فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن حیدری*، زینب علیزاده، کاووس دیندارلو صفحات 1-10
    هدف

    آلودگی هوا در مدارس ابتدایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است چون در چنین محیط سربسته ای دانش آموزان با سن کم به عنوان گروه حساس حضور دارند. براین اساس، هدف این مطالعه بررسی میزان آلودگی به ذرات معلق در هوای داخل و بیرون مدارس ابتدایی شهر بندرعباس می باشد.

    روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، در طی 9 دوره نمونه برداری از زمستان سال 1396 تا بهار سال 1397، غلظت ذرات معلق با قطر آیرودینامیکی کمتر یا برابر 10 و 5/2 میکرومتر در هوای داخل و بیرون 10 مدرسه ابتدایی دولتی شهر بندرعباس با استفاده از نمونه بردار HazDust-EPAM-5000 سنجش شد. داده های مربوط به غلظت ذرات PM10 و PM2.5 توسط نرم افزار Excel آنالیز و مقادیر متوسط و انحراف معیار داده های غلظت محاسبه شدند. میزان همبستگی بین غلظت ذرات در محیط داخل و بیرون با استفاده از نرم افزار SPSS و با آزمون پیرسون و اسپیرمن در سطح معناداری 05/0P-Value ≤ ارزیابی شد. برای مقایسه میانگین غلظت ها بین هوای داخل و خارج مدارس از آزمون ویلکاکسون استفاده شد.

    نتایج

    مقادیر میانگین غلظت 10 دقیقه ای PM2.5 و PM10 در محیط داخل مدارس به ترتیب برابر با 8/36±8/78 و 53±1/111 میکروگرم بر مترمکعب بود، درحالی که این مقادیر برای محیط بیرون مدارس به ترتیب برابر با 9/34±3/72 و 2/47±2/100 میکروگرم بر مترمکعب بود. متوسط نسبت indoor/outdoor برای غلظت PM2.5 و PM10 به ترتیب برابر 24/1 و 23/1 بود.

    نتیجه گیری:

     غلظت ذرات معلق در هوای داخل مدارس ابتدایی شهر بندرعباس بیشتر از هوای آزاد بود که ممکن است با فعالیت دانش آموزان و معلق شدن مجدد گرد و غبار رسوب کرده مرتبط باشد. براین اساس، نیاز است تلاش های بیشتری مبنی بر تمیزسازی مکرر محیط داخل مدارس صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ذرات معلق، آلودگی هوا، داخل، بیرون. مدارس ابتدایی
  • زهرا ملکی، موهبت والی، فرزانه مباشری * صفحات 11-19
    هدف

    رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت و سبک زندگی سالم استراتژی های اصلی برای حفظ سلامتی است. به دلیل اهمیت سلامت زنان در ارتقاء سلامت جامعه، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت زنان در شهرستان فسا در سال 1395 انجام شد.

    روش ها:

      این مطالعه توصیفی- تحلیلی، روی 143 زن مراجعه کننده به پایگاه ها و مراکز بهداشتی درمانی صورت گرفت. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد HPLP-II بود. داده ها در نرم افزار SPSS و با استفاده از روش های آمار توصیفی وآزمون های تی مستقل، پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین سنی شرکت کنندگان 61/8±86/29 سال و میانگین کل  HPLP-II49/3±64/18 بود. میانگین امتیاز خرده مقیاس شیوه زندگی 6/0±5/2، مسئولیت پذیری سلامتی 5/0±7/2، فعالیت فیزیکی 6/0±9/1، تغذیه 4/0±0/3، رشد معنوی 5/0±0/3، روابط بین فردی 5/0±9/2 و کنترل استرس 5/0±6/2 بود.بین خرده مقیاس فعالیت فیزیکی و شغل زنان رابطه معناداری وجود داشت (001/0P-Value≤). همچنین رابطه بین خرده مقیاس های رشد معنوی و روابط بین فردی با سطح تحصیلات نیز معنادار بود (به ترتیب 011/0P-Value= و 038/0P-Value=).

