فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 52 (پاییز 1399)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 52 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • حسین رحمانی تیرکلایی* صفحات 3-20
    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر مفاهیم علوی در اندیشه آیت الله خامنه ای در خصوص الگوی قدرت سیاسی است. پژوهش با طرح این پرسش اصلی به دنبال آن بوده تا تاثیر مولفه های الگوی قدرت علوی در اندیشه آیت الله خامنه ای را ایضاح کند تا بتواند هندسه مناسبات سیاسی مورد نظر ایشان را بازسازی کند. رویکرد مد نظر مقایسه ای بوده و مبنای قیاس پذیری (comparability) قرابت مبادی و مبانی و اصل بینا متنی بوده است. مقاله به این نتیجه گیری رسیده که در این دو دیدگاه گونه ای «الگوی قدرت امانی» طرح می شود؛ الگویی که قایل بر ید امانی حاکم در تصرف بر قدرت سیاسی است؛ قدرتی که الزما با مشارکت و میدانداری همه مردم و گروه ها محقق می گردد. روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و رویکرد مقاله توصیفی-مقایسه ای بوده است. چارچوب نظری پژوهش استفاده از چهار شاخص «منافع و اولویت ها»، «توزیع قدرت»، «تکثر کنشگران قدرت»، و «قدرت نامریی» است که برگرفته از تحلیل نقادانه استیون لوکس از الگوهای قدرت است.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، نهج البلاغه، قدرت، استیون لوکس، فلسفه سیاسی، مردم سالاری، حکمرانی
  • مهدی عباسی، بهاره سازمند*، محمد توحیدفام صفحات 21-40
    مطالعه در سبک رهبری امام خمینی (ره) از منظر تیوری رهبری، امکان شناخت شخصیت این رهبر مقتدر سیاسی که منجر به تحقق انقلاب اسلامی ایران شد را فراهم می کند. بر اساس مهمترین فرضیه پژوهش حاضر، میتوان ویژگی های شخصیتی امام خمینی را بر اساس نظریه بزرگمرد که به صورت شفاف و با جزییات کامل ویژگی های یک رهبر عالی را تعریف کرده است؛ تحلیل نمود. بنابراین، این مطالعه در صدد است به کمک نظریه بزرگمرد به تحلیل روانشناختی صفات و ویژگی های شخصیتی امام خمینی بپردازد. پژوهش حاضر مطالعه ای بنیادی اکتشافی و از دیدگاه پارادایمی کیفی است. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است و گردآوری داده ها به شکل کتابخانه ای از منابع  متعدد و به روش فیش برداری انجام شده است. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد، مولفه های اخلاقی و شخصیتی امام خمینی(ره) نظیر شجاعت، خوشبینی، روشنفکری، قدرت تعقل و درایت، خلاقیت، جذب اعتماد مردمی، نظم و زمانبندی هدفمند، از خود گذشتگی، عدالت، صداقت، خویشتنداری و جامعیت شخصیت، ایشان را به عنوان الگوی بزرگمرد تاریخ به جهانیان معرفی کرده است که در برخورد با مسئله فلسطین خود را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل روانشناختی، ویژگی های شخصیتی، امام خمینی(ره)، نظریه بزرگ مرد، فلسطین، اسرائیل
  • رقیه واحدی، ملکتاج خسروی باب اناری* صفحات 41-58
    نگرش و مشارکت سیاسی (به عنوان ابعاد جامعه پذیری سیاسی) زنان، نقش بسزایی در توسعه و نوسازی هر کشوری دارد. در این میان استفاده از ظرفیت و پتانسیل سازمان های مردم نهاد (سمن ها) می تواند یکی از راه های بهبود مشارکت و جامعه پذیری سیاسی زنان باشد. براین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سازمان های مردم نهاد در جامعه پذیری سیاسی زنان سرپرست خانواده (باتاکید براستان آذربایجان شرقی) تدوین شده است. پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و از نظر روش اجرا، پیمایشی است. جامعه اماری پژوهش کلیه زنان سرپرست خانوار عضو سمن های فعال در حوزه زنان استان آذربایجان شرقی بودند که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری Spss انجام شده است. نتایج نشان داد که سازمان های مردم نهاد در جامعه پذیری سیاسی زنان سرپرست خانواده استان آذربایجان شرقی نقش مثبت و معنادار داشته اند. در جمع بندی کلی می توان گفت سمن های فعال در حوزه حمایت از زنان سرپرست خانوار می توانند نقش تاثیرگذاری در افزایش توانمندی های زنان و در نتیجه جامعه پذیری سیاسی زنان و در نتیجه افزایش مشارکت سیاسی آنان داشته باشند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، توانمندسازی زنان، سازمان های مردم نهاد، زنان سرپرست خانوار
  • خسرو زمانی امیراباد، سید حسن ملائکه* صفحات 59-78
