فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی حسن نیا*، محسن خاتمی صفحات 9-30

    نظریه ریخت شناسی پراپ، الگویی کارآمد در تحلیل داستان ها محسوب می شود که در پی کشف نظام حاکم بر ساختار زبان حکایات است. این الگو بر آن است تا ثابت کند قصه ها با وجود اختلاف ها از ساختاری واحد تبعیت می کنند. فولکلورشناسان الگوی پراپ را در سایر فرهنگ ها به مثابه خوانشی علمی کارآمد دانسته و بر توصیف قصص بر پایه توجه به کنش ها و خویش کاری ها تاکید ورزیده اند. هم سازواری دین و قصه موجب شد، برخی دانشوران به تحلیل ساختاری داستان های دینی بپردازند. از جمله ایشان، رونالد باکلی است که الگوی ریخت شناسی را در «مجموعه روایی تقابل امام صادق (ع) با منصور عباسی»، با تحلیلی ساختارگرایانه مطابقت می دهد. حاصل پژوهش وی هم گون پنداری ساختار و محتوای احادیث با قصه های پریان بوده، که باتوجه به شاخصه های «افسانه ها» در فرهنگ عامه، گزاره «تنزل دهی منزلت احادیث تا حد افسانه های خیالی» را به اذهان متبادر می سازد. نتیجه ثانویه این دیدگاه نیز باورمندی به عدم اصالت احادیث و وجود پدیده جعل در آن ها را به دست می دهد. پژوهش حاضر ضمن بررسی و نقد این انگاره بر مبنای روش کتابخانه ای در گردآوری داده ها، میزان بازتاب الگوی ریخت شناسی را در این مجموعه روایی سنجیده، به مطابقت ها و تفاوت ها توجه می دهد و در نتیجه خوانش باکلی از تحلیل ریختاری احادیث امامیه را مردود دانسته است.

    کلیدواژگان: احادیث امامیه، باکلی، پراپ، تحلیل ساختاری، خویش کاری، ریخت شناسی، قصه های پریان
  • علی راد، پریسا عطایی نظری* صفحات 33-55
    دسته ای از روایات، پذیرش توبه حضرت آدم (ع) را نتیجه توسل او به حضرت محمد و آل او (ع) دانسته اند. روایتی منسوب به پیامبر اکرم (ص) در دو مصدر زیدی کوفی از توسل آدم (ع) به اهل‏بیت با عنوان «پنج تن» یاد کرده است. اعتبارسنجی این روایت و تبیین امکان ارتباط آن با عقاید زیدیه، مسئله نوشتار پیش روست. بدین منظور با کاربست روش‏های نقد حدیث در سنت اسلامی به سنجش مصدر، سند و متن روایت پرداخته و بر پایه تحلیل داده های برآمده از آن، امکان پیوند این روایت با عقاید زیدیه بررسی شده است. شناسایی آسیب هایی چون تفرد در مصادر زیدی کوفی، روی گردانی محدثان سده های میانه و متقدم از نقل، وجود راویان ضعیف و ناشناخته در طرق انتقال و کاربرد اصطلاح «پنج تن» که پدیداری و رواج آن متاخر از عهد نبوی است، اعتبار روایت را به چالش می کشد. برجستگی بوم حدیثی کوفه در نقل این روایت با توجه به شرایط فرهنگی دینی آن، توجه زیدیان به اعمش به مثابه حلقه مشترک روایت و منزلت بی بدیل اصحاب کساء در دیدگاه زیدیه، نشانه‏هایی از ارتباط نقل و نشر این هییت از روایت با زیدیان کوفه فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: توبه آدم، توسل به پنج تن، بوم حدیثی کوفه، زیدیه، سلیمان بن مهران اعمش، نقد حدیث
  • نرگس شکربیگی*، طیبه باباییان صفحات 57-82

