فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • یاسمن امیرسلیمانی، عزیر عابسی*، یاسر ابراهیمان قاجاری صفحات 1-20
    سابقه و هدف

    مدیریت پسماندهای جامد یکی از مهم ترین مشکلات پیش روی برنامه ریزان شهری در سراسر جهان محسوب می گردد. دفن بهداشتی که به معنی دفن کنترل شده زباله در زمین است، به ویژه اگر به همراه سایر روش های مدیریتی زباله استفاده شود، جامع ترین روش مدیریت زباله محسوب می گردد. انتخاب مکان مناسب جهت دفن بهداشتی زباله از ابتدایی ترین مراحل دفن محسوب می گردد. سامانه های اطلاعات مکانی (GIS) یکی از رایج ترین ابزارهای مورد استفاده در انتخاب محل های مناسب دفن زباله است. در این پژوهش با تلفیق سامانه های اطلاعات مکانی و مدل های تصمیم گیری چندمعیاره نسبت به ارزیابی محدودیتهای موجود جهت دفن بهداشتی زباله های شهری در محدوده استان مازندران بر اساس قوانین مشروح سازمان حفاظت محیط زیست ایران، اقدام می گردد.

    مواد و روش ها

    مشکل دفع ایمن زباله های شهری در سالهای اخیر به بزرگترین مشکل محیط زیستی استانهای شمالی کشور بالاخص استان مازندران تبدیل شده است. در این مقاله با کمک تحلیلهای سلسله مراتبی (AHP) یک مدل تصمیم گیری بر اساس سامانه های اطلاعات مکانی (GIS) برای مکانیابی محل های مناسب دفن زباله های بهداشتی در هریک از شهرهای استان مازندران ارایه شده است.. در تحقیق حاضر، از نرم افزار ArcGIS 10.4.1  برای ایجاد پایگاه داده ها، تحلیل های مکانی و روی هم گذاری لایه های اطلاعاتی استفاده شده است. همچنین از مدل AHP و نرم افزار Expert Choice برای محاسبه ی وزن معیارها استفاده شده است.

    نتایج و بحث:

     در پژوهش حاضر ابتدا  با توجه به قوانین سازمان حفاظت محیط زیست ایران، عوامل تاثیرگذار در مکانیابی محل های دفن پسماندهای شهری استخراج گردید. این معیارها شامل شیب، فاصله از گسل، سیلاب دشت، فاصله از دریا، فاصله از رودخانه ها، فاصله از تالاب ها و دریاچه ها، فاصله از چاه های آب شرب، عمق آب زیرزمینی، فاصله از مناطق حفاظت شده محیط زیست، فاصله از مناطق شهری، فاصله از مناطق روستایی، فاصله از مراکز آموزشی و درمانی، فاصله از مراکز تاریخی و باستانی، فاصله از فرودگاه های محلی و بین المللی، فاصله از صنایع و دسترسی به جاده ها می باشد. در ادامه، با در نظر گرفتن معیارهای حذفی و طبقه بندی و امتیاز دهی آن ها، نقشه های معیار در محیط GIS تولید گردید. از آنجایی که اهمیت معیارها نسبت به هم متفاوت می باشد با استفاده از روش AHP و نرم افزار Expert choice وزن نسبی معیارها محاسبه گردید. در نهایت با تلفیق وزنی نقشه های معیار، محدوده هایی که در استان مازندران برای دفن زباله مناسب تشخیص داده شده اند، شناسایی و طبقه بندی گردید. نتایج حاصل نشان می دهد، 16156 کیلومترمربع از مساحت استان مازندران (معادل 68 درصد از کل استان) جز مناطق ممنوعه برای دفن زباله محسوب شده و تنها 32 درصد از مساحت کل استان شرایط اولیه برای دفن بهداشتی زباله های شهری را دارا می باشند. مناطق مجاز اولیه، براساس فاصله مطلوب از عوارض مورد نظر، طبقه بندی و اولویت دهی شده اند، این مناطق به 3 دسته کاملا مناسب، نسبتا مناسب و کمتر مناسب تفکیک شده اند. به این ترتیب 2405 کیلومترمربع از مساحت استان دارای شرایط با مطلوبیت کم، 4914 کیلومترمربع دارای شرایط نسبتا مطلوب و 281 کیلومتر مربع دارای شرایط کاملا مطلوب و مناسب جهت دفن بهداشتی زباله تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری

    بررسی مقایسه ای نتایج نشان می دهد که نهایتا تنها 2 درصد از مساحت کل استان دارای شرایط بهینه برای دفن بهداشتی زباله می باشد و از این نظر استان مازندارن جزء مناطق بسیار خاص کشور با محدودیتهای بالا برای امکان دفن زباله های شهری تشخیص داده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد ترکیب استفاده از سامانه اطلاعات مکانی (GIS) و روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای اعمال معیارهای حذفی و اولویت بندی ذکر شده در متن قوانین زیست محیطی کشور، می تواند به عنوان روشی مناسب جهت مکانیابی محل های دفن زباله های شهری در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، سامانه های اطلاعات مکانی، ضوابط سازمان محیط زیست، محل دفن زباله، مکانیابی
  • سیده کوثر موسی پور، امیر نعیمی* صفحات 21-40
    سابقه و هدف

    پایداری زیست محیطی بیان کننده ی اقدامات مادی و غیرمادی است که اطلاعاتی کلیدی از آثار محیط زیست، رعایت مقررات، روابط ذی نفعان و دستگاه های سازمانی فراهم می آورد و نشان دهنده ی تعاریفی از اثربخشی و بهره وری اقدامات صورت گرفته در محیط زیست است. عملکرد زیست محیطی به معنی میزان تاثیراتی است که فعالیت فیزیکی انسان بر روی محیط زیست می گذارد.  این شاخص بر ابعاد پایداری محیط زیست تاکید داشته و عملکرد سیاست ها و برنامه های کشورها را درزمینه ی کاهش معضلات محیط زیستی و حفاظت از محیط زیست و مدیریت منابع طبیعی موردسنجش و ارزیابی قرار می دهد. هدف کلی این تحقیق، تحلیل اثرات عملکرد زیست محیطی روستاییان بر ادراک آنها نسبت به پایداری زیست محیطی در شهرستان باغملک بود .

