فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالقاسم مهدوی* صفحات 1-32

    با توجه به نقش بی بدیل آموزش عالی در تربیت نیروی انسانی ماهر و خلاق، امروزه نه تنها کشورهای توسعه یافته، بلکه بسیاری از کشورهای درحال توسعه با اختصاص سهم قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی خود به آموزش، درصدد هستند از طریق بهبود کمی و کیفی آن، روند رشد و توسعه خود را تسریع بخشند. در این مقاله، ابتدا با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها، کارآیی آموزش عالی ایران در راستای توسعه پایدار با لحاظ ملاحظات زیست محیطی، مورد بررسی قرار گرفته، و سپس با استفاده از مدل خود رگرسیون با وقفه توزیعی، کارآیی آموزش عالی ایران در راستای تحقق توسعه پایدار به مفهوم رشد مستمر در بازه زمانی 941369 ارزیابی شده، و نتایج حاصل از مدل اول، موید عملکرد ناکارآمد آموزش عالی ایران در راستای توسعه پایدار است. نتایج به دست آمده از مدل دوم نیز بیانگر آن است که اولا، افزایش بهره وری آموزش عالی ایران، تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد اقتصادی دارد. ثانیا، سرمایه گذاری در آموزش دانشگاهی پس از دو وقفه، بر رشد اقتصادی تاثیر مثبتی خواهد داشت. لذا به نظر می‏رسد، اتخاذ سیاست های بلندمدت در قیاس با سیاست های کوتاه مدت در این زمینه، به توفیق بیشتر آموزش عالی در اثرگذاری بر رشد اقتصادی منجر  شود. ثالثا، اثر سرمایه گذاری آموزش عالی بر رشد اقتصادی در قیاس با اثر سرمایه گذاری در آموزش های عمومی، کمتر است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، کارآیی آموزش، توسعه پایدار
  • زهرا زمانی*، سید کمیل طیبی صفحات 33-65

    به دلیل تفاوت  های ماهوی از جنبه  های تکنولوژیکی، برخورداری سرمایه، بهره  وری نیروی انسانی و ظرفیت  های اقتصادی، کشورهای در حال توسعه برای نیل به اهداف توسعه پایدار، نیازمند بهره  مندی از مهمترین عوامل تاثیرگذار از جمله جذب سرمایه  گذاری مستقیم خارجی هستند؛ زیرا این نوع سرمایه  گذاری حامل اثرات سرریزی متعدد و متنوع در ابعاد مختلف پیشرفت فناوری، مالکیت، مدیریت مدرن و سرمایه مولد است؛ عواملی که به درستی به حفظ محیط زیست و ارتقای آن کمک می  کند. در حقیقت، سرمایه  گذاری مستقیم خارجی، ظرفیت اقتصادی کشورهای در حال توسعه را برای گسترش بازارهای صادراتی و مشارکت در اقتصاد جهانی ارتقا می  بخشد؛ واقعیتی که امروز کمیت را به کیفیت قابل رقابت تبدیل کرده است. حال این سوال پیش می  آید که جذب هر نوع سرمایه  گذاری مستقیم خارجی توسط اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه، به فرصت  های شغلی با ارزش افزوده بالا، منجر می  شود، و به محیط زیست آسیب نمی  رساند؟ و اینکه سرمایه  گذاری مستقیم خارجی پایدار متضمن تامین شرایط برای دستیابی به توسعه پایدار در کشورهای در حال توسعه خواهد بود؟ فرضیه اساسی این مطالعه نیز بر صحت این ادعا استوار است، منوط به اینکه از طریق الگوسازی توسعه پایدار و برآورد آن، مورد آزمون تجربی قرار گیرد. در این مطالعه، به کمک تصریح یک الگوی اقتصادسنجی در محیط داده  های تابلویی-    تجربی اثر سرمایه  گذاری مستقیم خارجی بر فرایند توسعه پایدار در اقتصادهای در حال توسعه منتخب در دوره 2018-2000 مورد بررسی قرار می  گیرد. نتایج تجربی به  دست آمده، حاکی از اثرات معنادار سرمایه  گذاری مستقیم خارجی و سرریزهای آن بر شاخص توسعه پایدار کشورهای منتخب بوده، در حالی که آلودگی  های محیط زیستی، اثر منفی و به لحاظ آماری، معناداری را بر توسعه پایدار این گروه کشورها داشته است. همچنین منفی بودن اثر متقاطع ناشی از ضرب متغیر سرمایه  گذاری مستقیم خارجی در متغیر انتشار گاز دی اکسید کربن بر شاخص توسعه پایدار، حاکی از آن است که اگر سرمایه  گذاری مستقیم خارجی با افزایش آلودگی  ها و کاهش کیفیت محیط زیستی همراه باشد، مسیر دستیابی به توسعه پایدار را در این اقتصادها با مشکل مواجه می  سازد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، توسعه پایدار، کشورهای درحال توسعه، کشورهای دارای بازارهای نوظهور
  • سید عبدالمجید جلائی اسفندآبادی*، مهلا افشارپور صفحات 67-91

