فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اتوسا توسلی، گلبهار احوندزاده، حمید حجتی* صفحات 196-205
    هدف

     تولد نوزاد نارس و بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه سبب بروز بحران ها و استرس های زیادی برای مادران می شود. در این میان روایت نویسی یک روش مشاوره در جهت کاهش استرس مادران است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر روایت نویسی بر استرس مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی روی شصت مادر نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان انجام شد که به روش تصادفی ساده انتخاب شده و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد استرس مادران نوزادان بستری (میالز و مونک 1998) بود. اطلاعات قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه جمع آوری شد. در گروه آزمایش براساس آموزش های داده شده، مادر روزی سه بار به مدت 20-10 دقیقه حوادث و رویدادهای روزمره خود را ثبت می کرد. گروه کنترل نیز مراقبت های روتین پرستاری را دریافت می کرد. اطلاعات در نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 توسط آزمون های تی زوجی، تی مستقل، آزمون فیشر و آزمون آنکوا...) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین استرس قبل از مداخله، در گروه آزمایش 2/66±97/43 و در گروه کنترل 5/76±95/26 و بعد از مداخله در گروه آزمایش 5/35±84/9 و در گروه کنترل 5/25±87/10 بود. با حذف اثر پیش آزمون، بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/03=P و ضریب اتا=0/07)، به طوری که 7 درصد تغییرات کاهش استرس در ارتباط با روایت نویسی مادران بود.

    نتیجه گیری

    روایت نویسی به عنوان یک مداخله حمایتی کارآمد نقش مهمی در کاهش استرس مادران نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه دارد. بنابراین می توان از این روش درمانی به عنوان یک مداخله اثربخش و کم هزینه در مراقبت های پرستاری در بخش نوزادان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استرس، روایت نویسی، مادران، نوزادان، بخش مراقبت های ویژه نوزادان
  • علی ضرغامی خامنه، افشار جعفری*، سعید نیکوخصلت، پوران کریمی صفحات 206-217
    مقدمه

     برخی مطالعات گذشته نشان دهنده اثرات محافظتی کافیین علیه آپوپتوز القا شده، از طریق تنظیم پروتئین های پیش آپوپتوزی و ضدآپوپتوزی هستند. لذا، هدف پژوهش حاضر، بررسی آثار تجویز مزمن کافیین بر تعامل بین پروتئین های Bax و Bcl-2 در بافت میوکارد موش های مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    در طرحی نیمه تجربی، 24 سر موش صحرایی نر بالغ ویستار به طور تصادفی در سه گروه هشت سری کنترل سالم (C)، کنترل دیابتی (D) و دیابتی دریافت کننده کافیین به میزان 70 میلی گرم بر کیلوگرم در پنج روز هفته به مدت هشت هفته (D+CA) تقسیم شدند. بیان پروتئین های مرتبط با مسیر پیام رسانی آپوپتوتیک (Bax و Bcl-2) در میوکارد عضله قلبی (بطن چپ) با روش مبتنی بر روش وسترن بلات بررسی شد. آنالیز نتایج توسط آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی صورت گرفت.

    یافته ها

    ابتلا به دیابت نوع 2 موجب افزایش بیان پروتئین Bax و کاهش بیان پروتئین Bcl-2 نسبت به گروه کنترل سالم شد (0/001=P)، در حالی که تجویز کافیین باعث افزایش بیان پروتئین آپوپتوزی Bax (131 درصد) در مقایسه با گروه کنترل دیابتی شد (0/001=P). بنابراین افرایش قابل توجهی در نسبت Bax/Bcl-2 مشاهده شد (0/001=P).

    نتیجه گیری

    هشت هفته تجویز کافیین دارای اثرات تشدید کننده بر مرگ سلولی آپوپتوتیک ناشی از دیابت نوع 2 به واسطه افزایش در پروتئین های پیش آپوپتوزی و کاهش در پروتئین ضدآپوپتوزی است.

