فهرست مطالب

نشریه حسابداری دولتی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ساسان مهرانی، علی اکبر نونهال نهر*، فرهاد فرقانی صفحات 9-32

    موضوع و هدف مقاله: 

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی تطبیقی کارآمدی شیوه های فعلی قیمت گذاری بنگاه های مصوب شورای عالی اجرای سیاست های کلی اصل 44 و شیوه های نوین قیمت گذاری بنگاه ها است.

    روش پژوهش: 

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی است.  تعیین نرخ پایه هر سهم بر اساس پیش بینی سود سنوات آتی با سه روش پیشنهادی و تنزیل آن به نرخ 30 درصد به تاریخ ارزیابی، و نیز نرخ پایه محاسبه شده توسط کارشناسان رشته مالی طبق مدل های مشخص شده توسط شورای عالی اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، محاسبه و نتایج با قیمت اولین معامله و میانگین هندسی معاملات شش ماهه اول بعد از پذیرش در بورس مقایسه شده است.

    یافته های پژوهش:

     بین قیمت سهام ارزیابی شده توسط کارشناسان با میانگین قیمت شش ماهه اول پس از ورود به بورس تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری اصالت و افزوده آن به دانش: 

    مدل ارزیابی سهام شرکت ها به روش پیش بینی و تنزیل جریان های نقدی آتی از کارایی مناسب تری برخوردار می باشد. به عبارتی روش های ارزیابی کلاسیک ارزش گذاری (حداقل به صورت عمومی) در محیط ایران نمی تواند به نتایج معتبری بیانجامد و بایستی از روش های اقتضایی و موردی برای ارزش گذاری شرکت های مورد واگذاری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اصل 44 قانون اساسی، بورس اوراق بهادار تهران، خصوصی سازی، شیوه های قیمت گذاری بنگاه ها
  • محمد کاشانی پور*، نظام الدین رحیمیان، محمدحسین رحمتی، منصور محمدی صفحات 31-46
    موضوع و هدف مقاله

    نقش دیوان محاسبات کشور در حسابرسی بخش عمومی، بسیار پررنگ بوده و به منظور جلب اعتماد عمومی باید تصمیم گیری های حسابرسان این سازمان در چارچوب جو اخلاقی سازمانی مطلوب باشد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل تشکیل دهنده  جو اخلاقی دیوان محاسبات کشور و ارایه مدلی مناسب در این زمینه است.

    روش پژوهش:

     رویکرد پژوهش کیفی و داده های مورد نظر از طریق بررسی ادبیات پژوهش و مصاحبه با 21 نفر از خبرگان شاغل در دیوان محاسبات کشور گردآوری شده است. استراتژی پژوهش، نظریه داده بنیاد است.

    یافته های پژوهش:

     یافته های پژوهش حاکی از تفاوت های قابل ملاحظه ای در ابعاد جو اخلاقی سازمانی دیوان محاسبات کشور با پژوهش های قبلی است. از جمله مهم ترین تفاوت ها، عدم دلالت برخی از ابعاد جو اخلاقی در دیوان محاسبات کشور شامل منافع شخصی، منافع سازمانی، دوستی و اخلاقیات فردی است.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     نتایج این پژوهش، بیانگر معرفی برخی ابعاد خاص از جمله اثربخشی و ملاحظات عمومی و شناسایی موضوع صیانت از بیت المال به عنوان مقوله محوری در جو اخلاقی دیوان محاسبات کشور است.

    کلیدواژگان: حسابرسی بخش عمومی، جو اخلاقی، دیوان محاسبات کشور
  • عبدالرحمن نارویی، علیرضا مومنی*، عزیز گرد صفحات 47-60

    موضوع و هدف مقاله:

     پژوهش حاضر درصدد تدوین و ارزیابی مدل مطلوب نظام حسابداری تعهدی در بخش عمومی (مطالعه موردی: مدیران و ذیحسابان دستگاه های اجرایی) بوده و هدف پژوهش ارایه مدل مطلوب نظام حسابداری تعهدی در بخش عمومی می باشد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع طرح متوالی اکتشافی بوده است. لذا از تحلیل مضمون و از نوع شبکه مضامین در فاز کیفی و از مطالعه پیمایشی در فاز کمی استفاده شده است.

