فهرست مطالب

نشریه فرماندهی و کنترل
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد اشراقی، علیرضا یاوری* صفحات 1-18

    بازی جنگ روش و ابزای است که فرماندهان و مدیران را قادر می سازد تا تصمیم بهینه را اتخاذ نمایند. نقش بازی جنگ در عرصه های مختلف «نظامی، اقتصادی،سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و ..»، انتخاب بهترین راه کارهای خودی علیه تهدیدات و یا به عبارتی اتخاذ حسن تصمیم و تدبیر است. بازی جنگ فرآیندی است با قوانین و گام های مشخص که تلاش می کند جریان ماموریت  نیروهای خودی را تجسم کرده و توانایی ها، نقاط قوت و ضعف و راه کارهای ممکن نیروی خودی و حریف یا دشمن را در قالب کنش، واکنش و پادکنش مورد توجه قرار می دهد. بازی جنگ با ارزشمند ترین مرحله مرحله بررسی و تجزیه و تحلیل راه کار در برآورد عملیاتی است. فرآیند بازی جنگ، یک راه کار را مورد آزمایش قرار داده یا راه کار شکل یافته ای را اصلاح می کند. هدف و یافته مقاله حاضر، ارایه الگوی فرآیندی بازی جنگ در فرماندهی و کنترل و ایجاد روشی استاندارد برای وحدت رویه در انجام این مهم بوده است. بی شک تصمیم گیری و طرح ریزی که از مراحل حساس در فرماندهی و کنترل محسوب می گردد زمانی اثر بخش و مطلوب خواهد بود که از روش بازی جنگ در آن بهره جسته باشیند. روش تحقیق در این مقاله مطالعه کتابخانه ای و اسنادی و بهره جستن از منابع معتبر علمی، تجربیات خبرگان در این حوزه از طریق مصاحبه عمیق بوده است. همچنین در فرجام این پژوهش، الگوی فرآیندی بازی جنگ در فرماندهی و کنترل طراحی شده است.

    کلیدواژگان: بازی جنگ، فرماندهی و کنترل، طرح ریزی، برآورد
  • محمد فردوسیان*، حمدی عبدی، سعید خراطی، شهرام کریمی صفحات 19-53

    بازار برق در جهان امروز، به صورت علمی شناخته شده است و رقابت در آن هر روز بیشتر از قبل می شود. در این میان، ابزار پیش بینی قیمت به شرکت کنندگان بازار در به دست آوردن سود هرچه بیشتر، کمک شایانی می کند. هدف پژوهش حاضر، گسترش شبکه ی عصبی و بهینه سازی آن توسط الگوریتم گرگ خاکستری برای پیش بینی قیمت بازار برق است. از آنجا که در مدل های سنتی و همچنین مدل شبکه های عصبی همواره از روش های احتمالاتی جهت افزایش دقت پیش بینی استفاده می شود؛ در این مدل، سعی شده تا با ارایه ی روشی جدید، از این موارد صرف نظر شود تا برای پیش بینی، وقت کمتری نیاز باشد. یکی از موضوعاتی که همواره دقت پیش بینی را تحت تاثیر قرار می دهد، وجود موارد بحرانی و ناگهانی در سیستم است؛ که در این تحقیق، با استفاده از روش های کارآمد، این مسایل کنترل خواهد شد. در مدل پیشنهادشده، از اطلاعات بازار برق نوردیک استفاده شده است؛ اما بدیهی است که مدل مزبور برای هر بازار دیگری قابل استفاده می باشد. در پایان برای نشان دادن دقت این مدل، مقایسه ای بین آن و یکی از روش های سنتی انجام شده است.

