فهرست مطالب

زن و جامعه - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1399)

فصلنامه زن و جامعه
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مسلم امیری*، رامین حبیبی کلیبر، ابوالفضل فرید صفحات 1-30

    برقراری رابطه دوستی با جنس مخالف، به دلیل اثرات فردی و اجتماعی این پدیده، امروزه بیش از پیش مورد توجه روان شناسان و جامعه شناسان قرار گرفته است. هدف این پژوهش، واکاوی دلایل گرایش به ارتباط با جنس مخالف قبل از ازدواج در میان دانشجویان دانشگاه بود. این پژوهش، مطالعه ای کیفی از نوع پدیدارشناسی است که با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته اجرا شد. نمونه ها شامل 18 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 98-1397 بود که با به کارگیری اشباع نظری در تعیین حجم نمونه و به روش نمونه گیری گلوله برفی به دست آمد. در این پژوهش 8 مضمون اصلی و 25 مضمون فرعی استخراج شدند که مضامین اصلی عبارتند از: خلاء عاطفی، تربیتی- تغییرات ناگزیر اجتماعی، فرهنگی-رسانه های جمعی-دین گریزی-پاسخ به نیاز درونی-ویژگی های شخصیتی-فشارهای محیطی و دوستان و سیستم آموزشی ناکارآمد. یافته های این پژوهش، ضرورت توجه نهادهای مسیول تربیتی-فرهنگی کشور، خانواده ها و افراد متخصص و دلسوز فعال در این زمینه به تجربیات زیسته برآمده از چنین پژوهش هایی، آگاه سازی آحاد جامعه توسط نهادهای مسیول در زمینه آسیب های ناشی از ارتباط ناسالم و آموزش شیوه های برقراری ارتباط سالم را بیش از پیش آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: رویکرد پدیدارشناسی، ارتباط با جنس مخالف، دانشجو
  • فاطمه بوستانی، مجید برزگر*، سیامک سامانی، نادره سهرابی شگفتی صفحات 31-46

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین اختلالات رفتاری کودکان با خشونت مادران دارای کودکان نقص توجه همراه با بیش فعالی بر روی 250 نفر از مادران مراجعه کننده به روانشناسان و مشاوران شهرستان شیراز که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند انجام شد. روش این پژوهش توصیفی - همبستگی است، جهت جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه نشانه های بیماری ساخته ی دراگاتیس و سیاهه رفتاری کودک که توسط آخنباخ و همکاران ساخته شده است، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید. یافته ها حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که مشکلات رفتاری کودکان رابطه مثبت و معنی داری با خشونت مادر دارد . همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که اختلالات رفتاری کودکان قادر به پیش بینی خشونت در مادران دارای کودکان نقص توجه همراه با بیش فعالی می باشد. 

    کلیدواژگان: خشونت مادر، مشکلات رفتاری کودک، نقص توجه همراه با بیش فعالی
  • محمدرضا حسینی*، نرگس خوشکلام، انتصار موسوی صفحات 47-70

    در آغاز سال 1398 سیلاب شهرهایی از استان خوزستان را دربرگرفت و در شهر سوسنگرد اردوگاه هایی برای اسکان زنان و کودکان در نظر گرفته شد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف تحلیل کیفی پیامدهای اسکان زنان سیل زده در اردوگاه ها، به روش کیفی تحلیل مضمون انجام گرفته است. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و تا زمان اشباع نظری و تعداد 20 مصاحبه انجام و روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق بدون ساختار بوده است. نتایج تحلیل داده ها به شیوه کدگذاری در نرم افزار NVivo8 نشان داد که پدیده «سکونت اردوگاهی زنانه» آنومی فردی و آنومی ساختاری را به دنبال داشته است. ابعاد آنومی فردی عبارتند از: 1) روان پریشی (با مقولات فرسایش عاطفی و فرسایش روانی) و 2) ناکارآمدی فردی با مقولات اختلال کارکرد فردی، خودسربارپنداری، فقدان حمایت نهادی و انزوای اجتماعی). ابعاد آنومی ساختاری نیز عبارتند از: 1)اجتماع پریشی(با مقولات فرسایش انسجام اجتماعی و فرسایش سرمایه اجتماعی) و 2) ناکارآمدی ساختاری (با مقولات اختلال کارکرد ساختاری، فرسایش سلامت اجتماعی، دیگرسربارپنداری و انزوای بخشی). آنچه در تحقیق حاضر به عنوان یک دستاورد مهم محسوب می گردد این است که دیدگاه زنانه به پدیده های اجتماعی با دیگاه مردانه متفاوت است و تجربه این پیامدهای منفی به واسطه جنسیت زنانه آنها و تاثیر جنسیت بر درک آنها از پدیده ها و نگرش آنها نسبت به پدیده هاست.

