فهرست مطالب

پژوهشنامه نقد ادب عربی - سال نهم شماره 19 (پاییز و زمستان 1398)

پژوهشنامه نقد ادب عربی
سال نهم شماره 19 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اصغر آخوندی*، علی راد صفحات 7-34

    قرآن کلام حکیم و حکیمانه است. پایان آیاتش را که تجلی گر اعجاز و بلاغت قرآن است و نقش مهمی در زیبایی، نظم بخشی و انسجام آیات دارد فاصله می نامند. در کلام حکیم و حکیمانه هر بخشی باید در ارتباط و تناسب کامل با قبل و بعد خود باشد و فاصله نیز از این حکم مستثنا نیست. اما سخن بر سر این است که این ارتباط چگونه است؟ ابن ابی الاصبع در قرن هفتم هجری ارتباط فاصله را در چهار نوع تصدیر، توشیح، ایغال و تمکین منحصر دانسته است. اکنون و پس از گذشت چندین قرن و با توجه به گستردگی و تنوع فواصل آیات آیا این انحصار همچنان پابرجاست یا می توان انواعی دیگر بر آن افزود؟ برخی بر این گونه ها، انواعی همچون تتمیم، تکمیل و تسهیم افزوده اند. در این مقاله به شیوه ای تحلیلی انتقادی به انحصار یا عدم انحصار روابط فواصل با آیات در چهار نوع یا بیشتر پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: فواصل آیات، تمکین، تصدیر، توشیح، ایغال
  • صادق البوغبیش، رسول بلاوی* صفحات 35-64

    الحروب والمضایقات الطایفیه والقبلیه والمجاعه التی حلت بالعراق دفعت فیه کبیره من ابناء العراق إلی النزوح عن الوطن. وهذا ما دفع الفرد العراقی إلی الشعور بالقلق والخوف والتوتر جراء الضیاع فی الغربه، وکانت هذه القضایا الإنسانیه ماده علمیه لعلماء الإجتماع، والفلاسفه والشعراء والرواییین للبحث عنها. ظهور الإغتراب فی نتاج الشعراء هو حصیله القضایا اللاطبیعیه فی الآونه الاخیره، فالشعراء قاموا بالتعبیر عن هذه القضایا؛ فالنزوح عن الوطن، والشعور بان لیس للحیاه ای معنی؛ یعزل المرء عن قیم مجتمعه؛ وهذا کله یدخل فی إطار "ظاهره الإغتراب".عبدالرزاق الربیعی شاعر من جیل الثمانینیات عاش حقبه حرب وحصار، کما انه وجد قاطبه الادباء فی المنافی وسجون حزب البعث؛ فهذا الشاعر کان یری فی العراق تراثا إنسانیا ضخما؛ ویری کل المعتقدات الثقافیه، والإقتصادیه، والإجتماعیه فی إنهیار تام مما ادی إلی ظهور "ظاهره الإغتراب" فی حیاته وشعره قبل ان یهاجر ویغترب عن وطنه وتکاثرت لوعات الحنین فی حنایا قلب الشاعر. هذا البحث من خلال المنهج الوصفی-التحلیلی، یقوم برصد ظاهره الإغتراب فی شعر عبدالرزاق الربیعی ویعالج قضایا ترتبط بهذه الظاهره کالإغتراب الإجتماعی، والنفسی، والإخوانی، والزمانی، والمکانی، وآثارها السلبیه.

    کلیدواژگان: الشعر العراقی المعاصر، الإغتراب، الحنین، الوطن، عبدالرزاق الربیعی
  • سولماز پرشور، مهین حاجی زاده*، عبدالاحد غیبی، حمید ولی زاده صفحات 65-90