    کلیدواژگان: الگوریتم گرگ خاکستری، پیش بینی قیمت، شبکه ی عصبی
  • محمد مهدی عمادی کوچک*، حمید محسنی صفحات 54-71

    شبکه پیچیده، یک گراف با ویژگی های توپولوژیکی غیر مهم است که این ویژگی ها در شبکه های ساده مانند منظم یا گراف های تصادفی اتفاق نمی افتد اما اغلب در مدل سازی سیستم های واقعی اتفاق می افتد لذا می توان به شبکه های اجتماعی، شبکه نرون های مغزی وشبکه جهانی اینترنت و... اشاره کرد. بسیاری از سازمان ها، شبکه های زنجیره ای بزرگ و همچنین علوم مختلف برای بررسی و تحلیل مباحث خود، آنها را در قالب شبکه های پیچیده به نمایش می گذارند، برای این کار به کمک الگوریتم هایی که رفتارهای جهان واقعی را شبیه سازی می کنند، سامانه های خود را باز تولید و مورد ارزیابی قرار می دهند. باورود فناوری های نوین درعرصه سیستم های فرماندهی و کنترل، بیش ازگذشته نیازمند کارکرد سیستم هایی شده اند که با برقراری جریان های اطلاعاتی و انجام پردازش های موازی به تسریع تصمیم گیری های مرتبط با حوزه فرماندهی و کنترل منجر می شوند. طرح ریزی چنین سیستم هایی و مدیریت آنها نیازمند معماری سازمانی است که علاوه برتبدیل وضعیت موجود به وضعیت مطلوب انطباق سیستم های اطلاعاتی با اهداف فرماندهی و کنترل را تسهیل نماید. یکی از این سیستم های پیچیده واقعی مغز انسان و نحوه فرماندهی و کنترل آن در بدن انسان است که از عجایب خلقت نیز می باشد. این سیستم پیچیده ترین شبکه ای است که امروزه بشر در این زمینه آن را مورد مطالعه قرار داده است. هم بندی خاص این شبکه دارای ویژگی های متعددی است که می تواند به ما در زمینه های مختلف در سیستم های پیچیده کمک کند. علت اصلی توجه همگان به شبکه مغز، استحکام و تاب آوری این شبکه می باشد که هدف اصلی این پژوهش بررسی این مهم است. در این مقاله با تحلیل و بررسی شبکه مغز در دو حالت طبیعی و بیمار، مدلی از این شبکه را طراحی کرده و با در نظر گرفتن الگوریتم رشد و معیارهای استحکام و تاب آوری در شبکه های پیچیده، یک معماری نوین برای طراحی شبکه فرماندهی و کنترل ارایه می گردد تا در برابر انواع حملات منجمله، حملات بومی سازی شده و تصادفی مستحکم تر و با تاب آور بیشتر باشد. معماری طراحی شده شبکه فرماندهی و کنترل در 5 سطح مورد سنجش قرار می گیرد. همبندی خاص این شبکه منجربه دستیابی به شبکه ای مستحکم و تاب آور شده است.

    کلیدواژگان: شبکه پیچیده، حملات بومی سازی شده، نظریه پرکولاسیون، استحکام وتاب آوری شبکه های واقعی
  • فاطمه صف آرا*، مهدیه صباح نو صفحات 72-91

    ایجاد صفحات جعلی در محیط وب یا فیشینگ از جمله حملات سایبری است که نیازمند ملاحظات فرماندهی و کنترل می باشد. در حملات فیشینگ افراد به سمت صفحات جعلی که توسط فیشر یا سارق ساخته شده هدایت می شوند و اطلاعات مهم آن ها توسط فیشر به سرقت می رود. الگوریتم های یادگیری ماشین و داده کاوی، الگوریتم های رایج برای طبقه بندی و تشخیص وب سایت های جعلی هستند. طبقه بندی وب سایتها بر اساس ویژگی هایی که از آن سایت استخراج می شود صورت می گیرد. بنابراین انتخاب ویژگی تاثیر زیادی در نتایج طبقه بندی دارد. امروزه الگوریتم های فراابتکاری متعددی جهت انتخاب ویژگی و بهینه سازی عملکرد الگوریتم های طبقه بندی ارایه شده اند. در مقاله حاضر، الگوریتم فراابتکاری کفتار به منظور انتخاب ویژگی های مناسب برای طبقه بندی وب سایت های جعلی مورد استفاده قرار گرفته است. در این راستا، بهبودی بر الگوریتم فراابتکاری کفتار پیشنهاد شده و الگوریتم کفتار بهبودیافته (ISHOA)، ویژگی های مناسب را از میان کل ویژگیهای موجود انتخاب کرده و به شبکه عصبی مصنوعی ارسال می کند تا در جهت طبقه بندی وب سایتها مورد استفاده قرار گیرند. نتایج پیاده سازی الگوریتم پیشنهادی نشان می دهد که این الگوریتم با دقت نهایی 64/98% نسبت به الگوریتم استاندارد بهینه سازی کفتار عملکرد بهتری داشته است. علاوه بر این، نتایج حاکی از برتری ISHOA نسبت به سه الگوریتم فراابتکاری بهینه سازی ذرات، کرم شب تاب و خفاش است. همچنین، الگوریتم پیشنهادی با تعدادی از الگوریتم های طبقه بندی ارایه شده در پژوهش های پیشین روی مجموعه داده مشابه، مقایسه شده و برتری آن نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: الگوریتم بهینه سازی کفتار، الگوریتم فراابتکاری، انتخاب ویژگی، صفحات جعلی یا فیشینگ، طبقه بندی
  • محمدرضا علیان نژادی*، اصغر مشبکی، سید حمید خدادادحسینی، اسدالله کردنائیج صفحات 92-107

