فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 40 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 40 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/08
  • تعداد عناوین: 14
|
  • میترا ابراهیمی*، شیوا آزادفدا، سید محمدصادق مهدوی، کاوه خبیری راد، بهرام قدیمی صفحات 7-32

    هدف از این پژوهش تحلیل جامعه شناختی درآمدزایی در صنعت ورزش ایران است. زیرا هر گونه فعالیت ورزشی آماتور و حرفه ای که موجبات افزایش ارزش افزوده کالا و خدمات ورزشی را فراهم کند در این گروه قرار می گیرند. روش این پژوهش، در حقیقت راهبردی است که در بر گیرندهی پیش فرضهای فلسفی طرح تحقیق و نیز چگونگی جمع آوری داده هاست. رویکرد آمیخته که شامل روش های کمی و کیفی بود استفاده شد. پس از تایید روایی صوری و محتوای پرسشنامه را در اختیار 239 نفر از واجدین شرایط قرارداده شد. در تحلیل عاملی اکتشافی برای تجزیه وتحلیل 50 گویه پرسشنامه اولیه از روش تحلیل عناصر اصلی با چرخش عمودی و تکنیک واریماکس استفاده شد نتایج نشان می دهد که مقدار شاخص پایایی بر اساس ضریب الفای کرونباخ KMO معادل 809/0 بنابراین چون شاخص به یک نزدیک است. نمونه های انتخاب شده برای تحلیل کفایت میکند. آزمون بارتلت در سطح 001/0 معنادار میباشد. که حاکی از مناسب بودن ماتریس همبستگی برای تحلیل عاملی داده ها میباشد. در پژوهش حاضر نیز با حذف گویه هایی که بار عاملی آنها کمتر از 5/0 بود، 41 گویه به دست آمد و تعداد 9 گویه حذف شد. نتایج نشان داد که این 9 عامل درمجموع 383/63 درصد از واریانس عوامل کلیدی موفقیت صنعت ورزش را تبیین میکند که مقدار قابل قبولی است. بررسی مدل در حالت ضرایب معناداری است. در سطح خطای 0.05 و آزمون دوطرفه (پیش فرض نرمال) مقادیر بحرانی اعداد 1.96 و 1.96- میباشند.

