فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لاله حسنی، تیمور آقاملایی، رقیه عزتی راد*، خدیجه احمد زاده، امین قنبر نژاد صفحات 299-308
    زمینه و هدف

    استعمال قلیان بطور چشمگیری در میان خانواده ها، جوانان و نوجوانان و به خصوص زنان  رو به افزایش است و به عنوان یک چالش جدید بهداشت عمومی در نظر گرفته شده است. هدف این مطالعه بررسی متغیرهای  نگرش و  کنترل رفتاری درک شده  نسبت به کاهش استعمال قلیان در زنان بالای 15 سال شهر بندرعباس می باشد

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه نیمه تجربی،  128زن بالای 15 سال که روزانه حداقل یکبار قلیان استعمال می کردند به روش خوشه ای انتخاب شدند و به دوگروه مداخله و کنترل (هر گروه 64 نفر) تقسیم شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه روا و پایا شده بر مبنای سازه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده و اطلاعات دموگرافی، جمع آوری گردید. مداخله آموزشی برای گروه آزمون در 4 جلسه آموزشی اجرا شد و 2 ماه پس از مداخله دو گروه پیگیری شدند. در نهایت اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، t زوجی، آزمون کای دو مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اختلاف معنی داری در نمره نگرش و کنترل رفتاری درک شده در گروه مداخله بعد از اجرای مداخله آموزشی وجود دارد و مداخله آموزشی موثر بوده است (0/05>P). به علاوه، تعداد دفعات مصرف قلیان در بین زنان گروه مداخله به طور معنی داری بعد از انجام مداخله آموزشی نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود(0/05>P).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه آموزشی که بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده صورت گرفت حاکی از تاثیر مثبت برنامه آموزشی بر نگرش و کنترل رفتاری درک شده و در نهایت کاهش استعمال قلیان  می باشد.

    کلیدواژگان: نگرش، زنان، کنترل رفتاری درک شده، آموزش
  • مریم شیانی، زهرا جلیلی*، داوود شجاعی زاده صفحات 309-323
    زمینه و هدف

    مسایل متعدد دوره میانسالی موجب بحرانی شدن این مرحله از زندگی و به خطر افتادن سلامت روان زنان و افزایش تعداد مبتلایان به اختلالات روانی می گردد، زنان بیش از مردان مبتلا به اختلالات روانی هستند و میانسالان بیش از سایر گروه های سنی مبتلا به این اختلالات می باشند؛ لذا این مطالعه باهدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل پرسید پروسید بر سلامت روان زنان میانسال مراجعه کننده به خانه های سلامت شهرداری تهران، سال 97-1396 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه نیمه تجربی، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در میان 72 نفر زن میانسال خانه های سلامت منتخب شهر تهران انجام شد. برای این منظور از پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ-28) و پرسشنامه محقق ساخته طراحی شده بر اساس مدل پرسید استفاده شد؛ تایید روایی و پایایی این ابزار قبل از مطالعه و توسط دو گروه مداخله و کنترل قبل و بعد مداخله آموزشی صورت گرفت. داده ها نیز با نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، تی تست و...تحلیل شدند.

    یافته ها:

    بر اساس نتایج، میانگین سنی زنان موردمطالعه 47/90 سال بود. پس از مداخله آموزشی میانگین نمره سازه های مدل پرسید (عوامل مستعد کننده، قادر کننده و تقویت کننده) و رفتار در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به صورت معناداری افزایش داشته است (0/001>P). هم چنین یافته های پژوهش نشان دهنده بهبود معنادار در میانگین نمره ی سلامت روان زنان میانسال گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل از 26/30 به 16/10 بعد از آموزش است (0/05>P).

    نتیجه گیری

      نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آموزش مبتنی بر مدل پرسید در ارتقای سلامت روان زنان میانسال موثر است.