    یافته های پژوهش:

     یافته های فاز کیفی نشان داد که مدل نظری مطلوب شبکه ای نظام حسابداری تعهدی در بخش عمومی از چهار مضمون فراگیر (شامل: الف- افزایش اعتماد نهادی نسبت به دستگاه های اجرایی،  ب- بهبود فرآیند مدیریتی، ج- افزایش بهره وری سازمانی، د- بهبود قوانین و مقررات مالی)، 9 مضمون سازمان یافته و 43 مضمون پایه ای به اشباع نظری رسیده و مدل مفهومی برساخته شده است.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    به منظور ارایه مدل مطلوب نظام حسابداری تعهدی در بخش عمومی، مدلی مفهومی تدوین و مورد ارزیابی قرار گرفته است، که نتایج موید اثربخشی مطلوب مدل می باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، اعتماد نهادی، فرایند مدیریتی، بهره وری سازمانی
  • شهناز مشایخ*، فاطمه گرامی راد، مهناز محمودخانی صفحات 65-78

    موضوع و هدف مقاله: 

    هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت چاپ و نشر کتب حسابداری و حسابرسی دولتی است.

    روش پژوهش

    برای تحلیل داده های پژوهش از روش کتاب سنجی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کل کتاب های حوزه حسابداری و حسابرسی دولتی در آخرین کتابشناسی توصیفی کتابخانه ملی تا تیرماه 1399 است.

    یافته های پژوهش:

     یافته‎ها نشان داد از مجموع 265 کتاب، تعداد 17 جلد قبل از سال 81 و مابقی بعد از آن منتشرشده است. فعال ترین نویسنده این حوزه آقای ناصر فولادی نسب، پرفروش ترین کتاب اثر آقایان اقوامی و باباجانی است و از بین ناشران موثر انتشارات مجال برترین است. 28 درصد آثار حاصل مشارکت گروهی و 72 درصد سهم آثار انفرادی است. همچنین تنها 22 کتاب مورد تجدید نظر واقع شده است. نتایج نشان می دهد که  تعداد کتب منتشر شده در طی سالیان اخیر در مجموع رشد داشته است ولیکن وضعیت ویرایش و تجدید نظر در کتب حسابداری و حسابرسی دولتی چندان مطلوب نیست.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    در این پژوهش برای نخستین بار، وضعیت انتشار کتب حسابداری و حسابرسی دولتی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش می تواند مورد استفاده نویسندگان و ناشران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کتاب، حسابداری دولتی، حسابرسی دولتی، بودجه ریزی دولتی، کتاب سنجی
  • رضوان حجازی، آزاده مداحی، مهسا قاسمی* صفحات 79-94

    موضوع و هدف مقاله: 

    هدف پژوهش ارایه مدلی برای اجرای حسابرسی عملکرد پروژه ها با تمرکز بر پروژه های شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابعه می باشد.

    روش پژوهش:

     به موجب رویکرد اکتشافی تحقیق و اجرای محدود حسابرسی عملکرد در ایران، از روش تحقیق کیفی و نظریه پردازی زمینه بنیان استفاده می شود.

    یافته های پژوهش: 

    طبق نتایج تحقیق الزامات قانونی، نیاز به پاسخگویی، استقلال حسابرس، چشم انداز و اهداف شفاف، منابع مالی، استانداردهای حرفه ای، کیفیت و دسترسی به اطلاعات، شاخص های عملکرد، مشارکت واحد حسابرسی شونده، مدیر حسابرسی، تیم پیاده سازی، کار تیمی و آموزش ضمن خدمت بر اجرای حسابرسی عملکرد موثر هستند. اجرای این مدل موجب پاسخگویی، بهبود عملکرد و راهبری شرکتی، صرفه اقتصادی، کارایی و اثربخشی و رضایت مشتریان و برنامه ریزی می شود.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     با توجه به نوپا بودن حسابرسی عملکرد در ایران و ویژگی های شرکت های دولتی مدل ارایه شده در مقایسه با تحقیقات مشابه قابلیت کاربرد و پیاده سازی بیشتری دارد. همچنین در ایران اولین پژوهشی است که مدلی را برای حسابرسی عملکرد در پروژه ها ارایه می کند.

    کلیدواژگان: مدل حسابرسی عملکرد، صرفه اقتصادی، کارایی، اثربخشی، نظریه پردازی زمینه بنیان
  • مسعود نیک اندیش*، محمدعلی مرادی، علی پایان صفحات 95-114

    موضوع و هدف مقاله:

     در این پژوهش ضمن شناسایی عوامل موثر بر اختلاف بین مالیات ابرازی و مالیات قطعی، تاثیر نوع فعالیت مودیان بر این عوامل با هدف کاهش اختلاف مذکور موردبررسی قرارگرفته است.

