فهرست مطالب

نشریه اقتصاد شهری
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیده یوسف طالشی، هما موذن جمشیدی* صفحات 1-21

    امروزه بسیاری از اقتصادهای درحال توسعه و توسعه یافته جهان، درصدد بهره بردن از منابع فرهنگی خود در شهرها هستند تا به سوی پیشرفت اقتصادی بیشتر گام بردارند. این امر علاوه بر منابع، نیازمند برنامه ریزی تخصصی است؛ بنابراین، نیاز به وجود معیاری احساس می شود که نشان دهنده کارایی شهر برای بهره گیری از فضاها و منابع فرهنگی و ارزیابی توسعه فرهنگی باشد. یکی از جامع ترین معیارهای ارزیابی، معیار زیست پذیری فرهنگی است که از سه شاخص فرصت مشارکت فرهنگی، مشارکت فرهنگی و حمایت از فرهنگ و 54 زیرشاخص تشکیل شده است. هدف این پژوهش، بررسی زیست پذیری فرهنگی و روند رشد آن طی دوره مطالعه شده در کلان شهر اصفهان است؛ ازاین رو، پژوهش ازنظر هدف، کاربردی است. داده های لازم برای برآورد این معیار از سالنامه های آماری و مراجعه به سازمان های مربوطه به دست آمده اند. داده ها به ازای هر 10000 نفر جمعیت، محاسبه و سپس استانداردسازی شده اند. در گام بعدی با استفاده از میانگین ساده زیرشاخص ها، هر یک از سه شاخص، محاسبه و با بهره گیری از میانگین شاخص ها، زیست پذیری فرهنگی اصفهان طی سال های 1392 تا 1395 برآورد شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند معیار زیست پذیری فرهنگی در اصفهان طی دوره پژوهش با افزایش رو به رو بوده و توانسته است از مقدار 832/0 - در سال 1392 به مقدار 502/0 در سال 1395 برسد؛ اما شاخص فرصت مشارکت فرهنگی برخلاف دو شاخص مشارکت فرهنگی و حمایت از فرهنگ با کاهش مواجه شده است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری فرهنگی، فرصت مشارکت فرهنگی، مشارکت فرهنگی، حمایت از فرهنگ
  • سارا معصوم زاده، مهدی شیرافکن* صفحات 23-35

    توزیع درآمد و هزینه خانوارها یکی از شاخص های بررسی وجود تفاوت بین استان ها به لحاظ اقتصادی است. چه بسا یکی از اهداف برنامه های توسعه کشور، از میان برداشتن چندگانگی بین استان ها و تحقق رشد و توسعه متوازن است؛ ازاینرو، برای تحقق اهداف توسعه ای، بالابردن سطح رشد مناطقی لازم است که نسبت به متوسط استان ها در سطح پایین تری قرار دارند. هدف مطالعه حاضر، بررسی همگرایی هزینه خانوارهای شهری در استان های کشور طی سال های 1394-1379 است؛ درنتیجه، از مدل همگرایی شرطی و روش اقتصادسنجی فضایی گشتاور تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند همگرایی بتای شرطی در هزینه خانوارهای شهری وجود داشته و سرعت همگرایی استان ها در همگراشدن برابر 07/0 درصد بوده است. در همگرایی شرطی برخی متغیرهای توضیحی دیگر نیز لحاظ شده اند که اثر متغیرهای رشد اقتصادی، تورم و سرمایه انسانی بر همگرایی هزینه خانوارهای شهری منفی بوده و جمعیت بر همگرایی هزینه خانوارهای شهری اثر مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: همگرایی، هزینه خانوارهای شهری، بتای مشروط، اقتصادسنجی فضایی
  • محمدتقی حیدری*، محسن احدنژاد روشتی، سعید محرمی صفحات 37-53