    کلیدواژگان: درآمدزایی، صنعت ورزش، تحلیل عاملی، جامعه شناختی، ایران
  • حسین اسماعیلی* صفحات 33-56
    پژوهش حاضر که با هدف انتخاب راهبردهای مناسب جهت توسعه بازار صنعت پتروشیمی ج.ا. ایران با بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای این بازار انجام پذیرفت، از نوع کاربردی بوده و از نظر روش توصیفی- تحلیلی با رویکرد اسنادی - میدانی می باشد. داده های پژوهش از طریق مطالعات و بررسی های کتابخانه ای، جستجو در اینترنت و استفاده از پرسشنامه محقق جمع آوری شد. با استفاده از ماتریس SWOT و QSPM به تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری پرداخته شد. جامعه آماری تحقیق شامل 140 نفر از کارشناسان، مدیران، روسا و مشتریان شرکتهای ملی صنایع پتروشیمی و ملی گاز ایران و با حجم نمونه شامل 57 نفر و روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای می باشد. در ابتدا نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدید با بهره گیری از نظر کارشناسان صنایع پتروشیمی ایران و همچنین با مروری بر مطالعات صورت گرفته در آن زمینه و روش طوفان فکری و تصمیم گیری گروهی استخراج و سپس ضریب اهمیت و رتبه هر یک از عوامل در ماتریس ارزیابی تعیین و بررسی شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، ضعف ها بر قوت ها غلبه دارند و همچنین صنعت پتروشیمی با تهدیدهای بیشتری نسبت به فرصت ها روبرو است و راهبردهای گروه WT (استراتژی تدافعی) به عنوان راهبردهای منتخب در این روش شناخته شدند. با استفاده از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی، راهبرد تمرکز روی قیمت محصولات پتروشیمی در خصوص افزایش فروش محصولات پتروشیمی بالاترین اولویت را در بین سایر راهبردها به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: راهبرد مناسب، صنایع پتروشیمی، ماتریس SWOT، ماتریس QSPM
  • حسین رحمان سرشت، معصومه قاسمی شمس، محسن اکبری* صفحات 57-82
    شرکت ها در دنیای پرتلاطم امروز که هر روز شاهد تغییرات سریع چه در سطح فناوری و چه در سطح تغییرات در ذایقه مشتریان مواجه هستند باید توجه خود را همواره به ساختارهایی هماهنگ با استراتژی هایی که منجر به کسب مزیت رقابتی می شوند معطوف دارند. ساختارهای سازمانی از جمله منابع مهم سازمانی هستند که با تاثیراتی که هم بر قابلیت های مهم سازمانی و هم استراتژی های منتخب شرکت ها می گذارند، می توانند منجر به موفقیت روز افزون شرکت ها در عرصه رقابت شوند. هدف از بررسی این پژوهش برسی تاثیر ویژگی های ساختار سازمانی است که می توانند بر عملکرد شرکت از طریق استراتژی های رقابتی ترکیبی و قابلیت های پویای سازمانی اثر بگذارند. بدین منظور برای آزمون فرضیه های پژوهش شرکت های تولیدی فعال در شهر ک صنعتی رشت (سفید رود) به عنوان جامعه آماری پژوهش انتخاب شدند و پرسشنامه بین مدیران ارشد 61 شرکت توزیع، جمع آوری و تحلیل شده است. مدل پیشنهادی بر مبنای مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی با کمک نرم افزارSmart-PLS تجزیه و تحلیل شد. نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که ساختار سازمانی بر روی عملکرد به طور مستقیم تاثیر ندارد، اما این تاثیرگذاری از طریق دو متغیر میانجی استراتژی های رقابتی ترکیبی و قابلیت های پویای سازمانی تایید شد.
    کلیدواژگان: استراتژی رقابتی ترکیبی، ساختار سازمانی، قابلیت های پویا، عملکرد سازمانی
  • محمد اکرمی نیا* صفحات 83-114
    هدف این پژوهش شناخت سیاست های خارجی ترکیه در قبال گروه های تارشگری در سوریه و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. سیوال اصلی تحقیق عبارت است از: سیاست های خارجی ترکیه در قبال گروه های تارشگری در سوریه چیست و چه تاثیری بر امنیت نظامی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ فرضیه مطرح شده در این پژوهش این است که: سیاست های خارجی ترکیه در قبال گروه های تارشگری در سوریه بی طرفی، میانجی گری و حمایت و پشتیبانی از گروه های تارشگری بوده و این سیاست ها بر امنیت نظامی ایران تاثیر منفی دارد. تحقیق از نوع کاربردی بوده و با روش توصیفی و موردی زمینه ای انجام شده است. براساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اسناد و مدارک و پرسشنامه تحقیق، سیاست های خارجی ترکیه در قبال گروه های تارشگری در سوریه در ابتدای بحران سیاست بی طرفی بوده سپس ترکیه سیاست خود را به میانجی گری بین دولت و گروه های تارشگری تغییر داده است؛ نهایتا ترکیه به سیاست حمایت و پشتیبانی از گروه های تارشگری روی آورده است. تاثیر این سیاست که عبارت بوده است از: تغییر موازنه ی قوای منطقه ای به زیان ایران، ظهور و تقویت گروه های تارشگری ضد ایران، افزایش تهدیدات قومیتی در ایران، افزایش فرقه گرایی در منطقه، افزایش تهدیدات مرزی، تضعیف محور مقاومت در منطقه، شکل گیری الگوی منازعه در منطقه، افزایش حضور قدرت های فرامنطقه ای در منطقه، بر امنیت نظامی جمهوری اسلامی ایران تاثیر منفی دارد. بدین وسیله فرضیه اصلی تحقیق آزمون و تایید شده است.
    کلیدواژگان: سیاست های خارجی، ترکیه، سوریه، ایران، گروه های تارشگری
  • مرسده آدابی، علی حاجیها*، عباس خورشیدی صفحات 115-138
    شادی یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در سازمان ها تلقی می شود که عواطف مثبت پرسنل را افزایش داده و با کاهش عواطف منفی، باعث افزایش بهره وری می گردد. اعضای هییت علمی مهم ترین سرمایه انسانی دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی محسوب می شوند. بنابراین، پرداختن به مقوله نشاط و عوامل ایجادکننده آن در میان اعضای هییت علمی بسیار حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی شادی سازمانی اعضای هییت علمی بود که از طرح نظام مند نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین استفاده شده است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، با 26 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه های آزاد تهران به عنوان مطلعین کلیدی در حوزه شادی سازمانی و صاحبان آثار در این حوزه، مصاحبه های عمیق به عمل آمد و داده ها از مصاحبه ها استخراج گردید. داده ها طی سه مرحله کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتیجه حاصل از آن 17 مقوله کلی بود که در قالب مدل پارادایمی شامل راهبردهای استقرار الگوی شادی سازمانی (زمینه سازی ایجاد شادی سازمانی)، شرایط محیطی مداخله گر (خصوصیات فردی اساتید و دانشجویان)، ویژگی های زمینه ای (شرایط خانوادگی، کاری، رفاهی، تدریس و پژوهش، فرهنگ سازمانی و اقتصادی)، شرایط علی (روابط اجتماعی، فضای محیط کار، تجهیزات کاری، سیستم تشویقی و رفتار اخلاقی محیط کار)، پدیده اصلی (شادی سازمانی) و پیامدها (شهرت و اعتبار دانشگاه، افزایش کارایی دانشگاه و کاهش فرسودگی شغلی) جای گرفتند. این الگو فرایند عملیاتی سازی الگوی شادی سازمانی اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران و روابط بین مقوله ها و ابعاد آن ها را منعکس می نماید.
    کلیدواژگان: شادی سازمانی، بهبود عملکرد، اعضای هیئت علمی، نظریه داده بنیاد
  • مهدی پوررمضان*، حمیدرضا جمالی، غلامحسین مسعود صفحات 139-170

    پدیده ترور و تروریست از جمله پدیده های شوم است که در سالیان اخیر به شکل سازمان یافته ای در حال بسط و گسترش می باشد . این موضوع علاوه بر حوزه سیاست ، در حوزه حقوق بین الملل بشر دوستانه یا همان حقوق مخاصمات مسلحانه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.اما می توان این پدیده را در قالب عملیاتهای تروریستی نیز به بصورت هدفمند و غیر هدفمند تقسیم نمود که رسیدگی به چرا و چگونگی هر یک از این حوزه ها بدلیل اهمیت آن دارای شرایط خاص می باشد. بدیهی است که نگرش سازمانهای بین المللی مسیول در این حوزه نیز متفاوت می باشد به نحوی که شورای امنیت بر این اساس که آیا عملیات تروریستی مدنظر نوعی حمله مسلحانه است یا نه را در چگونگی صدور قطنامه موثر می داند . عدم ارایه تعریف دقیقی از مفهوم تروریسم به گونه ای که معیار حقوقی قابل استناد باشد، راه را برای گسترش وتعمیم اینگونه اقدامات هموار نموده است.احصاء مفاهیم دقیق وجامع با نگاه به آینده از اقدامات تروریستی بالاخص توسط گروه های شبه نظامی وچگونگی استناد به دفاع مشروع توسط دولت قربانی وبه تبع آن اقدامات پیشدستانه توسط سایر دول درگیر می تواند از اشاعه اینگونه فعالیتها و اقدامات ونیز تعمیم آن به سایر گروه های تروریستی جلوگیری نماید

