فهرست مطالب

پژوهش های مهدوی - پیاپی 34 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش های مهدوی
پیاپی 34 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا شجاعی مهر* صفحه 7

    بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، با پایین کشیده شدن پرچم سکولاریسم و دمیدن روح خدا در کالبد مردم ایران، بسیاری از آموزه‌ها و مفاهیم مذهبی از توجه و اقبال نسبی برخوردار گردیدند. یکی از آموزه‌هایی که پس از انقلاب اسلامی دچار تحول گفتمانی و معنایی گردید آموزه مهدویت است. توجه به آموزه مهدویت به عنوان یکی از ایستارهای هویت‌بخش تشیع، همواره مورد توجه توده انقلابیون و طیف مذهبیون بوده است. اهتمام به این آموزه در حوزه‌های دفاعی و امنیتی موجبات تغییر محاسبات و معاملات نظامی در داخل و خارج ایران را در پی داشته است. بررسی نقش انقلاب اسلامی در احیاء این آموزه در حوزه دفاعی و امنیتی، رسالت پژوهش حاضر است. این نگارش در پی بررسی کاربست‌ها و کارکردهای انقلاب اسلامی ایران در توسعه و باز آفرینی آموزه مهدویت در قلمرو دفاعی و امنیتی می‌باشد.

    کلیدواژگان: کارکردها، انقلاب اسلامی، آموزه مهدویت، رویکرد دفاعی، رویکرد امنیتی
  • رضا مهدیان فر* صفحه 27

    استضعاف و استکبار در قرآن کریم، با سرنوشت جهان و آینده‌شناسی پیوند خورده است. برابر آیات قرآن کریم و تفاسیر اهل‌بیت، سرانجام تاریخ و مستضعفان، ظهور منجی موعود خواهد بود؛ از این ‌رو، سرانجام استضعاف در قرآن کریم، با مهدی موعود4 از اهل‌بیت پیامبر6 پیوند یافته است. پرسش از فرجام و پایان سیر و سفر دراز انسان در عرصه زمین و گستره تاریخ، پرسابقه، پیشینه‌دار و ذاتی وجود بشر است؛ به همان سان که انسان از مبدا می‌پرسد، از مقصد و پایان نیز پرسش می‌کند. امروزه مسئله پایان تاریخ به گفتمان غالب در محافل و مراکز علمی، پژوهشی، رسانه های جمعی و حتی مراکز پژوهشی وابسته به مراکز نظامی در دنیای غرب بدل شده است. در آموزه های آسمانی به ویژه آیین اسلام با تعبیراتی چون آخرالزمان و مفاهیم دیگر به این موضوع توجه داده شده است. از جمله مباحث حوزه پایان تاریخ حاکمیت و فرمانروایی در آن مقطع تاریخی است که بر پایه آیات قرآن و سنت الهی مستضعفان در پی بردباری خویش وارث زمین شده و حاکمیت آن را بر عهده خواهند داشت. پژوهش حاضر با استنباط از آیات قرآن به دنبال پاسخ دان به این پرسش است که از نگاه آیات وحی، فرجام حرکت تاریخ به کدام سو خواهد بود. از همه مهم‌تر بر پایه سنت‌های الهی، مستضعفان در مسیر حرکت تاریخ سرانجام چه سرنوشتی را تجربه خواهند کرد. برابر یافته‌های تحقیق،حکومت در پایان تاریخ حکومتی الهی و به دست افراد شایسته است که از سوی خداوند مامور به این مهم هستند. روش تحقیق آمیزه ای از روش‌های نقلی، تاریخی و تحلیل محتوا است.

    کلیدواژگان: پایان تاریخ، واپسین روزها، مهدی موعود(عج)، مستضعفان، شیعیان
  • محمدرضا جواهری* صفحه 49

    «ارتباط» با امام مهدی4 و «تسلیم» دو رکن در موضوع مهدویت است. در این تحقیق ، مفهوم و مصداق  جمله «رابطوا»  از آیه 200 سوره بقره و جمله «بقیه الله» از آیه 86 سوره هود،  با استناد به احادیث تفسیری به روش توصیفی تحلیلی تبیین می‌گردد. مسئله تحقیق چگونگی ارتباط با ولی‌عصر7 از راه تسلیم در عصر غیبت و حضور است. تفسیراثری «رابطوا» و «بقیه الله» نسبت آنها با هم  هدف این پژوهش است. تاکنون چنین پژوهشی قرآنی و حدیثی در ارتباط با این دو مسئله مهم از اجزاء اصل مهدویت اسلامی انجام نشده است. کشف منظور از «رابطوا» و «بقیه الله» در قرآن و چگونگی تسلیم بر امام مهدی7 با تعریف اهل‌بیت: نوآوری این تحقیق است. با بررسی واژگانی و مطالعات آیه‌شناسی به کمک سنت روشن شد  منظور از رابطوا در سوره آل عمران امروز  پیوند و ارتباط با امام منتظر7 و مقصود از «بقیه الله» در سوره هود نیز امام مهدی7 است و متن تسلیم ماثور به قایم آل محمد6 در هر دو مقطع تاریخی، در عصر غیبت و در عصر ظهور «السلام علیک یا بقیه الله فی ارضه» می‌باشد. قابل ذکر است سلام‌های دیگری نیز برای ارتباط با امام مهدی7 وجود دارد که باید در منابع مرتبط جستجو کرد.

