فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، زمستان 1399)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مائده صادقی گل افشانی، ناهید رژه*، مجیده هروی کریموی، سید داوود تدریسی صفحات 1-9
    مقدمه

    دیابت بعنوان یکی از مشکلات رایج سلامتی در سالمندان محسوب میشود. افزایش توانمندسازی بیماران مبتلا به دیابت نقش مهمی در کنترل عوارض این بیماری دارد. خودمدیریتی مبتنی بر الگوی 5A یکی ازمهمترین استراتژیهای مراقبتی در افزایش توانمندی بیماران مزمن میباشد. لذا این مطالعه با هدف تاثیر برنامه خودمدیریتی مبتنی بر 5A  بر توانمندسازی سالمندان مبتلا به دیابت کلینیک بیمارستان رازی قایمشهر در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 90 نفر از سالمندان مبتلا به دیابت با روش تصادفی ساده در دو گروه آزمون و شاهد انجام شد. در گروه آزمون 12 جلسه 40-30 دقیقه ای آموزشی براساس الگوی خودمدیریتی 5A  انجام شد. ابزار این پژوهش پرسشنامه توانمندسازی بیماران با روایی صوری و محتوایی و پایایی آزمون مجدد تایید شد.

    یافته ها

    آزمون تی مستقل بین دو گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله از نظر توانمندسازی اختلاف معنی داری را نشان نداد (P<0/93) ولی بعتد از مداخله اختلاف معنی داری را نشان داد (P<0/03) آزمون آنوا بعد از حذف اثر پیش آزمون اختلاف معنی داری را نشان داد. (Eta = 0/01, P<0/032) طوری که 10 درصد تغییرات پس آزمون بدلیل اعمال الگوی خودمدیریتی در نظر گرفته شد.
     

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه میتوان گفت اجرای الگو خودمدیریتی 5A یکی از مهمترین رویکردهای مناسب بمنظور  کاهش هزینه های درمان و مراقبت از سالمندان مبتلا به دیابت میباشد و موجب بهبود توانمندسازی آنها میگردد.

    کلیدواژگان: خود مدیریتی مبتنی بر الگو 5A، توانمندسازی، سالمندان، دیابت
  • شهرزاد برات پور، زهرا دشت بزرگی* صفحات 10-19
    مقدمه

    اختلال پانیک دارای نشانه های هیجانی، جسمانی و شناختی زیادی است و مبتلایان به آن دچار افت سلامت می شوند. از آنجایی که یکی از روش های موثر در بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت برنامه توانبخشی شناختی است، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر توانبخشی شناختی بر کیفیت زندگی، انعطاف پذیری روانشناختی و نگرانی سلامتی در مبتلایان به اختلال پانیک انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مبتلایان به اختلال پانیک شهر اهواز در سال 1399 بودند. تعداد 40 نفر پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 45 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) با روش توانبخشی شناختی آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزارهای پژوهش مقیاس کیفیت زندگی، پرسشنامه انعطاف پذیری روانشناختی و خرده مقیاس نگرانی سلامتی در مقیاس افکار اضطرابی بودند. داده ها با آزمون های آماری مناسب در
    تحلیل شدند.

     یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت، تحصیلات، سن و تاهل تفاوت معناداری نداشتند (P>0/05). همچنین، گروه ها در مرحله پیش آزمون از نظر کیفیت زندگی، انعطاف پذیری روانشناختی و نگرانی سلامتی تفاوت معناداری نداشتند (P>0/05)، اما در مرحله پس آزمون از نظر متغیرهای کیفیت زندگی، انعطاف پذیری روانشناختی و نگرانی سلامتی تفاوت معناداری داشتند (P<0/001). برنامه توانبخشی شناختی باعث افزایش معنادار کیفیت زندگی و انعطاف پذیری روانشناختی و کاهش معنادار نگرانی سلامتی در مبتلایان به اختلال پانیک شد (P<0/001).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی بر کیفیت زندگی و انعطاف پذیری روانشناختی و کاهش نگرانی سلامتی بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش توانبخشی شناختی در کنار سایر روش ها برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه در مبتلایان به اختلال پانیک استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اختلال پانیک، انعطاف پذیری روانشناختی، توانبخشی شناختی، کیفیت زندگی، نگرانی سلامتی
  • امیرعلی جعفرنژادگرو*، علی یادگار، آیدین ولی زاده اورنج، امین حسین پور صفحات 20-28
    مقدمه