    کلیدواژگان: سلامت روان، مدل پرسید پروسید، زنان میانسال، خانه های سلامت شهرداری
  • حسین ایزدی راد، وحید نهتانی*، مهدی علی احمدی، فاطمه پورحاجی، شمس الدین نیکنامی صفحات 324-335
    زمینه و هدف

    رفتارهای خودمراقبتی در دوران بارداری، می تواند در کاهش پیامدهای نامطلوب بارداری موثر باشد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل تلفیقی الگوی باور سلامت با سازه حمایت اجتماعی بر رفتارهای خودمراقبتی دوران بارداری می باشد.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود که در میان 90 نفر از زنان باردار شکم اول شهر ایرانشهر درسال 1396 انجام شد. نمونه ها به روش تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه آزمون(45نفر) و کنترل(45نفر) تقسیم شدند. برای گروه آزمون 5 جلسه آموزشی برگزار گردید و در گروه کنترل مداخله انجام نشد. 6 ماه بعد از مداخله آموزشی، پرسشنامه توسط هر دو گروه تکمیل شد.داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های تی مستقل، تی زوجی و کای اسکویر مورد تحلیل قرار گرفتند.  

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد میانگین نمرات مادران باردار در ساختارهای  حساسیت درک شده 1/74(±0/17) ، شدت درک-شده 4/55(±0/05)، منافع درک شده 0/63(±0/05)، خودکارآمدی 3/67(±0/41)، سازه حمایت اجتماعی 5/13(±0/63) و رفتارهای خودمراقبتی 3/15(±0/38) در گروه آزمون افزایش معنی داری نشان داد(0/001>p). در مقایسه وزن هنگام تولد، بین گروه آزمون و کنترل بعد از مداخله آموزشی، اختلاف معنی دار آماری وجود داشت (0/36=P).

    نتیجه گیری

    تلفیق الگوی باور سلامت و ساختار حمایت اجتماعی می تواند به عنوان چارچوبی مناسب برای طراحی و اجرای مداخلات آموزشی با هدف ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی زنان باردار و وزن هنگام تولد استفاده گردد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، الگوی باور سلامت، حمایت اجتماعی، وزن هنگام تولد، زنان باردار
  • زهرا آسا کهنه فرودی، مهدی قلیان اول*، هادی طهرانی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 336-347
    زمینه و هدف

    پرفشاری خون، یک بیماری شایع بوده، که اغلب بدون علامت و قابل درمان است. عدم درمان این بیماری، اغلب به عوارض مرگ بار منتهی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت خودمراقبتی و ارتباط آن با خودکارآمدی بیماران مبتلا به فشارخون بالا شهر مشهد در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی تعداد250 بیمار مبتلا به پرفشاری خون شهر مشهد در سال 1398به روش چند مرحله ای از بین بیماران مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه 3 قسمتی شامل: اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی و خودمراقبتی فشارخون بود. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری تی تست، آنالیز واریانس، من ویتنی، کروسکال والیس، همبستگی خطی و رگرسیون توسط نرم افزار SPSS نسخه20 با سطح معنی داری 0/5 تحلیل گردید.

    یافته ها

    براساس یافته های بدست آمده رفتارهای خودکارآمدی و خودمراقبتی با کسب نمره 10/13±40/43 و 10/66±48/78 در حد نسبتا نامطلوب قرار داشت. و بین رفتارهای خودکارآمدی و خودمراقبتی با شغل، شاخص توده بدنی، تعداد جلسات دریافت مشاوره فشارخون، مصرف دارو، سابقه بیماری در پدر رابطه معنی داری مشاهده شد (0/05>p). گفتنی است بین نمرات کلی خودمراقبتی با خودکارآمدی همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده گردید (0/001=P) (rp=0/82).

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود همبستگی معنادار بین انجام رفتارهای خودمراقبتی با خودکارآمدی و از آنجا که این موارد در پیشگیری و کنترل فشارخون بسیار موثرند. لذا پیشنهاد می گردد، برنامه های آموزشی جهت بیماران مبتلا به پرفشاری خون به منظور افزایش تبعیت از رفتارهای خودمراقبتی و ارتقا سطح خودکارآمدی بیماران طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، خودکارآمدی، رفتارهای خودمراقبتی، ارتقا سلامت، بیمار
  • فرشید کمالی نژاد، امین رفیعی پور*، مهرداد ثابت صفحات 348-358
    زمینه و اهداف

