فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه حق بین، فرهنگ هوشمند، علیرضا عباسی، الهام رفیعی، اطهر راسخ جهرمی، نوید کلانی* صفحات 1-8
    مقدمه

    بیماری کیمورا (KD) یک بیماری التهابی مزمن و نادر است که با علت ناشناخته باعث تورم زیر جلدی و لنفادنوپاتی می شود و به طور معمول توده هایی مانند تومور زیر پوستی بدون درد در ناحیه سر و گردن را نشان می دهد. این بیماری براساس وجود یک توده زیر پوستی مشخصه ، بالا رفتن ایوزینوفیلی خون محیطی ، سطح IgA E و بیوپسی تشخیص داده می شود که نشان دهنده تکثیر غیر طبیعی فولیکول های لنفاوی و اندوتلیوم عروقی با نفوذ ایوزینوفیلی است.

    معرفی بیمار

    بیمار خانمی 35 ساله که از 2 ماه قبل از تشخیص بیماری دچار سوختگی موضعی درجه1 در ناحیه وسیعی از بدن با آب گرم شده و پس از آن علایم بیماری کیمورا به ترتیب ظهور کرده اند و پس انجام چندین آزمایش و نمونه برداری بیماری فرد اثبات گردید.

    نتیجه گیری

    بنظر می رسد در بیمار مورد بررسی ما سوختگی سطحی وسیع به عنوان یک شوک پوستی عمل کرده و باعث بروز علایم بیماری کیمورا شده است به صورتی که بیمار همه علایم این بیماری را در عرض 2 ماه نشان داده است که شامل علایم پوستی (خشکی ، سوزش ، ضخیم شدن ، خارش شدید و ایجاد چین و چروک زیاد) ، بروز بثورات پوستی در ناحیه پشت گردن و پس از آن تورم در ناحیه بینی و پشت چشم و در نهایت ایجاد توده ای به اندازه یک بادام در سمت راست ناحیه پشتی گردن می باشد. بیمار دچار سوزش ادرار ، کاهش اشتها وکاهش وزن شده است.

    کلیدواژگان: کیمورا، سوختگی، بیماری التهابی
  • جواد وقارفرد، احمد رستگاریان، محمد رحمانیان، معصومه پورمختاری، محمدحسن دم شناس، سمیرا تابان، حسن ضابطیان*، نوید کلانی، ناصر حاتمی صفحات 9-16
    مقدمه

    از شایع ترین عوارض بعد از بیهوشی داخل نخاعی، لرز حین عمل میباشد. دومین شکایت شایع گزارش شده بدنبال بیهوشی داخل نخاعی حالت تهوع و استفراغ  میباشد که این  عوارض جانبی ناشی از بیهوشی نخاعی، هنوز در طی مراحل جراحی وجود دارد و باعث ناراحتی بیماران می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر افزودن  فنتانیل به بوپیواکایین بر روی لرز و تهوع استفراغ بیماران تحت عمل جراحی فمور با روش بی حسی اسپاینال میباشد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور بر روی 40 بیمار 18 تا 50 سال با کلاس بی هوشی 1و2 که کاندیدای عمل جراحی ارتوپدی فمور بودند، صورت پذیرفت. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه مداخله:(5/12میلی گرم بوپیواکایین(5/2 سی سی) و 10 میکروگرم فنتانیل) و گروه شاهد:(5/12 میکروگرم بوپیواکایین و نیم میلی لیتر نرمال) دریافت کردند.  در زمان های 2،1، 6، 12 و 24 ساعت پس از عمل عوارض دارویی خشکی دهان ، تهوع ، استفراغ  و لرز بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    یافته ها

    40 نفر از بیماران تحت اعمال جراحی ارتوپدی اندام تحتانی با روش بی حسی اسپاینال در دو گروه مساوی (بوپیواکایین-فنتانیل (20 نفر) و بوپیواکایین (20 نفر) شرکت کردند. نتایج آزمون کای اسکویر نشان داد که بین دو گروه بوپیواکایین- فنتانیل و بوپیواکایین از لحاظ تهوع در ریکاوری و زمان های بعد از عمل، تفاوت معنی دار وجود نداشت (p>0.05).