    دویدن در حفظ سلامت قلبی-عروقی از اهمیت بالایی برخوردار است. با این وجود شواهد حاکی از بروز 2/5 تا 38 آسیب در  هر 1000 ساعت دویدن می باشد. هدف از این پژوهش بررسی مولفه های نیروهای عکس العمل زمین طی دویدن با کفشهای دویدن در مقایسه با کفش کنترل در افراد مبتلا به زانوی پرانتزی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و آزمایشگاهی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان پسر تربیت بدنی دانشگاه محقق اردبیلی بود. آزمودنی های پژوهش حاضر شامل 15 مرد سالم و 14 مرد با زانوی پرانتزی بودند. نیروهای عکس العمل زمین با استفاده از دستگاه تخته نیروی برتک در طی دویدن در چهار شرایط پای برهنه، کفشهای دویدن (کفش البرز و کفش چابکی) و کفش کنترل ثبت شد. از آزمون آنالیز واریانس دو سویه با اندازه های تکراری جهت تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    مقادیر اوج مولفه خارجی نیرو طی فاز تماس پاشنه در کفش البرز نسبت به کفش کنترل بزرگتر است(P=0/001) اوج مولفه قدامی نیرو طی فاز هل دادن در کفش چابکی نسبت به کفش معمولی(P<0/003)و شرایط پای برهنه (P<0/019)کمتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش اوج نیروی خارجی عکس العمل زمین هنگام استفاده از کفش البرز، استفاده از این کفش جهت کاهش احتمالی آسیب توصیه می شود. باوجود این، مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: زانوی پرانتزی، نیروی عکس العمل، کفش دویدن
  • نجمه دوکوهکی، اکرم فرهادی، رحیم طهماسبی، مریم روانی پور* صفحات 29-39
    مقدمه

    با وجود افزایش بیماری های مزمن بدنبال افزایش سن و تاثیر آن بر فعالیت های مختلف سالمندان، همچنان در خصوص ارتباط مشارکت اجتماعی، عملکرد شناختی و سلامت روان سالمندان یافته های متناقضی وجود دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط مشارکت اجتماعی با سلامت روان و عملکرد شناختی سالمندان مبتلا به بیماری مزمن شهر بوشهر در سال 1397 بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 278 نفر از سالمندان تحت پوشش مراکز جامع سلامت بوشهر مبتلا به بیماری مزمن و با حداقل سن 60 سال، به صورت تصادفی طبقه ای بررسی شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از فرم جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه های روا پایای مشارکت اجتماعی کانادا، سلامت عمومی و پرسشنامه عملکرد شناختی استفاده شد.داده ها در نرم افزار 18 SPSS v با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و  تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سن سالمندان 6±67/45 سال بود. اختلالات بینایی، بیماری قلبی- عروقی و اختلالات اسکلتی- عضلانی بیشترین بیماریهای سالمندان مورد پژوهش بودند. بیشترین موانع مشارکت اجتماعی افراد مورد پژوهش مربوط به بیماری ها و مشکلات سلامتی و بی حوصلگی بودند. با افزایش مشارکت اجتماعی،سلامت روان سالمندان بهتر شد (P=0/001) ولی مشارکت اجتماعی با عملکرد شناختی سالمندان رابطه ای نداشت (P=0/54) همچنین افزایش سن، با کاهش مشارکت اجتماعی (P=0/001) و کاهش عملکرد شناختی (P=0/003) سالمندان رابطه مستقیمی داشت، ولی با سلامت روان رابطه ای نداشت(P=0/90) با تحلیل رگرسیون لجستیک تنها سن به عنوان مهم ترین عامل تعیین کننده عملکرد شناختی مشخص گردید (P= 0/002)

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر سن بر اختلالات عملکرد شناختی، توصیه می شود مراقبت های پرستاری خاص برای تقویت عملکرد شناختی و پیشگیری از تحلیل عملکردهای شناختی در سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن تدوین و اجرایی شود. همچنین تا جای ممکن زمینه فعالیت های اجتماعی سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن فراهم آید.