    روش پژوهش: 

    داده های پژوهش از طریق بانک های اطلاعاتی سازمان امور مالیاتی و مراجعه به پرونده های مالیاتی مودیان، گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل آن دسته از اشخاص حقوقی است که نسبت به ارایه اظهارنامه مالیاتی عملکرد خود اقدام نموده و مالیات آن ها در مراجع حل اختلاف مالیاتی به قطعیت رسیده است.

    یافته های پژوهش: 

    یافته های پژوهش، نشان می دهد عوامل موثر بر اختلاف بین مالیات ابرازی و مالیات قطعی و میزان این اختلاف با توجه به نوع فعالیت مودیان متفاوت است و نوع فعالیت مودیان تاثیر معناداری بر روی اختلاف مذکور دارد.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    طبق نتایج پژوهش توجه به عوامل مزبور حسب نوع فعالیت اشخاص می تواند موجب کاهش اختلاف مذکور و شناسایی صحیح و وصول به موقع درآمدهای مالیاتی گردد.

    کلیدواژگان: درآمدهای مالیاتی، سود مشمول مالیات ابرازی، سود مشمول مالیات قطعی، نوع فعالیت مودیان
  • ایمان کارنما، ایمان داداشی*، محمود یحیی زاده فر، حمیدرضا غلام نیا روشن صفحات 115-136

    موضوع و هدف مقاله: 

    حاکمیت سازمانی مناسب بخش عمومی از مقدمات حکمرانی مطلوب و از پیش فرض‏های توسعه پایدار می باشد. هدف پژوهش حاضر، تبیین مدل حاکمیت سازمانی بخش عمومی و بررسی تاثیر امتیاز حاکمیتی بر بی انضباطی مالی وزارتخانه های منتخب است.

    روش پژوهش: 

    مبانی نظری و پیشینه پژوهش از اصول و استانداردهای مرتبط داخلی و بین المللی، مورد بررسی قرار گرفته و در قالب چهار مولفه شفافیت، پاسخگویی، کارایی و اثربخشی و باز بودن ارایه گردید و با تجزیه و تحلیل شاخص های مرتبط هر یک از مولفه ها، مدل پیشنهادی ارایه و تاثیر هر یک بر بی انضباطی مالی مورد آزمون تجربی قرار گرفته است.

    یافته های پژوهش:

     براساس تجزیه و تحلیل نظرات ارایه ‏شده از سوی خبرگان، کلیات الگوی مدل پیشنهادی مشتمل بر 4 مولفه و 110 شاخص مرتبط با آنها تایید شد و با تجزیه و تحلیل داده های مربوط مشخص گردید دو مولفه پاسخگویی و کارایی و اثربخشی سبب کاهش معنادار بی انضباطی مالی دستگاه‏های مورد بررسی شده اند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     مدل پژوهش با توجه به وسعت شمول شاخص ها، می‏تواند به عنوان مبنای استقرار حاکمیت سازمانی مناسب بخش عمومی و ارزیابی وضعیت آن به کار گرفته شود که استفاده اثربخش تر وجوه عمومی را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: بی انضباطی مالی، پاسخگویی، حاکمیت سازمانی بخش عمومی، شفافیت، کارایی و اثربخشی
  • جعفر باباجانی، جواد دوست جباریان* صفحات 137-150

    موضوع و هدف مقاله:

     سیستم حسابرسی یکی از خرده نظام های فعال در نظام پاسخگویی است که نقش مهمی در ارزیابی پاسخگویی نهادهای  بخش عمومی  ایفا می کند. حسابرسی عملکرد به عنوان بخشی از سیستم حسابرسی جامع، از شیوه های نوین برای ارزیابی کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی منابع مالی عمومی و عملکردی دستگاه های اجرایی استفاده می کند تا در ارزیابی انواع و سطوحی از مسئولیت پاسخگویی عمومی موثر واقع شود. تحقق این امر مستلزم وجود عوامل موثر بر استقرار این نظام حسابرسی است که در پژوهشی جداگانه شناسایی شده است.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش، وضع موجود هریک از عوامل موثر بر استقرار نظام حسابرسی عملکرد با استفاده از مدل سه شاخگی ارزیابی شده است. در این پژوهش 100 نفر از اعضای دیوان محاسبات، ذیحسابان و کارشناسان وزارت امور اقتصاد و دارایی، مدیران و سرپرستان ارشد حسابرسی عملیاتی سازمان حسابرسی و روسای گروه حسابرسی داخلی شهرداری تهران شرکت داشته اند.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج آزمون سوالات پژوهش که با روش های آماری معتبر انجام گرفته حاکی از آن است که شرایط فعلی هیچکدام از عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای برای استقرار نظام حسابرسی عملکرد مناسب نیستند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که  وضعیت موجود هیچکدام از عوامل موثر بر استقرار نظام حسابرسی مناسب برای استقرار این نظام نمی باشند. بنابراین می بایست به منظور استقرار نظام حسابرسی عملکرد در کشور توجه ویژه ای به بهبود این عوامل شود.