    کلیدواژگان: کافئین، آپوپتوز، دیابت نوع 2، میوکاردیوم
  • شیما شهیدی، بهنام قاسمی، علی شفیع زاده* صفحات 218-229
    مقدمه

     سکته مغزی یک ضایعه طولانی مدت و از عوامل اصلی ناتوانی بزرگسالان است. اختلالات حرکتی، شایع ترین علایم بالینی سکته مغزی هستند که فعالیت های روزانه بیماران را مختل می کنند. در این راستا هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آینه درمانی بر راه رفتن بیماران مرحله تحت حاد و مزمن سکته مغزی بود. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، در بین بیماران سکته مغزی تحت حاد و مزمن مراجعه کننده به کلینیک تبسم تهران انجام شد که از بین آن ها پانزده بیمار تحت حاد و پانزده بیمار مزمن به صورت هدفمند انتخاب و وارد پژوهش شدند. آزمودنی های دو گروه قبل و پس از هشت هفته تمرین، در آزمون ارزیابی و مداخله راه رفتن شرکت کردند. برنامه تمرین دو گروه مشابه و شامل هشت هفته، هر هفته دو جلسه و هرجلسه 90 دقیقه (شامل60 دقیقه تمرین معمول توان بخشی و 30 دقیقه تمرین با آینه) بود. داده ها توسط آزمون های تی وابسته، تی مستقل و تحلیل کوواریانس با نرم افزار spss نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره راه رفتن گروه تحت حاد و گروه مزمن در پیش آزمون به ترتیب 20/70 و 22/46 بود و در پس آزمون به ترتیب به 14/10 و 20/46 کاهش یافت. پیش آزمون و پس آزمون راه رفتن در هر یک از گروه های تحت حاد (0/001=P) و مزمن (0/001=P) دارای تفاوت معنی داری بود. همچنین پس آزمون راه رفتن بین گروه تحت حاد و مزمن تفاوت معنی داری داشت (0/001=P) 

    نتیجه گیری

    آینه درمانی در مرحله تحت حاد اثربخشی بیشتری بر راه رفتن نسبت به مرحله مزمن دارد. بنابراین توصیه می شود آینه درمانی در مرحله تحت حاد پس از سکته مغزی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آینه درمانی، راه رفتن، سکته مغزی، تحت حاد، مزمن
  • میترا مایلی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، مصطفی نوکنی، سیاوش طالع پسند صفحات 230-243
    هدف

     هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی بازتوانی شناختی با استفاده از رایانه بر دشواری تنظیم هیجانی دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه بود. 

    روش ها

    شرکت کنندگان در این پژوهش شامل 24 (دوازده پسر و دوازده دختر) دانش آموز دارای اختلال بیش فعالی کمبود توجه مقطع ششم تا نهم منطقه هفت تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند که به صورت نمونه گیری قضاوتی یا هدفمند بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان، پرسش نامه دشواری در تنظیم هیجانی را در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. برای گروه آزمایش به مدت ده هفته، بیست جلسه بازتوانی شناختی با استفاده از رایانه (هفته ای دو جلسه 30دقیقه ای) اجرا شد. یافته ها توسط آزمون تحلیل واریانس چندراهه با اندازه گیری مکرر در محیط نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمرات دشواری تنظیم هیجانی دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه در تمام زیرمقیاس ها به طور معنی داری با اندازه اثر متوسط تا زیاد، کاهش پیدا کرد. 

    نتیجه گیری

    توسعه و ارزیابی اولیه مداخله بازتوانی با استفاده از رایانه برای کودکان دارای اختلال بیش فعالی کمبود توجه می تواند اولین گام را در پر کردن شکاف موجود در ادبیات بالینی حال حاضر بردارد و باعث بهبود و اثربخشی معنی دار و بالینی در عملکرد دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه شود.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی کمبود توجه، بازتوانی شناختی با استفاده از رایانه، دشواری تنظیم هیجانی
  • عبدالله اکبری، وحید تادیبی*، ناصر بهپور صفحات 244-257
    هدف

     دیابت بیماری مزمنی است که با طیف وسیعی از اختلالات کبدی همراه است. سطح آنزیم های کبدی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در آسیب های کبدی تغییر می کند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر هم زمان تمرین هوازی به همراه مصرف عصاره استویا بر سطوح سرمی برخی آنزیم های کبدی در رت های دیابتیک بود. 

