فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 16 (تابستان 1399)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 16 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/07
  • تعداد عناوین: 5
|
  • ابوالقاسم گل خندان* صفحات 9-33
    بخش دفاعی در هر کشور در زمره بخش های استراتژیک آن کشور محسوب می شود که نقش مهمی در ایجاد امنیت داخلی و خارجی ایفا می کند و از کانال های مختلفی به صورت مستقیم و غیرمستقیم رشد اقتصادی را متاثر می کند. قرار گرفتن ایران در موقعیت حساس و استراتژیک خاورمیانه و مواجهه با تهدیدات امنیتی کشورهای بیگانه، سبب شده است تا سهم قابل توجهی از مخارج بخش عمومی به بخش دفاع اختصاص داده شود. در این راستا، هدف اصلی این تحقیق برآورد اثرات مستقیم، غیرمستقیم و کل مخارج دفاعی بر رشد اقتصادی ایران طی دوره زمانی 1397-1368 می باشد. به این منظور از یک الگوی سیستم معادلات همزمان استفاده و روش حداقل مربعات سه مرحله ای، به عنوان روش مناسب برای برآورد آن انتخاب شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که اثر مستقیم مخارج دفاعی بر رشد اقتصادی مثبت می باشد؛ به گونه ای که با یک درصد افزایش در بار دفاعی کشور، به طور مستقیم رشد اقتصادی حدود 17/0 درصد افزایش خواهد یافت. در مقابل، اثر غیرمستقیم مخارج دفاعی بر پس انداز و تراز تجاری منفی و معنادار می باشد. برآورد اثر کل مخارج دفاعی بر رشد اقتصادی نیز نشان می دهد که با یک درصد افزایش در سهم مخارج دفاعی از GDP، رشد اقتصادی کشور حدود 09/0 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مخارج دفاعی، رشد اقتصادی، سیستم معادلات همزمان
  • رقیه ادهمی، علی رضایی منش*، عطاالله رفیعی آتانی، احمد ماکوئی صفحات 35-55

    هر ساله جمعیت عظیمی از جوانان کشورمان ایران راهی خدمت وظیفه عمومی می شوند. این جمعیت عمدتا در سنین 18 تا 28 سالگی قرار دارند و دارای تحصیلات عالی هستند. بدیهی است که خروج چنین جمعیتی از نیروی کار از صحنه تولید برای سربازی هزینه فرصت بالایی برای اقتصاد ما دارد. با این وجود به دلایل مختلف تحقیقات زیادی که ارزیابی کمی از این هزینه برای ما فراهم شود وجود ندارند. این تحقیق بر آن شده است تا با استفاده از روش تحقیق در عملیات و به طور دقیق تر از طریق ماتریس دوگان در برنامه ریزی خطی الگویی فراهم کند تا بتوان تصوری از هزینه فرصت نیروی انسانی مشمول خدمت وظیفه عمومی در ایران پیدا کرد. کلیه داده های تحقیق بر مبنای آمارهای سال 1394 بدست آمده اند. جامعه آماری تحقیق 400 هزار سرباز وظیفه است. تمرکز این تحقیق جهت استخراج مدل بر تفکیک درجات تحصیلی و زیربخش های صنعتی با طبقه بندی ISIC است. در ادامه نیز با توجه به آمار های معدود موجود به حل مدل پرداخته شد. بر اساس یافته های تحقیق هزینه فرصت بدست آمده برای خدمت وظیفه عمومی آقایان معادل 70/46 درصد ارزش افزوده صنعت در 1394 است. این عدد معادل هزینه اقتصادی ای است که کشورمان در صورت به سربازی فرستاده شدن جمعیت مشمول متحمل می شود، و یا به عبارتی، برابر این مقدار از فرصت از دست می رود. همچنین در طی چند سناریو به حالت های ممکن دیگر هزینه فرصت سربازی پرداخته شد.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی مشمول خدمت وظیفه عمومی، هزینه فرصت، ماتریس دوگان، برنامه ریزی خطی، سربازی
  • فرزاد طرهانی، سینا نجفی* صفحات 57-79
    طبق روش شناسی بانک جهانی، چهار حوزه رژیم نهادی و انگیزشی اقتصادی، آموزش و منابع انسانی، نوآوری و زیرساخت اطلاعاتی و ارتباطاتی به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر دانش بنیان شدن اقتصاد مطرح می شود. صنعت دفاعی به عنوان یکی از مهم ترین صنایع فعال در پیش برد اقتصاد کشور از این موضوع مستثنی نیست. به نظر برخی محققان، مولفه های رژیم نهادی و انگیزشی اقتصادی نسبت به مولفه های سایر حوزه ها نقش موثرتری در دانش بنیان شدن اقتصاد دارند. در صنعت دفاعی (که معمولا پیشگام در تولید علم و نوآوری است) شاید نقش و اهمیت مولفه های رژیم نهادی و انگیزشی اقتصادی بیشتر هم باشد. بر این اساس، در پژوهش حاضر، ابتدا حوزه های موثر در اقتصاد دانش بنیان مطرح می شود و در ادامه، مولفه های موثر بر رژیم نهادی و انگیزشی اقتصادی در صنعت دفاعی مورد شناسایی قرار می گیرد. با استفاده از روش تحقیق پیمایشی و توزیع پرسشنامه، از نظرات 73 نفر از خبرگان و فعالین حوزه اقتصاد دفاعی بهره مند شده و با استفاده از روش های آماری ناپارامتریک مهم ترین مولفه ها مشخص شده و هریک از این مولفه ها رتبه بندی می شوند. نتایج بدست آمده نشان داد که، به ترتیب میزان صادرات در حوزه دفاعی، سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت دفاع و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه صنعت دفاعی مهم ترین و موثرترین مولفه ها در حوزه رژیم نهادی و انگیزشی اقتصادی هستند.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد دانش بنیان در صنعت دفاعی، حوزه های موثر بر اقتصاد دانش بنیان، رژیم نهادی و انگیزشی اقتصادی
  • مهرداد آل احمد، زانا مظفری* صفحات 81-113