    تاریخ گرایی نوین از رویکردهای جدید در حوزه مطالعات فرهنگی و ادبی به شمار می رود که در دهه 1980 عمدتا بر نظریه های گرین بلات و دیگر منتقدان تاریخ گرایی نوین پا گرفت. این رویکرد جدید قصد دارد مرز بین تاریخ و ادبیات را بردارد و رابطه این دو را از منظری نو بازنگری کند و در نتیجه زمینه ای برای نقد متن فراهم آورد. تاریخ گرایان نوین هنگام تحلیل یک متن، مولف آن را رها کرده و نویسنده را متاثر از نیروهای گفتمانی می دانند و برای تحلیل معانی موجود در متن به رابطه تنش آمیز گفتمان ها توجه می کنند. یکی از دغدغه های اصلی آنان، ساختارهای قدرت است. فوکو یکی از مهم ترین نظریه پردازان این نحله فکری، زبان را عرصه بروز روابط قدرت و تعیین کننده سوژه غالب و سوژه تحت سلطه می داند. جستار حاضر برای تحلیل روابط قدرت و زبان، رمان ساقه بامبو اثر سعودالسنعوسی رمان نویس کویتی را انتخاب کرده است که با نوشتن این رمان توانست ششمین جایزه بوکر عربی را در سال 2013م از آن خود کند. پژوهش حاضر در صدد است تا با رویکرد توصیفی- تحلیلی گفتمان هایی که در این رمان، قدرت و زبان از طریق آن ها اعمال می شود مشخص کند و به حقایق موجود در متن، سکوت و گاه مقاومتی که از سوی مفعولان قدرت در مقابل فاعلان قدرت دیده می شود اشاره کند. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ گفتمان های مختلفی از جمله گفتمان جنسیت، گفتمان خرافه باوری، گفتمان اربابی-خدمتکاری، گفتمان فرادستان و گفتمان پدرسالاری در این رمان حضور دارند و هریک از این گفتمان ها به نوعی در ساختارهای قدرت و ساختار فرهنگی جامعه نقش ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: تاریخ گرایی نوین، گفتمان قدرت و زبان، سعودالسنعوسی، رمان ساقه بامبو
  • مریم جلیلیان* صفحات 91-118

    ایجاد پیوند و هم صدایی میان داستان کودک و آیات قرآن منوط به تبحر نویسنده در استفاده به جا و مناسب از زبان و مفاهیم قرآن است. «کامل کیلانی» از نویسندگان موفق این عرصه و از پیشگامان ادبیات کودک در کشورهای عربی به شمار می آید. او در جهت قوام بخشیدن داستان ها بهره های متنوع و فراوانی از آیات قرآن برده و توانسته است تناسب کارآمدی بین زبان و محتوای داستان ها با آیات قرآن ایجاد نماید. استفاده از آیات قرآن به شکل های مختلف و در دل داستان هایی خیالی و جذاب که به هیچ وجه ظاهری تربیتی و ارشادگونه ندارد نشان از مهارت نویسنده و آشنایی کامل او با روحیات کودکان دارد. پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی و واکاوی ساختار و محتوا، شیوه های اثرپذیری داستان های کامل کیلانی از قرآن کریم را مورد بررسی قرار دهد. از مهم ترین این روش ها می توان به وام گیری گزاره ای اشاره کرد. نویسنده با بهره مندی از آیات قرآن علاوه بر اینکه به غنای معنایی و ادبی متن می افزاید، به آهنگ کلام و موسیقی متن نیز توجهی خاص دارد. از دیگر شکل های متداول تجلی آیات قرآن در داستان ها می توان به وام گیری واژگانی، اثرپذیری تلمیحی، تصریحی و الهامی اشاره کرد که متناسب با بافت کلام و محتوای آن مورد استفاده قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، داستان کودک، اثرپذیری ساختاری، اثرپذیری محتوایی، کامل کیلانی
  • کمال دهقانی اشکذری*، عزت ملاابراهیمی صفحات 119-150

    سبک شناسی یکی از شاخه های نقد ادبی است که از دانش زبان شناسی و بلاغت در تحلیل متن بهره می جوید و در بررسی نقدی و ادبی، بر سه عنصر اصلی متن، نویسنده و مخاطب تکیه می کند. این پژوهش که بر مبنای سبک شناسی ساختارگرا مبتنی است، می کوشد تا به کشف زوایای زبانی پنهان اشعار اجتماعی شیخ احمد وایلی بپردازد و از این منظر، اشعار وی در سطوح آوایی، لغوی و نحوی با شیوه ی توصیفی-تحلیلی مورد کنکاش قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شاعر با استفاده از اوزان خفیف و سبک و نیز کاربرد زحاف های فراوان، موسیقی اشعار خود را رونق بخشیده است و به ندرت از اوزان عروضی خارج می شود، ضمن آنکه تکرار واژه و عبارت و به خصوص حرف ندا کلام او را آهنگین نموده است. در سطح لغوی، شاعر سعی دارد با فراخوانی میراث گذشته، مجد و عظمت گذشته را به مسلمانان یادآوری نماید، ضمن آنکه الهام گرفتن از طبیعت، باعث شده است اشعار او پویا و روان باشد. در سطح نحوی نیز شاعر سعی کرده است از کارکردهای مختلف جملات اسمیه و فعلیه بهترین بهره را ببرد، و در بسیاری از قصاید، حرف ندا را حذف می کند.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، وائلی، سطح آوایی، سطح لغوی، سطح نحوی
  • ابراهیم اناری بزچلوئی*، احسان رسولی، سید ابوالفضل سجادی، احمد امیدعلی صفحات 151-178