    کلیدواژگان: امام مهدی(ع)، قرآن، حدیث، رابطوا، بقیه الله، تسلیم، غیبت، ظهور
  • نصرت الله آیتی صفحه 73

    پیشوایان معصوم که امامت امت را بر عهده دارند امت خود را به سوی آرمان‌های مورد نظر خود راهبری می‌کنند و این خود نوعی از حرکت است. حرکت از وضعیت موجود به سوی وضع مطلوب. این حرکت باید همراه با طرحی باشد طرحی کلی و فراگیر که در آن همه شرایط و موقعیت‌ها دیده شده و به موانع و مشکلات توجه شده است؛ در تحقیق پیش رو کوشیده شده است که به این پرسش پاسخ داده شود که چه دلایلی شناخت طرح کلی حرکت ایمه: را ضرورت بخشیده است و بر شناخت طرح کلی حرکت ایمه: چه ثمراتی مترتب است. فهم عمیق از رفتار و گفتار امامان، حل تفاوت‌ها و تعارضات بدوی میان سیره ایمه:، الگوگیری از سیره آنان و امکان ارزیابی و نقد حرکت علما و مصلحان اجتماعی برخی از ثمرات شناخت طرح کلی حرکت ایمه: است.

    کلیدواژگان: حرکت ائمه، طرح کلی حرکت، طرح دین
  • مجتبی خانی* صفحه 87

    یکی از القاب معروف حضرت مهدی4 «منتقم» بوده که در روایات بسیاری بر آن تاکید شده است. مطابق روایات ایشان از دشمنان خدا، ظالمین و دشمنان اهل‌بیت: انتقام خواهد گرفت و خونخواه انبیا و اولیا به ویژه جد مظلومش امام حسین7 خواهد بود. این مقاله با تمرکز بر مسئله انتقام امام مهدی7 از قاتلان انبیا و اولیا و خونخواهی ایشان، دو احتمال در مسئله مطرح کرده است: 1. انتقام امام مهدی7 از شخص قاتلان انبیا و اولیا؛ 2. انتقام عملی از ایشان با انتقام جبهه حق از باطل. نوشتار حاضر در ادامه با خدشه در احتمال اول و ادله آن و با استفاده از: 1. بررسی لغوی واژه انتقام و واژگان مرتبط؛ 2. بررسی مسئله انتقام در روایات و تحلیل روایی آن؛ 3. تحلیل عقلی رابطه انتقام و حق؛ 4. تحلیل عقلی انتقام امام مهدی7 و سنجش آن با داده‌های روایی؛ کوشیده است ضمن پاسخ به پرسش‌ها و شبهات مطروحه پیرامون این آموزه، تصویری روشن از ابعاد مختلف این بحث را ارایه کند.

    کلیدواژگان: امام مهدی (ع)، انتقام، منتقم، عفو، قاتلان انبیا و اولیا، انتقام جبهه حق علیه باطل، تحلیل روایی روایات انتقام، واکاوی عقلی رابطه انتقام و حق
  • احمد کریمی* صفحه 117

