فهرست مطالب

اکوبیولوژی تالاب - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1399)

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صغرا پور رمضان گابیه، میلاد جانعلی پور*، مریم نیک فر، نادیا عباس زاده طهرانی صفحات 5-22

    باوجود رشد و آگاهی جوامع انسانی نسبت به اهمیت اکوسیستم های طبیعی به ویژه تالاب ها، هنوز درک صحیح و فراگیر از اهمیت، کارکرد و ضرورت حفظ این زیستگاه های حیاتی و ارزشمند وجود ندارد. حفاظت از تالاب ها مستلزم داشتن آگاهی کامل از وضعیت تالاب و تغییرات ایجادشده در کاربری های مجاور آن در طول زمان است. یکی از تالاب هایی که در سال های اخیر در کشور مورد تخریب و بی توجهی قرارگرفته است تالاب کیاکلایه در شهرستان لنگرود استان گیلان است. در تحقیق حاضر که در سال 1398 انجام شد، جهت بررسی تغییرات زمانی- مکانی محدوده اثر تالاب مذکور، از تصاویر ماهواره لندست مربوط به سال های 1995، 2007، 2013 و 2019 استفاده شدند. شاخص های پوشش گیاهی، شاخص آب و شاخص مناطق مسکونی روی تصاویر اعمال شدند و نقشه های محدوده شهری و محدوده تالاب با تصاویر به دست آمده از شاخص ها به منظور تحلیل نتایج هم پوشانی داده شدند. نتایج تحقیق نشان داد که در محدوده موردمطالعه، پوشش گیاهی و سطح آب در طی 24 سال اخیر کاهش و مناطق مسکونی افزایش چشمگیر داشته اند که این موضوع سبب افزایش احتمال بروز مخاطرات محیطی برای ساکنین و همچنین از بین رفتن سلامت اکوسیستم غنی تالاب شده است. شاخص سلامت اکوسیستم نشان می دهد مناطق اطراف مسکن مهر لنگرود، سادات محله، خالکیاسر و قاضی محله بیشترین آسیب را دیده اند.

    کلیدواژگان: سنجش ازدور، سیستم اطلاعات مکانی، تالاب کیاکلایه، تغییرات مکانی-زمانی
  • زانیار فتحی، نصرالله احمدی فرد* صفحات 23-36

    در مطالعه حاضر جهت بررسی تاثیر پساب شهرستان سقز بر پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب در قسمت های مختلف رودخانه 4 ایستگاه  شامل 1) ایستگاه سد چراغ ویس، 2) ایستگاه قبل از ورود پساب به رودخانه، 3) ایستگاه بعد از ورود پساب به رودخانه و 4) ایستگاه قبل از ورود رودخانه به سد شهید کاظمی تعیین گردید. پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب از جمله نیترات، فسفات، قلیاییت، آمونیاک، دما، pH و اکسیژن محلول، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (BOD) و اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD) به فاصله زمانی هر 30 روز در تابستان 1396 اندازه گیری شدند. براساس نتایج پارامترهای فیزیکوشیمیایی، شاخص کیفیت آب WQI NSF محاسبه شد. نتایج نشان داد که از لحاظ دمایی بین ایستگاه های مطالعاتی اختلاف معنی داری وجود ندارد (05/0P>). پارامترهای نیترات، فسفات، قلیاییت، آمونیاک، اکسیژن محلول، pH و BOD5 بصورت معنی داری تحت تاثیر ایستگاه های مختلف بودند (05/0>P) بطوری که مقادیر BOD5 و آمونیاک در ایستگاه های متاثر از پساب شهرستان سقز بالاتر از حد آستانه رشد و نمو ماهیان گرمابی بود. بیشترین و کمترین میزان BOD5 در ایستگاهای سه و یک به ترتیب 001/0± 12 و 707/0± 5/5 میلی گرم بر لیتر و همچنین بیشترین و کمترین میزان آمونیاک بترتیب 156/0± 16/1 و 00/0 ± 01/0 میلی گرم بر لیتر در ایستگاهای یک و چهار مشاهده گردید. براساس شاخص کیفیت WQI NSF ایستگاهای اول و دوم وضعیت کیفی خوب و ایستگاهای سوم و چهارم وضعیت پایین تر (متوسط) را نشان دادند. بنابراین، با توجه به ورود مستقیم پساب های روستایی و شهری به داخل رودخانه، توصیه می شود کلیه این واحدها مجهز به سیستم های تصفیه پساب و فاضلاب گردند تا ضمن بهره برداری از رودخانه مانع تخریب چشم اندازهای طبیعی اکوسیستم های رودخانه ای گردد.