    چکیده     فرمالیسم یا صورت گرایی یکی از نظریه های نقد ادبی معاصر در حوزه های بررسی ادبیات است که درنیمه اول قرن بیستم در روسیه به وجود آمد. برجسته سازی از مباحث مهم مطرح در این نظریه و مبتنی بر هنجارگریزی(قاعده کاهی) و توازن (که از طریق قاعده افزایی به وجود می آید) است. از این رو می توان زبان قرآن را در قالب زبان معیار، یک زبان هنجارگریز نیز دانست. اما باید توجه داشت که هنجارگریزی در قرآن بدین معنا نیست که کلام خداوند برخلاف قاعده و قیاس است بلکه شیوه بیان آن متفاوت است. به عقیده فرمالیستها آشنایی زدایی یک امر نسبی است و با مرور زمان، متن ادبی عادی و تکراری می شود. اما از آنجایی که زیبایی های ادبی وعلمی قرآن پایان ناپذیر است، پژوهشگران قرآنی  پیوسته با تامل و تدبر در آن می توانند بخش های تازه ای از آن را آشکار سازند و غبار کهنگی و عادت را از آن بزدایند. نگارندگان در این مقاله با تکیه بر نظریه فرمالیسم و با رویکردی توصیفی- تحلیلی به بیان برجسته سازی(هنجارگریزی و توازن) از منظر لیچ در سوره طه پرداخته و ارتباط و تناسب ساختار آیات با محتوا و نام سوره را بررسی نموده اند.

    کلیدواژگان: فرمالیسم، آشنایی زدایی، برجسته سازی، هنجارگریزی(قاعده کاهی)، توازن، قاعده افزایی، سوره طه
  • مهدی شاهرخ*، علی بابابی دم طسوج، محمود آبدانان مهدیزاده صفحات 179-212

    درون مایه وصف یکی از فنون برجسته شعری است که شاعران زیادی در آن طبع آزمایی کرده اند. خصوصیات شخصیتی چون نازک خیالی، احساس لطیف، عاطفه سرشار و لطافت روح، ابن خفاجه ‏را دلبسته طبیعت ساخته و توصیف آن را به درون مایه ای پربسامد در شعر ایشان بدل کرده و شاعر از وصف طبیعت به عنوان تکنیکی ادبی در جهت نقل افکار، احساسات و عواطف در دیگر اغراض شعری کمک گرفته و انسان انگاری را بنیان سرایش اشعار خود قرار داده تا از این رهگذر، بر تازگی و طراوت اشعار وصفی اش بیفزاید. این پژوهش با تکیه بر شیوه وصفی تحلیلی در تلاش است وصف طبیعت را نه به عنوان یک غرض سنتی شعر، بلکه به عنوان بن مایه دیگر اغراض سنتی شعر ابن خفاجه‏ بررسی نموده و به این سوال پاسخ دهد که مهم ترین اغراض شعری که ابن خفاجه در آن وصف طبیعت را به عنوان بن مایه به کار برده کدام است؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد که شاعر در اغراض مدح، غزل، رثاء، و فخر و حماسه ، به شکلی انبوه و پربسامد از بن مایه وصف طبیعت استفاده می کند. همچنین اهتمام به امور جزیی تصاویر شعری، برقراری انسجام میان موسیقی و محتوای ایماژها و ایجاد هماهنگی داخلی میان آ ن ها، به کارگیری حسن مطالع زیبای طبیعی و توجه به رنگارنگی تصاویر از خصوصیات بارز ایماژهای شعر ابن خفاجه در این اوصاف است که غنا و زیبایی بن مایه وصف طبیعت او را دو چندان کرده و شعر او را به دایره المعارفی از واژگان طبیعی بدل ساخته است که روح و جسم طبیعت، در سراسر اشعار و واژگان شعری اش خودنمایی می کند.

    کلیدواژگان: وصف، ایماژ، تصویر شعری، اغراض سنتی شعر، ابن خفاجه اندلسی‏
  • روح الله صیادی نژاد*، بحرعلی رضایی صفحات 213-236

    نقد جامعه شناختی با مطالعه ادبیات در بافت تاریخی و اجتماعی ، همواره در پی شنیدن فریادهای هنرمند است.  با توجه به این که  اثر ادبی جزو صور روساختی جامعه است ضرورت دارد که ناقد علاوه بر متن، توجه خود را به آنچه در اطراف متن می گذرد، معطوف بدارد. با استفاده از این نوع نقد می توان مسایل پشت متن را بیان نمود و مناطق سکوت آن را به حرف واداشت تا به جهان بینی عامه مردم دست یافت. نگارندگان در جستار پیش روی بر آنند تا با در پیش گرفتن روش نقدی- تحلیلی و براساس دیدگاه هیپولیت تن (1828-1893م) به نقد جامعه شناختی سروده« وصف ذیب» بحتری، شاعر عصر عباسی، بپردازند. دستاورد پژوهش بیانگر آن است بحتری، با نفوذ در پوست جامعه، در سروده « وصف گرگ» که یک کل به هم پیوسته ی یکدست است، روابط دیالکتیک جامعه ی آن روز عباسی را به تصویر کشیده است. وی در این سروده در بیان احساسات و عواطف خود از «معادل موضوعی» استفاده کرده  است. او هنرمندانه و کیمیاگرانه مفاهیم اجتماعی- تاریخی روزگار خود  را بیان می دارد. این سروده دارای لایه های توتمیستی است و گرگ خاکستری، نمادی از ترکان است که نقش اول در جامعه آن روز عباسی را ایفا می نمودند.