    روش ها

    در این مطالعه تجربی از چهل سر رت نر نژاد ویستار در محدوده وزنی150 تا 220 گرم استفاده شد. حیوانات به طور تصادفی به پنج گروه شامل کنترل سالم (غیردیابتی)، کنترل دیابتی، دیابتی+تمرین، دیابتی+استویا و دیابتی+تمرین+استویا تقسیم شدند. تجویز عصاره در مدت زمان شش هفته به روش گاواژ انجام شد. برنامه تمرین هوازی پنج روز در هفته برای مدت شش هفته اجرا شد. در پایان دوره برای اندازه گیری مقادیر آنزیم های کبدی منتخب، نمونه خون از قلب رت ها جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    میزان آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در تمامی گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل دیابتی کاهش معنی داری داشت (0/05>p)، ولی این کاهش در گروه دیابتی+تمرین+استویا بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    ورزش هوازی و عصاره استویا هرکدام به تنهایی در موش های دیابتی اثر محافظتی در برابر آسیب کبدی ناشی ازدیابت دارند، اما اگر ورزش هوازی و مصرف عصاره استویا هم زمان باشد، این دو اثر افزایش یافته و عملکرد کبد را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، استرپتوزوتوسین، استویا، تمرین هوازی، دیابت ملیتوس
  • فاطمه ایمانی، ابراهیم نصیری*، هوشنگ اکبری، محمدرضا صفدری صفحات 258-269
    هدف

     از مشکلات عمده بیماران پس از جراحی های ارتوپدی، درد حاد است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ماساژ بازتابی پا بر میزان درد بیماران کاندید جراحی پلاک گذاری تیبیا انجام گرفت.

    روش ها

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی 96 نفر از بیماران کاندید جراحی پلاک گذاری تیبیای مراجعه کننده به بیمارستان امام علی(ع) شهر بجنورد در دو گروه 48نفره آزمایش و کنترل بررسی شدند. پس از اخذ رضایت نامه، برای گروه آزمایش یک ساعت قبل از عمل، ماساژ بازتابی کف پا به مدت 10 دقیقه و برای گروه کنترل لمس پا به مدت 2 دقیقه انجام شد. شدت درد بیماران با استفاده از مقیاس استاندارد آنالوگ بصری (VAS) قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و در ساعت های 2، 4، 6، 12 و 24 پس از جراحی اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون کای دو جهت متغیرهای کیفی و از آزمون های تی مستقل و برای متغیرهای کمی یا معادل ناپارامتریک آن ها مثل من ویتنی و فریدمن استفاده شد. 

    یافته ها

     میانگین نمره درد در حالت پایه در گروه آزمایش 0/9±8/1 و در گروه کنترل 0/9±8/4 بود. پس از مداخله، میانگین نمره درد در گروه آزمایش به1/1±6/9 و در گروه کنترل به 1/0±8/1 رسید (001/P<0). در سایر زمان ها تا 24 ساعت پس از جراحی میزان درد در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش بیشتری داشت (05/P<0).

    نتیجه گیری

    ماساژ بازتابی کف پا موجب کاهش درد بیماران تحت جراحی پلاک گذاری تیبیا می شود، بنابراین می توان از این روش جهت کاهش درد بیماران جراحی های ارتوپدی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ماساژ بازتابی، درد، جراحی، پلاک گذاری تیبیا، شکستگی استخوان
  • محمدعلی نهایتی، سید ابوالفضل وقار سیدین، حمیدرضا بهرامی طاقانکی، زهرا رضایی، نسیم مهرپویا، حسین رحیمی* صفحات 270-283
    مقدمه