    عبارت «سته ایام» (الاعراف: 54) که به آفرینش آسمان و زمین در «شش روز» اشاره دارد، به شروع خلقت برمی گردد. این مسئله از سده های نخستین تاریخ تفسیر تاکنون محل تضارب آرا و تعدد نظرات مفسران فریقین با مسلک های فکری متعدد و روش های تفسیری متفاوت؛ اعم از روایی، عرفانی، اجتهادی و علمی و... بوده است. در این میان، تعداد قابل توجهی از مفسران عبارت «سته ایام» را به روزهای دنیایی تفسیر کرده اند و احادیثی نیز در این باره آورده اند که آغاز خلقت را با روز شنبه، یک شنبه یا دوشنبه مصادف می داند. این مقاله که با روش توصیفی و استفاده از ابزار اسنادی انجام شده است، سعی داشته تا با ارایه دلایل و شواهد متعدد علمی، مخدوش بودن این قبیل احادیث یا مصداق اسراییلیات بودن آن ها را به بوته نقد گذارد. ارزیابی ها حاکی از آن است که اسانید و راویان این احادیث، مشکوک و مردود بوده و تقریبا هیچ یک از طرق حدیث خالی از ضعف نیست. احادیث مذکور به لحاظ متنی نیز دارای متنی مضطرب هستند و با عرضه محتوای آن ها به معیارهای متقن نقد حدیث از جمله؛ قرآن و علم، مخدوش بودن آن ها ثابت می شود. با توجه به اعجاز علمی قرآن و رویکرد تبیینی احادیث صحیح بر کلی گویی های قرآن، شناسایی احادیث سره از ناسره در این عرصه ضمن دستیابی به اصل هدایت، سدی بر دستمایه قرار دادن احادیث مخدوش به نام اسلام و ادعای تعارض تعالیم آن با علم توسط معاندین خواهد بود.

    کلیدواژگان: سته ایام، آغاز خلقت، اسرائیلیات، تفسیر، اعتبارسنجی
  • قاسم بستانی*، علیرضا خنشا صفحات 85-107

    ماه رجب از جمله ماه های با فضیلت در اسلام است که در آن روزه، استغفار و دعا زیاد سفارش شده است. از جمله دعاهای وارد شده در این ماه، دعای پنجم است که با «اللهم إنی اسالک بمعانی جمیع ما یدعوک به ولاه امرک» شروع می شود و به عنوان دعای مشترک هر روز ماه رجب، بعد از نمازهای یومیه فضیلت قرایت دارد. از آنجا که این دعا مورد استناد و ارجاع اندیشمندان اسلامی در مباحث فلسفی، عرفانی می باشد و مضامین مطرح شده در آن، باعث اختلاف بین فقیهان و متکلمان با فلاسفه و عرفا گردیده است، لذا انجام پژوهش آن ضروری به نظر می رسد. در این پژوهه به روش کتابخانه ای به شیوه توصیفی- تحلیلی به ارزش سنجی سند و محتوای این دعا پرداخته شده است. بررسی ها نشان می دهد که سند دعا به دلیل وجود راوی ضعیف و مجهول الحال، دچار ضعف می باشد و تاریخ گذاری از تثبیت متن دعا در زمان شیخ طوسی در کتاب مصباح المتهجد خبر می دهد اما تحلیل محتوای دعا، بسته به نوع دیدگاه دارد. برخی دعا را حاوی مضامین عالی عرفان اسلامی و توحید افعالی می دانند و گروهی آن را به دلیل وجود فرازهایی مانند: «لا فرق بینک وبینها» دارای مضامین عجیب، کفرآمیز و نزد متشرعان، غیر قابل باور و حکم به جعلی بودن دعا می دهند. در مجموع این پژوهش نشان می دهد با توجه به آهنگ کلی دعا و هم سویی آن با سایر احادیث و ادعیه و معیارهای قرآنی و عقلی، می توان این دعا را صحیح و معتبر دانست.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، دعا، ماه رجب، اسناد و محتوای ادعیه
  • سعیده غروی، طیبه قربانی* صفحات 109-128
    در بعضی جوامع حدیثی روایاتی مشاهده می شود که در آن با تنوع عبارات، زنان، دام یا سلاح شیطان خوانده شده اند. نتایج بررسی سندی و دلالی حکایت از آن دارد که انتساب قطعی همه این روایات، به معصوم (ع) از منظر امامیه با موانعی روبه رو است. از این رو پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی- انتقادی به اعتبارسنجی مصادر و اسناد این روایت پرداخته و تحلیل دلالی آن و تعارض با سایر روایات را مورد بررسی قرار داده است. نتایج این بررسی حکایت از آن دارد؛ با وجود آن که روایت مذکور از نظر سندی از قوت چندانی برخوردار نیست، اما در بررسی دلالی، دام و یا سلاح شیطان دانستن زن، به معنای تحقیر و یا شوم خواندن وی نیست؛ بلکه بر حساسیت تعامل با جنس زن (از جهت گرایش به زینت و ایجاد جذابیت) دلالت دارد و میزان بالای اثرپذیری مردان از این ویژگی زنان را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: روایات نکوهش زنان، حبائل ابلیس، دام های شیطان
  • مصطفی عباسی مقدم، سید محمد موسوی* صفحات 131-157
    نگارش مصحف امام علی (ع) و توقیفی بودن ساختار قرآن کریم نزد فریقین طرفداران بسیاری دارد. از سوی دیگر اعتقاد به تنزیلی بودن گردآوری مصحف امام علی (ع)، در تعارض با توقیفی بودن ساختار قرآن به نظر می رسد؛ به عبارت دیگر از طرفی امیرالمومنین (ع) نخستین جامع قرآن تلقی شده و برخی از قرآن پژوهان معتقدند که حضرت، سور مصحف خود را بر اساس ترتیب نزول، چینش نموده و از طرفی معتقدند که ساختار گردآوری قرآن، توقیفی است و ریشه در وحی الهی دارد. این بدان معناست که حضرت علی (ع) به عنوان اولین و برجسته ترین شاگرد رسول اکرم (ص) برخلاف امر الهی و سیره نبوی عمل نموده است. در تحلیل این موضوع، راهی جز احصا و استخراج نظریات علمای فریقین و تحلیل روایات و مستندات تاریخی وجود ندارد. با همین هدف و از رهگذر روش تحلیلی- انتقادی روایات و مستندات تاریخی مربوط به محتوا، چگونگی گردآوری مصحف امیرالمومنین (ع) مورد واکاوی قرار گرفته و با حذف روایات مشابه و تکراری، به این نتیجه رسیده است که چینش تنزیلی مصحف امام (ع) بر بنیاد ترتیب نزول، از متن و مفهوم روایات و شواهد تاریخی چندان قابل اثبات نمی باشد و در جمع بندی روایات، به جای این برداشت می توان برای دو دیدگاه زیر نیز جایگاهی قایل شد: دیدگاه تاکیدی به معنای بی کم و کاست بودن مصحف امام (ع) و دیدگاه تکمیلی به معنای اشتمال مصحف بر اضافات تفسیری و شان نزول آیات.
    کلیدواژگان: مصحف امام علی (ع)، ترتیب توقیفی، ترتیب تنزیلی، روایات نزول
  • محمود کریمی بنادکوکی، اعظم حسین پور اصل* صفحات 159-183