    کلیدواژگان: بیماری مزمن، توانبخشی روان، سالمند، شناخت، مشارکت اجتماعی
  • سارا خلعتبری، سعید پهلوان زاده، نصرالله علیمحمدی* صفحات 40-51
    مقدمه

    اختلال اسکیزوفرنیا به عنوان شدیدترین اختلال روان پریشی، از ناتوان کننده ترین بیماری برای بیمار و خانواده وی محسوب میگردد. اختلال ناتوان کننده ایست که اثرات منفی زیادی برعملکرد اجتماعی مبتلایان دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی یک برنامه خود مراقبتی مبتنی بر مدل اورم برارتقاء عملکرد کلی مبتلایان به اسکیزوفرن انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش، در دو مرحله کیفی وکمی(کارآزمایی بالینی)در سال 1398 انجام گردید. در مرحله کیفی برنامه "آموزش خود مراقبتی " بر اساس مدل خود مراقبتی اورم، تدوین، و بصورت کار آزمایی بالینی با پی گیری سه ماهه اجرا و ارزیابی گردید. در ابتدا پیش نویس برنامه تدوین و با استفاده از تکنیک رند روایی محتوای مورد بررسی و نهایی گردید. در مرحله اجرا، تعداد 70 نمونه در دو گروه کنترل (35 نفر) و آزمون (35 نفر) شرکت که به روش آسان تداومی انتخاب و بطور تصادفی ساده در دو قرار گرفتند شرکت داشتند. معیار ورود شامل: حداقل دو سال سابقه بیماری و دارا بودن معیارهای زمان ترخیص طبق نظر روانپزشک بود. گروه آزمون در برنامه آموزش خود مراقبتی در هشت جلسه نود دقیقه ای شرکت نمودند و گروه کنترل در سه جلسه گروهی شرکت و به بیان مشکلات و تجارب خود پرداختند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه عملکرد کلی بیماران اسکیزوفرن (GAF) در شروع مطالعه، یک ماه وسه ماه بعد از مداخله جمع اوری و توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد؛ بین دو گروه کنترل (03 / 8 ± 57 / 55) و آزمون (46 / 7 ± 06 / 55) قبل از مداخله، تفاوت معناداری مشاهده نشد (05 / 0 < P) ولی یک ماه و سه ماه بعد از مداخله، به ترتیب با اختلاف میانگین (514 / 7 - و 543 / 5 -) عملکرد بیماران گروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بود(05 / 0 >P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد؛ آموزش خود مراقبتی بر اساس مدل خود مراقبتی اورم میتواند موجب افزایش میانگین عملکرد کلی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی شود.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، اسکیزوفرنی، عملکرد کلی، خودمراقبتی اورم
  • عباس صادقی*، حسن پوررضی، ساناز مافی صفحات 52-62
    مقدمه

    فلج مغزی یکی از شایعترین اختلالات حسی-حرکتی است که می تواند منجر به محدودیت های حرکتی و کاهش مشارکت اجتماعی در کودکان شود. بنابراین، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات ورزشی ترکیبی قدرتی-تعادلی بر قدرت عضلانی، تعادل ایستا و کیفیت زندگی کودکان فلج مغزی مونوپلژی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و به شکل پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. شانزده پسر مبتلا به فلج مغزی مونوپلژی با میانگین سنی (1/41±13/48) سال به روش نمونه گیری داوطلبانه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 8 نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی در یک برنامه تمرین ترکیبی قدرتی و تعادلی (سه روز در هفته و به مدت 8 هفته) شرکت کردند، در حالی که آزمودنی های گروه کنترل در هیچ برنامه ورزشی شرکت نداشتند. قدرت عضلانی، تعادل ایستا و کیفیت زندگی قبل و بعد از پروتکل تمرینات ورزشی ارزیابی شدند.داده ها با استفاده از آزمون های t زوجی و t مستقل و در سطح معنی داری کمتر از 0/05 تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پس از هشت هفته تمرین ترکیبی قدرتی-تعادلی، میزان قدرت در دست مبتلا و غیرمبتلا،تعادل ایستا و کیفیت زندگی در آزمودنی های گروه تمرین ورزشی بهبود معنیداری نسبت به مقادیر پایه داشت (P<0/001). همچنین، میزان دامنه تغییرات تمامی متغیرهای مورد مطالعه در گروه تمرین ورزشی نسبت به گروه کنترل به طور معنیداری بالاتر بود(P<0/01)

