فهرست مطالب

علوم و فنون بسته بندی - پیاپی 44 (زمستان 1399)

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمانه لاجوردی *، محمدعلی دادگان صفحات 4-17

    بزرگ ترین چالش تولیدکننده مواد غذایی، از دست دادن کیفیت محصولات غذایی در هنگام نگهداری و کاهش کیفیت بسته بندی است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی راهکارهای توسعه صادرات انواع آلوی ایران با تاکید بر کیفیت بسته بندی در بازار جهانی است. این پژوهش از دیدگاه 30 خبره و صاحبنظر فعال در حوزه صادرات محصولات خشکبار، انجام شده است. از روش دلفی به عنوان روش تحقیق در شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر در بهبود کیفیت بسته بندی استفاده شد. سپس برهمکنش بین عوامل موثر در بهبود کیفیت بسته بندی با استفاده از آزمون های ارزیابی و تصمیم گیری و ANP فازی تعیین شد. یافته های پژوهش نشان می دهد مهم ترین عوامل ارتقای کیفیت بسته بندی برای توسعه بازار صادرات انواع محصول آلوهای صادرات، شکل، اندازه، نوع مواد، نوع برچسب، کنترل کیفیت، بهداشت و حفاظت، هزینه، و نوآوری در طراحی بسته بندی است که برای هر یک راهکارهای متناسب ارایه شده است. از جمله پیشنهادهای تحقیقاتی مبتنی بر یافته ها، آگاهی از شرایط محیطی و ویژگی های بوم شناختی کشور هدف برای تناسب مواد مورد استفاده در بسته بندی و تمایز نوع و جنس مواد برای نگهداری محصول آلو است. همچنین نظارت دقیق بر کیفیت محصول و کیفیت بسته بندی، نقش بسته بندی محافظ با توجه به کشور هدف، و نوآوری در طراحی بسته بندی و توجه به سازگاری و شباهت در اندازه، شکل، وزن و همسویی با ارزش های فرهنگی آن کشور در بسته بندی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت بسته بندی، متناسب سازی بسته، آلوی صادراتی ایرانی، بوم شناختی کشور هدف، توسعه صادرات
  • حمیده عباسی*، آمنه مالمیر، محمد یوسفی صفحات 18-31

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر فرایندهای مدیریت دانش بر عملکرد عملیاتی با میانجی  گری نوآوری در فرایند تولید و بسته بندی محصول بوده است. جامعه‌ آماری پژوهش شامل: مدیران و کارشناسان شرکت  های شهرک صنعتی فراهان استان مرکزی بوده که مجموعا 300 نفر می  باشند. به منظور گردآوری داده  های پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است. جهت تعیین پایایی پرسشنامه، از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار آن برای متغیر مدیریت دانش(880/0)، نوآوری در بسته  بندی محصول(781/0)، نوآوری در فرایند تولید(815/0) و عملکرد عملیاتی (767/0) به دست آمد. در این پژوهش، تجزیه و تحلیل داده ها از طریق تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شده است. نتایج حاکی از آن بوده است که فرایندهای مدیریت دانش، دارای تاثیر مثبت بر نوآوری در بسته بندی محصول نوآوری در فرایند تولید و عملکرد عملیاتی است و نوآوری در بسته  بندی محصول و نوآوری در فرایند تولید دارای تاثیر مثبت بر عملکرد عملیاتی می باشند. بنابراین در محیط پویا و رقابتی امروز، مدیران می  توانند با مدیریت مستقیم فرایندهای دانش برای پشتیبانی و سرعت بخشیدن به سطوح نوآوری جهت افزایش سطح عملکرد عملیاتی شرکت های خود کوشا باشند.