    کلیدواژگان: نظام حسابرسی عملکرد، بخش عمومی، ارزیابی وضع موجود، مدل سه شاخگی
  • محمدحسین صفرزاده*، سید حسین سجادی، محیا شعبانی صفحات 151-168

    موضوع و هدف مقاله:

     کیفیت حسابرسی به عنوان تابعی از عملکرد حسابرس، تحت تاثیر نوع شخصیت وی است. کیفیت حسابرسی حسابرسان دیوان محاسبات، از اهمیت خاصی برخوردار بوده و افزایش آن منجر به بهبود عملکرد دولت می گردد. در پژوهش حاضر، تاثیر نوع شخصیت حسابرسان دیوان محاسبات بر کیفیت حسابرسی آنان بررسی شده است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از منظر نحوه گردآوری داده ها، از نوع پیمایشی و از منظر هدف، از نوع کاربردی است. نمونه پژوهش 263 نفر از حسابرسان دیوان محاسبات می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعیین شده است.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان می دهد نوع شخصیت حسابرسان دیوان محاسبات بر کیفیت حسابرسی آنان موثر است. از میان انواع شخصیت، نوع قراردادی بیشترین و نوع جستجوگر کمترین تاثیر را بر کیفیت حسابرسی داشته اند. اما جنسیت حسابرس در رابطه بین نوع شخصیت و کیفیت حسابرسی نقش تعدیل گر ایفا نکرده است.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    نتایج این پژوهش می تواند به دیوان محاسبات کمک کند در استخدام حسابرسان جدید، نوع شخصیت آنها را درنظر گرفته تا از این طریق کیفیت حسابرسی افزایش یابد. این پژوهش از جهت ارایه رویکردی جدید در زمینه کیفیت حسابرسی و تاثیر ی که شخصیت شخص حسابرس شاغل در دیوان محاسبات بر آن می گذارد، حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی حسابرس، جنسیت حسابرس، کیفیت حسابرسی، دیوان محاسبات
  • بابک امانی دادگر، یونس بادآور نهندی*، مهدی زینالی صفحات 169-192

    موضوع و هدف مقاله: 

    اخلاق در مطالعات پژوهش گران از جایگاه ویژه ای برخوردار شده است. مطالعه حاضر با بررسی تاثیر شاخصه های فردی، سازمانی، رهبری موثق و روانشناختی به معرفی الگویی برای توسعه اخلاقی و تقوا درحسابداری سلامت پرداخته است.

    روش پژوهش:

     برای این مطالعه از پرسشنامه استاندارد استفاده گردید. جامعه آماری، متمرکز بر مدیران مالی، بودجه و معاونان آنها و روسای امور مالی  دانشگاه های علوم پزشکی (897=N) در سال 1397 می باشد که از این بین، 269 پرسشنامه گردآوری و از طریق مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS آزمون شدند.

    یافته های پژوهش: 

    یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخصه های فردی با سطح معنی داری (0.011) و شاخصه های رهبری موثق با سطح معنی داری (0.004) منتج به توسعه اخلاقی می شوند. همچنین شاخصه های رهبری موثق با سطح معنی داری (0.004) و شاخصه های روانشناختی (صفات چهارگانه تاریک شخصیت، صفات پنجگانه شخصیت (NEO)، هوش اخلاقی و جهت گیری مذهبی) با سطح معنی داری(0.000) منتج به تقوا می شوند. به علاوه شاخصه های سازمانی (رضایت شغلی، رابطه استخدامی، مسئولیت پذیری سازمانی، نوع خدمت) و شاخصه های روانشناختی به توسعه اخلاقی و شاخصه های فردی و سازمانی به تقوا منتج نمی شوند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     توجه به ویژگی های مدیریتی و روانشناختی، اتخاذ سازوکارهای اجرایی در جهت تعامل بین رهبری سازمان با کارکنان زیر مجموعه خود از یک طرف و همچنین تعامل کاری بین کارکنان، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تقوا، توسعه اخلاقی، دانشگاه های علوم پزشکی، مدل یابی معادلات ساختاری
  • علی محمدی، حیدر محمدزاده سالطه*، زهرا دیانتی دیلمی، یعقوب اقدم مزرعه صفحات 193-208