    سواحل مکران در جنوب شرق کشور طی سال های گذشته مورد توجه دولت و نیروهای مسلح کشورمان قرار گرفته است. دسترسی به آب های آزاد و گسترش تجارت با کشورهای منطقه و فرامنطقه از زمینه های توجه اقتصادی و توسعه ای به این سواحل است. هدف تحقیق حاضر ارایه الگوی توسعه اقتصادی سواحل مکران با درنظر گرفتن ملاحظات امنیتی و اجتماعی می باشد. بدین منظور با استفاده از روش مصاحبه و پرسشنامه، ساختارهای اصلی و کلیدی (اقتصادی، نهادی، فرهنگی- اجتماعی، استراتژیک و ژیوپولتیک) شناسایی گردید که هر کدام از این ساختارها شامل مولفه هایی می باشند که در میان تمام مولفه های استفاده از رهنمودهای مقام معظم رهبری، توسعه زیر ساخت های حمل و نقل؛ استفاده از منابع و سرمایه های بومی و محلی منطقه، همراه نمودن نهادهای غیر رسمی منطقه با اهداف توسعه اقتصادی و فعلیت بخشی به ظرفیت های شیلات و آبزی پروری در منطقه مکران از درجه اهمیت بیشتر برخوردار می باشند. در پایان تحقیق چهار اولویت کلی برای مدل توسعه مورد نظر در نظر گرفته شد که هر یک از اولویت ها شامل راهکارهای عملیاتی تفصیلی می باشد. در پایان نظرات پیشنهادی خبرگان در رابطه 22 راهکار کلیدی مرتبط با توسعه اقتصادی سواحل مکران ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: دریا و سواحل، منطقه مکران، توسعه اقتصادی، مصاحبه
  • محمد شیریجیان، حمیدرضا سراج* صفحات 115-150