    بومی گرایی در ایران همانند سایر جوامع جهان سومی در نتیجه ازجاشدگی گفتمان تجدد غربی به عنوان گفتمان بدیل مطرح شد.گفتمان تجدد غربی که ادعای جهانشمولی داشت پس از جنگ جهانی دوم شروع به تزلزل نمود که به نظریات پسااستعماری شهرت یافت. پرسش اصلی تحقیق این است که مفهوم غرب در گفتمان بومی گرایی جلال آل احمد چه جایگاهی دارد. فرضیه تحقیق بر آن است که نوع بازنمایی مفهوم غرب در اندیشه جلال آل احمد، او را در مقام پیشگامان تفکر پسااستعماری قرار می دهد و باید تفسیر اندیشه او را ذیل مفهوم «فرودستی» در معنای گرامشیایی-اسپیواکی آن فهمید اما این اندیشه فاقد جهانشمولیت و مفهوم پردازی عام بوده و صرفا در ابعاد محلی و تمثیلی طرح شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نقد مناسبات فرادستی/فرودستی در اندیشه آل احمد در اعتراض به غربزدگی و با هدف بازگشت به خویشتن و ارج نهادن فرهنگ بومی طرح شد اما در سطح انشانویسی باقی ماند و به یک دستگاه مفهومی منسجم نرسید. آل احمد در فرایند مفصل بندی گفتمان بومی گرا با طرح ایده بازگشت به خویش ناتوان از آن بود که با گذار از نگاه محلی و بومی یک صورتبندی مفهومی و جهانشمول از نظریه اش ارایه کند. روش جمع آوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: آل احمد، غربزدگی، بومی گرایی، پسااستعماری، فرودست، گرامشی، اسپیواک
  • ژیلا شکوری، حجت الله ابراهیمیان*، تهمینه عدالت جو صفحات 79-100
    موضوع مقاله، بررسی تاثیر اپیدمی کرونا بر حاکمیت ملی در ایران می باشد. سیوال پژوهش این است که اپیدمی کرونا چه تاثیری بر حاکمیت ملی ایران دارد؟ فرضیه اصلی تحقیق این است کرونا در بعد حقوقی به تقویت حاکمیت  ملی و ناسیونالیسم و تغییر گروه های مرجع در ایران منجر می شود. روش تحقیق در این مقاله، کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.  نتایج تحقیق نشان می دهد اپیدمی کرونا به تقویت حاکمیت دولت-ملت  انجامیده است. وضعیت پاندمیک می تواند به تقویت حاکمیت ملی و ملی گرایی منجر شود. بدین ترتیب که سیاست های دولتها از جمله ایران همچون کنترل مهاجرت، مهار جابجایی جمعیت در داخل، سیاست های اقتصادی حمایتگرایانه و... نشان از اتکا به خود و ناامیدی از نهادهای بین المللی و همکاری های دولتی دارد. تکیه بر دستاوردهای داخلی، در پیش گرفتن سیاست های ملی و تغییر جایگاه پزشکان به عنوان گروه های مرجع جدید می تواند نمونه ای از تشدید ملی گرایی در کشور تفسیر شود.
    کلیدواژگان: اپیدمی کرونا، ایران، حاکمیت دولت، ناسیونالیسم، گروه های مرجع
  • محمدرضا علی پور، منوچهر توسلی نائینی*، محمدصادق احمدی صفحات 101-122
    هدف پژوهش حاضر بررسی و نسبت سنجی احکام حکومتی با مردمسالاری دینی است. بر این اساس، سوال پژوهش این است: آیا احکام حکومتی مانعی برای تحقق مردمسالاری به شمار می روند و یا اینکه جلوه گر مردمسالاری دینی هستند؟ فرضیه پژوهش بدین ترتیب است: برخورداری بالاترین مقام سیاسی کشور از اختیارات ویژه، با توجه به مبانی و اهداف اصل حاکمیت قانون که محو استبداد و خودکامگی و تحقق عدالت اجتماعی است، تغایری با مردمسالاری دینی ندارد. از مهم ترین نتایج پژوهش حاضر این است: قانون اساسی ج.ا.ایران با مشخص نمودن اختیارات مسیولین و برابر شمردن آن ها با سایر مردم با پیش بینی ابزارهای نظارتی بر عملکرد آن ها این اصل را پذیرفته است، از طرفی به موجب شرع اسلام، حاکم اسلامی حق دارد مطابق مصالح عمومی برای پاسخگویی به نیازهای مردم، تصمیمات لازم را اتخاذ نماید. حکم حکومتی بر این اساس راهی برای دفاع از منافع عمومی بر مبنای مصلحت عامه مردم است که برحسب تحولات زمانه ممکن است ابعاد مختلفی نیز پیدا کند. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، ولایت فقیه، حکم حکومتی، مصلحت، قانون اساسی
  • شاهرخ اشجع مهدوی، معصومه رشاد*، ابراهیم متقی صفحات 123-142
    مقاله حاضر به بررسی مولفه های عدالت و آزادی در پنج برنامه توسعه ایران (1394-1368) می پردازد. پرسش اصلی پژوهش این است که مقولاتی چون آزادی سیاسی، آزادی اقتصادی، برابری فرصت ها و مشارکت عامه، و نظام حمایتی در اهداف پنج برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ج. ا.ایران چه جایگاهی دارند. فرضیه پژوهش بر این ایده استوار است که ارزش ها و شاخص هایی مانند عدالت، افزایش کیفیت زندگی، و آزادی های فردی و اجتماعی، با توجه به گفتمان انقلاب اسلامی و اسناد بالادستی، پشتوانه های نظری و ارزشی تدوین برنامه های پنج ساله توسعه اند و در اهداف این برنامه ها قابل ردگیری اند. یافته های پژوهش نشان می دهند که شاخص های مرتبط با مولفه آزادی، و شاخص های مرتبط با مولفه عدالت در کل برنامه های توسعه پنج ساله مورد توجه بوده ولی توزیع یکسانی در درون برنامه ها نداشته و هر برنامه به تبع ضرورت های محیطی غالبا یکی از این مولفه ها را در کانون توجه قرار داده است. جمع آوری داده های پژوهش کتابخانه ای و اسنادی بوده و مقاله رویکرد تحلیلی و توصیفی دارد. پژوهش چارچوب نظری آمارتیا سن را برای بررسی ضرورت همنشینی آزادی و عدالت به خدمت گرفته است.
