فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 148 (پاییز 1399)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 148 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریوش حسین پور، سعید عباسی نیا*، سید حسام الدین حسینی صفحات 4-32
    تفسیر عصری از مهم ترین رویکردهای تفسیری است که خاستگاه آن پاسخگویی به نیازهای معاصر انسان بر اساس عرضه این نیازها به قرآن می باشد. بررسی این رویکرد در یک قالب خاص یا یک دوره زمانی مشخص، می تواند در زمینه شناخت ماهیت و آگاهی از جایگاه، نقش و تاثیرگذاری آن مفید واقع شود. به رغم اهمیت تفسیر عصری، این رویکرد تاکنون به شکل شایسته مورد توجه قرار نگرفته است. از این جهت، در پژوهش حاضر تلاش شده با مطالعه موردی و بررسی تفاسیر موضوعی منشور جاوید، معارف قرآن، پیام قرآن و تفسیر موضوعی قرآن کریم این پرسش بررسی شود:  تفسیر عصری در تفاسیر موضوعی معاصر از چه ویژگی هایی برخوردار است؟ بر اساس یافته های پژوهش که با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی و مطالعه و بررسی منابع تفسیری مورد نظر انجام گرفته، روشن گردید که تفسیر عصری از مهم ترین رویکردها و دغدغه های مفسران موضوعی است که در مجموعه های تفسیری مورد نظر نیز بازتاب دارد و این رویکرد در منابع بررسی شده از ویژگی هایی همچون: نگرش فراگیر به موضوعات قرآن، طرح نظام مند موضوعات، نگرش طولی به موضوعات، جامع نگری در طرح موضوع، طرح موضوعات برون قرآنی و توجه به علوم انسانی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: تفسیر عصری، تفسیر موضوعی، تفاسیر موضوعی معاصر
  • صدیقه کاشفی*، محمد عترت دوست، فتحیه فتاحی زاده صفحات 33-56

    اهمیت پرهیز از جهل و نادانی به گونه ای است که در نصوص دینی بارها به مذمت آن پرداخته شده و راه های درمان و رفع آن تبیین شده است. از آن میان امام علی (ع) در خطبه قاصعه به تبیین ماهیت جهل و آثار و پیامدهای زیان بار آن پرداخته و جامعه اسلامی را از این خطر بزرگ بر حذر داشته اند. در این پژوهش تلاش شده با استفاده از روش میان رشته ای تحلیل محتوا، به بررسی موضوع «جهل» در خطبه قاصعه پرداخته، در نهایت الگوی جامع آن از منظر امام علی (ع) ترسیم شود. تبیین ماهیت جهل و ارتباط آن با کبر، علل ایجاد و پیامدهای زیان بار آن و در نهایت تبیین راهکارهای مقابله با جهالت، عناوین مقوله هایی هستند که در این پژوهش کدگذاری شده و به تفصیل بیان گردیده است.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، علل جهل، پیامدهای جهل، خطبه قاصعه، کبر
  • زهرا قاسم نژاد، سیده محبوبه کشفی* صفحات 57-76
    یکی از واژگان تکامد قرآن کریم در آیه هفت سوره حاقه، واژه «حسوم» است، که در بیان معنای دقیق این واژه در منابع دانش لغت و تفاسیر اختلاف نظر است. به نظر می رسد می توان با تکیه بر معنای اصلی لغت و نقش عناصر زبانی در تشخیص معنا و موقعیت تولید متن به معنایی دقیق رسید. پژوهش حاضر با روش توصیفی _ تحلیلی و با تکیه بر بافت متنی و فرامتنی به بررسی دیدگاه ها و تبیین معنای «حسوم» می پردازد. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد مفسران بیش از آنکه به معنای واژه توجه نموده باشند از ترکیب اعدادی موجود در آیه و آیات هم موضوع تاثیر گرفته و بر این اساس معنا نموده اند؛ اما باید این مهم را توجه داشت که هر چند واژگان در جمله در کنار بافت پیرامونی هویت نهایی خود را می یابند؛ هرگز این هویت نهایی نمی تواند بدون در نظر گرفتن هسته اصلی معنای واژه باشد. با تحلیل خاستگاه اختلاف نظر میان اهل لغت و تفسیر می توان «ریشه کن کردن» را بهترین تفسیر برای «حسوم» انتخاب کرد.
    کلیدواژگان: واژگان تکامد قرآن، حسوم، آیه هفت سوره حاقه، قوم عاد، بافت متنی و فرامتنی
  • روح الله نجفی* صفحات 77-96
    در نقل قول های قرآن، شخصیت های متعدد _ اعم از انسان و غیر انسان _ به سخن درآمده اند و در این میان، گاه کیستی صاحب سخن، میان دو یا چند وجه مردد است. تردید فهمنده قرآن در تشخیص صاحب سخن، ذهن وی را به بازیگری می کشاند، گرچه گاه، قرینه سیاق، وجه راجح را بارز می کند. از دیگر سو، ابهام در شناسایی قایل سخن و اختلاف درباره آن، می تواند به اختلاف در محل قطع کلام به وقت تلاوت بینجامد. تحقیق حاضر بر آن است تا با گردآوری و عرضه شواهد، اثر اختلاف در کیستی قایلان اقوال را بر تعیین موضع وقف یا نوع وقف آشکار سازد. مدعا آن است که محل وقف در آیات قرآن یا درجه اهمیت آن، از اختلافات اهل تفسیر در تشخیص صاحبان سخن، اثر پذیرفته است. افزون بر این، وقف بر واژگانی معین، راهکاری برای نشان دادن گسستگی میان قایلان اقوال گشته و انتقال از یک صاحب سخن به دیگری را وضوح بخشیده است.
    کلیدواژگان: وقف و ابتدا، محل وقف، سبب وقف، نقل های قرآن
  • حسین براتی*، محمدحسن رستمی صفحات 97-116