    کلان‌آموزه مهدویت و خردآموزه‌های آن، که برخاسته از متن قرآن و روایات است در طول تاریخ غیبت خوانش‌ها و فهم‌های متنوعی را تجربه نموده است. این پژوهش با روش تحلیل مضمون به بررسی آثار مهدوی یکی از مهدی‌پژوهان معاصر، آیهالله العظمی لطف‌الله صافی پرداخته است. نظام‌واره آموزه مهدوی در دستگاه فکری او، با رویکرد عقلانی به ایمان و بر محور توحید شکل گرفته و در حالی که برخی قرایت‌های سنی و غالی از امامت و مهدویت درصدد تحریف این آموزه‌اند، حضرت‌ آیهالله صافی گلپایگانی مرزبندی میان خالق و مخلوق را ضروری می‌داند. این مرجع مهدوی‌پژوه با طرد قرایت‌های مارکسیستی و لیبرال از خردآموزه‌های مهدوی هم‌چون عدل و انتظار، قرایتی از امامت و مهدویت داشته که ضمن تحفظ بر میراث روایی بر عناصر عقلانیت و انسجام، تکیه زده است. تاکید او بر معرفت حجت خدا و وابستگی جهان به امام زمان7، جایگاه امام در اندیشه انسان شیعی و اهمیت ایجاد یک رابطه وجودی موثر میان امام و ماموم را نشان می‌‌دهد. یافته‌های این پژوهش نشان داد اندیشه کلامی‌ آیهالله  صافی گلپایگانی توانسته است با عطف نظر به دغدغه‌های وجودی انسان، بنیان کلام کاربردی و الهیات نجات را در باورداشت مهدویت بنا نهد؛ مولفه‌های امید، معناداری و همگرایی جامعه مهدوی را  در پیوند انسان منتظر با حجت، و یادآوری نقش منتظران در عصر ظهور تعریف نماید و از آموزه امامت و مهدویت برای بازآفرینی هویت انسان منتظر و جامعه منتظر در عصر غیبت بهره گیرد.

    کلیدواژگان: گفتمان مهدویت، الهیات وجودی، آیهالله العظمی لطف الله صافی گلپایگانی، عصر غیبت، هویت دینی، امامت و مهدویت، کلام کاربردی
|
  • Reza Shojaiimehr * Page 7

    After the victory of the Islamic Revolution of Iran, with lowering the flag of secularism and blowing divine spirit in the body of the Iranian people, many religious teachings and concepts enjoyed attention and acceptance relatively. Mahdaviat teaching is one that has been changed under the effect of the Islamic Revolution in terms of discourse and semantic . This teaching, as one of Identity maker attitudes of Shiite, has constantly been considered by revolutionaries and religious people. Attention to this teaching in defense and security fields has changed military calculations and equations inside and outside Iran. The mission of this paper is to study the role of the Islamic Revolution in reviving this teaching in the field of defense and security and will examine the role and function of the Islamic Revolution of Iran in the development and re-creation of Mahdaviat teaching in the field of defense and security.

    Keywords: Functions, Islamic Revolution, Mahdaviat Teaching, Defense Approach, Security Approach
  • Reza Mahdianfar * Page 27

    In the Holy Quran, the oppressed and arrogant people are linked to the fate of the world and futurology. According to the verses of the Holy Quran and the interpretations of the Ahl al-Bayt, the end of history and the oppressed will be the advent of the promised savior. Hence, finality of the oppressed in the Holy Qur'an is connected with the Promised Mahdi (aj) of the Prophet progeny (sa). The question of the end of man's long journey in the field of history is long-standing and inherent in human existence; Just as man asks of origin, he also asks of destination and end Today, the issue of the end of history has become the dominant discourse in scientific and research circles and centers, mass media and even research institute affiliated with military organizations in the Western world. This issue has been considered in the heavenly teachings, especially the religion of Islam, with conceptions such as the apocalypse and other concepts. Among the issues in the field of the end of history is the rule and domination of the oppressed who, based on the verses of the holy Qur'an and the divine traditions, will become the heirs of the earth and the rulers of the world after their long struggle and patience. The present study, by inferring from the holy Qur'an verses, seeks to answer the question of what will be the end of the movement of history from the perspective of the verses of the Qur'an. Moreover, more importantly, according to the divine traditions, what will be the fate of the oppressed in the course of history. According to the research findings, final government at the end of the history will be a divine government and be ruled by worthy people who have been commissioned by God. The research method is a mixture of narrative, historical and content analysis methods.

    Keywords: End of history, Final days, The Promised Mahdi (aj), The Oppressed, Shiites
  • Mohammad Reza Javaheri* Page 49

    "Relationship" with Imam Mahdi (a) and "Greeting" are two pillars in the subject of Mahdaviat. In this research, the meaning and application of the sentence "Rabeto" from verse 200 of Surah Al-Baqarah and the sentence "Baqiyatullah" from verse 86 of Surah Hood are explained by referring to interpretive hadiths in a descriptive-analytical method. The issue of research is how to Relationship with the Guardian of the Age (PBUH) through "Greeting" in the age of absence and presence. The purpose of this research is traditional commentary of "Rabeto" and "Baqiyatullah" in relation to each other. Till now, no such Qur'anic and traditional research has been conducted in connection with these two important issues of components of the principle of Islamic Mahdaviat. The discovery of the meaning of "Rabeto" and "the rest of God" in the Qur'an and how to "Greeting "to Imam Mahdi (as) by defining the Ahl al-Bayt (as) is the Innovation of this research. By examining the lexicon and verse studies with the help of tradition, it became clear that the meaning of "Rabeto" in Surah Al-Imran today is the connection and Relationship with Imam Montazer (as) and the meaning of "the rest of God" in Surah Hood is also Imam Mahdi (as). And the text which narrated for greeting to Qaeme Ale-Muhammad (PBUH) in both historical periods, in the era of absence and in the era of Appearance, is "Peace be upon you oh the rest of God on earth". It is worth mentioning that there are other greetings to relationship with Imam Mahdi (as) that should be searched in related sources.