    گاهی اوقات، تجدید در ساختار اقتصاد، می تواند صرفه جویی قابل توجهی را در مصرف انرژی ایجاد نماید؛ اما هر تجدید ساختاری با هزینه همراه است که گاهی این هزینه ها، منافع کاهش مصرف انرژی را از بین می برد. با توجه به این مهم، سوال اصلی مطرح در این مقاله، بررسی میزان صادرات ضمنی یارانه حامل های انرژی است. از این رو، در این پژوهش، مصرف حامل های انرژی در ایران بررسی می شود. بدین منظور، با استفاده از الگوی داده - ستانده و جدول داده - ستانده سال 1390 مرکز آمار ایران و سنجش خالص صادرات محتوای انرژی کالاها و خدمات، با استفاده از رویکرد شکاف قیمتی، میزان صادرات یارانه ضمنی انرژی، برای دوره زمانی -1387-1395 ، براساس سبد کالای مصرفی، به قیمت سال پایه 1383 محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که، بیشترین اثرات رفاهی ناشی از هدفمند سازی یارانه ها و افزایش قیمت حامل های انرژی، هزینه های تولید در بخش صنعت را متاثر کرده و بخش عظیمی از یارانه  حامل های انرژی، به صورت ضمنی صادر گردیده است. در واقع، یارانه انرژی همچون یک کالای صادراتی، در جهت تامین منبع درآمدی برای قشر توانمند جامعه عمل کرده است. به این ترتیب، یکی از نقش های یارانه انرژی در کشور ما ارزآوری است که امکان واردات انواع کالاها و خدمات به کشور را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: صادرات، یارانه ضمنی، حامل انرژی، داده - ستانده
  • تیمور محمدی*، ناصر خیابانی، جاوید بهرامی، فاطمه فهیمی فر صفحات 93-123

    در دهه های اخیر، به دلیل اهمیت مقادیر آتی متغیرهای کلان اقتصادی، طیف وسیعی از روش‏ها و مدل‏های پیش‏ بینی، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. هدف اصلی این مقاله، مقایسه روش‏های مختلف پیش‏ بینی رشد اقتصادی ایران با استفاده از داده‏ های سری زمانی فصلی در دوره زمانی 96-1369 است. به منظور دستیابی به این هدف، به پیش‏ بینی این متغیر با استفاده از مدل‏های DMA، DMS،BMA، BVAR، TVP و AR در سه افق پیش  ‏بینی (یک، چهار و هشت فصل) پرداخته شده است. مدل‏ های مورد استفاده در این مطالعه، به سه طیف، بزرگ مقیاس (شامل 112 متغیر در نه بلوک عاملی)، متوسط مقیاس (شامل 10 متغیر) و مدل‏های تک متغیره، دسته بندی شده اند. نتایج مطالعه، نشان می دهد که پیش ‏بینی مدل‏های گزینشی‏ نمودن (DMS) و متوسط‏ گیری الگوی پویا (DMA) نسبت به سایر روش ‏های پیش‏ بینی سنتی، دارای عملکرد پیش ‏بینی بسیار کارآیی برای رشد اقتصادی ایران هستند.