    در طول تاریخ، بسیاری از منابع با ذکر عهد و پیمان پیامبر (ص) با امام علی (ع) و ارتباط آن با بیعت خلیفه اول به عنوان یکی از وقایع پس از رحلت، با پیگیری اهدافی متفاوت، درصدد تبیین عملکرد حضرت برآمدند. خطبه37 نهج البلاغه، شامل بیاناتی از حضرت است که بنا به دیدگاه برخی، از مستندات توجیه بیعت علی (ع) با خلیفه اول محسوب می شود و برخی دیگر با ستایش حضرت به پایبندی پیمان پیامبر (ص)، زمینه شرط بیعت مردم با خلیفه را در شکل گیری حکومت فراهم می کنند. مقاله حاضر درصدد است، با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی، پس از بررسی اعتبار خطبه از جهت صدوری، سیاق و فضای صدور خطبه را نیز تحلیل کرده، دلالت های این کلام را روشن سازد و در ادامه، مستندات حدیثی و تاریخی این دیدگاه را نیز مطالعه قرار دهد. شارحان، به اعتبارسنجی خطبه در هیچ دوره ای نپرداخته اند و منابع موجود، فاقد این کلام هستند. از نظر سیاقی، خطبه بر خلاف دیدگاه برخی، اشاره به عهد و پیمان و بیعت مردم پس از جریان قتل عثمان با حضرت دارد و استناد به پیمان مذکور، در سخنان و عملکرد حضرت، به منظور اثبات رضایت ایشان از خلافت خلیفه اول، جایگاه بسیار ضعیفی را به خود اختصاص می دهد.