    امروزه گردشگری بر غذا تاثیر گذاشته و این امر به شکل گیری محیط حمایتی و ایجاد زیرساخت های اولیه و درنهایت، به توسعه کارآفرینی منجر شده است. در این بین، گردشگری گاسترونومی، یکی از انواع گردشگری است؛ این گردشگری برای بازدیدکنندگانی جذابیت دارد که از سایر جهان با فرهنگ متفاوت به سایر کشورها قدم میگذارند و آماده تجربه فرهنگ و رسوم و غذاهای آنان هستند. در این راستا پژوهش حاضر به سهم خود می کوشد فضای بازآفرینی اقتصادی شهر زنجان را با گردشگری گاسترونومی در چارچوب رویداد جشنواره آش شهر زنجان پیوند دهد که سالانه در این شهر برگزار می شود. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت، توصیفی - تحلیلی است. همچنین به لحاظ روش کمی، و به لحاظ قلمرو زمانی، مقطعی (1398)  بوده است. در این بررسی برای تجزیه و تحلیل داده ها به فراخور نیاز تحقیق از نرم افزارهای spss و Amos استفاده شده است. نتایج نشان می دهند توسعه زیرساخت ها و حمایت دولت از بخش خصوصی، مردم و کارآفرینان، مهم ترین عامل بازآفرینی اقتصادی گردشگری گاسترونومی هستند. بررسی تحلیلی مبتنی بر تحلیل مسیر نیز نشان داد مولفه های نهادی (517/0) و اقتصادی (537/0)، از عوامل اصلی در شکل گیری و بازآفرینی اقتصادی گردشگری مبتنی بر گاسترونومی شهر زنجان بوده و در این میان، مولفه اقتصادی در قالب جریان های اعتباری؛ منابع مالی و بازار، بیشترین نقش را بازآفرینی مکان با رویکرد گردشگری دارند و دولت باید فضایی فراهم کند تا شرایط برای رشد استارتاپ ها در خلق فضای موثر گردشگری در جشنواره آش فراهم شود؛ به طوری که با فراهم کردن زیرساخت، استارتاپ ها و کسب وکارهای نوین در این فضا رشد و توسعه پیدا کنند. نتایج این تحقیق به برنامه ریزان حوزه گردشگری شهری کمک می کند تا شناخت بهتری نسبت به استفاده از ظرفیت های گردشگری شهر و رفع موانع بهره وری آن در چارچوب  بازآفرینی موانع انطباق با بازآفرینی اقتصادی شهر پیدا کنند و برای رفع این موانع، اقدامات و تصمیمات لازم را به عمل آورند.

    کلیدواژگان: جشنواره آش شهر زنجان، بازآفرینی پایدار، گردشگری گاسترونومی، شهر زنجان
  • مسلم انصاری نسب*، وحید فرزام، زبیده بلوچی صفحات 55-76

    اقتصاددانان معتقدند تجارت آزاد با صادرات کالاهای تولید داخل و واردات کالاهای موردنیاز از خارج، رفاه کشورها را افزایش می دهد؛ بنابراین، بهبود تجارت، یکی از اهداف عمده اقتصادی در کشورها است و مناطق آزاد نیز در راستای توسعه صادرات و واردات، کسب درآمدهای ارزی، برقراری ارتباط سیستماتیک میان اقتصاد ملی با اقتصاد جهانی تاسیس شده اند. این پژوهش به دنبال آن است تا تاثیر نرخ ارز به عنوان متغیر موثر بر تجارت بینالمللی را در قالب منحنی جی بر تجارت شهرهای تجارت محور اقتصاد ایران بررسی کند؛ بنابراین، این اثر برای شش شهر ساحلی کیش، قشم، چابهار، انزلی، اروند و ارس در بازه زمانی 1396-1384 و به کمک الگوی خود رگرسیونی با وقفه توزیعی برای داده های پانل (PANEL ARDL) برآورد شده است. نتایج نشان می دهند اثر نرخ ارز بر صادرات در کوتاهمدت معنی دار نیست و در بلندمدت (58.02) معنادار است؛ اما این اثر برای واردات در کوتاه مدت (05/565) مثبت و معنادار و در بلندمدت (1/381) به دست آمده است. بنابراین، هرچند در کوتاه مدت و بلندمدت اثر نرخ ارز بر صادرات، واردات و تراز تجاری این شهرها مثبت است، در بلندمدت نسبت به کوتاه مدت، اثر نرخ ارز بر صادرات و تراز تجاری، قوی تر و بر واردات ضعیف تر می شود. این شواهد وجود منحنی جی را در تجارت شش شهر ساحلی تجارت محور ایران در بلندمدت تایید می کند؛ ازاین رو، واقعی سازی نرخ ارز می تواند نه در کوتاه مدت، اما درنهایت در بلندمدت صادرات را تشویق کند و از وابستگی به واردات بکاهد و درنتیجه، تجارت شهری را بهبود دهد؛ بنابراین، یافته های این پژوهش کمک مناسبی به تصمیم گیران و سیاستگذاران اقتصادی کشور برای مدیریت تجارت شهرهای ساحلی می کند.

