فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، زمستان 1398)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا رسولی*، اکبر نصرالهی، مسیح بهراد صفحات 9-26

    در عصر مدرن، کسب وکارها به دلیل ظهور فناوری های نوین و در دسترس بودن آن ها به شدت در حال رشد و گسترش هستند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر گسترش کسب و کارخانگی در تلگرام و اینستاگرام انجام شده است. روش تحقیق حاضر کمی و مبتنی بر ابزار پرسشنامه محقق ساخته می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل فعالان عرصه کسب و کار خانگی می باشند که حجم نمونه لازم برای این جامعه با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران برابر با 382 نفر محاسبه شده است. در مرحله بعد اعضای با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد پرسش قرار گرفته اند. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شده است که میزان آن برابر با 772/0 است که بیانگر اعتبار قابل قبول گویه ها در سنجش شاخص های تحقیق می باشد. نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر نشان دهنده آن است که مجموعه عوامل اقتصادی، سیاسی، مدیریتی و زیر ساخت ارتباطی، نظارت های دولتی، حمایت دولت و افزایش ساختار فناوری ارتباطی، مالیات و هزینه مبادله کالا، نوع شبکه مجازی در رشد و گسترش کسب وکار خانگی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: تلگرام، اینستاگرام، کسب و کارخانگی، ارتباطات، فناوری
  • یعقوب فروتن*، سمیه میرزایی صفحات 27-51

    هدف اصلی تحقیق حاضر این است تا برخی از مهمترین زمینه های فرهنگی-جمعیت شناختی مرتبط با اعتماد اجتماعی را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد.  در این تحقیق، بمنظور شناخت بهتر و فهم دقیقتر موضوع اعتماد اجتماعی، آن را در سه عرصه و لایه عمده اعم از عرصه خانواده یا اعتماد به والدین و فرزندان، عرصه اجتماع  یا اعتماد به بستگان و دوستان، و عرصه مدیریت و سیاست یا اعتماد به مدیران و مسیولان موسوم به اعتماد نهادی مورد بررسی قرار داده ایم. در مجموع، یافته های این تحقیق نشان داده است که میزان اعتماد اجتماعی در عرصه خانواده حدود 95 درصد، در عرصه اجتماع در حدود دو سوم، و در عرصه سیاست  یا اعتماد نهادی نیز در حدود یک سوم می باشد. علاوه براین، یافته های این تحقیق نشان داده است که اگرچه متغیرهای جمعیت شناختی و اجتماعی فاقد تاثیرات تعیین کننده ای بر اعتماد اجتماعی در عرصه خانواده می باشند، اما دو عرصه دیگر اعتماد اجتماعی بویژه اعتماد نهادی بطور چشمگیری تحت تاثیر سه دسته تعیین کننده های اصلی مشتمل بر تعیین کننده های جمعیت شناختی مانند سن، محل سکونت، جنس و تحصیلات وهمچنین متغیرهای مرتبط با مولفه های دینداری و نگرش جنسیتی است.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، زمینه های فرهنگی-جمعیت شناختی، خانواده، بستگان و دوستان، اعتماد نهادی
  • علی معین فر، رضاعلی محسنی*، مجید کفاشی صفحات 53-88

    هدف پژوهش حاضر ، بررسی موانع ساختاری و کنشی  اجرای تحقق حقوق شهروندی در استان آذربایجان غربی  می باشد. در پژوهش حاضر عمدتا از تیوری های مارشال، فالکس ، پارسونز، گیدنز و کاستلز استفاده شده است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی بوده که به روش نمونه گیری خوشه ای و  به وسیله پرسشنامه محقق ساخته بر روی384 نفر از شهروندان استان آذربایجان غربی در سال1398 انجام گردید. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون، تی تست  مستقل ورگرسیون چندگانه همزمان استفاده شد. پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ (ضعف در اجرای حقوق شهروندی 0/826 ) و برای روایی از روایی سازه و تکنیک تحلیل عاملی استفاده شد. تحلیل داده های این پیمایش نشان داد بین وجود تبعیض، جامعه پذیری ناقص، تبارگرایی،  حاکمیت تفکر نظام ارباب - رعیتی،  رشد نیافتگی جامعه مدنی و ضعف حکمرانی مطلوب با ضعف در اجرای حقوق شهروندی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. ضعف در اجرای حقوق شهروندی در بین پاسخگویان بر اساس قومیت آنان متفاوت نیست.نتایج حاصل از رگرسیون همزمان نشان می دهد که به صورت واقعی و تعدیل یافته 22/7 درصد از واریانس ضعف در اجرای حقوق شهروندی توسط متغیرهای مستقل تبیین و پیش بینی می شود.