    کلیدواژگان: پارامترهای فیزیکوشیمیایی، رودخانه سقز، پساب، شاخص کیفی آب WQI NSF
  • یوسف تقی ملایی، عبدالعلی کرمشاهی*، مهدی حیدری، یوسف عرفانی فرد صفحات 37-54

    یکی از متداول ترین کاربردهای جنگلداری، شناسایی درختان منفرد و ترکیب گونه های درختان با استفاده از تجزیه و تحلیل تصویر و طبقه بندی تصاویر ماهواره ای یا هوایی است. هدف از این مطالعه، ارزیابی روش های طبقه بندی بردار پشتیبان (SVM) و درخت تصمیم (DT) در برآورد ویژگی های کمی درختان بلوط در تصاویر WorldView-2 و تصاویر پهپادی (UAV)  است. در این مطالعه، جنگل هفت برم شیراز، به عنوان منطقه مورد مطالعه به منظور بررسی پتانسیل تصاویر ماهواره ای  WV-2مورد بررسی قرار گرفت. برآورد پارامترهای جنگلی با تمرکز روی استخراج تک درخت با استفاده از روش های طبقه بندی SVM و DT با ارزیابی ماتریس پیچیده و سطح زیر منحنی (AUC) با کمک تصویر هوایی فانتوم4 (UAV) در دو منطقه مجزا مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های Tمستقل، تحلیل رگرسیون چند متغیره، با استفاده از نرم افزار SPSS 2، Excel 2016 ، eCognation,8.7، ENVI,5 ، PCI Geomatica 16 و Google Earth 7.3 تحلیل شد. طبقه بندی بردار پشتیبان، بالاترین و بهترین دقت را در برآورد پارامترهای تک درخت داشت. روش طبقه بندی SVM، یک روش بسیار مفید برای شناسایی درختان بلوط در جنگل های کوهستانی زاگرس می باشد. با استفاده از داده های WV-2، پارامترهای درختان منفرد در جنگل می توانند استخراج شوند. روش بردار پشتیبان بر روی تصاویر WV-2 با صحت کلی SVM، 96 درصد و ضریب کاپای آن97/0 نتایج قابل قبولی را بدست آورد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی نشان داد که استفاده از تصاویر ماهواره ایی WV-2 (R2=0.98) برای برآورد تاج پوشش درختان مناسب است. در حالی که پهپاد، پتانسیل ارایه راه حل های قابل انعطاف و عملی برای نقشه برداری جنگل ها را دارد، برخی از مسایل مربوط به کیفیت تصویر هنوز هم برای بهبود عملکرد طبقه بندی باید مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تالاب هفت برم، WorldView-2، جداسازی درختان منفرد، تاج پوشش، طبقه بندی کننده ها، بردار پشتیبان
  • دیما العبده، بابک امیدوار*، عبدالرضا کرباسی، امین سارنگ صفحات 55-70

