فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی پلیس
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید شریفی رهنمو، آیت الله فتحی، مجید شریفی رهنمو* صفحات 1-16

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نوع و میزان علاقه مندی نوجوانان و جوانان به رسانه های آموزشی پلیس انجام پذیرفت. روش انجام این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه هدف شامل نوجوانان و جوانان شهر همدان است که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان با تعداد نمونه 400 نفر انتخاب گردید و پرسشنامه محقق ساخته (ترجیح رسانه ا ی) در بین نمونه های انتخاب شده توزیع شد. روایی پرسشنامه نامبرده با بهره گیری از نظرات هفت نفر از صاحب نظران حوزه رسانه و پایایی آن نیز از طریق محاسبه آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه گردید. در ادامه، جهت تجزیه وتحلیل سوال های موردنظر از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی نظیر آزمون تی تک گروهی، آزمون فریدمن، آزمون خی دو، تک متغیر و دومتغیره استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میزان استفاده نوجوانان و جوانان شهر همدان از رسانه ها بالاتر از حد متوسط است و علاقه مندی آن ها برای دریافت برنامه های آموزشی پلیس ابتدا رسانه های دیداری- شنیداری و بعد از آن به ترتیب: رسانه های تصویری و شنیداری، رسانه های چندحسی، رسانه های تصویری، رسانه های شنیداری و رسانه های نوشتاری است.

    کلیدواژگان: برنامه های آموزشی، پلیس، علاقه مندی، جوانان، رسانه، نوجوانان
  • جواد منظمی تبار* صفحات 17-27
    از دیدگاه جامعه شناسان و بسیاری از متفکرین اجتماعی، معنویت و رفتارهای اخلاقی به عنوان یکی از مزیت های اساسی در دست یابی به موفقیت در سازمان ها محسوب می شوند. به همین خاطر، یکی از راهبردهای اساسی نیروی انتظامی برای توسعه نظم و امنیت در کشور ارتقا و توسعه رفتار اخلاقی در سازمان ناجا است. لذا این تحقیق با هدف بررسی نقش معنویت در محیط کار کلانتری های شهر همدان بر اساس مدل میلیمن و همکاران (2013) با رفتار اخلاقی بر اساس مدل لوزیر (2014) در سه بعد اجرا شده است. در این مطالعه روش تحقیق همبستگی بوده و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد، شامل پرسشنامه معنویت در محیط کار مشتمل بر 12 گویه در سه بعد و پرسشنامه رفتار اخلاقی لوزیر (2014) با 12 گویه و سه مولفه است. جامعه آماری پژوهش، کلیه افسران و درجه داران کلانتری های شهر همدان هستند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 384 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهند که کار بامعنا 27/0، احساس همبستگی 43/0، همسویی ارزش ها 63/0 و معنویت در محیط کار 37/0 از تغییرات مربوط به رفتار اخلاقی افسران و درجه داران کلانتری های شهر همدان را پیش بینی می کنند. بنابراین، نتیجه می گیریم که معنویت و ابعاد آن در محیط کار با رفتار اخلاقی افسران و درجه داران کلانتری های شهر همدان رابطه مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، رفتار اخلاقی کارکنان، کار بامعنا، احساس همبستگی، همسویی ارزش ها
  • علی موقرپاک* صفحات 29-44

    ضرورت مدیریت بحران شیوع ویروس کووید-19 در مقیاس ملی، منطقه ای و شهری این روزها بیش از هر موضوع دیگری نمایان است. البته، آنچه توجه به مسایل ویروس کووید-19 را بیش از همه در جهان واجد اهمیت کرده، سرعت انتقال و شیوع بالای آن است که راهکارهای مقابله با آن علی رغم اشتراکات در برخی لایه ها مانند مدیریت زیرساخت های شهری بر اساس موضوعاتی همچون مقیاس، موقعیت جغرافیایی، ویژگی های کالبدی، فرهنگ سکونت و دیگر لایه های زندگی در هر شهر جداگانه تعریف می شود. در پژوهش پیش رو، به بررسی مدیریت بحران ویروس کرونا (با تاکید بر نقش ناجا) در شهرستان همدان پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات به روش مصاحبه با خبرگان و روش تحلیل داده ها با استفاده از روش SWOT است. با محاسبه امتیازات نهایی برای عوامل داخلی (نقاط ضعف و قوت) و خارجی (فرصت ها و تهدیدها) شناسایی شده مشخص شد که استراتژی مطلوب برای مدیریت بحران ویروس کووید-19 در شهر همدان استراتژی تدافعی است. در همین راستا، راهبردهایی مثل تدوین برنامه جامع مدیریت بحران مقابله با ویروس کووید-19 با همفکری متخصصین حوزه های مدیریت شهری، کادر درمان، نیروهای انتظامی، تشدید نظارت ها در اجرای پروتکل ها بهداشتی در مراکز تجمع مردم، تجدیدنظر در برنامه حرکتی ناوگان حمل ونقل عمومی جهت کاهش تعداد مسافران در ایستگاه ها و داخل وسایل حمل نقلی و... جهت بهبود مدیریت بحران ویروس کووید-19 در شهر همدان ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، کووید-19، ویروس کرونا، نیروی انتظامی، روش sowt
  • مهدی نقوی، محمدباقر زارعی* صفحات 45-57