    کلیدواژگان: پیش بینی، رشد اقتصادی، مدل فضا- حالت، مدل عاملی، متوسط گیری الگوی پویا
  • حسین علی اصغر پور موزیرجی، نورالدین شریفی* صفحات 125-155

    یکی از کارکردهای اساسی تحلیل‏های‏ داده-ستانده، شناسایی ساختار اقتصادی کشورها و مناطق است. این پژوهش، در پی شناسایی بخش های کلیدی استان های کشور و مقایسه آنها با بخش های کلیدی ملی می‏باشد. اطلاعات مورد نیاز از جدول داده-ستانده سال 1390 و حساب‏های منطقه‏ای مرکز آمار ایران در این سال  تهیه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، بر اساس معیار پیوند پسین و پیشین ناخالص کل با و بدون در نظر گرفتن میزان پراکندگی پیوندها، در سطح ملی، به ترتیب، 17 و 20 بخش کلیدی وجود دارد. این ارقام در سطح استان‏ها، به ترتیب، بیش از 1 و 2 بخش کلیدی می‏باشند؛ با این حال، بعضی از بخش‏های کلیدی استان‏ها به دلیل کلیدی نبودن در سطح ملی، در برنامه ‏ریزی متمرکز مورد توجه قرار نمی ‏گیرند. در مقابل،  بعضی از بخش‏های کلیدی کشور هم در فهرست بخش‏های کلیدی هیچیک از استان‏ها قرار ندارند. از نتایج دیگر این تحقیق، همسویی بین درآمد سرانه داخلی استان‏ها، با تعداد بخش‏های کلیدی مشترک آنها با اقتصاد ملی است که در اثر بهره ‏مندی بیشتر آنها از سرمایه‏ گذاری در بخش‏های کلیدی ملی حاصل می‏ شود. به این ترتیب، به نظر می‏ رسد، به دلیل ناهمخوانی ساختار اقتصادی بعضی از استان‏های کشور با ساختار اقتصاد ملی، توجه به بخش‏های  کلیدی  استا‏ن‏ها در برنا‏مه ‏ریزی ‏های اقتصادی، موجب توجه بیشتر به‏ قابلیت‏ های استان‏ها، افزایش سطح برخورداری آنها و کاهش نابرابری بین  منطقه‏ ای در راستای استفاده بهینه از منابع ملی می‏گردد.

    کلیدواژگان: رویکرد داده-ستانده، بخش های کلیدی ملی، بخش های کلیدی استانی، ساختار اقتصاد ایران
  • غلامعلی حاجی، رضا کیهانی حکمت، سید عباس نجفی زاده*، نادر مهرگان صفحات 157-175

    تحقیق حاضر، کوششی در جهت بررسی تاثیر مخارج مصرفی دولت بر رشد منطقه ای در ایران می باشد. رابطه مخارج دولتی و رشد اقتصادی، یکی از مباحث شناخته شده در ادبیات اقتصادی است. با توجه به اینکه یکی از مشکلات کشورهای در حال توسعه، عدم دستیابی به رشد مطلوب و پایدار اقتصادی است و این موضوع، نه تنها ایجاد مشکلات اقتصادی مانند رکود و بیکاری را موجب می شود، بلکه مشکلات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی را نیز در پی خواهد داشت. اقدامات سیاسی تثبیت اقتصادی دولت، می تواند عاملی در جهت کم کردن شکاف بین مسیر محصول بالقوه و محصول تحقق یافته و حفظ محصول تحقق یافته در نزدیکی سطح بالقوه آن باشد. یکی از مباحث مهم در زمینه برنامه ریزی منطقه ای، بررسی و شناخت نابرابری های مناطق جغرافیایی در ابعاد گوناگون است. در مقاله حاضر، با استناد به اطلاعات و آمار موجود، بر اساس برآورد مدل های رگرسیونی رابطه بین مخارج دولت و رشد منطقه ای با به کارگیری داده های منطقه ای مرکز آمار در دوره (1396-1380) با استفاده از روش اقتصاد سنجی فضایی تبیین می شود. در انجام محاسبات، از نرم افزار Excel و نرم افزار R استفاده شده است. این پژوهش، در پی توضیح رشد مناطق مختلف با استفاده از مخارج دولت است، که اولا، آیا مخارج دولت، بر رشد مناطق، اثر معنی داری دارد؟ و ثانیا، آیا  این مناطق با گذشت زمان، از لحاظ رشد اقتصادی، همگرا می شوند؟ به عبارتی، مخارج دولت باعث تشدید واگرایی یا همگرایی منطقه ای در کشور شده است؛ نتایج حاصل از این تحقیق، بیان کننده اثر منفی مخارج مصرفی دولت، رشد جمعیت و سرمایه انسانی بر رشد منطقه ای در ایران، و معناداری متغیر وابستگی فضایی، نشان دهنده آثار مثبت سر ریز ناشی از رشد اقتصادی در مناطق می باشد.

