فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 36 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا محمودی، فروغ جعفری*، کیانوش زهراکار، رزیتا ذبیحی صفحات 1-11
    هدف

    پژوهش حاضر، باهدف طراحی مدل ساختاری توانمندی های منشی مادران و شکوفایی دختران با نقش میانجی گری سبک های فرزند پروری اجراشده است.

    روش

    پژوهش ازنظر هدف کاربردی و طرح پژوهش، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرری در سال تحصیلی 98-97 به همراه مادران آن ها بود. تعداد 465 دانش آموز و مادر آن ها با روش خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرها، از سه پرسشنامه شکوفایی سلیمانی و همکاران (1394)، توانمندی های منشی پترسون و سلیگمن (2004) و شیوه های فرزند پروری با مریند (1991) استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد توانمندی های اصالت، روشنفکری، تحسین زیبایی و قدردانی مادران بر شکوفایی دختران و همچنین توانمندی های مهربانی، هوش اجتماعی، انصاف، رهبری، خودتنظیمی بر سبک فرزند پروری قاطع اثر مستقیم دارد. بررسی اثر مستقیم سبک فرزند پروری مادران بر شکوفایی دختران بیانگر این مطلب است که سبک فرزند پروی سهل گیرانه و مستبدانه مادران بر شکوفایی دختران اثر معنادار ندارد، اما سبک فرزند پروری قاطع مادران بر شکوفایی دختران اثر مستقیم دارد. نتایج پژوهش اثر غیرمستقیم توانمندی های مهربانی، هوش اجتماعی و رهبری را بر شکوفایی باواسطه گری سبک فرزند پروری قاطع تایید کرد.

    نتیجه گیری:

     تقویت و کاربرد توانمندی های منشی معنادار شده در مادران هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق تاثیری که بر سبک فرزند پروری قاطعانه می گذارد می توان موجب ارتقای شکوفایی دختران آن ها گردد.

    کلیدواژگان: شکوفایی، توانمندیهای منشی، شیوه های فرزندپروری
  • زهرا درویش دماوندی، فریبرز درتاج*، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، علی دلاور صفحات 12-23
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی بازی درمانی فلورتایم بر بهبود کنش وری و رفتار سازشی کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHD) انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کودکان 11-9 ساله مبتلابه اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHD) تحت حمایت درمانگاه حضرت علی اصغر (ع) شهرری در سال 98-1397 تشکیل دادند که 30 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و در دو گروه (یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) به صورت تصادفی جایگزین شدند، ابتدا هر دو گروه با مقیاس نارسایی کنش وری اجرایی بار کلی (BDEFS- CA)، رفتار سازشی با مقیاس رفتار سازشی لیمبرت و همکاران (1974) سنجیده شدند سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای بازی درمانی فلورتایم را دریافت کردند در پایان دوره از هر دو گروه با پرسشنامه های ذکرشده پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح معناداری 0/05 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که بازی درمانی فلورتایم بر بهبود کنش وری و رفتار سازشی کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHD) موثر بود به این صورت که بازی درمانی فلورتایم، موجب کاهش نارسایی کنش های اجرایی همچنین موجب کاهش رفتارهای ناسازش یافته در گروه آزمایش شد (0/01>p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اثربخشی بازی درمانی فلورتایم بر بهبود کنش وری و رفتار سازشی کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه بیش فعالی (ADHD)، بازی درمانی فلورتایم می تواند به عنوان روشی موثر درزمینه اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHD) مورداستفاده روانشناسان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی فلورتایم، کنش وری، رفتار سازشی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • مهرنوش کلائی راد، نادیا مدنی پور*، مهدیه صالحی صفحات 24-33
    هدف

    یکی از ویژگی‎های شخصیتی که روی عملکرد دانشجویان تاثیر می‎گذارد، نشانگان وانمود گرایی (سندرم ایمپاستر) است بر این اساس، هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه‎ی کمال‎گرایی و طرح واره های ناسازگار اولیه با سندرم ایمپاستر در دختران دانشجو بود.