    کلیدواژگان: : نقد جامعه شناختی، شعر عصر عباسی، وصف گرگ، بحتری، هیپولیت تن
  • معصومه قهرمان پور، علی قهرمانی* صفحات 237-262

    بررسی عناصر نقاشی در شعر، از موضوعات بینارشته ای ادبیات تطبیقی است که با رونق مکتب آمریکایی در پژوهش ادبی معاصر به کار گرفته شد؛ اما این محور، علی رغم زمینه های پژوهشی متعدد، مورد استقبال کمتری قرار گرفته است. باید توجه نمود که شاعران بسیاری، رویکرد و صبغه نقاشیگری دارند و در حقیقت با کلمات به جای شعر سرودن، رسم و نقاشی می کنند. این فرایند در اشعار شاعرانی که علاوه بر حرفه شعرسرایی، نقاش هم هستند، بسیار موضوعیت پیدا کرده است. در ادبیات معاصر عربی شاعرانی که از این دو حرفه درکنارهم برخوردار هستند؛ اندک نیستند که مطرح ترین چهره در شعر عربی دوره اخیر، سوزان علیوان، شاعر و نقاش  معاصر است که جزو شاعران جیل التسعینات (دهه نود قرن بیستم) است. وی بسیاری از سازوکارهای نقاشی را به کار برده است و میان نقاشی وشعر او همبستگی زیادی وجود دارد. گویی او در دفترهای شعری اش، با موم و رنگ نقاشی می کند. از این رو شعر او، زمینه ای برای بروز عناصر متعدد نقاشی است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، به بررسی عناصر نقاشی در شعر سوزان علیوان می پردازد. نتیجه پژوهش نشان می دهد؛ سوزان علیوان در شعر خود از عناصر نقاشی مختلفی نظیر رنگ، قاب بندی، تقارن و قرینه سازی، عینیت و ایستایی بهره گرفته است که این موضوع در عناوین، مقاطع و بندهای شعری دیوان ما یفوق الوصف او تجلی پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: شعر، نقاشی، سوزان علیوان، ما یفوق الوصف
  • احمد لامعی گیو* صفحات 263-290

    فلسفه از جمله مباحث مورد نیاز عموم مردم جامعه است و دانستن و کاربرد آن به قشر خاصی محدود نمی گردد. از این رو آموزش آن به کودکان نیز امری دور از ذهن و خارج از فطرت کودک نیست؛ بلکه پرورش کودک بر این شیوه، او را در حل بسیاری از مسایل زندگی کمک می نماید. از آن جا که داستان جایگاه ویژه ای در تربیت کودک دارد، در نتیجه کمک گرفتن از آن برای آموزش مبانی فلسفه، مورد انتظار است تا علاوه بر تحقق اهداف محض داستان، تفکر روشمند را به کودک بیاموزد. از جمله داستان هایی که مبانی و مولفه های فلسفه را به همراه دارد، داستان «حی بن یقظان» ابن طفیل اندلسی است که توسط کامل کیلانی، برای کودکان بازنویسی گردیده است. بنابراین پژوهشگر با استفاده از روش توصیف و تحلیل، بخش های مختلف این داستان را مورد بررسی قرار داد تا آموزه های فلسفی را در لابه لای آن بیابد و به چگونگی پرداخت آن ها در قالب داستان، آگاه شود که نتیجه حاصله بیان می دارد که کیلانی سعی کرده برخی از ابزارها و اصول فلسفه و تفکر درست را به کودک بیاموزد؛ وی در این امر، هیچ اصطلاح فلسفی خاصی را به کار نبرد و با زبان سلیس و روان و تصریح به فواید عقل و اندیشه، آموزه های فلسفی را در متن داستان جای داده است. وی کودک را به کشف روابط علی و معلولی میان پدیده ها و استفاده از حواس برای درک آن ها سوق داده و با ارتباط و بهره گیری از دانشمندان و کارکرد روش های علوم طبیعی همانند آزمون و خطا، آشنا کرده است.