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین خرده مقیاس رشد معنوی از همه بالاتر و فعالیت فیزیکی از همه کمتر بود. با توجه به اهمیت فعالیت فیزیکی در سلامت زنان، باید با راهکارهایی که سبب ایجاد انگیزه می شود، سطح فعالیت فیزیکی آنان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: رفتار، ارتقا سلامت، شیوه زندگی، سلامت زنان
  • فاطمه مرادی، اکرم قدیری اناری، بهناز انجذاب* صفحات 20-30
    هدف

    شیوع ویروس نوظهور COVID-19 از فوریت های سلامت عمومی است و زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری در خطری مضاعف برای ابتلا به این ویروس قرار دارند. با توجه به الزام قرنطینه و محدودیت ارتباط فیزیکی و نیاز زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری به دریافت خدمات و مراجعات مکرر، این مطالعه با هدف ارزیابی کاربرد خدمات تله مدیسین برای زنان مبتلا به دیابت بارداری در شیوع ویروس COVID-19 انجام شد.

    منابع داده ها: 

     در مطالعه مروری حاضر جستجو در پایگاه های PubMed، Google Scholar،Scopus ، ScienceDirect،  Wiley Online Libraryو Springer با کلمات کلیدی COVID-19 و دیابت بارداری در ترکیب با کلمه تله مدیسین انجام و نتایج مطالعات سال های 2011 تا 2020 بررسی شد.

    روش های انتخاب برای مطالعه:  

    در جستجوی الکترونیک 61 مقاله و 5 دستورالعمل فارسی و انگلیسی زبان بازیابی شد. پس از حذف مقالات تکراری و قدیمی و بررسی عنوان و چکیده مقالات، 6 مقاله ی انگلیسی زبان و 3 دستورالعمل تجزیه و تحلیل شد.

    ترکیب مطالب و نتایج

      براساس نتایج، ویزیت های حضوری باید با زمان های مناسب سونوگرافی همراه باشد. غربالگری دیابت پس از زایمان، 6-3 ماه به تعویق بیافتد. خدمات تله مدیسین در مقایسه با مراقبت معمول با کاهش پلی هیدرآمنیوس، پارگی زودرس پرده های جنینی، تولد زودرس، سزارین اورژانسی و آسفیکسی نوزادی در زنان مبتلا به دیابت بارداری همراه بود.

    نتیجه گیری:

     استفاده از تله مدیسین برای زنان مبتلا به دیابت بارداری در شرایط شیوع کرونا ویروس روشی مناسب و مقرون به صرفه در پیشگیری از ابتلا به بیماری، کاهش خطرات دیابت بارداری و همچنین کاهش اضطراب آنان است.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، باردار، کووید 19، تله مدیسین
  • مهسا جهادی نائینی، آرزو اسماعیل زاده، سید مهدی موسوی* صفحات 31-41
    هدف

     شاخص فشار نسبی یک روش ارزیابی ریسک ماکروارگونومی است که قابلیت شناسایی و تحلیل ریسک فاکتورهای مرتبط با وقوع اختلالات اسکلتی- عضلانی را دارد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی ریسک وقوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از دیدگاه ماکروارگونومی در کارکنان شرکت پالایش نفت با استفاده از شاخص فشار نسبی بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، جامعه آماری تعداد 172 نفر از کارکنان شاغل با 13 گروه شغلی مختلف در صنعت پالایش نفت بود که به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با انجام مصاحبه و تکمیل چک لیست شاخص فشار نسبی برای همه مشاغل موجود محاسبه و سطح ریسک وقوع اختلالات اسکلتی برای آن ها تعیین گردید. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های توصیفی و تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد.  

    نتایج

     میانگین و انحراف معیار سن افراد شرکت کننده 3/7±38 بود. نتایج شاخص RSI نشان داد که 3 گروه شغلی جوش کار (1/1±63/1RSI=) فلزکار (7/1±01/ 2RSI=) و برش کار (6/1±12/2RSI=) در ناحیه قرمز یا ناحیه خطر، 5 گروه شغلی در ناحیه زرد یا خطر متوسط و 5 گروه شغلی نیز در ناحیه سبز یا کم خطر قرار دارند. همچنین بین میانگین نمره شاخص RSI با حیطه پوسچر، محیط و حمل دستی بار ارتباط معنا داری وجود دارد (05/0P-Value<).

