فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و دوم شماره 8 (پیاپی 93، آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • غلامرضا پورحیدری، سید محمد زارعی ابرقوئی*، زهرا مرادعلیوند صفحات 771-777
  • مهدی خوبدل*، امید دهقان، حسن بخشی، محمد مرادی صفحات 778-798

    حوادث غیرمترقبه مجموعه رخدادهای غیرقابل پیش بینی هستند که در اثر بلایای طبیعی و یا دستکاری های انسانی رخ می دهند. با توجه به نوع، زمان و مکان وقوع حوادث، جمعیت حشرات ناقل بیماری ها تحت تاثیر قرار گرفته که در نهایت ممکن است به بروز اپیدمی های گسترده بینجامد. بیماری های انگلی مانند مالاریا، لیشمانیوز و بیماریهای آربوویروسی از قبیل تب دنگی، انسفالیت نیل غربی و تب کریمه کنگو که در حوادث غیرمترقبه توسط پشه ها و کنه ها به انسان منتقل می شوند، در کانون های بیماری افزایش یافته و حتی ممکن است به ایجاد کانونهای جدید نیز منجر شود. به عنوان نمونه، ایجاد آب های راکد به واسطه بارندگی های شدید، باعث بوجود آمدن لانه های لاروی مساعد برای ازدیاد پشه های خانواده کولیسیده می شود که بسته به مناطق انتشار و وجود یا عدم وجود عوامل بیماری زا در منطقه، امکان تکثیر تصاعدی گونه های مختلف بومی پشه های جنس های آنوفلس (ناقل انگل مالاریا)، کولکس (ناقل اصلی ویروس نیل غربی) و آیدس (ناقل اصلی ویروس دنگی و چیکونگونیا) را فراهم می نماید. در همین حال از هم گسیختگی سیستم های جاری کنترل حشرات در شبکه های بهداشتی، باعث تکثیر سریع حشرات ناقل مکانیکی بیماری ها مانند مگس ها و سوسری ها می گردد. برای مقابله با شرایط بحران باید از قبل، تمهیدات مربوطه اندیشیده شده و برنامه های مدون اجرایی و احتیاطی تهیه گردد که شامل مجموعه اقدامات قبل از شرایط بحران، در روزهای ابتدایی و بعد از وقوع حوادث غیرمترقبه می باشد. در برنامه های مذکور می بایست متخصصین و کارشناسان کنترل ناقلین سازماندهی شده و جایگاه و نقش آنها مشخص شود. همچنین این اقدامات باید به منظور تعیین منابع موجود و تهیه تجهیزات و وسایل کنترل ناقلین و حفاظت فردی، تدوین نقشه های انتشار بندپایان حایز اهمیت پزشکی و همچنین کانونهای اندمیک بیماری های منتقله انجام گیرد. در نهایت، تدوین پروتکل های تشخیصی و ارایه راهکارهای عملیاتی کنترل ناقلین متناسب با امکانات و توانمندی های هر منطقه نیز لازم و ضروری است. در مطالعه حاضر، تغییرات بیماری های منتقله بوسیله بندپایان و جمعیت های ناقلین و همچنین راهکارهای مدیریت و کنترل آنها در شرایط حوادث و بحران در کشور جمهوری اسلامی ایران مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: بیماری های منتقله بوسیله بندپایان، کنترل ناقلین، حوادث غیرمترقبه، بحران
  • ساره صمدی، امیراشکان نصیری پور*، انوشیروان کاظم نژاد، پوران رئیسی دهکردی صفحات 799-809
    زمینه و هدف

    بیمارستان‎های نیروی انتظامی با توجه به رسالت اصلی آنها که پشتیبانی از ماموریت‏های انتظامی در شرایط مختلف می‏باشد، خدمات مراقبتی تخصصی و عمومی را به کارکنان، سربازان و عموم مردم ارایه می‎نمایند. برخی از مراجعین این بیمارستان ها به دلیل وجود شرایط ویژه، دارای حقوقی می‎باشند که بایستی مورد توجه قرار گیرند. مطالعه حاضر با هدف طراحی و تایید الگوی ارزیابی حمایت از گیرنده خدمت در بیمارستان‎های نیروی انتظامی انجام شده است.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه آمیخته است که در سه مرحله کتابخانه ای، کیفی و دلفی در سال 1399 انجام شد. ابتدا با استفاده از کلمات کلیدی مناسب و با بررسی کامل ادبیات در بانکهای اطلاعاتی اصلی شاملPubMed ، Scopus ، Web of Science، Science Direct، وبسایت های نظامی مرتبط و نیز اسناد و دستورالعمل های موجود، کلیه منابع در ارتباط با حمایت از گیرنده خدمت در بیمارستان‎های عمومی، نظامی و انتظامی شناسایی شدند، علاوه بر این، جهت شناسایی بیشتر سازه ها، زیرساخت ها و استانداردها با 9 نفر از سیاستگذاران و مسیولین معاونت بهداشت، امداد و درمان نیروی انتظامی مصاحبه انجام شد و پس از تحلیل آنها پرسشنامه اولیه الگوی ارزیابی حمایت از گیرنده خدمت در بیمارستان‎های نیروی انتظامی طراحی گردید، پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه، اعتبار مدل از طریق آمار توصیفی و با استفاده از روش دلفی و نظرخواهی 45 نفر از خبرگان و افراد آگاه در سطح بیمارستان‎های نیروی انتظامی تایید شد.

