فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 36 (پاییز 1399)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 36 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی مهدی پور، نادر شایگان فر* صفحات 7-23

    زیبایی شناسی  تجربه روزمره برساخته پارادیمی  است  که دوگانه هنرفاخر/نازل را با توجه به هنر اکثریت/اقلیت تعریف نموده و قایم برتمایل طبقه متوسط شهری هنر اکثریت را به عنوان هنر مردم در تقابل با هنر پیشرو قرارداده است. اساس این پژوهش برتاملاتی پیرامون امکان یافتن اصلی واحد بین هنر مردم و هنر پیشرو از یک سو و وضع انفکاک میان دوگانه هنرمردم/هنرعامه از دیگر سو، قراردارد. سویه های تاملی پژوهش حاضر از این قرارند: چگونه هنر مردمی از هنر عامه منفک می شود، نسبت میان هنر مردمی و هنر آوانگارد چیست، هنرمند در بازتولید این همانی هنر مردم به منزله هنر عامه چه نقشی دارد. لذا تامل درباره سه محور بازشناسی تفاوت کیفی میان هنر عامه و هنر توده، بازتعریف پیوستگی درونی هنر آوانگارد و هنر مردمی، و بررسی نقش هنرمند به منزله بر سازنده کالای هنری، صورت می پذیرد. روش کار این پژوهش انتقادی و از نوع توصیفی-تحلیلی است و گردآوری اطلاعات، براساس منابع کتابخانه ای و اسناد مکتوب، همراه مطالعه آراء متفکران صورت گرفته و نتیجه پژوهش جدایی هنر مردمی از هنر عامه و این همانی هنر مردمی و هنر آوانگارد است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، هنر مردم، هنر آوانگارد، هنر عامه، نقاشی، سینما
  • بهمن نامورمطلق* صفحات 25-36

    قرن بیستم عرصه زیبایی شناسی های تازه ای در حوزه هنر بود که به طور بنیادین با زیبایی شناسی های سنتی و کلاسیک تفاوت و گاه تقابل داشت. هنرمندان به خصوص هنرمندان مولف و متفکر با آثار خود از بسیاری اصول دوره های پیشین آگاهانه و قصدمندانه تخطی کردند. یکی از مهم ترین اشکال زیبایی شناسی نوین «بینامتنیت کلاژی» است. میزان تاثیرگذاری و شمار هنرمندان برجسته ای که به این شیوه از خلق اثر دست زدند موجب شد تا کلاژ به عنوان یکی از موضوعات مهم مطالعاتی و به خصوص زیبایی شناختی مورد توجه بسیاری از محققان قرار گیرد. نوشتار حاضر می کوشد تا به بررسی همین بخش از زیبایی شناسی معاصر یعنی «زیبایی شناسی کلاژی» بپردازد. برای این منظور ضمن تعریف و گونه شناسی «بینامتنت کلاژی» به این پرسش پاسخ می دهد که هر یک از گونه های کلان کلاژی (پیوندی و ناهمسانی) چگونه دلالت پردازی می کنند.

    کلیدواژگان: کلاژ، بینامتنیت، زیبایی شناسی، پیوندیت و ناهمسانی
  • حافظ زینی اصلانی* صفحات 37-48

    آستانگی مفهومی است که ویکتور ترنر در حوزه انسان شناسی مطرح کرده است. به باور وی اسطوره ها پدیده های آستانه ای هستند و به طور معمول در زمان ها و مکان های مابینی قرار می گیرند. بیل ویولا، هنرمند ویدیویی است که در آثار خویش با بیانی نمادین به بازنمایی دوگانه های بنیادین پرداخته است. سوالاتی که این پژوهش سعی در جواب دادن بدان ها دارد بدین شرح است که: رابطه میان کهن الگو و آستانگی در چیست؟ نسبت میان آثار ویولا و عرفان اسلامی و مفهوم آستانگی چگونه قابل تبیین است؟ در تحقیق پیش رو سعی بر آن شده است که ابتدا به تبیین نظریه آستانگی و ارتباط آن با کهن الگو پرداخته شود، سپس به تحلیل و تطبیق پنج ویدیوآرت از ویولا بر مبنای نقد اسطوره ای و تاکید بر نظریه آستانگی اهتمام ورزیده شود. مقاله به روش توصیفی، تحلیلی صورت گرفته و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بیل ویولا با آشنایی به عرفان اسلامی و مسیحی و متاثر از خاطرات کودکی خویش به خلق آثاری ویدیویی پرداخته است که می توان آن ها را هم راستا با مفهوم آستانگی و کهن الگوها برشمرد ویدیوهایی که دارای وضعیت تعلیق روان شاختی و بینابینی هستند و مخاطب را در جهت نیل به این امر سوق می دهند.