    مدل کریجینگ معمولی در زمینه پیش بینی و درونیابی پارامترهای کیفی آب های سطحی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار گرفته است. این مدل از میانگین ثابت به منظور ایجاد روند استفاده می کند. یکی از مهم ترین معایب این مدل این است که وقتی روند شدید وجود داشته باشد، به عملکرد ضعیف برای پیش بینی منجر می شود. برای رفع این مشکل، یک مدل جایگزینی به نام کریجینگ کور ایجاد شده است. تابع میانگین در این مدل غیر ثابت است و پارامترهای این تابع بر اساس روش استنباط بیزی (که به محاسبات زیاد نیاز دارد) به دست می آید. برای رفع این مشکلات، در پژوهش حاضر روش کریجینگ معمولی برمبنای کریجینگ کور اصلاح شده است، بطوریکه تابع میانگین در دامنه غیر ثابت درنظر گرفته شده ولی به منظور تعیین پارامترهای آن، از رگرسیون به جای استنباط بیزی استفاده شده است. در این تحقیق عملکرد روش کریجینگ اصلاح شده در برآورد پارامترهای کیفی و شاخص های تروفی آب تالاب انزلی با کریجینگ معمولی توسط معیارهای آماری مختلف (ضریب تعیین، جذر میانگین مربعات خطا و میانگین خطای مطلق) مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور غلظت 14 پارامتر کیفی در شش محل نمونه برداری از آب تالاب انزلی در سال 1397 مورد آنالیز قرار گرفت. سپس روش های کریجینگ اصلاح شده و کریجینگ معمولی بر پارامترها و شاخص های تغذیه گرایی اعمال شدند. نتایج نشان داد که بهترین نتیجه از کریجینگ پیشنهاد شده بدست آمده است بطوریکه مقادیر حاصل از مدل با مقادیر واقعی تا حد زیاد همخوانی داشت. علاوه بر آن، نسبت بهبود عملکرد این روش نسبت به کریجینگ معمولی تا 88 درصد رسید. می توان نتایج این پژوهش را برای تدوین برنامه پایش کیفیت آب تالاب انزلی در آینده به کار برد.

    کلیدواژگان: توزیع مکانی، تالاب انزلی، رگرسیون، کریجینگ کور، کریجینگ معمولی
  • فاطمه سلیمانی بابادی، سیما سبزعلی پور* صفحات 71-86

    این پژوهش به منظور بررسی خصوصیات کیفی آب در تالاب انسان ساخت ناصری که در بخش شمال غرب شهر خرمشهر قرار دارد، با استفاده از دو شاخص کیفی آب NSFWQI و IRWQI در سال 1396 در دو فصل بهار و تابستان انجام شد. این شاخص ها نشانگرهای متنوع کیفی را به صورت یک سیستم ساده که به راحتی بتوان با آن ارتباط برقرار نمود، بیان می نمایند و توانایی ارایه نتایج، بصورت ساده به عموم مردم در راستای تغییر روش زندگی در جهت بهبود شرایط محیط زیست را دارا می باشند. این تالاب از زه آب های کشاورزی شرکت نیشکر به نام های میرزا کوچک خان و امیرکبیر که در محدوده غرب رودخانه کارون واقع هستند، تشکیل شده است. نمونه برداری از 7 ایستگاه (5 ایستگاه در تالاب و 2 ایستگاه شاهد) و سه تکرار و همچنین در 2 دوره اردیبهشت و تیرماه با استفاده از روش های استاندارد متد صورت پذیرفت. بدین منظور پارامترهای pH، DO، نیترات، فسفات، BOD5، COD، فیکال کلیفرم، کدورت، سختی کل و هدایت الکتریکی مورد سنجش قرار گرفت. از شاخص های NSFWQI و شاخص کیفیت آب های سطحی ایران IRWQI برای ارزیابی خصوصیات کیفی آب  تالاب ناصری بهره جویی گردید. هر چند نتایج نشان داد که خصوصیات کیفی آب مورد سنجش در تمامی ایستگاه های تالاب و شاهد در سطح بد قرار دارد. اما مقایسه این نتایج نشان می دهد که کیفیت آب در ایستگاه های شاهد در سطح پایین تری قرار دارد. در شاخص NSFWQI پایین ترین کیفیت در ایستگاه شاهد 7 در اردیبهشت (79/38) و بهترین سطح کیفی در ایستگاه شماره 3 (4/42) در همین ماه قرار دارد. برای شاخص IRWQI نیز ایستگاه های 6 و 7 با مقدار شاخص 56549/16 و 54693/16 پایین ترین کیفیت را در ایستگاه های مورد بررسی نشان دادند و ایستگاه 1 در دوره اردیبهشت با مقدار 80906/16 بهترین سطح کیفیت آب را نشان داد.

