فهرست مطالب

نشریه تحقیقات اسنادی انقلاب اسلامی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رشید جعفرپور، عباس جوادیان* صفحات 1-24

    انقلاب های قرن بیستم معمولا به دو جریان اصلی نظری مرسوم یعنی لیبرالیسم و سوسیالیسم گرایش داشته و از مبانی نظری آن ها بهره بردند. انقلاب اسلامی به لحاظ نظری و عملی نه تنها تعلقی به این دو مشرب فکری نداشته، بلکه به عنوان یک مسیر مستقل مبتنی بر اندیشه و مکتب اسلام شکل گرفت و شعار اصلی خود را پس از استقرار نظام اسلامی «نه شرقی و نه غربی» قرار داد. تفاوت این انقلاب با سایر انقلاب ها علاوه بر رهبری، شعارها، مکتب نظری و حامیان باید در انتخاب و بهره گیری از «نوع رسانه در پیام رسانی» جست وجو کرد. امام خمینی(ره) به دلایل مختلف رسانه «منبر» با محوریت مساجد و تکایا را به عنوان رسانه انقلاب انتخاب کردند. مقاله حاضر تلاش دارد نشان دهد؛ چرا رسانه منبر به عنوان رسانه اصلی انقلاب اسلامی انتخاب شد؟ نتایج مقاله نشان می دهد عوامل موثر در انتخاب رسانه منبر برای انقلاب اسلامی عبارت از؛ ماهیت رهبری انقلاب، اهداف نیروهای انقلابی، ماهیت منابر، ممنوعیت استفاده از رسانه های مختلف توسط انقلابیون، ماهیت جامعه ایران در دوران انقلاب و کارکردهای منبر (تطبیق، دستیابی به هدف، یکپارچگی، انسجام و پایداری) در فرایند پیام رسانی انقلاب اسلامی است. روش پژوهش حاضر نیز تحلیلی-توصیفی با رویکرد کارکردگرایی ساختی و استعانت از الگوی ارتباط است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، رسانه، منبر، واعظین، مردم، مدل ارتباطی، ساختارگرایی کارکردی
  • محمدحسین جمشیدی، سعید قربانی تازه کندی*، اسماعیل عارفی صفحات 25-51

    مکتب اسلام اساسی ترین محور در حیات مسلمانان را تشکیل حکومتی می داند که پایه های آن بر اساس ارزش های فرهنگی اسلام بنا شده باشد؛ با توجه به این مسیله، تمدن اسلامی برگرفته از قرآن کریم و سنت پیامبر(ص)، پیشوایان معصوم (ع) و بیانات و رفتار آن ها است. منظور از تمدن سازی اسلامی، ایجاد نظام همه جانبه فرهنگی- اجتماعی است که ارکان و الزامات آن برگرفته از مبانی اسلامی باشد. این موضوع  به صورت خاص در نگاه مقام معظم رهبری مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، نگارندگان مترصد هستند با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، ارکان و الزامات فرهنگی شکل دهنده تمدن سازی نوین اسلامی را در اندیشه مقام معظم رهبری مورد بررسی قرار دهند. سوال اصلی پژوهش به این قرار است که بایسته های فرهنگی زمینه ساز شکل گیری تمدن نوین اسلامی از منظر مقام معظم رهبری چه مورادی است؟ یافته ها نشان می دهند محور و راهبرد فرهنگی که مهم ترین عامل تمدن سازی نوین اسلامی است، دارای ارکان چهارگانه دین، عقلانیت، اخلاق و علم است؛ از هریک از این ارکان نیز الزامات متناسب و هماهنگ اتخاذ می گردد.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، تمدن اسلامی، تمدن نوین اسلامی، بایسته های فرهنگی
  • غلامرضا جمشیدیها، ملیحه نیکروش رستمی* صفحات 52-79