    کلیدواژگان: شهرستان سوسنگرد، اردوگاه سیل زدگان، زنان، تحلیل مضمون
  • مهسا رزم گر*، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد صفحات 71-91

    ازدواج یکی از مهم ترین رویدادهایی است که در زندگی رخ می دهد، بعضی ازدواج ها موجب رشد و شکوفایی زوجین است درحالی که بسیاری از زن و شوهرها نیز می توانند مشکلاتی را برابر هم اتخاذ کنند و زندگی را تحت تاثیر قرار دهند. از این رو هدف این پژوهش بررسی نقش سبک های حل تعارض در پیش بینی کیفیت زندگی زنان متاهل با میانجی گری خودکنترلی می باشد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل زنان متاهل شهر مشهد بود که تعداد 200 نفر به صورت تصادفی در دسترس انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه های سبک های حل تعارض رحیم (ROCI-II)، پرسشنامه ی کیفیت زندگی (WHOQOL-26) و پرسشنامه ی خودکنترلی تانجی (TSCS) بودند. داده ها نیز با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین سبک های حل تعارض و خودکنترلی با کیفیت زندگی همبستگی معناداری وجود دارد و آن ها می توانند کیفیت زندگی و خرده مقیاس های آن را پیش بینی کند (001/0 p

    کلیدواژگان: سبک های حل تعارض، کیفیت زندگی، خودکنترلی، زنان متاهل
  • محمد رضاپور، جعفر قهرمانی*، یدالله عباسزاده سهرون صفحات 93-116
    هدف از این تحقیق، شناسایی عوامل شکل گیری سقف شیشه ای فراروی ارتقاء زنان در پست های مدیریتی کشور براساس استراتژی دادده بنیاد می باشد. جامعه آماری شامل تمامی متخصصان حوزه مدیریت آموزشی با حداقل مدرک دکترای تخصصی در شمالغرب کشور به تعداد 108 نفر می باشد. نمونه آماری برطبق اشباع نظری 21 نفر با روش نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد و داده های بدست آمده از متن مصاحبه ها بوسیله نرم افزار(MAXQDA.Pro2018) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای روایی و پایایی روش گردآوری داده ها از معیارهای دقت در نظریه پردازی داده بنیاد (اعتبار و تناسب) و برای محاسبه پایایی ابزار گردآوری داده ها (پرسشنامه داده بنیاد) با روش توافق درون موضوعی دو کدگذار، استفاده شد و پایایی بین کدگذاران معادل 875/0 به دست آمد و قابلیت اعتماد کدگذاری ها مورد تایید قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش نشانگر بیشترین توجه و تمرکز اعضای تیم خبره به عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، عوامل سازمانی، عوامل شخصی، عوامل خانوادگی و عوامل مدیریتی؛ و همچنین وجود سه لایه اصلی در شکل گیری سقف شیشه ای، با عنوان لایه فردی، سازمانی و فراسازمانی می باشد. نتایج حاصل از کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی در این پژوهش نشان داد که چرایی سقف شیشه ای را مبانی فلسفی، پارادایم فکری، عوامل سازمانی، عوامل فراسازمانی و عوامل فردی تشکیل می دهد. چیستی سقف شیشه ای وجود نمودهای فردی، سازمانی و فراسازمانی است و فرآیند شکل گیری سقف شیشه ای، برآیند دو عامل سازمانی و فراسازمانی با میانجی گری عامل فردی است.
    کلیدواژگان: عوامل فراسازمانی، عوامل سازمانی، عوامل فردی، سقف شیشه ای
  • لاله عاکفی*، امیر ایروانیان صفحات 117-137

    هدف این پژوهش بررسی لزوم تشکیل پرونده شخصیت در مورد اطفال و نوجوانان بزهکار در اجرای اصل فردی سازی کیفر با درنظر گرفتن شناخت ابعاد مختلف این پرونده(از لحاظ زیستی،روانی و اجتماعی) در نظام حقوقی و قضایی ایران و آمریکا با تاکید بر ایالت کالیفرنیا است.روش مورد استفاده،روش توصیفی- همبستگی می باشد.جامعه آماری یکصد نفر از قضات و وکلای دادگستری،جامعه شناسان و مددکاران اجتماعی،روانشناسان و روانپزشکان و همچنین دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری رشته حقوق می باشندابزارگردآوری داده ها،پرسشنامه پژوهشگر ساخته است.داده ها با استفاده از نرم افزار spssدر دوبخش توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج حاصل از این تحقیق،حاکی از آن است که شناسایی شخصیت اطفال بزهکار تاثیر بسزایی در فردی کردن مجازات،شناخت علل جرم زا و جامعه پذیری مجرم پس از تحمل مجازات دارد.لذا تشکیل پرونده شخصیت در کنار پرونده کیفری امری ضروری و اجتناب ناپذیر در سیاست جنایی کشور ها است.