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های حاصل از این مطالعه، پوسچر، محیط و حمل دستی بار به عنوان تاثیرگذارترین ریسک فاکتورها در بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در بین کارکنان صنعت پالایش نفت شناخته شدند. بنابراین حفظ پوسچر مطلوب در حین انجام کار، بهسازی شرایط محیط کار و کاهش میزان حمل دستی بار توسط کارکنان می تواند منجر به کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی در صنایع پالایش نفت شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی- عضلانی، ماکروارگونومی، شاخص فشار نسبی، ارزیابی ریسک
  • جواد خدادادی سنگده، سیده عارفه سپهرتاج*، مصطفی میرزااسماعیلی، فاطمه سادات سپهرتاج صفحات 42-52
    هدف

    مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور، به عنوان مراقبین اصلی، در تطابق با مشکلات و وظایف متعدد ناشی از بیماری کودک، دچار چالش های بسیاری می شوند و نیاز به حمایت های روان درمانی دارند، بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی وجودی به شیوه گروهی بر کاهش فشارمراقبتی مادران کودکان تالاسمی ماژور انجام گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه شبه آزمایشی 16 مادر دارای کودک مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان شهیدمحمدی و مرکز بیماری های خاص ابوریحان هرمزگان در تابستان 1398 شرکت کردند. مادران به شیوه در دسترس انتخاب و در دو گروه 8 نفره مداخله و شاهد قرار گرفتند. گروه مداخله هشت جلسه روان درمانی وجودی به شیوه گروهی را طی 8 هفته دریافت نمودند. داده ها با استفاده از مقیاس سنجش فشارمراقبتی گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز شدند.

    نتایج

    میانگین نمره کل فشارمراقبتی مادران قبل از مداخله در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 25/12±37/67 و  23/17±8/64 (74/.=P-Value) و بعد از مداخله به ترتیب 7/4±8/40 و 94/24±75/65 (01/.>P-Value) بود. همچنین نمره فشارمراقبتی مادران در 5 بعد زمانی، تکاملی، جسمانی، اجتماعی و احساسی در گروه مداخله به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود. میانگین فشارمراقبتی در مادران کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور، پس از اجرای مداخله در گروه آزمایش کمتر از میانگین گروه کنترل بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنادار است (001/.>P-Value).

    نتیجه گیری: 

    نتایج بیان کننده آن است که درمان وجودی به شیوه گروهی می تواند بر کاهش فشارمراقبتی در مادران کودکان تالاسمی ماژور موثر باشد.

    کلیدواژگان: فشارمراقبتی، روان درمانی وجودی گروهی، تالاسمی ماژور، مادران
  • الهام کاظمی جهرمی، انسیه صالحی، شعله نمازی، مهسا محمدی مرام، مریم عزیزی کوتنائی* صفحات 53-61
    هدف

    در سال های اخیر، استفاده از DNA آزاد جنینی در غربالگری پیش از تولد به عنوان روشی غیرتهاجمی توجه زیادی را به خود جلب نموده است، اما با توجه به  محدود بودن داده ها در مورد ارزش اخباری مثبت (PPV) این آزمودنی، مطالعه حاضر با هدف تعیین PPV این آزمون  انجام شده است.

    روش ها: 

    در این مطالعه تحلیلی- توصیفی گذشته نگر تعداد 104 بیمار بارداری که آزمودن Cell Free DNA را به صورت داوطلبانه به علت یافته های سونوگرافی مبنی بر آنوپلوییدی، سابقه بارداری تریزومی، نتیجه غیرطبیعی آزمون غربالگری سه ماهه اول یا دوم یا ترکیبی انجام داده بودند وارد مطالعه شدند. این مطالعه در فاصله زمانی تیر ماه 96 تا اسفند ماه 97 در آزمایشگاه پاتوبیولوژی خصوصی در شهر بندرعباس انجام گرفت. داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مجذور کای و تی مستقل تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    داده های بدست آمده  از آزمودن Cell Free DNA در مادران باردار، یک مورد وجود تریزومی 13، سه مورد وجود تریزومی 21 و یک مورد وجود مونوزومی X را نشان داد. پس از انجام آزمون تشخیصی نهایی  به کمک آمنیوسنتز ارزش اخباری مثبت آزمودن Cell Free DNA برای متغیرهای تریزومی 13، 21 و مونوزومی X، 100 درصد بود. در رابطه با تریزومی 18 به دلیل عدم یافتن مورد در آزمون ها امکان بررسی این متغیر فراهم نشد.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این مطالعه بالا بودن ارزش اخباری مثبت (PPV) آزمودن غیرتهاجمی Cell Free DNA برای تریزومی 13، 21 و مونوزومی X را نشان داد؛ بنابراین به نظر می رسد این آزمودن می تواند به عنوان روشی غیرتهاجمی در ارزیابی ناهنجاری های کروموزومی به  زنان باردار پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: تست غیر تهاجمی پیش از تولد، ارزش اخباری مثبت، تریزومی، مونوزومی
  • رضا عبدالله زاده، رقیه مهراپور، تکتم شفیعی، رضا فارابی، سودابه کفایی* صفحات 62-71
    هدف