    یافته‎ ها

    الگوی پیشنهادی ارزیابی حمایت از گیرندگان خدمت در بیمارستان‎های نیروی انتظامی در چهار بعد اصلی فراهم نمودن تسهیلات لازم برای گیرندگان خدمات ویژه، برنامه ریزی و مدیریت شوراهای پزشکی و خدمات درمانی، رضایت مراجعین، بیماران و خانواده آنها از خدمات، منشور حقوق بیماران در مراجعین خاص ارایه گردید.

    نتیجه‎ گیری

    مطالعه حاضر به ارایه یک الگوی ارزیابی حمایت از گیرندگان خدمت در بیمارستان های انتظامی در قالب چهار بعد اصلی و 15 محور پرداخته است، که می‎تواند به عنوان ابزاری جامع و مکمل روش های ارزیابی فعلی مانند استانداردهای اعتبار بخشی ملی بیمارستان های ایران، وضعیت حمایت از گیرندگان خدمت در بیمارستان‎های نیروی انتظامی را مورد ارزیابی قرار دهد.

    کلیدواژگان: الگو، ارزیابی، حمایت از گیرندگان خدمت، بیمارستان‎های نیروی انتظامی، اعتباربخشی
  • سهراب سالی، علی اکبر اصفهانی، محمد نوبخت، حمید عنایتی، محسن عباسی فرج زاده، منصور بابایی* صفحات 810-817
    زمینه و هدف

    تغذیه سالم در موفقیت عملیات‎های نظامی نقش مهمی دارد لذا فرماندهان و همه نیرو‎ها باید رابطه بین رژیم غذایی مناسب و توانایی های بدنی لازم برای انجام فعالیت‎های جسمانی را دریابند. هدف مطالعه پیش رو ارزیابی وضعیت تغذیه نظامیان به منظور ارایه راهکارهایی در جهت ارتقای وضعیت سلامتی و افزایش کارایی افراد می‎باشد.

    روش‎ها

    این مطالعه بر روی 89 نفر از نظامیان در یگان‎های مختلف نیروی دریایی در شهرهای بندرعباس و بندر لنگه در زمستان 1397 انجام گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، فعالیت فیزیکی IPAQ و FFQ168 استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 89 نفر از مردان نظامی با میانگین سنی 32/6سال حضور داشتند. میانگین کالری روزانه دریافتی نظامیان 2973 کیلوکالری گزارش شد. میانگین مصرف روزانه گروه شیر و لبنیات، سبزی ها، میوه‎ها، غلات و گوشت ها به ترتیب، 2/1، 15/3، 55/3، 2/1 و 6/1 واحد در روز گزارش شد. بیشترین کمبود از گروه های اصلی هرم به گروه لبنیات به میزان 77/5% مرتبط بود. در ارزیابی وضعیت ریز مغذی ها کمبود مصرف کلسیم (48/3 %)، ویتامین A (83%)، روی (52/8 %)، امگا 3 (46/1%) و ویتامین C (33/7%) گزارش شد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که نظامیان در زمینه دریافت‎های غذایی به خصوص در مورد مصرف لبنیات و منابع کلسیم، سبزیجات، میوه‎ها، منابع پروتیینی، امگا 3 و انرژی دریافتی، نیاز به مداخلات لازم به منظور افزایش دسترسی و مصرف اقلام غذایی نام برده می‎باشند.

    کلیدواژگان: نیروی دریایی، وضعیت تغذیه، غذا
  • سعید نیکرو، حسین محمودی*، سجاد پیوسته، محمد نورالهی صفحات 818-828
    زمینه و هدف

    رشته پرستاری نظامی رشته ای نوپا در ایران است؛ با توجه به تاکید بر فرآیند مدیریت بحران و پرداختن به بیماران ترومایی در این رشته، به نظر می رسد که خدمات این رشته مورد استقبال و توجه دست اندرکاران بحران و حوادث کشور قرار گیرد. در مطالعه حاضر آسیب شناسی رشته پرستاری نظامی بر اساس مدل هیبرید مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    در این پژوهش تجزیه و تحلیل مفهوم به روش هیبرید در سه مرحله انجام شد. در مرحله نظری، مروری سیستماتیک با استفاده از پروتکل PRISMA با جستجو در پایگاه های علمی Pubmed، Scopus، Web of science و برخی پایگاه های علمی فارسی زبان با کلیدواژگان پرستاری نظامی، آسیب شناسی، رشته تحصیلی، مرور سیستماتیک و معادل انگلیسی آنها تا جولای  2019  انجام شد. در نهایت 5 مقاله مورد بررسی، ارزیابی و تحلیل انجام قرارگرفت. در مرحله کار در عرصه، مصاحبه با 11 نفر ازصاحب نظران این رشته انجام شد. مصاحبه ها ثبت و آنالیز محتوا صورت گرفت. در مرحله سوم نتایج دو مرحله قبلی با هم ادغام شد.