    کلیدواژگان: پرونده شخصیت، سیاست جنایی، حقوق ایران و آمریکا، نظام دادرسی اطفال و نوجوانان بزهکار
  • کامران حکمت*، محبوبه فولادچنگ صفحات 139-160

    هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین اثر بخشی آموزش"مدیریت مهارت ودانش رفتار" بر خودکنترلی دستگیر شدگان جرایم اخلاقی بود.جامعه آماری شامل تعداد 150 تن از دختران و زنانی بود که در ظرف زمانی فروردین ماه1397 تا پایان خرداد ماه1397توسط پلیس به مرجع قضایی معرفی و بدون تشکیل پرونده برای حضور درکلاس های مورد نظر هدایت شده و شامل آموزش های فوق گردیده اند که از این میان یک کلاس به تعداد20 نفر مرکب از دختران و بانوانی که می بایست دراین طرح حضور پیداکنند به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و در گروه آزمایش قرار گرفتند همچنین یک کلاس20 نفره نیز از این افراد، توام با ثبت نام اولیه بدون ارایه آموزش های مذکور به صورت نمونه گیری داوطلبانه در گروه گواه قرار گرفتند، ابزار سنجش مقیاس خود کنترلی (تانگی ، 2004) بود، این طرح پژوهشی شبه آزمایشی بود، در این راستا برای دوگروه دریک مرحله پیش آزمون انجام وبرنامه آموزشی"مدیریت دانش رفتار"دریک دوره زمانی یک هفته ای به مدت8 ساعت به گروه آزمایش ارایه گردید، پس از پایان دوره ودرمرحله بعدپس آزمون برای هر دو گروه انجام شد. برای برای تحلیل داده ها آز آزمون آماری تحلیل چند متغیره (ANCOVA) استفاده شد، نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش مدیریت مهارت و دانش رفتار در خودکنترلی دستگیر شدگان جرایم اخلاقی موثر و میزان تاثیر آن 30/0 بوده است؛ یعنی 30 درصد واریانس نمره های خودکنترلی دستگیر شدگان جرایم اخلاقی، ناشی از عضویت گروهی (تاثیر متغیر مستقل) است.

    کلیدواژگان: آموزش، مدیریت دانش رفتار، خود کنترلی، دستگیر شدگان جرایم اخلاقی
  • کریم گلشنی راد* صفحات 161-176

    بررسی فرضیه بردگی زن در دوره ساسانیکریم گلشنی راد چکیده کهنترین تحقیق را در مورد وضعیت زن در دوره ساسانی، کریستیان بارتلمه در کتاب زن در حقوق ساسانی انجام داده است. وی معتقد است که در شاهنشاهی ساسانی، بنابر قوانین متداول از قدیم زن شخصیت حقوقی نداشت . یعنی زن شخص فرض نمی شد بلکه شییی پنداشته می گردید . بطور خلاصه زن دارای حقوقی نبود و همانند بردگان بود.سایر نویسندگان و محققین نیز که بعد از بارتلمه در مورد وضعیت زن در دوره ساسانی مطلب نوشته اند مانند آرتور کریستن سن و تورج دریایی سخنان وی را تکرار می نمایند.بنظر می رسد آنچه که تاکنون در مورد " وضعیت زن در دوره ساسانی " توسط اکثر پژوهشگران بیان شده بعلت برداشت نادرست آنها از منابع می باشد. این پژوهشگران، به دلیل وجود سه قاعده یا مسئله مربوط به زنان دوره ساسانی چنین برداشتی ارایه می نمایند که این سه قاعده عبارتند از : 1- ازدواج نروزد یا ازدواج استقراضی 2- مسئله دشتان یا عادت ماهیانه زنان 3- اطاعت و فرمانبرداری زن نسبت به شوهر خود . در این مقاله نشان داده می شود که ازدواج استقراضی فتوای برخی حقوق دانان دوره ساسانی بوده نه قانون کلی.درمورد محدودیتهای مربوط به دشتان نیز باید اظهار داشت موبدان دوره ساسانی درمورد احکام مذهبی محدودیتها و سختگیریهای زیادی نه تنها درمورد زنان بلکه نسبت به مردان نیز اعمال می کردند.دربسیاری از کشورهای امروزی نیز زنان موظفند فرمانبردار همسران خود باشند و این به معنای بردگی زن نمی باشد

    کلیدواژگان: زن، بردگی، دوره ساسانی، مرد
  • یوسف محمد کریمی*، محسن اکبری، مهدی یزدان پرست صفحات 177-197