    کلیدواژگان: بیعت علی (ع)، میثاق پیامبر (ص) با علی (ع)، خطبه37 نهج البلاغه
  • محمود قاسم زاده خشکرودی*، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 185-205
    کتاب «غلو (درآمدی بر افکار و عقاید غالیان در دین)» نوشته نعمت الله صالحی نجف آبادی مشتمل بر مباحثی پیرامون تاریخ شکل گیری جریان غالی گری، چهره ها و وقایع تاثیرگذار و بررسی نمونه هایی از روایات مشکوک به غلو است. مولف در این کتاب سعی کرده با بیان فعالیت افرادی مانند ابوالخطاب، شدت نفوذ غالیان در میراث اسلامی را نشان دهد و خوانندگان را نسبت به مضامین غالیانه در آن برحذر بدارد؛ اما باید گفت او در این مسیر، دچار لغزش هایی شده است؛ مانند عدم توجه کافی به اعتبار و کمیت احادیث مشابه و تاثیر طرق پالایش احادیث از آسیب های احتمالی. صالحی نجف آبادی در بررسی برخی وقایع، برداشت هایی ارایه می دهد که گاه اساسا از آن ها برداشت نمی شود و گزارش های تاریخی نسبت به آن مطالب، ساکت است یا گاه تنها یک احتمال در کنار دیگر احتمالات است و دلیل قاطعی بر اثبات آن وجود ندارد و با این که برخی نقدهای او بر پاره ای از احادیث را می توان قابل قبول دانست اما در مواردی مانند: علم امام حسین (ع) به شهادت خود، معنای امی بودن پیامبر اکرم (ص) و تعداد آیات قرآن کریم، روایاتی را غالیانه و حاصل دست برد غالیان معرفی کرده که اولا دلیل کافی برای غالیانه دانستن آن ها در دست نیست و ثانیا مضمون آن، به همان روایت یا راوی منحصر نیست تا بتوان با رد آن، مضمون آن را نیز مردود برشمرد.
    کلیدواژگان: کتاب غلو، صالحی نجف آبادی، مفاهیم غالیانه، ابوالخطاب، یونس بن عبدالرحمن، الکافی
  • سید محمد موسوی بفروئی*، احمد زارع زردینی، حسن زارعی محمودآبادی، فاطمه اثنی عشری صفحات 207-229

    تحلیل گفتمان انتقادی، یک روش کاربردی در تحلیل متون است و تنها به داده های متن اکتفا نمی کند بلکه پا را فراتر از آن گذاشته و به کشف و ظاهرسازی تراوشات فکری نویسنده و گوینده که در پس متن نهفته اند پرداخته است. مساله پژوهش حاضر استخراج مبانی سیاست ورزی امام علی (ع) در نامه 64 نهج البلاغه که متناظر به اولین نامه معاویه است با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین است. هدف از این پژوهش، پی بردن هرچه بهتر به اندیشه های سیاسی نهفته در متن نامه است. یافته های به دست آمده بیانگر این است که: معاویه در نامه خود تحت عنوان خلیفه با استفاده ابزاری از برخی حوادث، سعی دارد از حکومت امام علی (ع) مشروعیت زدایی کند و به حکومت خود مشروعیت بخشد و امام (ع) در مقابل، ابتدا توطیه های طرف مقابل را خنثی کرده سپس بر محورهای اصیل و محدود مشروعیت تکیه کرد و علت تاکید امام بر محورهای اصیل و محدود بودن آن ها این است که نامه ایشان متناظر و متناسب با نامه معاویه نوشته شده است.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نامه 64 نهج البلاغه، معاویه، تحلیل گفتمان انتقادی، فرکلاف
  • سید مهدی ظفرحسینی، علی اسدی اصل*، حسن نقی زاده صفحات 231-247

    یکی از مسایل پس از جنگ جمل، خطبه امیرمومنان (ع) در توصیف مردم بصره و توبیخشان و توصیه به ترک آنان با عبارت «الشاخص عنکم» است که در خطبه سیزدهم نهج البلاغه آمده است. مترجمان نهج البلاغه معانی: وانهادن، رخت بر بستن، دوری گزیدن، بیرون رفتن، ترک کردن و بیرون رفتن از شهر را از این عبارت، فراروی محققان نهاده اند. اما از آن جا که در مضامین دینی، ترک، صورت های گوناگونی دارد از قبیل: هجرت از دارالکفر به دارالایمان همچون هجرت از مکه به مدینه؛ رها نمودن صفات ناپسند قومی، جدا شدن اهل حق از اهل باطل در اجتماع، و ترک هم نشینی فساق؛ این مقاله با بهره گیری از دلایل زبانی، تاریخی و سیاقی اثبات می کند که مقصود از ترک، خروج از شهر بصره است که مخاطبان امام در جهت حفظ دین خود، ملزم به انجام آن بوده اند. اما باید توجه نمود که این بیان در جهت نکوهش مردم بصره نیست، بلکه در جهت بیان راه کاری است به ایشان برای برون رفت از وضع نامطلوبشان، لذا منافاتی با این امر که بعدها در میان ایشان انسان های خوبی به وجود آید ندارد.