    کلیدواژگان: بوپیواکایین، فنتانیل، بی حسی نخاعی، لرز، تهوع استفراغ، شکستگی فمور
  • حامد نصر اصفهانی، لیلا روحی*، نوشا ضیا جهرمی، خلیل خاشعی صفحات 17-24
    زمینه و هدف

    آدنوکارسینومای معده دومین عامل مرگ ناشی از سرطان در سراسر جهان می باشد. در این مطالعه اثر اسید سیتریک بر میزان بیان ژن های p21  و p53  در رده سلولی آدنوکارسینومای معده انسان (AGS) مورد بررسی قرار گرفت. اسید سیتریک یک اسید آلی طبیعی می باشد که به عنوان یک مهارکننده ی فیزیولوژیکی آنزیم های دخیل در مسیر گلیکولیز، در راستای حذف سلول های سرطانی مورد توجه می باشد.

    مواد و روش ها

    سلول های رده ی AGS با غلظت های مختلف اسید سیتریک شامل 400، 800 و 1600 میکروگرم/ میلی لیتر برای بررسی بیان ژن های p53 و p21 ظرف مدت 24 و 48 ساعت انکوبه شدند. سپس میزان بیان ژن های p53 و p21 از طریق آنالیز RT-Real Time- PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که، تیمار با اسید سیتریک سبب افزایش معنی داری در بیان ژن های p21  و p53 در گروه های آزمایشی نسبت به گروه کنترل گردید. افزایش بیان ژن p53 به صورت غیر وابسته به دوز و زمان در زمان های انکوباسیون  24 و 48 ساعته به ترتیب در غلظت 1600 میکرگرم/ میلی لیتر و 800 میکروگرم/ میلی لیتر در مقایسه با گروه کنترل معنی دار بود. افزایش بیان برای ژن p21  در هر دو زمان انکوباسیون به صورت وابسته به دوز و زمان بود.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن هستند که اسید سیتریک قادر است با القاء بیان ژن های دخیل در مسیر آپوپتوز و جلوگیری از تکثیر، از رشد سلول های آدنوکارسینومای معده بکاهد. لذا به نظر می رسد اسید سیتریک بتواند به عنوان یک ماده ی ضد سرطان در راستای درمان سرطان معده بکار رود.

    کلیدواژگان: اسید سیتریک، آدنوکارسینوما، بیان ژن، p53، p21
  • اعظم فرجی، سعید البرزی، شقایق مرادی علمدارلو، مریم کسرائیان، نسرین اسدی، حمیرا وفایی، مرجان زارع* صفحات 25-34
    مقدمه

    اینهیبین آ به طور طبیعی در تولید مثل و کنترل هورمون FS هیپوفیز نقش به سزایی داشته و میزان غیرطبیعی آن می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به پیامدهای نامطلوب بارداری شود. هدف ازمطالعه حاضر، تعیین اثر میزان بالای این سرم در سه ماه اول و دوم بارداری بر پیامدهای نامطلوب بارداری از طریق انجام یک مطالعه جستجوی نظام مند و متاتحلیل بود.

    روش کار

    در جستجوی نظام مند انجام شده با کمک موتورهای جستجوگر PubMed، Embase، Magiran، Irandoc، Web of Science، Scopus و Google Scholar به زبان های فارسی و انگلیسی از سال 2000 به بعد، هفت مطالعه استخراج و وارد متاتحلیل شدند. در نهایت، نسبت شانس و فاصله اطمینان گزارش شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل حاضر نشان داد که میزان بالای سرمی اینهیبین آ، شانس ابتلا به پره اکلمپسی در دوران بارداری را 77/9 برابر (فاصله اطمینان 95%: 62/24-88/3؛ 001/0>p) افزایش می دهد، درحالی که تاثیری روی نوع زایمان سزارین (نسبت شانس 06/1، فاصله اطمینان 95%: 41/1-80/0؛ 67/0=p) ندارد. به عنوان پیامدهای نامطلوب بارداری در جنین و نوزاد، میزان بالای سرمی اینهیبین آ سبب افزایش شانس ابتلا به وزن کم هنگام تولد (نسبت شانس 34/7، فاصله اطمینان 95%: 23/12-4/4؛ 001/0>p) ، تولد زودهنگام (نسبت شانس 18/5، فاصله اطمینان 95%: 17/14-89/1؛ 001/0=p) و محدودیت رشد جنین (نسبت شانس 77/2، فاصله اطمینان 95%: 30/4-78/1؛ 001/0>p) می شود.