    به کارگیری شاخص مرگ ومیر و علل آن به عنوان ابزاری برای اندازه گیری دسترسی به خدمات بهداشتی و سنجش کارایی سیستم های بهداشتی در جوامع امروز است. این پژوهش با هدف بررسی میزان و علل مرگ ومیر در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی کلیه (3699 مورد) متوفیان سال 1397 جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که براساس نظام جامع ثبت مرگ ومیر جمع آوری شده، صورت گرفت. از داده های مرگ ثبت شده در  سامانه نظام ثبت و طبقه بندی علل مرگ استان استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی (میانگین، درصد نسبی، فراوانی، انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی (تی تست، ضریب همبستگی پیرسون و کای اسکویر) در سطح معناداری 05/0P-Value≤  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    آنالیز داده ها نشان داد که میزان مرگ ومیر خام در استان 79/4 در هزار نفر جمعیت می باشد و میانگین سنی موارد فوت 74/66 سال برآورد گردید که این میانگین در جنس مذکر 73/64 سال و در جنس مونث 08/69 سال بود. توزیع فراوانی مطلق و نسبی موارد فوت نشان می دهد که بیماری های قلبی- عروقی با 38/40 درصد موارد، رتبه اول، سرطان ها با 52/13 درصد موارد، رتبه دوم و بیماری های دستگاه تنفسی با 98/12 درصد موارد فوتی رتبه سوم علل مرگ ومیر را دارا می باشند.

    نتیجه گیری

    سه علت شایع مرگ شامل بیماری های قلبی- عروقی، ،سرطان و بیماری های دستگاه تنفس می باشد که می توان با برنامه ریزی،  تدبیر و انجام مداخلات صحیح در زندگی، عادات غذایی، کنترل عوامل خطر مثل سیگار، چاقی و استرس از بروز بسیاری از مرگ های زودرس جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: علل مرگ، بیماری های قلبی عروقی، سرطان، بیماری های تنفسی
  • علیرضا منشی ازغندی، سارا پاشنگ*، سهیلا خداوردیان صفحات 72-84
    هدف

    با توجه به شیوع روزافزون بیماری های مزمن گوارشی و تحمیل هزینه های اقتصادی و اثرات منفی شدید بر عملکرد افراد، پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ساختاری پیش بینی حمایت اجتماعی ادراک شده براساس ذهن آگاهی در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو انجام گرفت.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را 720 نفر بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو مراجعه کننده به کلینیک های گوارشی منطقه 4 و 7 شهر تهران در نیمه دوم بهمن و نیمه اول اسفند ماه سال 1398 تشکیل دادند، که از میان آن ها، تعداد 261 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت، ذهن آگاهی فرایبورگ و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری و  نرم افزار SPSS و Amos استفاده شد. 

    نتایج

    نتایج نشان داد که ذهن آگاهی با حمایت اجتماعی ادراک شده در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو و تنظیم شناختی هیجان رابطه مثبت دارد. همچنین بین تنظیم شناختی هیجان با حمایت اجتماعی ادراک شده در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو رابطه مثبت وجود دارد. علاوه بر آن بین ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان رابطه وجود دارد و مدل ارایه شده از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که بین ذهن آگاهی با حمایت اجتماعی در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو با میانجیگری تنظیم شناختی هیجان اثر رابطه غیرمستقیم وجود دارد، توجه به این متغیرها می تواند در طراحی درمان های مناسب تر  به پژوهشگران و درمانگران یاری رساند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، ذهن آگاهی، تنظیم شناختی، کولیت اولسراتیو
|
  • Mohsen Heidari*, Zeinab Alizadeh, Kavoos Dindarloo Pages 1-10
    Introduction