    بیماری قلبی عروقی به عنوان یک وضعیت جسمانی مزمن و ناتوان کننده، از شایع ترین علل مرگ و میر است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سبک زندگی در رابطه بین راهبردهای مقابله ای و کیفیت زندگی در بیماران قلبی عروقی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر توصیفی-همبستگی و از نوع مطالعات مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی بیماران قلبی عروقی شهر تهران در سال 1398 در بر می گیرد که از این بین از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 303 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه راهبردهای مقابله ای، پرسشنامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و مقیاس کیفیت زندگی بود. برای تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با بهره گیری از نرم افزار Amos نسخه 21 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که سبک زندگی در رابطه راهبردهای مقابله ای با کیفیت زندگی دارای نقش واسطه ای بود (0/01>P). سبک زندگی قادر به تبیین 28% از واریانس سلامت جسمانی، 43% از سلامت روان و 20% از روابط اجتماعی است. راهبرد مسئله مدار قادر به تبیین 11% از واریانس سلامت جسمانی و 24% از روابط اجتماعی بود. راهبرد هیجان مدار قادر به تبیین 90% از واریانس سلامت روان و 26% از واریانس سلامت محیط بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل، در بیماران قلبی عروقی، راهبردهای مقابله ای از طریق تحت تاثیر قرار دادن سبک زندگی می توانند منجر به تغییر سطح کیفیت زندگی شوند. به عبارت دیگر در این بیماران، راهبردهای مقابله ای مسئله مدار با ارتقای سبک زندگی می توانند منجر به بهبود کیفیت زندگی شوند.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی عروقی، راهبردهای مقابله ای، معادلات ساختاری، سبک زندگی، کیفیت زندگی
  • ابوالفضل گودرزی، علیرضا الهی*، حسین اکبری یزدی صفحات 359-377
    زمینه و اهداف

    براساس گزارشات مرکز آمار ایران، در آینده نزدیک ایران پیرترین کشور دنیا خواهدشد. از موثرترین عواملی که بر سبک زندگی مردم موثراست و به سالمندی موفقیت آمیز کمک می کند، ارتقاء سطح فعالیت های جسمانی در بین سالمندان است. استفاده از تجارب کشورهای پیشرو می تواند به عنوان یکی از پیش زمینه های برنامه ریزی کلان جهت توسعه فعالیت جسمانی سالمندان محسوب شود. در این مطالعه سعی شد با بررسی موشکافانه اسناد راهبردی کشورهای موفق در این حوزه، نکات ارزشمندی که ممکن است در برنامه‎ریزی های آتی بخش سلامت و ورزش کشور برای مدیریت بحران سالمندی مفید باشند، به شیوه علمی استخراج و مفهوم سازی شود.

    مواد و روش ها:

     برای این منظور، تعداد 23 سند معتبر راهبردی توسعه فعالیت جسمانی سالمندان از کشورهای موفق و سازمان های بین المللی ذیربط که بین سال های 2001تا2019 منتشر شده بودند، توسط موتورهای جستوگر گوگل اسکالر و گوگل کاوش گردیدند و در پایگاه داده معتبری مانند آی اس آی و اسکوبوس اعتبار سنجی شده یا در تارنماهای دولتی و رسمی بارگزرای شده بودند، با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمون و شبکه مضامین به روش بروان و کلارک (2006) تا رسیدن به اشباع نظری تحلیل شدند. برای این منظور به صورت دستی و محقق محور طی چهار مرحله منسجم تحلیل و شناخت مضامین، استخراج مضمون های کلیدی، سازمان یافته و اصلی مفهوم سازی شدند، در نهایت شبکه مضامین آنها ترسیم گردید.

    یافته ها

      سه مرحله کدگذاری داده ها و تلخیص مضامین کلیدی استخراج شده، منجر به شناسایی32 مضمون یکپارچه و 5 مضمون اصلی شامل «مولفه های ساختاری و بنیادی، مولفه های سخت افزاری، مولفه های نرم افزاری، مولفه های فرهنگی- اجتماعی و مولفه های عملیاتی و اجرایی» شد و شبکه مضامین آنها ترسیم گردید.

