فهرست مطالب

نشریه فلسفه تربیت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید آزادمنش*، خسرو باقری، میثم سفید خوش صفحات 5-28

    هدف این پژوهش نقد و بررسی انتقادات مطرح شده درباره ی تعلیم و تربیت هگلی با تمرکز بر مفهوم تعلیم و تربیت در پدیدارشناسی هگل است. بدین منظور با استفاده از روش تحلیل مفهومی و با مبنا قرار دادن پدیدارشناسی هگل، انتقادات وارد بر تعلیم و تربیت هگلی داوری و ارزیابی شد. عناوینی چون «تعلیم و تربیت هنجارین با تاکید بر دو قطب تدریس و یادگیری» و «نفی آزادی مطلق در تعلیم و تربیت» از جمله نقاط قوت مطرح شده است. تعلیم و تربیت در پدیدارشناسی هگل بر تعامل دو قطب تدریس و یادگیری به منظور نیل به اهداف مطلوب تربیتی استوار است. بدین جهت آزادی مطلق/ سلبی افراد با رعایت هنجارها و ارزش های تربیتی جای خود را به آزادی ایجابی می دهد. «تمامیت خواهی در تعلیم و تربیت» و «کژتابی در باب آزادی در تعلیم و تربیت دوران کودکی»، دو مورد از نقاط ضعف تعلیم و تربیت هگلی هستند که با نظر به پدیدارشناسی ارزیابی انتقادی شده اند. با این تفسیر که تمامیت‎خواهی در تعلیم و تربیت نه تنها به معنای نادیده گرفتن دیگری نیست بلکه خرد برای هگل با ایده دیگری در هم تنیده است و در تعامل با دیگری ها است که تشکل و تمامیت پیدا میکند. این در حالی است که مفهوم آزادی در دوران کودکی برای به رسمیت شناختن تمامیت خرد، نیازمند تفسیری بازسازانه در تعلیم و تربیت هگلی است.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، پدیدارشناسی هگل، بیلدونگ، آزادی، غایت گرایی
  • نرگس سجادیه، رضوان اسامی*، ابراهیم طلایی صفحات 29-52

    این پژوهش درصدد استنباط انگاره کودکی مفروض در سند «راهنمای برنامه و فعالیت های آموزشی و پرورشی دوره پیش دبستان» و نقد آن است. به این منظور انگاره های کودکی مستتر در سند استخراج شده است. سپس با نقد درونی این انگاره ها، ناسازواری های آنها بیان شده است. همچنین انگاره ها با توجه به رویکرد اسلامی عمل، از منظر بیرونی به نقد گذاشته شده است. روش مورد استفاده برای استنباط انگاره های دوران کودکی از سند، روش تحلیل فرارونده و تحلیل محتواست. جهت نقد درونی انگاره های سند، با استفاده از روش ارزیابی ساختار مفهوم، انسجام و سازواری آنها بررسی شده است. برای نقد بیرونی نیز روش تحلیل تطبیقی پیوسته به کار گرفته شده است. پس از بررسی سند، هفت انگاره به دست آمده است. این انگاره ها عبارتند از: کودک ارگانیسم، کودک مکانیسم، کودک به مثابه سرمایه، کودک به مثابه پیش بزرگسال و کودک معصوم بالقوه. مهم ترین ناسازواری در میان انگاره ها در سند، بین انگاره کودک به مثابه گیاه و کودک به مثابه موم یافت شده است. در نقد بیرونی، انگاره ها نخست به انگاره های کودک در رویکرد اسلامی عمل ازجمله انگاره کودک شبه عامل و کودک جوانه ای خودرو و متکی به قیم اشاره شده است. در نقد بیرونی، بیان شده که سند به جوان بودن گیاه و نیاز او به اتکا به قیم توجه کافی نداشته است. از سوی دیگر، انگاره موم برای انسان، چه کودک و چه بزرگسال، قابل قبول دانسته نشده است. همچنین، بیان می شود که انگاره کودک سرمایه در گرو مسایلی نظیر خواست کودک قرار دارد.