    کلیدواژگان: بصره، توصیف، مجالست، ترک، فاسقان
  • علیرضا صفاریان همدانی*، علی احمد ناصح، محمدتقی دیاری بیدگلی صفحات 249-271

    نظریه «تحلیل فهرستی احادیث» که در سال های اخیر پیرامون اعتبارسنجی روایات مطرح شده، توجه بسیاری از پژوهشگران علوم اسلامی را به خود جلب کرده است. با وجود آثاری که توسط مبدع نظریه و شاگردان ایشان به رشته تحریر در آمده، متاسفانه تاکنون تقریری روشن از نظریه صورت نگرفته و هیچ کدام از آثار در تبیین آن به صورت جامع و مانع موفق نبوده اند. نگارندگان در این مقاله درصددند به شیوه توصیفی-تحلیلی با گردآوری، دسته بندی و تحلیل دیدگاه های طرفداران نظریه، تقریری جامع از آن ارایه داده، در نهایت بدون اثبات یا رد آن، برخی ابهامات موجود در نظریه را بیان نمایند. نظریه تحلیل فهرستی با تکیه بر سه مبنای عدم حجیت خبر، شیوه انتقال میراث حدیثی شیعه به صورت مکتوب و شیوه کتاب محور قدما در اعتبارسنجی، روش صحیح اعتبارسنجی روایات را نه به شیوه مرسوم رجالی، بلکه بازگشت به روش قدما و بررسی کتاب، محور روایات می داند. این نظریه دارای ابهاماتی اساسی است که باید توسط طرفداران آن پاسخ داده شود.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی روایات، حجیت اخبار، فهرست نگاری، نسخه شناسی، دانش رجال، تحلیل فهرستی، آیت الله مددی
  • حسین براتی*، عباس اسماعیلی زاده صفحات 273-293
    در منابع روایی، گزارش ها و روایاتی وجود دارد مبنی بر این که امام حسن و امام حسین (ع) تفاوت هایی اساسی با هم داشتند؛ به گونه ای که این تفاوت ها در جهت گیری ها و اهداف هر یک از آن دو امام، تاثیر به سزایی داشته است. این روایات، امام حسن (ع) را شبیه به پیامبر (ص) و امام حسین (ع) را شبیه به امام علی (ع) می دانند و یا امام حسن (ع) را به پیامبر (ص) و امام حسین (ع) را به امام علی (ع) نسبت می دهند. به همین ترتیب، امام حسن (ع) روحیه صلح طلبی داشته و امام حسین (ع) دارای روحیه قیام و مبارزه بوده اند. نقد و بررسی این روایات از جهت سندی و دلالی، با رویکردی تحلیلی-انتقادی، کاری است که تاکنون صورت نگرفته است و پژوهه حاضر به آن می پردازد. برخی از روایات، به خاطر اشکالاتی، غیر قابل قبول اند؛ برخی تعارض قابل جمع و برخی غیر قابل جمع دارند و بعضی با نگاهی عمیق تر، قابل توجیه اند و هیچ تفاوت رویکردی بین دو امام را بر نمی تابند. نتیجه آن که تفاوت بین عقیده و خصوصیات حسنین (ع) به عنوان دو امام، قابل اثبات نیست و متوسلان به آن، دلیل استواری در این قضیه ندارند و تراکم ادله و شواهد، خلاف آن را ثابت می کند.
    کلیدواژگان: امام حسن (ع)، امام حسین (ع)، خلق و خو، شباهت به پیامبر (ص)، شبیه امام علی (ع)، صلح، مبارزه
|
  • Ali Hasannia *, Mohsen Khatami Pages 9-30

    Propp’s Morphological Theory is an efficient model in the analysis of stories. It seeks to discover the system that governs the structure of the language of anecdotes. This model aims to prove that the stories follow a single structure, despite their inner differences. Folklore scholars have considered Propp’s model in other cultures as an efficient scientific reading and have emphasized the description of stories based on attention to actions and practices. The harmony of religion and story led some scholars to analyze the structure of religious stories. Amongst is Ronald Buckley, who reconciles the morphological model in the «Narrative Collection of the Confrontation of Imam Sadiq (AS) with Mansour Abbasi», through a structuralism analysis. The result of his research is the homogeneity of the structure and content of hadiths with fairy tales, which, considering the characteristics of «myths» in popular culture, evokes the proposition of «degrading the status of hadiths to imaginary myths». The secondary consequence of this view is the belief in the non-authenticity of the hadiths and the existence of the phenomenon of forgery in them. The present study, while examining and criticizing this idea based on the library method in data collection, measures the reflection of the morphological pattern in this set of narratives, pays attention to the correspondences and differences, and as a result rejects Buckley’s reading of the morphological analysis of Imami hadiths.

