فهرست مطالب

مدیریت علوم دریایی - پیاپی 1 (پاییز 1399)

نشریه مدیریت علوم دریایی
پیاپی 1 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن دولتی*، حمیدرضا جهان آرا صفحات 5-17
    زمینه و هدف

    سازمان هایی که با رقابت سختی در بازارهای جهانی مواجهند، از سرمایه گذاری بر پروژه های تحقیق و توسعه جهت حفظ برتری و برونسپاری این پروژه ها با سامانه های پیچیده استفاده می نمایند. بر این اساس این مقاله با هدف شناسایی و دسته بندی عوامل موثر بر برونسپاری پروژه های تحقیق و توسعه محصولات با سامانه های پیچیده انجام شد.

    روش شناسی:

     روش شناسی این مقاله از نظر هدف کاربردی و بصورت آمیخته بود.گردآوری اطلاعات در بخش کیفی در دو مرحله به صورت فراترکیب شاخص ها شناسایی و با استفاده از تکنیک دلفی در بین 15 نفر از خبرگان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران مورد پایش قرار گرفتند در بخش کمی تعداد  205 نفر از کارکنان و مدیران با استفاده از فرمول کوکران با روش نمونه گیری در دسترس از بین جامعه مورد مطالعه انتخاب شدند. روش تحلیل داده ها در این مرحله تحلیل عاملی اکتشافی بود.

    یافته ها: 

    عوامل موثر بر برونسپاری پروژه های تحقیق و توسعه محصولات با سامانه های پیچیده در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران عبارتند از؛ عوامل ساختاری، استراتژیک، مدیریت تامین کنندگان، مالی.

    نتیجه گیری: 

    شناسایی عوامل موثر بر برونسپاری در سازمان های با ویژگی های فناوری بالا بعنوان بخشی از استراتژی محسوب می شود که می بایست بسترهای استفاده از آن شناسایی شود که در این مقاله این عوامل برای سازمان نیروی دریایی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: برونسپاری، پروژه های تحقیق و توسعه، محصولات با سامانه های پیچیده
  • ابوالقاسم بریمانی*، هادی نودهی صفحات 19-35
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین رهبری تحول آفرین و نگرش کاری با عملکرد شغلی کارکنان بوده است.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از نوع مطالعات کاربردی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان نیروگاه  دریایی شهید سلیمی به تعداد 556 نفر بود. نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، به تعداد 228 نفر و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب وضعیت استخدامی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسش نامه‏ استاندارد رهبری تحول آفرین، نگرش کاری و عملکرد شغلی استفاده شده است. پایایی ابزارها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای هر یک به ترتیب برابر 73/0، 75/0 و 86/0 به دست آمد.

    یافته ها:

     جهت بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین رهبری تحول آفرین و نگرش کاری با عملکرد شغلی کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین سهم هر یک از مولفه های رهبری تحول آفرین و نگرش کاری در پیش بینی عملکرد شغلی کارکنان متفاوت است.

    نتیجه گیری:

     رهبری تحول آفرین و نگرش کاری بر عملکرد شغلی کارکنان تاثیر دارد و مولفه های رهبری تحول آفرین و نگرش کاری می توانند  عملکرد شغلی کارکنان را پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، نگرش کاری، عملکرد شغلی
  • امیر خزائی پول*، فروزان بالی، کمال الدین میرمهدی صفحات 37-53
    هدف

      هدف اصلی این تحقیق تعیین تاثیر ماهیت شغل بر خلاقیت کارکنان با توجه به نقش تعدیلگری جنسیت کارکنان در صندوق کارآفرینی صنایع دریایی استان مازندران بوده است

    روش

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد؛ ماهیت شغلی (بیکر، 1978)، پرسشنامه خلاقیت فردی (کواله و و همکاران، 2011) و پرسشنامه خلاقیت سازمانی (فتحی، 1392) بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان در صندوق کارآفرینی صنایع دریایی استان مازندران که بالغ بر 93 نفر می باشند که تعداد 75 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و بین آنها پرسشنامه توزیع گردید. برای آزمون فرضیات از آزمون رگرسیون و پیرسون استفاده شد.  