    کلیدواژگان: فلسفه تربیت کودک، انگاره کودکی، پیش دبستانی، سند، رویکرد اسلامی عمل
  • شهناز شهریاری نیسیانی*، رضاعلی نوروزی صفحات 53-80

    هدف این پژوهش تدوین الگوی پیشگیرانه تربیت اخلاقی وظیفه گرا با تاکید بر رفتارهای نامطلوب در دیدگاه کانت است. روش های مورد استفاده، روش توصیفی تحلیلی و روش استنتاجی بر مبنای الگوی بازسازی شده فرانکنا است. طبق نتایج حاصل، با توجه به دو دسته تکلیف فضیلت موجود در دیدگاه کانت یعنی تکالیف کامل فرد نسبت به خود و تکالیف ناقص (تکالیف ناقص فرد نسبت به خود و تکالیف فضیلت در قبال دیگران)، رفتارهای ناقض تکالیف کامل فرد نسبت به خود، رفتارهای ناقض تکالیف ناقص فرد نسبت به دیگران، و ترک فضیلتی که منتج به رذیلت شود، به عنوان سه نوع رفتار نامطلوب موجود در این دیدگاه شناخته شدند. پیشگیری به عنوان بعدی از تربیت اخلاقی در گستره رفتارهای نامطلوب، در نظام تربیت اخلاقی کانت نیز مبانی، اصول و راهبردهای ویژه خود را دارد. بدین صورت که دو اصل احترام به کرامت خود و احترام به کرامت دیگران که برگرفته از مبانی خردورزی و غایت فی نفسه بودن انسان هستند، اصول حاکم بر راهبردهای پیشگیری از بروز اولیه رفتار نامطلوب را تشکیل می دهند. این راهبردها که راهبردهای تربیتی اند، برای هر سه نوع رفتار نامطلوب، دو راهبرد اصلی تشکیل منش پسندیده و مراقبت و تقویت منش می باشند که نقش مهمی در تحقق هدف تربیت اخلاقی کانت یعنی حداکثر برخورداری از فضیلت اخلاقی دارند. همچنین، پیوند این راهبردها با مبانی و اصول در الگوی پیشگیرانه مشخص شده اند.

    کلیدواژگان: کانت، اخلاق وظیفه گرا، رفتارهای نامطلوب، تربیت اخلاقی، الگوی پیشگیرانه
  • رضا محمدی چابکی*، فاطمه وجدانی، فاطمه سادات بیطرفان صفحات 81-104

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی استعاره تربیتی سفر در عرفان اسلامی و نقطه مقابل آن، عرفان اومانیستی انجام گرفته است. بدین جهت، به دو متن عرفانی نماینده عرفان اسلامی و نماینده عرفان اومانیستی مراجعه شد. در مورد اول، «منطق الطیر» اثر عطار نیشابوری و در مورد دوم، «کوه جادو» اثر توماس مان آلمانی، به عنوان نماینده اصلی دو عرفان مذکور انتخاب شدند. در این راستا، جهت دست یافتن به هدف پژوهش، از روش تفسیری، استنتاجی و تطبیقی بهره گرفته شده و یافته های حاصل از آن، در سه گام اصلی شامل تحلیل استعاره تربیتی سفر در منطق الطیر و کوه جادو (از منظر هفت نگاشت میان حوزه ای شامل رهرو یا رهروان سفر، راهبر یا راهبران سفر، مقصد نهایی سفر، مراحل سفر، ره توشه، مسیریابی و ملزومات سفر، راهبرد سفر و نیز رهاورد سفر)، استنتاج دلالت های تربیتی (اصول و راهبردهای تربیتی) در دو اثر مذکور و تطبیق و مقایسه دو گام قبلی ارایه شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که استعاره تربیتی سفر بر مبنای عرفان اسلامی و عرفان اومانیستی، دو مسیر جداگانه برای تربیت تعریف می کند که با وجود اشتراکات فراوان میان این دو مسیر، منتهای متفاوتی برای آنها تصور می شود. از جمله اشتراکات میان این دو می توان به سلوک مرحله ای، آزادی و اختیار متربی و درون نگری و از تمایزات میان این دو می توان به جایگاه یا خاستگاه شناخت بودن انسان و غایت متفاوت آنها اشاره نمود.

    کلیدواژگان: استعاره تربیتی سفر، منطق الطیر، کوه جادو، عرفان اسلامی، عرفان اومانیستی
  • مصطفی مرادی * صفحات 105-125

    اصیل بودن، مفهومی با پیشینه گسترده در فرهنگ مدرن است که طرح آن در فضای فکری و فرهنگی کشور ما نسبتا نوظهور بوده است. خوانش های متعددی از این مفهوم وجود دارد که می توان خوانش فردگرایانه و جمع گرایانه را دو خوانش مهم در پیشینه فلسفی آن دانست. هدف از پژوهش حاضر، نخست، شرح و بیان خوانش چارلز تیلور به عنوان خوانشی موجه از پدیده اصالت است که هر دو بعد فردی و اجتماعی اصیل بودن را مورد توجه قرار داده است. روش پژوهش در بخش بیان و تحلیل مفاهیم، تحلیل مفهومی و در بیان دلالت ها، استنتاج عملی بوده است. در نهایت، دلالت های التزام به خوانش مورد پذیرش این پژوهش در تعریف یکی از ارکان تربیت، یعنی معلم اصیل، مورد اشاره قرار گرفته است. دلالت های استنتاج شده عبارتند از: «الزام به بعد فعال از اصیل بودن»، «الزام به بعد منفعل از اصیل بودن»، «الزام به دیالکتیک معلم اصیل - دانش آموز اصیل» و «الزام به واقعیات اجتماعی».

