فهرست مطالب

نشریه پژوهش گردشگری
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفر قائد رحمتی* صفحات 1-11

    هدف مقاله حاضر این است که نشان دهد متون رسانه‌ای تولیدشده گردشگری در دوران کرونا ایران، متاثر از کدام گفتمان‌ها هستند. روش این پژوهش تحلیل‌گفتمان انتقادی براساس نظریه فرکلاف است و مراحل سه‌گانه تحلیل‌گفتمان انتقادی فرکلاف طی شده است. داده‌های این پژوهش کیفی بوده و از متون رسانه‌ای؛ سخنرانی‌ها، گزارش‌ها، مصاحبه‌های کارشناسان و مدیران گردشگری ایران در دوران کرونا حاصل شده است. در این مقاله با تاسی از روش سه‌مرحله‌ای فرکلاف (توصیف، تفسیر و تبیین) نشان داده شد که متون رسانه‌ای گردشگری ایران در دوران کرونا که درحال بازنمایی واقعیت بحران اقتصادی گردشگری در شرایط پاندمی کرونا هستند، متاثر از دو گفتمان هستند. گفتمان اول آنکه احتمالا در ایران در فضای پساکرونا با حجم انبوهی از گردشگری مواجه خواهیم شد؛ زیرا شهروندان از خانه‌نشینی، قرنطینه، فضای مجازی، تورهای مجازی و... بسیار خسته شده‌اند، و پس از کرونا با فراهم‌شدن شرایط نسبتا پایدار، گردشگری را در برنامه خود خواهند داشت. گفتمان دوم آنکه مدل گردشگری در دنیا و به‌تبع آن در ایران تغییر پیدا خواهد کرد، به‌طوری‌که حتی نحوه انتخاب مقاصد گردشگری هم توسط گردشگران تغییر پیدا می‌کند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، تحلیل گفتمان انتقادی، گفتمان انتقادی فرکلاف، گردشگری پساکرونا
  • خه بات درفشی* صفحات 12-28

    عوامل مختلف محیطی در شیوع و گسترش اپیدمی، یا حتی رخدادهای همه‌گیری تاثیر می‌گذارد که ممکن است سبب بازخوردهایی از محیط نیز شود. بیماری کروناویروس جدید (COVID-19) در 13 مارس 2020 به‌عنوان یک همه‌گیری اعلام شد و شروع سریع، گسترش مکانی و پیامدهای پیچیده، آن را به یکی از فاجعه‌های قرن تبدیل کرده است. بیشتر کشورها با اقداماتی مانند فاصله اجتماعی به این همه‌گیری واکنش نشان داده و اقتصاد و دیگر فعالیت‌های آن‌ها به‌شدت کاهش یافته است؛ درنتیجه، در پایان آوریل 2020 همه‌گیری COVID-19 به تاثیرات زیست‌محیطی زیادی منجر شد. این تاثیرات هم مثبت (شامل بهبود کیفیت آب‌وهوا در نواحی شهری) و هم منفی (شامل آلودگی خطوط ساحلی به‌علت دفع مواد بهداشتی) است. پژوهش حاضر، ضمن مروری اولیه از تاثیرات مشاهده‌شده و بالقوه COVID-19 بر محیط‌زیست، بر تاثیرات آن روی حوزه‌های مطالعاتی علوم مختلف، با تاکید بر روش‌شناسی علوم میراثی در دوران همه‌گیری ویروس کرونا تمرکز دارد. در دوران همه‌گیری کرونا، الگوهای مطالعاتی شاخه‌های مختلف علوم میراثی و هویتی دستخوش تحول شده است. این تحول طیف وسیعی از تغییرات را شامل می‌شود، تا جایی که تمایل به برداشت‌های میدانی کاهش یافته است. در بحث پژوهش‌های کمی علوم میراثی، چون پژوهشگر با داده‌های جمع‌آوری‌شده از اشیای میراثی مواجه است، آلودگی این اشیاء، ماندگاری ویروس روی سطوح و دستورالعمل‌های برداشت از آن‌ها بسیار مهم است. در پژوهش‌های کیفی علوم میراثی نیز بسیاری از پژوهشگران ممکن است برداشت داده خود را متوقف کرده یا روش‌شناسی پروژه‌های خود را دوباره طراحی کرده باشند. شیوع و همه‌گیری ویروس کرونا، پژوهشگران را به این موضوع سوق داده است که از چه طریقی با تکنیک‌های از راه دور بتوانند داده‌های مورد نیاز پژوهش خود را جمع‌آوری کنند و بتواند تحلیل‌های مناسب را انجام دهند.

