فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا سیدجوادین صفحه 348
  • علیرضا چیت سازیان، محمدعلی صادقی کیا* صفحات 349-368
    هدف

    لازمه تحقق ماموریتهای سازمانی، برخورداری آن از فرهنگ سازمانی سازگار با ماموریتهاست. از جمله سازمانهای ماموریت گرا، دانشگاه امام صادق است که ماموریت اش را تولید علوم انسانی اسلامی و دانشگاه اسلامی مرجع قرار داده اند. محقق نشدن این ماموریت، نشانه ناسازگاری فرهنگ سازمانی آن با ماموریت های از پیش تعیین شده است. به این منظور، پژوهش حاضر با هدف قرار دادن تحقق این ماموریت، میزان تناسب و اهمیت هر یک از خرده فرهنگهای پشتیبان در مدل فرهنگ سازمانی کامرون و کویین را بررسی کرده است.

    روش

    راهبرد پژوهش، پیمایش بود و اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه استاندارد ارزیابی فرهنگ سازمانی کامرون و کویین از نمونه 53 نفری اعضای هییت علمی و مدیران دانشگاه جمع آوری و با استفاده از فن تحلیل اهمیت- عملکرد، تحلیل شده است.

    یافته ها

    با تحلیل داده ها، خرده فرهنگ اهوکراسی در ربع «اینجا تمرکز کنید»، خرده فرهنگ همکاری در ربع «کار خوب را ادامه دهید» و خرده فرهنگهای بازاری و سلسله مراتبی نیز در ربع «اتلاف منابع» قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق بیانگر آن است که محقق شدن ماموریت دانشگاه، نیازمند تقویت فرهنگ ادهوکراسی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، دانشگاه اسلامی، تحول فرهنگی، تحلیل اهمیت- عملکرد
  • حسن رنگریز، حامد خامه چی*، هومن پشوتنی زاده صفحات 369-388
    هدف

    هدف این پژوهش، ارایه الگوی پیامدهای فرهنگ سازمانی با رویکرد فراتحلیل و مدل سازی ساختاری تفسیری بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر نوع، توصیفی و از نظر ماهیت داده ها، کمی است. در پژوهش حاضر، ابتدا پیامدهای فرهنگ سازمانی، از 58 مقاله منتشر شده در مجلات علمی- پژوهشی در بازه زمانی سال 1392 تا پاییز سال 1398 با روش فراتحلیل، شناسایی و استخراج شدند. در گام بعد با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری و بر اساس نظرات 12 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه خوارزمی، پیامدهای مذکور، رتبه بندی و مدل روابط میان آنها تعیین شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های فراتحلیل، از بین پیامدهای فرهنگ سازمانی، به ترتیب متغیرهای سرمایه روان شناختی(598/0)، سرمایه اجتماعی(540/0)، نوآوری(537/0)، مدیریت دانش(523/0)، اثربخشی سازمانی(512/0) و توانمندسازی روان شناختی(500/0) دارای بیشترین اندازه اثر بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مدل سازی ساختاری تفسیری، پیامدهای فرهنگ سازمانی در دانشگاه خوارزمی، در چهار سطح قرار گرفتند؛ به گونه ای که سرمایه اجتماعی و روان شناختی دارای بیشترین تاثیرگذاری و اثربخشی سازمانی دارای بیشترین تاثیرپذیری بودند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فراتحلیل، مدل سازی ساختاری تفسیری، پیامدها
  • هاله ایماندوست، علی عیسی زادگان، اسماعیل سلیمانی* صفحات 389-404
    هدف

    یکی از جنبه های شناختی اختلال وسواسی- جبری، ویژگی های ادراک زمان در افراد مبتلاست. هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های ادراک زمان در این افراد و مقایسه آن با افراد فاقد اختلال با به کارگیری استعاره های زمان بود.

    روش

    در این پژوهش به روش علی- مقایسه ای، از میان جامعه 70 نفری دانشجویان مبتلا به اختلال وسواسی- جبری مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه مراغه در سالهای 1394 تا 1397، 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و 40 نفر فاقد اختلال روانپزشکی با گروه نمونه همتا شد. کلیه شرکت کنندگان به پرسشنامه وسواسی- جبری ونکوور و پرسشنامه استعاره های زمان پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیره حاکی از وجود تفاوت معنادار بین افراد مبتلا به اختلال وسواسی- جبری و افراد فاقد اختلال در ادراک زمان بود؛ به این ترتیب که افراد وسواسی در سه عامل «زمان خصمانه، گذر تند زمان و زمان وحشی»، نمره بالاتری کسب کردند.