    روش

    روش تحقیق توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان مونث مشغول به تحصیل در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز در سال 97-1396 بود. با روش نمونه گیری تصادفی طبقه‎ای و بر اساس جدول تعیین حجم نمونه کرجسی-مورگان (1970) تعداد 350 نفر از دانشجویان انتخاب شدند و پرسشنامه نشانگان وانمود گرایی (کلانس-ایمز، 1978)، پرسشنامه کمال‏گرایی چندبعدی (فراست، 1990) و پرسشنامه طرح‎واره‎های ناسازگارانه یانگ-فرم کوتاه (یانگ، 2005) را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با روش ورود هم زمان و نرم افزار آماری SPSS 26 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین کمال‏گرایی و ابعاد آن (نگرانی درباره اشتباه، شک درباره اعمال، انتظارات والدینی، انتقادگری والدینی، استانداردهای شخصی و سازمان دهی) با نشانگان وانمود گرایی همبستگی معنا داری وجود دارد. همچنین، نتایج نشان داد که باوجوداینکه بین نمره کل طرح‎واره ناسازگار اولیه و تمامی ابعاد آن با نشانگان وانمود گرایی همبستگی معنا داری وجود دارد اما تنها ابعاد گرفتار/خویشتن تحول نیافته، خویشتن‎داری/خود انضباطی ناکافی، محرومیت هیجانی، رهاشدگی/بی‎ثباتی، بی اعتمادی/بدرفتاری، انزوای اجتماعی/بیگانگی، شکست، وابستگی/بی‎کفایتی، آسیب‎پذیری در برابر ضرر و بیماری، اطاعت و بازداری هیجانی توان تبیین تغییرات مرتبط با نشانگان وانمود گرایی را داشته‎اند.

    نتیجه گیری: 

    دانشجویان دارای نشانگان وانمود گرایی باوجود شواهد بیرونی موفقیت‎ها، در درونی سازی موفقیت‎ها خود ناتوان هستند و کمال‎گرایی ناسالم و طرح‎واره‎های ناسازگاری اولیه از ویژگی‎های این افراد می‎باشند.

    کلیدواژگان: سندرم ایمپاستر، کمال‎گرایی، طرح واره‎ ناسازگار اولیه
  • نسرین بخشی، سارا پشنگ*، نعمت الله جعفری، شهره قربان شیرودی صفحات 34-44
    مقدمه

    بهزیستی روان شناختی با این مفهوم که سلامت مثبت چیزی فراتر از فقدان بیماری است که در تمام دوران زندگی و به خصوص دوران سالمندی مطرح است. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی بهزیستی روان شناختی سالمندان بر اساس ادراک خود و اضطراب مرگ است.

    روش : 

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه سالمندان بستری در آسایشگاه و سالمندان در منزل شهر تهران در سال 1398 بود. تعداد افراد نمونه جمعا 400 سالمند بود که با روش خوشه ای انتخاب شدند. بدین صورت که از بین مراکز نگهداری سالمندان و سرای محلات ابتدا 5 مرکز نگهداری سالمندان و 5 سرای محله از مناطق 2 و 3 و 5 شهر تهران به تصادف انتخاب شدند و سپس از هر مرکز و سرا 40 سالمند به تصادف انتخاب و پرسشنامه ها روی آن ها اجرا شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989)، مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970) و مقیاس خودهای سه گانه (1991) بودند. داده های پژوهش با روش رگرسیون تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج آزمون مدل مفهومی نشان داد عوامل خود جسمانی و خود معنوی با بهزیستی روان شناختی رابطه ی مثبت معنادار دارند و مثبت بودن این ضرایب درواقع نشان دهنده این است که با افزایش این عوامل، میزان بهزیستی روان شناختی افزایش می یابد. همچنین اضطراب مرگ با بهزیستی روان شناختی رابطه منفی معنادار دارد. مورد تایید بود (p<0.05, β=-0.39)

    نتیجه گیری:

     یافته های پژوهش حاکی از معناداری مدل رگرسیون بود. بر این اساس در مراکز نگهداری سالمندان، برای افزایش سطح بهزیستی روان شناختی و ارتقای سلامت سالمندان توجه به پیشایندهای ادراک خود و اضطراب مرگ ضروری است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، ادراک خود، اضطراب مرگ، سالمندان
  • مریم صالحیان، حسن احدی*، آدیس کراسکیان موجمباری، احمد محمد میگونی صفحات 45-56
    هدف

    مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر توانایی های شناختی دانشجویان دارای تیپ شخصیتی D انجام شد.