    کلیدواژگان: عملیات تروریستی، مخاصمات مسلحانه، دفاع مشروع
  • فاطمه رحیمی مقدم*، مجتبی امیری، حسین صفری، محمد خوش چهره صفحات 199-224
    زمینه و هدف

    این تحقیق در صدد بازشناسی چرایی اجرا و یا عدم اجرای خط مشی های تامین اجتماعی در جمهوری اسلامی ایران می باشد. هدف کاربردی این پژوهش آن است که با مطالعه ابزارهای اجرا ، روش های اجرا ، موانع اجرا ، رویکردهای اجرا ، منابع ، مجریان و... ضمن شناسایی مهمترین عوامل کلیدی اجرای خط مشی به تحلیلی بر پیاده سازی خط مشی های تامین اجتماعی در جمهوری اسلامی ایران بپردازد .

    روش

    این تحقیق دارای رویکرد ترکیبی بوده و با استفاده از روش داده بنیاد و ابزار مصاحبه و نمونه گیری هدفمند اقدام به طراحی و ارایه تحلیل کرده است. در این پژوهش با استفاده از مصاحبه با 11 نفر از متخصصان و مرور ادبیات نظری، به تحلیل خط مشی ها پرداخته شد. سیستم تحلیل شامل ورودی ها، پردازش و نتایج و پیامدها ، تصویر سازمان و عوامل محیطی است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق کدگذاری باز و محوری انجام پذیرفت .

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بر این نکات تاکید دارد، محیط درونی سازمان، اخلال گران سیستم، توجه به جعبه سیاه اجرای خط مشی و عوامل محیطی موثر بر سیاست های سازمان. در مجموع می توان گفت که مولفه های اجرای خط مشی در واقع نشان دهنده ظرفیت های لازم برای اجرای مناسب یک خط مشی در تامین اجتماعی است و نادیده گرفتن چنین ظرفیت هایی پیامدهای منفی بدنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، اجرای خط مشی، تامین اجتماعی
  • حسین سلیمی*، احمد وحیدی، کاظم سام دلیری صفحات 225-252
    کارگزاران راهبردی در نظام جمهوری اسلامی ایران یکی از اثرگذارترین عوامل در اداره عمومی کشور و پیشبرد انقلاب اسلامی و حفظ دستاوردهای آن محسوب می شوند. برای این منظور، ساختار و نظامی برای تربیت، آموزش و بکارگیری کارگزاران سطوح راهبردی و در تراز انقلاب اسلامی پیش بینی نشده است تا در چارچوب آن صلاحیت ها، ظرفیت ها، دانش، مهارت ها و شایستگی های کارگزاران سطوح راهبردی مورد نیاز به شیوهای علمی و برخوردار از صبغه اسلامی، تربیت و بکارگیری شوند. لذا طراحی نظامی که بتواند این طبقه از مدیران کشور را بر اساس آن تربیت نماید یکی از دغدغه های جدی اداره عمومی در جمهوری اسلامی ایران است. سوال اصلی تحقیق این است که نظام تامین (تربیت،آموزش، بکارگیری) کارگزاران سطوح راهبردی جمهوری اسلامی ایران در تراز انقلاب اسلامی چیست؟ روش بکار گرفته شده در این تحقیق کمی است محقق در ابتدا با مطالعات و مرور ادبیات به مدل رسید مدل مفهومی یا ادعایی تحقیق به محک آزمون با طرح 36 سوال بسته طیف لیکرد با مراجعه به 40 نفراز خبرگان و صاحب نظران و کارگزاران راهبردی قرار گرفت برای تجزیه و تحلیل داده های از نرم افزار SPSS و از درصد، میانگین و آزمون تی استفاده شد.نتایج این تحقیق طراحی نظام تامین (تربیت،آموزش و بکارگیری) کارگزاران راهبردی تراز انقلاب اسلامی است که دارای ویژگی ها و شایستگی های فردی، و شایستگی های تخصصی متناسب شغل خواهد بود که به طور مستمر در حال پایش و ارزشیابی بوده و آموزش وتربیت تداوم دارد.
    کلیدواژگان: تربیت، آموزش، به کارگیری، کارگزاران، راهبردی
  • محمدحسین عزیزی* صفحات 253-278