    نتیجه گیری: 

    توصیه می شود دست اندرکاران و مدیران بخش سلامت و ورزش کشور با استفاده از مجموعه مضامین استخراج شده بتوانند برنامه های راهبردی و عملیاتی مفیدی برای مواجه با بحران سالمندان و پیری موفقیت آمیز شهروندان تدوین و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: ورزش سالمندی، برنامه ریزی راهبردی، سالمندی موفقیت آمیز، فعالیت جسمانی، تحلیل مضمون
  • عبدالکریم اسمعیلی*، مرتضی ایزدی، اسفندیار آزاد، هرمز سنایی نسب صفحات 378-389
    زمینه و هدف

      آینده نگری شیوه ای جدید از تفکر که با آن می توان اصالت منطق صفر و یک در علوم تجربی و پزشکی مدرن را به چالش کشید. این منطق با تمرکز بر جهت گیری بیمار- سلامت گرا و اصرار بر پیش بینی، سازمان ها و نهادهای عرصه سلامت را به  انفعال در برابر رویدادهای آینده می کشاند. این پژوهش با هدف آینده نگری با رویکرد پس نگری و کمک به ساخت آینده نظام سلامت با جهت گیری تندرستی محوری در سطح ملی و مبتنی بر سبک زندگی اسلامی- ایرانی نگاشته شده است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق با استفاده از رویکرد مکتب لاپروسپکتیو و با استفاده از فرایند حاکم بر نرم افزار مکتور به تحلیل اهداف و کنش بازیگران، همچنین رابطه بین اهداف و کنشگران از طریق مصاحبه عمیق با 25 نفر از خبرگان نظام سلامت پرداخته شده است.

    یافته ها

    در میان اهداف آینده نظام سلامت کشور هدف سازمان و دانشگاه حکمت بنیان به عنوان هدف زیربنایی دارای کمترین فاصله خالص با سایر اهداف بوده و از میان کنشگران  وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، پزشکان خانواده و تشکلات مردم نهاد دارای بیشترین میزان اهمیت بودند.

    نتیجه گیری

    ساختار فعلی حاکم بر نظام سلامت به دلیل رویکرد بیمار - سلامت گرا جوابگوی مقابله با نسل جدید بیماریها به دلیل تغییر سبک زندگی نیست. لذا می طلبد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به دلیل دارا بودن وظیفه تولیت نظام سلامت به تغییر پارادایم فعلی حاکم بر نظام سلامت بپردازد.

    کلیدواژگان: آینده نگری، نظام سلامت، سبک زندگی اسلامی- ایرانی
  • لویا ایزدی، محمدحسین تقدیسی*، محسن قدمی، علی دلاور، باقر ساروخانی صفحات 390-406
    زمینه و هدف

    تصمیم گیری زیر بنای مدیریت و سیستم اعصاب سازمان های رسانه ای است و بحران ها بر روند انجام آن اثرگذار هستند. این پژوهش با هدف بررسی مطالعات انجام شده درکشورهای دیگر در خصوص عوامل موثر بر تصمیم گیری در بحران در سازمان های رسانه ای انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش مرور سیستماتیک در بازه زمانی اسفند 1398 تا خرداد 1399 انجام شد و مقالات منتشر شده بین سالهای 2000 تا 2019 به زبان انگلیسی در پایگاه هایWilley ,Elsevier,Pubmed,SCOPUS,ISI  با مجموعه کلید واژه های"Decision making AND Media AND Crisis" مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از میان6155 مقاله پس از جستجو و غربالگری، تحلیل نهایی بر روی 14 مقاله انجام گرفت. مطالعات نشان داد عواملی از جمله" زمان تولید محتوا, چابکی سازمانی, مدل تصمیم گیری اتخاذ شده, نحوه استمرار پوشش خبری محل وقوع بحران, ثبت تجربیات قبل, حین و پس از بحران و توجه به ابعاد پانورامیک و زمانی بروز بحران"، بر تصمیم گیری در بحران در سازمان های رسانه ای تاثیرگذار هستند.

    نتیجه گیری

    در بحران های حوزه سلامت (پاندمی کرونا), استفاده اقناعی از پیام های ارتباطی توسط سازمان های رسانه ای با هدف اثرگذاری در باور ها, نگرش ها و رفتارهای بهداشتی جامعه ضروری است. همچنین طراحی یک تصویر بزرگ و پانورامیک از کلیه ابعاد رسانه ای و بهداشتی مرتبط و توجه به سواد رسانه ای و سواد سلامت مدیران رسانه ای, در کنار طراحی و اجرای پژوهش های مبتنی بر رویکرد ارتقاء روش های تصمیم گیری در بحران و بهره مندی از تجارب سایر کشورها می تواند منجر به تصمیم گیری های مطلوب در نظام سلامت شود.