    کلیدواژگان: رشد نیافتگی جامعه مدنی، تفکر نظام ارباب رعیتی، تبارگرایی، قومیت، حقوق شهروندی
  • سعیده حاج علی، محمد سیدمیرزایی*، محمدصادق مهدوی صفحات 89-112

    هدف این مقاله بررسی گرایش به باروری و عوامل اجتماعی وفرهنگی موثر بر آن است . باروری و گرایش به آن یک متغیر چند وجهی است که در علوم گوناگون  مطالعه شده است . در این پژوهش از بعد جامعه شناختی به آن پرداخته شده است . متغیر وابسته گرایش به باروری است و متغیرهای مستقل در دوبخش متغیرهای اجتماعی (تحصیلات و اشتغال زنان) و متغیرهای فرهنگی (ترجیح جنسیتی و برابری جنسیتی) می باشند . جامعه آماری زنان متاهل 20تا 44 ساله شهر تهران بوده . حجم نمونه 384نفروروش تحقیق پیمایش است .در چارچوب نظری از نظریه نوسازی ، برابری جنسیتی مک دونالد و عقلانیت فرهنگی  و تکامل فرهنگی و محیط فرهنگی استفاده شده است . در تجزیه تحلیل اطلاعات  نرم افزار spss و  آزمون همبستگی اسپیرمن ،رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شده است . نتایج نشان داد  بین متغیر های اجتماعی مانند تحصیلات و اشتغال زنان و متغیرهای فرهنگی مانند برابری جنسیتی و ترجیح جنسیتی و گرایش به باروری رابطه آماری معنادار وجود دارد .درنتایج رگرسیون مشاهده شد که تحصیلات 3/15 درصد ،اشتغال زنان 8/12 درصد و ترجیح جنسیتی 5/11 درصد از تغییرات گرایش به باروری را تبیین می کنند . 

    کلیدواژگان: گرایش به باروری، اشتغال زنان، برابری جنسیتی، ترجیح جنسیتی
  • اکرم حسینی سنگریزه*، کیومرث نیاز آذری صفحات 113-149

    هدف پژوهش تدوین مدلی جهت توانمندسازی مدارس با تاکید بر نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان می باشد. روش پژوهش آمیخته(کیفی-کمی) بود، در بخش کیفی از روش داده بنیاد و در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی افراد متخصصان بود و در بخش کمی شامل کلیه فرهنگیان آموزش و پرورش شهرهای نکا و ناحیه یک ساری به تعداد 4171 نفر بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی تصادفی طبقه ای بود که تعداد 386 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته مستخرج از مصاحبه بود، تحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از کد گذاری و در بخش کمی از مدل سازی ساختاری در نرم افزار PLS </span> انجام شد. نتایج نشان داد که مدل توانمند سازی مدارس با تاکید بر نظام مراقبت اجتماعی شامل مولفه محوری توسعه مدیریت نظام مراقبت اجتماعی(هیجانی، شناختی و رفتاری)،عوامل موثر(عوامل داخلی و فرایندها)، شرایط زمینه ای(فرایندها و زیر ساخت)، مداخله کننده های(کاهشی و افزایشی)،راهبردهای(پیشگیری و اجرایی) و پیامدهای(برون سیستمی، درون سیستمی، فردی) می باشد که می تواند زمینه اعتلای نظام مراقبت اجتماعی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی مدارس، نظام مراقبت اجتماعی، آموزش پرورش
  • محبوبه شکرالهی، رسول داودی*، نقی کمالی صفحات 151-178