    سازمان های نظامی علاوه بر نقش های اولیه در قالب آمادگی عملیاتی برای درگیری های تدافعی باید بتوانند با توجه به محیط پویایی که با آن مواجه هستند دست به اکتشاف روش ها و فناوری های نوین جهت حرکت همپا با رقبا بزنند. این امر مستلزم برنامه ریزی دقیق استراتژیک و استفاده همزمان از دو توانایی اکتشاف و بهره برداری در این سازمان ها است. پویایی استراتژیک در چنین وضعیتی نیازمند یادگیری سازمانی در هر دو بعد اکتشافی و انتفاعی است. با توجه به اهمیت حوزه استراتژی در سازمان های دفاعی و رقابت پذیری که لازمه وجودی آنهاست و یادگیری و اثر آن بر کاهش احتمال خطا و افزایش امکان موفقیت ها در این حوزه، این پژوهش بر تبیین مفهومی جهت یادگیری استراتژیک دوسوتوان در قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) متمرکز شده است. سعی این پژوهش آن است که با توجه به شرایط بومی این سازمان بتواند نسبت به تبیین مفهوم ارایه یادگیری استراتژیک دوسوتوان اقدام نماید.
    روش پژوهش حاضر از نوع کیفی است. براین اساس برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه با متخصصان زمینه پژوهشی) استفاده شد. جامعه پژوهش حاضر را خبرگان قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) و اعضای هییت علمی دانشگاه های تهران که سابقه پژوهش در زمینه یادگیری و آموزش را دارا بودند تشکیل دادند. برای انتخاب خبرگان جهت انجام مصاحبه ها و شناسایی مولفه ها، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. فهرست خبرگان به کمک اساتید راهنما و مشاور و خبره مصاحبه شونده تکمیل گردید و مصاحبه تا تکمیل مصاحبه ها و اشباع نظرات و با تشکیل سه مرحله اتاق فکر و با حضور متخصصین ادامه یافت و سپس با روش تحلیل محتوی و تم و انجام سه مرحله کدگذاری، الگوی یادگیری استراتژیک دوسوتوان شکل گرفت که دربرگیرنده اجزاء و فرایندهای یادگیری استراتژیک دوسوتوان است. این الگو می تواند به عنوان مبنایی جهت طراحی آموزش و یادگیری در مراکز نظامی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: یادگیری، استراتژی، یادگیری استراتژیک، دوسوتوانی
  • بهزاد غفاری* صفحات 108-127