    امروزه نگاهداری و بهبود وضعیت زیرساخت های پایدار و سایر بخش های مولد از چالش های راهبردی و بنیادین کشورهای جهان می باشد. بانک سرمایه گذاری زیر ساخت آسیا(AIIB) با هدف تشویق سرمایه گذاری در منطقه، در حوزه پروژه های زیرساخت و دیگر بخشهای مولد، ترویج توسعه اقتصاد پایدار، ایجاد ثروت در آسیا و فراتر از آن، ترغیب مشارکت و همکاری منطقه ای و فرا منطقه ای به منظور حل نمودن چالش های پیشروی توسعه ، در تاریخ 26 دیماه سال 1394 رسما فعالیت خویش را در پکن آغاز کرد در حالیکه دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو موسس نقش مهمی در تاسیس آن ایفا نمود. بموجب اساسنامه بانک، سازوکارهای حل و فصل اختلافات می بایست بر اساس اساسنامه صورت پذیرید. ماده 55 اساسنامه بانک، اختلاف بین دولت عضو و بانک را از طریق داوری تجویز نموده است. اما این نوع داوری، کاملا منحصر به فرد بوده و احکام و آثار خاصی را به دنبال دارد. از آنجا که این بانک از سازوکار خاصی در امر داوری پیروی می نماید، ابهاماتی در این زمینه وجود دارد؛ ماهیت این نوع از داوری، قابلیت ابطال و نحوه اجرای آراء آن در هاله ای از ابهام قرار دارد. از اینرو در این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی به این ابهامات می پردازیم. یافته ها نشاندهنده این امر است که این داوری، از نوع داوری موردی بوده و ابطال آن امکان پذیر نمی باشد. بعلاوه اجرای آراء آن نیز می بایست در چارچوب اساسنامه و توسط کشور طرف اختلاف صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: داوری، اساسنامه، حل و فصل اختلاف، بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا، بانک چند جانبه توسعه محور
  • محمود عسگری* صفحات 279-318
    در این پژوهش با توجه به اهمیت شناخت ناآرامی های اجتماعی، سعی شده است تا بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته و تحلیل شوند. این پژوهش بر مبنای پارادایم کیفی و با استفاده از روش تحقیق تحلیل مضمون انجام شده و برای گردآوری اطلاعات و داده های موردنیاز برای این پژوهش، در ابتدا واژگان مرتبط با مفهوم ناآرامی های اجتماعی مانند اغتشاش، ناامنی، آشوب در بیانات رهبر معظم انقلاب، جست وجوی گردید؛ چرا که معظم له در بیانات خود از مفهوم ناآرامی اجتماعی استفاده ننموده اند. در مرحله دوم با مراجعه به بخش فهرست موضوعی نمایه شده بیانات ایشان در وبگاه مقام معظم رهبری، بیش از 114 فیش به دست آمد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار Maxqda و با روش کدگذاری تحلیل شدند. نتایج حاصل نشان داد که داده های حاصل از تجزیه و تحلیل بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در خصوص ناآرامی های اجتماعی را می توان در 16 مضمون سازمان دهنده «تعریف»، «ماهیت»، «سابقه ایجاد»، «بهانه های شروع»، «منشا های داخلی»، «نقش بیگانگان»، «ابزار»، «عناصر»، «حامیان»، «نوع حمایت بیگانگان»، «علت حمایت عناصر داخلی»، «اهداف»، «نگاه فرصت محور»، «پیامدها»، «اهمیت مدیریت» و «ابزار و چگونگی مدیریت» دسته بندی کرد، همچنین برای آنها 111 مضمون پایه ای شناسایی شد.
    کلیدواژگان: ناآرامی اجتماعی، مقام معظم رهبری، تحلیل مضمون
  • محمد فرج الله زاده*، فرهاد رهبر، الله مراد سیف صفحات 319-354

    تحریم های اقتصادی به منزله ابزاری در جهت نیل به اهداف و مقاصد سیاسی تلقی می گردد و این موضوع بالاخص پس از بررسی مواضع تحریم های اقتصادی علیه کشورمان که ریشه های سیاسی داشته، بیش از پیش نمایان می شود. ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، با توجه به اختلافات سیاسی با دشمنان خود به ویژه آمریکا، تحت آماج تحریم های متعددی قرار گرفته است. از اینرو، مساله تحریم به پدیده ای مستمر تبدیل شده که در چهار دهه گذشته با افت و خیزهای مختلفی همراه بوده است. هدف این پژوهش،«تبیین گفتمان اندیشه ها،آراء،نظرات و رهنمودهای حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) در زمینه مقابله با تحریم های اقتصادی»می باشد. پژوهش حاضر توسعه ای-کاربردی بوده و در آن برحسب ضرورت از روش های اسنادی،تحلیل محتوای کمی و کیفی و همچنین تحلیل گفتمان به منظور تبیین اندیشه ها،آراء،نظرات و فرامین ایشان استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل گفتمان حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی)نشان می دهد که دشمن با داشتن گفتمان سلطه با هدف اعمال تحریم ها و فشارهای اقتصادی موثرتر و کارآمدتر،در راستای عدم تبدیل تحریم به فرصت(تهدید)،نداشتن تدابیر اقتصادی، عدم بهره مندی از تجربیات ارزشمند، نداشتن بصیرت و همچنین عدم تلاش و کوشش مستمر (جهاد) برای مقابله با تحریم ها، مبادرت به اعمال آن ها علیه نظام جمهوری اسلامی ایران نموده است. آنچه به عنوان ازجا شدگی گفتمان حاضر تلقی گردید؛ تهدید فزاینده قلمداد کردن تحریم ها توسط دشمن بود. در راستای مقابله با چنین تحریم هایی عنصر اصلی در گفتمان معظم له که تاحدی در سطح جامعه و مسیولین، تبیین و جاری شده، مواجهه هوشمندانه و مقتدرانه با تحریم است که بر همین اساس مفاهیم روحیه سلطه ستیزی و خوداتکایی اقتصادی، دانش بنیان نمودن تولیدات همراه با تاکید بر ایجاد عدالت در شرایط تحریم و همچنین پایداری و تاب آوری در چارچوب این گفتمان، تجلی یافته اند.