    نتیجه گیری

    انجام تمرینات ورزشی ترکیبی میتواند در بهبود قدرت عضلانی، تعادل و کیفیت زندگی کودکان فلج مغزی مونوپلژی موثر باشد. با این حال، اظهار نظر قطعی در این زمینه منوط به انجام تحقیقات بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، قدرت عضلانی، تعادل، کیفیت زندگی، فلج مغزی
  • علی اکبر غیبی، بیوک تاجری*، شیرین کوشکی، ناصر صبحی قراملکی صفحات 63-73
    مقدمه

    مالتیپل اسکلروز یک بیماری مزمن، پیشرونده و التهابی در سیستم عصبی مرکزی است که باعث کاهش بهزیستی روانشناختی میشود. با توجه به اثربخشی روش های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت بر بسیاری از ویژگیهای روانشناختی، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت بر بهزیستی روانشناختی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مرد مبتلا به مالتیپل اسکلروز عضو انجمن مالتیپل اسکلروزیس شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر بود که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی ساده به کمک قرعه  کشی در سه گروه مساوی (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گرو ه های آزمایش به ترتیب 8 جلسه 75 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) با روش های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با کمک مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف جمع آوری و با روش های خیدو، اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS- 19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش بهزیستی روانشناختی شدند و نتایج درمان در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (P<0/05) اما بین دو روش درمانی در افزایش بهزیستی روانشناختی تفاوت معنی داری وجود نداشت (P>0/05)

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اثربخشی هر دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت بر بهبود بهزیستی روانشناختی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروز و عدم تفاوت بین آنها بود. در نتیجه، متخصصان سلامت و درمانگران میتوانند از هر دو روش در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود بهزیستی روانشناختی گروه های آسیب پذیر از جمله مبتلایان به مالتیپل اسکلروز استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، پذیرش و تعهد، شفقت، مالتیپل اسکلروز
  • محمد پورابراهیمی، مسعود فلاحی، خشکناب، حمیدرضا تقی پور، عباس عبادی، لیلا قلی زاده، محمدعلی حسینی* صفحات 74-83
    مقدمه

    بسیاری از بیماران بعد از عمل جراحی پیوند عروق کرونر دچار اختلال در عملکرد جنسی خود میشوند که این اختلالات میتواند زمینه های روانی، جسمی و دارویی داشته باشد. اختلال عملکرد جنسی درمان نشده باعث اختلال در کیفیت زندگی این بیماران خواهد شد از این رو مطالعه حاضر با هدف تبیین تجارب بیماران مرد از مشکلات جنسی بعد از عمل جراحی پیوند عروق کرونر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کیفی با رویکرد آنالیز محتوای در سال 1398 انجام گردید. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند با 18 مرد، شامل 12 بیمار بعد از عمل جراحی پیوند عروق کرونر، دو پزشک جراح قلب، دو پزشک داخلی قلب و دو پرستار شاغل در بخش قلب در درمانگاه جراحی قلب بیمارستان منتخب و همچنین مطب پزشک جراح قلب گردآوری شد. مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند و سپس نظری انتخاب شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه، داده های بدست آمده به صورت کلمه به کلمه نوشته شد و از رویکرد آنالیز محتوا به منظورنامگذاری داده ها، ایجاد کدهای تحلیلی و تعیین زیرطبقات و طبقات استفاده گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه طبقه اصلی سلامت عمومی تهدید شده بعد از عمل استخراج شد که خود شامل سه زیر طبقه محدود کننده های فیزیکی، محدود کننده های روانی و محدود کننده های درمانی بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که اختلال در عملکرد جنسی در بیماران پس از عمل جراحی پیوند عروق کرونر رایج است و دلایل عمده ای از جمله موارد سایکولوژی، جسمی و دارویی در آن دخیل میباشد که باید به تمامی این موارد توجه جدی شود تا بیماران بعد از جراحی به سرعت به زندگی جنسی خود بازگردند و کیفیت زندگی این بیماران دچار اختلال نشود. لذا توصیه می شود سیاستگذاران حوزهای سلامت برای حل مشکلات ایجاد شده در مسیر روابط جنسی این بیماران به طور شفاف فرهنگ سازی و برنامه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی تهدید شده، روابط جنسی، عمل جراحی پیوند عروق کرونر، تحقیق کیفی
|
  • Maedeh Sadeghigolafshanl, Nahid Rejeh*, Majideh Heravi-Karimooi, Seyed Davood Tadrisi Pages 1-9
    Introduction

    Diabetes is one of the most common health problems in healthy people. One of the essential care strategies based on 5A self-management is to increase the potential of chronic patients. Therefore, this study was conducted in 2019s to impact the programchr('39')s self-management based on the 5A on empowering salamanders with diabetes in the Clinic of Razi Hospital in Qaemshahr city.