    Air pollution in primary schools is a concerning issue, because young students, as a sensitive group, are present in such enclosed environments. The aim of this study was to deterrmine the level of particulate matter pollution in indoor and outdoor air of primary schools in Bandar Abbas, Iran.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, during 9 sampling runs form winter to spring of 2018, the concentrations of particulate mattere with aerodynamic diameters below or equal to 10 (PM10) and 2.5 µm (PM2.5) were measured in indoor and outdoor air of 10 governmental primary schools of Bandar Abbas city using a HazDust-EPAM-5000 sampler. The PM10 and PM2.5 concentrations were analyzed by Excel software and the mean and standard deviation values of the concentrations were calculated. The correlation between the concentration of particulate matter (PM) in indoor and outdoor environments was evaluated by SPSS software using spearman test at a confidence level of 95%. Moreover, Wilcoxon test was used for comparing the mean concentrations of particulate matters in indoor and outdoor air of the schools.

    Results

    The values of 10-min mean concentrations of PM2.5 and PM10 in indoor air of schools were 78.8±36.8 and 111.1±53.0 µg/m3, respectively, while these values for outdoor air were 72.3±34.9 and 100.2±47.2 µg/m3, respectively. The mean indoor/outdoor ratios for PM2.5 and PM10 were 1.24 and 1.23, respectively. Statistical analysis showed that there was a significant difference between the PM concentrations in indoor and outdoor of the schools.

    Conclusion

    The PM concentration in indoor air of primary schools in Bandar Abbas was higher than that of the ambient air, which may be due to the resuspension of deposited dusts through student activities. Accordingly, more efforts are needed for frequently cleaning of the indoor environment in the primary schools.

    Keywords: Particulate Matter, Air Pollution, Indoor, Outdoor, Primary Schools
  • Zahra Maleki, Mohebat Vali, Farzane Mobasheri* Pages 11-19
    Introduction

    Promotion of healthy behaviors and lifestyle are the major strategies to preserve the health. Due to the importance of womenchr('39')s health in promoting the community health, the present study was conducted to determine the status of women’s health promoting behaviors in Fasa in 2016.

    Methods

     This descriptive-analytical study was performed on 143 women referring to health centers. Samples were selected using cluster sampling method. The data collection tool was the HPLP-II (Health Promotion Lifestyle Profile II) standard questionnaire. Data were analyzed with SPSS-21 software using descriptive statistics, independent t-test, Pearson correlation coeffitient, and ANOVA test.

    Results

     The mean age of the participants was 29.81±8.61 years and the average score of HPLP-II questionnaire was 18.64±3.49. The mean score of the subscales including promotion of health in lifestyle, health responsibility, physical activity, nutrition, spiritual growth, interpersonal relationship, and stress control were 2.5±0.6, 7±0.5, 1.9±0.6, 3.0±0.4, 3.0±0.5, 2.9±0.5, and 2.6±0.5, respectively. There was a significant relationship between the physical activity subscale and women’s occupation (P-Value≤0.001). The relationships between the spiritual growth and interpersonal relationship subscales and the educational level were also significant (P-Values=0.038 and 0.011, respectively).

    Conclusion

     The results of this study showed that the highest and the lowest average scores were for the spiritual growth and physical activity subscales, respectively. Regarding the importance of physical activity in women’s health, motivational approaches should be used to increase their physical activity.

    Keywords: Behavior, Health Promotion, Lifestyle, Women's Health.
  • Fatemeh Moradi, Akram Ghadiri Anari, Behnaz Enjezab* Pages 20-30
    Introduction

    The outbreak of the emerging COVID-19 virus is a public health emergency. According to the latest studies, women with gestational diabetes mellitus are at a greater risk for this virus. Due to the need for quarantine and the limitation of physical contact in the current situation and the need for women with gestational diabetes mellitus to receive repeated services, this review study aimed to assess the use of telemedicine services for women with gestational diabetes mellitus during COVID-19 pandemic.

    Data sources:

     The PubMed, Google Scholar, Scopus, Science Direct, Wiley Online Library, and Springer databases were investigated with the keywords of COVID-19 and gestational diabetes mellitus in combination with the telemedicine and articles over the past 10 years were analyzed.

    Selection methods for study:

     In the electronic searches, 61 articles and 5 English and Persian guidelines were retrieved. Then, older and repetitive articles were removed, and after reviewing the title and abstract of studies, 6 English articles and 3 guidelines were analyzed.