    یافته ها

    ابعاد مختلف ماهیت شغل تاثیر معناداری بر خلاقیت کارکنان در صندوق کارآفرینی صنایع دریایی استان مازندران دارد و خلاقیت فردی تاثیر معنا داری بر خلاقیت سازمانی دارد. همچنین نتیجه نشان داد که جنسیت تاثیر تمامی ابعاد ماهیت شغل بر خلاقیت فردی کارکنان را تعدیل می کند، بطوریکه تاثیر خوداستقلالی و چالش های شغلی بر خلاقیت فردی کارکنان در زنان بیشتر از مردان بوده و تاثیر ارزش کار، بازخورد شغلی، ابزار شغلی و فرصت های شغلی بر خلاقیت فردی کارکنان در مردان بیشتر از زنان بوده است.

    نتیجه گیری

    درصورتیکه تمامی ابعاد ماهیت شغل از جمله ارزش کار، خود استقلالی، بازخورد، ابزار شغلی، فرصت های شغلی و چالش های شغلی بهبود یابند، شاهد افزایش خلاقیت فردی کارکنان و سازمان خواهیم بود که با توجه نه نقش تعدیلگر جنسیت، این تاثیرات در زنان و مردان متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: ماهیت شغل، خلاقیت کارکنان، خلاقیت سازمانی، خلاقیت
  • مهدی دیهیم پور* صفحات 55-76
    هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر رهبری اخلاقی، حمایت سازمانی ادراک شده و توانمندسازی روان شناختی بر موفقیت شغلی کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) بوده است.

    روش

    این تحقیق بر مبنای هدف از نوع کاربردی و ازنظر روش از نوع توصیفی-پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش 385 نفر از کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) در سال 1398 تشکیل گردیده است. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 191 نفر تعیین و از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. داده های تحقیق به وسیله پرسشنامه های رهبری اخلاقی برون و همکاران (2005)، حمایت سازمانی ادراک شده ایزنبرگ و همکاران (1986)، توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و مشیرا (1999) و موفقیت شغلی ویلیام و اندرسون (1991) جمع آوری گردید و پایایی آنان با محاسبه آلفای کرونباخ به ترتیب 84/0، 76/0، 91/0 و 90/0 تایید شد. تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار آماری smart pls انجام پذیرفت.

    یافته ها:

     تحلیل داده های آماری حاکی از آن است که میزان تاثیر رهبری اخلاقی بر موفقیت شغلی کارکنان برابر 57/0، حمایت سازمانی ادراک شده بر موفقیت شغلی کارکنان برابر 76/0، توانمندسازی روان شناختی و موفقیت شغلی کارکنان برابر 70/0، رهبری اخلاقی بر حمایت سازمانی ادراک شده برابر 69/0، رهبری اخلاقی بر توانمندسازی روان شناختی 59/0 و حمایت سازمانی ادراک شده بر توانمندسازی روان شناختی برابر 57/0 می باشد. همچنین تاثیر رهبری اخلاقی از مسیر حمایت سازمانی ادراک شده و توانمندسازی روان شناختی بر موفقیت شغلی کارکنان به ترتیب 43/0 و 40/0 می باشد. تاثیر حمایت سازمانی ادراک شده از مسیر توانمندسازی روان شناختی بر موفقیت شغلی کارکنان 54/0 می باشد.

    نتیجه گیری: 

    رهبری اخلاقی به طور مستقیم و همچنین به صورت غیرمستقیم از مسیر حمایت سازمانی ادراک شده و توانمندسازی روان شناختی بر موفقیت شغلی کارکنان تاثیرگذار می باشد. حمایت سازمانی ادراک شده به طور مستقیم و به صورت غیرمستقیم از طریق توانمندسازی روان شناختی بر موفقیت شغلی کارکنان تاثیرگذار است. توانمندسازی روان شناختی نیز به صورت مستقیم بر موفقیت شغلی کارکنان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، حمایت سازمانی ادراک شده، توانمندسازی روان شناختی، موفقیت شغلی
  • محمد مهدی محمد*، جواد داداش زاده، روح الله فرزام، عباس گرزین صفحات 77-92
    هدف