    یافته ها

    در مرحله نظری بررسی متون نشان داد که عدم وجود تعریف واحد از پرستاری در کشور، مراقبت محور نبودن برنامه درسی، پاسخگو نبودن برنامه درسی، عدم انطباق برنامه درسی با نیازهای جامعه، عدم اجرای عملکرد مبتنی بر شواهد، عدم طراحی یک مدل بومی برای آموزش پرستاری در کشور، عدم وجود جایگاه سازمانی برای مربیان پرستاری در بیمارستان ها، مقاومت در برابر تغییر و بی انگیزگی برخی از دانشجویان از مهمترین عوامل آسیب زای رشته پرستاری در ایران بودند. تحلیل اطلاعات در عرصه نشان داد که عوامل آسیب زای رشته پرستاری نظامی در سه طبقه اصلی شامل ماهیت رشته، عوامل انسانی و عوامل مدیریتی جای گرفتند.

    نتیجه گیری

    با شناخته شدن عوامل آسیب زای رشته پرستاری نظامی در تیوری و عمل و حذف آن، ورودی های مناسب جذب رشته خواهند شد. با اصلاح فرایند تدریس و واگذاری امور مدیریت این رشته به افراد موفق و علاقمند در زمینه پرستاری نظامی، آسیب های وارده خنثی و زمینه توسعه آن فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: پرستاری نظامی، آسیب شناسی رشته تحصیلی، مدل مفهومی
  • عباس حیدری، علی مشکین یزد* صفحات 829-836
    زمینه و هدف

    مراقبت از جانبازان دچار اختلال استرس پس از سانحه، دارای عوارض جسمی و روانی متعددی است که بیشتر متوجه همسران آنها می شود و کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه، تعیین اثربخشی آموزش گروهی معنادرمانی بر کیفیت زندگی همسران جانبازان دچار اختلال استرس پس از سانحه بود.

    روش ها

    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. واحدهای پژوهش را 60 نفر از همسران جانبازان دچار اختلال استرس پس از سانحه در بیمارستان ابن سینا مشهد تشکیل می دادند که بر اساس تخصیص تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه کیفیت زندگی 36 SF-بود که در سه مرحله قبل از مداخله، بعد و دو ماه بعد از مداخله تکمیل شد. مداخله شامل آموزش گروهی معنادرمانی در طی 9 جلسه بود.

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت زندگی کلی گروه مداخله، از 8/3±84/1در مرحله قبل از مداخله به 5/1±88/4 در بعد از مداخله و 3/4±104/5در مرحله پیگیری دو ماه بعد تغییر یافته است که به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل می باشد (005/0< p). در گروه کنترل نیز میانگین نمره کیفیت زندگی کلی در مرحله بعد از مداخله و مرحله پیگیری دو ماه بعد به طور معنی داری نسبت به مرحله قبل مداخله کاهش یافت (001/0< p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش که مبین تاثیر معنا درمانی گروهی بر کیفیت زندگی است، می توان از آن جهت ارتقای کیفیت زندگی افراد جامعه، به ویژه خانواده جانبازان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: معنادرمانی گروهی، کیفیت زندگی، اختلال استرس پس از سانحه
  • محمود ثالثی، غلامحسین علیشیری، علیرضا شهریاری، امیر الهائی، ابوالفضل شکیبائی* صفحات 837-843
    زمینه و هدف

    بیش از صد هزار نفر از جانبازان ایران از آسیب‎های شیمیایی ناشی از گاز خردل رنج می‎برند. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت ترکیب بدن در جانبازان شیمیایی مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن انجام شد.

    روش‎ها

    مطالعه حاضر از نوع پژوهش مقطعی است. 97 نفر از جانبازان شیمیایی شهر کرج که مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن بودند، وارد مطالعه شدند. بر اساس پارامترهای اسپیرومتری، بیماران به دو گروه شدت بیماری کم و متوسط به بالا تقسیم شدند. پارامترهای موردنظر در ارزیابی ترکیب بدن با استفاده از تکنیک آنالیز امپدانس بیوالکتریکال مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ‎ها

    میانگین سن، قد، وزن جانبازان، به ترتیب 3/86±49/19 سال، 6/11±171/85 سانتی متر و 11/09±79/24 کیلوگرم بود. 65/6% از آنان دارای اضافه وزن و یا چاقی بودند. بر اساس شاخص‎های اسپیرومتری، 55/7% (54نفر) از جانبازان دارای شدت بیماری کم و 44/3% (43نفر) از آنها دارای شدت بیماری متوسط به بالا بودند. بین جانبازان شیمیایی مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن با شدت کم و شدت متوسط به بالا در شاخص‎های توده بدون چربی کل بدن (0/031p=)، توده عضلانی کل بدن (0/026p=) و آب کل بدن (0/031p=) اختلاف معنی‎داری وجود دارد و هر سه شاخص در گروه جانبازان با شدت بیماری متوسط به بالا، میانگین بالاتری نسبت به جانبازان با شدت بیماری کم داشته‎اند. اما در شاخص توده چربی بین دو گروه تفاوت معنی‎داری مشاهده نشد (0/527p=).