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر دارای ماهیت کمی است که ازنظر هدف جزو تحقیقات کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری و پردازش داده ها جزو تحقیقات توصیفی همبستگی به شمار می رود. جامعه آماری تحقیق شامل سرپرستان خانوار روستاهای بخش مرکزی شهرستان باغملک بودند (N=3005). حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 341 نفر محاسبه شد (N=341) و افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تناسبی موردمطالعه قرار گرفتند.  ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه بود . روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر کارشناسان و متخصصان درزمینه ی موضوع موردپژوهش مورد تایید قرار گرفت . برای تعیین پایایی ابزار تحقیق، مطالعه راهنما  انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ برای مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مطلوب (0.78 تا 0.91) بدست آمد.

    نتایج و بحث:  

    نتایج آمار توصیفی نشان داد میانگین ادراک پاسخگویان نسبت به پایداری زیست محیطی (3.66 از 6) بدست آمد. همچنین میانگین عملکرد زیست محیطی (3.79 از 6) محاسبه شد. از بین مولفه های عملکرد زیست محیطی، مولفه مصرف با میانگین (4.36 از 6) و مولفه بازیافت با میانگین (3.45 از 6) به ترتیب بالاترین و پایین ترین اولویت را به خود اختصاص دادند. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد مقادیر پایایی ترکیبی (CR) و میانگین واریانس استخراج شده (AVE)  محاسبه شده مولفه های عملکرد زیست محیطی  در سطح مطلوبی بدست آمد. با توجه به وجود همبستگی معنی دار بین مولفه های عملکرد زیست محیطی این سازه از روایی منطقی برخوردار بود.نتایج بدست آمده از ضرایب اندازه گیری نشانگرهای متغیر ادراک پاسخگویان نسبت به وضعیت پایداری زیست محیطی نشان داد مقدار شاخص میانگین واریانس استخراج شده در حد مناسب  و مقدار پایایی ترکیبی در سطح مطلوب بدست آمد. همچنین وجود همبستگی معنی دار بین نشانگرها نشان داد  این متغیر از روایی منطقی قابل قبولی دارا می باشد. نتایج مدل های ساختاری نشان داد  عملکرد زیست محیطی تاثیر مثبت و معنی داری بر ادراک پاسخگویان نسبت به پایداری زیست محیطی داشت. به طوری که این متغیر 13 درصد از تغییرات ادراک را تبیین نمود. همچنین نتایج بدست آمده نشان داد مولفه های سه گانه عملکرد زیست محیطی (مصرف، نهادی و بازیافت) تاثیر مثبت و معنی داری بر ادراک پاسخگویان نسبت به پایداری زیست محیطی داشت. به طوری که این مولفه ها 24 درصد از تغییرات ادراک را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

      به عنوان یک نتیجه کلی می توان بیان داشت در روستاهای مورد مطالعه ، لازمه ی انجام رفتار محیط زیستی، داشتن اطلاعات کافی  در مورد عملکرد محیط زیستی می باشد. درنتیجه هر چه مهارت روستاییان به سطوح بالاتر عملکرد مثبت زیست محیطی سوق پیدا کند رفتارهای سازگارتر  با محیط زیست از خود بروز خواهند داد  که این رفتارها می توانند به ارتقای پایداری زیست محیطی کمک نمایند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، پایداری، رفتار مصرف، بازیافت، ادراک
  • مهناز محمدی، کمال سیاه چشم*، سعید محمد سرورالدین صفحات 41-54
    سابقه و هدف

    اکسیداسیون زونهای کانی سازی شده سولفیددار طی فرآیند هوازدگی در اثر واکنشهای بیولوژیکی و شیمیایی تشدید شده و زهاب اسیدی (AMD) حاصله باعث آزادسازی و تحرک عناصر فلزی سمی و سنگین از سنگ مادر و تمرکز آن ها در محیط خاک یا آب می شود. روستای دوست بگلو در ناحیه کوهستانی واقع در شمالغرب مشگین شهر، زمینهای زراعی مشرف بر زونهای دگرسانی گسترده ای را شامل است. مطالعات میدانی گویای این واقعیت می باشد که متاسفانه و بطور ویژه بیماری های پوستی، کبد و همچنین سرطان در ساکنین این منطقه شیوع دارد. اهمیت آگاهی از میزان غنی شدگی فلزات سنگین در منابع خاک و پتانسیل بالای منطقه دوست بگلو برای کشت محصولات زراعی و باغی و ارتباط مستقیم این مساله با سلامت انسان لزوم انجام این پژوهش جهت ارزیابی میزان آلایندگی فلزات سنگین و شناسایی منابع احتمالی آن را آشکار می سازد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش غلظت کل و زیست دسترس پذیری عناصر سنگین As، Cd، Cu، Cr، Pb، Sb، Ni و Zn در 70 نمونه خاک سطحی توسط آنالیز ICP-MS مورد ارزیابی واقع شد. محاسبه میزان آلودگی نمونه های خاک با استفاده از شاخص های زمین زیست محیطی مختلفی شامل شاخص اصلاح شده ی درجه ی آلودگی، شاخص ریسک اکولوژیکی فلزات سنگین خاک، شاخص بار آلودگی و شاخص ترکیبی نمرو؛ رخداد آلودگی با اهمیت عناصر مذکور را بازگو می کند.