    کلیدواژگان: تحریم، حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی)، فرمایشات، فرامین، تحلیل گفتمان
  • فتح الله کلانتری* صفحات 355-384

    آمریکا در راستای تحقق راهبرد «فروپاشی از درون و فشار از بیرن» پروژه نفوذ جریانی را علیه ج.ا.ایران طبق چهار اولویت انجام میدهد: 1- نفوذ فرهنگی از طریق «شبیخون فرهنگی» 2- نفوذ سیاسی از طریق «ناتوی سیاسی» 3- نفوذ اقتصادی از طریق «تروریسم اقتصادی» است. این سه مرحله همان فروپاشی از درون است. 4- نفوذ امنیتی از طریق «تهدید امنیتی» یا فشار از بیرون است.این راهبرد بهطور مستقیم یا غیرمستقیم باعث تغییر باور و رفتار میگردد. آمریکا از طریق نفوذ به دنبال براندازی نظام، استحاله انقلاب و استفاده از عناصر نفوذپذیر برای تاثیر در ادراک مردم و مسیولین است. نفوذ موردی مثل جاسوسی از طریق تصمیمگیران، تصمیمسازان و خواص و یا نفوذ جریانی مثل شبکهسازی باعث تغییر آرمانها، ارزشها، باورها، نگاه ها، خواسته ها و سبک زندگی میشود.این پژوهش به روش زمینهای موردی انجام گردیده و از نوع توسعهای- کاربردی میباشد. روش جمعآوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای بوده و جامعه نمونه 70 نفر، است. هدف این مقاله بررسی ابعاد و مولفه ها و شاخصهای نفوذ آمریکا علیه ج.ا.ایران از منظر مقام معظم رهبری است. آمریکا طی فرآیند سه مرحلهای بهدنبال نفوذ در حاکمیت و نظام ج.ا.ایران است. مرحله اول؛ نفوذ و بازگشت آمریکابه ایران است که شامل چهار گام است. مرحله دوم؛ اشتباه محاسباتی است که این مرحله شامل سه گام است. مرحله سوم؛ راهبرد مهار و محدود سازی از طریق تحذیر با اقناع است.

    کلیدواژگان: نفوذ، تصمیمگیر، تصمیمساز، مردم، خواص
  • احسان کیان خواه* صفحات 385-414
    قاعده نفی سبیل، یکی از قواعد کلیدی فقه الحکومه برای مقابله با هر گونه سلطه ی کفار و بیگانگان و ایراد خدشه بر استقلال جامعه اسلامی است. این قاعده از مبانی اساسی اصول تعاملات و توافقات بین المللی و سیاست خارجی دولت اسلامی در جهت حفظ استقلال و استحکام درونی نظام اسلامی است. مراد از استقلال، عدم سلطه کفار و بیگانگان در همه ی شیون اعم از سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، فناوری و زیستی است. با توجه به این که فضای سایبر با جذابیت فناورانه خود و ایجاد اشتیاق فوق العاده در بین آحاد مردم راه را برای گسترش و حضور حداکثر در تمام حریم های فردی و اجتماعی جامعه تسهیل کرده است. این مقاله با روش کیفی بر آن است که در ذیل مدلی با چهار منظر انگیزه ها، معماری، جریان اطلاعات و محتوای در گردش، رفتار فضای سایبر از حیث سلطه ورزی مورد بررسی قرار دهد. بر اساس نتیجه احصاء شده، گسترش فضای سایبر در ابعاد انگیزه ها، معماری، جریان اطلاعات و محتوای در گردش، سلطه و نفوذ کفار را به همراه دارد. لذا حکومت فقه بر گسترش فضای سایبر اثبات شده و توسعه و گسترش بهره برداری این فضا منوط به نفی و حذف نفوذ و سلطه ی کفار است. این اثبات باید منجر به اتخاذ دو اقدام پسینی و پیشینی توسط نظام اسلامی برای نفی این سلطه ی همه جانبه در تمام منابع شکل گیری قدرت نوین در تمدن سایبر پایه شود. اقدام پسینی ناظر بر کنترل و کاهش نفوذ است و اقدام پیشینی در بردارنده ی مجموعه سازوکارهایی برای طرح ریزی فضای سایبر عاری از نفوذ و سلطه ی کفار خواهد بود.
    کلیدواژگان: قاعده نفی سبیل، استقلال، فضای سایبر، سلطه ی سایبری
  • حسن رنگریز، اکبر حسن پور، بیژن عبدالهی، علیرضا مرادی صالح* صفحات 415-440

    این پژوهش درصدد شناسایی و تبیین ابعاد و مولفه های جوسازمانی متعالی با بهره گیری از نظریه داده بنیاد در قالب الگوی نظام مند بود. خبرگان موردنظر به روش هدفمند، بر پایه گزینش تدریجی، کفایت نظری و در دسترس بودن انتخاب شدند تا اشباع نظری حاصل شود. برای تامین روایی و پایایی مطالعه از روش ارزیابی لینکلن و گوبا استفاده گردید. بر پایه این روش چهار معیار، موثق بودن و اعتبار (باورپذیری)، انتقال پذیری، اطمینان پذیری و تایید پذیری جهت ارزیابی در نظر گرفته شد. یافته ها به وسیله نرم افزار MAXQDA تحلیل شد و پس از مشخص کردن شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها، مدل جوسازمانی متعالی تبیین گردید. یافته ها نشان داد که جوسازمانی متعالی دارای ابعاد اصلی از قبیل اعتبار مدیر نزد کارکنان، احترام متقابل کارکنان و مدیریت، افتخار کارکنان به شغل و سازمان، مسئولیت‎‎‎‎‎‎پذیری سازمانی، صمیمیت بین کارکنان، توانمندسازی کارکنان و مدیران و رعایت عدالت می باشد. افزایش کارایی و سود سازمان، ارتقای بهره وری، افزایش کیفیت زندگی کاری، ارتقای فرهنگ سازمانی و وجهه سازمان (برند سازی) و آمادگی بیشتر سازمان جهت فعالیت در فضای رقابتی به عنوان پیامدهای جوسازمانی متعالی بیان شدند.