    نتیجه‎ گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، شدت بیماری در جانبازان شیمیایی مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن بر شاخص‎های ترکیب بدن توده بدون چربی و توده عضلانی یک اثر افزایشی داشته است.

    کلیدواژگان: بیماری انسداد ریوی مزمن، ترکیب بدن، جانبازان شیمیایی
  • سید جواد کشاورز، عباس یزدان پناه*، عباس قوام صفحات 844-852
    زمینه و هدف

    سلامت پرسنل انتظامی و نظامی در افزایش بهره وری ایشان برای تامین امنیت جامعه نقش تعیین کننده ای دارد. لذا پژوهش حاضر به منظور تعیین وضعیت سلامت عمومی این قشر تاثیرگذار و شناسایی برخی از عوامل موثر بر آن انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش مقطعی در سال 1397، روی 354 نفر از پرسنل فرماندهی انتظامی استان کهگیلویه و بویراحمد که بصورت نمونه گیری طبقه بندی- تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. جمع آوری داده ها با پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره سلامت عمومی در مولفه های اختلالات جسمانی 0/26±5/96، اضطراب 0/28±6/16، اختلالات اجتماعی 0/18±7/22 و افسردگی 0/29±3/50 بدست آمد. در این مولفه ها به ترتیب 61%، 53/4%، %45/5و %79/7 از افراد در دسته سالم قرار گرفتند. همچنین بین متغیرهای جنس، سابقه کار، مدرک تحصیلی و سن با سلامت عمومی و مولفه های مربوطه از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود داشت، در حالی که بین نمره کل سلامت عمومی و سطح درآمد ماهیانه، رسته های خدمتی و درجه سازمانی از نظر آماری تفاوت معنی داری ثبت نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که پرسنل نیروی انتظامی به دلیل ماهیت حرفه ای خود از نظر سلامتی در معرض خطر هستند و این مسئله بر کیفیت کار آنها تاثیر می گذارد به نظر می رسد، برای بهره وری بهتر باید برنامه ریزی هایی در راستای ارتقاء سلامتی آنها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، نیروی انتظامی، کهگیلویه و بویراحمد
  • محسن عباسی فرج زاده، لیلا کریمی، سید احمد میرجوادی، مناف عبدی، محمد بلال، امیر واحدیان عظیمی* صفحات 853-863
    زمینه و هدف

    یک نظام بهداشتی کارا فقط از طریق ارایه خدمات مطلوب می تواند به رسالت خود یعنی تامین سلامت افراد جامعه اقدام نماید و راه ارزیابی این نظام، ارزیابی خدمات آن است. برای ارزیابی خدمات بهداشتی درمانی، دستیابی به نقطه نظرهای بیماران بعنوان یک منبع قابل اطمینان می تواند مورد توجه قرار گیرد. هدف از این مطالعه تعیین رضایت مندی بیماران از خدمات ارایه شده در یکی از بیمارستان منتخب نظامی بود.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی 230 نفر از بیماران ترخیص شده از یک بیمارستان نظامی به روش نمونه گیری در دسترس، در سال 1398 انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه رضایتمندی بیماران بود که روایی و پایایی آن تایید شد. این پرسشنامه رضایت بیماران را در دو بخش بهداشتی-درمانی با 21 سوال و سه بعد بهداشت و نظافت، خدمات پرستاری و خدمات پزشکان و بخش غیردرمانی با 27 سوال و 6 بعد پذیرش، برخورد کارکنان، تغذیه، رفاهی، تسهیلاتی، مسایل شرعی- اعتقادی و ترخیص مورد ارزشیابی قرار می دهد.

    یافته ها

    به طور کلی رضایت بیماران از بخش های درمانی 81/05 درصد و در بخش غیردرمانی 78/58 درصد بود. در بخش درمانی رضایت مندی از خدمات بهداشت و نظافت و خدمات پرستاران (رضایتمندی عالی) بالاتر از رضایت از خدمات پزشکان (رضایتمندی خوب) و در بخش غیردرمانی خدمات پذیرش بالاترین میزان رضایت مندی (عالی) و خدمات رفاهی کمترین میزان رضایت مندی (رضایتمندی خوب) را دارا بودند. در بین متغیرهای دموگرافیک، تنها سن بیمار با رضایت مندی ارتباط معنادار آماری داشت (03/0P=).سایر متغیرهای جمعیت شناختی مانند جنس، وضعیت تاهل، دفعات بستری، نوع بخش بستری و نوع بیمه ارتباط آماری معنی داری با رضایت مندی نداشتند (23/0P=).

    نتیجه گیری

    با توجه به بالاتر بودن رضایت بیماران از خدمات درمانی بیشتر از خدمات غیردرمانی و درصد نارضایتی بالاتر به خصوص در زمینه امکانات و تسهیلات رفاهی، تخصیص امکانات رفاهی بیشتر به بیماران، بهبود شرایط اتاق های بستری و تجهیز بیمارستان از مهمترین مواردی است که می توان جهت جلب رضایت بیماران به آنها توجه ویژه مبذول داشت.