    امروزه فضای مجازی و جرایم ناشی از آن به معضل مهم جوامع بشری تبدیل شده مزاحمان سایبری برای کاهش ریسک اعمال مجرمانه خود، بسترهای فضای مجازی را به فضای حقیقی و سنتی ترجیح می دهند. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی اقدامات پلیس فتا در مقابله با مزاحمت های سایبری در بازه زمانی 5 ساله با رویکرد فنی و اجتماعی است. این تحقیق در گروه تحقیقات توصیفی پیمایشی مقطعی قرار می گیرد و از نظر نوع، کاربردی است. روش نمونه گیری به صورت تمام شمار و حجم نمونه کل جامعه آماری است. جامعه آماری در این تحقیق برابر آمار واصله از پلیس فتا ناجا و تحقیقات میدانی صورت گرفته از سوی محقق آمار متولیان مقابله با جرایم سایبری و پلیس اطلاعات و امنیت عمومی است، پس از بررسی های به عمل آمده و مستندات ارایه شده 40 نفر برآورد می گردد که این افراد در ادارات داخلی پلیس های تخصصی فتا وپاوا فعال می باشند. پس از استخراج اطلاعات، داده های آماری خلاصه و طبقه بندی گردید و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس 24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. از نتایج به دست آمده می توان گفت استفاده از ابزارهای دفاع سایبری و همچنین بسترهای سایبریک موجود پلیس فتا در سطح کشور جهت اجرا و انجام عملیات در فضای سایبری مناسب نبوده و ضعیف ارزیابی می گردد.

    کلیدواژگان: مزاحمت سایبری، فضای مجازی، روان شناختی، چندرسانه ای، پلیس فتا
  • رضا حاجی زاده اصل*، سعید حاجی زاده اصل صفحات 59-72
    عملکرد تاثیر به سزایی بر رفتار و انگیزش کارکنان دارد و موجبات رشد و شکوفایی سازمان را فراهم می آورد. ارزش یابی کارکنان در نگهداری و تعمیرات ناجا برای ارتقاء، انتصاب، تشویق و تنبیه؛ کاربرد دارد. ارزش یابی، ابزاری است که کارکنان را در تا مین این نیازها کمک می کند. اگر این ابزار به خوبی طراحی گردد و به نحو صحیح مورد استفاده قرار گیرد، وسیله مناسبی برای تشویق، آموزش، به سازی و بعضا تنبیه کارکنان خواهد بود. در این مقاله تلاش شده است؛ تا نظام ارزیابی عملکرد کارکنان را که تاثیر مهمی در تحقق اهداف نگهداری و تعمیرات دارد، بررسی، تا نسبت به دلایل کارآیی این نظام ارزیابی، شناخت پیدا شود. جهت استفاده بهینه از مطالب جمع آوری شده، از روش پرسش نامه ای، با سوالات بسته انتخاب و 22 نفر به عنوان جامعه آماری نمونه، انتخاب و پرسش نامه تکمیل نموند. نتایج تحقیق نشان می داد، عوامل عملکرد، در اولویت اول با 6/63% و معیارهای رفتار شغلی با 50% در اولویت دوم و رفتار اخلاقی با 7/22% در اولویت سوم جهت ارزیابی قرار گرفته اند و در فرم های ارزیابی نگهداری و تعمیرات به ترتیب، 46 نمره به عوامل عملکردی و 36 نمره به معیارهای رفتار شغلی و 18 نمره به معیارهای رفتار اخلاقی منظور گردید؛ که این نشان دهنده آن است که عوامل عملکردی در ناجا از جایگاه خاصی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش یابی، نگهداری و تعمیرات، انگیزش، بهره وری
  • نوید شاهرخی صبور، سجاد جنتی* صفحات 73-84
    چکیده پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر کابرگولین و HCG در ایجاد استروس سگ های ژرمن شیپرد انجام پذیرفت. در این پژوهش، 12 قلاده سگ ماده بالغ نژاد ژرمن شیپرد به دو گروه تقسیم شدند: 8  قلاده سگ که با  دوز 5 میکروگرم بر کیلوگرم داروی کابرگولین به صورت خوراکی، روزانه و 2 روز پس از شروع پرواستروس تیمار شدند و 4 قلاده سگ که گروه کنترل بودند. سگ هایی که علایم پرواستروس را نشان دادند، به 2 زیرگروه تقسیم شدند و به 4 قلاده سگ 500 واحد بین الملل هورمون HCG  به طریق عضلانی در روز اول و سوم از شروع استروس تزریق شد و 4 قلاده سگ باقیمانده نیز دارویی دریافت ننمودند. نمونه خون از تمام سگ های موردنظر هر یک روز در میان جهت اندازه گیری میزان پروژسترون اخذ گردید. وقوع پرواستروس در فاصله بین 18 الی 39 روز؛ میانگین (5/5±5/27) از شروع تجویز دارو و در بین 90 درصد سگ های تحت تیمار مشاهده شد (05/0>P). میانگین طول مدت زمان استروس در بین گروه مورد آزمایش (8/7±6/8) روز ثبت گردید (05/0>P). میزان آبستنی برای هر دو گروه از سگ های تحت تیمار 60% بود. میزان توله زایی نیز پس از ثبت سوابق زایش برای دام های آبستن HCG+ و HCG- به ترتیب (9/0±5/5) و (8/1±6/4) روز ثبت گردید (05/0>P). داد ه های به دست آمده در خصوص بروز آبستنی و استروس از طریق آزمون مربع کای و خاتمه درمان تا بروز علایم استروس از طریق نرم افزار SAS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد استروس نرمال و باروری با استفاده از کابرگولین به دست می آید و تزریق HCG تاثیر قابل توجهی بر میزان آبستنی ندارد.
    کلیدواژگان: کابرگولین، hcg، استروس، ژرمن شیپرد، پلیس مبارزه با مواد مخدر
|
  • Majid Sharifyrahnemo, Ayatollah Fathi, Majid Sharifi Rahnemo * Pages 1-16