    هدف پژوهش تدوین الگوی استراتژیک کشف فرصت های کارآفرینی در ایجاد کسب وکارهای خرد با نقش محوری زنان است. این پژوهش به روش آمیخته اکتشافی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، شامل کارآفرینان زن معرفی شده توسط استانداری استان گیلان در سال 1398 می باشد. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند و با هدف دست یافتن به حد اشباع نظری داده ها استفاده شد. بطوریکه، با 20 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گردید، و عوامل موثر بر کشف فرصت های کارآفرینی در ایجاد کسب وکارهای خرد از طریق نظریه داده بنیاد و با استفاده از MAXQDA10، مورد کاوش قرار گرفت. سپس در بخش کمی، پرسشنامه 58 گویه ای مستخرج از چهارچوب نهایی پژوهش (مرور ادبیات و مدل کیفی) تدوین و در اختیار 140 نفر از فعالان حوزه کارآفرینی استان گیلان قرار گرفت. داده های حاصل از پرسشنامه از طریق آزمون تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور تعیین اعتبار پژوهش از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش (اعضای هیات علمی دانشگاه) استفاده شد، و برای تعیین روایی، سازه پرسشنامه به روش تحلیل عاملی اکتشافی بررسی گردید. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل اقتصادی و عوامل مدیریتی بیش ترین تاثیر را در ایجاد کسب وکارهای خرد توسط زنان دارد.

    کلیدواژگان: زنان، کشف فرصت، کارآفرینی، کسب و کار خرد
  • مسعود محمدی*، راضیه جعفری صفحات 199-216

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای ناگویی هیجانی در ارتباط بین حمایت اجتماعی ادراک شده و شکایات جسمی بیماران زن افسرده بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمام زنان افسرده ی اساسی شهر شیراز بود. بدین منظور با روش نمونه گیری در دسترس، 101 زن مبتلا به اختلال افسردگی اساسی که به کلینیک های روانپزشکی و روانشناختی شهر شیراز مراجعه کرده بودند، پرسشنامه های ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20)، مقیاس چندگانه ی حمایت اجتماعی درک شده (MSPSS) و اختلالات روان تنی ریاحی و همکاران (1386) را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین حمایت اجتماعی ادراک شده و شکایات جسمی رابطه ی معکوس معنی دار و بین ناگویی هیجانی و شکایات جسمی رابطه ی مثبت معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که حمایت اجتماعی ادراک شده بر شکایات جسمی اثر مستقیم و غیرمستقیم دارد. همچنین مدل تحقیق قادر به برآورد 38/0 از تغییرات شکایات جسمی بیماران زن افسرده بود. بنابراین حمایت اجتماعی ادراک شده هم به طور مستقیم و هم از طریق ناگویی هیجانی می تواند بر سلامت جسمی زنان مبتلا به افسردگی تاثیر بگذارد. بعنوان نتیجه گیری میتوان گفت که زنان بعنوان سنگ زیر بنای هر جامعه یی نیازمند دریافت توجه و حمایت و تشخیص زودهنگام اختلالات خلقی جهت پیشگیری از تبدیل به مشکلات جسمانی، هستند

    کلیدواژگان: : ناگویی هیجانی، حمایت اجتماعی ادراک شده، شکایات جسمی
  • علی مرادی*، نسرین عظیمی، لیلی بهارانگیز صفحات 217-236

    تمایل به فرزندآوری تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد که این مطالعه بر روی کیفیت زندگی و منزلت اقتصادی اجتماعی زنان است. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کیفیت زندگی و منزلت اقتصادی اجتماعی زنان با نگرش آن ها به فرزندآوری در شهرستان سرپل ذهاب می باشد. روش مطالعه از لحاظ رویکردی؛ کمی و از نظر راهبردی و گردآوری داده ها، همبستگی و توصیف از نوع پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته، جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی زنان متاهل 15 تا 49 ساله شهرستان سرپل ذهاب است که تعداد 384 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای پردازش داده ها، از نرم افزار SPSS استفاده گردید. متغیرهای مستقل کیفیت زندگی با ابعاد سلامت اجتماعی، سلامت جسمانی، سلامت روحی روانی و سلامت محیطی و منزلت اقتصادی - اجتماعی و متغیر وابسته نگرش به فرزندآوری می باشد. نتایج همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین کیفیت زندگی و نگرش به فرزندآوری(281/0 = r) رابطه معناداری وجود دارد. این معناداری برای ابعاد سلامت روحی روانی(294/0 = r) و سلامت جسمانی(251/0 = r) معنادار اما برای سلامت محیطی(095/0 = r) و اجتماعی(090/0 = r) معنادار نیست. نتایج حاصل از رگرسیون نشان می دهد که کیفیت زندگی با (284/0 = B) و منزلت اقتصادی اجتماعی با (186/0 = B) توانستند 27 درصد از تغییرات متغیر فرزندآوری را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: نگرش به فرزندآوری، کیفیت زندگی، سلامت اجتماعی، سلامت محیطی، زنان
  • مریم مقربیان* صفحات 237-269