    کلیدواژگان: کامل کیلانی، داستان حی بن یقظان، کودکان، آموزه های فلسفی، شیوه بیان
  • علیرضا محمدرضایی، اکرم بیاتی* صفحات 291-316

    از آنجا که سال های اولیه زندگی و دوران کودکی و نوجوانی، نقش اساسی و مهمی را در شکل گیری صفات مختلف داشته و ساختمان شخصیتی هر فرد را که تابع وراثت، محیط، سبک زندگی و نحوه ی تعلیم و تربیتش می باشد را شکل می دهد، از این رو بررسی خاطرات یک فرد به خصوص در روان شناسی فردی آلفرد آدلر، دارای اهمیت بسیاری است؛ چرا که به انسان آگاه این قدرت و امکان را می دهد که با ارزیابی و بررسی زیرسازهای عاطفی آن، تا حد زیادی به زوایای پنهان بسیاری از رفتارهای شخص پی برده و چرایی آن ها را دریابد. مقاله ی پیش رو نیز با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی به بررسی کتاب ارزشمند «الایام» از این منظر پرداخته و دو اصل از اصول نظریه ی آلفرد آدلر یعنی «احساس حقارت» و «سبک زندگی» را با توجه به اهمیت آن ها در زندگی طه حسین، اساس کار خود قرار داده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که احساس ناخوشایند حقارت همیشه همراه طه حسین بوده و پیوسته او را رنجانده است. احساسی که سبب شد تا وی هنر نویسندگی خود را اینبار در الایامی به نمایش گذارد که بتواند به وسیله ی آن از بار برخی غم ها رهایی یابد؛ اما روحیه ی مبارزه طلبی و مقاومتی که طه با آن زاده شد، هرگز این اجازه را به وی نداد که قربانی نقص خویش شده و دنباله رو جهل و نادانی مردمی باشد که او را به سبب آفتی که داشت ناتوان از هر کاری می پنداشتند.

    کلیدواژگان: طه حسین، الایام، آلفرد آدلر، احساس حقارت، سبک زندگی
  • مهران نجفی حاجیور* صفحات 317-342
    رمان «الإعترافات» نوشته ربیع جابر، جنگ های داخلی لبنان و فشار های روحی روانی ناشی از آن را روایت می کند و نقشی که عمده اشخاص این داستان عهده دار آن هستند پرورش اندیشه های جنگ ستیزانه ونشان دادن تباهی و ویرانی های مادی و روحی متاثر از جنگ است. این رمان را می توان از جنبه های مختلف از جمله نقد روان کاوانه بررسی کرد. ربیع جابر در نشان دادن بحران روحی-روانی شخصیت ها و نمود بارز این بحران در قالب ترس و اضطراب، شیوه ها و سازوکارهای تدافعی آنها در مقابل این درگیری ها بسیار موفق عمل کرده است. در این پژوهش با روش توصیفی و تحلیل عقلانی رمان، به بررسی و تحلیل جلوه های ترس، اضطراب و سازوکار های دفاعی در رمان «الإعترافات» پرداخته شده است. هرکدام از شخصیت های داستانی در رمان «الإعترافات» برای کاهش و یا غلبه بر آسیب های روانی متاثر از جنگ های داخلی لبنان، از راه های مقابله و سازوکار های دفاعی استفاده می کنند؛ مهم ترین شیوه های مقابله با ترس و اضطراب ناشی از جنگ در رمان الإعترافات، مقابله هیجان مدار، اجتنابی و سازوکار های دفاعی است که می توانند فرد را هرچند سطحی به آرامش برسانند. هم چنین بالاترین بسامد در رفتار های مقابله ای شخصیت های رمان الإعترافات، مقابله اجتنابی است که به شکل فرار از موقعیت، ترک شهر و وطن است. شیوه مقابله دیگری که در رمان الإعترافات به کار گرفته می شود روش هیجان مدارانه است که در این رمان در شیوه ناسازگارانه با گرایش به مواد مخدر و مصرف سیگار و در شیوه سازگارانه، به صورت رفتن به کلیسا، دعا، گریه و نوشیدن چای یا قهوه نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: روانکاوی فروید، ترس و اضطراب، سازوکار دفاعی، الإعترافات، ربیع جابر
|
  • Ali asghar Akhondy*, Ali Rad Pages 7-34

    The Wise Qur'an is the word of the Wise one. The end of each verse, or the distance, represents the miraculous features and unique rhetoric of the Book and plays an important role in the representing the beauty, orderliness and consistency of the verses. Each part of the Wise Book must be related to and in full harmony with what comes before and after that. The distance is not an exception. However, it is important to understand the nature of the aforesaid relationship and harmony. Ibn Abi al-Asbah (7th AH) believed that the distances were of four types: Tasdir, Toshih, Ighal, and Tamkin. However, given the breadth and diversity of distances, the question is whether the afore-said categorization can still be effective or some other categories can be added to it. It is noteworthy that some scholars have added new categories such as Tatmim, Takmil, and Tashim. In this article, we have critically analyzed the monopoly or non-monopoly of the aforesaid categorization of distances in Qur’anic verses.