    کلیدواژگان: آزادی، عدالت، برنامه های توسعه، آمارتیا سن، توسعه اقتصادی، آزادی سیاسی
  • فروغ چرامی، لیلا رئیسی*، محمود جلالی صفحات 143-162
    موضوع این مقاله بررسی علل و ریشه های مصادره اموال و دارایی های ایران و جایگاه آن در نظام حقوقی ایران و حقوق بین الملل است. سوال اصلی تحقیق این است که، مهم ترین علل و ریشه های مصادره اموال و دارایی های ایران کدامند و این اقدام در نظام حقوقی ایران و بین الملل چگونه قابل تبیین است؟ فرضیه اصلی مقاله این است که آمریکا با هدف مهار یا تغییر رفتار ایران سیاست مصادره اموال ایران را در پیش گرفته است که این امر از نظر حقوق داخلی و بین الملل نقض حاکمیت دولتی و تعدی به اصل حاکمیت در حقوق بین الملل می باشد. پیروزی انقلاب اسلامی، ارزش های مختلفی از جمله حمایت از ملل مستضعف، حمایت از جنبش های اسلامی و استکبارستیزی را به دنبال داشت که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، منعکس شده اند. این امر سبب تقابل سیاست خارجی ایران با سیاست خارجی آمریکا بود. بر این اساس آمریکا سیاست های مختلفی از جنگ هشت ساله، انواع و اقسام تحریم ها از جمله تحریم داماتو تا تحریم های گسترده بانکی و تجاری را در پیش گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که، اقدام آمریکا در مصادره اموال و دارایی ایران، نظر گرفتن مولفه هایی همچون نزاکت و عدم کنترل موثر، استفاده از قانون تروریسم از نظر حقوق بین الملل فاقد مشروعیت است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، حاکمیت، مبارزه با تروریسم، مصادره اموال، حقوق بین الملل
  • حامد احمدنیا، محمود جلالی*، علیرضا آرش پور صفحات 163-182
    امنیت ملی ج.ا.ایران از جهت تاثیرپذیری و تاثیرگذاری بر سازمان های بین المللی، دارای ابعاد خارجی نیز می باشد و از اعمال سازمان های بین المللی نیز تاثیر می پذیرد.  پژوهش حاضر درصدد بررسی ارتباط میان اعمال سازمان های بین المللی و امنیت ملی در ج.ا.ایران است. سوالی که مطرح می شود اینکه: اعمال سازمان های بین المللی از چه طریقی بر امنیت ملی ج.ا.ایران اثر می گذارد؟ پاسخی که می توان ارایه نمود این است که دولت های مختلف پس از انقلاب اسلامی هر کدام تفسیر خاصی از جایگاه سازمان های بین المللی ارایه داده اند که به نوبه خود بر امنیت ملی ج. ا.ایران نیز اثرگذار است. دو رویکرد ضدیت و تعامل با اعمال سازمان های بین المللی از مهم ترین رویکردهای موجود پس از انقلاب اسلامی به شمار می روند. ضمن اینکه ج.ا.ایران به دلایلی همچون تعریفی جدید از حقوق و مسوولیت ها، سیاست ورزی و حکومت داری و همچنین گرایش فرامرزی به مسایل انسانی و جهانی، اعمال سازمان های بین المللی را با رویکرد انتقادی و احتیاطی دنبال می کند که نشانگر عدم تعریف از امنیت ملی و عدم وحدت نظر در ارتباط با اعمال سازمان های بین المللی است. هرچند رویکرد انتقادی نسبت به این سازمان ها نشانگر رویکرد متمایز و جدیدی است. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: اعمال سازمان ها، سازمان های بین المللی، امنیت ملی، ج.ا.ایران، نظام بین الملل
  • علی محمد فلاح زاده، محمدتقی حسن زاده* صفحات 183-204
    سوال اصلی مقاله این است که، جایگاه نظارتی مجلس در قانون اساسی ج.ا.ایران و جمهوری آذربایجان چگونه قابل تبیین است و هدف از این نظارت چیست؟ فرضیه اصلی مقاله این است در قانون اساسی هر دو کشور، سازکارهای مختلفی در راستای تحقق نظارت مجلس پیش بینی شده است که هدف از آن، اصولا تحدید و کنترل اختیارات قوه قضاییه و مجریه است. مجلس به عنوان نهاد مردم سالار، از وظایف متعددی برخوردار است. برابر قانون اساسی ج.ا.ایران، مجلس کارکردهای مهم قانونگذاری و نظارت را بر عهده دارد که قوای مجریه و قضاییه را تحت تاثیر قرار داده است. در جمهوری آذربایجان، به دلیل چالش های انتخاباتی و تفکیک قوی، مجلس نتوانسته است، وجهه ای مردمی و جهانی در حد استانداردهای مطلوب برای خود ایجاد کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که، ساختار تشکیل مجلس در آذریایجان، از حمایت های فکری و معنوی کمی در جامعه بر خوردار است و در مقایسه با نظارت در قوه مقننه ج.ا.ایران، به دلیل ضعف حمایت مردم، نمایندگان تمایل کمتری برای جوابگویی به مردم داشته و نتیجتا قدرت نمایندگان بیشتر در راستای منافع خود بوده و نظارت بر ارکان دولت، پشتوانه مردمی ضعیفی دارند. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از کتابخانه ای و اسنادی و بهره گیری از قانون اساسی به عنوان منابع اصلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: نظارت مجلس، قانون اساسی، قوه قضائیه، جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران
  • مریم زارع، احمد آذین*، اصغر محمدی صفحات 205-224
    این پژوهش به تبیین جامعه شناسی طایفه گرایی و تاثیر آن بر الگوی انتخابات مجلس هشتم تا دهم شورای اسلامی پرداخته است، جامعه آماری شهروندان ساکن در شهرستان نورآباد می باشند.500 نفر به عنوان نمونه تعیین و به صورت سهمیه ای مبتنی بر گروه سنی 18 سال به بالا، جنس و منطقه محل سکونت (همه مناطق شهرستان نورآباد ممسنی) متناسب با حجم جمعیت جمع آوری شده است که تا حد امکان معرف جامعه و متناسب با هدف های پژوهش باشد. پایایی پرسشنامه از طریق حد نصاب ضریب الفای کرونباخ و روایی پرسشنامه (با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی)، روایی سازه صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهد مردان  بیش از زنان و شهروندان مجرد بیشتر از متاهلان کنش های انتخاباتی را انجام می دهند، پس از آن با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و با احتساب خطاهای اندازه گیری سایر متغیرهای پژوهش به ترتیب (رقابت بر سر منابع کمیاب 82/0  درصد، طایفه گرایی 45/0 درصد، تفکر سیاسی اصلاح طلبی 37/0درصد، فشار گروه ها 31/0درصد، رای دادن جماعت 27/0درصد، تعصبات شدید طایفه ای 23/0 درصد، خانواده افراد 17/0 درصد، احساس همبستگی و تعلق طایفه ای 14/0 درصد، قدرت نمایی قومی14/0درصد) تاثیر را بر الگوی انتخابات مجلس داشته اند. اما طایفه گرایی در بین پایگاه های اقتصادی اجتماعی و تحصیلات مختلف یکسان بوده و تفاوتی وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: طایفه گرایی، الگوی انتخابات، مجلس شورای اسلامی، مشارکت سیاسی، شهرستان نورآباد ممسنی