    کار گروهی شامل همکاری در قالب و تحت سازماندهی نظام دموکراتیک گروه است؛ این یک شکل از عضویت داوطلبانه اعضاء است که مجموع خروجی فعالیت را، نسبت به زمانی که فعالیت به صورت فردی، انجام شود، به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر کار گروهی زنان با در نظر گرفتن نقش تعدیل گر تعهد عام پرداخته است. در این تحقیق هدف تعیین تاثیر عوامل اجتماعی با مولفه هایش بر کارگروهی با ابعاد «هدف مشترک، احساس مشترک، ارزش مشترک و تعامل مشترک» است. جامعه آماری پژوهش حاضر را زنان بالای 20 سال شهر تهران در سال 1398 با جمعیت 2817308 نفر تشکیل داده است؛ حجم نمونه با استفاده از نرم افزار SPSS Sample Power بدون نیاز به جمعیت آماری و تنها با در نظر گرفتن متغیرهای مستقل پژوهش با در نظر گرفتن وضعیت مطلوب 520 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بوده است. یافته های به دست آمده از تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS و SMART PLSS حاکی از آن است که فرضیه ها مبنی بر تاثیر متغیرهای کنش ارتباطی، مدارای اجتماعی و سلامت اجتماعی بر کارگروهی و ابعاد آن تایید شده است ولی فرضیه تاثیر اعتماد اجتماعی بر کار گروهی رد شده است؛ نقش تعهد عام در رابطه تاثیر مدارای اجتماعی در افزایش کار گروهی موثر واقع شده است؛ به عبارتی تعهد عام تقویت کننده رابطه بین دو متغیر کارگروهی و مدارای اجتماعی است.

    کلیدواژگان: کار گروهی، مدارای اجتماعی، کنش ارتباطی، اعتماد اجتماعی، تعهد عام
  • زهره هاشمی* صفحات 271-288

    پدیده ی طلاق در پی عوامل مختلفی رخ می دهد که یکی از آنها عوامل روانشناختی است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه ی میان ناگویی خلقی با کیفیت رابطه زناشویی ادراک شده در زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر متقاضی طلاق انجام گرفت. این پژوهش به روش توصیفی- همبستگی بود. بدین منظور 384 زن از بین کلیه ی زنان متقاضی طلاق در تبریز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های کیفیت ادراک شده (PRQC) و مقیاس خلقی تورنتو (TAS) بود. داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد نمره کل ناگویی خلقی و مولفه های آن یعنی دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر عینی با کیفیت رابطه زناشویی ادراک شده رابطه معنی داری وجود دارد (01/0>p). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که مولفه دشواری در شناسایی احساسات و نمره کل ناگویی خلقی به ترتیب بیشترین سهم را در تبیین رابطه زناشویی ادراک شده دارند و در مجموع 65% از واریانس رابطه زناشویی ادراک شده را به طور معنی داری پیش بینی می کنند (01/0>p). نتایج پژوهش حاضر حاکی از اهمیت ناگویی خلقی و مولفه های آن در پیش بینی رابطه زناشویی ادراک شده می باشد و این عوامل می توانند میزان بالایی از تغییرپذیری این علایم را تبیین نمایند. ب

    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، رابطه زناشویی ادراک شده، اختلال اضطراب فراگیر، زنان، طلاق
  • رضوان همائی*، مهین سیاحی صفحات 289-307

    زنان سرپرست خانوار یکی از آسیب پذیرترین اقشار جامعه در برابر آسیب های اجتماعی هستند و توانمندسازی می تواند به آنان در کاهش مشکلات اقتصادی و اجتماعی کمک نماید. این پژوهش با هدف تبیین اثربخشی آموزش توانمندسازی فردی برخودکارآمدی، کارآفرینی و انسجام خانواده در زنان سرپرست خانوار انجام شد. جامعه آماری زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) در شهر اهواز بود. از میان این گروه، به صورت در دسترس 40 نفر انتخاب و به تصادف در دو گروه (20 نفری) کنترل و آزمایش قرار گرفتند. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. در این پژوهش از پرسشنامه خودکارآمدی شرر و پرسشنامه کارآفرینی احمدپورداریانی و انسجام خانواده اولسون استفاده شد. گروه آزمایش در طول 9 جلسه ، هرجلسه به مدت 60 دقیقه، جلسات آموزش توانمندسازی فردی کریمی وکیل و همکاران را دریافت کردند. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی فردی، خودکارآمدی، کارآفرینی، انسجام خانواده، زنان سرپرست خانوار
|
  • Moslem Amiri *, Ramin Habibi Kaleybar, Abolfazl Farid Pages 1-30

    Relationship with the opposite sex, due to the individual and social effects of this phenomenon, have become more and more popular among psychologists and sociologists today. The purpose of this study was to investigate the reasons for tendency to Relationship with the opposite sex before marriage among college students. This is a qualitative phenomenological study conducted using semi-structured interviews. The sample consisted of 18 undergraduate students of Shahid Madani University of Azerbaijan in the academic year of 1397-98. The theoretical saturation was determined by using snowball sampling method. In this study eight main themes and 25 sub-themes were extracted that main themes are: Emotional, educational vacuum-Inevitable social, cultural changes-mass media-Escaping religion-Respond to the inner need-Personality characteristics-Environmental pressures and friends and Inefficient education system. The findings of this study, show that educational and cultural authorities of the country, responsible , families and professionals and active sympathizers to pay attention to the lived experiences of such researches, the awareness of the community by the authorities responsible for the trauma Unhealthy communications and education reveal more healthy ways of communicating.