    Keywords: Distances(favasil), Tamkin, Tasdir, Toshih, Ighal
  • Sadegh Alboghbeysh, Rasool Ballawy * Pages 35-64

    Religious and tribal wars and conflicts as well as sanctions, and consequently starvation, are factors in contemporary Iraq that have led large numbers of people to migrate and flee from their homeland. This made Iraqis felt angry, anxious, and afraid of losing their identity in exile. These humanities materials became the raw material of sociologists, philosophers, poets, and writers for the purpose of doing research on the immigrants’ personality. The emergence of alienation in contemporary poets' poetry has been the result of abnormal political theories in the last few decades, because the term "alienation" has had a profound effect on poets. The escape from the homeland, the sensation of life's absurdity, makes one feel isolated and alienated, and all these principles are defined in the framework of alienation. Abdul Razzaq al-Rubaye, a 1980s poet who spent his life in Iraq during the war and sanctions, found many prominent literary figures in the prisons of the Ba'ath Party. He was a poet who observed in Iraqi history a prominent civilization and culture, seeing his homeland’s cultural, economic, and social beliefs in crisis. This made him appear in his life and poetry, even before leaving the country, bringing his home opaque and bringing nostalgia to his homeland and past. Using a descriptive-analytic approach, the present research attempts to observe the signs of alienation in Abdul Razzaq Al-Rubaye’ poetry and examine related theories, including social, mental, sedentary, altruistic, temporal, and spatial ones, as well as their negative consequences.

    Keywords: Iraqi contemporary poetry, alienation, nostalgia, Homeland, Abdul Razzaq al-Rubaye
  • Solmaz Porshour, Mahin Hajizadeh * Pages 65-90

    New Historicism is one of the new approaches in the field of cultural and literary studies, which mainly in the 1980s based on Green Blot's theories and other critics of new historicism. This new approach intends to delete the boundary between history and literature, and revision the relationship between them of new aspect, and thus provide a basis for criticism of the text. New historians quit the author when analyzing a text, and they know the writer is affected by discourse forces, and they pay attention to the tension relationship of discourses to analyze the meanings in the text. One of their main concerns is the power structures. Foucault, one of the most important theorists of this way of thinking, sees language as the field of power relations and the determinant of the dominant subject and Subordinate subject. The present article aims to analyze the relationship between power and language in the Bamboo Stalk Novel, by Kuwaiti novelist Saud Alsanousi, who by writing this novel, won the 6th Arabic Booker Award in 2013. The present research is going to identify with analytical and descriptive way the discourses which in this novel apply power and language through them, and mention to the facts in the text, silence and sometimes resistance, which seen from the Power objects versus the Power subject. The results of the research show that various discourses such as gender discourse, superstition discourse, lordship-servant discourse, upper class discourse and patriarchal discourse are present in this novel and each of these discourses somehow play a role in the power structures and cultural structure of the community.

    Keywords: : New Historicism, Power, Language Discourse, Saud Alsanousi, Bamboo Stalk Novel
  • Maryam Jalilian * Pages 91-118

    Creating a link between the child's story and the verses of the Qur'an depends on the author's ability to use the Quranic language and concepts appropriately. Kamel Kilani is one of the most successful writers in the field and a pioneer of children's literature in the Arab countries. In order to consolidate the stories, he has benefited from a wide variety of Quranic verses and has been able to establish an effective balance between the language and content of the stories with the Quranic verses. Using the verses of the Quran in various forms and in the heart of imaginative, fascinating, and exciting stories that do not seem instructive in any way reflects the author's thorough knowledge of children's temperament. The present study seeks to investigate the ways of influencing Kamel Kilani stories from the Holy Qur'an via descriptive method and structure and content analysis. One of the most important of these methods is propositional borrowing. Apart from adding to the semantic, lexical, and literary richness of the text, the author also pays special attention to the rhythm of the word and music of the text, using the verses of the Qur'an. Other common forms of manifestation of the verses of the Qur'an in the context of the stories include lexical loan, and implicit, stipulate, and inspirational efficacy, which have been used in accordance with the texture of the word and its content.