    کلیدواژگان: اصالت، تیلور، معلم، فردگرایی، جمع گرایی
  • هدایت سیاوشی *، ابوالفضل غفاری، حسین باغگلی، سید جواد قندیلی صفحات 127-151

    هدف این پژوهش تعیین عوامل اصلی، مراحل و اهداف تربیت مبتنی بر خودشناسی در نظریه حیات معقول علامه جعفری است. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و استنتاج قیاسی می باشد. پرسش های پژوهش عبارتند از: خودشناسی در نظریه حیات معقول علامه جعفری چه مفهوم و جایگاهی دارد؟ عوامل تربیتی مرتبط با خودشناسی، بر مبنای نظریه حیات معقول علامه جعفری کدم اند؟ اهداف و مراحل مرتبط با خودشناسی، بر مبنای نظریه حیات معقول علامه جعفری کدم اند؟ پرسش های اول و دوم با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و پرسش سوم با استفاده از روش استنتاج قیاسی بررسی و پاسخ داده شدند. بررسی ها نشان داد که آگاهی، فطرت، اختیار، عقلانیت و خود الهی عواملی هستند که در تربیت مبتنی بر خودشناسی در نظریه حیات معقول اهمیت دارند. بر این اساس، هدف بنیادی تربیت، کمال برین (قرب الهی) و اصول بنیادین آن، در سطح (1)، حیات معقول و در سطح (2)، خودشناسی هستند. مراحل سه گانه تربیت عبارت اند از: رهایی (خلاص)، آزادی (استخلاص) و اختیار (تفویض).

    کلیدواژگان: خودشناسی، حیات معقول، علامه جعفری، تربیت اسلامی، عوامل، مراحل، اهداف
  • سعید ضرغامی صفحات 153-162
|
  • khosrow Bagheri, Meysam Sefidhkhosh Pages 5-28

    The aim of this study is to review the critical themes on Hegelian education based on the concept of education in Hegelian Phenomenology. For this purpose, this research has reviewed the critiques of Hegelian education by Conceptual Analysis method. "Normative education with emphasis on both teaching and learning poles" and "Rejecting the absolute freedom in education", are among the strengths reviewed. Education in Hegel's Phenomenology is based on the interaction of two poles of teaching and learning in order to achieve the desirable educational aims. Therefore the absolute/ negative freedom of individuals for respect to norms and educational values gives its place to positive freedom. "Totalitarianism in education" and "Ambiguity on freedom in childhood education", are two weaknesses in Hegel's education that have critically been reviewed. With this interpretation that totalitarianism in education does not only mean ignoring the other, but also the wisdom in Hegel is intertwined with the idea of the other and it develops by this interaction with others. However, the concept of freedom in childhood for recognizing the totality of the wisdom requires a reconstructive interpretation of Hegelian education.

    Keywords: Education, Hegel's Phenomenology, Bildung, Freedom, Teleology
  • Narges Sajadieh Pages 29-52

    This paper aims to deduct the concept of childhood presumed in the "Guide of the curriculum and educational and training activities of preschool" document and criticize it. For this purpose, hidden childhood images supposed in this document was explored. Then, these images were criticized. While in internal critique, inconsistencies were explained, in external critique, these images were examined from the view of Islamic theory of action. The method of inferring childhood images was transcendental analysis and content analysis. Also, whereas the internal critique has done was conceptual structure evaluation, the external critique has done by constant comparative analysis. After examining the document, seven childhood images were inferred: the child as an organism, the child as a mechanism, the child as the capital, the child as a pre-adult person, and the child as a potentially innocent person. The most important incompatibility that was found in the document emerged between the child as an organism and the child as a mechanism. In the external critique, the childhood images in Islamic Theory of Action were listed as "child as a pseudo-agent" and "child as a wildflower which relies on a caretaker". Our findings showed that the curriculum framework does not consider due attention to the young age of the plant and its dependence on the caretaker. Furthermore, the image of child as machine wasn't considered acceptable for humans, whether children or adults.