    روش

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانشجویان دارای تیپ شخصیتی D موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد دانشگاهی سمنان در سال تحصیلی 97-1396 بودند. پس از بررسی تیپ شخصیتی D در بین دانشجویان تعداد 70 نفر انتخاب و از میان آن ها تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با مقیاس تیپ شخصیتی D (دنولت، 2005) و پرسشنامه توانایی های شناختی (نجاتی، 1392) جمع آوری و با روش های خی دو، اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل ازنظر تاهل و مقطع تحصیلی تفاوت معناداری نداشتند (0/05<P). همچنین، گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود توانایی های شناختی و همه ابعاد آن شامل حافظه، کنترل مهاری و توجه انتخابی، تصمیم گیری، برنامه ریزی، توجه پایدار، شناخت اجتماعی و انعطاف پذیری شناختی شد و نتایج درمان در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (0/05>P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج، برنامه ریزی برای استفاده از گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد جهت بهبود ویژگی های دانشجویان دارای تیپ شخصیتی D ضروری است. درنتیجه، درمانگران و روانشناسان بالینی می توانند از روش گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های شناختی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی، پذیرش و تعهد، توانایی های شناختی، دانشجویان، تیپ شخصیتی D
  • مریم شکری، محمدعلی رحمانی*، شهنام ابوالقاسمی، افشین طیبی صفحات 57-66
    هدف

    درمان راه‎حل محور یکی از انواع رویکردهای درمان پست مدرن در حوزه خانواده و ازدواج است که یافتن راه ‎حل به‎ وسیله مراجع با همکاری درمانگر را مورد تاکید قرار می‎دهد. این پژوهش باهدف تعیین اثربخشی زوج‎درمانی راه‎حل محور بر بخشودگی، خودتنظیمی هیجانی و دل زدگی زناشویی زوجین متقاضی طلاق انجام شد.

    روش‎: 

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش ‎آزمون و پس ‎آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی زوجین متقاضی طلاق مراجعه‎ کننده به مرکز اورژانس اجتماعی شهر تهران در سال 1398 بود. با روش نمونه‎ گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و با شیوه تصادفی سازی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست اطلاعات جمعیت‎ شناختی-فرم محقق ساخته، مقیاس دل زدگی زناشویی (پاینز، 1996)، مقیاس بخشودگی بین فردی (احتشام زاده و همکاران، 1389) و مقیاس تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001) بود. گروه آزمایش 10 جلسه مداخله به‎ صورت 3 جلسه در هفته به مدت 2 ساعت دریافت کردند اما گروه گواه مداخله‎ای دریافت نکردند. داده ‎ها با روش‎های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون تی و تحلیل کوواریانس چند متغیری با SPSS/26 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که زوج‎درمانی راه‎حل محور بر کاهش دل زدگی زناشویی گروه آزمایش در مرحله پس‏آزمون اثربخش بوده است (0/05>P). بین میانگین نمره بخشودگی و تنظیم شناختی هیجان آزمودنی‏های دو گروه نیز در مرحله پس ‏آزمون تفاوت معنا‎دار بود (0/05>P).

    نتیجه گیری: 

    زوج‎درمانی راه‎ حل محور توانسته بر کاهش دل زدگی زناشویی و ارتقای مهارت بخشودگی و تنظیم هیجان زوجین موثر واقع گردد. پیشنهاد می‎شود مشاوران خانواده با بهره‎ گیری از این روش درمانی به حل مشکلات زوجی و خانوادگی کمک نمایند.

    کلیدواژگان: زوج‎درمانی راه‎حل محور، دل زدگی زناشویی، بخشودگی، تنظیم هیجان، زوجین، طلاق
  • مهدی شمالی احمدآبادی*، منصوره پورجانب الهی، آزیتا بهجت، عاطفه برخورداری احمدآبادی صفحات 67-78
    هدف