    کلیدواژگان: عملکرد عملیاتی، مدیریت دانش، نوآوری، بسته بندی
  • محبوبه حسن نیا کلایی*، محبوبه کشیری صفحات 32-43

    در سال های اخیر به دلیل افزایش تقاضای مصرف کننده به حفظ کیفیت و افزایش عمر نگهداری محصولات غذایی، صنعت بسته بندی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. امروزه بسیاری از محصولات غذایی به دلیل شرایط نامناسب نگهداری و بسته بندی، بازارپسندی خود را از دست می دهند که می تواند زیان های فراوانی به دنبال داشته باشد. فرایند الکتروریسی با استفاده از اعمال میدان الکتریکی بالا در محلول پلیمری و شکل گیری نانوالیاف، با خصوصیات مناسب مولکولی و سطح مخصوص بالا به عنوان یکی از روش های متداول شناخته شده است و در صنعت نیز بسته بندی استفاده می شود. استفاده از نانوالیاف در بسته بندی مواد غذایی به سبب محافظت از کیفیت و ارتقاء ویژگی محافظتی توجه زیادی را در صنعت بسته بندی به خود جلب نموده است. استفاده از نانو ذرات معدنی وفلزی به عنوان مواد عملکردی مناسب، سبب بهبود ویژگی نانوالیاف در بسته بندی مواد غذایی می گردد. در این مطالعه، به معرفی فرایند الکتروریسی پرداخته شده است. سپس کاربرد نانوذرات در بسته بندی مواد غذایی معرفی می گردد. همچنین استفاده از این نانو ذرات جهت افزایش خصوصیات عملکردی و بهبود کیفیت مواد غذایی با استفاده از فرایند الکتروریسی مورد بررسی قرار گرفته شده است.</strong>

    کلیدواژگان: الکتروریسی، نانوکامپوزیت، بسته بندی مواد غذایی، نانوذرات مواد
  • معصومه محمدی الموتی، ایمان شهابی قهفرخی *، حدیثه امین صفحات 44-53

    بسته بندی فوم دربرگیرنده انبارش بلند مدت و محافظت از انواع مواد غذایی در برابر عوامل فیزیکی، شیمیایی و زیستی است. فوم های پلیمری به دلیل وزن بسیار سبک، تنوع بالا، با دوام بودن، مقاومت در برابر کپک زدگی و ظاهر مناسب برای بسیاری از کاربردها ایمن و قابل توصیه می باشد. این امر منجر به تولید و مصرف بالا این مواد شده است، و با توجه به زیست تخریب پذیر نبودن این مواد، نگرانی های زیست محیطی زیادی را ایجاد کرده اند. بنابراین تلاش های چشمگیری برای توسعه جایگزین های سازگار با محیط زیست، به ویژه در مورد فوم های نشاسته صورت گرفته است. زیرا نشاسته یک پلیمر زیستی ارزان، در دسترس، فراوان، تجدید پذیر و زیست تخریب پذیر است. این خصوصیات نشاسته را به مهم ترین پلیمر زیستی برای توسعه فیلم های زیست تخریب پذیر تبدیل کرده است، اما نشاسته به خودی خود نسبتا ضعیف و حساس به آب است. برای بهبود خواص حرارتی، مکانیکی، قالب پذیری، نفوذ ناپذیری در برابر آب و دیگر خصوصیات فوم های مبتنی بر نشاسته، رویکردهای زیادی مانند: اصلاح شیمیایی نشاسته، ترکیب با پلیمرهای زیست تخریب پذیر مختلف، ترکیب با فیبرهای طبیعی و افزودن نانو فیلرها پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: نشاسته، فوم، زیست تخریب پذیر
  • مریم حاجی غفارلو، محمد جوکی * صفحات 54-67

    افزایش آگاهی مصرف کنندگان، تغییر در اولویت های غذایی آن ها و گرایش به سمت اقلام غذایی ایمن، منجر به بروز ابداعات و ابتکاراتی نوین در فناوری های بسته بندی مواد غذایی شده است. این مقاله به مرور سیستم های متنوع بسته بندی هوشمند و کاربردهای آن ها در بسته بندی غذایی با جدیدترین فناوری ها می پردازد. سیستم های بسته بندی فعال و هوشمند آن دسته از فناوری های بسته بندی را در بر می گیرد که منجر به تحویل ایمن تر و با کیفیت تر محصولات به مصرف کننده می شود. بسته بندی فعال اشاره به تلفیق افزودنی های مختلف در بسته بندی با هدف حفظ و یا افزایش زمان ماندگاری محصول و کیفیت آن دارد. بسته بندی هوشمند نیز آن دسته از بسته بندی می باشد که بر شرایط مواد غذایی نظارت داشته و اطلاعات سودمندی را در رابطه با کیفیت مواد غذایی بسته بندی شده در طول حمل و نقل و نگهداری ارایه می دهد. این فناوری ها برحسب افزایش تقاضای مواد غذایی ایمن تر و با ماندگاری بهتر طراحی شده اند. هر چند در سال های گذشته این نوع بسته بندی در کشور تولید نشده است، اما مزیت هی بازار این محصولات، قابلیت تقاضا برای مصرف آن ها در بازارهای داخلی و جهانی وجود داشته و آینده روشنی را پیش روی این صنعت نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت ماده غذایی، بسته بندی فعال، بسته بندی هوشمند، حسگر، شناساگر
  • علیرضا بیاتی، ناصر صداقت * صفحات 68-79