  • افشین جعفری*، زهرا قاسمی صفحات 225-244
    تعامل و تقابل نخبگان سیاسی و روشنفکران نقش موثری در توسعه فرهنگ سیاسی جامعه دارد. تعامل و همسویی میان نخبگان سیاسی و روشنفکران و رشد نقادانه گفتمان روشنفکری و بهره گیری نخبگان سیاسی از ایده های روشنفکران یکی از مشخصه های دموکراسی ها به شمار می رود. این در حالی است که در ایران پس از انقلاب اسلامی، عمدتا روابط  نخبگان سیاسی و روشنفکران دارای چالش های فراوانی بوده است و همین امر نیز توسعه فرهنگ سیاسی را تحت تاثیر قرار داده است. این مقاله با طرح این سوال که روابط نخبگان سیاسی حاکم پس از انقلاب اسلامی از چه راه هایی بر روند توسعه فرهنگ سیاسی اثر گذاشته است، درصدد بررسی آسیب شناسانه روابط نخبگان سیاسی و روشنفکران است تا از این طریق راهی برای بهبود و توسعه فرهنگ سیاسی در چارچوب گفتمان انقلاب اسلامی پیدا کند. به زعم این مقاله، عدم درک روشنفکران از ارزش های بومی و سنتی جامعه ایرانی و در سوی مقابل، عدم تمایل نخبگان سیاسی به ورود روشنفکران به عرصه قدرت  از جمله عوامل تاثیرگذار بر توسعه فرهنگ سیاسی پس از انقلاب بوده است. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است که به شیوه کتابخانه ای و اسنادی به گردآوری مطالب اقدام شده است.
    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، روشنفکران، توسعه فرهنگی، توسعه سیاسی، انقلاب اسلامی
  • حسین حسین زاده، فریدون اکبرزاده*، لنا عبدالخانی، حامد محقق نیا صفحات 245-264
    در این مقاله تلاش شده است بر اساس دیدگاه نهادگرایی جدید به این سوال پاسخ داده شود که چرا و چگونه ایران در عصر پهلوی دوم با وجود ثروت هنگفتی که از درآمد های نفتی به دست آورد، در عرصه سیاسی دچار توسعه نیافتگی شد. یافته ها حاکی از آن است ویژگی های نهادی ایران در دوران پهلوی دوم از جمله وابستگی به بیگانگان، فرمایشی بودن و مردمی نبودن، انحصارگرایی و سرکوب تشکل های مردمی از جمله دلایل اصلی توسعه نیافتگی ایران است که از طرفی با شاخصه های توسعه سیاسی از قبیل دموکراسی، حاکمیت قانون، عدم ذهنیت فساد، آزادی رسانه  و فعال بودن جامعه مدنی  و از طرف دیگر با مفروضه های  نهادگرایی از قبیل شفافیت، تجزیه تحلیل پذیری، عقلانی بودن و عملی بودن در تضاد هستند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که دسترسی حکومت پهلوی به رانت های نفتی و جدایی دولت از ملت و اقدامات خودسرانه شاه در  ایجاد نهاد های مدنی کشور را از مسیر توسعه سیاسی دور نگه می داشت. مقاله حاضر، با روش توصیفی-تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای و منابع اینترنتی است
    کلیدواژگان: توسعه نیافتگی سیاسی، نفت، نهادگرایی جدید، پهلوی دوم، ایران
  • حمید مروتی، سعید منصوری*، احمد شمس صفحات 265-284
    موضوع این تحقیق مطالعه تطبیقی حقوق گفتمان های حقوق زن در ایران و سوید است. پرسش اصلی مقاله درباب بررسی مقایسه ای حقوق زن در ایران و سوید با مورد پژوهی سقط جنین است. فرضیه پژوهش بر آن بوده که نگاه تک سویه و ماتریالیستی گفتمان غالب فمینیسم غربی و بازتاب آن در نظام حقوقی سوید با تقلیل زن به بعد جسمی و وجه بدنی یا تنانه در تقابل با نگاه های وحیانی مانند فقه شیعه قرار می گیرد که انسان را در دو بعد جسم و جان در نظر می گیرند که در نظام های تقنینی متجلی می شود. لذا این نقطه عزیمت های متفاوت نتایج متعارضی ایجاد می کند که دو پارادایم مختلف را خلق می کند. نتایج پژوهش نشان می دهد که اصولا رواج و رونق بحث آزادی مطلق زنان در کشورهایی مانند سوید ناشی از غلبه تیوری های «آزادی انتخاب» بوده که با نگاهی شی واره به جهان بر آزادی مطلق «بدن» تاکید دارند، و در مقابل گفتمان های الهی در نظام حقوقی کشوری مانند ایران برآمده از دوگانه «حق/تکلیف» است که تداوم یک نگاهی الهی به هستی انسان است لذا نمی توان قایل بر آزادی مطلق و لجام گسیخته باشد. روش جمع آوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای و رویکرد مقاله توصیفی و تحلیلی است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، حقوق زنان، سقط جنین، آزادی، اسلام، حق، سوئد
  • سعید روشن ضمیر، علی اکبر امینی* صفحات 285-302
    چگونگی زیست آدمی در جهان و هنجارها و نابهنجارهای رفتاری او، از قدیم الایام، یکی از دغدغه های همیشگی بشر بوده است. از همین رو، متفکران و فلاسفه یونانی و اسلامی با تقسیم قوه شناختی آدمی به دو بعد نظری و عملی، مباحث مربوط به رفتار انسانی را ذیل مقوله عقل عملی طرح و دنبال کرده اند. در همین راستا، مقاله با طرح این پرسش اصلی که مفهوم میانه گزینی به عنوان یک فضیلت عقل عملی، چه جایگاه و مولفه هایی دارد آن را در اندیشه فردوسی (نماینده گفتمان ایرانشهری) و اندیشه استاد مطهری (نماینده گفتمان انقلاب اسلامی) همسنجی و مقایسه کرده است. فرضیه مقاله بر آن بوده که این دو متفکر با توجه به آبشخورهای فکری مشترک که همانا عقل و استدلال عقلی است به رغم تفاوت های پارادایمی معهذا مباحث مشترکی را در حوزه زیست و کردار انسانی ارایه کرده اند. پژوهش به این نتیجه گیری رسیده است که این دو اندیشمند تمدن ایرانی با تکیه بر پشتوانه های خرد فلسفی و دستورات دینی الگوی رفتاری مشابهی را در این بخش از عقل عملی توصیه  کرده اند، لذا القای تعارض مطلق بین گفتمان های ایرانی و اسلامی سخنی ایدیولوژیک بوده که بایستی وثاقت آن در هر مورد پژوهیده شود. روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و رویکرد مقاله تفسیری بوده است.