    چکیده
    بررسی ماهیت تهدیدات نظامی، نتایج جنگ های اخیر در جهان و منطقه غرب آسیا، پیشرفت روزافزون فنآوری های نظامی بویژه فنآوری های حوزه هوافضایی، لزوم توجه علمی به مقوله پدافند هوایی و ارتقاء توان رزمی آن جهت مقابله با تهدیدات هوایی را اجتناب ناپذیر نموده است. توان رزمی دارای سه بعد فیزیکی، غیرفیزیکی و برترساز بوده که بعد برترساز نقش برجسته ای در توان رزمی نیروهای مسلح از جمله پدافند هوایی ایفا می کند. هدف تحقیق شناسایی و تبیین مهمترین مولفه های تاثیرگذار بعد برترساز و همچنین تبیین نقش مولفه فرماندهی و کنترل در ارتقاء توان رزمی پدافند هوایی می باشد. تحقیق از نوع کاربردی-توسعه‎ای بوده و رویکرد آن آمیخته و از روش موردی-زمینه ای استفاده شده است. در این تحقیق نظریه های توان رزمی، محیط شناسی داخلی و در مطالعات تطبیقی مهمترین مولفه های پدافندهوایی شش کشور خارجی مورد مطالعه قرار گرفته و برای غنای بیشتر تحقیق با تعدادی از خبرگان حوزه پدافند هوایی مصاحبه انجام گرفته است. نتیجه تحقیق، تبیین و شناسایی 6 مولفه مهم(از جمله مولفه فرماندهی و کنترل) با 37 شاخص بعد برترساز که بر ارتقاء توان رزمی پدافند هوایی تاثیر بسزایی دارند، می باشد.

    کلیدواژگان: بعد برترساز، پدافند هوایی، توان رزمی، فرماندهی و کنترل
|
  • Mehrdad Eshraghi, Alireza Yavari* Pages 1-18

    War game as an analytical method and tool has enabled commanders and managers to get optimal decisions. Therefore, the role of the war in the various fields of "military, economic, political, social and cultural, etc." is to choose the best of its own course of action against threats or, in other words, good decision-making. War game is a process with clear rules and steps that attempt to visualize the flow of the mission on the part of its own forces, and this process identifies and takes notice the capabilities, strengths and weaknesses and capabilities and possible course of action of friendly and enemy forces in a sequence of action, reaction, and counteraction. The war game is the most valuable step in exploring and analyzing the way in operational estimation. The war game process tests a solution or modifies a formed course of action. The purpose of this paper is to present a process model of the war game in command and control and to develop a standardized approach to the unity of practice in doing so. Undoubtedly, decision-making and planning, which are critical steps in command and control, will be effective once you have used the war game. The research method used in this paper was library and documentary study and utilization of credible scientific resources, expertise point of view throughout deep interview. Ultimately, the process model of the war game is designed in command and control.

    Keywords: War game, Command, Control, planning, Estimate
  • Mohamad Ferdosian *, Hamid Abdi, Saied Kharati, Shahram Karimi Pages 19-53

    The electricity market in the world today is scientifically recognized and it is becoming more competitive every day. In the meantime, the price forecasting tool helps market participants gain more profit. The purpose of the present study is to extend the neural network and optimize it by gray wolf algorithm to predict electricity market price. Since traditional and neural network models have always used probabilistic methods to increase prediction accuracy, this model has tried to ignore these by introducing a new method to require less time for prediction. One of the issues that always affects the prediction accuracy is the existence of critical and sudden cases in the system, which will be controlled in this research using efficient methods. The proposed model uses Nordic electricity market information, but it is obviously applicable to any other market. Finally, to illustrate the accuracy of this model, a comparison is made between it and one of the traditional methods.

    Keywords: Gray wolf algorithm, price prediction, neural network
  • Mohammad Mahdi Emadi*, Hamid Mohseny Pages 54-71