    نتایج و بحث:

     نتایج بدست آمده از شاخص mCd، در بیشتر نمونه ها درجه آلودگی بالایی از عناصر Cu، Cr، Cd، Pb، Sb، Ni، Zn و As را نشان می دهد. مقادیر بالای شاخص ریسک اکولوژیکی (تا حدود 9/ 2076)، سطح خطر آلودگی جدی برخی نمونه ها را بازگو می کند. شاخص PLI در 10 نمونه مقادیر 1< PLI را داشت که بیانگر عدم آلودگی نمونه های مذکور می باشد ولی در بقیه نمونه ها، بارگذاری بالای آلودگی فلزات سنگین در خاک این منطقه دیده می شود. طبق شاخص نمرو، عناصر Cu، Pb، Sb و As و  Cd در رده ی آلودگی زیاد قرار می گیرند. تحلیل آماری داده ها و محاسبات ضریب همبستگی ، آنالیز خوشه ای و آزمون PCA (چرخش واریمکس) گویای همبستگی مثبت و معنی دار بین عناصری چون Pb با کروم، آرسنیک و آنتیموان؛ Ni با کروم، کادمیوم و روی و همبستگی منفی آن با آرسنیک بوده و چنین ارزیابی می شود که عناصر مذکور منشا مشابه و عمدتا زمین زاد دارند.  

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج شاخص های زمین زیست محیطی؛ هر 8 عنصر مورد مطالعه، پتانسیل ریسک اکولوژیکی بالا و رخداد آلودگی قابل توجه در رسوب آبراهه و افق های سطحی خاک زراعی منطقه دوست بگلو را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی، شاخص زمین زیست محیطی، ضریب همبستگی، دوست بگلو
  • محمد رحمانی*، طاهره آذری صفحات 55-68
    سابقه و هدف

    محدوده مورد مطالعه دشت ساری - نکاء می باشد که اکثر مردم آن به فعالیت های کشاورزی می پردازند. شرکت پخش فرآورده های نفتی ساری با تعداد 18 مخزن در جنوب این دشت قرار دارد. با توجه به قدمت این تاسیسات احتمال نشت ترکیبات نفتی وجود دارد. در این تحقیق امکان نشت و انتقال هیدروکربن های محلول در آبخوان ساری بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    ابتدا مدل مفهومی دشت بر اساس داده های زمین شناسی، جغرافیایی و هیدرولوژیکی ساخته شده و سپس با استفاده از برنامه  MODFLOWمدل عددی جریان آب زیرزمینی آبخوان طراحی گشت. در حالت پایدار از نقشه ایزوپتانسیل مرداد ماه 1383 استفاده شد و بر اساس آن نقشه توزیع هدایت هیدرولیکی تهیه گردید. در حالت ناپایدار مدل برای 12 ماه بعد از مرداد 1383 کالیبره شد. نتایج میدان سرعت حاصل از مدل جریان آب زیرزمینی به عنوان ورودی مدل انتقال آلودگی در نرم افزار  MT3DMSاستفاده گردید. سپس مدل برای TPH (Total Petroleum Hydrocarbon)که غلظت آنها در یک بازه زمانی14 ساله اندازه گیری شده بود اجرا گردید. با در نظر گرفتن فرآیندهای همرفت، پراکنش هیدرودینامیکی و جذب در روند پاکسازی طبیعی TPH، مدل انتقال واسنجی و نرخ جذب برآورد گردید. به منظور پیش بینی پتانسیل پاکسازی طبیعی آبخوان در سالهای آتی، مدل با نرخ جذب بدست آمده اجرا گردید. در نهایت نمودار تغییرات غلظت  TPHتا رسیدن به غلظت استاندارد مجاز نسبت به زمان رسم شد و معادله مربوط به آن تعیین گردید. این معادله می تواند ابزار ساده ای برای پیش بینی تغییرات طبیعی غلظت ترکیبات نفتی با زمان در دست کارشناسان باشد.