    کلیدواژگان: مخارج دولت، اقتصاد سنجی فضایی، همگرایی رشد، سرمایه انسانی
  • فاطمه شمس الاحرار فرد*، مجید احمدیان، نفیسه بهرادمهر، محسن مهرآرا، قهرمان عبدلی صفحات 177-204

    هدف این مقاله، بررسی نقش عامل های توسعه مالی در چگونگی اثرگذاری قیمت نفت بر روی رانت نفت و رانت گاز در ایران می باشد. برای این منظور، جهت ساخت شاخص چند بعدی توسعه مالی، از روش تجزیه مولفه های اصلی و از میانگین وزنی نه شاخص توسعه مالی مورد تایید بانک جهانی، استفاده شده، و قیمت نفت، از تخمین قیمت های تک محموله ای نفت به دست آمده است. داده ها به صورت فصلی برای کشور ایران و  طی دوره زمانی 1970Q1-2016Q4 جمع آوری شده اند. در این مطالعه، نقش عامل های توسعه مالی در چگونگی اثرگذاری قیمت نفت بر روی رانت نفت و گاز، در قالب یک سیستم معادلات همزمان و با استفاده برآوردکننده SUR و با بهره گیری از تکنیک رگرسیون غلتان در دو مرحله، بررسی شده: در مرحله اول، برای برآورد اثر قیمت نفت بر روی رانت حاصل از نفت و گاز، روش ARDL غلتان به کار رفته و پس از آن در مرحله بعد، اثر شاخص چندبعدی توسعه مالی، بر روی ضریب قیمت نفت در دو معادله رانت نفت و گاز، به دست آمده  است. یافته های تحقیق حکایت از آن دارد که شاخص چند بعدی توسعه مالی، دارای اثری مثبت بر نحوه اثرگذاری قیمت نفت در معادله رانت نفت و رانت گاز می باشد؛ بدین مفهوم که افزایش شاخص چندبعدی مالی در ایران، موجب تقویت اثرگذاری قیمت نفت بر روی رانت نفت و همچنین رانت گاز می شود.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، قیمت نفت، رانت نفت، رگرسیون غلتان
  • رضا شاکری بستان آباد*، زهرا جلیلی صفحات 205-228

    اهمیت توزیع منابع و امکانات در اقتصاد منطقه ای، عدالت اجتماعی، کاهش فقر و رشد و توسعه اقتصادی موجب شده است که توزیع مناسب درآمد، یکی از مهمترین دغدغه های سیاستگذاران و پژوهشگران اقتصادی باشد و عوامل موثر بر آن، همواره در مطالعات تجربی مورد بررسی قرار بگیرد. اما با توجه به اینکه شاخص توزیع درآمد (ضریب جینی) در بازه بین صفر و یک محدود شده است، امکان دارد، استفاده از مدل های خطی استاندارد، تصویری دقیق از اثر سایر متغیرها بر آن را ارایه ندهند. از این رو در این مطالعه، سعی شده است متغیرهای اثرگذار بر توزیع درآمد در استان های ایران در بازه زمانی 1394-1384 و با استفاده از روش پانل پروبیت کسری شناسایی شود. این رهیافت، امکان تخمین متوسط اثرات جزیی برای متغیرهای وابسته با داده های کسری بازه صفر و یک را فراهم می کند. نتایج مطالعه نشان داد که رابطه بین رشد اقتصادی و توزیع درآمد، فرضیه کوزنتس را تایید نمی کند همچنین متغیرهای مخارج دولتی سرانه، توسعه مالی و تورم، اثر منفی و معنی دار بر متغیر ضریب جینی داشتند. براساس نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود که دولت به اجرای سیاست هایی در راستای توسعه مالی و افزایش کارآیی ابزارهای مالی، اقدام نماید و همچنین سرمایه گذاری مخارج دولتی برای امور آموزشی، بهداشتی را به منظور بهره مندی همه اقشار جامعه، در دستور کار خود قرار دهد.