    کلیدواژگان: بیمار، رضایت مندی، خدمات پرستاری، بیمارستان، نظامی
  • مینو اسدزندی*، حسن ابولقاسمی، مهروز جوادی، فروغ سرهنگی صفحات 864-872
    زمینه و هدف

    مردم مسلمان ایران بر اساس باورهای دینی خود، از سبک زندگی پیامبر و ایمه اطهار به عنوان الگوی مشخص پیروی می کنند. این مطالعه با هدف ارزیابی تطبیقی رفتارهای سلامت معنوی جامعه در پاندمی کووید- 19 با شواهد دینی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه تطبیقی در فاصله زمانی اول اسفند 1398 تا پایان اردیبهشت 1399 در تهران انجام شد. محققان، بدون مداخله بر نمونه های پژوهش، رفتارهای فردی و اجتماعی ایشان را مشاهده، ثبت، بررسی و با شواهد دینی مقایسه کردند. روش جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته، مشاهده، یادداشت برداری از مقالات، بررسی وب گاه و شبکه های اجتماعی بودند. داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    باورهای دینی به عنوان عامل انگیزشی اخلاقی، بر رفتارهای بهداشتی و سلامت معنوی مردم در بحران بیولوژیکی پاندمی کووید-19 تاثیر مثبت داشت. پیروی جامعه از موازین بهداشتی، انجام خودمراقبتی معنوی، مراقبت در منزل، مشارکت خانواده در خدمات سلامت در سطوح پیشگیری با یافته های علمی و شواهد دینی همخوانی داشت. مردم بنابر شرط مسلمانی، از انجام کارهایی که سلامت خود یا دیگران را به مخاطره می انداخت، پرهیز نمودند.

    نتیجه گیری

    انطباق رفتارهای بهداشتی نمونه های پژوهش با شواهد دینی، نشانگر تاثیر پای بندی به احکام اسلامی بر رفتارهای فردی و اجتماعی مردم مسلمان ایران است که می تواند برای پیروان سایر ادیان ابراهیمی توصیه شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، کووید-19، شواهد دینی، سبک زندگی
  • جوری جکیوا*، محد سیریناز آزلی، ایزد الدین امری زین الدین، سیتی عزیلا آتان صفحات 873-882
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی تفاوت و ارتباط بین مقدار زمان صرف شده در فعالیت بدنی و استقامت عضلات شکمی در دانشجویان افسری و غیرنظامی بود.

    روش ها

    در مجموع 191 مرد (0/9±19/7 سال؛ 7/5±63/1کیلوگرم؛ 4/8±169/3 سانتی متر) شامل دانشجویان افسری (106 نفر) و غیرنظامی (85 نفر) در سال 2019 از دانشگاه دفاع ملی مالزی داوطلب شرکت در این مطالعه شدند. زمان صرف شده در فعالیت بدنی با دقایق کل و کل روزهای شرکت در فعالیت های بدنی اندازه گیری شد. برای اندازه گیری استقامت عضلانی شکمی از آزمون یک دقیقه درازو نشست بهره گرفته شد. مطالعه مقطعی و پرسش های بازپاسخ برای جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    دانشجویان افسری در مقایسه با دانشجویان غیرنظامی فعالیت روزانه بیشتر (دانشجوی افسری، 5/81±5/47 روز؛ غیرنظامی، 1/41±3/25 روز) و دقایق انجام فعالیت بدنی زیادتری (دانشجوی افسری، 21/73±76/93دقیقه؛ غیرنظامی، 22/48±58/65دقیقه) داشتند. همچنین دانشجویان افسری از سطح بهتر استقامت عضلانی شکمی در مقایسه با دانشجویان غیرنظامی (دانشجوی افسری، 5/95±45/82تکرار؛ غیرنظامی، 5/94±34/5تکرار) برخوردار بودند. بر اساس آزمون تی دانشجویان افسری در کل روزهای انجام فعالیت بدنی دقایق کل و استقامت عضلات شکم در مقایسه با دانشجویان غیرنظامی رکورد معنی دار بهتری کسب کردند. همچنین در هر دو گروه بین انجام فعالیت بدنی در روزهای هفته (0/44=r) و دقیقه (0/34=r) با استقامت عضلانی شکمی همبستگی مثبتی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    در مجموع، مقدار زمانی که در فعالیت بدنی سپری می شود، تاثیر معنی داری بر استقامت عضلات شکمی دارد. همچنین هرچه زمان بیشتری در فعالیت بدنی صرف شود، سطح آمادگی جسمانی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، زمان صرف شده، دانشجویان افسری، دانشجویان غیرنظامی، آمادگی جسمانی
|
  • Gholamreza Poorheidari, Seyed Mohammad Zarei*, Zahra Morad Alivand Pages 771-777
  • Mehdi Khoobdel*, Omid Dehghan, Hassan Bakhshi, Mohammad Moradi Pages 778-798