    اگرچه شیوع ویروس کووید-19 با مشکلات روان شناختی متعددی ازجمله اضطراب کووید-19 همراه است، اما مولفه هایی مانند اجتناب تجربه ای و نگرش به کمک طلبی روان شناختی حرفه ای می تواند بر میزان این اضطراب موثر باشد. پژوهش حاضر باهدف پیش بینی اضطراب کووید-19 بر اساس اجتناب تجربه ای و نگرش به کمک طلبی روان شناختی حرفه ای انجام شد.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از افراد بزرگ سال شهرهای اردکان و میبد در محدوده زمانی 5 مهر تا 16 آبان سال 1399 بود. 383 نفر از افراد در یک پژوهش مجازی شرکت کرده و به ابزارهای زیر پاسخ دادند. ابزار پژوهش شامل مقیاس اضطراب بیماری کرونا علی پور و همکاران (1398)، پرسشنامه نگرش به کمک طلبی روان شناختی حرفه ای فیشر و فارینا (1995) و پرسشنامه پذیرش و عمل بوند (2007) بود. درنهایت پس از حذف پرسشنامه های پرت، 381 پرسشنامه به روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 24، مورد تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها: 

    بین اجتناب تجربه ای و اضطراب کووید-19 رابطه مثبت معنی دار (386/0=R، 001/0>P)؛ و بین نگرش به کمک طلبی روان شناختی حرفه ای و اضطراب کووید-19 رابطه منفی معنی داری وجود داشت (320/0-=R، 001/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 21 درصد از واریانس اضطراب کووید-19 از طریق متغیرهای پیش بین، تبیین می شود (212/0=R2، 001/0>P). اجتناب تجربه ای سهم بیشتری در پیش بینی اضطراب کووید-19 داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    اجتناب تجربه ای و نگرش به کمک طلبی روان شناختی حرفه ای بر میزان اضطراب کووید-19 موثر است.

    کلیدواژگان: اضطراب کووید-19، اجتناب تجربه ای، جهت گیری به کمک طلبی حرفه ای
|
  • Zahra Mahmoodi, Forough Jafari *, Kiyanoosh Zahrakar, Rozita Zabihi Pages 1-11
    Purpose

    the present study was to design a structural model for mothers’ character strengths and girls’ flourish with the mediating role of parenting styles.

    Methodology

    The research method in terms of applied purpose and research design was descriptive-correlational. The statistical population of this study is all female students of the second year of urban high school in the academic year of 2018-19 along with their mothers. The sample size (465 subjects) was selected based on the multi-stage cluster sampling method. The research tools included the flourish questionnaire of Soleimani et al. (2015), character strengths questionnaire of Patterson and Seligman (2004), and parenting styles questionnaire of Baumrind (1991).

    Findings

    Findings indicated that the direct effect of authenticity, open-mindedness, appreciation of beauty, and gratitude on flourishing, as well as kindness, social intelligence, fairness, leadership, self-regulation on authoritative parenting style was confirmed. The direct effect of mothers’ parenting style on girls’ flourishing showed that just mothers’ authoritative parenting style has a direct effect on girls’ flourish. The results confirmed the indirect effect of kindness, social intelligence and leadership on girls’ flourish with the mediating role of authoritative parenting style.

    Conclusion

    Strengthening and applying meaningful character strengths in mothers can both directly and indirectly through the authoritative parenting style can improve the flourishing of their girls

    Keywords: Flourish, character strengths, Parenting styles
  • Zahra Darvish Damavandi, Fariborz Dortaj *, BahramAli Ghanbari Hashemabadi, Ali Delavar Pages 12-23
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of fluorotime play therapy on improving the behavior and adaptive behavior of children with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD).

    Methods

    The quasi-experimental research design was pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study consisted of all children aged 9-11 years with attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD) under the auspices of Hazrat Ali Asghar (AS) Clinic in Rey in 2018-19 that 30 people were selected as a statistical sample and divided into two groups. (One experimental group and one control group) were randomly replaced. First, both groups were measured with Barclay Executive Activity Failure Scale (BDEFS-CA), adaptive behavior with the adaptive behavior scale of Limbert et al. (1974). They received 8 sessions of 60-minute fluorotime play therapy. At the end of the course, both groups were tested with the mentioned questionnaires.

    Findings

    The results of analysis of covariance showed that fluorotime play therapy was effective in improving the behavior and adaptive behavior of children with attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD). In this way, fluorotime play therapy reduces executive failure and also reduces behaviors. Unexplained in the experimental group (p <0.01).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of fluortime play therapy on improving the behavior and adaptive behavior of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), fluorescence play therapy can be used as an effective method in attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD) by psychologists. To be placed.