    در سال های اخیر توجه به بسته بندی فعال در تولید مواد غذایی افزایش یافته است که این امر ناشی از این حقیقت است که این نوع بسته در مقایسه با نوع مرسوم، تنها مسیول در بر گرفتن و محافظت ماده غذایی در برابر عوامل خارجی نیست بلکه مزایای دیگری نیز مانند کمک به افزایش ماندگاری ماده غذایی با استفاده از عوامل جاذب (رطوبت، اکسیژن و...) عوامل آزاد</strong> کننده</strong> ترکیبات مختلف (اتانول، دی اکسید کلر و...) وگرم نمودن و سرد نمودن ماده غذایی و امکان تعیین ماندگاری مواد غذایی با استفاده از سنسورها و معرف های گوناگون مانند: معرفی تازگی و بی عیبی بسته و... خواهد داشت. بسته بندی آنتی میکروبیال(ضدمیکروبی) یکی از انواع بسته بندی فعال است. بسته بندی ضدمیکروبی علاوه بر حفظ ماده غذایی از شرایط محیطی، قادر به مهار یا کاهش رشد میکروارگانیسم ها و افزایش مدت ماندگاری غذا می </strong> باشد. </strong>استفاده از ترکیبات ضد</strong> میکروبی در مواد بسته بندی در صنایع غذایی نیز مورد توجه محققین قرار گرفته است. با استفاده از مواد ضد میکروبی در پوشش فراورده های غذایی، علاوه بر کاهش جمعیت میکروبی و افزایش کیفیت و ایمنی محصولات، می توان تا حد زیادی استفاده از نگهدارنده ای سنتزی و سرطان زا را کاهش داد. ترکیباتی را که دارای فعالیت ضد میکروبی هستند می توان به صورت مخلوط شده و تثبیت شده یا تغییر شکل داده شده در سطح پوشش های خوراکی استفاده کرد. محصولات لبنی با توجه به حساسیت بالا نسبت به آلودگی های باکتریایی و قارچی، بسیار در معرض فساد قرار دارند، با توجه به پژوهش ه</strong>ای انجام شده استفاده از ترکیبات آنتی میکروبیال در بسته بندی این محصولات به خصوص در انواع پنیر می تواند بسیار کمک</strong> کننده باشد.</strong>

    کلیدواژگان: بسته بندی فعال، بسته بندی آنتی میکروبیال، محصولات لبنی
  • صونا دودانگه، صابر امیری*، لعیا رضازاد باری صفحات 80-90

    فناوری های جدید بسته بندی موادغذایی در پاسخ به تقاضای مصرف کنندگان یا روند تولیدات صنعتی به سمت محصولات غذایی با نگهداره های کم تر، تازه، خوشمزه و مناسب با ماندگاری طولانی و کیفیت کنترل شده در حال توسعه هستند. به علاوه، تغییرات در شیوه های خرده فروشی (جهانی شدن بازار منجر به توزیع طولانی تر مواد غذایی)، یا شیوه زندگی مصرف کنندگان (صرف زمان کم تر برای خرید مواد غذایی تازه در بازار و پخت و پز)، چالش های اساسی موجود در صنعت بسته بندی موادغذایی بوده و به عنوان نیروهای محرکه در توسعه مفاهیم بسته بندی جدید و بهبود یافته هستند که ضمن حفظ ماندگاری، بر ایمنی و کیفیت مواد غذایی نظارت انجام می  نمایند. بسته بندی سنتی موادغذایی برای حفاظت مکانیکی موادغذایی غیرجامد و محافظت از غذا در برابر تاثیر عوامل بیرونی مانند میکروارگانیسم ها، اکسیژن، بی بو شدن، نور و غیره عمل می کند و به این روش، راحتی در استفاده از مواد غذایی و حفظ کیفیت مواد غذایی برای یک دوره زمانی طولانی را تضمین می نماید. هدف اصلی ایمنی مواد سنتی در تماس با غذاها این است که تا حد ممکن بی اثر باشد، یعنی حداقل برهم کنش بین ماده غذایی و بسته بندی وجود داشته باشد. در دهه های گذشته یکی از ابتکاری ترین تحولات در زمینه بسته بندی موادغذایی، بسته بندی فعال می باشد که براساس برهم کنش عمدی و حساب شده با غذا یا محیط موادغذایی است. هدف از "بسته بندی فعال" افزایش عمر نگهداری موادغذایی و حفظ یا حتی بهبود کیفیت آن است.