    Keywords: Imami Hadith, Buckley, Propp, Structural analysis, Actions, morphology, Folktale
  • Ali Rad, Parisa Ataei Nazari * Pages 33-55
    According to the content of some narrations, the reason Adam’s repentance gained acceptance was that he sought invocation to the Holy Prophet and his Household. Some Virtues-based sources have reported some narrations, attributed to the Prophet, refering to the invocation of Adam to the Household under the title “the five people”. This article was to evaluate such type of narration. The possibility of the connection of this narration with Zaidi thoughts was taken into consideration, too. The total resultant of measuring the sources, the documents, and context of the narration indicate the lack of validity of it and doubt about its attribution to the Prophet; disregarding the narrators of the classic and formative centuries, presence of weak and unknown narrators in the chain of narrators and making use of the expressions “the five people”, whose appearance or generalization of usage occurred after the time of the Prophet, were among the elements marring the validity of the narration. Prominence of the Kufi hadeeth milieu in this narration and considering the cultural-religious conditions, concentration on A’mash as the common link in the chain of the narrators by Zaidis and the unpararelleled role of “the people of the cloak” in the eyes of Zaidis, provide some signs of the relationship between narrating and spreading this type of narration and Kufi Zaidis.
    Keywords: Repentance of Adam, Invocation to the “five people”, Kufi Narrative Miliue, Zaidis, Sulaiman bin Mehran A’mash, Evaluation of Narrations
  • Narges Shekarbeygi *, Tayebeh Babaeiyan Pages 57-82

    The phrase “Six Days” (A’raf: 54), which refers to the creation of the heavens and the earth in “six days”, goes back to the beginning of creation. From the first centuries of the history of interpretation until now, this issue has been the place of conflict between the opinions and the multiplicity of opinions of the commentators of the two sects with different schools of thought and different interpretive methods; It has been narrative, mystical, ijtihad and scientific, etc. In the meantime, a considerable number of commentators have interpreted the phrase “Six Days” into worldly days, and have also quoted hadiths about it, which coincide with the beginning of creation on Saturday, Sunday or Monday. This article, which has been done by descriptive method and using documentary tools, has tried to criticize the falsification of such hadiths or their example of being Israeli by presenting various scientific reasons and evidences. Evaluations indicate that the narrators and masters of these hadiths are suspicious and rejected, and almost none of the hadiths are free from weakness. The mentioned hadiths also have an anxious text in terms of text, and by presenting their content to the sound criteria of hadith criticism, including the Qur’an and science, it is proved that they are distorted. Considering the scientific miracle of the Qur’an and the explanatory approach of the authentic hadiths to the generalities of the Qur’an, identifying the pure and nonpure hadiths in this field, while achieving the principle of guidance, will be a barrier to establishing distorted hadiths in the name of Islam and claiming its teachings contradict with science by dissidents.

    Keywords: Six Days, Beginning of Creation, Israelites, Interpretation, Validation
  • Qasem Bostani *, AliReza Khansha Pages 85-107

    The month of Rajab is one of the virtuous months in Islam in which fasting, asking for forgiveness and praying are highly recommended among the prayers included in this honorable month is the fifth prayer, which is recited as a common prayer every day of the month of Rajab, after the daily prayers of virtue. Since this prayer is cited and referenced by Islamic thinkers in philosophical and mystical discussions، and the issues raised in it have caused differences between jurists and theologians with philosophers and mystics, so it is necessary to conduct research on it. In this research, the library method is used to evaluate the document and analyze the content of this prayer. The reviews show that the validation of the prayer document indicates the existence of weakness in the chain of the document and the dating of the hadith indicates the establishment of the text of the prayer during the time of Sheikh Tusi in the book Mesbah Al-Muttahid. The analysis of the content of the prayer also depends on the type of view. Some consider prayer to contain the great themes of Islamic mysticism and monotheism of verbs, and a group prays for it because of the existence of phrases such as «there is no difference between you and her» with strange, blasphemous themes, and in the eyes of unbelievers the law and the ruling that prayer is false. In general, this research shows that according to the general rhythm of prayer and its alignment with other hadiths and supplications and Quranic and rational criteria, this prayer can be considered correct and valid.