    نتایج و بحث

    بر اساس معادله پاکسازی، مدت زمان لازم برای پاکسازی آلودگی حاصل از نشت آلاینده ی نفتی با غلظت اولیه 10 میلی گرم در لیتر در آبخوان ساری تقریبا معادل 62 سال تعیین گشت و در صورتی که در سالهای آتی هیچ تزریق آلاینده نفتی در آبخوان صورت نگیرد در سال 1436 هاله آلودگی به طور طبیعی توسط آبخوان پاکسازی خواهد شد. بر اساس پارامترهای واسنجی شده مدل انتقال آلودگی، فاکتور تاخیر در آبخوان ساری معادل 1.57 محاسبه گردید.همچنین با مدل طراحی شده می توان هر سناریو تزریق و تخلیه آلاینده را شبیه سازی نمود. به منظور پیش بینی سرنوشت TPH در سالهای آتی با شرایط تزریق پیوسته آلاینده نفتی به آبخوان، غلظت TPH اندازه گیری شده در اسفند ماه 1388 به عنوان غلظت اولیه مدل انتقال آلودگی در نظر گرفته شد. سپس تزریق پیوسته آلاینده نفتی به آبخوان با غلظت ثابت 10 میلی گرم در لیتر در بازه های زمانی 10، 20، 30، 40 و 60 ساله به مدل اعمال شد و در نهایت مدل آلودگی با در نظر گرفتن این شرایط و نرخ جذب به دست آمده در مرحله واسنجی اجرا گردید و انتشار هاله آلودگی در این بازه های زمانی با فرض ماندگار بودن شرایط هیدرولیکی در آبخوان پیش بینی شد. همچنینمدل آلودگی با اعمال سه سناریوی افزایش غلظت تزریق تا20000 میلی گرم در متر مکعب در منبع، کاهش 30 در صدی نرخ پمپاژ چاه های اطراف سایت و افزایش 30 درصدی سطح آب رودخانه تجن نیز اجرا گردید.هر کدام از این شرایط باعث ایجاد تغییر در غلظت آلاینده و گسترش هاله آلودگی گشت.

    نتیجه گیری

    در صورتی که در سالهای آتی به دلیل استهلاک تاسیسات نفتی در سایت انبار نفت ساری، نشت و تزریق پیوسته آلاینده به درون آبخوان صورت بگیرد، توسعه هاله آلودگی نفتی در آبخوان مورد مطالعه با گذشت زمان افزایش می یابد اما می توان با اجرای پروژه هایی نظیر پمپاژ و استحصال آبخوانمانع گسترش آن شد.

    کلیدواژگان: آبخوان، پاکسازی طبیعی، هاله آلودگی، انبار نفت ساری، مدل انتقال
  • فتانه حاجیلو*، محمدباقر علیزاده اقدم، سولماز سقلی صفحات 69-86
    سابقه و هدف

    مفهوم دغدغه محیط زیستی سالهاست که با پشتوانه های نظری مختلف در علوم اجتماعی و روانشناسی بررسی می شود اما به تازگی از سایر مفاهیم انتزاعی مرتبط با محیط زیست جدا شده است. در سالهای اخیر با تفکیک آن از مفاهیمی نظیر نگرش، آگاهی و هوشیاری به شکلی مستقل به عنوان متغیری متشکل از مفاهیم عینی و ذهنی در قالب ابعاد افقی و عمودی که هریک دارای مولفه های سازنده متفاوتی هستند بررسی می شود. 

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر براساس نظریه شافرین مولفه های سازنده بعد افقی دغدغه محیط زیستی شامل: محرک احساسی، مولفه شناختی، اراده رفتاری و رفتار عملی را در ارتباط با متغیرهای مستقل بررسی می کند. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشگاه تبریز و نمونه آماری آن با استفاده از فرمول کوکران 387 نفر تعیین شده و با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای تمام دانشکده های دانشگاه بررسی شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است که سوالات آن با استفاده از سوالات استاندارد سنجش نگرش زیست محیطی، سرمایه اجتماعی و رضایت از زندگی پژوهش های قبلی تنظیم شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های متناسب با سطح سنجش متغیرها از طریق نرم افزار SPSS انجام شده است.

     نتایج و بحث: 

    نتایج تحقیق نشان می دهد میانگین دغدغه محیط زیستی به عنوان متغیر وابسته تحقیق 37.17 است که بیش از میانگین قابل اکتساب برای متغیر تعریف شده است. یافته ها همچنین نشان می دهد متغیر سواد محیط زیستی با ضریب استاندارد 0.281 رابطه معنی داری با دغدغه محیط زیستی دانشجویان دارد اما دو متغیر رضایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی تاثیر معناداری بر میزان دغدغه زیست محیطی دانشجویان دانشگاه تبریز  نداشته است.   

    نتیجه گیری

    نوع و میزان دغدغه های محیط زیستی افراد منوط به میزان آگاهی آنها از فرایندهای طیعی محیط زندگی آنها است لذا مهمترین عامل موثر در حفاظت از محیط زیست افزایش دانش و سواد بوم شناختی افراد است.

    کلیدواژگان: دغدغه محیط زیستی، شهریت، فردگرایی، شافرین
  • بیتا مهدوی امیری، جعفر کامبوزیا* صفحات 87-108
    سابقه و هدف

    نگرانی از تاثیرات احتمالی تغییر اقلیم بر روی محصولات کشاورزی باعث شده است که پژوهش های مهمی در یک دهه گذشته  در این زمینه انجام شود. غلات بیشترین اهمیت را در تامین غذای جمعیت جهان دارد و از بین غلات مختلف گندم مهمترین نقش را بر عهده دارد. در کشور ما نیز گندم مهمترین محصول زراعی کشور است و نقش بارزی در تغذیه مردم دارد. با توجه به اهمیت این گیاه در تامین امنیت غذایی این مطالعه با هدف بررسی افزایش غلظت دی اکسید کربن بر روی عملکرد گیاه گندم انجام گرفت. به این منظور از روش فراتحلیل برای مقایسه کمی اثر CO2 بر عملکرد گیاه گندم استفاده شد.

