکانی با استفاده از قطعه بندی هرمی (HSEG) رشد یافته از نشانه های انتخاب شده ارایه شده است. هدف این مقاله بهبود این روش برای طبقه بندی تصاویر فراطیفی در مناطق شهری است. ابتدا الگوریتم ژنتیک وزن دار (WG) برای بدست آوردن باندهای بهینه داده های فراطیفی استفاده می شود. الگوریتم HSEG مبتنی بر نشانه سپس بر ویژگی های بدست آمده پیاده سازی می شوند. در ادامه، ویژگی های زمینه ای از تصاویر قطعه بندی شده استخراج می شوند. برای ویژگی های مکانی، ویژگی های مساحت، آنتروپی، شکل، مجاورت و رابطه به عنوان اجزای بالقوه در فضای ویژگی در نظر گرفته شده اند. سرانجام ، با استفاده از هر دو ویژگی طیفی و مکانی، اشیا تصویر توسط یک طبقه بندی کننده مبتنی بر قانون طبقه بندی می شوند. آزمون ها بر روی دو مجموعه داده اعمال شد: Berlin و Quebec City، که دو مجموعه داده شناخته شده و بنچ مارک در تصاویر فراطیفی هستند. ارزیابی نتایج نشان داد که روش پیشنهادی به ترتیب برای این مجموعه داده ها به ترتیب از 16٪ و 9٪ دقت کلی بهتری نسبت به الگوریتم HSEG اولیه به دست می آورد.

    کلیدواژگان: تصویر فراطیفی، طبقه بندی مبتنی بر شی، الگوریتم ژنتیک وزن دار، انتخاب نشانه، قطعه بندی هرمی
  • نادر مرادی*، کرامت الله زیاری صفحات 78-89

    همه ساله حوادث متعددی در جهان به وقوع می پیوندد حوادثی که به طور ناگهانی روی می دهد و موجب وارد آمدن خسارت به انسان ومحیط طبیعی می شود؛ به عنوان مخاطرات طبیعی شناخته می شوند.این مخاطرات به دلیل غیر منتظره ی خود، در بیشتر موارد خسارت جانی ومالی بسیاری بر جای می گذارد. زمین لغزش و زلزله مخاطرات محیطی می باشدکه وقوع آنها باعث تلفات وخسارت های زیادی می شود زلزله ها با توجه به(دوره بازگشت) احتمال وقوع آنها وجود دارد. از این رو تشخیص مناطق مستعد زلزله وزمین لغزش، برای به کارگیری روش های پیشگیری یا مقابله با ناپایداری مناطق به منظور کاهش خطر و ریسک حاصل از آنها، بسیار اهمیت دارد. هدف از این مطالعه،مکان یابی شهرها با تاکید بر محدودیت های ژیومورفولوژیکی است. به این منظور، ابتدا از میان مهم ترین عوامل موثر برزلزله و زمین لغزش، 6عامل مقدار شیب، جهت شیب، جنس مصالح زمین شناسی، فاصله از گسل، شتاب زمین لرزه و میزان بارندگی که تهیه داده هایشان برای همه استان تهران امکان پذیر بود، بر پایه قضاوت مهندسی در محیط GISکلاسه بندی شدند.در روش AHP برپایه لایه ها وزیر لایه ها اطلاعاتی،وزن دهی وبا هم تلفیق شدند وسپس نقشه پهنه بندی خطر احتمال زلزله وزمین لغزش در محیط GISتهیه شد. بنابراین نقشه خطر زمین لغزش وزلزله به طراحان و مهندسان در جهت انتخاب مکان یابی مناسب برای اجرای طرح های توسعه کمک بزرگی می کند که مکان یابی مناسب برای اجرای توسعه پایدار بدون در نظر گرفتن محدودیت ها و برنامه ریزی و مدیریت آن ممکن نخواهد بود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که این استان بیشترین تهدید را از لحاظ محدودیت های ژیومورفولوژیکی زمین لغزش وزلزله را دارد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی و توسعه شهری و تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و استان تهران .GIS
|
  • saman javaheri*, aliasghar torahi Pages 7-19