    این پژوهش با هدف طراحی مدلی جهت ارزیابی مسئولیت اجتماعی نظام دانشگاهی انجام گرفت. روش پژوهش آمیخته اکتشافی بود که در بخش کیفی 10 نفر از خبرگان دانشگاهی برای تایید یافته های کیفی پژوهش و در بخش کمی جهت جمع آوری داده ها 259 نفر از اعضای هیات علمی با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در گام اول با بررسی متون و اسناد مولفه های مدل شناسایی و در گام دوم با ابزار پرسشنامه محقق ساخته، داده ها گردآوری شدند. روایی سازه و همگرای پرسشنامه با تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با آلفای کرانباخ و پایایی ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها در بخش کیفی از تکنیک تحلیل محتوای کیفی با روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل های کیفی و کمی منجر به شناسایی 50 شاخص و 7 مولفه درباره پدیده مسئولیت پذیری اجتماعی نظام دانشگاهی و 37 شاخص و 5 عامل درباره عوامل سوق دهنده آن در قالب یک مدل با برازش مناسب گردید. ارزیابی انجام شده نشان داد که بین وضعیت موجود و مطلوب آن فاصله زیادی وجود دارد که جهت نیل به حالت مطلوب مستلزم اهتمام جدی مسیولان ذیربط می باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مدل مسئولیت اجتماعی، نظام دانشگاهی
  • معصومه احمدی، غلامرضا جعفری نیا*، مولود کیخسروانی صفحات 179-207

    آگاه‌ سازی می‌تواند یکی از جنبه‌های رشد مسئولیت‌پذیری اجتماعی توسط شبکه‌های اجتماعی باشد..مطالعه حاضر باهدف بررسی جامعه شناختی نقش شبکه های اجتماعی بر مسئولیت پذیری اجتماعی شهروندان بوشهری انجام شده است.این مطالعه با روش توصیفی ازنوع پیمایشی وبااستفاده از ابزار پرسشنامه ساختار یافته بر روی تعداد 383 نفر از شهروندان بالای 18 سال شهر بوشهرانجام گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده های حاصل از پرسشنامه،ازآزمون ضریب همبستگی و معادلات ساختاری استفاده گردید وداده ها با  استفاده از نرم افزار Spss/23 وAmos مورد پردازش قرار گرفت.نتایج بدست آمده نشان می دهد بین مدت زمان استفاده از شبکه های اجتماعی(262/0r: )، بین سابقه عضویت(135/0r:)، بین میزان مشارکت و فعال بودن(326/0r:)، بین انگیزه و هدف کاربران(128/0r:)، بین میزان واقعی تلقی کردن محتوای(301/0  r:)و بین مخاطب فعال/ منفعل بودن کاربران(286/0r:)و میزان مسئولیت پذیری اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد.نتایج معادلات ساختاری نشان می دهدکه شاخص میانگین 286/0 ،کای اسکویر هنجار شده به درجه آزادی 49/2،شاخص برازش تطبیقی 743/0،شاخص نیکویی برازش01/1 وباتوجه به شاخص های معادلات ساختاری، مدل های ارایه شده از برازش خوبی برخوردار بوده نتیجه اینکه بین شبکه های اجتماعی ومسئولیت اجتماعی شهروندان بوشهری رابطه خوبی برقرار می باشد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مسئولیت پذیری، مسئولیت پذیری اجتماعی، رسانه
  • عنایت سالاریان، سید رضا صالحی امیری*، محمد سلطانی فر، عباسعلی قیومی، عطاء الله ابطحی صفحات 209-236

    پیشرفت های فناوری اطلاعات باعث جهت‏گیری به سمت استفاده بیشتر از آن توسط افراد شده است ازآنجاکه دانش‌آموزان بهترین فرصت را در مدارس برای یادگیری علم در کنار هم‌سالان خود دارند به همین دلیل ،آموزش سواد رسانه ای توسط نظام آموزش‌وپرورش برای این گروه به‌ویژه دوره‌های ابتدایی تاثیر ویژه‌ای ازنظر اثربخشی و نهادینه شدن در جامعه ایفا می‌کند. بدین ترتیب با توجه به اهمیت سواد رسانه‌ای برای کودکان همچنین به علت وجود خلاء پژوهشی در این حوزه، موضوع " بررسی چگونگی آموزش سواد رسانه‌ای برای دانش آموزان اول ابتدایی" در این پژوهش مورد کنکاش قرار گرفت. روش تحقیق پژوهش کیفی و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا و ماتریسSWOT داده‌ها بررسی و یافته‌های پژوهش ، چگونگی آموزش سواد رسانه‌ای به دانش آموزان ابتدایی را نشان داد که؛ استفاده از روش رویکرد تلفیقی در کتاب‌های درسی سال اول ابتدایی (نه تعریف یک واحد درسی جداگانه برای سواد رسانه ای)، همچنین سیستم آموزش‌وپرورش باید با استفاده از روش‌های نوین آموزشی، تکنولوژی های آموزشی، استفاده شبکه های اجتماعی، تشکیل کارگاه های آموزشی، شرکت دادن دانش‌آموزان در بحث و تبادل‌نظر در زمینه نقد رسانه و دیگر عوامل شناسایی‌شده، ماهیت رسانه و لزوم یادگیری سواد رسانه ای را با دانش‌آموزان القا کنند.