    کلیدواژگان: شاخص NSFWQI، شاخص IRWQI، تالاب ناصری، کیفیت آب، زهاب
  • حسین مرسلی، مهرداد میرسنجری*، فاطمه محمدیاری صفحات 87-100

    تالاب ها اکوسیستم هایی با بهره وری بالا هستند که نقش مهمی در رفاه جوامع انسانی دارند. با این حال سلامت این اکوسیستم های ارزشمند در سراسر جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه به شدت تحت تاثیر با فشارهای محیط زیستی ناشی از فعالیت های انسانی قرار دارد. تالاب ها به عنوان یکی از مراکز مهم تامین کننده نیازهای تفرجگاهی شناخته می شوند، از سوی دیگر با توجه به تقاضای روزافزون مردم به منظور استفاده از منابع تفرجگاهی و بررسی خواسته های مردم جهت فراهم آوردن امکانات و تسهیلات لازم، امری مهم است. ارزش گذاری اقتصادی ابزاری سودمند به منظور برآورد و مقایسه منفعت های حاصل از تالاب ها و هزینه های مربوط به حفاظت از آن ها به شمار می رود. در این پژوهش، ارزش گذاری اقتصادی تالاب پیرسلمان با استفاده از روش هزینه سفر انفرادی و فرم تابعی خطی مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد 400 پرسش نامه بین بازدید کنندگان توزیع شد. داده ها به صورت مقطعی و پیمایشی در سطح بازدید کنندگان تالاب در سال 1398 جمع آوری شد. بر اساس نتایج عوامل وضعیت تاهل، شغل، سن، درآمد، فاصله تا تالاب و هزینه سفر موثرترین عوامل بر تعداد بازدیدهای سالانه هستند. مازاد مصرف کننده ی فردی به ازای متوسط تعداد بازدید، 1391500 ریال به دست آمد. بنابراین، مازاد مصرف کننده ی فردی به ازای هر بازدید 347875 ریال برآورد شده است. همچنین تعداد کل بازدیدهای سالانه ی تالاب 650000 نفر برآورد می شود. لذا مازاد مصرف کننده کل مورد انتظار، معادل 226118750000 ریال برآورد می شود که بیانگر ارزش تفرجی سالانه ی تالاب است. نتایج حاصل از این تحقیق، اطلاعات ارزشمندی را به منظور ارتقاء سطح تفرجگاهی تالاب پیرسلمان فراهم می آورد و می تواند برای تصمیم گیران در برنامه ریزی های بلند مدت، مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری تفرجگاهی، روش هزینه سفر انفرادی، تابع تولید سفر، تالاب پیرسلمان
  • یاسر سبزواری، حسین زینی وند* صفحات 101-116