    کلیدواژگان: مدیریت رسانه، مدیریت بحران، تصمیم گیری، سواد رسانه ای، مرور سیستماتیک
|
  • Lale Hasani, Teamur Aghamolaei, Roghayeh Ezati Rad*, Khadije Ahmadzadeh, Amin Ghanbar Nejad Pages 299-308
    Background and Objective

    Hookah smoking is on the rise significantly among families, young people, and especially women and it is regarded as a new challenge for public health. This research aims to investigate the variables of attitude and perceived behavioral control in reducing smoking hookah in women over 15 years in Bandar Abbas.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 128 women over 15 years who had at least once hookah smoking at day were selected using a multistage stratified cluster survey design. They have classified in two groups of case and control groups (64 people per group). Data were collected using a validated and reliable questionnaire based on the theory of planned behavior constructs and demographic information. Participants filled out questionnaires before the intervention. The educational intervention was conducted for the experimental group in 4 sessions based on pre-test results. 2 months after the intervention, both groups were evaluated and filled out the questionnaire. Finally, their information was assessed using independent paired t-test, t-test, and chi-square test.

    Results

    The results showed that there is significant difference in the attitude score and perceived behavioral control in the intervention group after the educational intervention and the educational intervention was effective (P<0.05). In addition, the frequency of hookah smoking among women in the intervention group compared to controls has significantly decreased after the intervention (P<0.05).

    Conclusion

    The implementation of a curriculum based on the theory of planned behavior suggests the positive effect of the educational program on attitude and perceived behavioral control and ultimately reducing the use of hookah.

    Keywords: attitude, women, perceived behavioral control, education
  • Maryam Shiani, Zahra Jalili*, Davood Shojaeizadeh Pages 309-323
    Background and Objective

    Multiple issues in middle age make this stage of life critical and endanger womenchr('39')s mental health and increase the number of people with mental disorders. Women are more likely than men to have mental disorders, and middle-aged people are more likely to have these disorders than other age groups. The purpose of this study is to determine the effect of educational intervention based on the PRECEDE-PROCEED model on mental health of middle-aged women referred to municipal health centers in Tehran.

    Materials and Methods

    A semi-experimental study was conducted using random sampling method among72 middle-aged women of selected comprehensive health houses in the city. Data gathering tools were; the general health questionnaire (GHQ-28) and a questionnaire designed based on PRECEDE Model, the validity and reliability of which had been approved prior to the study and before and after educational intervention was completed by intervention and control groups. The data were analyzed by SPSS 19 and using the statistical, Chi-square, T-test, etc.

    Results

    The results showed that the mean age of women was 47.9. After the educational intervention, the mean score of the PRECEDE Model (Predisposing factors, enabling factors, reinforcing factors), and behavior Increased in the intervention group significantly compared to the control group (P<0.001). The findings showed a significant improvement in the mean mental health score from 26.3 to 16.1 among women in the intervention group compared to the control group after imposing educational intervention (P<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the health education program designed based on the PRECEDE PROCEED Model is effective on the mental health of the middle-aged women.

    Keywords: Mental health, PRECEDE PROCEED Model, Middle-aged women, Municipal health centers
  • Hossien Izadi Rad, Vahid Nohtani*, Mahdi Aliahmadi, Fatemeh Pourhaji, Shamsoddin Niknami Pages 324-335
    Background and Objective

    Self-care behaviors during pregnancy can be effective in reducing the adverse consequences of pregnancy. The aim of this study was to investigate the effect of educational intervention based on the integrated model of health belief model with the structure of social support on self-care behaviors during pregnancy.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study conducted among 90 pregnant women in the first abdomen of Iranshahr in 2017. The samples were selected by simple random sampling and divided into two groups of intervention (45 people) and control (45 people).5 training sessions were held for the intervention group and no intervention was performed in the control group. Six months after the training intervention, the questionnaire was completed by both groups. The collected data were analyzed using SPSS software version 20 and independent t-test, paired t-test and chi-square test.