    مواد و روش ها

    هدف از فراتحلیل به دست آوردن اطلاعات بیشتر از اطلاعات موجود است. به منظور دستیابی به داده های لازم برای انجام تحقیق حاضر، از روش بررسی منابع چاپ شده استفاده شد. تعداد 75 مقاله در مورد تاثیر افزایش غلظت دی اکسید کربن بر روی عملکرد گندم استخراج شد سپس مقالات تکراری و مقالاتی که فاقد داده های مورد نظر بودند، حذف شدند و از میان مقاله های باقی مانده اطلاعات مربوط به CO2، اندازه نمونه، میانگین و انحراف معیار استخراج شد. در گام بعدی این مقادیر در نرم افزار Excel ثبت شد و در نهایت با استفاده از نرم افزار Stata 16  نمودار های درختی و قیفی لازم رسم شدند و هچنین برای بررسی سوگیری انتشار در میان مطالعات با استفاده از روش اصلاح و پر کردن و رسم نمودارهای آن، این امر بررسی شد.

    نتایج و بحث: 

    نتایج مربوط به نمودار درختی نشان داد بعد از حذف داده های پرت، دو گروه T2 (25-15) و T3 (35_25) دارای اثر اندازه نهایی بیشتری (حدود 1.6) هستند که بیانگر آن است که با افزایش درجه حرارت تا 35 درجه سانتی گراد عملکرد گیاه گندم افزایش یافته است. همچنین گروه T0 که در مقالات این گروه به درجه حرارت اشاره ای نشده است، دارای کمترین اثر اندازه (0.38) می باشد. پس می توان این گونه استنباط کرد که عملکرد گیاه گندم با افزایش درجه حرارت بین 15 تا 35 درجه سانتی گراد و با افزایش غلظت CO2 در این دامنه دمایی، افزایش خواهد یافت. بررسی نمودار قیفی نشان داد که بیشتر مطالعات در قسمت بالای نمودار تجمع پیدا کرده اند. این مطالعات دارای خطای استاندارد کوچک تر، اندازه نمونه بیشتر و دقت بالاتر هستند. همچنین سوگیری جانبدارانه در جهت مثبت مشاهده شد. بعد از رسم نمودار قیفی، از روش اصلاج و پر کردن با هدف تخمین مطالعات گمشده بالقوه که به دلیل  انتشارجانبدارانه در نمودار قیفی و تنظیم برآورد اثر کلی آن ها، می باشد، استفاده شد. بعد از انجام روش اصلاح و پر کردن ، 6 نقطه که با رنگ نارنجی مشخص شده است، اضافه شده است. این نقاط، مطالعات گمشده ای هستند که برای ایجاد تقارن در نمودار، نیاز به جایگذاری دارند. این نشان دهنده آن است که مطالعات قبلی، در جهت مثبت سوگیری داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که مطالعاتی که در سال های اخیر انجام شده، دارای نتایج قابل استناد تر (به دلیل اندازه نمونه های بزرگتر و دقت بیشتر در نتایج این مطالعات) می باشد. همچنین با توجه به این که افزایش غلظت CO2 می تواند باعث افزایش دما نیز شود، پیشنهاد می شود در مطالعات بعدی، مطالعاتی که به تاثیر متقابل افزایش غلظت CO2 و افزایش دما به صورت همزمان بر روی گیاهان زراعی مهم پرداخته اند، با استفاده از روش فراتحلیل مورد بررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، روش اصالح و پرکردن، نمودار درختی، نمودار قیفی
  • کیوان آقائی*، مونا بوریایی، عباسعلی زمانی صفحات 109-124
    سابقه و هدف

    یونجه مهمترین گیاه علوفه ای در کشور و نیز استان زنجان است که در برخی از مناطق زنجان کشت می شود که آلوده به فلزات سنگین از جمله فلز سمی کادمیوم می باشد. استفاده از برگ های آلوده ی این گیاهان می تواند سلامت دام ها و در نهایت انسان را تهدید کند. فلزات سنگین نیز جزء مهمترین و خطرناکترین آلاینده های زیست محیطی از جهت ماندگاری بالا، عدم تجزیه پذیری توسط میکروارگانیسم های خاک و دارای پتانسیل بالای جذب توسط گیاهان و ورود به زنجیره غذایی می باشند. کادمیوم یکی از انواع بسیار سمی فلزات سنگین برای گیاهان است. بنابراین به منظور بررسی پتانسیل آلایندگی گیاهان یونجه کاشته شده در مناطق آلوده به فلزات سنگین از جمله کادمیوم در استان زنجان، تحقیقی با هدف بررسی میزان انباشت سازی این فلز در گیاه و اثر آن بر برخی صفات تغذیه ای، رشدی و بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی آن انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    بذرهای یونجه  (Medicago sativa L.) رقم همدانی در شرایط کشت هیدروپونیک درون گلدان هایی حاوی پرلیت و محیط کشت نصف غلظت هوگلند کشت گردیدند و پس از رسیدن به رشد کافی به مدت سه هفته تحت تیمار کادمیوم نیترات با غلظت های 0، 25، 50 و100 میکرو مولار قرار گرفتند. سپس خصوصیات رشدی از قبیل طول ریشه و ساقه، وزن خشک ریشه و ساقه و نیز ویژگی های تغذیه ای از قبیل: میزان تجمع کادمیوم در اندام های مختلف، میزان پروتئین، میزان قند های محلول، میزان کلروفیل ها و نیز صفات بیوشیمیایی مانند فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و میزان پرولین  و میزان کاروتنویید ها در گیاهان شاهد و تیمار مورد ارزیابی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و در 4 تکرار انجام شد.