    Keywords: Index terms: The Holy Qur’an, children literature, structure influencing, content influencing, Kamel Kilani
  • Kamal Dehghani Ashkezari *, EzZat MolLa Ebrahimi Pages 119-150

    Stylistics is one of the branches of literary critique that use linguistic and rhetoric in text analysis, and in the critical and literary examination, it relies on the three main elements of the text, the author, and the audience. This research that based on structuralist stylistics, seeks to discover the hidden linguistic angles of Sheikh Ahmad Wa'eli's social poetry and from this perspective his poems have been explored at the phonetic, lexical, and syntactic levels in a descriptive-analytical manner. The results of this study show that the poet has flourished the music of his poems by using light and volatile weights as well as using a lot of effort and it rarely goes out of the scales, At the same time, the repetition of words and phrases, and especially the words of harbinger, has harmonized his speech. At the lexical level, the poet tries to remind the Muslims of the greatness of the past by calling on the past heritage. In addition, Inspired by nature, his poems are dynamic and fluent. At the syntactic level, too, the poet has tried to make the best use of the various functions of nominal and current sentences and in many poems, it eliminates harbinger 's speech.

    Keywords: stylistics, Waeli, Phonetic level, Lexical level, Syntactic level
  • Ibrahim Anari Bozchallouei *, Ehsan Rasouli, Abolfazl Sajjadi, Ahmad Omidali Pages 151-178

    Formalism is one of the theories of contemporary literary criticism in the field of literary study that emerged in Russia in the first half of the twentieth century. Foregrounding is one of the important issues of this theory and is based on the norm deviation (irregularity) and the parallelism (that is raised through the principle of extra regularity). Hence, the language of the Qur'an can be regarded as a standard language and a norm deviated one as well. But it should be noted that the norm deviation in the Qur'an does not mean that the word of God is contrary to the rules and analogies, but that the way it is expressed is different. According to the formalists, de-familiarization is a relative issue, and over the time, the literary text becomes ordinary and repetitive. However, since the literary and scientific aesthetics of the Qur'an is endless, Qur'anic scholars are continually discovering new aspects of it and thus making it dynamic. This study examined the foregrounding (norm deviation and parallelism) in Taha Surah from Leech’s point of view. It also considered the relevance and appropriateness of the construction of the verses to the content and name of the Surah based on the theory of formalism using a descriptive-analytical approach.

    Keywords: formalism, DE, familiarization, foregrounding, Norm Deviation (Irregularity), Parallelism( Extra Regularity), Taha Surah
  • Mehdi Shahrokh *, Ali Babaei Damtasoj, Mahmood Abdananmehdizadeh Pages 179-212

    "Description" is one of the prominent poetic techniques, which many poets have employed in their poetry. Characterozed by personality traits such as having a keen power of imagination, deep sentiments, rich emotions and a gentle spirit, Ibn Khafajah was attracted to nature, and as a result, description of nature is a much frequent theme in his poetry. This paper relies on the descriptive-anayltical methodology in an attempt to examine ‘description of nature’ not only as a traditional theme, but also as a motif for other traditional themes in the poetry of Ibn Khafaja. The results of this study show that description of nature is a literary technique that has helped the poet to convey thoughts, feelings and emotions. He has used the literary device of personification as the basis of his poetry and, in this way, has created vibrant and dynamic descriptions. Attention to details, the harmony between the poem, images and their intrinsic cohesion, writing engaging opening lines to arrest the attention of the reader, and attenton to colors are the prominent features that characterize Ibn Khafaja's poetic imagery, all of which add to the richness and beauty of his descriptions. His poetry is a valuable work that boasts of vocabulary on nature and this can been clearly seen in his poems, words, and descriptions of nature.

    Keywords: description, Poetic imagery, Traditional Poetic Themes, Ibn Khafaja Andalusi‎
  • Rouhollah Saiiady Nezhad * Pages 213-236

    Sociological criticism by study of literature in historical and social context, is always seeking to hear artist's clamor. As literary work is a part of superstructural forms of society, the critic beside the text should pay attention to the environment of text. In "Description of Wolf" poem which is a conjoint whole, "Behtari" the artful and adroit poet who was very influential in the society has depicted dialectic relations of Abbasi society in those days. Therefore authors in this essay are going to sociologically criticize this poem by using descriptive-analytic method according to "Hippolyt Ten". Results of this study suggest that in this poem, Behtary has used topical equivalent to illustrate his own fillings and emotions. He has artfully and magically described historical and social concepts. This composed has totemistic layers and gray wolf is a symbol of Torks who played most important role in Abbasi society at those days. Using this kind of criticism hidden issues behind the text can be expressed and silent parts of that can be forced to speak to achieve the worldview of folk which is poverty, destitution, war and struggle of existence.