    کلیدواژگان: مولوی، بیل ویولا، کهن الگو، آستانگی، ویدئوآرت، عرفان، اسطوره
  • آیسان شیوا*، منصور حسامی، زهرا شاکری صفحات 49-61

    اغلب تصور می شود که در از آن خودسازی هنری، پدیدآورنده مفهوم و جایگاه سنتی اش را ندارد. زیرا از آن خودسازی هنری، آثار ثانویه ای در جهان هنرهای تجسمی هستند که از آثار اولیه گرفته شده و علی رغم اینکه وجود مادی یگانه، قطعی و مسلمی دارند، وضعیت پدیدآورندگان و آثار آنها از نظر حقوقی چندان مشخص نیست. سوال اصلی مقاله «چگونه می توان رابطه پدیدآورندگی یک هنرمند با اثرش، در مورد اثری که بخشی از آن را هنرمند آفریده و بخشی را (گاه کل اثر) از یک هنرمند دیگر برداشته تبیین نمود؟» می باشد و فرض بر آن است که در تمام آثار ازآن خودسازی، هنرمند دوم و احتمالا مخاطب به حضور پدیدآورنده اول آگاه است و هنرمند دوم تعمدانه و به قصد خاصی از اثر بهره می گیرد.  لذا آگاهی به حضور اثر اولیه شرط پیدایش وضعیت از آن خودسازی است. در غیر این صورت اثر از وضعیت خود خارج و در حیطه جعل و سرقت هنری قرار می گیرد. روش تحلیل در این پژوهش توصیفی-تطبیقی است و از نظر ماهیت تحقیق، بینارشته ای است. داده های تحقیق از حوزه هنرهای تجسمی معاصر و حقوق مالکیت های ادبی و هنری بوده و به صورت کتابخانه ای و اسنادی و از طریق ابزار فیش برداری و مشاهده از منابع و مآخذ مربوط، استخراج و جمع آوری شده اند. در این راستا سعی بر آن بوده که مواد حمایتی و  استثنایات نظام های حقوقی بین المللی و هر دو نظام مالکیت حقوقی در ایران؛ قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان (مصوب 1348) و پیش نویس قانون جامع حمایت از مالکیت ادبی و هنری و حقوق مرتبط مورد توجه و بررسی قرار گرفته و پیشنهادهایی را برای ارزیابی این نوع آثار از جمله تهیه شناسنامه هنری ارایه شود.

    کلیدواژگان: از آن خودسازی هنر، هنرمند-پدیدآورنده، حقوق مالکیت ادبی و هنری، استثنائات حقوقی، شناسنامه هنری
  • نسرین اسماعیلی*، علی مرادخانی صفحات 63-74

    از رویکردهای نظری مهم معاصر که می توان با آن آثار هنری را مورد تحلیل قرار داد آراء و اقوال ژاک لکان (1901-1980) روانکاو پساساختارگرای فرانسوی است. او با کنار هم نشاندن روانکاوی، فلسفه، زبان شناسی و انسان شناسی جهان ذهن سوژه انسانی را در مجموعه ای از روابط درهم تنیده و گسترده فرهنگی و اجتماعی تحلیل می کند. این مقاله قصد دارد تا با خوانشی لکانی، نقاشی های عکس بنیاد گرهارد ریشتر را، به عنوان مجموعه ای منحصربه فرد در هنرمعاصر از منظر نقد روانکاوانه به قدر وسع نگاه کند و بدین پرسش پاسخ دهد که بین «حقیقت» و «مجاز» در نقاشی ریشتر و روانکاوی لکانی چه نسبتی است؟ و نیز، چگونه مقولات ومفاهیم روانکاوی لکانی در نقد نقاشی ریشتر کارگر می افتد؟ روش مورد استفاده توصیفی- تطبیقی است و حسب داده ها و اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای، اینترنتی، بر اساس مشاهده آثارهنری ریشتر و تجزیه و تحلیل آن ها با رویکرد روانکاوانه ی لکان است. مقاله حاضر، در صدد است نشان دهد که آیا می توان با مفاهیم لکانی نقبی به فهم و تفسیر آثار نقاشی ریشتر زد؟ درنهایت نتیجه چنین خواهد بود که حقیقت قطعی و نهایی در میان  نیست و واقعیت حسب مقولات لکانی بواسطه دستگاه چشم و سازمان یافته مطابق با تجربیات گذشته، فقدان و میل سوژه درک می شود. لذا تمام نقاط مرجع ما، هر چیزی که ما دربار ه آن صحبت می کنیم و هر روشی که از طریق آن عمل می کنیم، جمله آنها نه حقیقت مطلق که کلیشه هستند.