    نتیجه گیری

    میزان بالای سرمی اینهیبین آ در سه ماه اول و دوم بارداری سبب افزایش شانس ابتلا به پره اکلمپسی، تولدزودهنگام، محدودیت رشد جنین و وزن کم هنگام تولد شده، ولی تاثیری روی زایمان سزارین ندارد.

    کلیدواژگان: اینهیبین آ، بارداری، جستجوی نظام مند، متاتحلیل
  • داود علیان، مهدیه نماینده*، محمدتقی قانعیان، محمدحسن احرام پوش، فرزان مددی زاده صفحات 35-43
    مقدمه و اهداف

    حیوان گزیدگی یکی از تهدیدهای سلامتی به شمار می رود که می تواند سبب انتقال بیماری های زیونوز مثل هاری به انسان شود. این مطالعه با هدف تعیین روند بروز موارد حیوان گزیدگی و عوامل اکولوژیک مرتبط با آن در شهرستان جهرم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بصورت توصیفی گذشته نگر بر روی 3913 مورد پرونده افراد دچار حیوان گزیدگی از فروردین سال 1393 تا اسفند 1397 در شهرستان جهرم انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون مربع کای و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. آزمون روند خطی کوکران-آرمیتاژ نیز جهت بررسی تغییرات روند میزان بروز و با استفاده از نرم افزار Winpepi انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی قربانیان 7/1 ±4/ 31 سال و ابتلای مردان(6/79 درصد) بطور معنی داری بیشتر از زنان بود(p<0.05). بیشتر موارد حیوان گزیده از مناطق روستایی(2/56 درصد) و از نظر شغل بیشترین فراوانی به ترتیب مربوط به شغل آزاد (6/48 درصد) و دانش آموزان(7/13درصد) بود. واقعه گزش 8/71 درصد در روز و در3/72 درصد حیوان مهاجم سگ بود. میزان کلی بروز، 1716 مورد در 100هزار نفر بود. همبستگی بین متوسط دما، مجموع بارش ماهیانه، متوسط رطوبت و میزان پوشش گیاهی با تعداد موارد حیوان گزیدگی وجود نداشت(p<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه بروز بالای موارد حیوان گزیدگی در شهرستان جهرم، انجام اقدامات اساسی چون آموزش گروه های در معرض خطر، تقویت سیستم مراقبت و برنامه ایمنسازی ضروری به نظرمیرسد.

    کلیدواژگان: حیوان گزیدگی، عوامل اکولوژیک، هاری، روند زمانی، جهرم
  • مرضیه حق بین، نوید کلانی، الهام رفیعی، نرگس رحمانیان* صفحات 44-49
    مقدمه

    آنوریسم آیورت شکمی (AAA) به عنوان اتساع موضعی آیورت شکمی می باشد که تا 50 درصد قطر طبیعی، خطر پارگی افزایش می یابد. AAA دلیل قابل توجهی در مرگ و میر است و سیزدهمین علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است. افزایش سن ، جنسیت مرد و استعمال دخانیات از مهمترین عوامل ایجاد کننده AAA هستند. در حال حاضر ، هیچ درمان دارویی برای جلوگیری از توسعه AAA وجود ندارد و مرگ و میر پس از پارگی همچنان بالا است.

    معرفی بیمار

    بیمار آقای 74 ساله مبتلا فشار خون، چربی خون، دیسک کمر، فلج اندام تحتانی، بیماری مزمن قلبی و سرطان مثانه و 2 مرتبه عمل بدلیل سرطان با درد شکم و سابقه غش در ساعتی قبل در منزل با اورژانس به بیمارستان مراجعه کرده است.

    نتیجه گیری

    در بیماران مسن مراجعه کننده با درد در ناحیه شکم با یا بدون بیماری زمینه ای می توان با توجه به علایم و معاینات بالینی، بیمار را از نظر آنوریسم آیورت شکمی بررسی نمود و بدین طریق زمان بیشتری برای درمان بیمار وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آنوریسم آئورت شکمی (AAA)، سرطان مثانه، بیماران مسن
|
  • Marzieh Haghbeen, Farhang Hoshmand, Alireza Abbasi, Elham Rafie, Athar Rasekh Jahromi, Navid Kalani* Pages 1-8

    Kimura (KD) is a rare and chronic inflammatory disease that causes subcutaneous swelling and lymphadenopathy for unknown reasons and usually shows masses such as painless subcutaneous tumors in the head and neck. The disease is diagnosed based on the presence of a characteristic subcutaneous mass, elevated peripheral blood eosinophilia, IgA E levels, and biopsy, which indicates abnormal proliferation of lymph follicles and vascular endothelium with eosinophilic infiltration.