    Results

    The results showed that the mean scores of pregnant mothers in Perceived susceptibility structures 1.74(±0/17), Perceived severity 4.55(±0/05), Perceived benefits 0.63(±0/05), self-efficacy 3.67(±0/41), social support structure 5.13(±0/63) and self-care behaviors 3.15(±0/38) showed a significant increase in the intervention group (p<0.001). In the comparison of birth weight, there was a statistically significant difference between the intervention and control groups after the educational intervention (P = 0.036).

    Conclusion

    The combination of health belief model and social support structure can be used as a suitable framework for designing and implementing educational interventions aimed at promoting the self-care behaviors of pregnant women and birth weight.

    Keywords: Self-care, Social support, Health Belief Model, Birth weight, Pregnant women
  • Zahra Asa Kohneforoudi, Mahdi Gholian Aval*, Hadi Tehrani, Habibollah Esmaily Pages 336-347
    Background and Objective

    Hypertension is a common disease, often asymptomatic and treatable. Left untreated, this condition often leads to fatal complications. The aim of this study was to investigate the status of self-care and its relationship with self-efficacy of patients with hypertension in Mashhad in 2019.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, 250 patients with hypertension in Mashhad in 1398 were selected by multi-stage method from among patients referred to comprehensive health care centers. Data collection tools were a three-part questionnaire including: demographic information and a standard questionnaire of self-efficacy and self-care of blood pressure. Data were analyzed using t-test, analysis of variance, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, linear correlation and regression by SPSS software version 20 with a significance level of 0.05.

    Results

    Based on the findings, self-efficacy and self-care behaviors with scores of 40.43 ± 10.13 and 48.78±10.66 were relatively undesirable. There was a significant relationship between self-efficacy and self-care behaviors with job, body mass index, number of sessions of receiving blood pressure counseling, drug use, and history of illness in the father (p <0.05). It is worth mentioning that a positive and significant correlation was observed between the general scores of self-care and self-efficacy (P = 0.001) (rp = 0.82).

    Conclusion

    Due to the significant correlation between self-care behaviors and self-efficacy and because these cases are very effective in preventing and controlling blood pressure. Therefore, it is recommended that educational programs for patients with hypertension to increase adherence to self-care behaviors and improve levels. Patient self-efficacy to be designed and implemented.

    Keywords: Hypertension, self-efficacy, self-care behaviors, health promotion, patient
  • Farshid Kamalinedjad, Amin Rafiepoor*, Mehrdad Sabet Pages 348-358
    Background and Objective

    Cardiovascular disease, as a chronic and debilitating physical condition, is one of the most common causes of death. The aim of this study was to investigate the mediating role of lifestyle in the relationship between coping strategies and quality of life in cardiovascular patients.

    Materials and Methods

    The present study was descriptive-correlational and cross-sectional studies. The statistical population of the present study includes all cardiovascular patients in Tehran in 2019, of which 303 people were selected as the sample by the purposeful sampling method. Data collection tools included a Ways of Copying Questionnaire, a Health- Promoting Lifestyle Profile, and a Quality of Life Scale. Pearson correlation coefficient and path analysis with Amos software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that lifestyle also played a mediating role in relation to quality of life coping strategies (P <0.01). Lifestyle can explain 28% of the variance of physical health, 43% of mental health and 20% of social relationships. The problem-focused strategy was able to explain 11% of the variance of physical health and 24% of social relationships. The emotion-focused strategy was able to explain 90% of the variance of mental health and 26% of the variance of environmental health.

    Conclusion

    According to the results, in cardiovascular patients, coping strategies can change the quality of life by influencing lifestyle. In other words, in these patients, problem- focused coping strategies through healthy lifestyle improvements can lead to improved quality of life.

    Keywords: Cardiovascular Disease, Coping Strategies, Structural Equation, Lifestyle, Quality of Life
  • Abolfazl Goodarzi, AliReza Elahi*, Hosein Akbari Yazdi Pages 359-377
    Background and Objective

    Iran will become the oldest country in the foreseeable future according to Iranchr('39')s statistical center report. Improvement of physical activity level between elderly is one of the most effective factors in correcting peoplechr('39')s life style and helps in successful aging. Using the leading countries experience as appropriate pattern could consider as one of the backgrounds of macro planning for elderly physical activity developments. We tried in this survey to extract and conceptualize valuable points that are useful in area of aging crisis management for countrychr('39')s health and sports department future planning.