    کلیدواژگان: ژاک لکان، گرهارد ریشتر، حقیقت، میل، امر واقع، واقعیت
  • سواره امیرعشایری، فرح حبیب، لیدا بلیلان اصل*، داریوش ستارزاده صفحات 75-91

    در مقاله حاضر به بررسی نقش هندسه و تعامل آن با خیال در خلق اثر معماری پرداخته می شود. فلاسفه و بزرگان از دیرباز به نقش مهم این دو (هندسه و خیال) در آفرینش هستی اشاره داشته اند. ظهور هندسه از شروع خلقت و نمود آن در تمامی کاینات امری غیرقابل انکار است. هندسه با ظهور در ساحت مادی- تجریدی، هم در ارتقای ماده و مرتبت آن و هم در نزول معنا توسط حضور خیال (با استفاده از ویژگی های صورتگری در عالم محسوس و معقول)، کمک نموده تا مواد شایسته معانی دربرگیرنده باشند، از این رو، نگارندگان در این مقاله بر آن اند، تا به تحلیل تعامل هندسه و خیال در خلق اثر معماری بپردازند. مقاله حاضر دارای رویکردی کیفی بوده و روند اصلی آن بر پایه پارادایم «تفسیرگرایی» استوار است. همچنین نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که هندسه و وجود معمار خلاق (در مقام انسان متعالی) با فعلیت به خیال در خلق اثر معماری، مهم ترین نقش را دارند که هندسه در ساحت نیمه تجریدیش با تخیل معمار به صورتگری خیال از عالم غیب می پردازد و او با آشنایی به علوم هندسی و ریاضیات، فنون ساخت و ترکیب فضاها، در تسلسل ارتقاء ماده و نزول معنا دست به خلق اثر معماری می زند.

    کلیدواژگان: Universe، geometry، imagination، architecture، creative architect، matter، meaning
|
  • Ali Mahdipour, Nader Shayganfar* Pages 7-23

    The aesthetics of “everyday experience” is made by a paradigm that defines the duality of the Elite art/low-class art by focusing on the art of the majority/minority, based on the desire of the urban middle class, It has been put as the art of the people in opposition to the art of avant-garde. The study is based on reflections on possibility of finding the main origin between the art of the masses and avant-garde art on the one hand, and the separation of people’s art from popular art on the other. The reflective aspects of the present study are as follows: How is mass art separated from the popular art, what is the relationship between Mass art and avant-garde art, what is the role of the artist in reproducing the similarity of mass art as popular art. Therefore, reflection on the subjects of recognizing the qualitative difference between popular art and mass art, defining the internal interconnection of avant-garde art and mass art, and examining the role of the artist as the cause to appear of a goods or creator of art, are considered. The method of this research is critical and descriptive-analytical. Data collection is based on library sources and written documents along with studying the opinions of thinkers. The result of this research is the difference between mass art/popular art and the unification of mass art and avant-garde art.

    Keywords: aesthetics, mass art, avant-garde art, popular art, painting, cinema
  • Bahman Namvarmotlagh* Pages 25-36

    Being fundamentally different and sometimes in the state of confrontation, with traditional and classic aesthetics, 20th century was the realm of new aesthetics in art. Artists, especially the genuine and reflective ones, intentionally and consciously violated the principals of previous periods. An important form of new aesthetics is the “collage Intertextuality”. The number of prominent artists and the amount of influence this approach of artistic creation has had, led collage to become an important research and aesthetic subject for many scholars. The present paper aims to focus on this specific realm of contemporary aesthetics; i.e. “collage aesthetics”. Fore so through defining and a typological study of “collage Intertextuality”, this study answers the question of how each type of mega-collage types (cohesiveness and inconsistency) makes signification.