     The aim of this study was to compare the type and level of interest of adolescents and young people in media used in police education. The method of this research was a descriptive survey. The target population includes adolescents and young people in Hamedan. Through a multi-stage cluster sampling method and using Krejcie and Morgan table, a sample of 400 people was selected and a researcher-made questionnaire (media preference) was distributed among the selected samples. The validity of the questionnaire was calculated using the opinions of seven media experts and its reliability was calculated by calculating Cronbach's alpha of 0.85. Then, descriptive and inferential statistical indicators such as one-group t-test, Friedman test, two-variable chi-square test and two two-variable chi-test were used to analyze the questions. The results of this study showed that the rate of use of media by adolescents and young people in Hamedan is above average and their interest in receiving police training programs is first the audio-visual media and then the media: Video and audio are multisensory media, video media, audio media and print media.

    Keywords: Educational programs, Police, interest, Youth, Media, Teens
  • Javad Monzami Tabar * Pages 17-27
    ABSTRACT
    Background and Aim
    From the point of view of sociologists and many social thinkers, spirituality and moral behaviors are considered as one of the basic advantages in achieving success in organizations. Therefore, one of the basic strategies of law enforcement to develop order and security in the country is to promote and develop moral behavior in the NAJA. Therefore, our aim in this study is to investigate the role of spirituality in the workplace of police stations in Hamadan based on Milliman et al. And moral behavior is based on the model of Loser (2014) in three dimensions.
    Method
    The present study is a descriptive-correlational survey. The data collection tool is a standard questionnaire including a questionnaire of spirituality in the workplace consisting of 12 items in three dimensions and the Loser Ethical Behavior Questionnaire (2014) with 12 items and three components.
    Results
    The results show that work with meaning 0.27, sense of correlation 0.43, alignment of values ​​0.63 and spirituality in the workplace 0.37 of the changes related to the ethical behavior of officers and non-commissioned officers of Hamadan police stations They see. Therefore, we conclude: spirituality and its dimensions in the workplace have a positive and significant effect on the moral behavior of officers and non-commissioned officers of Hamadan police stations
    Keywords: Spirituality in the Workplace, employee ethics, working with meaning, Sense of Solidarity, alignment of values
  • Ali Movagharpak * Pages 29-44

    ABSTRACT
    The need to manage the Covid-19 virus outbreak crisis on a national, regional and urban scale is more apparent these days than anything else. Despite the commonalities in some layers, such as urban infrastructure management, solutions to deal with it are defined based on issues such as scale, geographical location, physical characteristics, culture of residence and other layers of life in each city separately. In the present study, the crisis management of the corona virus (with emphasis on the role of NAJA) in the city of Hamadan has been investigated through SOWT matrix method. By calculating the final scores for internal (weaknesses and strengths) and external factors (opportunities and threats) identified, it was found that the optimal strategy for managing the Covid-19 virus crisis in the city of Hamadan is a defensive strategy. In this regard, strategies such as developing a comprehensive crisis management plan to deal with Covid-19 virus with the cooperation of experts in the field of urban management, medical staff, law enforcement, tightening oversight in the implementation of health protocols in public centers, revising the plan, the movement of the public transport fleet for reducing the number of passengers at stations and inside vehicles, etc. are presented in this research to improve the management of the Covid-19 virus crisis in Hamadan.