    Fires in Zagros Rangelands and Forests Given the protective role of these forests in preventing water and soil erosion, it is a serious environmental threat to these forests and rangelands. The purpose of this study was to analyze the spatial distribution of fires in rangelands and forests of Kamyaran city and identify areas prone to fire. According to reported fires, the major fires were identified as having the highest frequency and frequency, and the file was compiled using the Global Positioning System (GPS) of the entire area in the past few years and after converting it to soft format. The Arc Map was transferred and a map of the scattered areas of forests and rangelands was prepared. Then, by analyzing the studies in this area and asking the experts of natural resources, Jihad of Agriculture and Meteorology, six factors influencing the fire in rangelands and forests of this region were analyzed. Influential factors include precipitation, temperature, river distance, distance from road, elevation and slope of the area. Then, using the Analytical Hierarchy Process (AHP), the information layers in the Expert Choise software were weighted and then compared by pairwise comparison. Finally, after incorporating layers in Arc Map software, the final map of fire hazard zoning of forests and rangelands of the city was classified into five classes of areas with high potential to very low potential. The results showed that the ground truth layers were in full agreement with the final map and most of the large-scale wildfires were located in high potential and very high critical areas and from the total forest area and rangelands of the high potential areas. The fire covered an area of 45218.14 hectares, comprising 22% of the total area.

    Keywords: Fire, Zoning, AHP Model, Spatial Analysis, Di
  • sina sabri *, frh habib, zahra sadat saeidi zar abadi Pages 20-37

    According to national laws, the need to organize office buildings in newly established cities as office sites is raised, and increasing the benefits of operating these complexes depends on choosing the appropriate location. Proper location is very complex process due to its multifaceted nature. Therefore, it is necessary to identify the variables and combine them in the form of a comprehensive application model and formulate an application instruction.In order to achieve the main purpose of the research, first, effective criteria in locating land uses have been formulated, and in particular, administrative sites, which facilitate and make optimal choices. Since in the process of optimal location due to the multiplicity of variables and effective indicators, we need to use multi criteria decision making techniques and models in this study preferred ranking method Promethee is used. The model has been widely used in the past few years due to the capabilities defined in it based on fuzzy mathematical methods and its simplicity, and according to the 6 functions with the ability to define complete preference, relative preference, with topics. Urban planning, and specifically the issue of location, is very relevant. Since the main and sub-variables of the research should be entered into the model in a weighted manner and with specific significance coefficients. Relevant coefficients were determined by selecting the experts and performing pairwise comparisons (part of the AHP model).In the process of conducting research and in order to identify the options with the basic requirements for the location of office sites in Bakhrez city, the technique of combining layers in GIS software has been used. The identified positions included eight positions in the city, which were ranked Promethee multi criteria decision making model, and the optimal positions for the establishment of an office site in the city were introduced.

    Keywords: Location, office site, newly built cities, multi-criteria decision making (MADM), PROMETHEE technique
  • roya panahi*, MohammadMehdi Hoseinzadeh, reaz fallahi Pages 38-51

    Duo to the increasing rate of urban population and the production of a great amount of urban waste at once in recent decades, the management of how to dispose them is necessary. The lack of proper national policy for the management of solid waste management (SWM) has caused environmental damages in Iran. Waste management and selection of the appropriate landfill are processes that require knowledge of a large of number parameters and requirements. The purpose of this study was to locate suitable landfills for solid waste in Miyan Rahan city of Kermanshah province, based on natural and human criteria and other criteria. To achieve this aim, 8 natural and human standards and criteria, including slope, geology, fault, land-use layers, well dispersions depth of groundwater, distance from Urban and rural settlements centers, and distance from the road, were used. After preparing and standardizing the layers and using the Fuzzy logic model and operator modeling (AND), the zoning of appropriate landfill place has been proceeded. The result shows that 98% of the area is completely inappropriate, and most of the area is suitable and fully suitable about 2% of the area is located in the east and south-eastern part of the Dinavar District on the Sonqor-Kermanshah road.