    Keywords: Sociological Criticism, poetry of Abbasi period, Description of Wolf, Behtari, Hippolyt Ten
  • MASOOMEH GHAHRAMANPOUR, ALI GHAHRAMANI * Pages 237-262

    The study of the elements of painting is one of the interdisciplinary themes of comparative literature and with the advent of the American school in contemporary literary research , but this axis has been less welcomed despite numerous research areas. It should be noted that many poets have a penultimate approach And in fact they draw and paint with words instead of poetry . This process is very important in poetry of poets who are also painters in addition to the poetry profession. In the contemporary Arabic literature, the poets who have these two professions are not few. The most prominent figure in the Arabic poetry of the late period is Susan Aliwan, a contemporary poet and painter who is a poet of the nineteenth century. He has used many painting techniques. And there is a lot of solidarity between his paintings and His poems. As if he was painted with wax and color in his poetry books . Therefore, his poetry is a ground for the multiplicity of painting elements. This research uses a descriptive-analytic method to study the elements of painting in poetry Susan Aliwan. The result of the research shows; Susan Alywan in his poem has used various painting elements such as color, framing, symmetry and mirroring, objectivity and static. This is evident in the titles and sections of the poem of Alivan's Mayafoghalvasf.

    Keywords: poetry, painting, Susan Olivean, Mayafogh alvasf
  • Ahmad Lamei Giv * Pages 263-290

    Philosophy is one of the topics needed by the general public whose knowledge and application is not limited to a specific group. Therefore, teaching philosophy to children is not far from the mind and outside the nature of children; Rather, raising children in this way helps them solve many problems during life. Since stories play a pivotal role in children's upbringing and nurture, it is expected to make use of stories for teaching the basics of philosophy so that the story-teller is able to convey the pure goals of the story and teach purposefull thinking to children. Among other stories having the basics and components of philosophy is the story of "Hayy Ibn Yaqzan" by Ibn Tufeil Andolosi which has been rewritten for children by Kamel Kilani. Therefore, the present study, through a descriptive-analytical methodology, aims at investigating these stories from different angles in order to find samples of philosophical teachings and their application in stories. As indicated by the results, Kilani tried to teach the philosophical tools, principles and thinking.In this regard, he did not use any particular philosophical term and included philosophical teachings in the text of the story with his fluent language and through clarification of the benefits of reason and thought. He oriented children toward discovering causal relationships between phenomena and using the senses to understand them. Kilani familiarized children with how to connect and take benefits from scientists and how to operate natural science methods such as trial and error.

    Keywords: Kamel Kilani, Hayy Ibn Yaqzan, Children’s literature, Philosophical teachings
  • Alireza mohammadrezaei, Akram bayati* Pages 291-316

    Since the early years of our life, i.e. childhood and adolescence, play an important role in creating different personal characteristics and forming the structure of our personality, including inheritance, environment, lifestyle and education, studying the memories of individuals, particularly based on the Adler’s theory of individual psychology, has gained significance because the aforesaid theory enables inquisitive minds to evaluate his emotional sub-consciousness, exploring the hidden angles of the majority of people’s personality traits and the reasons behind the development of such behaviors. The present paper which is based on technical methods, presents an extensive description and a psychological analysis of the book Al-Ayyam (The Days) and considers two of the four principles presented in Alfred Adler's theory, i.e. sense of humiliation and lifestyle, as the basis of Taha Hussein's work because these principles play a significant role in his life. Although many examples can be provided from the book for each of the abovesaid principles, the limited capacity of the processing task and case-bycase selection of samples is due to the unfeasibility of processing in an article. The results of the study indicate that the unpleasant feelings of humiliation have always been the same for Hussein, and has constantly disrupted him. Writing the book of Al-Ayyam was one of the ways for him to get out of sorrows regrets and get rid of sad memories and compensate for the sense of humiliation and his flaw, i.e. blindness. Taha's strength and resilient spirit deeply supported him in his journey to the great liberation.

    Keywords: Alfred Adler, sense of humiliation, lifestyle, TahaHussein, The Days
  • Mehran Najafi Hajivar * Pages 317-342
    Abstract Since war causes the most severe forms of fear, stress, anxiety and frustration in people involved in war, subconsciously, these components develop in the course of the war. The aforementioned novel by Rabi Jabber describes the events of Lebanon's internal affairs and the psychological stresses posed by it that can be seen from various aspects of Freudian psychoanalysis. In this novel, the effects and characteristics of war and defense such as fear, anxiety, and defense mechanisms and resistance to the enemy are expressed. The purpose of this research is to investigate and analyze the effects of anxiety fear and defense mechanisms in in"Al-eterafat" novel. The present research methodology is descriptive-analytical. Some individuals have the potential to reduce the psychological and emotional distress caused by the fear and anxiety of the war to the means of confronting and the defense mechanism (albeit more conscientiously), such as the use of narcotics, memorizing, suppress memories, cursing to the enemy, resort to prayer, and their Crying for the dead.
    Keywords: Freud, s Psychoanalysis, offear & anxiety, defense mechanisms, Al-eterafat