    کلیدواژگان: شهرهای تجارت محور، صادرات و واردات، شهرهای ساحلی، منحنی جی، الگوی خود رگرسیونی با وقفه توزیعی برای داده های پانل (PANEL ARDL)
  • ناهید چشمه قصابانی، سید سعید ملک الساداتی*، علی اکبر ناجی میدانی صفحات 77-90

    تبعیض جنسیتی دستمزد در بازار کار، به تخصیص غیر بهینه منابع انسانی منجر شده است و آثار منفی بر رشد اقتصادی برجای می گذارد. با توجه به تفاوت استان ها به لحاظ وضعیت درآمدی و دستمزد پرداختی به مردان و زنان، بررسی شکاف جنسیتی دستمزد در مناطق مختلف و مشخص کردن ابعاد و شاخص های سنجش پذیر تبعیض در بازار نیروی کار حایز اهمیت است. در پژوهش حاضر با به کار بردن داده های خرد بودجه خانوار در سال 1396، ابعاد جغرافیایی شکاف جنسیتی دستمزد در مناطق ایران بررسی شده است. بدین منظور، در این پژوهش از رویکرد تجزیه نیومارک استفاده شده که شکل گسترش یافته ای از تجزیه اوکساکا و بلایندر است. نتایج پژوهش نشان می دهند شکاف جنسیتی دستمزد به صورت فزونی میانگین دستمزد مردان نسبت به زنان در بازار کار تمامی مناطق ایران وجود دارد؛ به طوری که از میان پنج منطقه تعریف شده در این مطالعه، تبعیض جنسیتی دستمزد به میزان چشمگیری در ازای میزان سرمایه انسانی یکسان، در مناطق یک و دو وجود دارد. بر طبق نتایج، در سال 1396 بین 49% تا 91% تفاوت دستمزد زنان و مردان در مناطق مختلف با مشخصات سرمایه انسانی مشاهده شده که در این بین در مناطق سه، چهار و پنج بیش از نیمی از شکاف دستمزد ناشی از سرمایه انسانی است.

    کلیدواژگان: شکاف جنسیتی دستمزد، تجزیه نئومارک، تبعیض دستمزد
  • روح الله سهرابی، آرزو صفری صفحات 91-109

    این تحقیق با هدف شناسایی و رتبه‌بندی مهم‌ترین روش‌های تامین درآمدی پایدار شهرداری با استفاده از فنون تصمیم‌گیری چندمعیاره در شهرداری همدان صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق، تعداد 25 نفر از مدیران و خبرگان شهرداری همدان را شامل شده است؛ بدین صورت که در ابتدا پرسشنامه دلفی در میان خبرگان توزیع شده است و معیارها و روش‌های تامین درآمدی پایدار شهرداری غربال شدند. در گام بعد، طی توزیع پرسشنامه مقایسات زوجی و با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله‌مراتبی فازی، معیارهای تحقیق وزن‌دهی شدند. در میان معیارها، تناسب با قوانین و مقررات موجود با وزن نرمال 239/0 در اولویت نخست قرار دارد. درنهایت نیز به‌منظور روش‌های تامین درآمدی پایدار شهرداری، پرسشنامه تاپسیس در میان خبرگان توزیع شد. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده از تکنیک تاپسیس فازی، عوارض بر ساختمان‌ها و اراضی با وزن 905/0 در اولویت نخست، عوارض بر پروانه‌های کسب و فروش با وزن 673/0 در اولویت دوم و اعانات و دارایی‌هایی که به موجب قانون به شهرداری تعلق می‌گیرند، با وزن 572/0 در اولویت سوم قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: روش های درآمد، درآمد پایدار، فنون MCDM
|
  • Shideh Yusef Taleshi, Homa Moazen Jamshidi * Pages 1-21