    کلیدواژگان: داده بنیاد، جوسازمانی، متعالی، الگو
|
  • Mitra Ebrahimi *, Shiva Azadfada, Seyed mohamadsadegh Mahdavi, Kaveh Khabirirad, Bahram Ghadimi Pages 7-32

    Any amateur and professional sports activities that increase the value added of goods and sports services. The purpose of this research is to analyze sociological analysis of income generation in Iran's sports industry. The research method is in fact a strategy that incorporates the philosophical presuppositions of the research design as well as how data is collected. A mixed approach involving quantitative and qualitative methods was used. After confirming the formal validity and content of the questionnaire, 239 eligible candidates were included. In exploratory factor analysis, for analyzing the 50 questions in the original questionnaire, the analysis of the main elements with vertical rotation and the varimax technique was used and the reliability index based on the Cronbach's alpha coefficient KMO is equal to 809/0, so the index is close to one. Samples selected for analysis are sufficient. Bartlett test is significant at the level of 001/0. This indicates that the correlation matrix is suitable for data factor analysis. In the present study, by removing items with a factor load of less than 0.5, 41 items were obtained and 9 items were deleted. These 9 factors account for 63.338% of the variance of the key factors in the success of the sports industry, which is an acceptable amount. Model review is in the state of significant coefficients. At the error level of 0.05 and the two-way test (normal default), the critical values of the numbers are 1.96 and 1.96.

    Keywords: Income generation, Sports industry, Factor Analysis, Sociology
  • Hossein Esmaeli * Pages 33-56
    The present study aimed to select appropriate strategies for development of Iran Petrochemical Industry Market by reviewing the strengths, weaknesses, opportunities and threats of this market. The study is applied in a descriptive – analytical method with a documentary field approach. Research data were collected through library studies and reviews on the internet and using a researcher questionnaire. Data was analyzed using the SWOT matrix and QSPM. The statistical population of the study consisted of 140 experts, managers, presidents and customers of the National Iranian Petrochemical and Nations Iranian Gas Companies with a sample size of 57 people through random sampling. In order to conduct a survey, weaknesses, strengths, opportunities and threats were identified by industry experts of Iran’s Petrochemical Company as well as a review of studies carried out in this field with the brainstorming method, and then the coefficient of importance and ranking of these factors were determined in the evaluation matrix.According to the results, weaknesses overcome strengths as well as petrochemical industry faces more threats than do opportunities. The calculated statistical value shows that strategies of the WT group (defensive strategy) were identified as selected strategies in this method. Using the Quantitative Strategic Planning Matrix, the strategy of focusing on the price of petrochemical products was the highest priority among other strategies on increasing the sales of petrochemical products in Iranian Petrochemical Industry.
    Keywords: Appropriate Strategy, Petrochemical Industry, SWOT Matrix, QSPM
  • Hosein Rahmanseresht, Mashoomeh Ghasemi Shams, Mohsen Akbari * Pages 57-82
    AbstractIn today's turbulent world, where rapid changes occur both in the field of technology and in regards to customer preferences, companies must always focus on structures that are consistent with the strategies that give them a competitive advantage. Organizational structures are an important organizational resource that can lead to ever-increasing success of companies in competition. The purpose of this study is to examine the features of organizations structures which can have an impact on the company’s performance through hybrid competitive strategies and dynamic organizational capabilities. In order to test the research hypotheses, active manufacturing companies in Rasht Industrial City (Sefidrood) were selected as the statistical population of the study, and a questionnaire was distributed among senior managers of 61 companies, and they were later collected and analyzed. The proposed model was based on the Structural Equation Modeling by partial least squares method with the help of Smart-PLS software. The results of the analysis showed that organizational structures do not directly affect performance, but this effect was confirmed through two mediation variables of hybrid competitive strategies and dynamic organizational capabilities.
    Keywords: Hybrid Competitive Strategy, Organizational structure, dynamic capabilities, organizational performance
  • Mohammad Akraminia * Pages 83-114
    Turkey's foreign policy towards extremist groups in Syria is neutral, mediated and supported by extremist groups, and these policies have a negative impact on Iran's military security. The research is applied and has been done by descriptive and case study method. According to the results of the analysis of documents and research questionnaire, Turkey's foreign policy towards extremist groups in Syria at the beginning of the crisis was a policy of neutrality, then Turkey changed its policy to mediation between the government and extremist groups. Is; Finally, Turkey has turned to the policy of supporting the Tarshish groups. The effect of this policy, which has been: changing the balance of regional forces to the detriment of Iran, the emergence and strengthening of anti-Iranian extremist groups, increasing ethnic threats in Iran, increasing sectarianism in the region, increasing border threats, weakening axis Resistance in the region, the formation of a pattern of conflict in the region, the increasing presence of supra-regional powers in the region, have a negative impact on the military security of the Islamic Republic of Iran. The main hypothesis of the research has been tested and confirmed.
    Keywords: Foreign Policy, Turkey, Syria, Iran, militant groups
  • Mersedeh Adabi, Ali Hajiha *, Abbas Khorshidi Pages 115-138
    Happiness is considered one of the most influential factors in organizations that increases positive emotions of the staff and will reduce productivity by reducing negative emotions. Faculty members are the most important human capital of universities and higher education institutes. Therefore, addressing the issue of happiness and its causes among faculty members is so important. The purpose of this study was to design a model of happiness for faculty members which uses the systematic structure of Strauss & Corbin's grounded theory. Deep interviews were conducted with 26 faculty members of Islamic Azad universities in Tehran as a key player in the field of organizational happiness and owners of works in this field were by using purposive sampling. The data were analyzed in three stages of coding (open, axial and selective) and the result was 17 general categories which took place in the form of a paradigmatic model consist including strategies for establishing the organizational happiness model (planning for creating organizational happiness), intervener environmental conditions (individual characteristics of professors and students), underlying features (Family, work, welfare, teaching and research, organizational culture and economic conditions), causal conditions (social relations, work environment, work equipment, incentive system and ethical behavior of the work environment), The main phenomenon (organizational happiness) and its consequences (Reputation of the university, increasing university efficiency and reducing burnout). This model reflected the operationalization process of organizational happiness model of faculty members among Islamic Azad University of Tehran branches and the relationships between their categories and their dimensions.
    Keywords: Organizational Happiness, Performance Improvement, Faculty Members, grounded theory
  • Hamidreza Jamali, Gholamhosein Masuod Pages 139-170