    موضوع و هدف مقاله: 

    پژوهش حاضر به دنبال دستیابی به الگوی مطلوب کیفیت گزارشگری مالی بخش عمومی با استفاده از رویکرد زمینه بنیان می باشد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از لحاظ رویکرد، کیفی و از لحاظ هدف، اکتشافی است که داده‏های آن از طریق مصاحبه از  27 نفر خبره منتخب به روش گلوله برفی در سال 1398 جمع آوری شده است.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج پژوهش نشان می‏دهد که کیفیت گزارشگری مالی بخش عمومی در ایران از وضعیت مطلوبی برخوردار نمی باشد. توانمندسازی دستگاه های اجرایی و تصمیمات مدیریتی به عنوان شرط علی، نظام بودجه ریزی و عوامل رفتاری به عنوان عوامل زمینه ای، اقتصاد مقاومتی، پایداری مالی و انسجام سازمانی به عنوان شرایط مداخله گر در این پژوهش شناخته شده اند. پیامد‏ افزایش کیفیت گزارشگری مالی بخش عمومی عبارت است از بهبود کارآیی و عملکرد نهادهای عمومی، صرفه جویی در هزینه های کشور، افزایش سطح مطالبات شهروندی.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     نتیجه پژوهش ارایه الگویی است که با توجه به یافته های آن، بخش عمومی کشور می تواند با برنامه ریزی دقیق و رفع نقاط ضعف موجود گزارشگری مالی، در مسیر بهبود کیفیت گزارشگری مالی بخش عمومی حرکت کند.

    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، بخش عمومی، رویکرد زمینه بنیان
  • عزیز رشیدی، ابراهیم عباسی*، مصطفی جعفری، نبی الله محمدی صفحات 209-224

    موضوع و هدف مقاله:

     سازمان تامین اجتماعی همانند هر سازمان انتفاعی وغیرانتفاعی دیگر همواره با مسئله تخصیص بودجه روبروست. این مقاله با هدف طراحی مدل بودجه ریزی بر مبنای عملکرد با تاکید بر مبنای مدل مورد استفاده در بودجه ریزی بر مبنای عملکرد (پیوستار ورودی، فرایند، خروجی و پیامد) درسازمان تامین اجتماعی صورت گرفته است.

    روش پژوهش: 

    عناصر این مدل با استفاده از تکنیک نقشه شناخت، نظر خبرگان سازمانی و مصاحبه های نیمه ساختار یافته، شناسایی، براساس فن تحلیلی سلسله مراتبی سطح بندی، با استفاده از مقایسات زوجی تعیین ضریب اهمیت و با به کارگیری تکنیک تاپسیس در هر سطح اولویت بندی شدند.

    یافته های پژوهش: 

    یافته های پژوهش نشان می دهد که سازمان برای بقای خود باید توجه ویژه ای به پایداری فعالیت های اقتصادی در کشور داشته و از طرفی جهت انجام امورات بهینه سازمانی، کاهش ترددهای غیرضروری و... تامین اجتماعی مجازی گسترش و توسعه یابد.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    سازمان باید برای رهایی از رکود فعلی از وابستگی صرف به وصول حق بیمه به عنوان منبع اصلی خودداری نموده و بیشترین اعتبارات صرف امورکلانی نظیر تدوین برنامه های ملی سازمانی، عملیاتی و ارزیابی برنامه ها گردد.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی، سازمان تامین اجتماعی، نقشه شناخت
|
  • Sasan Mehrani, Aliakbar Nonahal Nahr *, Farhad Forghani Pages 9-32

    Subject and Purpose:

     of the Article: The purpose of the present study is the comparative evaluation   of the efficiency of current pricing practices of firms approved by the High Council for the  implementation of general policies of Principle 44 and the modern pricing practices of firms.

    Research Method

    This research is an applied type of research and is a descriptive research method. The base rate of each share is based on future earnings forecasts with the three proposed  methods and discounted to rates 30% on the   valuation date, as well as the base rate calculated by official financial experts according to models specified by the Supreme Council for the  Implementation of the General Policies of Article 44 of the Constitution, and calculate the results at the price of the first transaction and the geometric average of the first six months after Admission to the exchange is compared.

    Research Findings

    There is a meaningful difference between stock price evaluated by experts and the average price of the first six months after entering stock market.