    These days the importance of art and culture as a necessary capital for growth and development has been highly recognized and the need for the economy to find new areas of investment for generating income, creating jobs and etc. has made many developing and developed countries to strive to make full use of their resources available for reaching sustainable development. Regarding this, by investing on their cultural resources, different countries try to promote the economic, social and political development. On the path to national development, addressing cities and taking advantage of the cities opportunities to achieve urban development is a critical need. Optimal utilization of cultural resources to develop cities requires careful planning. Cultural planning, as the interconnected chapter of the three disciplines of cultural economics, urban economics and urban planning, is considered to be a required tool for utilizing cultural resources for development. In order to design an optimal development plan we need to have a complete and exact understanding of the current situation. Regarding this, evaluating our performance in utilizing the cultural resources is the first step for any cultural development plan. Among the many existing criteria for cultural development trends of regions, cultural vitality is the most comprehensive one, which uses a combination of three indicators including:1) the presence of opportunities for cultural participation; 2) cultural participation; and 3) support for culture, and 54 variables to reflect the situation of a community in the production, dissemination and support for art and culture as basis of cultural capital as well as cultural, economic, and social development. The present study aims to determine cultural vitality in the metropolitan city of Isfahan. The study, the study is a practical and a descriptive-analytical research in terms of the purpose and method. The required data for evaluating cultural vitality and its three indicators were directly obtained from the relevant organizations and statistical calendars. In line with the goal of this investigation, the data were standardized using statistical procedures including averages and standard deviation in order to obtain the same unit of different variables and data and prevent data bias. Finally, using simple average of the variables, the main sub-indicators were calculated and using the average of the main three sub-indicators, cultural vitality was measured through the years 1392-1395 (March 21, 2013 - March 21, 2016). According to the obtained results cultural vitality, as a whole, has been increased in Isfahan during this period with a change from -0.832 in 1392 to 0.502 in 1395. However, regarding the "Presence of Opportunities for Cultural Participation" indicator, Isfahan has experienced a decline.

    Keywords: Cultural Vitality, Presence of Opportunities for Cultural Participation, Cultural Participation, Cultural support
  • Sara Masoomzadeh, Mehdi Shirafkan Lamssu * Pages 23-35

    The distribution of households’ income and expenditure is one of the economic indicators of differences between provinces. Infact one of the goals of development programs in each country is to eliminate divergences between the provinces and realizing a balanced growth and development across the country. Hence, raising the level of growth in regions with lower than average growth level is necessary for the realization of development goals. The purpose of this study is to examine the convergence of urban household expenditures in the provinces of Iran during the years 1379-1394. Fot this purpose, the conditional convergence model and spatial econometric method of generalized moments have been used. The results of the study indicate that conditional beta convergence exists for the urban households’ expenditure and the rate of convergence of the provinces is 0.07%. In conditional convergence, some other explanatory variables are also considered and according the results the effect of economic growth, inflation and human capital on the convergence of the urban households’ expenditure is negative, while the population has had a positive effect on it.

    Keywords: Convergence, Urban Households Expenditures, conditional beta, Spatial Econometrics
  • MohamadTaghi Heydari *, Mohsen Ahadnejad Roveshti, Saeid Moharami Pages 37-53

    Tourism today has affected food, and this can lead to the formation of a supportive environment and building basic infrastructures, and finally entrepreneurship development. Gastronomy tourism is a kind of tourism that is attractive for visitors from different parts of the world with different cultures who are ready to experience new cultures, traditions and food. Regarding this, our study tries to link the economic regeneration environment in the city of Zanjan to gastronomy tourism, using Zanjan annual Aash (Iranian soup) Festival. This applied study is conducted by descriptive-analytical method using cross-sectional data of the year 1398 and SPSS and Amos softwares. The findings indicate that the most influential factor for gastronomy tourism induced economic regeneration, is the development of infrastructures and government support for the private sector, people and entrepreneurs. Therefore the government should provide a space that prepares the conditions for the growth of startups. In fact providing infrastructure by the government can help startups and new businesses to be formed and grow in such a space. Finally, the results of this study can help urban tourism planners to have a better understanding of the barriers of economic recgeneration of the city and to make the necessary decisions and actions to address these barriers.