    نتایج و بحث:  

    نتایج نشان داد که طول ریشه، طول ساقه، وزن خشک ریشه و وزن خشک ساقه بعنوان شاخص های رشد، میزان کلروفیل a، میزان کلروفیل b و میزان پروتئین های محلول بعنوان شاخص های تغذیه ای و نیز فعالیت آنزیم کاتالاز از شاخص های بیوشیمیایی در ریشه و اندام هوایی در گیاهان تحت تنش کاهش یافت. این کاهش از تیمار 25 میکرو مولار تا 100 میکرومولار برای اکثر صفات بررسی شده روند صعودی داشت و بیشترین میزان کاهش در تمام موارد مربوط به تیمار 100 میکرومولار کادمیوم بود. در حالیکه میزان کاروتنوییدها، پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیم پراکسیداز در گیاهان تیمار شده با کادمیوم افزایش نشان داد. با افزایش غلظت کادمیوم میزان تجمع این فلز در اندام هوایی و بخصوص در ریشه به شدت افزایش یافت. میزان تجمع کادمیوم در ریشه بسیار بالاتر از اندام هوایی بود.

    نتیجه گیری

      بطور کلی می توان گفت که آلودگی ناشی از کادمیوم موجب کاهش شاخص های رشد و تغذیه ای بخصوص از نظر مقدار پروتئین و رنگیزه های کلروفیلی در گیاهان یونجه مورد آزمایش شد. هرچند در گیاه یونجه با افزایش فاکتور هایی مانند افزایش فعالیت آنزیم پر اکسیداز و میزان پرولین و کاروتنویید ها تا حدی از اثرات سمی فلز کادمیوم کاسته شده است و با تجمع مقدار زیاد این فلز در ریشه تا حدی از ورود مقادیر بالای فلز در اندام های هوایی جلوگیری شده است اما مقادیر وارد شده به بخش هوایی قابل توجه بوده و از نظر زیست محیطی خطرناک محسوب می شود. همچنین کاهش میزان پروتین کل به همراه افزایش میزان قندهای محلول و پرولین بیانگر افت ارزش تغذیه ای در گیاهان آلوده به کادمیوم می باشد. بنابر این مصرف گیاهان یونجه کاشته شده در مناطق آلوده به فلز سنگین کادمیوم توسط دام ها توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: علوفه، فلزهای سنگین، کادمیوم نیترات، گیاه پاالیی، یونجه)sativa Medicago.)
  • مهسا عبدلی، محمد پناهنده* صفحات 125-140
    سابقه و هدف

    در طی چند دهه گذشته، فعالیت های انسانی تاثیرات چشمگیری بر تالاب های ساحلی در سراسر جهان داشته است. تالاب انزلی یکی از 18 تالاب ایران و دارای اهمیت بین المللی در کنوانسیون رامسر است. این اکوسیستم بی نظیر جهان با تنوع اکولوژیکی بالا به دلیل عواملی همچون آلاینده ها، رسوب گذاری، توسعه غیرمجاز زیرساخت های شهری، برداشت بیش از حد از منابع تالاب، گونه های مهاجم و تغییرات کاربری در معرض تهدید است. در این تحقیق، با استفاده از مدل "نیرومحرکه-فشارها-وضعیت-اثرات-پاسخ ها (DPSIR)" و داده های جمع آوری شده از تالاب ساحلی انزلی، تغییرات ساختاری و عملکردی آن در فاصله زمانی 1994تا 2018 را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده ایم.

    مواد و روش ها

    از تصویرهای ماهواره لندست 5 و 8 سنجنده های TM و OLI مربوط به سال های 1994، 2008 و 2018 استفاده گردید. نقشه های پوشش زمین برای سال های یاد شده در 5 طبقه پیکره آبی، زمین تالابی، گیاهان تالابی، مرتع و کشاورزی به کمک طبقه بندی نظارت شده با الگوریتم حداکثر احتمال در نرم افزار ENVI5.3 تهیه شد. آشکارسازی تغییرات به منظور بررسی وضعیت در حال حاضر تالاب انجام شد و سپس از چارچوب مفهومی نیرومحرکه-فشار-وضعیت-اثر-پاسخ (DPSIR) جهت تعیین روابط میان فعالیت های انسانی و محیط زیست و توصیف مشکلات محیط  زیستی استفاده گردید.

    نتایج و بحث: 

    طبق نتایج در بازه زمانی اول (1994-2008) پیکره آبی بیشترین تغییرات مساحت را با کاهش 7.63 درصد داشته است که در این تغییرات طبقه گیاهان تالابی بیشترین سهم را داشته بطوری که 98/1045 هکتار از پیکره آبی به گیاهان تالابی تبدیل شده است. پس از آن زمین تالابی با افزایش 3.84 درصد در رتبه دوم قرار دارد. در بازه زمانی دوم (2008-2018) پیکره آبی همانند دوره قبل با کاهش 14.19 درصد بیشترین تغییر را در این دوره داشته است. در کل دوره مطالعاتی از سال 1994 تا 2018 پیکره آبی از 4749 هکتار در سال 1994 به 1042 هکتار در سال 2018 رسیده که بیشترین تبدیل به طبقه گیاهان تالابی بوده است. مساحت کاربری های زمین تالابی، گیاهان تالابی، مرتع و کشاورزی به ترتیب 10.92%، 0.78%، 4.84% و 5.66% افزایش یافته اند. نتایج ارزیابی صحت نقشه ها نشان می دهد صحت کلی برای سال 2018، 96.31%، سال 2008، 94.14% و برای سال 1994، 90.29 % و ضریب کاپا به ترتیب 0.94، 0.92 و 0.87 است. همچنین نیرومحرکه های مورد نظر در این تحقیق افزایش جمعیت، صنایع و گردشگری می باشند.