     استرس و اضطراب در بیماران مالتیپل اسکلروزیس شایع است. عوامل مذکور باعث تشدید بیماری ام اس می شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر طب فشاری بر استرس و اضطراب مبتلایان به ام اس انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده، 106 بیمار مبتلا به ام اس از انجمن حمایت از مبتلایان به ام اس شهر مشهد پس از تکمیل فرم رضایت نامه، پرسش نامه جمعیت شناختی و زیر مقیاس های استرس و اضطراب از DASS-42 را تکمیل کردند. سپس با استفاده از روش پرتاب سکه به صورت تصادفی در دو گروه شم و مداخله قرار گرفتند. گروه مداخله به مدت یک ماه، روزانه 15 دقیقه نقاط شن من و یین تانگ را فشار دادند. گروه شم 5/2 سانتی متر بالاتر از نقطه شن من و 3 سانتی متر بالاتر از نقطه یین تانگ را فشار دادند. پس از اتمام مداخله، پرسش نامه مجدد تکمیل شد. از آزمون های کولموگروف اسمیرنف، کای دو، تی مستقل و تی زوجی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات استرس قبل از مداخله بین گروه مداخله (5/80±34/73) و گروه شم (6/42±33/06) و همچنین میانگین نمرات اضطراب قبل از مداخله بین گروه مداخله (6/96±27/09) و گروه شم (6/88±25/31) تفاوت آماری معناداری نداشت (0/05)؛ اما مقایسه تغییرات میانگین نمرات استرس و اضطراب بین دو گروه نشان داد که میانگین نمرات استرس و اضطراب در گروه مداخله به طور معناداری کاهش بیشتری نسبت به گروه شم داشتند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد می توان از طب فشاری در کنار سایر مداخلات درمانی و دارویی به منظور کاهش استرس و اضطراب بیماران مبتلا به ام اس بهره برد.

    کلیدواژگان: طب فشاری، استرس، اضطراب، مالتیپل اسکلروزیس
  • سمیه هاشم زاده، گلبهار آخوندزاده*، اناهید مظفری نیا صفحات 284-295
    مقدمه

     بستری نوزاد در بخش مراقبت های ویژه ممکن است خانواده، خصوصا مادر را با چالش های زیادی روبه رو کند؛ طوری که خانواده در مواجهه با آن دچار ضربه و شوک شود. خودمراقبتی به عنوان یک فاکتور بارز در سلامت جسم و روان، در تطابق مادران با بیماری فرزندشان موثر است؛ بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش خودمراقبتی معنوی بر رنج مراقبتی مادران نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه تنفسی بیمارستان های شهر ساری انجام شد. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع تجربی، روی 64 نفر از مادران نوزادان بستری که رضایت نامه کتبی را آگاهانه امضا کرده بودند، در بخش مراقبت های ویژه تنفسی بیمارستان های شهر ساری در سال 1398 انجام شده است. نمونه گیری به شیوه در دسترس و به صورت تصادفی ساده بود و نمونه ‍ ها به دو گروه آزمایش (32 نفر) و کنترل (32 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش برنامه آموزش خودمراقبتی معنوی را در طی شش جلسه 60دقیقه ای به صورت یک روز در میان دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسش نامه جمعیت شناختی و مقیاس 22سوالی رنج (CBC) جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 25 وارد شد. سپس از آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکویر، فیشر و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین رنج مراقبتی قبل از مداخله در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 4/51±65/46، 7/29±62/68 بود که آزمون تی زوجی اختلاف معنی داری را نشان نداد (0/07=P). میانگین رنج مراقبتی بعد از مداخله به ترتیب 6/47±43/47 و 6/73±60/59 بود که آزمون تی زوجی اختلاف معنی داری را نشان داد (0/01>P). 

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش خودمراقبتی معنوی موجب کاهش رنج مراقبتی مادران می شود؛ بنابراین کاربرد آن برای همه مراقبین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی معنوی، رنج مراقبتی، مادران، بخش مراقبت های ویژه، نوزاد
|
  • Atoosa Tavasoli, Golbahar Akhoundzadeh, Hamid Hojjati* Pages 196-205
    Objective

     Premature birth and hospitalization in the intensive care unit cause many crises and stresses for mothers. In the meantime, narration writing is a method of counseling to reduce motherschr('39') stress. Therefore, we aimed to study the effect of maternal narration on the stress of mothers of premature infants admitted to the neonatal intensive care unit.