    کلیدواژگان: پانل پروبیت کسری، متغیرهای واکنشی کسری در بازه صفر و یک، ضریب جینی، اقتصاد منطقه ای
|
  • Abolghasem Mahdavi* Pages 1-32

    As higher education plays an exceptional role in training skilled and creative labor force, today, not only developed countries but even many developing countries devote a major share of their GDP to higher education, intending to expand both quantity and quality of their higher education to speed up the trend of growth and development. In this article, applying the data envelopment analysis (DEA) model, first the efficiency of Iranian higher education is investigated with respect to sustainable development and environmental considerations. Then, applying the autoregressive distributed lags (ARDL) model, the efficiency of Iranian higher education is evaluated with respect to realization of a continuous growth during 1990-2015. The results of the first model show an inefficient performance of Iranian higher education with respect to sustainable development. The second model indicates the following results: First, that the increase of productivity in higher education has a positive and significant influence on economic growth. Second, that investment in higher education has a positive impact on economic growth after two lags, showing that in higher education long run policies are more effective on economic growth than short run ones. Third, that the investment on higher education is less effective on economic growth than investment on public education.

    Keywords: Higher Education, Efficiency of Education, Sustainable Development
  • Zahra Zamani*, Seyed Komeil Tayebi Pages 33-65

    Due to the fundamental differences in technology, factor abundance, labor productivity and economic capacities, developing countries need to attract FDI in order to achieve sustainable development goals. FDI transfers a variety of spillover effects including advanced technology, modern management and productive capital which properly help saving and promoting the environment. Indeed, FDI develops economic potentials of developing countries to expand export markets and to participate in the global economy, a fact that quantitative values lead to qualitative ones. Now, the question arises whether attracting any kind of FDI by emerging and developing economies leads to high-value employment opportunities, or preserves the environment. Do sustainable FDI flows secure sustainable development goals in developing countries? The basic hypothesis of this study is based on assessing the validity of this claim, subject to being empirically tested. This study investigates the effect of FDI on the sustainable development process in selected developing economies by using a panel data model over the period 2000-2018. The results indicate the significant effect of FDI and its spillover on sustainable development of selected countries. However, environmental pollution has statistically a negative and significant effect on sustainable development in these countries. The negative interaction effect of FDI and carbon dioxide emission on sustainable development indicates that if FDI triggers environmental pollution in host countries, it will hinders the path to sustainable development.

    Keywords: Foreign Direct Investment (FDI), Sustainable Development, Spillovers, Developing Countries, Emerging Countries
  • Seyed Abdulmajid Jalaee*, Mahla Afsharpour Pages 67-91

    Sometimes, economic restructuring can cause the significant conservation of energy. However, any restructuring has specific costs, which may eliminate the benefits of reducing energy consumption. This article aims to measure the implicit exports of energy carriers’ subsidies. To this end, the consumption of energy carriers in Iran is briefly investigated. The implicit exports of energy subsidies are calculated using the input-output table in 2011 (prepared by Statistical Center of Iran) over the period 2008-2016. To do this, the net exports of energy content of goods and services are determined by the price gap approach based on the consumption basket at 2004 prices.  The results show that the production costs in the industrial sector has been influenced by welfare effects resulting from targeted subsidies and rising energy carriers’ prices, and a large portion of energy carrierschr('39') subsidies has been implicitly exported.  Indeed, energy subsidy as an exporting good has served as a source of income for the rich. Thus, one of the roles of energy subsidy in Iran is to provide foreign exchange, which makes it possible to import all kinds of goods and services to the country.

    Keywords: Export, Implicit Subsidy, Energy Carrier, Input-Output
  • Teymour Mohammadi*, Naser Khiabani, Javid Bahrami, Fatemeh Fahimifar Pages 93-123

    In recent decades, due to the importance of future values of macroeconomic variables, a range of predicting methods and models has been studied and evaluated. The main purpose of this paper is to compare different methods of predicting Iranchr('39')s economic growth using seasonal time series data during 1990-2017. To this end, economic growth is predicted using dynamic model averaging (DMA), dynamic model selection (DMS), BMA, BVAR, TVP and AR models in three prediction horizons (one, four and eight seasons). The models used in this study are categorized into three spectra, large-scale (including 112 variables in nine factor blocks), average-scale (including 10 variables) and univariate models. The results show that the predictions of DMS and DMA are more efficient than other traditional prediction.