    کلیدواژگان: عقل عملی، اخلاق، فردوسی، میانه گزینی، اعتدال، مطهری، ایرانشهری، انقلاب اسلامی
  • پریا اسکندری، رویا منتظمی*، نسا زاهدی صفحات 303-320
    ارمغان مهم رویارویی ایرانیان با غرب، چالش بین سنت و  تجدد بود. حوزه مسایل زنان نیز در چنبره این چالش گرفتار آمد. این مقاله می کوشد با رویکردی جامعه شناختی- تاریخی و با روش اسنادی و کتابخانه ای به این پرسش ها پاسخ دهد که تفکر جنبش حقوق زنان از چه زمانی وارد فضای فکری جامعه ایرانی شد و در قالب چه گفتمان هایی به اشاعه خود پرداخت و در این مسیر نقش روشنفکران چگونه بوده وآنها چه راه هایی را در این راستا  پشت سر گذاشتند و علت تاخیردر  پرداختن آنها به مساله زنان  چه بوده است. یافته ها حکایت از این دارد که حوادث پیش و پس از انقلاب مشروطه، زمینه آشنایی برخی زنان ایرانی را با جنبش زنان در غرب فراهم آورد. در این میان، ساختاری شبه جنبش در ایران شکل گرفت که بر زیست بهتر زنان و احقاق حقوق زنان تاکید می کرد . اما با ظهور دوره پهلوی ها، جنبش شکل دولتی به خود گرفته و به موجی آرام بدل شد. با پیروزی انقلاب اسلامی،بعد از گفتمان مشروطه و گفتمان پهلوی، گفتمان سومی از جنبش حقوق زنان  شکل گرفت .این گفتمان را طیف های متفاوت و گاه متناقضی تشکیل می دهند و به نوعی درصدد پاسخگویی به چالش های سنت و مدرنیته است.
    کلیدواژگان: مسایل زنان، سنت، تجدد، حقوق زنان جنبش زنان، روشنفکران
  • زهرا کلبادی نژاد، محمد جعفری هرندی*، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 321-339
    سوال اصلی پژوهش حاضر این است: مصادیق و قلمرو اختیارات فقیه در اجرای احکام اسلامی بر مبنای قاعده نفی عسر و حرج شامل چه مواردی است؟ فرضیه نوشتار این است: تاکید دین اسلام بر برداشتن تنگناها و دشواری ها از زندگی مسلمانان، ایجاد امنیت عمومی و تنظیم رابطه حاکم و مردم و همچنین بهره مندی از عدالت برای عموم مردم جلوه گر می شود. بنابراین قاعده نفی عسر و حرج، آشکارا قاعده ای اجتماعی و برای سامان دادن به زندگی مردم در جامعه اسلامی مربوط می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که فقها بر مبنای نفی عسر و حرج، جامعه را از وجود بی عدالتی ها پاک می سازند؛ در بعد سیاسی نیز با هوشیاری و درایت، مانع تسلط بیگانگان و بهره کشی از مسلمانان و مظلومان می شوند. نفی عسر و حرج، انجام هرگونه تعامل با زورگویان عالم را که از موضع ناعادلانه انجام شود، نمی پذیرد، زیرا زمینه ساز تنگناهای اقتصادی و سیاسی برای مسلمانان خواهد بود. همچنین مرتفع شدن مشکلات اقتصادی، تاکید بر عدالت، بهره مندی از حقوق سیاسی، زندگی مطلوب خانوادگی و رتق و فتق امور خانواده از جمله دلایلی است که دخالت فقیه بر مبنای قاعده نفی عسر و حرج را توجیه می کند. روش پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی است که با بهره گیری از منابع اسنادی و آثار مهم فقهای اسلام انجام شده است و رویکردی استنباطی دارد.
    کلیدواژگان: دخالت فقیه، نفی عسر حرج، جامعه اسلامی، مسلمانان
|
  • Hossein Rahmani * Pages 3-20
    The main purpose of this article is to examine the impact of Alawite concepts on Ayatollah Khamenei's thought regarding the model of political power. By asking this main question, the research seeks to explain the influence of the components of the Alawite power model in Ayatollah Khamenei's thought so that he can reconstruct the geometry of his desired political relations. The approach in question was comparative and the basis of comparability was the closeness of the principles and foundations and the principle of textual vision. The article concludes that in these two perspectives, a kind of "model of trustworthiness" is proposed; A model that believes in the trustworthiness of the ruling party in seizing political power; Power that is necessarily achieved with the participation and fieldwork of all people and groups. The data collection method was library and the article approach was descriptive-comparative. The theoretical framework of the research is the use of four indicators: "interests and priorities", "distribution of power", "plurality of power actors", and "invisible power", which is derived from Steven Lux's critical analysis of power models.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Nahj al-Balaghah, Power, Steven Lux, political philosophy, Democracy, Governance
  • Mahdi Abbasi, Bahare Sazmand *, Mohammad Tohidfam Pages 21-40
    Studying the leadership style of Imam Khomeini (ra) from the perspective of leadership theory, makes it possible to know the personality of this powerful political leader who led to the realization of the Islamic Revolution of Iran. Based on the most important hypothesis of the present study, it is possible to define the personality traits of Imam Khomeini based on the theory of a great man who has clearly and in full detail defined the characteristics of a great leader; Analyzed. Therefore, this study intends to use psychological theory to analyze the psychological traits and personality traits of Imam Khomeini. The present study is a fundamental exploratory study from a qualitative paradigm perspective. The research method is descriptive-analytical and the data were collected in the form of a library from various sources and by the method of taking fish. The results of the present study show that the moral and personality components of Imam Khomeini (ra) such as courage, optimism, intellectualism, intellect, creativity, attracting public trust, purposeful order and timing, self-sacrifice, justice, honesty, self-control and comprehensiveness of personality , Has introduced him to the world as a great role model of history who shows himself in dealing with the issue of Palestine.