    منابع آب زیرزمینی بزرگ ترین ذخیره ی قابل دسترس آب شیرین کره ی زمین بشمار می آید. بنابراین مدیریت این منابع و کنترل کیفی آن ها بسیار با اهمیت است. هدف از این تحقیق، بررسی روند تغییرات پارامترهای کیفی آب زیرزمینی با استفاده از آزمون من کندال و طبقه بندی کیفی دشت بروجرد - دورود با استفاده از شاخص GQI می باشد. برای این منظور از پارامترهای مختلفی از جمله کلر، سولفات، اسیدیته، سختی کل و کل جامدات محلول مربوط به 41 منبع در دوره زمانی 1395-1372 استفاده شد. نتایج نشان داد بر اساس آزمون من کندال، پارامترهای اسیدیته و کلر دارای آماره Z مثبت بوده که روند اسیدیته در سطح 95 درصد معنی دار است و سایر پارامترها دارای آماره ی Z منفی و روندی کاهشی بود. بر اساس شاخص GQI، همه پارامترها در سال 1395 بر اساس طیقه بندی ISIRI در حد مجاز قرار داشتند. بر اساس رتبه بندی پارامترهای مختلف مشخص شد که TH، pH و EC بیشترین تاثیر را بر کیفیت منابع آب زیرزمینی دشت داشته اند. از نظر مکانی، بیشترین غلظت پارامتر های کیفی بجز pH در مرکز دشت قرار دارد. ناحیه ی شمال شرق دشت نیز مستعد آلودگی بالا نسبت به سایر نواحی دشت خصوصا از نظر کاتیون ها و EC می باشد. طبقه بندی شولر به منظور صحت سنجی نتایج شاخص GQI نشان داد کیفیت در کلاس خوب و قابل قبول قرار دارد که تایید کننده نتیجه حاصل از این شاخص می باشد.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، شاخص کیفیت آب زیرزمینی، شولر، کریجینگ، من- کندال
  • زهرا اسدالهی*، امیرحسین خادم، زهرا زارعی چقابلکی صفحات 117-134

    در مقایسه با سایر اکوسیستم های طبیعی، تالاب ها یکی از با ارزش ترین بخش های سیمای سرزمین محسوب می شوند. خدمات اکوسیستم های تالابی را می توان در چهار طبقه خدمات فراهم سازی، تنظیمی، حمایتی و فرهنگی دسته بندی نمود. از جمله خدمات فرهنگی تالاب ها، گردشگری می باشد. با هدف توسعه اقتصاد گردشگری و حفاظت از تالاب ها، امروزه گردشگری تالابی جایگاه ویژه ای از سوی دولت ها و پژوهشگران یافته است. اقلیم از دیدگاه برنامه ریزی گردشگری بسیار اهمیت دارد و گردشگران معمولا در جستجوی اقلیم مطلوب یا اقلیم آسایش هستند که در آن فرد هیچگونه احساس نارضایتی و عدم آسایش حرارتی و اقلیمی ندارد. استان لرستان دارای تالاب های بی نظیر با جاذبه های گردشگری منحصر به فرد بسته به شرایط طبیعی و اقلیمی منطقه است و چشم انداز گسترده ای برای انجام این شاخه از گردشگری دارد. لذا پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه آسایش اقلیمی و توان بیوکلیمایی تالاب های لرستان طی دوره آماری 18 ساله (1397-1379) پرداخته است تا بتوان برنامه ریزی دقیقی برای جذب گردشگران انجام داد. در این راستا شاخص های TCI و بیکر مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به نتایج حاصله شروع بازدید از تالاب های 11 گانه پلدختر از ماه شهریور توصیه می شود. با توجه به مسیرکوهستانی و صعب العبور دریاچه گهر و میزان کم شاخص TCI در فصل زمستان، بازدید از دریاچه از آذر ماه تا فصل بهار توصیه نمی شود. فصل بهار طی ماه های اردیبهشت و خرداد و همچنین از شهریور ماه تا اواسط آبان زمان مناسبی جهت انجام فعالیت های گردشگری در تالاب های بیشه دالان و تنوردر می باشد. با توجه به نتایج در حالیکه تقویم آسایش بیوکلیمایی تالاب های پلدختر پاییز و زمستانه ارزیابی می شود، تالاب های تنوردر، بیشه دالان و دریاچه گهر جهت انجام فعالیت های گردشگری بهاره و تابستانه پیشنهاد می شوند. این موضوع بر پتانسیل اقلیمی تالاب های لرستان برای انجام فعالیت های گردشگری در فصول مختلف سال تاکید دارد.