    Case Report

    The patient is a 35-year-old woman who suffered from first degree localized burns in a large area of ​​the body with warm water 2 months before the diagnosis and then the symptoms of Kimura disease appeared in order and after performing several tests and sampling of the disease Proved.

    Conclusion

    It seems that in our patient, a large superficial burn acted as a skin shock and caused the symptoms of Kimura disease, so that the patient showed all the symptoms of this disease within 2 months, including skin symptoms (Dryness, burning, thickening, severe itching and excessive wrinkles), skin rashes on the back of the neck and then swelling in the nose and back of the eyes, and finally an almond-sized mass on the right side of the back Is the neck. The patient has heartburn, loss of appetite and weight loss. His illness has also responded to steroid treatment.

    Keywords: Kimura, Burn, Inflammatory Disease
  • Javad Vagharfard, Ahmad Rastgarian, Mohammad Rahmanian, Masomeh Pourmokhtari, Mohammad Hasan Damshenas, Samira Taban, Hasan Zabetian*, Navid Kalani, Naser Hatami Pages 9-16
    Introduction

    One of the most common complications after intrathecal anesthesia is chills during surgery. The second most common complaint followed by intrathecal anesthesia is nausea and vomiting. The aim of this study was to evaluate the effect of adding fentanyl to bupivacaine on chills and vomiting nausea in patients undergoing femoral surgery

    Methods

    This randomized double-blind clinical trial study was performed on 40 patients aged 18 to 50 years with anesthesia classes 1 and 2 who were candidates for femoral orthopedic surgery. Patients were randomly divided into two equal groups. The intervention group received 12.5 mg bupivacaine (2.5 cc) and 10 mg fentanyl (control group) and the control group received 12.5 μg bupivacaine (0.5 ml normal). Patients with dry mouth, nausea, vomiting and shivering were evaluated at 1, 2, 6, 12 and 24 hours after surgery. Data analysis was performed using SPSS software version 21 and descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    Forty patients undergoing spinal orthopedic surgery with spinal anesthesia participated in two equal groups (bupivacaine-fentanyl (n = 20) and bupivacaine (n = 20). There was no significant difference between fentanyl and bupivacaine in terms of recovery from nausea and postoperative times (p> 0.05) and differences between bupivacaine-fentanyl and bupivacaine in shivering at 6, 12, 18 and 24 hours postoperatively. There was no significant (p> 0.05).

    Conclusion

    In the present study, although fewer complications such as shivering and nausea and vomiting were reported within minutes of the study in the fentanyl group, this decrease was not statistically significant.

    Keywords: Bupivacaine, Fentanyl, Spinal Anesthesia, Shivering, Vomiting Nausea, Femoral Fracture
  • Hamed Nasr Isfahani, Leila Rouhi*, Noosha Ziya Jahromi, Khalil Khashei Pages 17-24
    Background

    Gastric adenocarcinoma is the second leading cause of death from cancer worldwide. In this study, the effect of citric acid on p53 and p21 genes expression of the human gastric Adenocarcinoma cell line (AGS) examined. Citric acid is a naturally organic acid that considered as a physiological inhibitor of enzymes involved in glycolysis pathway to remove cancer cells.

    Materials and Methods

    AGS cells with different concentrations of citric acid (400, 800 and 1600 μg / ml) to examine the expression of genes P53 and p21 were incubated for 24 and 48 hours. Then, the expression of p53 and p21 genes were analyzed by Real Time PCR.

    Results

    The results of this study indicate that treatment with citric acid increased the expression of p21 and p53 genes in the experimental groups compared to the control group. over expression of p53 gene at concentrations of 1600 and 800 μg / ml, respectively, was significant at 24 and 48 hours incubation times in dose and time independent manner . Expression of p21 gene at both incubation times was dose- and time dependent manner.