  • Rogayeh Vahedi, Malektaj Khosravi Babanari * Pages 41-58
    Women's political attitudes and participation (as dimensions of political socialization) play an important role in the development and modernization of any country. Meanwhile, using the capacity and potential of non-governmental organizations (NGOs) can be one of the ways to improve women's participation and political socialization. Based on this, the present study has been compiled with the aim of investigating the role of non-governmental organizations in the political socialization of female-headed households (with emphasis on East Azerbaijan Province). The research is descriptive-correlational and in terms of implementation method, it is a survey. The statistical population of the study was all women heads of households who were members of active groups in the field of women in East Azerbaijan province. Using Cochran's formula, 384 people were selected as a sample. The data collection tool was a researcher-made questionnaire and data analysis was performed using SPSS statistical software. The results showed that NGOs have played a positive and significant role in the political socialization of women heads of households in East Azerbaijan province. In summary, it can be said that active groups in the field of support for women heads of households can play an effective role in increasing the capabilities of women and as a result of women's political socialization and thus increase their political participation.
    Keywords: Political Socialization, Women's empowerment, NGOs, women heads of households
  • Khosrou Zamani, Seyed Hassan Malaekeh * Pages 59-78
    Indigenousness in Iran, like in other Third World societies, emerged as an alternative as a result of the displacement of the Western modernist discourse. The Western modernist discourse, which claimed to be universal, began to falter after World War II, becoming known as postcolonial theories. The main question of the research is what is the place of the concept of the West in the discourse of nationalism of Jalal Al-Ahmad. The research hypothesis is that the type of representation of the concept of the West in Jalal al-Ahmad's thought places him as a pioneer of postcolonial thought and the interpretation of his thought should be understood under the concept of "inferiority" in its Gramscian-Spivakian sense. It has been designed only in local and allegorical dimensions. The results of the research show that the critique of superior / inferior relations in Al-Ahmad's thought was designed in protest of Westernization and with the aim of returning to self and respecting the native culture, but remained at the level of essay writing and did not reach a coherent conceptual apparatus. In the process of articulating the indigenous discourse, Al-Ahmad was incapable of presenting a conceptual and universal formulation of his theory by transitioning from a local and indigenous perspective. The method of data collection is documentary and library.
    Keywords: Al-Ahmad, Westernization, Indigenousness, Postcolonial, Inferior, Gramsci, Spivak
  • Jila Shakouri, Hojatollah Ebrahimian *, Tahmineh Edaltju Pages 79-100
    The subject of this article is the study of the impact of the Corona epidemic on national sovereignty in Iran. The research question is what effect does the corona epidemic have on Iran's national sovereignty? The main hypothesis of the research is that the corona in the legal dimension leads to the strengthening of national sovereignty and nationalism and the change of reference groups in Iran. The research method in this article is descriptive-analytical and the method of data collection is library. The results of the research show that the corona epidemic has strengthened the sovereignty of the nation-state. A pandemic situation can strengthen national sovereignty and nationalism. Thus, the policies of governments such as Iran, such as immigration control, curbing population movement, protectionist economic policies, etc. show self-reliance and frustration with international institutions and government cooperation. Relying on domestic achievements, adopting national policies and changing the position of physicians as new reference groups can be interpreted as an example of the intensification of nationalism in the country.
    Keywords: Corona Epidemic, Iran, government Sovereignty, nationalism, Reference Groups
  • Mohammad Reza Alipoor, Manouchehr Tavasolli Naeini *, Mohammadsadegh Ahmadi Pages 101-122
    The purpose of this study is to examine and compare the rulings of government with religious democracy. Accordingly, the research question is: Are government decrees an obstacle to the realization of democracy or are they manifestations of religious democracy? The research hypothesis is as follows: The highest political authority in the country has special powers, according to the principles and goals of the rule of law, which eliminates tyranny and authoritarianism and the realization of social justice, is no different from religious democracy. One of the most important results of the present study is: the Constitution of the Islamic Republic of Iran, by specifying the powers of officials and equating them with other people by providing tools to monitor their performance, has accepted this principle, on the other hand, according to Islamic law, the ruler Islami has the right to make the necessary decisions in accordance with the public interest to meet the needs of the people. A government decree is therefore a way of defending the public interest based on the public interest, which may take on different dimensions depending on the developments of the time. The method used in this research is descriptive-analytical.
    Keywords: Rule of law, Velayat-e-Faqih, government ruling, expediency, Constitution
  • Shahrokh Ashja&#, Massoumeh Reshad, *, Ebrahim Mottaghi Pages 123-142
    The present article examines the components of justice and freedom in the five development programs of Iran (1394-1398). The main question of the research is that categories such as political freedom, economic freedom, equality of opportunity and public participation, and the support system in the goals of the five programs of economic, social and cultural development c. What is the position of Iran? The research hypothesis is based on the idea that values ​​and indicators such as justice, increasing the quality of life, and individual and social freedoms, according to the discourse of the Islamic Revolution and upstream documents, are the theoretical and value supports of five-year development plans and can be traced in their goals. . Findings show that the indicators related to the component of freedom and the indicators related to the component of justice are considered in all five-year development programs but do not have the same distribution within the programs and each program often focuses on one of these components due to environmental needs. have given. The collection of research data is library and documentary and the article has an analytical and descriptive approach. Research has used Amartya Sen's theoretical framework to examine the need for the companionship of freedom and justice.