    Disasters are a set of unexpected situations that occur as a result of natural misadventure or human manipulations. Depending on the type, time, and location of the events, the insect population causing vector-borne diseases is affected, which may eventually lead to widespread epidemics. Parasitic diseases such as malaria, leishmaniosis, arboviral diseases such as dengue fever, West Nile encephalitis and Crimean-Congo fever that are transmitted to humans, in disasters by mosquitoes and ticks increased in the foci and may even be able to create new emerge foci. For example, the waters due to heavy rains create favorable larval habitats for Culicidae mosquitoes. Depending on the distribution areas and the presence or absence of pathogens in the area, this situation will lead to rapid reproduction of the mosquitoes of the genera Anopheles, vectors of malaria parasite, Culex, main vectors of West Nile virus and Aedes, vectors of dengue and chikungunya viruses. At the same time, the disruption of current insect control programs in health networks results in the progressive proliferation of insects which are involved in vector-borne diseases such as flies and cockroaches. In order to manage the crisis situation, appropriate arrangements must be involved in advance, and action plans, as well as precautions, should be prepared, including a set of actions crisis, in the early days, and after disasters. The programs should organize medical entomologists, vector control experts, as well as defining their position and role. These actions should also be undertaken to determine the available resources and to provide equipment and means of vector control and personal protection tools, to control arthropods of medical importance, as well as to the endemic centers of the diseases transmitted. Finally, it is also necessary to develop diagnostic protocols and provide operational solutions for practical control appropriate to each regionchr('39')s capabilities. In the present study, changes in vector-borne diseases patterns and vector populations, as well as strategies for their management and control in disaster situations in the Islamic Republic of Iran are discussed.

    Keywords: Vector-borne diseases, Arthropods, Vector control, Disasters, Crisis
  • Sareh Samadi, Amir Ashkan Nasiripour*, Anoshirvan Kazemnejad, Pouran Raeissi Dehkordy Pages 799-809
    Background and Aim

    Police hospitals provide specialized and general care services to staff, soldiers, and the public, according to their main mission, which is to support police missions in different situations. Some clients of these hospitals have rights that need to be considered due to special circumstances. This study aimed to design and validate the evaluation model of service recipient supports in accreditation of police hospitals.

    Methods

    The present study was a mixed-method conducted in three phases in 2020 includes library, qualitative, and Delphi phases. At the first, using the appropriate keywords and a thorough review of the literature in the main databases, including PubMed, Scopus, Web of Science, Science Direct, related military websites, as well as existing documents and instructions, all sources related to the support of the recipient in public and Police hospitals were identified. Also, to identify more structures, infrastructures, and standards, 9 policymakers and officials of the Department of Health, rescue and treatment were interviewed and after analyzing them, the initial questionnaire of the evaluation model of service recipient support in police hospitals was designed. Then the validity of the model was confirmed using the Delphi method and a survey of 45 experts and key informants in police hospitals by descriptive statistics.

    Results

    The proposed model was presented for evaluating the service recipient supports in police hospitals in four main dimensions include providing the necessary facilities for special services recipients, planning and managing medical councils and medical services, the satisfaction of clients, patients, and their families with services and the charter of patientschr('39') rights to special clients.

    Conclusion

    This study led to the design of an evaluation model for service recipients in Police hospitals in the form of 4 dimensions and 15 indicators that can be used as a comprehensive tool and complementary to current evaluation methods such as national accreditation standards of Iranian hospitals, evaluates the service recipients in these hospitals.

    Keywords: Model, Evaluation, Support for Recipients, Police Hospitals, Accreditation
  • Sohrab Sali, Ali Aliakbar Esfahani, Mohammad Nobakht, Hamid Enayati, Mohsen Abbasi Farajzadeh, Mansour Babaei* Pages 810-817
    Background and Aim

    Healthy diet has an important role in the success of military operations, so the commanders and all forces must understand the relationship between proper diet and the physical ability to perform physical activity. The aim of the current study is to evaluate the nutritional status of the military in order to provide strategies to improve the health status and increase the efficiency of individuals.

    Methods

    This study has been done on 89 navies in the cities of Bandar Abbas and Bandar Lengeh, south of Iran in 2019. Demographic information, IPAQ and FFQ168 questionnaires were used to collect data.

    Results

    There were 89 navy men with an average age of 32.6 years. The average daily calorie intake was 2973 kcal. The average daily intake of milk and dairy products, vegetables, fruits, cereals and meats were 1.2, 3.15, 3.55, 1.2 and 1.6 units per day, respectively. The highest deficiency of the main groups of the pyramid was related to the dairy group (77.5%). In the evaluation of micronutrient status, deficiency of calcium (48.3%), vitamin A (83%), zinc (52.8%), omega 3 (46.1%) and vitamin C (33.7%) were reported.

    Conclusion

    This study showed that the navy in the field of food intake, especially in the consumption of dairy products and sources of calcium, vegetables, fruits, protein sources, omega 3 and energy intake needs to intervene to increase access and consumption of food items.

    Keywords: Navy, Nutritional Status, Food
  • Saeed Nikroo, Hosein Mahmoudi*, Sajjad Peyvasteh, Mohammad Noorollahe Pages 818-828
    Background and Aim

    Military Nursing is a new field in Iran; given the emphasis on the crisis management process and dealing with trauma patients in the field, the services of the field seem to be welcomed by those involved in the crisis and events in the country. The study explored the pathology of military nursing based on the hybrid model.