    Keywords: Phenomenological approach, Relationship with the opposite sex, student
  • FATEMEH BOOSTANI, Majid Barzegar *, Syamak Samani, Nadreh Sohrabi Pages 31-46

    The purpose of this study was to investigate the relationship between children's behavioral problems with violence in mothers with ADHD children, among 250 mothers who referred to psychologists and counselors in Shiraz who were selected by random sampling method. The method of this research is a correlation. To collect data, two questionnaires, Brief Symptom Inventor, and The Child Behavior Check List made by Achenbach and colleagues were used.The data were analyzed using SPSS software. The findings of data analysis showed that children's behavioral problems have a positive and significant relationship with mother's violence. Also, the results of regression analysis showed behavioral problems of children can predict violence in mothers with ADHD children. 

    Keywords: mother's violence, children's behavioral problems, attention deficit with hyperactivity disorder
  • MohammadReza Hosseini *, Narges Khoshkalam, Entesar Mosavi Pages 47-70

    At the beginning of 2018, floods hit cities in Khuzestan province, and camps for women and children were set up in the Susangerd city. Accordingly, the present study aimed to qualitatively analyze the consequences of the accommodation of women in the camps in a qualitative manner. Sampling was purposeful and until the time of theoretical saturation and 20 interviews and the method of data collection was an in-depth interview without structure. The results of data analysis by coding in NVivo8 software showed that the phenomenon of "female camp accommodation" has led to individual anomie and structural anomie. Dimensions of individual anomie are: 1)psychosis (with the categories of emotional erosion and psychological erosion) and 2)individual inefficiency with the categories of individual dysfunction, self over-assumption, lack of institutional support and social isolation). Dimensions of structural anomie are: 1)community aphasia (with the categories of erosion of social cohesion and erosion of social capital) and 2)structural inefficiency (with the categories of structural dysfunction, erosion of social health, other over-assumption and segregation of isolation). What is considered important in the present study is that women's views of social phenomena are different from men's views, and the experience of these negative consequences is due to their feminine gender and the impact of gender on their understanding of phenomena and attitudes. They are about phenomena.

    Keywords: Susangard city, Flood Camp, Women, thematic analysis
  • Mahsa Razmgar *, Mohammadjavad Asghari Ebrahimabad Pages 71-91

    Marriage is one of the most important events that occurs in life. Some marriages cause couples to grow, while many couples can also create problems for each other and affect life. Therefore, the purpose of this study was to investigate the role of conflict management styles in prediction the quality of life for married women with self-control mediation. The method of study was descriptive- correlative. The statistical population of the study consisted of married women in Mashhad the sample of which includes 200 people who were selected by convenience-sampling method. The data were collected by Rahim Organizational Conflict inventory (ROCI-II), Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-26), and Tangney’s Self-Control Questionnaire. Data were analyzed by regression analysis and path analysis. The results showed that there is a significant correlation between conflict management styles and self-control with quality of life and they can predict the quality of life and its subscales (p

    Keywords: Conflict management styles, Quality of life, Self-Control, Married Women
  • Mohammad Rezapour, Jafar Ghahramani *, Yadollah Abbaszadeh Sohroun Pages 93-116
    The present research was done in order to, Identifying the Factors of Glass Ceiling Formation to Promote Women in Management Positions in Iran. The Strategy of this resaerch is Grounded Theory and The statistical population of this study was all specialists (108) with phd degree in northwest of the country. The participants were 21 professionals who were selected through purposeful sampling method to point of theoretical saturation. In this study, semi-structured interviews were used to collect data and the qualitative findings of the study were analysed by maxqda software. Accuracy criteria (credibility and fitness) were used to determine the reliability and validity of data collection method and the reliability of the findings was checked by interrater reliability method(reliability among coders = 0/875). The findings of the study indicates that more attention was paid to the social, cultural, organizational, personal, family and managerial factors and the glass ceiling consists of three layers with title individual layer, organizational layer and ultrastructure layer. Coding showed that: the why for glass ceiling is philosophical basice, intellectual parardigm, organizational factor and ultrastructure factor, the what for glass ceiling is manifestatin of individual, organizational and ultrastructure and the process of glass ceiling formation is the result of both organizational and ultrastructure factors mediated by individual agents.
    Keywords: individual factors, organizational factors, ultrastructure factors, Glass Ceiling
  • Laleh Akefi *, Amir Iravanian Pages 117-137