    Methods

    This semi-experimental experimental study was performed on 90 older adults with diabetes by simple random sampling in two test and control groups. In the test group, 12 sessions of 30-40 minutes of training were performed based on the 5A self-management. The instrument of this study is the Patient Empowerment Questionnaire.

    Results

    The independent t-test did not show a significant difference between the two groups of test and control before the intervention (P < 0.93), but after the intervention, it showed a significant difference (P < 0.03). The ANOVA test showed a significant difference after eliminating the pre-test effect (P < 0.032 and Eta = 0.01) so that 10% of the post-test changes are due to the self-management.

    Conclusions

    According to the results of this study, it can be said that the implementation of the 5A self-management model is one of the most important appropriate approaches to reduce the costs of treatment and care for the elderly with diabetes and improve their empowerment.

    Keywords: Model-Based Self-Management 5A, Empowerment, Elderly, Diabetes Diseases
  • Shahrzad Baratpour, Zahra Dashtbozorgi* Pages 10-19
    Introduction

    Panic disorder has many emotional, physical, and cognitive symptoms, and people suffer from a decline in health. Since the cognitive rehabilitation program is an effective method for improving health-related features, present research aimed to determine the effectiveness of cognitive rehabilitation on quality of life, psychological flexibility, and health worry in patients with panic disorder.

    Methods

    Present study was semi-experimental with a pretest and posttest design with the control group. The research population was patients with panic disorder of Ahvaz city in the 2020 year. About 40 people were selected by the available sampling method after reviewing the inclusion criteria and randomly replaced into two equal groups. The experimental group trained ten sessions of 45 minutes (two sessions per week) with the cognitive rehabilitation method, and the control group was placed on the waiting list for training. The research tools were the quality of life scale, psychological flexibility questionnaire, and health worry subscale in the anxious thoughts scale. Data were analyzed with appropriate statistical tests in SPSS-19 software.

    Results

    The findings showed that the experimental and control groups did not significantly differ in gender, education, age, and marriage (P > 0.05). Also, the pretest phase groups did not have a significant difference in terms of quality of life, psychological flexibility, and health worry (P > 0.05). Still, in the posttest, a phase has a substantial difference in terms of all variables of quality of life, psychological flexibility, and health worry (P < 0.001). Cognitive rehabilitation programs significantly increased quality of life and psychological flexibility and significantly decreased health worry in patients with panic disorder (P < 0.001).

    Conclusions

    The results indicated the effectiveness of cognitive rehabilitation program on quality of life and psychological flexibility, and decreasing health worry. Therefore, therapists and health experts can use the cognitive rehabilitation method and other ways to improve health-related features, especially in patients with panic disorder.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Health Worry, Panic Disorder, Quality of Life, Psychological Flexibility
  • Amirali Jafarnezhadgero*, Ali Yadegar, Aydin Valizadeh Orang, Amin Hoseinpour Pages 20-28
    Introduction

    Running poses an essential role in maintaining cardiovascular health. However, it has been demonstrated that 2.5 to 38 injuries per 1,000 hours of running can occur. The purpose of this study was to investigate ground reaction forces components during running with running shoes compared to control shoes in individuals with genu varum.

    Methods

    This study was laboratory and semi-experimental. The statistical society includes all male students at the University of Mohaghegh Ardabili. The subjects of the study consist of 15 healthy males and 14 males with genu varum. Ground reaction force components were recorded using Bertec force plate during running in four conditions: barefoot, running shoes (Alborz shoes and agility shoes), and control shoes. Two ways ANOVA with repeated measure was used for statistical analyses.

    Results

    Peak lateral ground reaction force at heel contact with Alborz shoes were higher than that of control shoes (P = 0.001). Peak anterior ground reaction force component at the push-off phase with agility shoes were lower than those in control shoes (P < 0.003) and barefoot (P < 0.019) condition.