    کلیدواژگان: کروناویروس، روش شناسی مطالعات، علوم میراثی، پژوهش های کمی و کیفی
  • بهار بیشمی*، تهمینه اسدی امیری، صادق صالحی صفحات 29-47

    بروز و گسترش پدیده ای به نام ویروس کرونا همه فعالیت‌های گردشگری از جمله بوم گردی را تحت تاثیر قرار داده است. آنچه تا کنون بر ادبیات این حوزه مطالعاتی، همانند سایر حوزه ها- غالب بوده است، همانا مطالعه و بررسی توسعه بوم گردی جهت تقلیل اثرات منفی و گشودن اقدامات توسعه ای بوده است. اما توقف نسبتا طولانی فعالیت‌های بوم گردی در کشور، این سوال را مطرح می کرد که در دوران پسا کونا، چگونه می‌توان فعالیت‌های بوم گردی را دوباره آغاز کرد. در این راستا،  مطالعه حاضر در صدد پاسخ به پرسش‌های زیر در زمینه فعالیت‌های بوم گردی، تاثیرات ویروس کرونا و راهکارهای بازآفرینی بوم گردی در دوران پسا کرونا است. جامعه آماری تحقیق حاضر را مناطق بوم گردی در شرق مازندران تشکیل می‌دهد و برای انتخاب نمونه‌ها نیز  از روش نمونه‌گیری هدفمند استفاده شده است. برای جمع‌آوری اطلاعات و داده‌های تحقیق، روش مصاحبه کیفی به کار رفته و در آن با تعدادی از صاحبان اقامتگاه های بوم گردی مصاحبه شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که: (1)، ذی نفعان ضرورتی بر توقف کامل اقامتگاه های بوم گردی نمی‌دیدند و معتقد بودند که بهره برداری و استفاده بوم گردان به خاطر فاصله گذاری اجتماعی طبیعی با رعایت حداقل پروتکل‌های بهداشتی امکان‌پذیر می‌باشد(2)، امنیت بهداشتی اقامتگاه های بوم گردی در حد اقامت و ماندن در منزل است،(3)، حداقل یک فاصله زمانی سه ساله برای بازگشت به دوران عادی لازم می‌باشد که البته دوران بازگشت به اوج در آینده نزدیک متصور نیست،(4)، بازآفرینی فعالیت‌های بوم گردی نیازمند ایجاد تشکل قوی منطقه‌ای نظیر انجمن صنفی بوم گردی شرق مازندران می‌باشد تا تعامل سازنده با حاکمیت ایجاد شود، (5)، برای بوم گردی‌های تازه تاسیس، تسهیلات مالی فراهم گردد تا بتواند فعالیت‌های بوم گردی را دوباره آغاز نمایند. در حالی که سایر تحقیقات با استفاده از داده‌های ثانویه و در سطح ملی و کلان به بررسی  تاثیرات کرونا بر شاخص‌های اقتصادی پرداختند، تحقیق حاضر با استفاد از داده‌ها اولیه و میدانی به تجزیه و تحلیل تجربیات فردی دست اول در مورد تاثیرات اقتصادی ویروس کرونا بر بوم گردی در سطح جامعه محلی پرداخته است.

    کلیدواژگان: تاثیرات قرنطینه، پساکرونا، فاصله گذاری اجتماعی، بوم گردی، روش کیفی، مازندران
  • فریبا بابایی سوستانی، علی قمی اویلی*، مانا کنعانیان صفحات 48-55