    The terror phenomenon and terrorist is one of the most dreadful phenomenon that has been developing in a highly organized manner in recent years. In addition to politics domain this issue has been more considered international human rights fields or in the right of armed conflicts domain yet. This phenomenon can also be divided into to targeted and non targeted forms of terrorist operation which due to its high significance ،pursuing each case needs particular condition. Obviously the expansion of international responsible organization in this area is also different. So that , the security council believes that wether the type of terrorist operation is an armed attack or not, will be effective in inscription issuing procedure. Failure of providing a precise definition of the terrorism concept in a way that can be ciled by the legal standard ’has opened way for the expensive and generalization of such actions .comprehension of precise and concept by looking at the future of terrorist acts.’ In particular by Paramilitary Groups and how to cite legitimate defenses by the victim’s government and ‘consequently preemptive measures by other involved ‘can prevent speech such activities and actions ‘as well as generalize them to other

    Keywords: Terrorist Operation, Armed Conflict, self-defence
  • Fatemeh Rahimi Moghadam *, Mojta Amiri, hossein Safari, Mohammad Khoshchehreh Pages 199-224
    Background and purpose

    This study aims to recognize why social security policies are implemented or not implemented in the Islamic Republic of Iran. The applied purpose of this research is to study the implementation tools, implementation methods, implementation barriers, implementation approaches, resources, implementers, etc. while identifying the most important key factors in implementing an analytical policy on the implementation of social security policies in the Islamic Republic. Iran to pay.

    Method

    This research has a mixed approach and has designed and presented using the data base method and purposeful interview and sampling tools. In this study, we analyzed policies by interviewing 11 experts and reviewing theoretical literature. The analysis system includes inputs, processes and outcomes, the organization's image and environmental factors. Data were analyzed through open and axial coding.

    Findings and Conclusion

    The results of this study emphasize the following: internal organization environment, system disruptions, attention to the black box policy implementation and environmental factors influencing the organization's policies. On the whole, it can be said that the components of policy implementation actually represent the capacities needed to properly implement a social security policy and ignoring such capacities will have negative consequences.

    Keywords: Public policy, Policy Implementation, social security
  • Hossein Salimi *, Ahmad Vahidi, Kazem Samdaliri Pages 225-252
    AbstractStrategic agents in the Islamic Republic of Iran are one of the most influential factors in the public administration of the country and the advancement of the Islamic Revolution and the preservation of its achievements. For this purpose, a system for training, education and employment of agents at strategic levels, and at the level of the Islamic Revolution, is not provided in the framework of the competencies, capacities, knowledge, skills and competencies by scientific Islamic methods, trained and employed. Therefore, designing a method that can train this class of managers is one of the serious concerns of public administration in the Islamic Republic of Iran. The main question of this research is what is the supply system (training, education, employment) of agents of strategic levels of the Islamic Republic of Iran at the level of the Islamic Revolution? The method used in this research is quantitative. The researcher first modeled the system by studying and reviewing the literature. Data were analyzed using SPSS software and the percentage, mean and t-test were used. Religious and revolutionary values, scholarly, courageous, with a jihadist spirit, efficient, insightful, pro-justice and pro-people, and professional competencies appropriate to their job, which is constantly monitored and evaluated, and education continues.
    Keywords: training, Education, Employment, agents, Strategic
  • Mohamadhosseyn azizi Pages 253-278

    Nowadays, maintaining and improving the condition of sustainable infrastructure and other productive sectors is one of the strategic and fundamental challenges of the countries around the world. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) aims to encourage investment in the region, in the field of infrastructure projects and other productive sectors, promote sustainable economic development, wealth creation in Asia and beyond, encourage regional and trans-regional participation and cooperation to solve Challenges for Progress Development. It officially started its operations in Beijing on January 16, 2016, while the government of the Islamic Republic of Iran, as a founding member, played an important role in its establishment. By virtue of the bank's articles of agreement, dispute resolution mechanisms must be based on the articles of agreement. Article 55 stipulates that disputes between a Member State and the Bank must be settled through arbitration. But, this type of arbitration is completely unique and follows certain rules and effects. Since the bank follows a special mechanism in arbitration, there are ambiguities in this regard; the nature of this type of arbitration, the possibility of annulment and how to execute its awards are in a haze of ambiguity. Hence, in this article, we deal with these ambiguities with a descriptive analytics method. The research indicate that this arbitration is an ad hoc arbitration and cannot be annulled. In addition, the implementation of its awards must be done within the framework of the articles of agreement and by the party to the dispute.