    Keywords: Zanjan annual Aash Festival, Sustainable Regeneration, Gastronomy Tourism, Zanjan
  • Moslem Ansarinasab *, Vahid Farzam, Zubida Balochi Pages 55-76

    Economists believe that free trade with the export of domestic goods and the import of goods from abroad increases the welfare of the countries. Therefore, improving trade is one of the major economic goals of any country, and free zones are developed in line with the development of exports and imports, the acquisition of currency revenues, and the establishment of a systematic link between the national economy and the global economy. This research seeks to investigate the effect of exchange rate, as an effective variable on international trade, in the form of a J-curve on trade in trade-based cities of Iran. Therefore, this effect is estimated for the trade-based cities of Kish, Qeshm, Chabahar, Anzali, Arvand, and Aras during the 2005-2017 period, using a PANEL ARDL. The results indicate that the effect of the exchange rate on exports is not significant in the short term, but in the long run the effects is significant (58.02). This effect on imports is significant and 565.05 in the short term and 381.1 in the long term. Therefore, although the short-term and long-term effects of the exchange rate on exports, imports and the trade balance of these cities are positive, but the long run the effect of the exchange rate on exports and trade balance is stronger than its effect on the imports. So this evidence confirms the existence of a j-curve in Iran's trade-based cities in the long run. Thus, the realization of the exchange rate, in long term, can ultimately encourage the exports and reduce the dependence on the, and thus improve the trade balance of the cities. Therefore, the findings of this study can be a useful for economic decision makers and policy makers in managing coastal cities.

    Keywords: Trade-based cities, Export, Import, Coastal Cities, J curve, Autoregressive Distributed lag model for Panel Data (PANEL ARDL)
  • Nahid Cheshme Ghasabani, Seyed Saeed Malek Sadati *, AliAkbar Naji Meidani Pages 77-90

    Gender wage discrimination in the labor market can lead to an inefficient allocation of human resources and have negative effects on economic growth. Due to provincial gender pay gaps (GPG), identification of the principal determinants of wage differentials between males and females is an important phase in analyzing the labor market. Using micro-data of urban household income and expenditure survey in 2017, this study has decomposed the GPG in five major regions in the Iranian labor market to determine the role of specific regional characteristics. For this purpose, we use the Neumark decomposition approach, which is an extended form of Oaxaca-Blinder decomposition. The results show that the gender pay gap exists in all regions on behalf of males. Among all regions, except region 2, more than 80 percent of the gender wage gap has origin in labor forces attainments especially including human capital and experience, and the remaining part is attributed to discrimination. While in region 2, labor force attainments and discrimination have shaped the gender wage gap equally.

    Keywords: Words: Gender Pay Gap, Neumark Decomposition, Wage Discrimination
  • Rouhollah Sohrabi, Arezoo Safari Pages 91-109

    This research has been performed to identify and rank the most important methods of stable procurement of municipal by using techniques of diversity measure of decision making in Hamadan municipality. Research statistical population has been included 25 people of managers and experts of Hamadan Municipality. At first, Delphi questionnaire was distributed among experts and measures and methods of stable income procurement were screened. The next step, while distributing double comparisons questionnaire and, by using the technique of phase hierarchical analysis, research measures were weighted. Among the measures, according to the present rules, a normal weight of 0.239 has been enjoyed the most priority. Finally, TOPSIS questionnaire was distributed among experts to procure municipal stable income. Regarding results from the fuzzy Topsis technique, taxes on buildings and lands with the weight of 0.905 are placed at the priority, taxes on the work permit and sales with the weight of 0.673 are placed at the second priority, according to municipal rules donations, and properties with the weight of 0.572 are placed at the third priority.

    Keywords: Methods of income, stable Income, MCDM Techniques