    نتیجه گیری

    ادراک زمان در افراد مبتلا به اختلال وسواسی- جبری دارای ویژگی های خاصی است که اطلاع از آنها می تواند در طرح ریزی درمان های جدید مفید واقع شود و چارچوب گسترده تری از ویژگی های شناختی افراد مبتلا به اختلال وسواسی جبری را در اختیار درمانگران قرار دهد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی- جبری، ادراک زمان، استعاره
  • حمید دهقانی، مجید مختاریان پور* صفحات 405-420
    هدف

    فرهنگ، مفهومی پیچیده و مبهم است و در کشور ما بخشی از این ابهام به دلیل ترجمه نادرست منابع غربی و مفهوم سازی غیر دقیق برای آن در نتیجه معادل قرار دادن آن با کالچر به وجود آمده است. این مقاله با بررسی نقاط اشتراک و افتراق دو مفهوم فرهنگ و کالچر، به آسیب شناسی معادل تلقی کردن این دو و ارایه راهکارهایی برای حل این مسئله پرداخته است.

    روش

    روش تحقیق حاضر، مطالعه تطبیقی؛ روش گردآوری داده ها، مطالعات کتابخانه ای و روش تحلیل داده ها، تحلیل مضمونی است. همچنین برای تحلیل داده ها از نرم افزار «مکس کیودی ای20» استفاده شده است.

    یافته ها

    «فرهنگ» و «کالچر» معادل یکدیگر نیستند و ما نیازمند بازتعریف مفهومی در این زمینه ایم. فرهنگ، مفهومی فردمحور، ارزش محور، ذهنی و ناملموس دارد؛ ولی کالچر دارای ویژگی های اجتماعی، ارزش زدوده، ذهنی/عینی و ناملموس/ملموس است.

    نتیجه گیری

    مفهوم فرهنگ بایستی با حفظ نقاط قوت خود، از نقاط قوت مفهوم کالچر نیز استفاده کند و البته از گرفتار شدن به نقاط ضعف آن(که با معادل تلقی کردن آن در سده اخیر به وجود آمده) اجتناب کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، کالچر، ارزش، تمدن، مطالعه تطبیقی
  • فاطمه کاظمپور فرد، محمد مهدی ذوالفقارزاده* صفحات 421-452
    هدف

    هدف از نوشتار حاضر، نشان دادن بازتاب روحیه و فرهنگ جهادی در عرصه فرهنگ دانشگاهی بود. نهاد علم و دانشگاه در هر جامعه ای، از اثرگذارترین نهادهای شکل دهنده سرنوشت و سرگذشت آن جامعه اند. در واقع؛ بخش ویژه ای از فرهنگ هر جامعه توسط قشر فرهیخته آن که در نهاد دانشگاه رشد و تربیت می یابند، شکل می گیرد. از این رو، فرهنگی که قشر علمی و دانشگاهی بین خود یا در میان دیگر اقشار جامعه بروز می دهد، می تواند مبنای سعادت و اصلاح یا شقاوت و انحراف جامعه قرار گیرد.

    روش

    ضمن مرور مفاهیم و مبانی فرهنگ دانشگاهی در آثار معتبر علمی دنیا، با تکیه بر روش نظریه داده بنیاد متنی، به بررسی اندیشه های رهبر معظم انقلاب در خصوص نقش مدیریت و فرهنگ جهادی در عرصه علمی و دانشگاهی پرداخته شد.

    یافته ها

    تبیین نظام مند و روشمند مولفه های اصلی و فرعی «روحیه جهادی» به عنوان یکی از اصلی ترین لایه های شکل دهنده فرهنگ برای دانشگاهیان(مدیران، اساتید و دانشجویان)، از مهم ترین یافته های پژوهش حاضر است.

    نتیجه گیری

    هرگونه اقدام و تصمیم در فضای دانشگاهی، از جمله فرهنگ دانشگاه، از یک سو مستلزم درک پیچیدگی های آن است و از سوی دیگر، مستلزم فهم صحیح از حرکت در راستای اهداف انقلاب اسلامی، از جمله روحیه جهادی است.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، فرهنگ دانشگاهی، دشمن شناسی، جهاد علمی، جهاد عملی
  • فاطمه حاجی هاشم*، معصومه اسمعیلی، غلامرضا زکیانی، محمد عسگری صفحات 453-474
    هدف

    هدف در این پژوهش، پرداختن به رویکرد سهم گذاری در اندیشه امام موسی صدر بود و اندیشه وی را از زاویه این الگو مورد تدقیق قرار داده است.