    یکی از مفاهیم راهبردی در اندیشه امام خمینی (ره) که علاوه بر ابعاد ملی، جنبه های بین المللی برای جهان اسلام دارد، وحدت در جهان اسلام است. به اعتقاد امام (ره)، مسلمانان برای رشد و تعالی نیازمند وحدت، همبستگی و همدلی هستند و دور شدن از وحدت اسلامی یکی از عوامل استحاله نظام اسلامی و فرایند تمدن سازی محسوب می شود. با توجه به این اهمیت، مقاله حاضر تلاش دارد با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای به این سوال پاسخ دهد که وحدت اسلامی از دیدگاه امام خمینی (ره) چه آثاری دارد و در نقطه مقابل، دوری از اتحاد اسلامی (تفرقه) چه تبعات منفی برای جهان اسلام و کشورهای اسلامی خواهد داشت؟ یافته های مقاله نشان می دهد که وحدت اسلامی عامل ارتقا امنیت، پیشرفت، عزت و کرامت امت اسلامی در برابر دشمنان اسلام است و اگر به جای وحدت، فرایند تفرقه در جهان اسلام گسترش یابد، امت واحده اسلامی تحقق نمی یابد و به از بین رفتن اسلام ناب محمدی (ص)، سلطه قدرت های بزرگ بر جهان اسلام و دوری جوامع اسلامی از استقلال پایدار و همه جانبه منجر می شود.

    کلیدواژگان: وحدت اسلامی، امام خمینی(ره)، جهان اسلام، امت اسلامی، تفرقه، عزت، امنیت
  • حامد عمویی* صفحات 80-104

    هر انقلاب اجتماعی عوامل پیدایش مختلفی دارد. انقلاب اسلامی ایران نیز دارای عوامل مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... بوده است که در کنار یکدیگر موجب پیروزی آن شده اند. بررسی هر یک از این عوامل دارای اهمیت است، اما این مقاله تلاش می کند تا عوامل اقتصادی پیروزی انقلاب اسلامی را مورد بررسی قرار دهد، بدون اینکه قصد داشته باشد، نقش دیگر عوامل را بدون اهمیت بداند. بنابراین، سوال اصلی مقاله آن است که عوامل اقتصادی چه نقشی در وقوع انقلاب اسلامی در 1979م/ 1357 ش داشته اند؟ روش تحقیق مقاله برای پاسخ به این پرسش، روش علی و معلولی و نیز روش توصیفی است و از آمار اقتصادی بانک جهانی در آن بهره گرفته شده است. متغیر مستقل، عوامل اقتصادی و متغیر وابسته، پیروزی انقلاب اسلامی است. نتیجه کلی مقاله نشان می دهد که اجرای اصلاحات ارضی، اجرای ناقص برنامه های توسعه اقتصادی، توسعه وابسته و رکود اقتصادی، عوامل اقتصادی وقوع انقلاب بوده اند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، اصلاحات ارضی، برنامه های توسعه، توسعه وابسته، رکود اقتصادی، فقر نسبی
  • سید محمد موسوی*، محمدتقی کمر روستا صفحات 105-126

    سوال اصلی پژوهش را این گونه می توان مطرح ساخت که انقلاب اسلامی ایران در گسترش شیعه در اندونزی چه تاثیری داشته است؟ بر این اساس با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی مبتنی بر نظریه پخش با توضیح مختصری در خصوص پیشینه تاریخی پیدایش شیعیان در اندونزی، معرفی سازمان ها و موسسات مرتبط با شیعیان، به وضعیت شیعیان اندونزی، موافقان مذهب شیعه و روابط خاص آن ها بین خود و همچنین با دیگران و تاثیرات یکی از رویدادهای مهم قرن بیستم یعنی پیروزی انقلاب اسلامی ایران بر گسترش و نشر تفکر شیعی در اندونزی را مورد بررسی قرار می دهیم. یافته های پژوهش نشان می دهد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مسلمانان اندونزی شاهد شور و شوق مذهبی چشمگیری در میان شیعیان و طرفداران این مذهب بودند که این امر، گسترش ادبیات شیعی را در برداشت. با تغییرات ایجاد شده، موسسات مبتنی بر تفکر شیعی نظیر مدارس اسلامی، ناشران و انجمن ها روند رو به افزایشی داشته اند. در نتیجه، انقلاب اسلامی ایران، بر میزان گسترش و نفوذ فرهنگی، اجتماعی و سیاسی شیعیان اندونزی از طریق: 1. جذب دانشجویان اندونزیایی در حوزه علمیه قم 2. ایجاد موسسات و سازمان های وابسته به شیعه 3. پر رنگ شدن نقش علمای دینی به ویژه مراجع تقلید در حوزه های فرهنگی، سیاسی و مذهبی 4. ظهور شیعیان و ترغیب به انجام فعالیت های فقه شیعه در اندونزی در دانشگاه و گروهاستاد، تاثیرات قابل توجهی داشته است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، اندونزی، نظریه پخش، اسلام، شیعیان
  • نصرالله نخعی زرندی، حسین معین آبادی بیدگلی* صفحات 127-149