    Methods

    In this study, concept analysis was performed by the hybrid method in three stages. In the theoretical stage, a systematic review using the PRISMA protocol by searching the scientific databases of Pubmed, Scopus, Web of science and some Persian language scientific databases with the keywords of military nursing, pathology, field of study, systematic review and their English equivalent was done until July 2019. Ultimately, five studies were reviewed, evaluated, and analyzed. In the fieldwork stage, interviews were conducted with 11 experts in the field. Interviews recorded and content analysis was done. In the third stage, the results of the two previous stages were merged.   

    Results

    In the theoretical stage, the review of literature exhibited that some paramount important factors of nursing field pathology were: lack of a unified definition of nursing in the country, lack of care-oriented curriculum, irresponsible curriculum, non-compliance of the curriculum with community needs, lack of evidence-based practice, lack of design of a native model for education nursing in the country, lack of organizational position for nursing instructors in hospitals, resistance to change and lack of motivation of some students were the most important harmful factors in the field of military nursing in Iran. Analyzing data in the field revealed that the pathologic factors of military nursing include three main categories including the nature of the discipline, human factors and managerial factors.

    Conclusion

    By recognizing the pathologic factors of military nursing in theory and practice, appropriate students will be attracted to the field. By modifying the teaching process and handing over the management of this field to successful and interested people in the field of military nursing, the pathological factors will be neutralized and the development background will be provided.

    Keywords: Military Nursing, Field Pathology, Concept Study
  • Abbas Heydari, Ali Meshkinyazd* Pages 829-836
    Background and Aim

    Caring for veterans with post-traumatic stress disorder (PTSD) has a number of physical and psychological effects that affect their spouses and their quality of life. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group logo-therapy training on the quality of life of spouses of veterans with PTSD.

    Methods

    This was a quasi-experimental pretest-posttest study with a control group. Sixty spouses of veterans with PTSD in Ibn Sina Hospital in Mashhad were divided into two equal groups based on random allocation. Data collection tool was SF-36 quality of life questionnaire which was completed in three stages before the intervention, after and two months after the intervention. The intervention included group training in logo-therapy for 9 sessions.

    Results

    The mean score of overall quality of life in the intervention group changed from 84.1±8.3 in the pre-intervention stage to 88.4±5.1 in the post-intervention stage and 104.5±3.4 in the follow-up stage two months later. It was significantly more than the control group (p<0.005). In the control group, the mean score of overall quality of life in the post-intervention stage and the follow-up stage two months later significantly decreased compared to the pre- intervention stage (p<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, which shows the effect of group logo-therapy on quality of life, it can be used to improve the quality of life of people in the community, especially the families of veterans.

    Keywords: Group Logo-therapy, Quality of life, Post-Traumatic Stress Disorder
  • Mahmood Salesi, Gholam Hossein Alishiri, Alireza Shahriary, Amir Elhaei, Abolfazl Shakibaee* Pages 837-843
    Background and Aim

    More than 100,000 Iranian veterans suffer from chemical damage caused by mustard gas. The aim of this study was to determine the body composition status of chemical warfare veterans with chronic obstructive pulmonary disease (COPD).

    Methods

    This is a cross-sectional study. 97 chemical warfare veterans with COPD in Karaj, Iran were included in the study. The Patients were divided into two groups low and medium to high disease severity according to spirometry parameters. The body composition parameters were evaluated using the Bioelectrical Impedance Analysis method. 

    Results

    Mean age, height and weight of patients were 49.19±3.86, 171.85±6.11, 79.24±11.09, respectively. 65.6 % of them were overweight or obese. According to spirometry indexes, 55.7% (n=54) of veterans had low disease severity and 44.3% (n=43) had moderate to high disease severity. There was a significant difference between chemical veterans with low severity of COPD and moderate to high severity of COPD in body fat-free mass (p-value=0.031), body muscle mass (p-value=0.026) and body water (p-value=0.031) indices. All three indices in the group of veterans with moderate to high disease severity had a higher mean than the veterans with low disease severity. But no significant difference was observed in the fat mass index between these two groups (p-value=0.527).

    Conclusion

    According to the findings of this study, the severity of the disease in chemical veterans with COPD had an increasing effect on fat-free mass and muscle mass body composition.

    Keywords: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Body Composition, Chemical Veterans
  • Seyed Javad Keshavarz, Abbas Yazdanpanah*, Abbas Ghavam Pages 844-852
    Background and Aim

    The health of police staff plays a key role in increasing their productivity to ensure the security of society. Therefore, the present study was conducted to determine the general health status of police and identify some of the factors affecting it.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2018 on 354 personnel of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad (Iran) police command who were selected by stratified random sampling. Data were collected using a standard public health questionnaire.

    Results

    The mean score of general health in the components of physical disorders, anxiety, social disorders and depression were 5.96±0.26, 6.16±0.28, 7.22±0.18 and 3.50±0.29, respectively. In these components, 61%, 53.4%, 45.5% and 79.7% of police were in the healthy category, respectively. There was also a statistically significant difference between the variables of gender, work experience, education degree and age with general health and related components, while there was no significant difference between the total general health score and monthly income, service categories and organizational rank.

    Conclusion

    Given that police personnel’s health are at risk for the nature of their profession and this affects the quality of their work, it seems that in order to be more productive, plans should be made to improve their health.