    کلیدواژگان: ماندگاری، خرده فروشی، بسته بندی فعال
|
  • Samane Lajevardi *, Mohammad Ali Dadgan Pages 4-17

    The biggest food producer challenge is loss the quality of food products during storage, and reduce the quality of packaging. The aim of present study is to identify solutions for the development of Iranian plums export, with emphasis on packaging quality. This study was conducted with the participation of 30 active experts in the field of dried fruits export. Delphi technique was used as the research method in identification and ranking of effective factors on improvement of the packaging quality. Then the interaction between effective factors on the improvement of packaging quality determined using dematel and Fuzzy ANP tests. Findings indicate that the most important factors in improving the quality of packaging to develop the plum export market are shape, size, type of materials, type of label, quality control, health and protection, cost, and design innovation which proportional solutions are provided for each one. Among the research proposals based on the findings are awareness of the environmental conditions and ecological characteristics of the target country for fitting of materials used in packaging and the distinction of the type and gender materials for the preservation of plum product. As well as close monitoring of the product quality and the quality of packaging, the role of protective packaging according to the target country, innovation in packaging design and attention to consistency and similarity in size, shape and weight in packaging and alignment with the cultural values of that country in packaging are proposed.

    Keywords: Packaging Quality, Package fitting, Iranian Exporting Plums, Ecology of the target country, Export Development
  • hamideh abbasi *, Ameneh Malmir, mohammad Yousefi Pages 18-31

    The purpose of this study was to investigate the effect of knowledge management processes on operational performance mediated by innovation in the production process and product packaging. The statistical population of the study included 300 people of managers and experts of companies in Farahan industrial town of Markazi province. In order to collect research data, the questionnaire was used. Cronbach's alpha method was used to determine the reliability of the questionnaire, the value of which was used for knowledge management (0.880), product packaging innovation (0.781), production process innovation (0.815) and operational performance (0.767) ) were obtained. In this study, data analysis was performed through path analysis and structural equations modeling using LISREL software. The results showed that knowledge management processes have a positive effect on product packaging innovation, production process innovation and operational performance, and product packaging innovation and production process innovation have a positive effect on operational performance. Therefore, in today's dynamic and competitive environment, managers can work diligently to support and accelerate innovation levels to increase the level of operational performance of their companies by directly managing knowledge processes.

    Keywords: Operational Performance, knowledge management, Innovation, Packaging
  • mahboobeh hasannia kolaee*, Mahboobeh Kashiri Pages 32-43

    In recent years, the packaging industry has received a lot of attention due to the increasing demand of consumers to maintain quality and increase the shelf life of food products. These days, many food products lose their marketability due to poor storage and packaging conditions, which can lead to many losses. The electrospinning process by applying high electric field in polymer solution and forming nano fibers by suitable molecular properties and high surface area known as the common methods. In addition, nanofibers have received a lot of attention in food packaging due to the protection of quality and the promotion of protective properties. The usage of inorganic and metal nano particles as functional materials caused improvement of nanofiber properties in food packaging. In this study, the electrospinning process is introduced. Then, the usage of nanoparticles in food packaging are demonstrated. The usage of these nanoparticles has also been investigated to increase functional properties and improve the quality of food by using the electrospinning process.