    ورود فناوری های جدید به زندگی انسان، در هر عصر و دوره ای بر زندگی فردی و به تبع آن بر فرهنگ عمومی و تمام مظاهر زندگی اجتماعی از اقتصاد و سیاست و خانواده تاثیرگذار بوده است. فناوری به همان اندازه که تاثیر مثبت در زندگی ما دارد، می تواند تاثیر منفی هم داشته باشد. البته استفاده ی زیاد از حد از فناوری بیش از همه ممکن است که در سبک زندگی ما تاثیرگذار باشد. در این راستا هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر شبکه اجتماعی اینستاگرام بر ابعاد سبک زندگی کارکنان نظامی (مطالعه موردی: یکی از شهرک های نظامی نداجا) اشت.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی است و ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل فرماندهان، مسیولین و کارکنان ستاد تهران نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به همراه خانواده هایشان بودند. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر نمونه گیری تصادفی ساده بود. جهت تعیین حجم نمونه در مرحله پیش آزمون تعداد پانزده پرسشنامه به طور آزمایشی موردبررسی قرار گرفت که پس از اطمینان از پایایی پرسشنامه، حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران 40 نفر تعیین گردید. مهم ترین ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود و روایی آن توسط متخصصان تایید و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای 83 /0 بود.

    یافته ها: 

    نتایج رگرسیون گام به گام بیانگر تاثیر مستقیم اینستاگرام بر هر چهار بعد مذهبی، سیاسی، اقتصادی و خانواده بود؛ و در گام اول بعد خانواده بیشترین تاثیر را پذیرفت و پس ازآن بعد سیاسی، مذهبی و اقتصادی به ترتیب تاثیر پذیرفتند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش شبکه اجتماعی اینستاگرام بر هر چهار بعد سبک زندگی کارکنان موثر بوده و بیشترین تاثیر این شبکه بر بعد خانواده بود که درنهایت هم راستا با این نتیجه راهکارهایی نیز ارایه گردید.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، خانواده، اینستاگرام، سبک زندگی، کارکنان نظامی
  • احسان سلیمانی*، معصومه محترم زاده صفحات 93-117
    هدف

    صاحب نظران برآنند که حفظ و توسعه مزیت رقابتی خود منجر به عملکرد مطلوب می شود چراکه مزیت های مبتنی بر منابع و قابلیت های درونی سازمان ها همانند تکنیک منبع یابی راهبردی و تدارکات الکترونیکی بهتر از فرصت های محیطی می توانند موقعیت رقابتی سازمان ها را ایجاد و عملکرد را بهبود بخشد لذا در این پژوهش هدف تعیین تاثیر منبع یابی راهبردی و استفاده از سیستم تدارکات الکترونیکی بر عملکرد سازمان بوده است.

    روش

    تحقیق حاضر از حیث هدف، کاربردی بوده و ازنظر روش جمع آوری اطلاعات، توصیفی_همبستگی بوده است. جامعه آماری؛ شامل 455 نفر از مدیران ارشد شرکت های تولیدی شهرک های صنعتی شهرستان بندر عباس بوده و حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران 208 بوده است، ابزار جمع آوری اطلاعات، شامل 4 پرسشنامه عملکرد سازمان، منبع یابی راهبردی، تدارکات الکترونیک و عوامل محیطی بوده و تحلیل داده ها کمی با آمار توصیفی و آمار استنباطی (معادلات ساختاری) صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    حاکی از آن است که منبع یابی راهبردی و تدارکات الکترونیکی بر عملکرد سازمان تاثیر مثبت و معناداری داشته و نیز سیستم تدارکات الکترونیکی بر منبع یابی راهبردی تاثیر مثبت و معناداری دارد و «درجه آشفتگی بازار» به عنوان عامل محیطی تاثیر منبع یابی راهبردی و تدارکات الکترونیکی را بر عملکرد شرکت تعدیل می کند.