    روش

    برای این منظور، با روش تحلیل مضمون و راهبرد قیاسی و استقرایی، 12 کتاب «گام به گام با امام» تحلیل و بررسی شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل مضمون اندیشه صدر، 35 مفهوم پایه استخراج شد که ذیل پنج مضمون سازمان دهنده قرار گرفتند که نشان دهنده همراستایی با الگوی سهم گذاری است و در نهایت، دو مضمون فراگیر «ایفای نقش» و «وسعت بخشی» فصل مشترک اندیشه صدر و سهم گذاری شناخته شد.

    نتیجه گیری

    از الگوهای بومی نظیر سهم گذاری، و اندیشمندان مسلمانی چون صدر می توان در الگوهایی برای رشد شخصی و معنویت درمانی بهره برد.

    کلیدواژگان: سهم گذاری، الگوی سهم گذاری، اخلاق، ارتباط، معنویت
  • حسین رجب دری*، امیررضا خانی ذلان صفحات 475-490
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر پایبندی به باورها و اعتقادهای دینی(تقوا) بر صداقت علمی در دانشجویان حسابداری بود.

    روش

    مطالعه پیش رو از نوع پیمایشی- کاربردی است. بررسی موضوع به وسیله پرسشنامه و نمونه گیری تصادفی ساده از 119 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف حسابداری در سطح کشور صورت پذیرفت. برای تحلیل یافته ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    پایبندی به باورها و اعتقادات دینی(تقوا) بر صداقت علمی در دانشجویان حسابداری، اثر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    با افزایش سطح باورها و اعتقادات دینی، صداقت علمی در دانشجویان حسابداری افزایش می یابد. این یافته ها نشان داد که چگونه باورها و اعتقادات دینی می توانند بر افزایش صداقت علمی در دانشجویان حسابداری موثر باشند

    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، تقوا، صداقت علمی، حسابداری
|
  • Pages 349-368
    Objectives

    The prerequisite to address missions of the organization is compatible of organizational culture with the missions. Among the mission-oriented organizations is Imam Sadiq (as) University, which its mission is producing Islamic humanities. The non-fulfillment of the mission of this university shows there is Incompatibility between organizational culture and predetermined missions. Therefore, this research aims at investigating importance and performance of subcultures in Cameron and Quinn model.

    Method

    The research strategy was survey and the necessary information gathered using the standard questionnaire of organizational culture of Cameron and Quinn from a sample of 53 scientific and academic members and analyzed by Importance-Performance method.

    Results

    By data analysis, subcultures were prioritized in this way: Adhocracy culture, Clan, Market culture and Hierarchy culture.

    Conclusion

    The results of the research indicate that the University is a need for strengthening a culture of adhocracy.

    Keywords: organizational culture, islamic university, cultural transformation, importance-performance analysis
  • Pages 369-388
    Objectives

    The purpose of this study is to provide a model of consequences of organizational culture with a meta-analysis approach and interpretive structural modeling.

    Method

    The present study is practical in terms of purpose, descriptive in terms of type of use and quantitative research in terms of data type. In the present study, first, the consequences of organizational culture were identified and extracted from 58 articles published in scientific-research journals in the period of 2013 to the 2019 by meta-analysis method. In the next step, using the technique of interpretive structural modeling and based on the opinions of 12 faculty members of Kharazmi University, the mentioned consequences, ranking and model of relations between them were determined.

    Results

    Based on meta-analytic findings, among the consequences of organizational culture, respectively, the variables of psychological capital (0.598), social capital (0.540), innovation (0.537), knowledge management (0.523), organizational effectiveness (0.512) and psychological empowerment (0.500) had the highest effect size.

    Conclusion

    Based on the results of interpretive structural modeling, the consequences of organizational culture at Kharazmi University were at 4 levels, so that social capital and psychological capital were the main causes and organizational effectiveness were the main effects.

    Keywords: organizational culture, meta-analysis, interpretive structural modeling, consequences
  • Pages 389-404
    Objectives

    Obsessive-compulsive disorder is one of the psychological disorders which have attracted the attention of cognitive perspectives in recent years and Cognitive explanations for this disorder are increasing. One of the Cognitive aspects of this disorder that has not been investigated so far is characteristics of time perception in these people. The purpose of this study is Comparison of time perception in people with and without obsessive-compulsive disorder through the time metaphors. 

    Methods

    The research method is ex post facto study and statistical population consisted of all Referralswith Obsessive-compulsive disorder to counseling center of Maragheh university within 1394 to 1397(N=70). 40 patients were selected through available sampling and 40 people without psychiatric disorder were matched with the sample group.  For collecting data, Vancouver Obsessive-Compulsive inventory (VOCI) and time perception metaphors questionnaireare used.Data analysis is performed using SPSS-23 software.