    Keywords: General Health, Police, Kohgiluyeh, Boyerahmad
  • Mohsen Abbasi Farajzadeh, Leila Karimi, Seyedahmad Mirjavadi, Manaf Abdi, Mohamad Belal, Amir Vahedianazimi* Pages 853-863
    Background and Aim

    An efficient health care system can only fulfill its mission of ensuring the health of the community through the provision of desirable services. Access to patientschr('39') points of view as a reliable source can be considered for evaluating health services. The purpose of this study was to determine patientschr('39') satisfaction with services provided in a Military Hospital.

    Methods

    In this cross-sectional study, 230 patients who were discharged from a military hospital were selected by convenience sampling method in 2019. The data collection tool was a patient satisfaction questionnaire that its validity and reliability were confirmed. The questionnaire assessed patient satisfaction in two health-care sections with 21 questions and three dimensions of hygiene, nursing and physician services, and non-healthcare with 27 questions and six dimensions of admission services, staff treatment, nutrition, welfare and facilities, religious issues and discharge services.

    Results

    Overall, patientschr('39') satisfaction in the medical and non-medical wards was 81.05% and 78.58%, respectively. Satisfaction in health care services and nurses (excellent satisfaction) was higher than the satisfaction of physicians (good satisfaction) and in non-healthcare services, the highest level of satisfaction was observed in the admission services (excellent) and welfare services had the lowest satisfaction (Good Satisfaction). Among demographic variables, only patient age had a statistically significant relationship with satisfaction (P =0.03). Other demographic variables such as gender, marital status, type of hospitalization and type of insurance had no significant relationship with satisfaction (P =0.23).

    Conclusion

    Considering the higher patient satisfaction with medical services than non-medical services and higher dissatisfaction rates especially in the welfare services and facilities, the allocation of more welfare facilities to patients, improvement of hospital conditions and equipping of the hospital are the most important issues.

    Keywords: Patient, Satisfaction, Nursing Services, Hospital, Military
  • Minoo Asadzandi*, Hassan Abolghasemi, Mahrooz Javadi, Forogh Sarhangi Pages 864-872
    Background and Aim

    Based on religious beliefs, the Iranian Muslim follow the lifestyle of the Prophet and the Imams. The aim of this study was to comparatively evaluate the spiritual health behaviors of the Iranian Muslim in the COVID-19 pandemic with religious evidence.

    Methods

    This comparative study was conducted in the period from March 1, 2020, to the end of May 2020 in Tehran, Iran. Without intervening in the research samples, the researchers observed, recorded, examined and compared their individual and social behaviors with religious evidence. Data collection methods were semi-structured interviews, observation, taking notes from published papers, website surveys and social networks. Data were analyzed by conventional content analysis.

    Results

    Religious beliefs, as a moral motivating factor, had a positive effect on the health behaviors and spiritual health of people in the biological crisis of the COVID-19 pandemic. Community adherence to health standards, spiritual self-care, home care, and family participation in health services at prevention levels were consistent with scientific findings and religious evidence. Muslim people avoided doing things that endangered their own health or the health of others.

    Conclusion

    The adaptation of health behaviors of the research samples with religious evidence shows the effect of adherence to Islamic rules on the individual and social behaviors of Iranian Muslims, which can be recommended for followers of other Abrahamic religions.

    Keywords: Spiritual Health, COVID-19, Religious evidence, Lifestyle
  • Jorrye Jakiwa*, Mohd Syrinaz Azli, Aizuddin Amri Zainuddin, Siti Azilah Atan Pages 873-882
    Background and Aim

    The purpose of this study was to investigate the differences and relationships between the amount of time spent in physical activity and abdominal muscle endurance among the cadets and civilian students.

    Methods

    In this study, a total of 191 male participants (19.7±0.9 years; 63.1±7.5 kg; 169.3±4.8 cm) from the National Defense University of Malaysia (NDUM) volunteered to participate including cadets (n=106) and civilian students (n=85) in 2019. Time spent in physical activity was measured by total minutes and total days of engagement in physical activities. A one-minute sit up was used to measure abdominal muscle endurance. The cross-sectional study and open-ended questions were administered for data collection.

    Results

    The research findings showed that cadets spent more time in physical activity compared to civilian students in days (cadet, 5.47±.81 days; civilian, 3.25±1.41 days) and minutes (cadet, 76.93±21.73 min; civilian, 58.65±22.48 min). The levels of the cadets of abdominal muscle endurance were significantly greater than that of civilian students (cadet, 45.82±5.95 reps; civilian, 34.5±5.94 reps). Based on the t-test cadets showed a statistically significantly greater in total days of doing physical activity [t(189)=13.73, p(.00)<.05], total minutes [t(189)=5.67, p(.00)<.05] and abdominal muscle endurance [t(189)=13.07, p(.00)<.05] compared to civilians. There was also a positive relationship between performing physical activity in days per week (r=.44) and minutes (r =.34) with abdominal muscle endurance in both groups.

    Conclusion

    In conclusion, the amount of time spent in physical activity had a significant influence on abdominal muscle endurance. The greater time spent in physical activity led to greater physical fitness level.

    Keywords: Physical Activity, Time Spent, Cadet Students, Civilian Students, Physical Fitness