    Methods

     This experimental study was performed on mothers of neonates admitted to the intensive care units. The experimental and control groups were selected by simple random sampling method. In the experimental group, based on the instructions given, the mothers recorded their daily events 3 times a day. The obtained data were analyzed in SPSS V. 21 with descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (paired t-test, independent t-test, ANCOVA test).

    Results

     The Mean±SD score of stress was 97.43±2.66 in the experimental group and 95.26±5.76 in the control group before the intervention. The stress level of mothers was 84.9±5.35 in the experimental group after the intervention and 87.1±5.25 in the control group. The covariance test showed a significant difference between the experimental and control groups (P=0.03 and Eta= 0.07) so that 7% of stress reduction changes are related to motherschr('39') narration.

    Conclusion

     This study showed that narrative writing as an effective supportive intervention has a vital role in reducing stress in mothers of neonates admitted to the intensive care unit.

    Keywords: Stress, Narrative writing, Mothers, Infants, Neonatal intensive care unit
  • Ali Zarghami Khameneh, Afshar Jafari*, Saeed Nikookheslat, Pouran Karimi Pages 206-217
    Objective

     Some previous studies have shown the protective effect of caffeine on apoptosis through the regulation of pro- and anti-apoptotic proteins. The aim of this study was to investigate the effects of chronic caffeine administration on the expression ratio of B-cell lymphoma protein 2 (Bcl-2) and Bcl-2-Associated X-protein (Bax) proteins in the cardiac tissue of rats with Type 2 Diabetes.

    Methods

     In this experimental study, samples were 24 male white wistar rats (aged 2-3 months with a weight of 250-300 g) randomly divided into three groups: Healthy control (n=8), untreated diabetic (n=8), and diabetic with caffeine supplement (n=8; 70 mg/kg-1 for 8 weeks, 5 days a week). The expression of proteins associated with apoptotic signaling pathway (Bax and Bcl-2) in the cardiac muscle (left ventricular) was measured by Western blot method. One-Way Variance (ANOVA), t-test, and Tukey’s post hoc test were used for data analysis.

    Results

     Induction of type two diabetes significantly increased the expression of Bax protein (1.81±0.2) and decreased the expression of Bcl-2 protein (0.36±0.05) compared to control group (P=0.001). However, caffeine administration increased the expression of Bax protein (131%) compared to diabetic control group (P=0.001). Therefore, caffeine administration after diabetes induction elevated the  Bax/Bcl-2 ratio (P=0.001).

    Conclusion

     Eight weeks of caffeine administration have an exacerbating effect on the apoptotic cell death caused by type 2 diabetes by increasing pro-apoptotic proteins and reducing anti-apoptotic proteins.

    Keywords: Caffeine, Apoptosis, Type 2 diabetes, Myocardium
  • Shima Shahidi, Behnam Ghasemi, Ali Shafizadeh* Pages 218-229
    Objective

     Stroke is one of the leading causes of long-term disability. Motor impairment is the most common clinical sign of stroke that disrupt patients’ daily activities. The purpose of this study is to compare the effect of mirror therapy on the gait of patients with subacute and chronic stroke.

    Methods

     The is a quasi-experimental study with pre-test/post-test design. Participants were 30 patients with subacute (n=15) and chronic stroke (n=15) referred to Tabassom Clinic in Tehran, Iran. Subjects in both groups participated in the Gait Assessment and Intervention Tool (GAIT) before and after intervention. The interventional program was similar in the two groups and consisting of eight weeks of walking rehabilitation two sessions per week, each for 90 minutes; 60 minutes of routine rehabilitation and 30 minutes of mirror therapy. Data were analyzed using paired t-test, independent t-test, and ANCOVA in SPSS.23 software considering a significance level of P<0.05.