    Keywords: Flortime Play Therapy, country, Adaptive behavior, attention deficit disorder, hyperactivity
  • Mehrnoush Kalayi Rad, Nadia Madani Pour *, Mahdieh Salehi Pages 24-33
    Purpose

    One of the personality traits that affect students' performance is the syndrome of hypocrisy (Imposter syndrome). Accordingly, the aim of this study was to determine the relationship between perfectionism and the design of early maladaptive fantasies with Imposter syndrome. She was a student girl.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population of the study included all female students studying in the Faculty of Educational Sciences and Psychology of the Islamic Azad University, Central Tehran Branch in 2017-17. By stratified random sampling method and based on Krejcie and Morgan (1970) sample size determination table, 350 students were selected and Pretending Syndrome Questionnaire (Klans and Ames, 1978), Multidimensional Perfectionism Questionnaire (Frost, 1990) and completed the Yang-form maladaptive schematic questionnaire (Yang, 2005). Data analysis was performed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multiple regressions with simultaneous input method and SPSS 26 statistical software.

    Results

    The results showed that there is a significant correlation between perfectionism and its dimensions (worry about mistakes, doubts about actions, parental expectations, parental criticism, personal standards and organization) with the symptoms of hypocrisy. Also, the results showed that although there is a significant correlation between the total score of the initial maladaptive schema and all its dimensions with the syndrome of hypocrisy, but only the dimensions of affected / unchanged self, inadequate self-control / self-discipline, emotional deprivation, Abandonment / instability, mistrust / abuse, social isolation / alienation, failure, dependence / inadequacy, vulnerability to harm and disease, obedience and emotional inhibition have been able to explain the changes associated with the syndrome of hypocrisy.

    Conclusion

    Students with the syndrome of pretense, despite the external evidence of success, are incapable of internalizing success and unhealthy perfectionism and early maladaptive schemas are the characteristics of these people.

    Keywords: imposter syndrome, perfectionism, initial maladaptive delusion, student, girl
  • Nasrin Bakhshi, Sara Pashang *, Nematullah Jaafari, Shohreh Ghorban Shiroudi Pages 34-44
    Purpose

    The aim of this study was to predict the psychological well-being of the elderly based on self-perception and death anxiety.

    Methodology

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the present study included all the elderly hospitalized and the elderly at home in Tehran in 1398. The sample size was 400 elderly people who were selected by cluster sampling method. Thus, from among the nursing homes and nursing homes, first 5 nursing homes and 5 neighborhood homes from districts 2, 3 and 5 of Tehran were randomly selected and then 40 elderly people were randomly selected from each center and questionnaire and questionnaires were administered to them. The research instruments included Reef Psychological Welfare Questionnaire (1989), Templer Death Anxiety Scale (1970) and Triple Self-Scale (1991). Research data were analyzed by regression method. SPSS and AMOS software version 20 were used to analyze the research data.

    Findings

    The results of the conceptual model test showed that self-physical and self-spiritual factors have a significant positive relationship with psychological well-being and the positiveness of these coefficients in fact indicates that with the increase of these factors, the rate of psychological well-being increases. Death anxiety also has a significant negative relationship with psychological well-being. Was confirmed (p <0.05, β = -0.39)

    Conclusion

    The findings showed the significance of the regression model. Accordingly, in nursing homes, in order to increase the level of psychological well-being and promote the health of the elderly, it is necessary to pay attention to their perceptual backgrounds and death anxiety.

    Keywords: psychological well-being, self-perception, death anxiety, elderly
  • Maryam Salehyan, Hassan Ahadi *, Adis Kraskian Mojembari, Ahmad Karbalaei Mohammad Meigouni Pages 45-56
    Purpose

    Present study aimed to determine the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment on cognitive abilities of students with type D personality.

    Methodology

    This study was semi-experimental with a pretest, posttest and follow-up design with control group. The research population was students with type D personality of institute applied science higher education of Semnan Jahad University in 2017-18 academic years. After examining type D personality among students number of 70 people were selected and from them 30 people were selected by simple random sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group 12 sessions of 90 minute underwent group therapy based on acceptance and commitment and the control group did not see any training. Data were collected by type D personality scale (Denollet, 2005) and cognitive abilities (Nejati, 2013) and analyzed with chi-square, repeated measures and post hoc Bonferroni test in SPSS-19 software.