    نتیجه گیری:

     به کارگیری تکنیک و فناوری های نوین مثل؛ منبع یابی راهبردی و تدارکات الکترونیک سطح عملکرد مالی، عملکرد عملیاتی و عملکرد زنجیره تامین سازمان را بهبود خواهد بخشید.

    کلیدواژگان: منبع یابی استراتژیک، خرید الکترونیکی، عملکرد سازمان، تدارکات الکترونیکی
|
  • Hasan Dolati Tamay *, Hamidreza Jahan Ara Pages 5-17

    Context/Purpose:

     Organizations that compete seriously in global markets, invest in R&D projects in order to maintain superiority and outsourcing these projects with complex systems. This study aimed to identify and classify the factors influencing the outsourcing of product research and development projects with complex systems in Islamic Republic of Iran Navy.

    Methodology 

    The present article is an applied study in terms of the purpose of the study and its method is a combination of quantitative and qualitative types (a mixed method).Qualitative data are collected using textual content analysis and based on the opinions of 15 experts in Islamic Republic of Iran Navy. On the other hand, quantitative data are collected based on the opinions of 205 employees and senior managers of the organization. Also, Delphi technique is applied to screen the obtained indexes and exploratory factor analysis test and SPSS software are used to classify the indexes.

    Findings 

    The factors influencing the outsourcing of product research and development projects with complex systems in Islamic Republic of Iran Navy are: structural factors, strategic factors, financial factors and supplier management.

    Conclusion

    The results of the present study that is obtained through the opinions of the employees and senior managers of Islamic Republic of Iran Navy can play an important role in outsourcing of research and development projects of products with complex systems.

    Keywords: Outsourcing, Research, Development Projects, products with complex systems
  • Abolghasem Barimani *, Hadi Nodehi Pages 19-35
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the relationship between transformational leadership and attitude with employees’ job performance in Shahid Salimi Power plant.

    Method

    The research is applied and correlational. The statistical population consisted of 556 employees of Shahid Salimi Neka Power plant. The statistical sample was 228 participants who were randomly selected based on the Krejci and Morgan formula. Data were gathered by using three standard questionnaires of  transformational leadership, work attitude and job performance. Their reliabilities were 0.73, 0.75 and 0.86 respectively by the use of Cronbach Alpha. Descriptive statistics and inferential statistics including Pearson correlation coefficient and regression were used to analyze the data.

    Finding

    The results indicated that there is a positive and significant relationship between transformational leadership and work attitude with job performance of employees. Also, the contribution of each of the components of transformational leadership and work attitudes is different in predicting employees’ job performances.

    Conclusion

    Transformational leadership and job attitudes have an impact on employees' job performance and the components of transformational leadership and work attitudes can predict employees' job performances.

    Keywords: Transformational Leadership, Work Attitude, job performance
  • Frouzan Bali, Kamalodin Mirmehdi Pages 37-53
    Objective

    The main purpose of this study was to determine the effect of job nature on employees’ creativity with regard to the role of gender modulation in the Hope Entrepreneurship Fund of Mazandaran province.

    Methods

    This research is an applied and descriptive survey in terms of purpose and nature. The data were collected using three standard questionnaires including Job Nature Questionnaire (Baker, 1978), Individual Creativity Questionnaire (Coelho et al., 2011) and Organizational Creativity Questionnaire (Fathi, 2013). The statistical population of this study consisted of managers and employees of Omid Entrepreneurship Fund of Mazandaran province (93 persons). Using Cochran formula, 75 individuals were selected and a questionnaire was administered among them. The regression, Pearson and Kolmogorov-Smirnov tests were used to test the hypotheses and determine the normality of the research variables.

    Findings

    The different dimensions of job nature had a significant effect on staff creativity in Mazandaran Hope Entrepreneurship Fund and individual creativity had a significant effect on organizational creativity. Besides, the findings indicated that gender moderated the effect of self-independence and job challenges. That is, while the staff personal creativity and job challenges had greater impact on women, the effect of job value, job feedback, job tools, and job opportunities on men’s personal creativity were greater among men.