    تفسیر مشکاه اثری از محمدعلی انصاری است که تاکنون هفده جلد از آن به چاپ رسیده است. رویکرد مولف، کشف معنای آیات در جهت تبیین هدف قرآن؛ یعنی «هدایتگری» است. مکتب تفسیری او را باید ادامه راه مفسرانی همچون سبزواری در مواهب الرحمن و بلاغی در آلاء الرحمن دانست که رنگ و بوی مباحث لغوی و واژگانی بر آنها غلبه دارد. سعی مولف بر آن است تا با توجه به تخصصش در واژه شناسی، ابتدا با پرداختن به معنای هر واژه به اوج بلاغت قرآن اشاره کند. وی در تفسیر آیه از تمام ظرفیت های ادبی، عقلی، علمی، تربیتی، عرفانی، اجتماعی و...کمک می گیرد تا مطالب را برای مخاطب به عینیت درآورد؛ از این رو باید این تفسیر را از جمله تفاسیر اجتهادی-جامع نامید. استفاده از اشعار عربی و فارسی نیز در این تفسیر، فراوان به چشم می خورد. مولف مشکاه، روایات تفسیری و غیر تفسیری بسیاری را ذکر می کند و نگاهی گسترده به نهج البلاغه نیز دارد.

    کلیدواژگان: تفسیر مشکاه، انصاری، روش تفسیری، مکتب تفسیری، علوم قرآنی
  • فهیمه طاهرکوهی*، الهه شاه پسند صفحات 117-138

    حضرت سلیمان (ع) در دوران حکومتش از مواهب بسیاری، از جمله قضاوت برتر، حکومت عظیم،فهم زبان حیوانات، تنوع و کثرت لشکریان، به خدمت گرفتن جنیان، تسخیر بادها، ذوب مس و قصر باشکوه برخوردار بود. از سوی دیگر، با توجه به توصیفاتی که درباره شیوه زندگی انبیای پیشین به دست رسیده است، می دانیم که ایشان معمولا کمترین بهره را در زندگی دنیایی داشته و ساده زیست بوده اند. در این صورت چرا موهبت های دنیوی سلیمان (ع) فراوان است؟ این پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی به بررسی چیستی و چرایی مواهب سلیمان (ع) در تورات، قرآن و روایات معصومین (ع) پرداخته و به این نتیجه رسیده است که زینت و آزمایش الهی، از جمله علت های عاممواهب حضرت سلیمان (ع) است. فضل الهی، صفت اوابیت، اقتضای شرایط، معجزه خاص هر پیامبر، اجابت دعای سلیمان (ع)، دلبستگی نداشتن به مواهب دنیوی و نماد اقتدار خداوند بودن سلیمان (ع) نیز از جمله علت های خاص مواهب ایشان است.

    کلیدواژگان: مواهب سلیمان(ع)، ساده زیستی پیامبران، قرآن و تورات، آزمایش الهی
|
  • Parivash Hoseinpour, Saeed Abbasinia *, Seyed Hesamuddin Hosseini Pages 4-32
    Modern interpretation is one of the most important interpretive approaches that originates from responding to contemporary human needs based on the supply of these needs to the Qur'an. Examining this approach in a specific format or a time period can be useful in recognizing the nature and awareness of its position, role and influence. Despite the importance of modern interpretation, this approach has not been properly considered. Therefore, in the present research, by case study and examining the thematic interpretations, Qur'an teachings, Qur'an message and the thematic interpretation of the Holy Qur'an, this question should be examined: What are the characteristics of contemporary interpretation in contemporary thematic interpretations? Based on the research findings, which was carried out using qualitative method analysis and review of the interpretive sources, it became clear that contemporary interpretation is one of the most important thematic commentators' approaches and concerns which are reflected in interpretive collections. In the reviewed sources, this approach has features such as: comprehensive view to Qur'anic issues, topics systematic design, longitudinal view to the topics, comprehensiveness of topic design, extracurricular topics and attention to humanities.
    Keywords: contemporary interpretation, thematic interpretation, contemporary thematic interpretations
  • Sedigheh Kashefi *, Mohammad Etratdoost, Fathiya Fattahizadeh Pages 33-56