    Conclusion Originality and its Contribution to the Knowledge:

     Stock evaluation model of firms by predicting and discounting future cash flows is more efficient. In other words, the use of classical valuation methods (at least publicly) in the Iranian environment cannot lead to valid results, and contingent and case valuation methods should be used to evaluate the companies being outsourced.

    Keywords: Privatization, Corporate Pricing Practices, Article 44 of the Constitution, Tehran Stock Exchange
  • Mohammad Kashanipour *, NEZAMODIN RAHIMIAN, Mohammadhossein Rahmati, Mansour Mohamadi Pages 31-46

    Subject and Purpose :

    of the Article: The role of the Supreme Audit Court in protecting public interest with regarding the vastness of public sector in our country is very important. to attract and increase public confidence, the action and decision of the supreme audit court auditor’s must be based on  appropriate ethical climate framework and ethical codes. Implementation and promotion of a appropriate ethical climate requires identifying it’s dimensions and factors affecting. The purpose of this research,  identifying the factors constituting Supreme Audit Court ethical climate for representation a appropriate model in this regard.

    Research Method

    the qualitative approach has been pursued and the data has been collected using the  interviews conducted with the 21 Supreme Audit Court experts. Accordingly, Grounded Theory has been adopted as the methodology of the research through which the data has been analyzed in three phases, open coding, axial coding and selective coding.

    Research Findings

    In overall the research findings indicate the Significant differences in Supreme Audit Court ethical climate dimensions with previous  research. most important differences in Supreme Audit Court ethical climate consists of the lack of individual interests, organization interests, friendship and personal moralities dimensions.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    the result showing the Some special dimensions consists of Effectiveness, general     considerations and identifying The issue of    safeguarding treasury in the Supreme Audit Court ethical climate.

    Keywords: Ethical Climate, Public Sector Auditing, Supreme Audit Court
  • Abdul Rahman Naroui, Alireza Momeni *, Aziz GORD Pages 47-60

    Subject and Purpose:

     of the Article: The present research seeks to develop and evaluate the optimal model of accrual accounting system in the public sector (Case study: managers and accountants of executive bodies). The purpose of this research is to present an optimal model of accrual accounting system in the public sector.

    Research Method

    The present research has been of sequential exploratory project type. Therefore, theme analysis and the network of themes type in the qualitative phase and survey study in the quantitative phase have been used.

    Research Findings

    The findings of the qualitative phase showed that the network optimal theoretical model of accrual accounting system in the public sector has been saturated theoretically from 4 comprehensive themes (Including: A- Increasing institutional trust in the executive apparatus,   B- Improving the management process, C- Increasing organizational productivity and D- Improving financial laws and regulations), 9 organized themes and 43 basic themes and a conceptual model has been construct.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge:

     In order to present the optimal model of accrual accounting system in the public sector, a conceptual model has been developed and evaluated.

    Keywords: Accrual Accounting, Institutional Trust, Management Process, Organizational Productivity
  • Shahnaz Mashayekh *, Fatemeh Geramirad, Mahnaz Mahmoudkhani Pages 65-78

    Subject and Purpose:

     of the Article: The main   purpose of this study is to investigate the publication of governmental accounting and auditing books.

    Research Method

    The bibliometric method has been used to analyze the research data. The statistical population includes all books in the field of governmental accounting and auditing in the latest descriptive bibliography of the National Library until July 2020.

    Research Findings

    Findings showed that out of a total of 265 books, 17 volumes were published before 2002 and the rest after. The most active author in this field is Mr. Nasser Fouladi Nasab. The best-selling book is the work of Mr. Aghvami and Mr. Babajani, and Majal Publishing is the best publisher. 28% of the works are the result of group participation and 72% are the share of individual works. In addition, only 22 books have been revised. The results show that the number of books published in recent years has grown overall, but the situation of editing and revision of government accounting and auditing books is not very favorable.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    In this research, for the first time, the situation of publishing books of government accounting and auditing has been studied. The results of this research can be used by writers and publishers.

    Keywords: Book, Government Accounting, Government Auditing, Government budgeting, Bibliometrics
  • Rezvan Hejazi, Azadeh Maddahi, Mahsa Ghasemi * Pages 79-94

    Subject and Purpose of the Article: 

    The purpose of the study is to design a model for conducting performance auditing of projects focusing on the projects of the National Iranian Oil Company and its subsidiaries.

    Research Method

    According to the exploratory approach of research and implementation of performance audit scope in Iran, the method of qualitative research and grounded theory is used.