    Conclusion

    If all aspects of job nature including job value, self-esteem, feedback, job tools, job opportunities and job satisfaction are improved, we will see increased personal creativity among employees and these factors have different effects on men and women.

    Keywords: Job Nature, employee creativity, organizational creativity, creativity
  • Mehdi Deyhimpuor * Pages 55-76
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the success of the staff of Imam Khomeini University of Maritime Sciences. perceived organizational support, and psychological empowerment were identified.

    Methodology

    This is an applied research based on purpose and a descriptive-survey method. The study population consisted of 385 staff of Imam Khomeini University of Marine Sciences. Sample size was determined using Morgan table and 191 individuals were selected through random sampling. The research data were collected by a questionnaire and their reliability and validity were confirmed by calculating Cronbach's alpha and composite reliability, convergent and face validity by the professors and experts familiar with the subject. Data analysis was performed by smart pls statistical software.

    Finings:

    Statistical analysis showed that the effect of ethical leadership on psychological empowerment was equal to 0.59, the effect of ethical leadership on perceived organizational support equal to 0.70, the effect of perceived organizational support on perceived empowerment equal to 0.57 and The effect of perceived organizational support on employee success is 0.53.

    Conclusion

    The results show that ethical leadership influences on perceived organizational support and psychological empowerment, perceived organizational support affects on psychological empowerment and psychological empowerment influences on employee success.

    Keywords: Ethical Leadership, perceived organizational support, Psychological Empowerment, Success
  • Javad Dadashzadeh, Roholah Farzam, Abbas Gorzin Pages 77-92
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the success of the staff of Imam Khomeini University of Maritime Sciences. perceived organizational support, and psychological empowerment were identified.

    Methodology

    This is an applied research based on purpose and a descriptive-survey method. The study population consisted of 385 staff of Imam Khomeini University of Marine Sciences. Sample size was determined using Morgan table and 191 individuals were selected through random sampling. The research data were collected by a questionnaire and their reliability and validity were confirmed by calculating Cronbach's alpha and composite reliability, convergent and face validity by the professors and experts familiar with the subject. Data analysis was performed by smart pls statistical software.

    Finings:

    Statistical analysis showed that the effect of ethical leadership on psychological empowerment was equal to 0.59, the effect of ethical leadership on perceived organizational support equal to 0.70, the effect of perceived organizational support on perceived empowerment equal to 0.57 and The effect of perceived organizational support on employee success is 0.53.

    Conclusion

    The results show that ethical leadership influences on perceived organizational support and psychological empowerment, perceived organizational support affects on psychological empowerment and psychological empowerment influences on employee success.

    Keywords: social network, military organ, Family, Instagram, opportunity
  • Ehsan Soleymani *, Masoome Mohtaram Zade Pages 93-117
    Purpose

    Experts believe that preserving and developing competitive advantage leads to good performance because the advantages based on resources and capabilities of organizations, such as strategic sourcing and e-procurement system, can create the competitive position of organizations and improve performance. Hence, this research aims to determine the impact of strategic sourcing and use of e-procurement on organization performance.

    Method

    This applied study is descriptive-correlational in terms of data collection method. Senior managers of 455 manufacturing and industrial companies in Bandar Abbas city formed the Statistical population and the participants were 208 subjects who were selected through random sampling and Cochran formula. The data collection tools include four organizational performance questionnaires, strategic sourcing and electronic procurement. The findings were analyzed using descriptive and inferential statistics of structural equations.

    Findings

    The findings indicate that strategic sourcing and e-procurement have a significant and positive impact on the firm performance of the organization, and the e-procurement system has also a significant and positive impact on strategic sourcing and "degree of market turbulence" as an environmental factor moderates the effect of strategic sourcing and e-procurement on corporate performance.

    Conclusion

    Based on the research findings, application of new techniques and technologies such as strategic sourcing and electronic logistics will improve the level of financial performance, operational performance and performance of the organization's supply chain.

    Keywords: Strategic sourcing, Electronic purchase, Electronic procurement, Organizational procurement Organizational performance