    Keywords: Validation, Prayer, Month of Rajab, Documentery, Content of Preyers
  • Saeedeh Gharavi, Tayyebeh Qurbani * Pages 109-128
    In some Hadith Collections, there are narrations in which women are called the trap or weapon of Satan with a variety of expressions. The results of the Isnad and implication Analysis indicates that the definitive attribution of all these narrations to the Imam is faced with obstacles from the perspective of the Twelver Shia. Therefore, the present reseach, with an analytical-critical approach, has validated the sources and Isnads of this narration, and examined its implication analysis and confliction with other narrations. The results of this study indicate that although the narration is not very strong in Isnad, but implication Analysis of knowing a woman as a trap or the weapon of the Satan, does not mean humiliating or slandering her, but it indicates the sensitivity of interaction with female (in terms of her tendency to adornment and to be attractive) and emphasizes the high degree of Men›s vulnerability on this characteristic of women.
    Keywords: Trapes of Satan, Weapons of Satan, Condemnation of Women Narrations
  • Mostafa Abbasi Moqaddam, Seyyed Mohammad Mousavi * Pages 131-157
    The writing of Emam Ali’s (as) Mus’haf and the legislator-based structure of the Holy Qur’an has many supporters among the sects. On the other hand, the belief in the Tanzil nature of the collection of the Emam Ali’s (as) Mus’haf seems to conflict with the legislator-based structure of the Qur’an; in other words, Amir al-mu’minin is considered to be the first collector of Qur’an and some Qur’anic scholars believe that Amir al-mu’minin arranged his Mus’haf according to the order of revelation and on the other hand they believe that the structure of collecting the Qur’an is in the legislator-based order and is rooted in divine revelation. This means that Imam Ali (AS) as the first and most prominent disciple of the Holy Prophet (PBUH) acted contrary to the divine command and the Prophetic tradition. In analyzing this issue, there is no other way than counting and extracting the theories of the scholars of the two sects and analyzing narrations and historical documents. With this aim and via the analytical-critical method of narrations and historical documents related to the content, the way of compiling the Mus’haf of Amir al-mu’minin has been studied, and by removing similar and repetitive narrations, it has been concluded that the Tanzil (sending down) order of the Qur’an based on the order of revelation, it is not very provable from the text and the meaning of narrations and historical evidence and in summarizing the narrations, instead of this interpretation, the following two views can be considered: an emphatic view means that the Mus’haf of the Amir al-mu’minin is complete and a complementary view means the inclusion of the Mus’haf in interpretive additions and the dignity of the revelation of verses.Keywords
    Keywords: Mus’haf of Imam Ali (as), Legislator-based Order, Tanzil (sending down) Order, Revelation Narrations
  • Mahmoud Karimi Bonadkooki, Azam Hosseinpourasl * Pages 159-183

    Through history, many sources, by mention the contract of the Prophet(S) with Ali (A) and its connection with Imam Ali’s allegiance to the first caliph as one of the events after Prophet›s death, explain the function of Imam Ali by pursuing different goals. From the point of view of somebody, sermon 37 of Nahj al-Balaghah Includes statements from Imam that is one of the documents justifying the allegiance of Ali (A) to the first caliph and others praise the Imam (A) by adherence to the treaty of the Prophet (S) provide the ground for the people to pledge allegiance to the caliph in the formation of the government. By adopting a descriptive-analytical method this present article seeks, after checking the validity of the sermon in terms of issuance, also analyzes the order and geography of sermon issuance and clarifies the implications of this speech. In the following, it studies the hadith and historical documents of this view. Commentators have not validated the sermon in any period and existing sources lack this sermon and contextually, the sermon, contrary to some people’s views, refers to the covenant and allegiance of the people after the assassination of Uthman with the Imam and citation of the said treaty, in the words and deeds of Imam (A) In order to prove his satisfaction with the caliphate of the first caliph, occupies a very weak position.

    Keywords: Imam Ali’s (As) Allegiance, Contract of the Prophet (S) with Ali (A), Sermon 37 Nahj al-Balaghah
  • Mahmoud Qasemzadeh Khoshkroudi *, Abdolhadi Feqhizadeh Pages 185-205
    The Book of Ġuluw (an introduction to the thoughts and beliefs of extremists “Ghulāt” in religion) by Nimatullah Salehi Najafabadi includes discussions on the date of formation of the exaggerating denomination, influential persons and events, and examines some hadiths that are suspected to be exaggerative. In this book, the author by expressing the activities of people like Abulḫaṭṭāb, has tried to show the intensity of influence of the extremists in the Islamic heritage and warn the readers about the exaggerative concepts in it, but it must be said that he has made some faults in his judgement like not paying enough attention to the validity and quantity of similar hadiths and the effect of refining hadith approaches on possible damages. Salehi Najafabadi offers some insights that are sometimes not generally comprehended, and historical reports on the subject are silent or sometimes is just one possibility alongside other possibilities and there is no definite reason to prove it, although some of his criticisms of some hadiths may be accepted, but in some cases like Imam Hossein›s knowledge of his testimony, the meaning of the Prophet›s illiterateness and the number of verses of the Holy Qur’an, he has supposed some hadith as an exaggeration and product of extremists which there is no sufficient reason for supposing them as an exaggeration and Secondly, its content is not a hadith narrated by just one person or seen in just one hadith that by rejection that single hadith the concept can be dismissed.
    Keywords: The Book of Ġuluw, Salehi Najafabadi, Exaggerative Concepts, Abulḫaṭṭāb, Yūnis ibn al-Raḥmān, al-Kafi
  • Seyyed Mohammad Muosavi Bafroei *, Ahmad Zarezardini, Hasan Zarei Mahmmodabadi, Fatemeh Esna Ashari Pages 207-229