    Keywords: Collage, Intertextuality, Aesthetics, Cohesiveness, Inconsistency
  • Hafez Zyney Aslani* Pages 37-48

    Liminality is a concept introduced by Victor Turner in the field of anthropology. According to him, myths can be designated as liminal phenomena which are neither here nor there; they are betwixt and between. Bill Viola is a video artist who has represented universal and pivotal dualities in his work, in a symbolic manner. The questions that this study tries to answer are as follows: What is the relationship between archetype and liminality? How can we explain the relationship between Viola’s works and Islamic mysticism with regard to liminality? In the present research, an attempt has been made to explain the threshold theory and its relation to the archetype, then makes an effort to analyze and comparison Five video arts of Viola considering mythological criticism; with an emphasis on liminality theory. The article is descriptive-analytical and library data collection method has been exerted. The results of the research indicate that Bill Viola, familiar with Islamic and Christian mysticism and influenced by his childhood memories, has created video works that can be considered corresponding to the concept of liminality and archetypes, they lead the audience towards this ceratin apprehension.

    Keywords: Rumi, Bill Viola, Archetype, Video Art, Liminality, mysticism, myth
  • Aysan Shiva*, Mansour Hessami, Zahra Shakeri Pages 49-61

    It is often thought that appropriation art doesn’t give rise to its traditional concept and place. Because there are secondary works in the world of visual arts that are taken from the original works. From a legal point of view despite their uniqueness, definite and certain material existence of these works, the situa tion of the author is not very clear. “How can be explained the authorship relations be tween the artist and his work in a work that a part of it (sometimes the whole work) has appropriated from another artist?” It is assumed that in all appropriation works the viewer and author are aware about the presence of the first creator in that art work. This study is descriptive-compar ative and interdisciplinary analysis. The research data are taken from the fields of contemporary arts, structuralism, intertex tuality, and intellectual rights, and have been extracted and collected in the form of libraries and documents, and through the tools of taking notes and observing relevant sources and references. In this regard, exceptions of international legal systems and Intellectual property rights in Iran. At the end, some suggestions includ ing preparing an art certificate has made to evaluate these types of works.

    Keywords: Appropriation art, Artist-Author, Intellectual Property Rights, Legal Exceptions, Art certificate
  • Nasrin Esmaeily*, Ali Moradghani Pages 63-74

    One of the most important contemporary theoretical approaches that can be used to analyze works of art is the theories of Jacques Lacan (1901-1980), a French post-structuralist psychoanalyst. By combining psychoanalysis, philosophy, linguistics, and anthropology, he analyzes the world of the human subject’s mind in a series of intertwined and extensive cultural and social relationships.This article aims to take a look at the painting-from-phtographs of the Gerhard Richter Foundation as a unique collection of contemporary artists from a psychoanalytic point of view; And to ask the question, what is the relationship between truth and appearance in Richter’s painting and Lacanian psychoanalysis? Also, how Lacan’s psychoanalytic concepts are found to be helpful in the critique of Richter’s painting? The method used is descriptive-analytical and based on data and information using library and Internet resources, based on the observation of Richter artifacts and their analysis with Lacan’s psychoanalytic approach. This article shows that Lacanian concepts can be generalized to Richter’s paintings. There is no definitive truth and reality is perceived through the eyes and the organized system according to past experiences, the lack and desire of the subject. All of our reference points, everything we talk about and whatever we do through them, are all not absolute truth but stereotypes.

    Keywords: Jacques Lacan, Gerhard Richter, Truth, Desire, The Real, Reality
  • Sware Amirashayeri, Farah Habib, Lida Balilan Asl*, Dariush Sattarzadeh Pages 75-91

    A In this article the role of geometry and its interaction with imagination in creating the unique architectural will be explained. From long time ago philosophers and prominents have referred to important role that imagination and geometry have in the creation of universe. All over the universe, the emergence of geometry at beginning of creation is undeniable. Geometry with its manifestation at physical and abstract realm, in order to make meanings inclu sive; had helped both in matter promotion and its order and also in descent of mean ing by presence of imagination (using the features of formulating at tangible and sensible world). Therefore, in this article, the authors intend to analyze the interac tion between geometry and imagination in the creation of the unique architectural. The present article has a qualitative ap proach and its main procedure is based on the “interpretive” paradigm. Also results of research indicates that geometry and existence of creative architect (in the state of best human) with implementing imagi nation in creating the unique architectural have most important role which geometry in its half abstract realm along architect imagination tend to formulating of phan tom from absent world and he with ap preciation to geometric and mathematics science, construct and combination tech niques in progression of matter promotion and meaning degradation move to create the unique architectural.

    Keywords: Universe, geometry, imagination, architecture, creative architect, matter, meaning