    Results

     The mean pre-test GAIT score in the subacute group was 20, which decreased to 14 after intervention, indicating a considerable improvement in their gait performance; in the chronic group, the mean pre-test GAIT score decreased from 22 to 20 after intervention. There was a significant difference between pre-test and post-test GAIT scores in two subacute and chronic groups (P= 0.001). There was also a significant difference in post-test GAIT score between subacute and chronic groups (P=0.001).

    Conclusion

     Mirror therapy in the subacute phase has more effect on the gait of of stroke patients than in the chronic phase. Therefore, it is recommended to use mirror therapy in the subacute phase after stroke.

    Keywords: Mirror therapy, Gait, Stroke, Subacute, Chronic
  • Mitra Mayeli, Khadijeh Abolmaali Alhosseini*, Mostafa Nokani, Siavash Talepasand Pages 230-243
    Objective

     The aim of the present study is to investigate the effect of computer-based cognitive rehabilitation therapy on difficulties in emotional regulation among students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). 

    Methods

     Participants were 24 students with ADHD (12 boys and 12 girls) studying in 6-9th grades during 2018-19 at schools located in District 7 of Tehran, Iran. They were selected using a purposive sampling method and based on inclusion/exclusion criteria and then randomly assigned into experimental and control groups. Data collection tool was the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) completed at pre-test, post-test, and follow-up phases. Experimental group received computer-based cognitive rehabilitation therapy for 10 weeks (20 sessions, two sessions per week, each for 30 minutes). Data were analyzed using repeated measure ANOVA in SPSS V. 26 software.

    Results

     All subscales of DERS were significantly improved after intervention which had a medium-to-large effect size. 

    Conclusion

     Computer-based cognitive rehabilitation therapy can help treat difficulties in emotional regulation and improve performance of students with ADHD.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Computer-based cognitive rehabilitation, Difficulties in emotion regulation
  • Abdollah Akbari, Vahid Tadibi*, Naser Behpoor Pages 244-257
    Objective

     Diabetes is a chronic disease associated with a wide range of liver diseases. The levels of liver enzymes such as Alanine aminotransferase (ALT) and Aspartate aminotransferase (AST) are changed following a liver disease The purpose of this study is to investigate the effect of aerobic exercise combined with Stevia extract supplementation on the levels of ALT and AST enzymes in diabetic rats.

    Methods

     In this experimental study, 40 males wistar rats weighing 150-220 g were used. Animals were randomly divided into five groups; healthy control , diabetic control, diabetic + exercise, diabetic + stevia, and diabetic + exercise + stevia. The extract was administered by oral gavage for 6 weeks. The aerobic exercise program was performed for six weeks, 5 days per week. At the end of the intervention, blood samples were collected from the heart of rats to measure the levels of ALT and AST. Data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey’s post hoc test.  

    Results

     The levels of ALT and AST enzymes decreased significantly in all experimental groups compared to diabetic control group (P<0.05).  

    Conclusion

     Aerobic exercise combined with stevia extract supplementation can improve the liver function in streptozotocin-induced diabetic rats

    Keywords: Aerobic exercise, Diabetes mellitus, Liver enzymes, Stevia, Streptozotocin
  • Fatemeh Imani, Ebrahim Nasiri*, Houshang Akbari, MohammadReza Safdari Pages 258-269
    Objective

    One of the major problems of patients after orthopedic surgeries is acute pain. The present study aims to evaluate the effect of foot reflexology massage on postoperative pain in patients undergoing plating surgery for tibia fracture.

    Methods

     This study is a randomized clinical trial conducted on 96 patients who were candidates for tibia plating surgery referred to Imam Ali Hospital in Bojnourd, Iran, randomly divided into intervention and control groups. Foot reflexology massage in the intervention group was performed on patients’ healthy feet for 10 minutes, one hour before surgery. In the control group, the foot sole was touched for one minute without any pressure. Pain intensity was measured using the standard Visual Analog Scale before and immediately after the intervention and 2, 4, 6, 12 and 24 hours after surgery. Data were analyzed using chi-square test, t-test, repeated measures ANOVA, Mann-Whitney U and Friedman tests.