    Keywords: Forecasting, Economic growth, State-space model, Factor model, Dynamic model averaging
  • Hossein Aliasgharpour Moziraji, Nooraddin Sharify* Pages 125-155

    One of the basic functions of input-output analysis is to identify the economic structure of regions and countries. This research seeks to identify the key sectors of Iranchr('39')s provinces and to compare them with national key sectors. The data is extracted from the national input-output table and regional accounts of the Statistical Center of Iran in 2011. The results show that based on the "total gross backward and forward linkages" criterion, there are 17 and 20 key sectors, respectively, with and without considering the "dispersion of the linkages", at national level. With same criterion, every province has at least one and two key sectors, respectively. However, some key sectors of provinces are not listed as national key sectors, and are not included in the central planning. On the contrary, a number of national key sectors are not categorized as key sectors in the provincial level. In addition, due to the larger usage of national resources in key sectors, the provinces with more common key sectors with national economy have higher GDP per capita. Thus, it seems due to inconsistency between some regional economic structure with national one, considering the provincial key sectors in national economic planning leads to optimal use of national resources through increasing the GDP per capita and decreasing the interregional disparities.

    Keywords: Input-Output Approach, National Key Sectors, Provincial Key Sectors, Economic Structure of Iran
  • Gholamali Haji, Reza Keyhanihekmat, Sayed Abbas Najafizadeh*, Nader Mehregan Pages 157-175

    This study attempts to investigate the effect of government spending on regional growth in Iran. The relationship between government spending and economic growth is one of the well-known topics in economic literature. One of the problems of developing countries is the failure to achieve sustainable economic growth, which not only causes economic problems such as recession and unemployment, but also cultural, political and social problems. The government economic stabilization policies can be used to narrow the gap between the potential and realized product and to maintain the product near its potential level. One key issue in the field of regional planning is to study and understand the geographical inequalities in different dimensions.  In this paper, using the spatial econometric method, the relationship between government spending and regional growth is estimated by applying the regional data of Statistical Center of Iran during 2001-2017, and Excel and R software’s are used to perform the calculations. This study seeks to explain the growth of different regions using government spending, and to answer these questions:  Does government spending have a significant effect on growth in the regions? Do the regions converge in terms of economic growth over time? The results indicate the negative effect of government spending, population growth and human capital on regional growth in Iran. In addition, the statistical significance of spatial correlation coefficient indicates the positive diffusion effects of regional economic growth.

    Keywords: Government expenditure, Spatial econometrics, Growth convergence, Human capital
  • Fateme Shamsolahrar Fard*, Majid Ahmadian, Nafiseh Behradmehr, Mohsen Mehrara, Ghahraman Abdoli Pages 177-204

    This paper investigates the role of financial development factors on how to affect oil price on oil and gas rents in Iran. In order to construct a multidimensional financial development index, the principal component analysis and weighted average of nine financial development indicators are used. The oil price is derived from the estimates of spot prices. Data is collected seasonally for Iran during the period of 1970Q1-2016Q4. In order to evaluate the how to affect oil price on oil and gas rents, a simultaneous equations system, the SUR estimator, and rolling regression method are used in two stages. In the first step, the ARDL rolling method is used to estimate the effect of oil price on oil and gas rents. Then, the effect of multidimensional financial development index on the oil price is determined by simultaneous equations system of oil and gas rents. The findings indicate the positive effect of multidimensional financial development index on how to influence oil price on oil rent and gas rents. It means that increasing multidimensional financial development index strengthens the effectiveness of oil price on oil and gas rents in Iran.

    Keywords: Financial Development, Oil Price, Oil Rents, Rolling Regression
  • Reza Shakeri Bostanabad*, Zahra Jalili Pages 205-228

    The distribution of resources and potentials is of crucial importance in the regional economy, social justice, poverty reduction and economic growth and development. Thus, fair distribution of income is one of the most important concerns of policymakers and economic researchers. However, since the income distribution index (Gini coefficient) is limited to range between zero and one, the use of standard linear models may not measure accurately the effect of other variables on it. Therefore, this study attempts to identify the variables affecting income distribution in the provinces of Iran over the period 2005-2016 using a Fractional Panel Probit Model. This approach is able to estimate the average partial effects of dependent variables with fractional data ranging from zero to one. The results show that the relationship between economic growth and income distribution does not support the Kuznets’s hypothesis. Among the control variables, per capita government expenditure, financial development and inflation have negative and significant effects on the Gini coefficient. According to the findings, it is suggested that the government should implement policies to promote financial development and to increase the efficiency of financial instruments, as well as to invest on education and health in order to benefit all strata of society.

    Keywords: Fractional Panel Probit Model, Fractional Response Variables, Gini coefficient, Regional economy