    کلیدواژگان: دریاچه گهر، تالاب بیشه دالان، تالاب های پلدختر، تالاب تنوردر، آسایش بیوکلیمایی
|
  • Soghra Pourramezan Gabiyeh, Milad Janalipour*, Maryam Nikfar, Nadia Abbaszadeh Tehrani Pages 5-22

    With increasing human’s knowledge about the importance of ecosystems especially wetland, the lack of complete and effective perception about them is an important issue that can damage them. To protect wetlands, it is necessary to have information about their changes over the time. Kiakallayeh wetland in Langeroud city, Gilan province was damaged due to human activities and it is necessary to monitor its changes. In this study, which was done in 2019, in order to investigate spatio-temporal changes of the mentioned wetland, Landsat remote sensing images of 1995, 2007, 2013, and 2019 years were employed. Vegetation, water, and build-up indexes of the images were extracted and used to analysis the condition of the wetland. Results show that during previous 24 years, vegetation and water covers were decreasing and build-up area is increasing. Therefore, a huge pressure is entered into the wetland, which would be a reason to damage human, vegetation, animals in the ecosystem.

    Keywords: Remote sensing, Geographical information system, Kiakallayeh wetland, Spatio-temporal changes
  • Zanyar Fathi, Nasrollah Ahmadifard* Pages 23-36

    The effect of wastewater from Saqez city on the physicochemical parameters of water in Saqez River was investigated. To do this, four stations, the station of the dam of the Cheraghvis, the station before entry the wastewater into the river, the station after the entry of wastewater into the river; and the station before the river entry to the dam Kazemi dam were selected. The physicochemical parameters of water, including nitrate, phosphate, alkalinity, ammonia, temperature, pH and dissolved oxygen, oxygen demand (BOD) and chemical oxygen demand (COD) were measured every 30 days from August to September 2017. The WQI NSF water quality index was calculated based on the results. The results showed that there was no significant difference between the stations in terms of temperature (P> 0.05). The parameters of nitrate, phosphate, alkalinity, ammonia, dissolved oxygen, pH and BOD5 were significantly influenced by different stations (P <0.05), so that the BOD5 and ammonia values in the effluent stations of Saqez were higher than the threshold for growth of warmwater fish. The highest and lowest levels of BOD5 in stations 3 and 1 were 12 ± 0.001 and 5.5 ± 0.707 mg L-1, respectively, and the highest (1.16 ± 0.156 mg L-1) and lowest (0.1 ± 0.00 mg L-1 ) ammonia levels was observed in stations 1 and 4, respectively. Based on the WQI NSF quality index, the first and second stations showed good quality status and the third and fourth stations showed lower (moderate) status. Therefore, given the direct entry of urban wastewater into the river, it is recommended that all these units be equipped with wastewater and wastewater treatment systems to prevent the destruction of natural ecosystems in rivers while exploiting the river.

    Keywords: Physicochemical parameters, Saqez River, Waste Water, Water Quality Index (WQI NSF)
  • Yousef Taghi Mollaei, Abdolali Karamshahi*, Mehdi Heydari, Yousef Erfanifard Pages 37-54

    One of the most common uses of forestry is to identify individual trees and compassions tree species using image analysis and satellite or aerial image classification. The aim of this study is to evaluate support vector machines (SVM) and Decision Tree (DT) classification methods in estimating the quantitative characteristics of oak trees in WorldView-2 images and UAVs. In this study, Haft-Barm forest, Shiraz, was considered as a study area to assess the potential of Worldview-2 satellite images in 2015. Estimation of forest parameters with a focus on single tree extraction using SVM and DT classification methods with complex matrix evaluation and area under operational characteristic curve (AUC) with the help of UAV4 Phantom Bird image was evaluated in two separate areas. Data were analyzed using independent T-tests, multivariate regression analysis, using SPSS 25, Excel 2016, eCognation v. 8.7, ENVI, 5, PCI Geomatica 16 and Google Earth 7.3 software. The SVM classification had the highest and best accuracy in estimating single tree parameters. The SVM classification method was a very useful way to identify the oak tree Zagros mountain forest. Using WV-2 data, the parameters of single trees in the forest can be extracted. The SVM algorithm using WV-2 also produced very promising result, with 96% overall accuracy and a Kappa index of 0.97. The results of regression analysis indicated that using WV-2 images (R2= 0.97) was suitable for estimating canopy area on the forest.  While UAVs have the potential to provide flexible and practical solutions for mapping forests, some issues related to image quality still need to be addressed to improve classification performance.