    وقوع انقلاب اسلامی ایران در بهمن 1357 جمهوری اسلامی ایران را به کانون پخش انقلاب تبدیل کرد. چنانچه انقلاب اسلامی توانست در مدت کوتاهی بر جنبش های اسلامی و حتی جنبش های استقلال طلبانه در منطقه و جهان به طور مستقیم و غیر مستقیم تاثیر داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی بازتاب انقلاب اسلامی بر کشور ارمنستان بر اساس نظریه پخش است. در این مقاله سعی شده است تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و جمع آوری داده ها با روش اسنادی و کتابخانه ای ضمن بررسی نظریه پخش به این سوال پرداخته شود که آیا انقلاب اسلامی به عنوان کانون و اشاعه پخش در منطقه بر جمهوری ارمنستان، تنها کشور غیر مسلمان همسایه ایران، تاثیر داشته است یا خیر؟ و اگر داشته، این تاثیر به چه شکل و به چه میزان بوده است؟ یافته های مقاله نشان می دهد انقلاب اسلامی در دهه اول انقلاب و قبل از فروپاشی شوروی سابق تاثیرات غیر مستقیم و مثبت بر افزایش روحیه استقلال طلبی ارامنه داشته است، اما بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال ارمنستان به دلیل وجود موانع مختلفی همچون غالب بودن دین مسیحیت، مشکلات داخلی، حضور و رقابت کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای در ارمنستان، از تاثیر انقلاب اسلامی بر جمهوری ارمنستان و ارامنه کاسته شده است.

    کلیدواژگان: نظریه پخش، انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، رقابت، موانع
|
  • Rashid Jafarpoor Kolouri, Abbas Javadian * Pages 1-24

    The twentieth century revolutions usually tended towards two main theoretical currents. Namely liberalism and socialism, and benefited from their principles. Islamic revolution both theoretically and practically not only didn’t belong to these two intellectual dispositions, but rather it was formed as an independent pathway which was based on Islamic thought and school and after establishment made its main slogan (( Neither East nor West)). The difference between this revolution and other revolutions, in addition to leadership, slogans, theoretical school and supports must be sought in selection and utilization of the type of media in messaging. Based on various reasons imam Khomeini chose ((pulpit media)) with the focus on mosques and tekyehs as the main media of the revolution. This article tries to show that why the pulpit media was chosen as the main media of the revolution? The results of the article show that influencing factors in choice of pulpit media for Islamic revolution in its massaging process include: the nature of revolution’s leadership, the goals of the revolutionary forces, the nature of pulpits, prohibition of the use of various media by revolutionaries , the nature of Iranian society during revolution and functions of the pulpit(adaptation, achieving the goal, integration, consistency, stability). The research method of this article is a descriptive_analytical one with structural functional approach and uses communicative pattern. The Islamic Revolution, Media, Pulpit, Preachers, People, Communication Model, Structural Functional

    Keywords: the Islamic revolution, Media, pulpit, preachers, People, communication model, structural functional
  • Mohammad Jamshidi, Saeed Ghorbani *, Esmail Arefigoravan Pages 25-51

    Islam school considers the formation of a government, which its roots have been built according to Islamic cultural values, as the most important axis in the life of the Muslims. Accordingly, the Islamic civilization is derived from The Holy Quran, Prophet's tradition and innocent imams and their statements and behavior. What we mean by Islamic civilization, is to create a comprehensive cultural-social system which its pillars and requirements are based on basics of Islam. This issue has received special attention from Supreme leader point of view. In this research, authors intend to use descriptive-analytical method to examine cultural elements and requirements that shape the new Islamic civilization in the Supreme leader's thought. The main question is : what are the cultural requirements that underlie the formation of the modern Islamic civilization from the perspective of the Supreme leader? Results show that cultural pivot and guideline, which are the most important factors in modern Islamic civilization, have four pillars of religion, rationality, ethics and knowledge. Proportionate and coordinated requirements are adopted from each of these pillars.