    Conclusion

    The results indicate that citric acid can reduce the growth of gastric adenocarcinoma cells by inducing expression of genes that involved in the apoptosis pathway and preventing proliferation. Therefore, citric acid seems to be used as an anticancer agent for the treatment of gastric cancer.

    Keywords: Citric Acid, Adenocarcinoma, Gene Expression, p53, p21
  • Aazam Faraji Pages 25-34
    Introduction

    Naturaly; Inhibin-A plays an important role in the reproduction, and its abnormal level can be associated with the risk of adverse pregnancy outcomes. The aim of the current study was to evaluate the effect of high level serum Inhibin-A in the first and second pregnancy trimesters on adverse pregnancy outcomes doing a systematic review and meta-analysis.

    Material and Methods

    In a systematic search done in Pubmed, Embase, Magiran, Irandoc, Web of Science, Scopus, and Google Scholar in Persian and English languages since year 2000, seven articles were extracted and entered in the meta-analysis. Finally, odds ratio and confidence intervale were reported.

    Results

    The current meta-analysis showed that high level of Inhibin-A incresed the odds of preclampsia (OR= 9.77, 95% C.I: 3.88-24.62); however, it did not affect on cesarean section delivery (OR= 1.06, 95% C.I: 0.80-1.41). As adverse pregnancy outcomes addressing  the fetus and new born, high level of serum inhibin A incresed the odds of low birth weight (OR=7.34, 95% C.I: 4.4-12.23), preterm birth (OR=5.18, 95% C.I: 1.89-14.17), and fetal growth retardation (OR=2.77, 95% C.I: 1.78-4.30).

    Conclusion

    High level serum Inhibin-A in the first and second pregnancy trimesters increases the odds of preeclampsia, preterm birth, fetal growth retardation, and low birth weight; however, it does not effect on cesarean section.

    Keywords: Inhibin A, Pregnancy, Systematic Review, Meta-Analysiss
  • DAVOOD ALIAN, Mahdieh Namayande*, Mohammad Taghi Ghaneian, Mohammad Hassan Ehrampoosh, Farzan Madadizadeh Pages 35-43
    Introduction

    Animal bites are one of the health threats that can cause transmission of zoonotic diseases such as rabies to humans. The aim of this study was to determine the incidence of animal bites and related ecological factors in Jahrom county.

    Materials and Methods

    This retrospective descriptive study was performed on 3913 cases of people with animal bites from April 2014 to March 2016 in Jahrom county. The collected data were analyzed using chi-square test and Pearson correlation coefficient. The Cochran–Armitage test was also performed to evaluate the trend changes in the incidence rate using Winpepi software.

    Results

    The mean age of the victims was 31.4 ± 1.7 years and the frequency of men (79.6%) was significantly higher than women (p <0.05). Most of the victims were from rural (56.2%) and in terms of occupation, the highest frequency was related to other (48.6%) and students (13.7%), respectively. The frequency of bites was 71.8% in day and in 72.3% of the attacking animals was dogs. The total incidence was 1,716 cases per 100,000 people. There was no correlation between average temperature, total monthly rainfall, average humidity and vegetation cover with the number of animal bites (p <0.05).

    Conclusion

    Due to the high incidence of animal bites in Jahrom, it seems necessary to perform basic measures such as training at-risk groups, strengthening the survilance system and immunization program.

    Keywords: Animal bites, Ecological factors, Rabies, Time trend, Jahrom
  • Marzieh Haghbeen, Navid Kalani, Elham Rafie, Narges Rahmanian * Pages 44-49
    Introduction

    Abdominal aortic aneurysm (AAA) is a local dilation of the abdominal aorta that increases the risk of rupture up to 50% of normal diameter. AAA is the leading cause of death and is the 13th leading cause of death in the United States. Aging, male gender and smoking are the most important causes of AAA. At present, there is no drug treatment to prevent the development of AAA and mortality after rupture remains high.

    Case Report

    The patient was a 74-year-old man with hypertension, hyperlipidemia, lumbar disc, lower extremity paralysis, chronic heart disease and bladder cancer. He underwent 2 operations due to cancer with abdominal pain and a history of fainting in the previous hour at home. Is.

    Conclusion

    In elderly patients with abdominal pain with or without underlying disease, according to the symptoms and clinical examinations, the patient can be examined for abdominal aortic aneurysm and thus there will be more time to treat the patient.

    Keywords: Abdominal aortic aneurysm (AAA), Cancer, Elderly patients