    Keywords: Haft Barm wetland, WorldView-2, Extraction of individual trees, tree crown, classifiers, support vector machines
  • Dimah Alabdeh, Babak Omidvar*, Abdolreza Karbassi, Amin Sarang Pages 55-70

    Ordinary Kriging (OK) has been widely used for prediction and spatial distribution study of surface water quality parameters. This method uses a constant mean to capture the trend in the model. In this method, the prediction can be poor if there are strong trends. To overcome this problem, an alternative model called Blind Kriging (BK) was developed. The mean function in BK is polynomial and the unknown mean function parameters are obtained using the Bayesian variable selection technique which requires a lot of calculations. To solve these problems, in the present study, OK was modified based on BK. In the modified method, the polynomial mean function parameters were determined using linear Regression instead of Bayesian inference method. Then, the performance of OK and modified Kriging in the estimation of trophic indices and water quality parameters in Anzali Wetland was evaluated using different statistical criteria (the coefficient of determination, the root mean square error and the mean absolute error). For this purpose, the concentrations of 14 parameters in six sampling points of Anzali Wetland water were analyzed during 2018. Subsequently, the modified and Ordinary Kriging were applied to water parameters and trophic indices. The results showed that the modified Kriging had the best results. In addition, the improvement of the modified Kriging compared to OK is achieved up to 88%. The results of the present study can be useful in the planning of the future monitoring program in Anzali Wetland.

    Keywords: Spatial distribution, Anzali Wetland, Regression, Blind Kriging, Ordinary Kriging
  • Fatemeh Soleimani Babadi, Sima Sabz Alipour* Pages 71-86

    This survey was done by using the two indexes involving IRWQI and NSFWQI in the 2017 year in two different seasons, spring and summer, in order to evaluate the characteristics of the water quality at Naseri wetland which is located in the north west of Kkhoramshahr city. This wetland is comprised of agricultural drainages of Mirzakochakkhan and Amirkabir sugar cane companies. The sampling was done from 7 stations (5 stations from wetland and 2 control stations) with 3 repetitions, and also the survey was accomplished by utilizing standard methods in July and May. In this survey, some characteristics such as pH, DO, nitrates, phosphate, BOD5, COD, Fecal Coliform, turbidity, total hardness, and electrical conductivity were measured. For evaluating the water quality parameters of naseri wetland, IRWQI, and NSFWQI (Iran sublime water index) indices were used. The results showed that the qualitative characteristics of measured water are at a bad level, in all wetland stations and control samples. However, the comparison between results have shown that the water quality in control stations is in the lower level. Based on NSFWQI index the lowest and the best quality was seen in control station 7 (38.79) and station 3 (42.4) in May respectively. In the case of the IRWQI index, among the surveyed stations, stations 6 and 7 represented the lowest water quality at 16.56549 and 16.54693 respectively, and the highest water quality was documented at 16.80906 in station 1 in May.