    The Purpose of this study is to investigate the need to form a personality file on juvenile delinquents in the implementation of the principle of individualization of punishment by considering the different dimensions of this case (biologically, psychologically and socially) in the legal system of Iran and United States with emphasis on California. The method used is descriptive-correlation method. The statistical population is one hundred judges and lawyers, sociologists and social workers, psychologists and psychiatrists and also Master and PhD students in law. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The results of this study indicate that identifying the personality of juvenile delinquents has a significant effect on the individualization of punishment, recognizing the causes of crime and socialization of the offender after serving the sentence. Therefore, forming a personality file with a criminal case is necessary and inevitable.in the criminal policy of countries. 

    Keywords: Personality File, Criminal Policy, Iranian, American Law, Juveniles Justice System
  • Kamran Hekmat *, Mahboobeh Fouladchang Pages 139-160

    The aim of this study was to determine “the effectiveness of skill management and behavior knowledge education“on self-controlling behavior among who arrested of moral offences.Representatives consist 150 girls and women who arrested between April to June2018 andreffered to court by police without making judiciary case and guided to educational course .Among them a group (contains 20 girls and women)were selected through cluster random sampling and set in examination group .As well,other group (20 persons)without educations and throughearly registration were selected by voluntary sampling and set as control group . Assessment tools was TANGY self-control scale (Tangy 2004)and the plan was quasi-experimental research design.By this mean, the pretest was drawn for both group and then educational course was administrated at a weekly period for 8 hours for both groups.Finally٫ANCOVA test was used for an alysingdata. The results showed that “the skill management and behavior knowledge “education course impacts on self-controlling behavior among who arrested and its effectiveness was 30 percent (0/030). It means that ,30 percent of self-control behavior variance in arrested individuals has been due to membership in group.(the effect of independent variable)

    Keywords: education, management of behavior knowledge .self-control, people who arrested of moral offences
  • Karim Golshanirad * Pages 161-176

    survey the hypothesis of female slavery in Sassanid eraKarim Golshani RadAbstract Has conducted the oldest research on the status of women in the Sassanid era, Christian Bartholome in the Woman's Book on Sasanian Law. He believes that in the Sassanian Empire, according to the customary rules, the old woman had no legal personality. That is, the woman was not supposed to be, but was considered an object. Other writers and scholars who post Bartholomee on the state of women in the Sassanid period, such as Arthur Kristen Sen and Touraj Marian, repeat his remarks. It seems that what so far The "state of women in the Sassanid era" by most researchers is due to their misinterpretation of resources.Because of the three rules or issues related to women in the Sassanid period, these scholars have suggested that these three principles are as follows: 1. Not marrying or marrying a borrowed one. 2. The issue of dashtan or women's menstruation. 3. Women obedience and obedience to Your husband It is shown in this paper that the marriage of a borrower is the fatwa of some salarians of the Sassanid era, not the general law. In the case of the restrictions on Dashtan, it should also be stated that the Sassanid priests of religious ordinances have imposed many restrictions and stiffences not only on women but also on men In a lot of today's countries, women are obliged to abusive their husbands and this does not mean woman's slavery.

    Keywords: woman, slavery, Sassanid period, male
  • Yousef Mohammadkarimi *, Mohsen Akbari, Mehdi Yazdanparast Pages 177-197

    The purpose of the research is to develop a strategic model of discovering entrepreneurial opportunities in the creation of micro businesses with the central role of women. This research has been done by exploratory mixed method. The statistical population of the study includes female entrepreneurs introduced by the Guilan governorate in 1398. Purposeful sampling was used in this study to achieve theoretical data saturation. Semi-structured interviews were conducted with 20 people, exploring the factors affecting the discovery of entrepreneurial opportunities in micro-businesses through the foundation data theory using MAXQDA10. Then, in the quantitative section, a 58-item questionnaire developed from the final framework of the study (literature review and qualitative model) was developed and distributed to 140 entrepreneurs in Guilan province. Data were analyzed by exploratory factor analysis using LISREL software. In order to determine the validity of the research, two methods of participant review and review of non-participating experts (faculty members) were used. Validity of the questionnaire was assessed by exploratory factor analysis. The results showed that economic factors and managerial factors have the most influence on the creation of micro businesses by women.

    Keywords: Women, Discovering Opportunity, Entrepreneurship, Micro Business
  • Masoud Mohammadi *, Raziyeh Jaffari Pages 199-216

    The aim of this study was to evaluation mediating role of Alexithymia between perceived social support and somatic complaints among depressed women. Subjects were 101 women suffering from depression disorder whom were referred to psychiatric and psychological clinic in Shiraz city. Measures were Alexithymia Toronto Scale (ATS-20), Multi-dimensional Perceived Social Support (MPSS) and Riahi and colleagues psychosomatic disorders scale. The results of correlation and analysis showed a significant negative relation between perceived social support and somatic complaints and there was a positive relation between alexithymia and somatic complaints. The results of path analysis showed direct and indirect effect of perceived social support on somatic complaints. The research model is able to estimate 0/38 of variances of somatic complaints. Consequently, perceived social support both directly and through alexithymia can affect the somatic health of depressed women. Conclusion would be the idea that, women as cornerstone of every society need to receive social support in order to prevent them to be depressed and consequently somatized patients.