    Findings

    The findings showed that the experimental and control groups did not significant difference in terms of marriage and education level (P>0.05). Also, the group therapy based on acceptance and commitment improved cognitive abilities and all its dimensions including memory, inhibitory control and selective attention, decision making, planning, sustain attention, social cognition and cognitive flexibility and the treatment results were maintained in the follow-up stage (p < 0.05).

    Conclusion

    According to the results, planning is necessary for the use of group therapy based on acceptance and commitment to improve the characteristics of students with type D personality. As a result, therapists and clinical psychologists can use group therapy based on acceptance and commitment along with other treatment methods to improve cognitive characteristics

    Keywords: Group therapy, acceptance, commitment, Cognitive Abilities, Students, type D personality
  • Maryam Shokri, MohammadAli Rahmani *, Shahnam Abolghasemi, Afshin Tayyebi Pages 57-66
    Purpose

    Solution-oriented therapy is one of the types of postmodern treatment approaches in the field of family and marriage, which emphasizes finding solutions by clients in collaboration with the therapist. The aim of this study was to determine the effectiveness of solution-oriented couple therapy on forgiveness, emotional self-regulation and marital boredom of couples seeking divorce.

    Method

    The research was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all couples seeking divorce who referred to the Social Emergency Center in Tehran in 1398. By available sampling method, 30 people were selected and randomly assigned to experimental and control groups. Research tools include demographic information checklist - researcher-made form, marital boredom scale (Pinez, 1996), interpersonal forgiveness scale (Ehteshamzadeh et al., 2010) and cognitive emotion regulation scale (Garnefski et al., 2001) was. The experimental group received 10 sessions of intervention 3 sessions per week for 2 hours but the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation), t-test and multivariate analysis of covariance with SPSS / 26.

    Findings

    The results showed that solution-oriented couple therapy was effective in reducing marital boredom in the experimental group in the post-test phase (P <0.05). There was a significant difference between the mean forgiveness score and cognitive emotion regulation of the subjects in the two groups in the post-test stage (P <0.05).

    Conclusion

    Solution-based couple therapy has been able to reduce marital boredom and improve forgiveness skills and regulate couples' emotions. It is suggested that family counselors use this treatment method to help solve marital and family problems.

    Keywords: Solution-Based Couple Therapy, Marital Boredom, forgiveness, emotion regulation, Couples, divorce
  • Mehdi Shomaliahmadabadi *, Mansoure Poorjanebollahi, Azita Behjat, Atefe Barkhordari Pages 67-78
    Introduction

    Although the Covid-19 virus has been associated with a number of psychological problems, such as Covid-19 anxiety, components such as avoiding experience and seeking help from the psychological profession can contribute to this level of anxiety. The aim of this study was to The role of experience avoidance and attitudes toward seeking professional psychological help in predicting covid‐19 anxiety.

    Method

    In terms of the purpose of this research was applied and in terms of data collection method was descriptive and correlational. The statistical population of the study consisted of all adults in Ardakan and Meybod in the period from 26 September to 6 November, 2020.383 people participated in a virtual survey and responded to the following tools. The research instruments included Alipour et al.'s (2020) corona disease anxiety scale, Fisher and Farina's (1995) attitudes toward seeking professional psychological help questionnaire, and Bond's(2007) acceptance and action questionnaire. Finally, after removing missing, 381 questionnaires were statistically analyzed by Pearson correlation method and multiple regression analysis using SPSS24 software.

    Results

    The results showed that there was a significant positive relationship between experiential avoidance and Covid-19 anxiety (R=0/386, p < 0.001) and also a significant negative relationship between attitudes toward seeking professional psychological help and Covid-19 anxiety (R=-0/220, p < 0.001). The results of regression analysis also showed that 21% of the variance of Covid-19 anxiety was explained by predictor variables (R2=0.212, p < 0.001). Experimental avoidance also played a greater role in predicting Covid-19 anxiety (p < 0.001).

    Conclusion

    Experiential Avoidance and Attitude to Professional Psychological Assistance Affect Covid-19 Anxiety Rate.

    Keywords: covid‐19 anxiety, experience avoidance, orientations to seeking professional help