    Materials and Methods

    23 valid and strategic documents and documents of elderly physical activity development planning of successful countries and valid and relevant international organization analyzed Which were uploaded and published in a reputable database between 2001 and 2019; They were crawled by Google Scholar and Google search engines and were validated in reputable databases such as ISI and Scopus or uploaded to government and official websites. Using the qualitative method of content analysis and the network of themes by the method of Brown and Clark (2006) until the theoretical saturation was analyzed. Manually and researcher-centered the Key, organized and basic themes conceptualized during 4 coherent phases of analysis and search for themes for this purpose and finally, their thematic network was drawn.

    Results

    The results of data codification during three phases and summarization of extracted key themes caused detection of 32 coherent themes and 5 basis themes including basic and structural components, software components, hardware components, social and cultural components and operational components, in addition to thematic network.

    Conclusion

    It is recommended that, countrychr('39')s health and sports department managers and authorities codify and perform useful strategic and operational plans for encountering to aging crisis and citizen successful aging by using this collection of extracted themes.

    Keywords: elderly sports, strategic planning, successful aging, physical activity, themes analysis
  • Abdolkarim Esmaeili*, Morteza Izadi, Esfandiar Azad, Hormoz Sanaeinasab Pages 378-389
    Background and Objective

    Foresight of a new way of thinking that can challenge the originality of zero-one logic in the experimental sciences and modern medicine. This logic, by focusing on patient-health orientation and insisting on forecasting, leads health organizations and institutions to be passive in the face of future events. This study has been written with the aim of foresight with a backcasting approach and helping to build the future of the health system with a focus on health at the national level and based on the Islamic-Iranian lifestyle.

    Materials and Methods

    In this research, using the Laprospective school approach and using the process governing the software, the software analyzes the goals and actions of the actors as well as the relationship between the goals and the actors through in-depth interviews with 25 health system experts.

    Results

    Among the future goals of the countrychr('39')s health system, the goal of Organization and University Wisdom base as an infrastructure goal has the lowest net distance from other goals and among the actors of the Ministry of Health, Treatment and Medical Education, family physicians and non-governmental organizations has the highest Were important.

    Conclusion

    The current structure of the health system due to the patient-health-oriented approach is not responsible for dealing with the new generation of diseases due to lifestyle changes. Therefore, the Ministry of Health, Treatment and Medical Education needs to change the current paradigm governing the health system due to its duty to be the stewardship of the health system.

    Keywords: Foresight, health system, Islamic-Iranian lifestyle
  • Loya Izadi, MohammadHossein Taghdisi*, Mohsen Ghadami, Ali Delavar, Bagher Sarokhani Pages 390-406
    Background and Objective

    Decision making as a basis of management is like a nervous system of an organization and crisis is effective in decision making processes. This study aimed to analysing available researches about decision making in crisis in media organizations.

    Materials and Methods

    This systematic review was implemented from March to June 2020.English language publications (2000-2019) were filtered in databases of Willey, Elsevier, ISI, Pubmed, SCOPUS and Google Scholar search engine by combination of following keywords:"Decision making"AND"Media"AND"Crisis"in title, abstract and keywords.

    Results

    After searching 6155 papers and removing repeated and unrelated ones, finally 14 papers were selected for deep analysis according to items identified. Results of this systematic review indicated that following factors are effective in descion making in crisis:"Attention to time of content production, Agile organizations, Decision-making models, Method of news coverage continuation ,Effects of place on crisis management ","Creating the trust, Recording experiences before during and after the crisis, Shortage of human resources in crisis, Interactive nature of social medias,Attention to panoramic dimension of the crisis , Time of the crisis, using tools of social medias and attention to new media trends".

    Conclusion

    In health crisis (Corona Pandemic) Convincing use of communicational message by media organizations with the goal of effecting in belief, attitude and health behaviors of society is necessary.Meanwhile designing a big and panoramic picture of all related dimentions of media and health and attention to “Media litracy” and “Health litracy” of media managers besides designing and implementing researches based on descion making methods development  in crisis and also benefit of other countirs experiences will leads to effective descion making in health system.

    Keywords: Media management, crisis management, decision making, media litracy, systematic review