    جنگل‌های با ارزش هیرکانی در شمال ایران، قدمتی چند میلیون ساله دارد. این جنگل‌ها پس از کش و قوس‌های فراوان و تلاش‌های انجام‌شده طی 13 سال گذشته، در 14 تیرماه سال 1398 (10 جولای 2019) در چهل و سومین گردهمایی جهانی یونسکو در باکوی آذربایجان، به‌عنوان دومین میراث طبیعی ایران براساس معیار 9، به شماره 1584 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. ثبت جهانی فرصتی بی‌نظیر برای معرفی شایسته این جنگل‌های باستانی به جهانیان است که می‌تواند موجبات رونق اقتصادی و گردشگری را در کشور و جوامع محلی حاشیه سایت‌های ثبت‌شده فراهم آورد. با وجود این، شیوع جهانی ویروس کرونا به یک‌باره اقتصاد جهانی و به‌ویژه گردشگری را با چالش‌های فراوان روبه‌رو کرد. شیوع این ویروس تاثیرات مثبت و منفی بسیاری برای محیط‌زیست و منابع طبیعی در پی داشته است. این تحقیق به بررسی تاثیرات شیوع ویروس کرونا بر سایت‌های ثبت‌شده هیرکانی در فهرست میراث جهانی یونسکو می‌پردازد.

    کلیدواژگان: کمیته میراث جهانی، کرونا، گردشگری، اقتصاد محلی
  • علی موحد*، سید حامد کرمانیان صفحات 56-83

    امروزه انسان با مخاطراتی روبه‌روست که از نظر ماهیتی با مخاطرات نسل‌های پیشین متفاوت است. به نظر می‌رسد این مخاطرات به‌مراتب عظیم‌تر و مهلک‌تر از تهدیدات ناشی از مخاطرات طبیعی است و نمی‌توان آنها را کنترل کرد. برخی مخاطرات به بحرانی جهانی تبدیل شده‌ و تاثیر گسترده‌ای بر گردشگری داشته‌اند. بحران کرونا ویروس (کووید 19) یکی از موثرترین بحران‌های جهانی است که بر گردشگری تاثیر عمیق داشته و بسیاری از فعالیت‌های گردشگری را فلج کرده است؛ به‌طوری‌که به نظر می‌رسد بازگشت به قبل از این بحران به زمان بیشتری نیاز دارد. هدف از این مقاله، بررسی و شناخت تاثیر ویروس کووید 19 بر صنعت گردشگری بوده که با استفاده از روش توصیفی و جمع‌آوری داده‌ها به‌صورت کتابخانه‌ای انجام شده است. در این تحقیق، در چارچوب معاهده Sendai، موضوع کنکاش شده است. در این معاهده، سلامت عنصر اصلی چارچوب Sendai برای کاهش خطر بحران در چشم‌انداز 2030-2015 است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد، بحران انسانی کووید 19 مهم‌ترین و ویرانگرترین چالش جهانی بعد از جنگ جهانی دوم است. هنوز راه پیشگیری و درمان این ویروس تولید نشده است؛ از این‌رو بسیار مهم است که ما همچنان باید به اشتراک‌گذاری، یادگیری و نوآوری بپردازیم تا بتوانیم نظارت، پیشگیری و درمان را بهبود بخشیم. اهمیت رفتارهای مسیولانه و همکاری‌های بین‌المللی برای کاهش تاثیرات ویروس می‌تواند راه جدیدی در تصمیم‌گیری‌های جهانی باشد. صنعت گردشگری نمی‌تواند بدون این دیدگاه موفقیتی چندانی به دست آورد. از سوی دیگر، جلب اعتماد مشتریان بنگاه‌های گردشگری نیازمند آموزش روش‌های جدید پذیرایی و مسئولیت‌پذیری در ابعاد و سطوح مختلف در یک پروتکل بین‌المللی است.

    کلیدواژگان: کرونا، کووید 19، مخاطرات انسانی، بحران گردشگری، صنعت گردشگری، Sendai
  • منوچهر جهانیان* صفحات 84-98

    صنعت گردشگری از جمله فعالیت‌هایی است که در اثر شیوع بیماری واگیردار کرونا، با بحران مواجه شده است. بیشتر مطالعات جنبه اقتصادی را مورد توجه قرار داده‌اند؛ درحالی‌که وقایع نشان می‌دهند بحران‌های اجتماعی و فرهنگی جهانی ناشی از بیماری کرونا بیش‌از‌پیش این صنعت را در آینده با مشکل مواجه خواهد کرد. از جمله این نگرانی‌ها می‌توان به رفتار گردشگر اشاره کرد. در این مقاله که به شیوه کیفی و روش توصیفی- تحلیلی و مصاحبه با پانزده نفر از متخصصان حوزه‌های گردشگری، روان‌شناسی و جامعه‌شناسی انجام شده است، گرایش افراد به سفر پس از کرونا و آسیب‌های روانی موثر بر رفتار گردشگر مطالعه شده است. اختلالات روانی ناشی از این بیماری، مشکلات بسیاری را مانند اضطراب، افسردگی، استرس، وسواس، ترس، خشم و عصبانیت به وجود آورده‌اند. نتایج مصاحبه‌ها حاکی از این مطلب است که رفتار گردشگر پساکرونا، در بیشتر موارد به تمایل بیشتر به سفر خواهد انجامید، با این تفاوت که متاثر از چگونگی گذران دوران کرونا و ویژگی‌های شخصیت گردشگر می‌توان شاهد رفتارهای مخرب منفی یا مثبت از گردشگر بود. همچنین با توجه به ماهیت گردشگری، مقصدهای مذهبی و طبیعی در اولویت سفرها قرار خواهند گرفت.