    نتیجه گیری

    روند تغییرات در تالاب انزلی در ابتدا بصورت توالی طبیعی است و سپس منشا انسانی پیدا می کند. بطوریکه از مساحت مخزن آبی کاسته و به پوشش های گیاهان تالابی و زمین تالابی و در نهایت به زمین های کشاورزی افزوده می شود و کودهای شیمیایی و آفت کش های مورد استفاده در کشاورزی همراه با فاضلاب خانگی، صنعتی از طریق رودخانه ها به تالاب انزلی وارد می شود که باعث خوراکوری تالاب شده و بدین طریق روند نابودی تالاب را تسریع می نمایند، برای حفاظت از این تالاب بین المللی نیاز به مشارکت مردمی، آموزش و فرهنگ سازی در سطح حوزه می باشد.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، تغییرات کاربری، DPSIR، توالی طبیعی
  • علی رحیمی*، محمدتقی رضویان صفحات 141-160
    سابقه و هدف

    پدیده پراکنده رویی شهری امروزه به یکی از مهم ترین دغدغه های برنامه ریزان و سیاست گذاران تبدیل شده است؛ بطوری که عدم توجه به آن، پیامد های جبران ناپذیری همچون تهدید منابع طبیعی، محدودیت ها و زیان های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و محیطی را بدنبال داشته است. برای درک بهتر چنین الگویی، لازم به ارزیابی و شناخت عوامل اجتماعی- اقتصادی موثر بر آن می باشد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش، به صورت ترکیبی از پژوهش توصیفی و تبیینی بوده و نوع تحقیق، کاربردی و رویکرد آن، به دو صورت کمی و کیفی لحاظ می شود. همچنین جمع آوری داده ها با استفاده از دو روش کتابخانه ای و میدانی، صورت پذیرفته و از تکنیک سنجش از دور و از تصاویر ماهواره ای لندست منطقه، برای گرفتن تصاویر ماهواره ای محدوده مورد مطالعه در دوره زمانی مذکور، استفاده شده است. همچنین از روش طبقه بندی نظارت شده، طبقه بندی کاربری اراضی و مدل کراس تب، میزان تغییرات انواع کاربری ها به کاربری اراضی ساخته شده، و از مدل هلدرن، پراکنده رویی شهر زنجان، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. برای پیش بینی روند تغییرات و بررسی تغییرات احتمالی، کاربری اراضی برای افق زمانی سال 1405، از روش زنجیره های مارکوف استفاده شده است.

    نتایج و بحث: 

     در منطقه مورد پژوهش (زنجان) نتایج بدست آمده از تحقیق بیانگر این مطلب می باشند که در سه دهه گذشته با توسعه ناموزون شهر زنجان مساحت شهر بیش از 3 برابر شده است. بررسی تیوریکی پراکنده رویی شهر زنجان بر اساس مدل هلدرن، مبین نقش قابل توجه پراکنده رویی شهری در گسترش فیزیکی شهر زنجان می باشد که همواره اثر آن بیش از عامل رشد جمعیت بوده است. مساحت شهر زنجان در طی سال های مورد مطالعه افزایش چند برابری را داشته که در مقابل این گسترش، اراضی باغی و کشاورزی کاهش قابل توجهی داشت اند. در این میان آنچه که این مسئله را مهم می نماید تغییر اراضی باغی و کشاورزی به اراضی ساخته شده می باشد. در این میان عوامل پیدا و پنهان بسیاری در این امر دخیل بوده اند که مهم ترین آنها عامل رشد جمعیت و پراکتده رویی شهری بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به پیش بینی صورت گرفته برای سال 1405 احتمال تغییر کاربری اراضی به شهر در طی 10 سال قابل توجه است که در این میان میزان اراضی ساخته شده شهر زنجان به 6311.88هکتار خواهد رسید و اراضی کشاورزی و باغی در مجموع 23.56 درصد احتمال تبدیل به شهر را دارند که اقدامات لازم در این زمینه را می طلبد تا از گسترش بی رویه شهر به این اراضی جلوگیری شود. در کشورهای توسعه یافته با توجه به اهمیت بالای توسعه پایدار، حفظ محیط زیست و استفاده کارا از منابع مختلف، مباحثی چون رشد هوشمند و توسعه درونزای شهری بسیار مدنظر بوده و هست. از این گذشته جلوگیری از اقزایش بی رویه محدوده شهر ، در دستور کار قرار دادن بلند مرتبه سازی و استفاده از الگوی شهر فشرده و همچنین هدایت جهت گسترش شهر به سمت زمین های بایر و رها شده با هدف جلوگیری از ساخت و ساز در زمین های کشاورزی را می توان در نظر داشت.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، زنجان، سنجش از دور، کاربری اراضی، تصاویر ماهواره ای
  • شادمان درویشی*، کریم سلیمانی صفحات 161-182
    سابقه و هدف