    Conclusions

    Since Alborz shoes were able to reduce the peak lateral ground reaction force, using these shoes was recommended to reduce injuries. However, further study in this field is warranted.

    Keywords: Genu Varum, ground reaction forces, running shoes
  • Najmeh Dokoohaki, Akram Farhadi, Rahim Tahmasebi, Maryam Ravanipour* Pages 29-39
    Introduction

    Despite the increasing prevalence of chronic diseases with increasing age and the impact on different activities of the older people, there are still conflicting results regarding the relationship between social participation, cognitive functioning, and mental health of the older people. This study aimed to determine the relationship between social participation with mental health and cognitive function of older people with chronic disease in Bushehr city, 2018.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 278 older people covered by Bushehr Comprehensive Health Centers with chronic disease and at least 60 years old were studied by stratified random sampling. Demographic data collection, Canadian Social Participation Questionnaire, 28-item General Health Questionnaire, and Abbreviated Mental Test Questionnaire were used for data collection. Data were analyzed by SPSSv.18 using descriptive and analytical statistical tests at the significant level of 0.05.

    Results

    The mean age of the older people was 67.45±6.6 years. Visual disorders, cardiovascular disease, and musculoskeletal disorders were the most common diseases in older people. Most of the barriers to social participation of the participants were related to diseases and health problems, and impatience. Increasing social participation improved the mental health of the elderly (P=0.001), but social involvement was not associated with the cognitive function of the elderly (P=0.54). Increasing age was also associated with a decrease in social participation (p=0.001) and cognitive function (P=0.003) in the elderly, but it was not related to mental health (P=0.90). By logistic regression analysis, only age was identified as the most critical cognitive function determinant (P=0.002).

    Conclusions

    Considering the role of age on cognitive function disorders, it is recommended that special nursing care be developed and implemented to strengthen the cognitive function and prevent cognitive function destruction in the elderly with chronic diseases. Also, the conditions for social activities of the older people with chronic diseases should be provided.

    Keywords: Chronic Disease, Cognition, Aged, Psychiatric Rehabilitation, Social participation
  • Sara Khalatbari Zamanpoor, Saied Pahlevanzadeh, Nasrollah Alimohammadi* Pages 40-51
    Introduction

    Schizophrenia has a significant effect on the performance of patients, mostly Global of Functioning. The aim was to evaluate a self-care programchr('39')s effectiveness based on Oremchr('39')s model on the global function (GF) of patients with schizophrenia.

    Methods

    Self-Care Training program was developed and evaluated based on the Orem self-care model in two phases. At first, in the qualitative phase, The program was designed and then implemented as a clinical trial with a three-month follow-up. In the implementation phase, 70 samples participated in a clinical trial study in control groups (35 people) and intervention (35 people). Examples were selected by simple random sampling. Then, randomly assigned to either the intervention and control group. The self-care intervention group participated in eight ninety-minute sessions, and the control group participated in three group sessions and expressed their problems and experiences. Data analyzed using the General Functioning Schisofern Patientschr('39') Questionnaire (GAF) at the beginning of the study, one month and three months after the Intervention was collected. The data were analyzed via SPSS version 20 and through the statistical exams.

    Results

    The findings of the study showed that there was no significant difference between the control groups (55.57± 8.03) and the Intervention (55/06 ± 7.46) before the Intervention (P > 0.05). However, one month and three months after the study, the performance of the patients in the experimental group was higher than the control group (P < 0.05), with a mean difference (-54.543and-7.544), respectively.

    Conclusions

    The study results showed that self-care training based on Oremchr('39')s self-care model could increase patientschr('39') overall performance with schizophrenia. Therefore, it seems that such educational interventions with long-term follow-up are not only practical but also necessary.

    Keywords: self-care, schizophrenia, overall performance
  • Abbas Sadeghi*, Hassan Pourrazi, Sanaz Mafi Pages 52-62
    Introduction

    Cerebral palsy is the most common sensory-motor disorder that causes movement restriction and reducing social participation in children. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of eight-week combined strength-balance training on muscle strength, balance, and quality of life in children with monoplegic cerebral palsy.

    Methods

    The present study was quasi-experimental and was conducted as a pretest-posttest with a control group. Sixteen boys, with the average age (13.48 ± 1.41 years) and with monoplegia cerebral palsy, were voluntarily selected and randomly divided into equal experimental (N = 8) and control (N = 8) groups. Participants in the experimental group participated in a combined strength and balance training program (3 days per week, for eight weeks). In contrast, those in the control group did not participate in an exercise program. Muscle strength, static balance, and quality of life were assessed before and after the exercise protocol. Data were analyzed using pair t and independent t-tests at a significance level of 0.05.