    Keywords: freedom, Justice, Development plans, Amartya Sen, Economic Development, political freedom
  • Frough Chorami, Leila Raeisi *, Mahmoud Jalali Pages 143-162
    The subject of this article is to study the causes and roots of confiscation of Iranian property and assets and its place in the Iranian legal system and international law. The main question of the research is what are the most important reasons and roots of confiscation of Iranian property and assets and how can this action be explained in the Iranian and international legal system? The main hypothesis of the article is that the United States has pursued a policy of confiscating Iranian property with the aim of curbing or changing Iran's behavior, which is a violation of state sovereignty in terms of domestic and international law and a violation of the principle of sovereignty in international law. The victory of the Islamic Revolution brought with it various values, including support for oppressed nations, support for Islamic movements, and anti-arrogance, which are reflected in the Constitution of the Islamic Republic of Iran. This led to a confrontation between Iran's foreign policy and US foreign policy. Accordingly, the United States pursued a variety of policies, from the Eight-Year War, all kinds of sanctions, from the Damato embargo to extensive banking and trade sanctions. The results of the study show that the US action in confiscating Iran's property and assets, considering factors such as decency and lack of effective control, and the use of the law of terrorism have no legitimacy under international law.
    Keywords: Islamic Revolution, Sovereignty, Fight against terrorism, Confiscation of Property, International Law
  • Hamed Ahmadnia, Mahmoud Jalali *, Alireza Arashpour Pages 163-182
    The national security of the Islamic Republic of Iran has external dimensions in terms of its impact on international organizations and is also influenced by the actions of international organizations. The present study seeks to investigate the relationship between the actions of international organizations and national security in the Islamic Republic of Iran. The question that arises is: How do the actions of international organizations affect the national security of the Islamic Republic of Iran? The answer that can be provided is that different governments after the Islamic Revolution have each provided a specific interpretation of the position of international organizations, which in turn has a bearing on national security. Iran is also effective. The two approaches of opposition and interaction with the actions of international organizations are among the most important approaches after the Islamic Revolution. Meanwhile, for reasons such as a new definition of rights and responsibilities, policy-making and governance, as well as a cross-border approach to humanitarian and global issues, the Islamic Republic of Iran pursues the actions of international organizations with a critical and cautious approach. Indicates a lack of definition of national security and a lack of consensus regarding the actions of international organizations. However, a critical approach to these organizations indicates a different and new approach. The method of this research is descriptive-analytical and using documentary and library resources.
    Keywords: Activities of organizations, International Organizations, National Security, Islamic Republic of Iran, International System
  • Ali Mohammad Fallahzadeh, Mohamadtaghi Hasanzadeh * Pages 183-204
    The main question of the article is how the position of parliamentary oversight in the Constitution of the Islamic Republic of Iran and the Republic of Azerbaijan can be explained and what is the purpose of this oversight? The main hypothesis of the article is that the constitutions of both countries provide for various mechanisms in order to exercise parliamentary oversight, the purpose of which is, in principle, to limit and control the powers of the judiciary and the executive. The parliament, as a democratic institution, has several functions. According to the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the parliament has important legislative and oversight functions that have affected the executive and judiciary. In the Republic of Azerbaijan, due to electoral challenges and strong segregation, the parliament has not been able to create a popular and global image to the desired standards. The results of the research show that the structure of the parliament in Azerbaijan has little intellectual and spiritual support in the society and compared to the supervision in the legislature of the Islamic Republic of Iran, due to the weak support of the people, MPs are less inclined to answer to the people. As a result, the power of the representatives is more in line with their interests, and the oversight of the pillars of the government has weak popular support. The present research has been done by descriptive-analytical method and using libraries and documents and using the constitution as the main sources.
    Keywords: Parliamentary oversight, Constitution, Judiciary, Republic of Azerbaijan, Islamic Republic of Iran
  • Maryam Zare, Ahmad Azin *, Asghar Mohamadi Pages 205-224
    This study explains the sociology of sectarianism and its impact on the pattern of elections for the eighth to tenth parliaments of the Islamic Consultative Assembly. The statistical population is citizens living in the city of Noorabad. 18 years and older, sex and area of ​​residence (all areas of Noorabad Mamasani city) have been collected in proportion to the size of the population, which is as representative of the community as possible and in accordance with the research objectives. The reliability of the questionnaire was determined by the quorum of Cronbach's alpha coefficient and the validity of the questionnaire (using confirmatory factor analysis), the validity of the structure. Findings show that men perform more electoral actions than women and single citizens more than married people, then using structural equation modeling and taking into account the measurement errors of other research variables, respectively (competition On scarce resources 0.82%, sectarianism 0.45%, reformist political thinking 0.37%, group pressure 0.31%, mass voting 0.27%, strong tribal prejudices 0.23%, families of individuals 0.17 Percentage, sense of solidarity and tribal affiliation (0.14%, ethnic representation (0.14%) had an effect on the pattern of parliamentary elections. But sectarianism was the same between socioeconomic bases and different education and there was no difference.
    Keywords: Tribalism, Election Pattern, Islamic Consultative Assembly, political participation, Noorabad Mamasani County
  • AFSHIN JAFARI *, Zahra Ghasemi Pages 225-244
    The interaction and confrontation of political elites and intellectuals has an effective role in the development of the political culture of the society. Interaction and alignment between political elites and intellectuals and the critical growth of intellectual discourse and the use of intellectual ideas by political elites is one of the hallmarks of democracies. However, in Iran after the Islamic Revolution, mainly the relations between political elites and intellectuals have had many challenges and this has also affected the development of political culture. This article seeks to pathologically examine the relationship between political elites and intellectuals in order to improve and develop culture by asking the question of how the relations of the ruling political elites after the Islamic Revolution affected the development of political culture. Find politics within the discourse of the Islamic Revolution. According to this article, the lack of intellectuals' understanding of the indigenous and traditional values ​​of Iranian society and, on the other hand, the reluctance of political elites to bring intellectuals to power have been among the factors influencing the development of political culture after the revolution. The method used in this research is descriptive-analytical, which has been collected in a library and documentary manner.