    Results

     The baseline pain scores in the intervention and control groups were reported 8.1±0.9 and 8.4±0.9, respectively. After the intervention, the pain score in these groups was reduced to 6.9±1.1 and 8.1±1.0, respectively (P<0.001). At other times, up to 24 hours after surgery, the pain reduction was higher in the intervention group (P<0.05). 

    Conclusion

     Foot reflexology massage reduces postoperative pain of patients undergoing tibia plating surgery. Therefore, this method can be used to reduce pain and anxiety in orthopedic surgery patients.

    Keywords: Foot reflexology, Pain, Surgery, Tibia plating, Bone fracture
  • MohammadAli Nahayati, Seyed Abolfazl Vaghar Seyyedin, HamidReza Bahrami Taghanki, Zahra Rezaee, Nasim Mehrpooya, Hossein Rahimi* Pages 270-283
    Objective

     Stress and anxiety are common in patients with Multiple Sclerosis (MS). These complications exacerbate the symptoms of MS. This study aims to evaluate the effect of acupressure on stress and anxiety of MS patients.

    Methods

     In this randomized clinical trial, participants were 106 MS Patients referred to Multiple Sclerosis Society in Mashhad, Iran. After signing an informed consent form, they completed a demographic form and stress, and the Depression Anxiety Stress Scale - 42 items (DASS-42). Then, they were randomly assigned into intervention and sham groups by tossing a coin. Participants in the intervention group were asked apply a pressure on the Shenmen and Yin Tang acupoints for one month (once per day for 15 minutes), while the sham group applied pressure 2.5 cm below the Shenmen acupoint and 3 cm above the Yin Tang acupoint. Participants in each group were then completed the DASS-42 again one hour after the final session. Data were analyzed using chi-square test, Kolmogorov-Smirnov test, independent t-test, and Paired t-test.

    Results

      In the intervention and sham groups, there was no statistically significant difference between the mean pre-test scores of stress (34.73±5.80 vs. 33.06±6.42) and anxiety (27.09±6.99 vs. 25.31±6.88), and neither between the mean post-test scores of stress (29.20±6.21 vs. 33.73±9.44) and anxiety (22.79±5.68 vs. 25.21±6.72) (P>0.05). However, comparison of DASS-42 scores between groups showed that the mean scores of stress and anxiety in the intervention group were significantly lower than in the sham group (P< 0.05).

    Conclusion

     It seems that acupressure can be used along with other therapeutic and pharmacological interventions to reduce stress and anxiety in patients with MS.

    Keywords: Acupressure, Stress, Anxiety, Multiple Sclerosis
  • Somayeh Hashemzadeh, Golbahar Akhoundzadeh*, Anahid Mozaffari Pages 284-295
    Objective

     Infant hospitalization in the Intensive Care Unit (ICU) may cause many challenges for the family, especially the mother, and cause psychological problems and shock. Self-care, as a prominent factor in physical and mental health and effective in mothers’ adaptation to their child’s illness. Therefore, this study aimed to investigate the effect of spiritual self-care education on mothers of newborns admitted to the ICU of the hospitals in Sari City.

    Methods

     This experimental study was performed on 64 mothers of newborns hospitalized with informed written consent in the hospitals’ respiratory ICU in Sari City in 2019. Sampling was done by an available method and simple random sampling in two groups: Experimental (n=32) and control (n=32). The experimental group received a spiritual self-care training program in 6 sessions of 60 minutes every day. Data were collected using a demographic questionnaire and a 22-item scale of suffering (CBC) and entered into SPSS V. 25 software, then performed using independent statistical tests, Chi-square, Fisher, and ANCOVA (analysis of covariance).

    Results

     The mean of the pre-intervention care range in the experimental and control groups was 65.46±4.51 and 62.68±7.29, respectively, but the paired t-test did not show a significant difference (P=0.07). According to the paired t-test, the Mean±SD care range after the intervention was 43.47±6.47 and 60.59±6.73, respectively, which led to a significant difference (P<0.01).

    Conclusion

     The results of this study showed that spiritual self-care education reduces maternal care suffering. Therefore, its use is recommended for all caregivers

    Keywords: Spiritual self-care, Caring suffering, Mothers, Intensive care unit, Newborns