    Keywords: Imam Mahdi (as), Quran, Hadith, Rabatwa, Baqiyatullah, Surrender, Absence. Appearance
  • Nosratollah Ayati * Page 73

    Innocent Imams, as the leaders of people, lead them to their ideals, and this is a kind of movement. Move from current status to desired status. This movement should be accompanied by a general and comprehensive plan in which all conditions and situations are taken into account and obstacles and problems are considered. In this article, an attempt has been made to answer the question of why it is necessary to know the general plan of Imams movement and what are the effects and results of knowing this general plan. Deep understanding of Imams behavior and speech, resolving the initial differences and inconsistencies between Imams lifestyles , modeling their lifestyles and the possibility of evaluating and criticizing the movement of scholars and social reformers are some of the effects of knowing Imams general plan.

    Keywords: Imams movement, general plan of movement, plan of religion
  • Mujtaba Khani * Page 87

    One of the famous nicknames of Imam Mahdi (aj) is " the Avenger" which has been emphasized in many narrations. According to narrations, he will revenge against  oppressors, the enemies of God, prophets and imams of the Ahl al-Bayt, especially his oppressed ancestor,  Imam Hussein(as). The Author  by focusing  on the issue of Imam Mahdi's revenge against the murderers of the prophets and imams   has displayed  two probabilities in the problem. 1. Imam Mahdi's revenge against the personal of murderers  of the prophets and imams . 2. Imam revenge against enemies logic with revenge  of the right front against  the wrong one. The present article has discussed the first possibility and its arguments by using four methods and has tried to provide a clear picture of the different dimensions of this discussion while answering the questions and doubts raised about this issue. 1. Lexical study of the word revenge and related words  2. Study of the issue of revenge in narrations and its narrative analysis  3. Rational analysis of the relationship between revenge and the right   4. Rational analysis of Imam Mahdi (aj) revenge and its evaluation with narrative data

    Keywords: Imam Mahdi(aj), revenge, avenger, amnesty, murderers of prophets, Imams, the right front revenge against wrong one, analysis of revenge Hadithes, Analyzing the relationship between revenge, right
  • Ahmad Karimi * Page 117

    The teachings of Shi’i Mahdism (Mahdaviat) and its micro-teaching, which arise from the text of the Qur'an and Islamic hadith, have been confronted with various readings and understandings throughout the history of occultation (Ghayba). This research using the method of content analysis, investigated the Mahdavi works of one of the contemporary Mahdi scholars, Grand Ayatollah Lotfollah Safi Golpayegani. The system of Mahdavi doctrine in his intellectual system has been formed with a rational approach to faith, and based on monotheism. While some Sunni and exaggerated (Ghali) readings of Imamate and Mahdism (Mahdaviat) seek to distort this doctrine, Ayatollah Safi Golpayegani believes the demarcation between the Creator and the creature is necessary. By rejecting Marxist and liberal readings from Mahdavi teachings such as justice and expectation, this great Islamic scholar has provided a reading of Imamate and Mahdaviat, based on preservation of Islamic traditional heritage along with rationality and coherence. His emphasis on the knowledge of God's authority ( Hujaat Allah) and the dependence of the world on the Imam of the time ( Imam Zaman) shows the position of the Imam in the thought of the Shiite man and the importance of establishing an effective existential relationship between the Imam and his followers (Mammum).  The findings of this study showed that the theological thought of Ayatollah Safi Golpayegani has been able to establish the foundation of applied theology and the theology of salvation on the faith in  Mahdism by turning to the existential human concerns; Define the components of hope, meaning, and integration of Mahdavi society in the connection of the waiting man (Muntazir) with the authority (Hujjah or Imam), and recall the role of the waiting people in the age of appearance (Zohour) and use the teachings of Imamate and Mahdaviat to recreate the identity of the waiting man and the waiting society in the age of occultation (Ghayba).

    Keywords: Shi’i Mahdism (Mahdaviat) Discourse, existential theology, Grand Ayatollah Lotfollah Safi Golpayegani, occultation (Ghayba), Religious Identity, Imamate, Shi’i Mahdism (Mahdaviat), applied theology