    Research Findings

    According to the results of the research, legal requirements, need to be accountable, independence of performance auditing, clear vision and goals, financial resources, professional standards, quality and availability of information, performance criteria, Cooperation of the auditee, audit manager, implementation team, team work and in-service training are the factors affecting the implementation of operational auditing. Implementation of this model will lead to accountability, improve corporate governance and performance, efficiency, economy, effectiveness, customer satisfaction and planning.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

     Due to the infancy of performance auditing in Iran and characteristics of governmental companies, the proposed model is more applicable and implemented compared to similar research. It is also the first study in Iran to provide a model for performance auditing in projects.

    Keywords: Performance audit model, Efficiency, Economy, Effectiveness, Grounded Theory
  • MASOUD NIKANDISH *, Mohamadali Moradi, Ali Payan Pages 95-114

    Subject and Purpose :

    of the Article: In this study, while identifying the factors affecting the difference between the declared tax and the definitive tax, the effect of the type of activity of taxpayers on these factors has been investigated with the aim of reducing the difference.

    Research Method

    The research data has been collected through the databases of the Tax Affairs Organization and referring to the tax files of taxpayers. The statistical population of the study includes those legal entities that have submitted their performance tax returns and their taxes have been finalized in the tax dispute resolution authorities.

    Research Findings

    Findings show that the factors affecting the difference between the declared tax and the definitive tax and these are different according to the type of taxpayer activity and the type of taxpayer activity has an impact on the taxpayer.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge:

     According to the results of the research, paying attention to the mentioned factors according to the type of activity of individuals can reduce the mentioned difference and correctly identify and receive tax revenues on time.

    Keywords: Tax Revenues, Declared Taxable, Definite Taxable, Type of Activity
  • Iman Karnama, Iman Dadashi *, Mahmood Yahyazadefar, HamidReza Gholamnia Roshan Pages 115-136

    Subject and Purpose :

    of the Article: Proper governance in the public sectors is one of the preconditions for good governance and one of the basic preconditions for sustainable development. The purpose of this study is to explain the governance model of the public sector and to investigate the effect of governance privilege on the financial indiscipline of selected ministries.

    Research Method

    Theoretical foundations and research background of relevant domestic and international principles and standards were examined and presented in the form of four components of transparency, responsiveness, efficiency, effectiveness and openness, and by analyzing the relevant indicators of each component.

    Research Findings

    Based on the analysis of the opinions provided by the experts, the generality of the proposed model model consisting of 4 components and 110 related indicators was confirmed. By analyzing the relevant reports, it was found that the two components of accountability and efficiency and effectiveness have caused a significant reduction in financial indiscipline in the studied devices.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge:

     The research model, considering the scope of the indicators, can be used as a basis for establishing appropriate governance in the public sector and assessing its status, which leads to a more effective use of public funds.

    Keywords: Financial discipline, Accountability, Public Sector Governance, Transparency, Efficiency
  • Jafar Babajani, Javad Dostjabbaryan * Pages 137-150

    Subject and Purpose :

    of the Article: The audit system is one of the active subsystems in the accountability system that plays an important role in evaluation of public sector institutions. As part of the comprehensive audit system, performance audit uses novel methods to evaluate performance, effectiveness, and economic gain of public and practical financial sources of executive systems in order to prove effective in evaluation of different types and levels of public accountability. Realization of this requires presence of the factors affecting establishment of this audit system, which has been identified in another study.

    Research Method

    In this work, the current status of the factors affecting establishment of performance audit system has been evaluated using the Triple Branch Model. 100 members of the Court of Auditors, auditors and experts of Ministry of Economy and Finance, senior managers and supervisors of operational audit of the Audit Office and presidents of Internal Audit Group of Tehran Municipality took part in the study.

    Research Findings

    Results of testing the study’s questions conducted by reputable statistical methods reveal that in current conditions none of the structural, behavioral, and contextual factors are suitable for establishing the performance audit system.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    The results from this study suggest that the current status of none of factors affecting the installation of performance auditing system are currently suitable for establishing this system. Therefore, special attention must be paid to improving these factors to establish the performance auditing system in the country.

    Keywords: Performance Audit System, Public sector, current status evaluation, Triple-Branch Model
  • MohammadHossein Safarzadeh *, Seyed Hossein Sajadi, Mahya Shabani Pages 151-168

    Subject and Purpose :

    of the Article: Audit quality as a function of auditor's performance is influenced by his or her personality type. The audit quality of the Auditors of Supreme Audit court is of particular importance and its enhancement will improve the performance of the government. In this study, the effect of the personality type of Supreme Audit Court auditors on their audit quality has been investigated.