    امروزه ارتقاء تکنولوژی انرژی های نو، اهمیت یافتن ملاحظات زیست محیطی، تحریک اقتصاد، ایجاد صنایع و مشاغل جدید، منجر به این مساله شده است که کشورهای صنعتی و در حال توسعه، گسترش سهم این منابع انرژی را در برنامه های توسعه ای خود قرار دهند. در این میان کشور ایران به عنوان دارنده بیشترین مجموع ذخایر نفت و گاز جهان، باید نسبت به تحولات حوزه انرژی و افزایش نفوذ انرژی های نو در بازار بیش از سایر کشورها حساسیت داشته باشد؛ تا با طراحی یک برنامه جامع و اتخاذ راهبردهای مناسب، در صدد ارتقاء امنیت انرژی و متعاقبا امنیت ملی کشور برآید.بنابراین در این پژوهش تلاش شده است تا با تکیه بر اصول علم آینده پژوهی، استفاده از ابزار برنامه ریزی مبتنی بر سناریو و به کار بستن روش جی بی ان، به مقوله آینده انرژی های تجدیدپذیر و نو در بازار جهانی انرژی و ارایه راهکارهای مناسب در راستای ارتقاء امنیت انرژی کشور پرداخته شود. روش جی بی ان با تولید و توسعه ماتریس سناریو، از تقابل دو عدم قطعیت بسیار مهم درباره یک موضوع مشخص، چندین چارچوب باورشدنی اما چالش برانگیز برای آن موضوع بدست می دهد. بدین منظور سه سناریو مختلف طراحی شده اند؛ در سناریو اول نیروهای بازار و توسعه فناوری، در سناریو دوم سیاست های اعمال شده برای مبارزه با تغییرات اقلیمی و در سناریو سوم رقابت ها و تنش های ژیوپلتیک به عنوان محرک های اصلی بازار انرژی در نظر گرفته می شوند. در انتها نیز راهکارهای ارتقاء امنیت انرژی کشور در فضای هر یک از این سناریوها و منطبق بر سند ملی راهبردی انرژی پیشنهاد شده اند؛ همچنین به منظور افزایش کارآیی راهبردها، افق کوتاه مدت و بلند مدت برای اعمال آن ها در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: امنیت انرژی، آینده پژوهی، انرژی های تجدیدپذیر، برنامه ریزی مبتنی بر سناریو
|
  • Abolghasem Golkhandan * Pages 9-33
    The defense sector in any country is one of the strategic sectors of that country that plays an important role in creating internal and external security and directly and indirectly affects economic growth through various channels. Iran's position in the sensitive and strategic position of the Middle East and facing the security threats of foreign countries, has led to a significant share of public sector spending to the defense sector. In this regard, the main purpose of this study is to estimate the direct, indirect and total effect of defense expenditures on Iran's economic growth during the period 1989-2018. For this purpose, a model of simultaneous equation system is used and the three-stage least squares method (3SLS) is selected as the appropriate method for estimating it. The results of model estimation show that the direct effect of defense spending on economic growth is positive; In such a way that with a one percent increase in the country's defense burden, economic growth will directly increase by about 0.17 percent. In contrast, the indirect effect of defense spending on savings and trade balance is negative and significant. Estimation the total defense spending effect on economic growth also shows that with a one percent increase in the share of defense spending in GDP, the country's economic growth decreases by about 0.09 percent.
    Keywords: Defense Expenditures, Economic Growth, Simultaneous Equation System
  • Roghayeh Adhami, Ali Rezaeemanesh *, Ataollah Rafiei Atani, Ahmad Makui Pages 35-55

    Every year, a large number of young men in our country, Iran, are obliged to go on public service. These people are mostly between the ages of 18 and 28 and have higher education. Obviously, the withdrawal of such a large number of the labor force from the production for the military has a great cost for our economy. However, for various reasons, there is not much research that can provide us with a quantitative assessment of this cost. This study aims to use the method of Operation Research and more precisely through Dual Matrices in Linear Programming to provide a model to determine ​​the Opportunity Cost of manpower drafted for the public service in Iran. All research data are based on the Iranian statistics of 2015. The statistical population of the study is 400,000 conscripts. The focus of this research is to extract the model on the separation of academic degrees and industrial subdivisions with ISIC classification. In advance, according to the few available statistics, the model was solved. According to the research findings, the opportunity cost for public service of men is equal to 46.70% of the Value-Added of the industry sector in 2015. This number is equivalent to the economic cost that our country will incur if the enlisted population is sent to the public service, or in other words, the same amount of opportunity is lost. Besides, in a number of scenarios, the other possibility of military service human source assessment is also discussed.