    Keywords: Political elites, Intellectuals, cultural development, Political Development, Islamic Revolution
  • Hossein Hosseinzadeh, Fereidoun Akbarzadeh *, Lena Abdolkhani, Hamed Mohagheghnia Pages 245-264
    This article tries to answer the question of why and how Iran in the second Pahlavi era, despite the huge wealth it gained from oil revenues, underdeveloped in the political arena, based on the new institutionalist perspective. Findings indicate that the institutional characteristics of Iran in the second Pahlavi era, such as dependence on foreigners, dictatorship and unpopularity, monopoly and repression of popular organizations are among the main reasons for Iran's underdevelopment. , The lack of a mindset of corruption, the freedom of the media and the activism of civil society, and on the other hand, are at odds with institutionalist assumptions such as transparency, analyzability, rationality and practicality. The results of this study show that the Pahlavi government's access to oil rents and the separation of the government from the nation and the Shah's arbitrary actions in creating the country's civil institutions kept him away from the path of political development. The present article is a descriptive-analytical method using library resources and Internet resources
    Keywords: Political Underdevelopment, Oil, New Institutionalism, Second Pahlavi, Iran
  • Hamid Morovvati, Saeed Mansouri *, Ahmad Shams Pages 265-284
    The subject of this study is a comparative study of women's rights discourses in Iran and Sweden. The main question of the article is about the comparative study of women's rights in Iran and Sweden with the case study of abortion. The research hypothesis was that the one-sided and materialist view of the dominant discourse of Western feminism and its reflection in the Swedish legal system by reducing women to the physical dimension and body or body is in contrast to revelatory views such as Shiite jurisprudence that puts man in two body dimensions. And John is considered to be manifested in legislative systems. Thus, this point of departure creates conflicting results that create two different paradigms. The results show that the prevalence of women's absolute freedom in countries such as Sweden is due to the dominance of "freedom of choice" theories that emphasize the absolute freedom of "body" with a worldview, and in contrast to the divine discourses in the legal system. Like Iran, it arises from the duality of "right / duty" which is the continuation of a divine view of human existence, so it cannot be considered absolute and unbridled freedom. The method of data collection is documentary and library and the approach of the article is descriptive and analytical.
    Keywords: feminism, Women's Rights, abortion, freedom, Islam, Rights, Sweden
  • Saeed Roshan Zamir, Ali Akbar Amini * Pages 285-302
    How a person lives in the world and his behavioral norms and abnormalities has been one of the constant concerns of human beings since ancient times. Therefore, Greek and Islamic thinkers and philosophers, by dividing human cognition into theoretical and practical dimensions, have designed and pursued issues related to human behavior under the category of practical reason. In this regard, the article compares the main question of the concept of mediation as a virtue of practical intellect, what is its place and components in Ferdowsi (representative of Iranshahri discourse) and Master Motahhari (representative of Islamic Revolution discourse). Is. The hypothesis of the article is that these two thinkers, despite the common paradigm, which is reason and rational reasoning, despite the paradigm differences, nevertheless have presented common issues in the field of human life and action. The research has concluded that these two thinkers of Iranian civilization, relying on the support of philosophical wisdom and religious orders, have recommended a similar pattern of behavior in this part of practical reason, so inducing absolute conflict between Iranian and Islamic discourses is an ideological statement that should be credible. It should be researched in each case. The method of data collection was library and the approach of the article was interpretive.
    Keywords: practical intellect, ethics, Ferdowsi, moderation, Motahhari, Iranshahri, Islamic Revolution
  • Paria Eskandari, Roya Montazemi *, Nesa Zahedi Pages 303-320
    An important gift of Iranians facing the West was the challenge between tradition and modernity. The field of women's issues was also caught up in this challenge. This article tries to answer the questions of when the thought of the women's rights movement entered the intellectual space of the Iranian society and in the form of what discourses it spread and how the role of intellectuals in this direction is done with a sociological-historical approach and through documentary and library methods. What paths have they taken in this direction and what has been the reason for their delay in addressing the issue of women? The findings indicate that the events before and after the Constitutional Revolution provided the ground for some Iranian women to become acquainted with the women's movement in the West. In the meantime, a quasi-movement structure was formed in Iran that emphasized the better life of women and the realization of women's rights. But with the advent of the Pahlavi period, the movement took the form of a state and became a calm wave. With the victory of the Islamic Revolution, after the constitutional discourse and the Pahlavi discourse, a third discourse of the women's rights movement was formed. This discourse is composed of different and sometimes contradictory spectrums and somehow seeks to respond to the challenges of tradition and modernity.
    Keywords: Women's issues, Tradition, modernity, women's rights movement, Intellectuals
  • Zahra Kalbady Nejad, Mohammad Jafari Harandi *, Mohammadkazem Rahmansetayesh Pages 321-339
    The main question of the present study is: What are the examples and scope of the jurisprudent's authority in the implementation of Islamic rules based on the rule of negation of hardship? The hypothesis of the article is: The emphasis of Islam is on removing the bottlenecks and difficulties from the life of Muslims, creating public security and regulating the relationship between the ruler and the people, as well as the enjoyment of justice for the general public. Therefore, the rule of negation of hardship is clearly related to social rules and to regulate people's lives in Islamic society. The findings of the study show that jurists, based on the denial of hardship, cleanse the society from the existence of injustices; In the political dimension, with vigilance and tact, they prevent the domination of foreigners and the exploitation of Muslims and the oppressed. Denying hardship does not allow any interaction with the oppressors of the world from an unjust position, because it will create economic and political hardships for Muslims. Also, resolving economic problems, emphasizing justice, enjoying political rights, good family life, and family affairs are among the reasons that justify the intervention of the jurist based on the rule of negation of hardship. The method of the present research is descriptive-analytical which has been done by using documentary sources and important works of Islamic jurists and has an inferential approach.
    Keywords: Involvement of the jurist, denial of hardship, Islamic society, Muslims