    Keywords: childhood presumed, in Islamic Theory of Action, Iranian preschool curriculum
  • shahnaz shahriari neisiani*, Reza Ali Nowrozi Pages 53-80

    This study aims to develop a preventive model of deontological moral education with an emphasis on undesirable behaviors in Kant's view. The methods used are descriptive-analytical and inferential methods based on Frankena's reconstructed model. According to the results, regarding the two categories of virtue tasks in Kant's view, namely, one's perfect duties towards himself/herself and imperfect duties (one's imperfect duties towards oneself and duties of virtue towards others), three types of undesirable behavior were identified in this view: behaviors violating one's perfect duties towards oneself, behaviors violating one's imperfect duties towards others, and abandonment of virtue that would lead to vice. Prevention as a dimension of moral education in the expanse of undesirable behaviors in Kant's system of moral education also has its principles and particular strategies. In such a manner that the two principles of respect for one's dignity and respect for the dignity of others, which are derived from the principles of rationality and the end of being human in one's self, constitute the principles governing strategies to prevent the initial emergence of undesirable behaviors. These strategies, which are educational strategies, for all three types of undesirable behavior, consisting of the two main strategies of forming a good character and caring for and reinforcing the character, which plays an important role in achieving Kant's goal of moral education, which is to have maximum moral virtue. Also, the connection of these strategies with the fundamentals and principles in the preventive model are specified.

    Keywords: Deontological Ethics, Undesirable Behaviors, Moral Education, Preventive Model
  • Fatemeh Vojdani, Fatemeh Sadat Bitarafan Pages 81-104

    The present study aims to explain the educational metaphor of the journey and its educational implications by a comparative study of two valuable educational works of "The Conference of the Birds" and "The Magic Mountain". Therefore, to achieve the research objectives, the methods of progressive inference method, and also the four-step comparative method are used and the findings of this study, in three main steps, include the analysis of the educational metaphor of the journey in "The Conference of the Birds" and "The Magic Mountain" from the perspective of seven intermediate mapping maps, including travelers or travelers, travel planners, travel destinations, travel stages, luggage, Routing and travel requirements, travel strategy, and also trips), the deduction of educational implications (principles and methods of education) in the two books, as well as the comparison of the previous two steps. Accordingly, the results of the research indicate that the educational metaphor of the journey, based on the selective basis for it, in which two bases of Islamic mysticism and humanist mysticism are introduced, are two separate paths for education that are defined by The abundance of commonality between these two paths is thought to be different for them; among them, the commonality of these two can be exemplified by the step-by-step process, the freedom and the ability to interpret and interrogate in traveler (student), and The distinction between these two can also be the place or origin of the cognition of human beings and their different ends, one that is infinite and divine, and the other is limited to the human soul.

    Keywords: Educational Metaphor of Journey, The Conference of the Birds, The Magic Mountain, Islamic Mysticism, Humanism Mysticism
  • Mostafa Moradi* Pages 105-125

    Authenticity is a concept with a broad background in modern culture, the introduction of which is relatively new in the intellectual and cultural space of our country. During this time, some books and articles on this concept have been translated and sometimes written. There are several readings of this concept. It can be considered individualistic and collectivist reading as two important readings in its philosophical background. The aim of the present study is, first, to describe Charles Taylor's reading as a justified reading of the phenomenon of originality, which considers both individual and social dimensions of authenticity. The research method in the part of expression and analyzing of concepts is conceptual analysis, and in drawing the implications, will be practical inference. At the end of this research, the implications of Taylor’s reading of authenticity in defining one of the pillars of education, i.e. the authentic teacher, are mentioned. The implications are "involving in the active form of authenticity", "involving in the passive form of authenticity", "involving in the dialectic of authentic teacher - authentic student" and "involving in social realities".

    Keywords: Authenticity, Taylor, Teacher, Individualism, Collectivim
  • abolfazl ghaffari, hoosein baghgoli, javad ghandili Pages 127-151

    The purpose of this study is to determine the main factors, stages, and goals of self-knowledge-based education in Allameh Jafari's theory of rational life. The method of the present study is descriptive-analytical and deductive inference. What is the meaning and position of these research questions that self-knowledge has in Allameh Jafari's theory of rational life? And what are the educational factors related to self-knowledge, based on Allameh Jafari's theory of rational life? Using the descriptive-analytical method, and the question of what are the goals and stages related to self-knowledge, based on Allameh Jafari's theory of rational life, was investigated and answered using the deductive inference method. Studies have shown that consciousness, nature, agency, rationality, and the divine self are factors that are important in self-knowledge education in the theory of rational life; Accordingly, the basic goal of education is perfection (nearness to God) and its basic principles are at level 1: rational life and at level 2: self-knowledge; And the three stages of training are liberation (liberation), freedom (redemption) and authority (delegation).

    Keywords: self-knowledge, Reasonable Life, Allameh Jafari, Islamic Education