    Keywords: Electrospining, Nano Composite, Food packaging, Nano Materials
  • Masoomeh Mohammadi-Alamuti, Iman Shahabi-Ghahfarrokhi *, Hadiseh Amin Pages 44-53

    Foam packaging involves long-term storage and protection of a variety of foods against physical, chemical and biological agents. Polymer foams are safe and recommended for many applications due to their very light weight, high versatility, durability, mold resistance and good appearance. This has led to high production and consumption of these materials, and due to the non-biodegradability of these materials, they have caused a lot of environmental concerns. Therefore, significant efforts have been made to develop environmentally friendly alternatives, especially in the case of starch foams. Because starch is a cheap, available, abundant, renewable and biodegradable biopolymer. These properties make starch the most important biopolymer for the development of biodegradable films, but the starch itself is relatively weak and water-sensitive. To improve the thermal and mechanical properties, moldability, water impermeability and other properties of starch-based foams, many approaches such as chemical modification of starch, combination with various biodegradable polymers, combination with natural fibers and the addition of nano-fillers are proposed.

    Keywords: Starch, Foam, Biodegradable
  • Maryam Haji ghafarloo, Mohammad Jouki * Pages 54-67

    Increasing consumers awareness, changing their food priorities, and moving toward safe food items have led to new innovations in food packaging technologies. This article reviews various intelligent packaging systems and their applications in food packaging with the latest technologies. Active and intelligent packaging systems include packaging technologies that lead to safer and higher quality delivery of products to the consumer. Active packaging refers to the combination of various additives in packaging in order to maintain or increase the shelf life of the product and its quality. Smart packaging is also the packaging that monitors the condition of food and provides useful information about the quality of packaged food during transportation and storage. These technologies are designed in response to increase demand for safer and more durable food. Although this type of packaging has not been produced in the country in recent years, but the market advantages of these products, the demand potential for their consumption in domestic and global markets and the future of this industry to produce smart packaging is very bright.

    Keywords: Food quality, Active Packaging, Intelligent packaging, Sensor, Detector
  • Alireza Bayati, Naser Sedaghat * Pages 68-79

    In recent years, attention has been paid to active packaging in food production, which is due to the fact that this type of package is not only responsible for wrapping and protection of food against external factors, but also other benefits, such as helping to increase the shelf life of food using absorbent agents (moisture, oxygen, etc.), releasing the various compounds agents (ethanol, chlorine dioxide, ...) , heating and cooling the food and the possibility of determining food shelf life using various sensors and reagents, such as freshness reagents, etc.
    Antimicrobial packaging is one of the types of active packaging. In addition to protecting food from environmental conditions, antimicrobial packaging is able to inhibit or reduce the growth of microorganisms and increase the shelf life of food. The use of antimicrobial compounds in packaging materials in the food industry has also attracted the attention of researchers. Using antimicrobials in food products, in addition to reduce the microbial population and increase the quality and safety of products, it can greatly reduce the usage of synthetic and carcinogenic preservatives. Compounds with antimicrobial activity can be used in a mixed, stabilized or modified forms on the surface of edible coatings. Dairy products are highly susceptible to spoilage due to their high susceptibility to bacterial and fungal contamination. According to researches, the use of antimicrobial compounds in the packaging of these products, especially in cheeses, can be very helpful.

    Keywords: Active Packaging, Antimicrobial Packaging, Dairy Products
  • Sona Dodangeh, Saber Amiri *, Laya Rezazad Bari Pages 80-90

    New food packaging technologies are developing as a response to consumer demands or industrial production trends towards mildly preserved, fresh, tasty, and convenient food products with prolonged shelf-life and controlled quality. In addition, changes in retailing practice (such as market globalization resulting in a longer distribution of food), or consumers way of life (resulting in less time spent shopping fresh food at the market and cooking), present major challenges to the food packaging industry and act as driving forces for the development of new and improved packaging concepts that extend shelf-life while maintaining and monitoring food safety and quality. Traditional food packaging is meant for mechanical support of otherwise non-solid food, and protecting food from external influences, like microorganisms, oxygen, off-odors, light, etc. and, by doing so, guaranteeing convenience in food handling and preserving the food quality for an extended time period. The key safety objective for these traditional materials in contact with foods is to be as inert as possible, i.e., there should be a minimum of interaction between food and packaging. In the past decades, however, one of the most innovative developments in the area of food packaging is the active packaging, based on deliberate interactions with the food or the food environment. The purpose of the 'active packaging' is an extension of the shelf-life of the food and the maintenance or even improvement of its quality.

    Keywords: Shelf-life, Retailing, Active Packaging