    Results

    After the 8-week training, a strength of the superior and affected hand, static balance, and quality of life, participants in the experimental group had significant improvement over their baseline values (P < 0.001). The range of changes in all studied variables in the experimental group was significantly higher than the control group (P < 0.01).

    Conclusions

    Combining exercise training can improve muscle strength, balance, and quality of life in children with monoplegia cerebral palsy. However, a definite statement in this regard is required to further investigation.

    Keywords: Exercise Training, Muscle Strength, Balance, Quality of Life, Cerebral palsy
  • Aliakbar Gheibee, Biuok Tajeri*, Shirin Kooshki, Naser Sobhi Gharamaleki Pages 63-73
    Introduction

    Multiple sclerosis is a chronic, progressive, and inflammatory disease in the central nervous system that decreases psychological well-being. Regarding the effectiveness of acceptance and commitment and compassion therapy on many psychological characteristics, the present research aimed to compare the efficacy of acceptance and commitment and compassion therapy on psychological well-being in patients with multiple sclerosis.

    Methods

    This study was semi-experimental with a pre-test, post-test, and two-month follow-up design with the control group. The research population was men patients with multiple sclerosis of members of Tehranchr('39')s multiple sclerosis association in 2019. The research sample was 45 people who, after reviewing the criteria for entering to study, were selected by purposive sampling method and by the simple random process with used lottery replaced into three equal groups (each group15 people). The experimental groups were trained in eight sessions of 75minute (one session per week) with acceptance and commitment and compassion therapy methods. The control group was placed on the waiting list for training. Data were collected using the Riff’s psychological well-being scale and analyzed by methods of chi-square, repeated measures, and post hoc Bonferroni test in SPSS-19 software.

    Results

    The findings showed that both methods of acceptance and commitment and compassion therapy in compared to the control group led to increased psychological well-being, and the effects of treatment were maintained in the follow-up stage (P<0.05), but there was no significant difference between the two treatments method in increasing psychological well-being (P>0.05).

    Conclusions

    The results indicated the effectiveness of both acceptance and commitment and compassion therapy on improving psychological well-being in patients with multiple sclerosis and no difference between them. As a result, health professionals and therapists can use both methods and other treatment methods to improve vulnerable groupschr('39') psychological well-being, including patients with multiple sclerosis.

    Keywords: Acceptance, Commitment, Compassion, Multiple Sclerosis, Psychological Well-being
  • Mohammad Pourebrahimi, Masoud Fallahi-Khoshkenab, Hamidreza Taghipour, Abbas Ebadi, Leila Gholizadeh, Mohammad Ali Hosseini* Pages 74-83
    Introduction

    Many patients suffer from sexual dysfunction after coronary artery bypass graft surgery, which can have psychological, physical, and pharmacological backgrounds. Untreated sexual dysfunction will impair the quality of life of these patients. Therefore, this study was conducted to explain male patientschr('39') experiences with sexual problems after coronary artery bypass graft surgery.

    Methods

    This qualitative study was performed with the approach of conventional content analysis in Tehran in 2020. The data were collected through semi-structured interviews with 18 men after coronary artery bypass graft surgery at the hospitalchr('39')s cardiac surgery clinic and the surgeonchr('39')s clinic. Participants were selected by the targeted sampling method. After obtaining informed consent, the collected data were written word by word, and the content analysis approach was used to name the data, create analytical codes, and determine subcategories and categories

    Results

    In this study, a significant category of Threatened public health after surgery was extracted, including three subcategories of physical limitations, mental limitations, and therapeutic limitations.

    Conclusions

    The results of this study showed that sexual dysfunction is common in patients after coronary artery bypass graft surgery, and there are significant reasons including psychological, physical, and pharmacological factors that should be included in all of these. Serious attention should be paid so that patients return to their sexual life immediately after surgery and the quality of life of these patients is not impaired. Therefore, it is recommended that health policymakers create a culture and plan to solve the problems created in these patientschr('39') sexual relations.

    Keywords: Threatened public health, Sexual relations, Coronary artery bypass graft surgery, Qualitative research