    Combine content and results

    According to the results of the studies, face-to-face visits should be accompanied by ultrasound appointments. Postpartum diabetes screening should be delayed for 3-6 months. Compared to routine care, telemedicine services were associated with reduced polyhydramnios, premature rupture of membranes, preterm labor, emergency cesarean section, and neonatal asphyxia in women with gestational diabetes mellitus.

    Conclusion

    The use of telemedicine services for women with gestational diabetes in the context of the outbreak of coronavirus is an appropriate and cost-effective way to prevent the COVID-19 and to reduce the risks of gestational diabetes; it also reduces the anxiety in the women.

    Keywords: Gestational Diabetes, Pregnancy, COVID-19, Telemedicine
  • Masha Jahdi Naeini, Arezo Esmailzadeh, Seyed Mahdi Mousavi* Pages 31-41
    Introduction

    Relative stress index (RSI) is one of the macro-ergonomic risk assessment tools which is capable to identify and analyze risk factors associated with the musculoskeletal disorders. The aim of this study was to evaluate the risk of musculoskeletal disorders from a macro-ergonomic perspective in workers of an oil refinery company using the relative stress index.

    Methods

    This descriptive-analytical study conducted on all of 172 employees working in 13 different job groups in an oil refinery company. Data were collected by interviews and completing a checklist. Then the RSI and the risk of musculoskeletal disorders were calculated for all jobs. Finally, data were analyzed using SPSS version 22 software and descriptive statistics and ANOVA test.

    Results

    The mean of participantschr('39') age was 38±7.3. The results of RSI assessment showed that three occupational groups including welders (RSI=1.63±1/1), metalworkers (RSI=2.01±1.7), and cutters (RSI=2.12±61.6) were in the red or danger zone, five occupational groups were in the yellow or medium danger zone, and five occupational groups were in the green or low risk zone. In addition, there was a significant relationship between the average of RSI and posture, environment, and manual material handling scores (P-Value<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, posture, manual material handling, and the environment are the main risk factors of musculoskeletal disorders in oil refinery industries. Therefore, designing for a desired posture, promoting the work environment, and reducing the manual material handing can help to prevent musculoskeletal disorders in oil refinsry ondustries.

    Keywords: Musculoskeletal Disorder, Macro- Ergonomics, Relative Stress Index, Risk Assessment
  • Javad Khodadadi Sangdeh, Seyedeh Arefeh Sepehrtaj*, Mostafa Mirzaesmaeili, Fatemeh Sadat Sepehrtaj Pages 42-52
    Introduction

    Mothers of children with thalassemia major, as primary caregivers, face many challenges and need psychotherapy in response to various problems caused by their chldrenchr('39')s illness. Therefore, the present study aims to investigate the effectiveness of cognitive existential group therapy in reducing the caregiving burden of mothers of children with thalassemia major.

    Method

    This quasi-experimental study was performed on 16 mothers of children with thalassemia major who referred to the Abu Rayhan Special Medical Center and Shahid Mohammadi hospital in Bandar Abbas in the summer of 2019. Mothers were selected using available sampling method and divided equally into intervention and control groups. The intervention group received eight sessions of cognitive existential group therapy during eight weeks. Data were collected using the Caregiver Burden Inventory (CBI) and analyzed by SPSS software.

    Results

    Before the intervention, the averages of caregiving burden scores were 67.37±12.25 and 64.87±17.23 in the intervention and the control groups, respectively. After the intervention these averages were 40.8±4.7 and 65.75±24.94. The score of caregiving burden in five dimensions including temporal, evolutionary, physical, social, and emotional dimensions in the intervention group was significantly lower than that of the control group. After the intervention, the mean of caregiving burden in mothers of children with thalassemia major in the intervention group was lower than that of the control group and the difference was statistically significant (P-Value<0.001).

    Conclusion

    These results suggest that cognitive existential group therapy can be effective in reducing the caregiving burden in mothers of children with thalassemia major.

    Keywords: Caregiving burden, Cognitive existential group therapy, Thalassemia major, Mothers
  • Elham Kazemi Jahromi, Ensieh Salehi, Shole Namazi, Mahsa Mohammadi Maram, Maryam Azizi Kutenaee* Pages 53-61
    Introduction

     Recently, in prenatal screening, the non-invasive method of using free fetal DNA has attracted a lot of attention. However, there is a little data on the positive predictive value (PPV) of the test. Therefore, the present study was conducted to examine the PPV of non-invasive prenatal testing (NIPT) for chromosomal abnormalities in pregnant women candidate for invasive methods.