    کلیدواژگان: گردشگر، آسیب روانی، ویروس کرونا
|
  • Safar Ghaedrahmati * Pages 1-11

    The purpose of this paper is to show which discourses are influenced by tourism media texts produced. The method of this research is critical discourse analysis based on Fairclough theory and the three stages of Fairclough critical discourse analysis have been completed. The data of this research are qualitative and from media texts; Lectures, reports, interviews with experts and tourism managers of Iran during the Corona have been obtained. In this paper, based on Fairclough three-step method (description, interpretation and explanation), it was shown that the texts of Iranian tourism media in the Corona period, which represent the reality of the tourism economic crisis in the corona pandemic, are influenced by two discourses. Discourse 1: We will probably encounter a large volume of tourism in Iran in the post-Corona space; because the citizens are very tired of housekeeping, quarantine, cyberspace, virtual tours, etc., and after Corona, with the provision of relatively stable conditions, they will have tourism in their program. The second discourse; the model of tourism in the world and consequently in Iran will change, so that even the way tourists choose their tourist destinations will change.

    Keywords: Discourse Analysis, Fairclough Critical Discourse Analysis, Post-Corona Tourism
  • Khabat Derafshi * Pages 12-28

    Various environmental factors influence the outbreak and spread of epidemic or even pandemic events which, in turn, may cause feedbacks on the environment. The novel coronavirus disease (COVID-19) was declared a pandemic on 13 March 2020 and its rapid onset, spatial extent and complex consequences made it a once-in-a-century global disaster. Most countries responded by social distancing measures and severely diminished economic and other activities. Consequently, by the end of April 2020, the COVID-19 pandemic has led to numerous environmental impacts, both positive such as enhanced air and water quality in urban areas, and negative, such as shoreline pollution due to the disposal of sanitary consumables. This study, while presents an early overview of the observed and potential effects of the COVID-19 on the environment, focuses on its effects on the various sciences study fields during the corona virus epidemic, with an emphasis on the methodology of heritage sciences. During the COVID-19 pandemic, the study patterns of various branches of heritage and identity sciences have changed significantly. This transition involves a wide range of changes, such as a decrease in the tendency to field interpretations. In heritage sciences quantitative researches are very important, as the researcher is confronted with the data collected from heritage objects, the contamination of these objects, persistence of the virus on the surfaces and instructions for removing them. In heritage science qualitative researches, many researchers may have stopped their data acquisition or redesigned their project methodology. The outbreak of COVID-19 has led researchers to find the way how they can use remote techniques to gather the data needed for their research and perform appropriate analyzes.

    Keywords: Coronavirus, Methodology of studies, Heritage sciences, Quantitative, qualitative researches
  • Bahar Beishami *, Tahmineh Asadi Amir, Sadegh Salehi Pages 29-47