    Keywords: Military Conscription Manpower, Economic Modeling, Operation Research, Opportunity Cost, Linear Programming Dual Matrix, Shadow Prices
  • Farzad Tarhani, Sina Najafi * Pages 57-79
    As of world Bank's methodology, the four most important areas in building a knowledge based economy are: institutional economy, education and human resources, innovation and finally information and communication infrastructures.In this concept the defense industry is no different than the other sectors since it is one of the most active sectors of the economy.Some experts believe the institutional regime and economic incentives are more effective in comparison to the other factors when it comes to knowledge based economy.In the defense industry - which is usually a pioneer in production of science and innovation- the institutional regime can play an even more important role. Thus in this research we want to first identify the effective areas in the concept of the knowledge based economy and then discuss the important components of the institutional regime and economic incentives wich can affect the defense industry as well.In doing so, we use 73 other experts opinions by designing a survey and then classified the most important elements by means of non-parametric statiscal method.Finally our results have shown that defense based exports, private sector investment in the defense industry and commercializing the results of the research and development in this field are the most important and most effective elements in the field of institutional economics and economic motivation respectively.
    Keywords: Knowledge economics, Knowledge economics in defense industry, Affecting areas in knowledge economics, Institutional regime, economic incentives
  • Mehrdad Al Ahmad, Zana Mozaffari * Pages 81-113

    Makran beaches in the south-east of the country have been the focus of attention of our government and armed forces in recent years. Access to free waters and expanding trade with regional and trans-regional countries are areas of economic and developmental attention to these shores; from a defense and military point of view, Makran has many advantages that could present Iran as a trans-regional power. The presence of a strategic navy on the Makran coast is the most obvious reason for the fact that Iran's strategic horizons are expanding to use its capabilities to create a stronger naval force to increase its influence in open waters. The Islamic Republic of Iran, of course, understands the strategic importance of the West and East as highways, and is aware that it is in these areas that it is in possession of international oil pipelines. Iran's maritime strategy continues to evolve. The purpose of the present study is to present a model of economic development of the coasts of the coasts with social and security considerations in mind. For this purpose, Delphi method identified 4 main and key structures (economic, institutional, socio-cultural, strategic and geopolitical) that each of these structures include components that include all the components of using guidelines. Supreme leadership, development of transport infrastructure; utilization of local and local resources and resources; bringing informal institutions to the region with economic development goals and activating fisheries and aquaculture capacities in the Makran region. The degree is more important.

    Keywords: Sea, beaches, Makran region, Economic Development, interview
  • Mohammad Shirijian, Hamidreza Seraj * Pages 115-150

    Recently the improvement of new energy technologies, the importance of environmental considerations, the stimulation of economy and creation of new industries and jobs, have led to the fact that industrialized and developing countries, increase the share of these resources in their development plans. Meanwhile, Iran, as a country with the world’s largest total oil and gas resources, should be more aware of trends in the energy sector and the penetration of renewables in the market; to promote its energy security and subsequent national security.Therefore, this research aims to investigate the role of renewables in the global energy market and provide strategies in order to improve the energy security of Iran; relying on principles of futurology, scenario-based planning, and applying the GBN method. The GBN method provides several reasonable, but a challenging framework for a particular method by developing a scenario matrix. So, three different scenarios have been designed; in the first scenario, market forces, and technology, in the second one policies against climate change and in the third one geopolitical competitions and tensions are considered as the main drivers of the energy sector. In the end, according to the national strategic energy document, strategies to improve the energy security of Iran have been proposed in each scenario. Also in order to increase the efficiency of strategies, short-term and long-term perspectives are considered for their implementation.

    Keywords: Energy security, Futurology, Scenario-based planning, Renewable energy