    Keywords: NSFWQI indexe, IRWQI index, Naseri wetland, Water quality, Drainage
  • Hossein Morsali, Mehrdad Mirsanjari*, Fatemeh Mohammadyari Pages 87-100

    Wetlands are high-efficiency ecosystems that play an important role in the well-being of human societies. However, the health of these valuable ecosystems around the world, especially in developing countries, is severely affected by environmental pressures from human activities. Wetlands are known as one of the important centers for meeting the needs of recreation, On the other hand, given the growing demand of the people for the use of recreational resources and a study of the demands of the people to provide the necessary facilities and facilities, it is important. Economic valuation is a useful tool for estimating and comparing the benefits of wetlands and the costs associated with protecting them. In this research, the economic valuation of Pirsalman wetland has been investigated using the method of individual travel cost and linear functional form. 400 questionnaires were distributed among the visitors. Data were collected cross-sectionally and surveyally at the level of wetland visitors in 2019. Based on the results, marital status, occupation, age, income, distance to the lagoon and travel costs are the most effective factors on the number of annual visits. The surplus of individual consumers for the average number of visits was 1391500 Rials. Therefore, the surplus of the individual consumer is estimated at 347875 Rials per visit. Also, the total number of annual visits to the lagoon is estimated at 650,000 people. Therefore, the surplus of the expected total consumer is estimated at 22611875000000 Rials, which indicates the annual recreational value of the wetland. The results of this study provide valuable information to improve the recreational level of Pirsalman Wetland and can be useful for decision makers in long-term planning.

    Keywords: Recreational Valuation, Individual Travel costs method, Travel production function, Pirsalman Wetland
  • Yaser Sabzevari, Hossein Zeinivand* Pages 101-116

    Groundwater resources are the largest available freshwater reservoir on the Earth. Therefore, the management of these resources and their quality control is an essential issue. The purpose of this study is to investigate the trend of changes in groundwater quality parameters by Mann-Kendall test and qualitative classification of Boroujerd-Dorod plain using GQI index. For this purpose, the values of different parameters including chlorine, sulfate, acidity, total hardness and total dissolve solid from 41 sources during the period of 1993-2016 were used. The results showed that based on Mann-Kendall test, the acidity and chlorine parameters had positive Z value, and the acidity trend was significant at 95% level, while other parameters had negative Z value with decreasing trend. According to the GQI index, all parameters in the year 2016 were in accordance with ISIRI criteria. Based on the ranking of different parameters, it was found that TH, pH and EC had the greatest impact on the quality of groundwater resources in the studied plain. From the spatial point of view, the highest concentration of qualitative parameters except pH is in the center of the plain, and the northeast area of the plain is also prone to high pollution compared to other parts of the plain, especially in terms of cations and EC. Based on Schulerchr('39')s classification which was used to validate the GQI results, the quality is located in good and acceptable class, which confirms the result of this index.

    Keywords: Groundwater, Groundwater Quality Index, Schuler, Kriging
  • Zahra Asadolahi*, Amir Hossein Khadem, Zahra Zarei Chaghabaleki Pages 117-134

    Compared to other natural ecosystems, wetlands are one of the most valuable landscapes. Wetland ecosystem services could be categorized into four categories of provisioning, regulating, supporting and cultural services. Tourism is one of the cultural services of wetlands. Aiming at developing the tourism economy and protecting wetlands, governments and researchers have a special focus on wetlands. Climate has a very important role for tourism planning. Tourists usually seek to favorable climate in which the person doesn’t feel climate dissatisfaction. Depending on the climatic condition, Lorestan province has unique wetlands with extensive potential for tourist attraction. Therefore, by purpose of the better tourism planning, this study compared the bioclimatic potential of Lorestan wetlands during 18 years (2001-2019). In this regard, the TCI and Baker indices were investigated. According to the results, it is recommended to start visiting of Poldokhtar wetlands in September Gahar Lake visit is not recommended from December to spring due to the low TCI index in winter and the mountainous path of lake. The spring season is a good time for tourism activities in the Bishedalan and Tanoordar wetlands during the months of May and June and also from September to mid-November. According to the results while bioclimatic calendar of Poldokhtar Wetlands are assessed for fall and winter, Tanoordar, Bishehdalan and Gahar Lake are recommended for spring and summer tourism activities.This emphasizes the climatic potential of Lorestan wetlands for tourism activities in different seasons of the year.

    Keywords: Gahar Lake, Poldokhtar wetlands, Bishehdalan, Bioclimatic comfort