    Keywords: The Supreme Leader, Islamic Civilization, Islamic modern civilization, cultural requirements
  • Gholamreza Jamshidiha, Malihe Nikravesh Rostami * Pages 52-79

    One of the strategic concepts in Imam Khomeini's thought that, in addition to national dimensions, has international aspects for the Islamic world, is unity in the Islamic world. According to Imam’s thoght, Muslims need unity, solidarity and empathy for development and elevation and moving away from Islamic unity is one of the factors in the transformation of the Islamic system and the process of civilization. Regarding its importance, the present article tries to answer the question of the effects of Islamic unity and on the other hand the negative consequences of moving away from unity (division) for the Islamic world and Islamic countries from Imam Khomeini's point of view, using descriptive-analytical method and library resources. Results show that Islamic unity promotes Islamic Ummah's security, progress and dignity against Islam's enemies. And if instead of unity, division spreads in in the Islamic world a single Islamic nation cannot be realized and that ends up in the destruction of pure Mohammadan Islam, dominance of great powers over the Islamic world and the distance of Islamic societies from lasting and comprehensive independence.

    Keywords: Islamic Unity, Imam Khomeini, Islamic world, Islamic Ummah, division, dignity, Security
  • Hamed Amoui * Pages 80-104

    Each social revolution has various factors of emergence. Iran Islamic revolutions also has various political, economic, social, cultural and…factors that together led to its victory. Studying each of these factors is important. But this article focuses on studying economic factors of the victory of the Islamic Revolution, without intending to downplay the role of other factors. There for, the article's main question is what role did economic factors play in the emergence of Islamic Revolution in 1357/1979 The article's research method to answer this question is causal and descriptive and World Bank Economic Statistics are used. Dependent variable is economic factors and independent factor is Islamic revolution. General result of the article shows that economic factors of Revolution emergence are implementation of land reform, incomplete implementation of economic development plan, dependent development and downturn.

    Keywords: : Islamic Revolution, land reform, Development plan, Dependent Development, downturn, relative poverty
  • Seyed Mohammad Mosavi *, Mohammad Kamarrosta Pages 105-126

    The main question of this research can be asked as to what effects the Islamic Revolution of Iran had on the spread of Shiism in Indonesia? Accordingly, using a descriptive-analytical research method based on diffusion theory with a brief explanation of the historical background of the origin of Shiites in Indonesia, introduction of Shiites-related organizations and institutes, the situation of the Shiites in Indonesia, proponents of the Shiite religion and their special relationships among themselves and  others and the effect of one of the important events of the twentieth century, the victory of Islamic Revolution of Iran, on the spread and promotion of Shiite thinking in Indonesia, are studied. Results show that after the victory of Islamic Revolution, significant religious enthusiasm among Shiites and adherents to this religion were observed that led to the spread of Shiite literature. With these changes, institutions based on Shiite thought, such as Islamic schools, publishers and forums, were on the rise. There for, Islamic Revolution of Iran had significant impacts on the Shiites' cultural, social and political spread and influence in Indonesia by: 1.attracting Indonesian students in the seminary of Qom 2.establishment of Shiite affiliated institutions and organizations 3.Making the role of religious scholars, especially imitators, more important 4.the rise of Shiites and the encouragement of Shiite jurisprudence activities in Indonesia.

    Keywords: : Islamic Revolution of Iran, Indonesia, Diffusion Theory, Islam, Shiites
  • Nasrollah Nakhaei Zarandi, Hossein Moein Abadi Bidgoli * Pages 127-149

    Occurrence of the Islamic revolution in Bahman 1357 made the Islamic Republic of Iran, the center of spreading revolution. That it could directly and indirectly influence the Islamic movements and even independence movements in the region and the world in a short period of time. This study intends to examine the reflection of Islamic Revolution on Armenia, based on diffusion theory. This articles has tried to study diffusion theory, using descriptive-analytical method and data collection by documentary and library methods, and also address the question of has Islamic revolution, as the center of spread in the area, influenced Armenia_ non-Muslim neighboring country? And if so, how and to what extant was this effect? Results show that Islamic Revolution, in the first decade of Revolution and before the collapse of the former Soviet Union, had indirect positive impacts on increasing the Armenians' spirit of independence. But after the collapse of the former Soviet Union and independence of Armenia, the impact of Islamic Revolution diminished due to the existence of various obstacles such as the predominance of Christianity, internal problems, presence and competition of regional and trans-regional countries in Armenia.

    Keywords: Diffusion Theory, Islamic Revolution, spread of Revolution, Competition, Obstacles