    کلیدواژگان: مفهوم سازی، آموزش، سواد رسانه ای، کودکان، اول ابتدایی، دانش آموزان
|
  • Mohammadreza Rasooli*, Akbar Nasrollahi, Masih Behrad Pages 9-26

    In the modern age, businesses are growing and expanding intensely because of emerging new technologies and their availability. The purpose of this study was to identify the factors affecting the expansion of home-based business in telegram and Instagram. The research method is quantitative and based on a researcher-made questionnaire. The statistical population of this research includes home business activists, and the needed volume for the society was calculated 382 people based on Cochran formula. Next, members were selected and questioned using simple random sampling method. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbachchr('39')s alpha method which is 0.772 which indicates acceptable validity of the items in measuring the research indices.</span> The results show that the set of economic, political, managerial and communication infrastructure factors, government oversight, government support and enhancement of ICT structure, tax and transaction costs, and the type of virtual network, have been instrumental in the growth and expansion of the home business. 

    Keywords: Telegram, Instagram, home-based business, communications, technology
  • Yaghoob Foroutan*, Somayeh Mirzaee Pages 27-51

    This study primarily aims to examine the cultural and demographic foundations of social trust. The research findings presented and discussed in this paper are based on a survey that includes a total sample of 5200 males and females residing in varying rural and urban areas across Iran. In order to examine social trust more appropriately, it has been classified into three main domains: trust towards family members, trust towards relatives and friends, and trust towards the officials so-called ‘institutional trust’. Generally speaking, the results of this study have shown that about 95 per cent of the respondents trust family members. The corresponding proportions are approximately two-third and one-third for trust towards relatives and friends and towards institutional trust, respectively. Furthermore, the results have indicated that while the trust towards family members is not significantly affected by socio-demographic determinants, the opposite applies to the two other domains of social trust, particularly to the institutional trust. This suggests that the institutional trust in particular is substantially affected by such demographic determinants as age, gender, place of residence, and education as well as by the determinants associated with religiosity and gender attitude.

    Keywords: Social Trust, Cultural, Demographic Foundations, Family, Relatives, Friends, Institutional Trust
  • Ali Moeinfar, Rezaali Mohseni*, Majid Kaffashi Pages 53-88

    The purpose of this study is to investigate the structural and functional barriers to the implementation of citizenship rights in West Azerbaijan Province. The present study mainly uses the theories of Marshall, Faulks, Parsons, Giddens, and Castells. This research is a descriptive survey which was carried out by cluster sampling and a researcher-made questionnaire on 384 citizens of West Azarbaijan province. To test the hypotheses, Pearson correlation coefficient, independent t-test, multiple regression analysis was used. The reliability of the questionnaire was based on Cronbachchr('39')s alpha (weakness in 0.826 citizenship enforcement) and construct validity and factor analysis technique were used for validity. Analysis of the survey data showed that there is a direct and significant relationship between discrimination, incomplete socialization, kinship, manorialism, underdeveloped civil society, and weak and proper governance and weakness in the implementation of citizenship rights. The weaknesses in the implementation of citizenship rights are not different among the respondents based on their ethnicity. The results of concurrent regression show that 22.7% of the variance of the weaknesses in the implementation of citizenship rights is explained and predicted by independent variables. . .

    Keywords: undeveloped civil society, manorialism, kinship, ethnicity, citizenship rights
  • Saeedeh Hajali, Mohammad Seyedmirzaie*, Mohammad Sadegh Mahdavi Pages 89-112

    The purpose of this paper is to investigate the tendency toward fertility and its social and cultural factors. Fertility and tendency to it are a multifaceted variable that is studied in various sciences. In this research, sociological dimension has been addressed. The dependent variable is a tendency to fertility and independent variables are divided into two parts: social variables (womenchr('39')s education and employment) and cultural variables (gender preference and gender equality). The statistical population of married women aged 20-44 is Tehran. The sample size is 384. The research method is scrolling.In the theoretical framework, the modernization theory, the McDonaldchr('39')s gender equality and the cultural rationality, and cultural evolution and cultural environment   have been used. And data analysis is done using spss software. Spearman correlation and regression and path analysis were used. The results showed that there is a significant statistical relationship between social variables such as education and employment of women and cultural variables such as gender equality and gender preferences and fertility tendency, and in the results Regression showed that education was 15.3%, and female employment was 12.8 and gender preference was 11.5 of changes in fertility tendency.  