    Keywords: solid, waste, management
  • Ali Towfigh Khatab, Ali Fahiminejad, Seyed Mostafa Tayebi Sani, Hooman Bahmanpour* Pages 52-66

    This research attempts to select the suitable areas for tourism development using a Geographic Information System (GIS) and Ecological capability evaluation. It regulates the relationship between socio-economic impacts and land use changes to monitor the sustainable development and determines the potential or types of use that land can naturally have. In this research, in order to identify the environmental potential of Shahrood County for tourism, GIS as the best suitable technique for land evaluation and site feasibility was used along with Index Overlaying (IO). Thus by identifying the ecological resources of the region, in a scale of 1:250000, map layer information was dispatched to the ArcGIS to overlay. This research was done in 6 stages. After preparing the slope, aspect and elevation layers, they were overlaid in ArcGIS and the landform layer was produced. Then, the overlaying of landform, land use, soil, vegetation and wildlife layers resulted in the final environmental units. After that, the ecological models of extensive and intensive tourism in Iran were used for comparison and analysis. According to the results, the study area has high potential for tourism. The suitable area for intensive outdoor recreation encompassed 68.8% of the area associated with class 1 and 19.1% with class 2; and extensive outdoor recreation included 93.2% class 1 and 5.3% class 2. In addition to this, 13.6% of study area was allocated to conservation because no part of this area is suitable for tourism activities. In the end, appropriate activities for each zone are recommended.

    Keywords: Site Selection, Sport Tourism E, cological Capability Evaluation, Geographic Information Systems
  • Davood Akbari* Pages 68-77

    Hyperspectral imaging concerns measurement and interpretation of spectral imagery acquired by satellite, airborne, terrestrial, or laboratory sensors over visible, infrared and sometime thermal spectral regions of electromagnetic spectrum. There are two major approaches for classification of hyperspectral images: the spectral or pixel-based techniques, and the spectral-spatial or object-based techniques. Recently, an effective approach for spectral-spatial classification has been proposed using Hierarchical SEGmentation (HSEG) grown form automatically selected markers. This paper aims at improving this approach for classification of hyperspectral images in urban areas. The Weighted Genetic (WG) algorithm is first used to obtain the subspace of hyperspectral data. The obtained features are then fed into the marker-based HSEG algorithm. Then, the contextual features from segmented images are extracted. For spatial features, area, entropy, shape, adjacency and relation features are considered as the potential components in feature space. Finally, using both spectral and spatial features, the image objects are classified by a rule-based classifier. The experimental tests are applied to two datasets: the Berlin, and Quebec City, which are two known and benchmark datasets in hyperspectral imagery. The evaluation of results showed that the proposed approach achieves approximately 16% and 9% better overall accuracy than the Original-HSEG algorithm for these datasets respectively.

    Keywords: Hyperspectral image, Object-based Classification, Weighted Genetic Algorithm, Marker selection, Hierarchical segmentation
  • Nader Moradi *, Keramatullah Zayyari Pages 78-89

    Every year, there are several events in the world that occur suddenly and cause damage to humans and the natural environment; They are known as natural hazards. These hazards, due to their unexpectedness, in most cases cause a lot of human and financial losses. Landslides and earthquakes are environmental hazards whose occurrence causes a lot of losses and damages. Earthquakes are likely to occur due to (return period). Therefore, identifying areas prone to earthquakes and landslides is very important to use methods to prevent or deal with the instability of areas to reduce the risk and risk of them. The purpose of this study is to locate cities with emphasis on geomorphological constraints. For this purpose, first, among the most important factors affecting earthquakes and landslides, 6 factors are the amount of slope, slope direction, geological material, distance from the fault, seismic acceleration and rainfall, the data of which were possible for all provinces of Tehran. They were classified based on engineering judgment in the GIS environment. In the AHP method, based on the layers, the information layers, weighting and combining were combined, and then the earthquake risk and landslide risk zoning map was prepared in the GIS environment. Therefore, landslide and earthquake hazard maps help designers and engineers to choose the right location for the implementation of development plans that the proper location for the implementation of sustainable development will not be possible without considering the limitations and its planning and management. The results of this study show that this province is the most threatened in terms of geomorphological limitations of landslides and earthquakes.

    Keywords: Zoning, Urban Development, Hierarchical Analysis (AHP), Tehran Province