    Keywords: Arbitration, Articles of Agreement, Dispute Settlement, Asian Infrastructure Investment Bank, Multilateral Development Bank (MDB)
  • Mahmoud Asgari * Pages 279-318
    In this study, considering the importance of recognizing social unrest, it has been attempted to study and analyze the statements of the supreme leader in this field. This research is based on qualitative paradigm and thematic analysis research method. In order to gather information and data needed for this research, first words related to the concept of social unrest such as agitation, insecurity, chaos in Supreme Leader's statements were searched; Because, in his statements, Supreme Leader did not use the concept of social unrest. Secondly, by referring to the indexed section of his statements on the Supreme Leader's website, more than 114 leaflets were obtained. The data were analyzed using Maxqda software and coding method.The results showed that the data obtained from the analysis of the Supreme Leader's on social unrest can be divided into 16 organizer themes: "definition", "nature", "history of creation", "beginnings", "internal origins". "," Role of foreigners"," tools "," elements "," sponsors "," type of foreigner’s support", "cause of internal elements support "," goals "," opportunistic look "," consequences "," importance of management "and They classified "tools and how to manage" and also identified 111 basic themes.
    Keywords: social unrest, supreme leadership, content analysis
  • Farhad Rahbar, Alah Morad Seif Pages 319-354

    The aim of this research is to "explaining discourse of thoughts, opinions, ideas and guidelines of Imam Khamenei(His long shadow is long and continued)against economic sanctions". The present research is an applied-development research that in it according to necessity, documentary methods, quantitative and qualitative content analysis as well as discourse analysis is used to explain their thoughts, opinions, ideas and commands.The results of the analysis of Imam Khamenei's discourse(His long shadow is long and continued) show that the enemy, having a discourse of domination with the aim of imposing more effective and efficient sanctions and economic pressures, in performing not turning the sanction into opportunity (threat), not having of economic tricks, not use of valuable experiences, not having of insight ss well as the continued lack of endeavor(Jihad) to against of sanctions, has imposed sanctions against the Islamic Republic of Iran. What was considered as a dislocation of the present discourse was considering the sanctions by the enemy as a growing threat.In response to such sanctions, the main element in the discourse, which is somewhat explained at the level of the community and the authorities, is intelligently and authoritatively confrontation with sanctions, which of accordingly, the concepts of confronting domination spirit and economic self-sufficiency, production of knowledge base along with emphasis on creating justice in terms of sanctions as well as as endurance and economic tolerate in the framework of this discourse has been manifested.

    Keywords: Sanction, Imam Khamenei(His long shadow is long, continued), Lectures, Commands, Discourse Analysis
  • Fathollah Kalantari * Pages 355-384

    America implements the project of penetration against the IRI based on four priorities in line with strategy collapse from inn and pressure from out including: 1- cultural clout through cultural raid; 2- political clout through political NATO; 3- economic clout through economic terrorism; i.e. the three stages of subversion; 4- security clout through security threat or pressure from out which directly or indirectly changes belief and behavior. Through penetration, America pursues the subversion of the government, revolutionary acculturation and the use of penetrated elements to affect the perception of people and officials. A case penetration like espionage in the decision-makers and officials or penetration through networks changes ideals, values, beliefs, views, demands and lifestyle. Meanwhile, this study is an applied-developmental research which is conducted upon case-based method and gathers data on desk and makes up a population of 70 persons. In the same vein, this study aims at the examination of dimensions, elements and the criteria of the US penetration against the IRI’s system. The initial stage is penetration and U.S. return to Iran which includes four steps; the second is misestimation which includes three steps, and the third stage is containment strategy and restriction through scare by convincing.

    Keywords: penetration, decision-maker, people, officials
  • Hassan Rangriz, Akbar Hassanpoor, Bizhan Abdollahi, Alireza Moradisaleh * Pages 415-440

    This study sought to identify and explain the dimensions and components of excellent organizational climate using the Grounded theory in the form of a systematic model. The experts were selected in a targeted manner, based on gradual selection, theoretical adequacy and availability to achieve theoretical saturation. Lincoln and Goba assessment method was used to ensure the validity and reliability of the study. Based on this method, four criteria, reliability and validity, transferability, assurance and verifiability were considered for evaluation. The findings were analyzed by MAXQDA software and, after identifying causal, contextual, and interventional conditions, and strategies and consequences, the model of excellent organizational climate was explained. The findings showed that excellent organizational climate has the main dimensions such as manager's credibility with employees, mutual respect between employees and management, employees' honor to work and organization, organizational responsibility, intimacy between employees, empowerment of employees and managers and justice observation. Increasing the efficiency and profitability of the organization, improving productivity, increasing the quality of working life, promoting the organizational culture and the organization's reputation (branding) and increasing the organization's readiness to operate in a competitive environment were expressed as the consequences of excellent organizational climate.

    Keywords: Excellent, Grounded Theory, Model, Organizational Climate