    Method

     In this retrospective descriptive-analytical study, 104 pregnant women who voluntarily underwent Cell Free DNA Testing due to aneuploidy-based ultrasound findings, trisomy pregnancy history, abnormal results of the first or second or combined trimester screening tests were included in the study. The tests were performed in a private pathobiology laboratory in Bandar Abbas between July 2016 and March 2017. Data were collected using a standardized questionnaire and analyzed using SPSS vre. 21 software and Ki-square and independent t- tests.

    Results

     The data obtained from the Cell Free DNA test in pregnant women showed one case of trisomy 13, three cases of trisomy 21 and one case of monosomy X. After performing the final diagnostic test using amniocentesis, the positive predictive value of the test was 100% for trisomy 13, trisomy 21, and monosomy X. However, it was not possible to examine trisomy 18 due to the lack of cases with this abnormality in the tests.

    Conclusion

     The findings showed high positive predictive value (PPV) of non-invasive Cell Free DNA testing for trisomy 13, trisomy 21, and monosomy X. Therefore, it seems that this test can be suggested as a non-invasive method in screening of chromosomal abnormalities in pregnant women

    Keywords: NIPT, PPV, Trisomy, Monosomy
  • Reza Abdollahzadeh, Roghayeh Mehrapour, Taktam Shafiei, Reza Farabi, Soodabeh Kafaei* Pages 62-71
    Introduction

    The death index and cause of mortality are considered as tools for measuring access to health service and assessing the efficiency of health systems in the contemporary communities. The aim of this study was to investigate the rate and causes of mortality in the population covered by Birjand University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed in Birjand, Iran. All recorded cases of mortality in this region during 2018 were included in the study.  The data were obtained from death recording system. The SPSS software was applied to analyze the data. In this regard, the descriptive statistics and analytical tests were used. The significant level was set at 0.05.

    Results

    The results indicated that 3699 cases of death had been recorded in the studied population in 2018. The raw mortality rate in the study region was found to be 4.79 cases in one thousand individuals. The average age of death in the population was 66.74 years old. This was 64.73 years in males and 69.08 years in females.  Data analysis showed that cardiovascular (40.38%), cancer (13.52%), and respiratory (12.98%) diseases accounted for the highest number of mortality.

    Conclusion

    Three common causes of mortality were found to be cardiovascular, cancer, and respiratory diseases. The appropriate interventions in life style and food habits and controlling risk factors such as smoking, fatness, and stress could help to prevent many premature deaths.

    Keywords: Cause of Death, Cardiovascular Diseases, Neoplasms, Respiratory Diseases
  • Alireza Maneshi Azghandi, Sara Pashang*, Soheila Khodaverdian Pages 72-84
    Introduction

    Considering the high prevalence of chronic inflammatory bowel diseases (IBDs), their high economic costs, and severe negative effects on the patients, the present study was conducted to investigate the structural model for prediction of perceived social support based on mindfulness in patients with ulcerative colitis.

    Method

    This study was conducted in the form of a descriptive-correlational study using structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of 720 patients with ulcerative colitis referred to gastrointestinal clinics in districts 4 and 7 of Tehran in the second half of February and the first half of March 2020, from which 270 cases were selected according to purposive sampling method. Among them, 261 patients completed questionnaires and were included in the study. The research instruments were Zimetchr('39')s Perceived Social Support questionnaire, Freiburg Mindfulness Inventory- short form, and Garnovsky Cognitive Emotion Regulation questionnaire. The structural equation analysis method was applied to analyze the data. For this aim, SPSS and Amos softwares were employed.

    Results

    The results showed that mindfulness was positively associated with perceived social support and cognitive emotion regulation in patients with ulcerative colitis. There was also a positive relationship between the cognitive emotion regulation and the perceived social support in these patients. In addition, mediated by the cognitive emotion regulation, mindfulness was associated with the social support in patients, and the assumed model was found to have a good fit. 

    Conclusion

    Since social support, with the mediating role of cognitive emotion regulation, was inversely associated with mindfulness in patients with ulcerative colitis, paying attention to these variables could help researchers and therapists to design more efficient therapies.

    Keywords: Social Support, Mindfulness, Cognitive Emotion Regulation, Ulcerative Colitis