    Keywords: tendency to fertility, women's employment, gender equality, gender preference
  • Akram Hossini Sangrizeh*, Kayomars Niaz Azari Pages 113-149

    Purpose of the present study is empowerment of schools with emphasis on social care system of students to present a model. The research method was mixed (qualitative - quantitative), in qualitative part grounded theory was used and descriptive-survey method was used in quantitative part. participants in the qualitative section included all those responsible the plan, specialists and experts in educational sciences, Sociology Psychology, Social Sciences and in quantitative part included all of the teachers in Area One of Sari and Neka provinces to count of 4171. Sampling method in qualitative part was Purposeful sampling and in quantitative art was Stratified random that 386 were selected as the sample population for study.The data collection tool in qualitative section was a semi-structured interview and in quantitative section was a researcher-made questionnaire derived from interviews. Data analysis was performed in qualitative part using coding and in quantitative part of structural modeling in PLS software. The results showed that the school empowerment model with emphasized social care system including the central component of the development of social care system management(Emotional, cognitive and behavioral),affective factors (internal factors and processes), contextual factors(processes and infrastructure),interventions(decreasing and incremental), strategies. (Predictive and Executable) and Consequences (External, Inter-System, Individual).

    Keywords: Empowerment of Schools, Social Care System, Education
  • Mahboobeh Shokrollahi, Rasol Davoudi*, Naghi Kamali Pages 151-178

    The purpose of this study was to design a model for assessing the social responsibility of the academic system.The research method was mixed exploration method. In qualitative part, 10 academic experts were selected for confirmation of qualitative research findings and in quantitative part, 259 faculty members were selected by stratified random sampling. In the first step, by reviewing the literature and documents, the components of the model were identified, and in the second step, the data were collected using a researcher-made questionnaire. The construct and convergence validity of questionnaire were evaluated by confirmatory factor analysis and its reliability with Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha and composite reliability. Qualitative content analysis technique was used to analyze the data in qualitative section and confirmatory factor analysis and structural equation modeling was used in quantitative section. Findings led to the identification of 50 indicators and 7 components about the phenomenon of social responsibility in the Academic system and 37 indicators and 5 factors about its driving factors in the form of a well-fitting model. The evaluation showed that there is a large gap between the current situation and the desired situation, which requires serious efforts by the authorities concerned to achieve the desired situation.

    Keywords: Social Responsibility, Social Responsibility Model, Academic System
  • Masoomeh Ahmadi, Gholamreza Jafarinia*, Moloud Keykhosrovani Pages 179-207

    The aim of this study was to investigate the relationship between social networks and social responsibility and its role in social development in the city of Bushehr. in order to analyze the data from the questionnaire, correlation coefficient and structural equation tests were used and data were processed with Spss and Amos software.The results show that between duration of use of social networks (r: 0.226), membership history (r = 0.136), participation rate (r = 0.326), motivation and goal of users (r = 0.326). 128 / r :), there is a significant relationship between the actual rate of content perception (r = 0/301) and the active / passive audience of users (r / 0/286) and the degree of social responsibilityStructural equation results show that the mean index of 0.286, the standardized chi-square with a degree of freedom of 2.49, the adaptive fit index of 0.743, the goodness of fit index of 1.01 and with respect to the structural equation indices, the presented models have good fit. As a result, there is a good relationship between the social networks and the social responsibility of the citizens of Bushehr.

    Keywords: Social Networks, Responsibility, Social Responsibility, Media
  • Enayat Salariyan, Seyyed reza Salehiamiri *, Mohammad Soltanifar, Abbasali Qayyumi Pages 209-236

    Advances in information technology have led to greater use by individuals as students have the best opportunity in school to learn science with their peers, so the education systemchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s media literacy training for this group, especially courses Primary plays a special role in terms of effectiveness and institutionalization in society. Thus, due to the importance of media literacy for children also due to the lack of research vacancy in this field, the topic of "Investigating how to teach media literacy to elementary students" was explored in this study. The research method was qualitative research using content analysis technique and SWOT matrix data. The research findings showed how to teach media literacy to elementary students; For media literacy), the education system should also be identified using new educational methods, educational technologies, the use of social networks, the formation of workshops, the participation of students in discussion and discussion of media criticism and other factors identified. , The nature of media and the need for literacy learning Induce students with students.

    Keywords: Conceptualization, Education, Media Literacy, Children, Elementary, Students