    Keywords: Alexithymia, perceived social support, somatic complaints
  • Ali Moradi *, Nasrin Azimi, Lili Baharangiz Pages 217-236

    The desire for childbearing is influenced by many factors that this study has on the quality of life and socio-economic status of women. Therefore, the main purpose of the present study is to investigate the relationship between quality of life and socioeconomic status of women with their attitude toward childbearing in Sarpul-e-Zahab city. The method of study is quantitative approach and in terms of strategy and data collection, correlation and descriptive survey method. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study was all married women aged 15-49 years old in Sarpul-e-Zahab city, 384 of whom were selected as sample size using Cochran formula and simple random sampling. SPSS software was used for data processing. Independent variables of quality of life with social health, physical health, mental health and environmental health and socioeconomic status are dependent variables on childbirth attitude. Pearson correlation results show that there is a significant relationship between quality of life and attitude to childbearing (r = .228). This value was significant for mental health (r = .294) and physical health (r = .225) but not significant for environmental (r = .095) and social (r = .090). The results of regression show that quality of life with (B = .228) and socioeconomic status (B=0.186) accounted for 27% of the variable changes in childbearing.

    Keywords: Attitude to childbearing, Quality of life, social health, Environmental health, Women
  • Maryam Mogharabian * Pages 237-269

    group works is defined as Colleagues together within the framework of the group's democratic system; This is a form of voluntary membership which significantly increase the sum of the output of the activity, in compared with performing the individually.The present study investigates the impact of social factors on women's group work. The purpose of this study was to identify social factors with their dimension's group work of, (common goal, common sense, common value and shared Interaction). The statistical population of this study was women aged 20 years and above in Tehran with population of 2817308 in 1398; But according to Spss Sample Power software have been used according to calculation type and sample size(volume). The sample size was estimated to be 520 without considering the statistical population and considering only the independent variables of the study considering the desirable status. The type of sampling used was multi-stage clustering. Findings from the analysis of data collected using SPSS and SMART PLS3 regression-based software indicates that assumptions about the influence of social factors variables (social health, communication action and social tolerance) are Values (336/4, 620/3and 530/6) = Tvalue, respectively, of the workgroup and its dimensions but the hypothesis of the effect of social trust with values of (534/1) = Tvalue on group and group activity is rejected; The moderator role of General commitment to the impact of social tolerance has been effective in enhancing groupwork

    Keywords: Group work, General commitment, Comminicative Action, Social trust, social tolerance
  • Zohreh Hashemi * Pages 271-288

    The phenomenon of divorce occurs due to various factors, one of which is psychological factors. The aim of this study was to investigate the relationship between mood dysphoria and the quality of perceived marital relationship in women with generalized anxiety disorder seeking divorce. This research was a descriptive-correlation method. For this purpose, 384 women were selected from all women seeking divorce in Tabriz by purposive sampling. Research tools included the Perceived Quality Questionnaire (PRQC) and the Toronto Mood Scale (TAS). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The results showed that the total score of mood distress and its components, ie difficulty in recognizing emotions, difficulty in describing emotions and objective thinking, had a significant relationship with the quality of perceived marital relationship (p

    Keywords: Alexithymia, perceived marital relationship, Generalized Anxiety Disorder, Women, Divorce
  • Rezvan Homaei *, Mahin Sayyahi Pages 289-307

    Women-Headed Households Are One Of The Most Vulnerable Sections Of Society To Social Harm And Empowerment Can Help Them Alleviate Economic And Social Problems. The Study Aim To Effectiveness Of Individual Empowerment Training On Self-Efficacy, Entrepreneurship And Family Cohesion In Female Heads Of The Household In The Test Before And After The Test And Control. The Statistical Population Of Households Headed By Imam Khomeini Relief Committee Was Ahvaz. From This Group, 40 People Were Selected And Randomly Divided Into Two Groups Of 20 Controls And Tested. The present study was a quasi-experimental study with a pretest and post-test design with a control group. In This Research, Sherer's Self-Efficacy Questionnaire And Entrepreneurship Questionnaire Ahmad Poordaryani And Olson's Family Cohesion. During The 9 Sessions, The experimental group received individual empowerment training of KarimiVakil For 60 Minutes. The collected data were analyzed using analysis of covariance.

    Keywords: individual empowerment, Self-efficacy, entrepreneurship, family cohesion, women at the head of the household