    Keywords: crisis management, COVID-19, Corona virus, Law Enforcement, sowt method
  • Mehdi Naghavi, Mohammadbagher Zarei * Pages 45-57

    ABSTRACT Today, cyberspace and its crimes have become an important problem of human societies, and unfortunately, this trend is increasing day by day. To reduce the risk of their criminal acts, cybercriminals prefer cyberspace platforms to real and traditional space. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of Cyber Police actions against cyberbullying over a period of 5 years with a technical and social approach. This research is in the group of descriptive cross-sectional survey research and is typically an applied research. The sampling method is the whole number and sample size of the whole statistical population. The statistical population in this study is equal to the statistics received from the Cyber Police (FATA) and the field research conducted by the statistics researcher in charge of cybercrime and the information and public security police. FATA and PAVA specialized police are active in the internal departments. After extracting the data, statistical data were summarized and classified and analyzed using SPSS software. From the obtained results, it can be said that the use of cyber defense tools as well as the existing cyber platforms of Cyber Police in the country for carrying out and carrying out operations in cyberspace is not appropriate and is evaluated as weak.

    Keywords: cyberbullying, Cyberspace, psychology, multimedia, Cyber police
  • Reza Hajizadeh Asl *, Saeid Hajyzadhasl Pages 59-72
    ABSTRACT Manpower is the main asset of the organization, which must be taken seriously to maintain it. Therefore, reviewing the existing system and its role in improving the productivity of NAJA maintenance staff and providing solutions to improve it can help the organization in achieving its goals in this regard. In this article, an attempt has been made to study the performance appraisal system of maintenance staff, which has a significant effect on the realization of maintenance and repair objectives, and to understand the reasons for the efficiency of this appraisal system. According to the objectives, two methods of correlational research and contextualization have been used. Twenty-two maintenance workers across Iran make up the statistical population of this study. Considering the geographical dispersion of the statistical population and their different levels, illustrative samples with the ability to generalize the research results to the whole community were obtained by stratified random sampling. A questionnaire was used to collect information. For content validity, the opinions of professors and experts were used and the questionnaire was modified based on it. The results showed that performance factors, criteria of job behavior and ethical behavior are in the first to third priority of evaluation and this shows that performance factors have a special place in NAJA. Also, the total score of maintenance is average for the current situation and also is average for the performance factors.
    Keywords: evaluation, Maintenance, Motivation, Productivity
  • Navid Shahrokhi Saboor, Sajjad Jannati Jannati * Pages 73-84
    ABSTRACT In this experiment, the effect of oral administration of cabergoline, an anti-prolactine drug on induction of fertile estrus in bitches was investigated. For this purpose, fourteen bitches from German shepherd breeds were used in the study at their already determined periods of anestrus. Four dogs formed the control group, while 12 bitches were treatment group. All treatment famales were administered with recommended doses (5ug/day) of cabergoline formulation marketed for use in woman. An aqueous solution of cabergoline (casber, Pharmacia, Italy) was orally administered until 2 days after the onset of proestrus or for a maximum of 41 days. Five hundred IU of HCG was intramusculary administered to four of these dogs on days 1 and 3 of estrus. The remaining 4 dgs were not treated with HCG. Blood samples were taken once from all females during the first days of treatment and then every other day during the beginning the behavioral estrus to measure progesterone concentrations. In the treatment proestrus was incduced between days 18-39 (mean: 5/27±5/5 days), in the ratio of 0/9 (p= 5%>). The mean duration of estrus was recorded in the experimental group (8.6±7.8) days (P<0.05). The pregnancy rate for both groups of dogs was 60%. Puppetry rates were recorded (5.5±0.9) and (4.6±1.8) days (P<0.05) after calving records for HCG+ and HCG- pregnant animals, respectively. The data obtained on the incidence of pregnancy and estrus were evaluated by chi-square test and termination of treatment up to the onset of estrus symptoms by SAS software. The results showed that normal and fertility estrus is achieved using cabergoline and HCG injection has no significant effect on pregnancy rate.
    Keywords: ostrus, german shepherd, cabergoline, hcg