    The emergence and prevalence of COVID-19 affected all tourism activities, including ecotourism. What has prevailed so far in the literature of this field of study is indeed, the study of ecotourism development in order to reduce the negative effects of COVID-19 and to start the development measures. However, the relatively long cessation of ecotourism activities in the country raised the question of how to resume ecotourism activities in the post- COVID-19 era. In this regard, the present study seeks to answer the questions in the fields of ecotourism activities, the effects of the coronavirus and the strategies for rehabilitation of ecotourism in the post- COVID-19 period. The statistical population of the study consists of ecotourism areas in the east of Mazandaran, and the purposeful sampling method was used to select the samples. A qualitative interview method was used for data collection, in which a number of eco-lodge owners were interviewed. The results showed that: (1) Beneficiaries did not see the need to complete recession of ecotourism resorts and believed that the operation and use of ecotourism was possible due to observing natural social distance by observing minimum health protocols; (2) The health safety of ecotourism resorts is the same as staying at home; (3) At least a three-year period is required to return to the normal situation, since the peak return period is not expected in the near future; (4) The re-creation of ecotourism activities requires the establishment of a strong regional organization such as the East Mazandaran Ecotourism Corporation, in order to establish a constructive interaction with the government; (5) Providing financial facilities for the newly established ecotourism, so that it can resume ecotourism activities. While other studies have used secondary data at the national and macro levels to examine COVID-19chr('39')s effects on economic indicators, the present study uses primary data and field study findings to analyze original personal experiences of the economic impact of COVID-19 on ecotourism at the local community level.

    Keywords: Quarantine effects, Post- COVID-19, Social distancing, Ecotourism, qualitative method, Mazandaran
  • Fariba Babaei Soustani, Ali Ghomi Avilli *, Mana Kananian Pages 48-55

    Invaluable Hyrcanian Forests in North of Iran, with a history of several million years, inscribed on the UNESCOchr('39')s World Heritage List, according to criterion (ix), Ref. 1584, in July 14, 2019, in the 43th session of the World Heritage Committee in Baku, Azerbaijan Republic, as the second natural World Heritage of IR of Iran. Inscription on the World Heritage List not only is a unique chance for appropriate introduction of these ancient forests to the world, but also led to economic and tourism development in the country and local communities around the inscribed sites. However, outbreak of COVD 19 has created many challenges for global economy and tourism industry. Outbreak of COVID 19 has positive and negative impacts on natural environment and resource. The aim of this study is assessment of the Corona Virus outbreak impacts on the Hyrcanians World Heritage sites.

    Keywords: World Heritage Committee, COVID 19, Tourism, local economy
  • Ali Movahed*, Seyed Hamed Kermanian Pages 56-83

    Today, threats facing humanity are fundamentally different from those in previous years. The risks associated with these brand-new hazards cannot be kept under control and look to be far more serious and deadly than the risks posed by age-old or natural hazards. Some of them have become a global crisis and had a far-reaching impact on tourism. The coronavirus crisis (COVID 19) is one of the most effective global crises that has profoundly affected tourism and paralyzed many tourism activities. Getting back to normal and the time before this crisis seems to take a long time. The purpose of this article is to investigate and identify the impact of the COVID 19 virus on tourism industry, which has been done using a descriptive method and data collection. In this review, the issue has been explored within the framework of the Sendai Treaty. In this treaty, health is a key element of the Sendai framework for reducing the risk of crisis in the 2030-2015 perspective. This study shows that the humanitarian crisis of COVID 19 is the most serious and devastating global challenge after World War II. Prevention and treatment of this virus have not yet been developed. It is therefore very important that we continue to share, learn, and innovate so that we can improve monitoring, prevention, and treatment. The importance of responsible behavior and international cooperation to reduce the effects of the virus is a new approach in global decisionmaking. The tourism industry cannot achieve much success without this vision. On the other hand, gaining customer trust in tourism companies requires new skills and learning methods in the field of hospitality and responsibility at different levels as an international protocol.

    Keywords: Corona, Covid 19, Human Hazards, Tourism Crisis, Tourism Industry, Sendai
  • Manouchehr Jahanian * Pages 84-98

    The tourism industry is one of the activities that has faced a crisis due to the outbreak of COVID-19 disease. Most studies have focused on the economic aspect, while events show that global socio-cultural crises caused by COVID-19 will make this industry even more challenging in the future. These concerns include tourist behavior. In this article, which is a qualitative and descriptive-analytical research, collecting the data by interviews with fifteen experts in the fields of tourism, psychology and sociology, the tendency of people to travel after the COVID-19 and psychological damage affecting tourist behavior have been studied. Mental disorders caused by this disease have caused many problems such as anxiety, depression, stress, obsession, fear, anger and rage. The results of the interviews indicated that the post- COVID-19 tourist behavior, in most cases, will lead to a greater desire to travel; however, affected by the COVID-19, different tourist personality traits, negative or positive destructive behaviors can be seen. Also, due to the nature of tourism, religious and natural destinations will be a priority for travel.

    Keywords: Tourist, Psychological Trauma, COVID-19