    Complex network is a graph with non-significant topological features that does not occur in simple networks such as regular or random graphs but often happens in modeling of real systems so social networks, brain networks and global Internet network can be mentioned. Many organizations, large-scale networks, as well as various sciences, present them in the form of complex networks to analyze and analyze their topics, reproducing and refining their systems using algorithms that simulate real-world behavior. Assess. With the introduction of new technologies in the field of command and control systems, more and more systems have been required to work, which will accelerate decisions related to command and control by establishing information flows and parallel processing. The design of such systems and their management requires organizational architecture that, in addition to changing the status quo, facilitates the adaptation of information systems to the goals of command and control. One of these complex systems is the human brain and how it is commanded and controlled in the human body, which is one of the wonders of creation. This system is the most complex network that human beings have studied in this field today. The specific integration of this network has several features that can help us in various fields in complex systems. The main reason for everyonechr('39')s attention to the brain network is the strength and resilience of this network, which is the main purpose of this study. In this paper, by analyzing the brain network in both normal and patient modes, a model of this network is designed and by considering the growth algorithm and strength and resilience criteria in complex networks, a new architecture is presented to design the command and control network. In the face of a variety of attacks, localized attacks are more robust and more resilient. The designed architecture of the command and control network is measured at 5 levels. The networkchr('39')s special connectivity has led to strong and resilient networks.

    Keywords: Complex network, Target attacks, Percolation Theory, Real network robustness, resilience
  • Fatemeh Safara*, Mahdieh Sabahno Pages 72-91

    One of the major challenges in cyber space is the existence of fake or phishing pages that needs the attention of command control systems. In phishing attacks, people are directed to fake pages and their important information is stolen by a thief or phisher. Machine learning and data mining algorithms are the widely used algorithms for phishing websites classification. Feature selection has a great influence on the classification results. In this research, an improved spotted Hyena optimization algorithm (ISHOA) is proposed to select appropriate features for classifying phishing websites through artificial neural network. The proposed ISHOA outperformed the standard spotted Hyena optimization algorithm with 98.64% better accuracy. In addition, the results indicate the superiority of ISHOA to three other meta-heuristic algorithms including: particle swarm optimization, firefly algorithm, and bat algorithm. The proposed algorithm is also compared with a number of classification algorithms proposed before on the same dataset and its dominance is showed.

    Keywords: : Spotted Hyena Optimization Algorithm, Meta-heuristic Algorithms, Feature Selection, Phishing Websites, Classification
  • Mohammadreza Aliannejadi* Pages 92-107

    In addition to initial roles in the form of operational readiness for defensive battles, military organizations should be able to explore new ways and technologies for one to one with regard to the dynamic environment they face. This requires careful strategic planning and simultaneous use of the two capabilities of exploration and exploitation in these organizations. Strategic dynamics in such a situation require organizational learning in both dimensions of exploration and for profit. According to the importance of strategy field in defensive organizations, this study focuses on a conceptual explanation for ambivalent strategic learning in the air defense Headquarters Khatam-All-Anbiya and is trying to explain the concept of ambivalent strategic learning. The method of doing qualitative research was used to collect data from library and field method (interviews with experts in research field). The research community of experts in air defense Headquarters Khatam-All-Anbiya and faculty members of universities in Tehran are related to the background of research in the field of learning and education.In order to select the experts for interviews and identify components, the purposeful sampling method was used.The Questionnaire was completed with the help of guidance professors and consultants and interviews conducted to complete interviews and saturation of the interviews with the presence of experts and then with the content analysis method and the three coding stages, the strategic learning pattern was developed which includes components and strategic learning processes of ambivalent. It can serve as a basis for the design of education and learning in military centers.

    Keywords: Learning, Strategy, Strategic Learning, Ambiguity
  • Behzad Ghaffari* Pages 108-127

    Investigating the nature of military threats, the results of recent wars in the world and the West Asian region, the increasing progress of military technologies, especially in the field of aerospace technology, the need for scientific attention to air defense and its combat power upgrading to cope with air threats Has made it inevitable. Combat power has three physical, non-physical and superior dimentions, which later play a prominent role in the combat power of the Armed Forces, including air defense. The aim of the research is to identify and explain the most important components of the superior dimension as well as to explain the role of the command and control component in upgrading the air defense combat power. The research is of applied-developmental type and its approach is mixed and case-field method has been used. in this study, theories of combat power, internal environment and in comparative studies the most important components of air defense of six foreign countries studied, for further enrichment of research with a number of experts in the field of air defense interviews have been conducted. The result of the research is the explanation and identification of 6 important components (including the command and control component) with 37 indicators of the superior dimension that have a significant impact on upgrading the combat power of air defense.

    Keywords: The superior dimension, Air Defense, Combat Power, Command, Control