    Research Method

    This study is a survey research and applied research. The sample of the study is 263 Auditors of Supreme Audit of Iran, which is determined using Cochran formula.

    Research Findings

    The results show that the personality type of Supreme Audit Court’ auditors affects their audit quality. Among the personality types, conventional type had the highest and investigating type had the least effect on audit quality. But the gender of the auditor has not played a moderating role in the relationship between personality type and audit quality.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    The results of this study can help the Supreme Audit Court in recruiting new auditors, considering their personality type, thereby enhancing audit quality. This research is valuable for presenting a new approach in the field of audit quality and the effect that the personality of the Supreme Audit Court auditor on it.

    Keywords: Auditor’s Personality Type, Auditor’s Gender, Audit Quality, Supreme Audit Court
  • Babak Amani Dadgar, Younes Badavar Nahandi *, Mehdi Zeinali Pages 169-192

    Subject and Purpose:

     of the Article: Ethics has a special station in the studies of researchers. The present study examined the impact of individual, organizational, authentic leadership and psychological characteristics on a model for ethical development and virtue in health accounting. 

    Research Method:

    Standard questionnaire was used for this study. The statistical population is focused on financial managers, budget and their deputies and finance chief university of medical sciences (N=897) in 2019, out of which 269 questionnaires were collected and tested through structural equation modeling in AMOS software.

    Research Findings

    Research findings show that individual characteristics with a significant level (0.011) and authentic leadership characteristics with a significant level (0.004) lead to ethical development. Also, the characteristics of authentic leadership with a significant level (0.004) and psychological characteristics (four dark personality traits, five personality traits (NEO), moral intelligence and religious orientation) with a significant level (0.000) lead to virtue. In addition, organizational characteristics (job satisfaction, employment relationship, organizational responsibility, type of service) and psychological characteristics do not lead to ethical development and individual and organizational characteristics do not lead to virtue.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    Attention to managerial and psychological characteristics is recommended in professional ethics. It is also possible to adopt executive mechanisms for the interaction between the leadership of the organization with its subordinates on the one hand and work interaction between employees on the other hand.

    Keywords: Ethical Development, Structural Equation Modeling, University of Medical Sciencec, Virtue
  • Ali Mohammdi, Heydar Mohammadzadeh Salteh *, Zahra Dianati Dalami, Yaqoub Aghdam Mazraeh Pages 193-208

    Subject and Purpose :

    of the Article: The purpose of this study is to achieve a desirable model of public sector financial reporting quality using the grounded theory approach.

    Research Method

    This is a qualitative and purposeful exploratory study whose data were collected through interviews with 27 experts selected by the snowball method in 2019.

    Research Findings

    It shows that the quality of public sector financial reporting in Iran is not favorable. Empowerment of devices, managerial decisions, as a causal condition and budgeting system, behavioral factors, as underlying factors and resistance economy, financial stability, organizational cohesion, were identified as intervening conditions in this study. And the consequences lead to improving the efficiency and performance of public institutions, saving the country's costs, increasing the level of citizenship requirements.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge:

     According to the findings of the present study, the public sector of the country can move towards improving the quality of public sector financial reporting by careful planning and eliminating the existing weaknesses of financial reporting.

    Keywords: Financial Reporting Quality, Public sector, Grounded Theory Approach
  • AZIZ RASHIDI, Ebrahim Abbasi *, Mostafa Jafari, Nabioallah Mohammadi Pages 209-224

    Subject and Purpose:

     of the Article: The Social Security Organization, like any other for-profit and non-profit organization, is always faced with the issue of budget allocation. This article aims to design a performance-based budgeting model with an emphasis on the model used in performance based budgeting (input, process, output and outcome continuum) in the Social Security Organization.

    Research Method

    The elements of this model are identified using cognitive mapping technique, organizational experts' opinions and semi-structured interviews, identification, based on hierarchical analytical technique of leveling, using pairwise comparisons to determine the coefficient of importance and using TOPSIS technique at each priority level. Were classified.

    Research Findings

    The research findings show that the organization for its survival should pay special attention to the sustainability of economic activities in the country and on the other hand to perform optimal organizational affairs, reduce unnecessary traffic… Virtual social security should be expanded and developed.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    In order to get rid of the current recession, the organization should refrain from relying solely on receiving premiums as the main source and spend most of its funds on major matters such as developing national organizational, operational and evaluation plans.

    Keywords: performance based budgeting, TOPSIS, Hierarchical Analysis, Social Security Organization, Cognition Map