    Critical discourse analysis is an applied method of textual analysis It does not rely on text data for analysis only rather, it has stepped beyond it and explores the emergence of the intellectual and authorial abstracts behind the text. The problem of the present research extracting Imam Ali›s policy principles in letter 64 of Nahj al-Balagha which corresponds to the first letter of  mu’awiyah  using the method of critical discourse analysis of Fairclough at descriptive, interpretive and explanatory levels. The purpose of this research is to better understand the political ideas embedded in the textbooks. The findings indicate that: Mu›awiyah tries to use some of the events in his letter as a caliph to legitimize the rule of Imam Ali (AS) and give legitimacy to his government, and the Imam (AS) firstly thwarted the conspiracies of the other side. He then relied on the original axes of legitimacy. This is the reason why the Imam emphasized the original axes and their limitations. The letter of the Imam corresponds to the letter of Mu’awiyah.

    Keywords: Imam Ali (AS), Sixty-four letter of Nahj al-Balagha, Mu’awiyah, critical discourse analysis, Fairclough
  • Seyyed Mahdi Zafarhoseini, Ali Asadi Asl *, Hasan Naghizadeh Pages 231-247

    One of the issues after the battle of Jamal is the sermon which was delivered by Imam Ali on describing of the people of Basra and giving them a reprimand as well as a piece of advice on leaving the town by saying “al Shakhes Ankom” which is presented in Nahj al Balaghah. These meanings have been offered by translators to researchers: To abandon, To depart, To avoid, To get out, To leave the town However, there are various forms of leaving in religious terms such as: Migrating from Dar al Kufr “that is the city of the infidel” to Dar al Iman “that is the city of the faith”, like migration from Mecca to Medina, abondon disliked ethnic traits, Separation of the right and the wrong people in society, Leaving the companionship of turpitudes This article using linguistic, historical and contextual evidences, proves that the purpose of leaving is to leave the city of Basra which was obliged to do so by the audiences in order to maintain their religion. However, it should be noted that this sermon is not aimed at blaming the people of Basra but at suggesting a solution to them to get out of an undesirable situation. Therefore, there is no contradiction of the fact that there would be good people among them later.

    Keywords: Basra, Describing, Companionship, Leaving, Turpitudes
  • AliReza Saffarian Hamedani *, Ali Ahmad Naseh, MohammadTaqi Diari Bidgoli Pages 249-271

    The theory of «hadith bibliography analysis» which proposed about validation of Hadith in recent years, has been noticed among many Islamic science researchers. Despite some researches by the theorist and his students, there is no explicit description and no comprehensive explanation of theory yet. There for in this article we try to present a complete description of theory by gathering, categorizing and analyzing the disciples point of view in a descriptive-analytical method, and finally explain some ambiguities in this theory without proving or denying it. The theory of bibliography analysis bases on three principles as follow: lacking of Hojjiyat for the hadith, transporting of hadith in the written method and the book basing in evaluating of hadith. In this methods, evaluateing of Hadith is based on ancestor›s ways. Anyway, there is some fundamental ambiguities in this theory which should be resolved by its followers.

    Keywords: Validation of Hadith, Hojjiat, Bibliography, Manuscript knowledge, Rijal Method, Bibliography Analysis, Ayatollah Madadi
  • Hossein Barati *, Abbas Ismā‘Īlizadeh Pages 273-293
    In the narrative sources, there are reports and narrations that Imam Hassan and Imam Hussein (AS) were fundamentally different from each other; in such a way that these differences have had a great impact on the orientations and goals of each of those two Imams. These narrations consider Imam Mojtaba (AS) to be similar to the Prophet Mohammad (PBUH) and Imam Hussein (AS) to be similar to Imam Ali (AS) or Imam Mujtaba (AS) is attributed to the Prophet (PBUH), and Imam Hussein (AS) is attributed to Imam Ali (AS). Thus, Imam Mojtaba (AS) had a spirit of peace and Imam Hussein (AS) had a spirit of uprising and battle. Criticism of these narrations in terms of document and implication, with an analytical-critical approach, is something that has not been done before and the present study deals with it. Some narrations are unacceptable due to some problems; some have a cumulative conflict and some have a non-cumulative conflict; some can be explained with a deeper look, and then do not show any difference in approach between the two Imams. The result is that the difference between the opinion and characteristics of Hasanin (AS) as two Imams cannot be proved and those who resort to it do not have a strong reason for this and the density of evidence proves otherwise.
    Keywords: Imam Hassan (AS), Imam Hussein (AS), Similarity to the Prophet (PBUH), Similarity to Imam Ali (AS), Peace, Battle