    Results

    The results of multivariate analysis of variance indicate that there is significant differences between people with and without obsessive-compulsive disorder in time perception. People with obsessive-compulsive disorder have higher scores in “hostile time”, “rapid passage of time” and “wild time.

    Conclusion

    Time perception has specific characteristics in people with obsessive-compulsive disorder and pay attention them could be useful on new treatments and Provides therapists with more information about cognitive aspects of obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: obsessive-compulsive disorder, metaphor, time perception
  • Pages 405-420
    Objectives

    One of the major missions of Islamic University is the society’s cultural transcendence and achieving this mission requires correct definition of this concept and edifying it from incorrect perceptions. “Farhang” is a complex and ambiguous concept. In our country, part of this ambiguity, is due to incorrect translation of Western sources and inaccurate conceptualization for it as a result of equating this concept with “Culture”. This article has studied conceptual similarities and differentiations of Farhang and Culture. This study also has paid to the pathology of taking these two concepts equivalent and has presented some solutions to solve this problem.

    Method

    The method of this research is comparative study, its data collection method is library studies and its data analysis method is thematic analysis. Also MAXQDA20 software was been used for data analysis.

    Results

    This study shows that “Farhang” and “culture” are not equivalent and we need a conceptual redefinition in this area. “Farhang” has an individual, value oriented and subjective and intangible concept but “Culture” has social, value-free and subjective/objective and intangible/tangible characteristics.

    Conclusion

    The concept of “Farhang” must keep its strengths, and furthermore use the strengths of Culture concept, while avoiding its weaknesses.

    Keywords: farhang, culture, value, civilization, comparative study
  • Pages 421-452
    Objectives

    The purpose of this article is to show the reflection of Jihadi spirit and culture in the field of academic culture. The institution of science and the university are one of the most influential institutions in any society that shape the destiny and history of that society. In fact, a special part of the culture of any society is formed by its educated class, which is supposed to grow and be educated in the institution of the university. Hence, the culture that the scientific and academic strata express themselves, both among themselves and among other sections of society, can be the basis of happiness and reform, or the cruelty and perversion of society.

    Method

    Based on this and with the main purpose of reflecting management and Jihadi culture in academic culture, while reviewing the concepts and foundations of academic culture in the world's authoritative scientific works, relying on the method of textual theory based on the ideas of the Supreme Leader of the Revolution regarding the role of management and Jihadi culture was discussed in the scientific and academic fields.

    Results

    Systematic and methodical explanation of the main and sub-components of "Jihadi Spirit", as one of the main shaping layers of culture for academics (administrators, professors and students), is one of the most important findings of the present study.

    Conclusion

    Any action and decision in the university environment, including university culture, on the one hand requires understanding its complexities and on the other hand requires a correct understanding of moving towards the goals of the Islamic Revolution, including the Jihadi Spirit.

    Keywords: jihadi management, academic culture, hostility, scientific jihad, practical jihad
  • Pages 453-474
    Objectives

    Ethical, communicative and spiritual issues are related to culture. It is necessary to study indigenous patterns in communication and ethics. This research shows a way of life based on the sharing approach based on Quran verses, in Sadr's thought, it has sought to receive the concepts of sharing; And Sadr's thought has been examined from the perspective of this model.

    Method

    For this purpose, with the method of content theme analysis and with deductive and inductive strategy in 12 books "Step by step with the Imam" published by the Imam Musa Sadr cultural institute has been analyzed and reviewed.

    Results

    After analyzing the content of Sadr 35theme,the basic concepts were extracted, which were placed under 5 themes of the organizer, shows that it is in line with the pattern of sharing, and finally, 2 comprehensive themes of "role playing" and "expansion" ,the common chapter of Sadr's idea and ​​sharing was recognized.

    Conclusion

    indigenous models such as sharing and Muslim thinkers such as Sadr can be used in models for personal growth and spiritual therapy.

    Keywords: sharing, sharing pattern, ethics, Communication, spirituality
  • Pages 475-490
    Objectives

    The purpose of this study is to survey the effect of adherence to religious faith and beliefs (piety) on academic integrity in accounting students.

    Method

    This paper employs a survey-applied study. Also, a questionnaire and a simple random sampling is used for 119 accounting students of different degrees in the country. The structural equation method is used to analyze the findings.

    Results

    The research findings show that there is a positive and significant correlation between adherence to religious beliefs (piety) and academic integrity in accounting students.

    Conclusion

    As a result, an increment of religious faith and beliefs, leads to a better academic integrity in accounting students. These findings show how religious faith and beliefs can be effective on increasing academic integrity in accounting students.

    Keywords: religious beliefs, piety, scientific integrity, accounting