    The importance of avoiding ignorance is such that it is regularly condemned in religious texts and the ways of treatment and elimination are explained. Among them, Imam Ali (A.S.) in the Al-Qāṣiʿa Sermon explained the nature of ignorance and its harmful effects and consequences and warned the Islamic society about this great danger. In this research, we tried to analyze the issue of "ignorance" in the Al-Qāṣiʿa Sermon using the interdisciplinary method, and finally to draw a comprehensive model from the perspective of Imam Ali (A.S.). Explaining the essence of ignorance and its relationship with insolence, its causes and harmful consequences, and finally expressing strategies to deal with ignorance, are the titles of the subjects that are coded in this research and are described in detail.

    Keywords: Imam Ali (A.S.), Causes of ignorance, Consequences of ignorance, Al-Qāṣiʿa Sermon, insolence
  • Zahra Ghasem Nejad, Seyyedeh Mahboobeh Kashfi * Pages 57-76
    One of the hapax legomenon words is "Ḥasūm" in the Holy Qur’an, Al-Haqqa Surah, seventh verse. There is disagreement about its exact meaning in the sources of lexical knowledge and interpretations. It seems that a precise meaning can be achieved by relying on the first meaning of the word, the role of linguistic elements in discovering the meaning and the context of text production. The present study uses descriptive-analytical method and relying on textual and hypertextual context to examine the views and explain the meaning of "Ḥasūm". The results of the studies show that the commentators, more than paying attention to the meaning of the word, have been affected by the combination of numbers in the verse and the similar verses and they have interpreted the word accordingly; however, It should be noted that although the words in the sentence find their final identity alongside the surrounding context; But this ultimate identity can never be without considering the core of the word meaning. By analyzing the differences origins between lexicographers and commentators, "eradication" can be chosen as the best interpretation for "Ḥasūm".
    Keywords: Qur’anic hapax legomenon words, Ḥasūm, seventh verse of Al-Haqqa Surah, people of ʿĀd, textual, hypertextual context
  • Ruhollah Najafi * Pages 77-96
    In the Qur'anic quotations, various characters, human and non-human, have spoken and sometimes there is doubt about the source of the speech between two or more sources. The reader's hesitation in recognizing the speaker infects his mind, although sometimes the context reveals the preferred speaker. On the other hand, ambiguity in identifying the speaker and disagreement can lead to differences in the place of pause at the time of recitation. The present study tries to collect and present evidence to reveal the effect of differences in the identity of speakers on determining the position or the type of pause. It is claimed that the place and importance of pause in the Qur'an verses has been influenced by the commentators’ differences in distinguishing the speakers. In addition, pause on certain words has become a way of showing the disconnection between speakers and clarifying the transmission from one speaker to another.
    Keywords: pause, beginning, place of pause, cause of pause, Qur'anic quotations
  • Hossein Barati *, MohammadHasan Rostamī Pages 97-116

    Tafsir Meshkat is a work by Mohammad Ali Ansari and seventeen volumes have been published so far. The author's approach is to discover the verses’ meaning in order to explain the purpose of the Qur'an; guidance. His commentary school should be considered as a continuation of the path of commentators such as Sabzavari in Mawāhib Al-Raḥmān and Balaqi in Ala' al-rahman, in which lexical issues prevail. The author tries to point to the rhetoric of the Qur'an according to the meaning of each word because of his specialty in lexicography. In interpreting a verse, he uses all literary, intellectual, scientific, educational, mystical and social capacities to make the material objective to the audience; therefore, this interpretation should be called jurisprudence and comprehensive interpretations. The use of Arabic and Persian poems in this commentary is also abundant.

    Keywords: Tafsir Meshkat, Ansari, interpretive method, commentary school, Qur’anic Sciences
  • Fahimeh Taherkoohi *, Elaheh Shahpasand Pages 117-138

    During his reign, Solomon (A.S.) enjoyed many blessings such as superior judgment, great rule, understanding the language of animals, diversity and multiplicity of armies, serving jinns, conquering winds, melting copper and a magnificent palace, and so on. On the other hand, based on the descriptions given of the previous prophets' life style, we know that they usually had the least benefit in worldly life and followed simple living. In this case, why the worldly blessings of Solomon (A.S.) were abundant? This descriptive-analytical study has examined the essence and reasons of Solomon (A.S.) gifts in the Torah, Qur'an and Islamic traditions and has concluded that divine adornment and testing are among the general causes. Divine grace, the attribute of servitude, the necessity of circumstances, the special miracle of each prophet, the answer to the prayer of Solomon (A.S.), lack of attachment to worldly gifts and being the symbol of the God's authority are among the special causes.

    Keywords: Solomon's gifts, prophets’ simple living, Qur'an, Torah, divine test