    امروزه با رشد جمعیت اکثر فضاهای طبیعی دستخوش تغییرات کاربری اراضی شده اند. در این میان اراضی پوشش گیاهی به دلیل تاثیر دیگر اراضی بر روند تخریب آن و پیامدهای نامطلوب آن بر زندگی انسان و جانوران از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. توسعه مناطق شهری به منظور برآوردن نیازهای ساخت وساز جمعیت رشد یافته و همچنین رشد اراضی کشاورزی برای تامین امنیت غذایی انسان و پاسخگویی به نیاز های مصرف کنندگان از مهم ترین دلایل تخریب اراضی پوشش گیاهی در یک منطقه است. امروزه رشد سریع فناوری سنجش ازدور، GIS و همچنین علوم کامپیوتری موجب ظهور مدل های زیادی جهت ارایه الگوهای گذشته، حال و آینده تغییرات کاربری اراضی به خصوص اراضی پوشش گیاهی شده است. شهرستان کرمانشاه به عنوان یکی از مناطق روبه رشد در سالیان اخیر دچار رشد جمعیت زیادی شده است و با توجه به نقش جمعیت در تغییرات کاربری اراضی و پوشش گیاهی لذا این مسئله ضرورت آگاهی از وضعیت پوشش گیاهی این ناحیه را جهت مدیریت صحیح منابع طبیعی می طلبد. پیرو این مسئله هدف مطالعه حاضر پایش و پیش بینی تغییرات پوشش گیاهی شهرستان کرمانشاه با استفاده از شاخص NDVI و مدل CA-Markov است.

    مواد و روش

    در این مطالعه تراکم پوشش گیاهی شهرستان کرمانشاه با استفاده از شاخص NDVI در چهار کلاس بدون پوشش گیاهی، ضعیف، متوسط و متراکم از تصاویر Landsat در سال های 1987، 2002 و 2017 استخراج گردید و سپس نتایج با استفاده از نقاط کنترل زمینی اعتبارسنجی گردیدند. همچنین به منظور پیش بینی تراکم پوشش گیاهی برای سال 2032 ابتدا نقشه پوشش گیاهی سال 2017  با اعمال مدل CA-Markov شبیه سازی گردید و سپس نتایج با استفاده از نقشه واقعی پوشش گیاهی همان سال با کمک ماژول validate  در نرم افزار IDRISI Terrset اعتبارسنجی گردید و در ادامه پیرو نتایج اعتبارسنجی و با اعمال مدل مذکور نقشه تراکم پوشش گیاهی در سال 2032 پیش بینی گردید .

    نتایج و بحث: 

    نتایج بررسی نقشه های پوشش گیاهی با دقت بیش از 87 درصد نشان می دهد که مساحت طبقات بدون پوشش گیاهی،0 ضعیف و متراکم در دوره ی 1987 تا 2017 روند کاهشی و پوشش گیاهی متوسط دارای روند افزایشی بوده است. تغییرات مکانی پوشش گیاهی طی دور ه ی 30 سال نشان می دهد که نواحی بدون پوشش گیاهی، پوشش گیاهی ضعیف و متوسط در طبقات ارتفاعی 1042 تا 1587، 1587 تا 2133 و 2133 تا 2678متری روند افزایشی و پوشش گیاهی متراکم نیز در طبقات 1042 تا 1587 روند افزایشی اما در طبقات 1587 تا 2133 و 2678 تا 3224 متری روند کاهشی داشته است. همچنین تراکم پوشش گیاهی در طبقات شیب نشان می دهد که شیب 0 تا 25 درصد بیشترین و شیب های 50 تا 75 درصد و بیشتر از 75 درصد کمترین تراکم پوشش گیاهی را داشته است و تغییرات پوشش گیاهی در شیب 0 تا 25 درصد بیشترین و در شیب های 50 تا 75 و بیشتر از 75 درصد کمترین مقدار بوده است. همچنین نتایج مدل CA-Markov با دقت بیش از 80 درصد در سال 2032 نشان می دهد که پوشش گیاهی ضعیف بیشترین مساحت پوشش گیاهی را در شهرستان کرمانشاه خواهند داشت. روند افزایشی و کاهشی طبقات پوشش گیاهی نسبت به سال 2017 نشان می دهد که پوشش گیاهی ضعیف کاهش و طبقات بدون پوشش گیاهی، پوشش گیاهی متوسط و متراکم روند افزایشی خواهند یافت. همچنین بررسی طبقات پوشش گیاهی در طبقات ارتفاعی و شیب نشان می‎دهد که در ارتفاعات 1042 تا 1587، 1587 تا 2133 و 2133 تا 2678 متری و طبقات شیب 0 تا 25 درصد پوشش گیاهی متوسط و متراکم پوشش غالب است اما در ارتفاعات 2678 تا 3224 متری و شیب 50 تا 75 و بیشتر از 75 درصد مساحت پوشش گیاهی ضعیف و نواحی بدون پوشش بیشتر از طبقات دیگر خواهد بود

    نتیجه گیری: 

    به طورکلی یافته های این مطالعه نشان داد طبقه بندی شاخص NDVI با استفاده مقادیر میانگین، انحراف معیار شاخص مذکور و داده های جانبی مانند داده های کنترل زمین برای تهیه نقشه پوشش گیاهی و همچنین مدل CA-Markov برای پیش بینی این تغییرات روش های دقیق به شمار می روند.

    کلیدواژگان: تراکم پوشش گیاهی، سلول خودکار، شیب، طبقات ارتفاعی، کرمانشاه
  • امیر مرادی، مهدی کلاهی* صفحات 183-202
    سابقه و هدف

      پدیده روستاگزینی یا روستاگریزی اتفاقی است که امروزه زندگی اجتماعی- زیستی شهر و روستا را تحت تاثیر قرار داده است. هدف اصلی طرح‏های توسعه روستایی، افزایش قابلیت روستازیستی است. ولی اگر طرحی اجرا نشود یا نتایج مفیدی نداشته باشد، احتمال مهاجرت روستاییان به شهر افزایش می‏یابد. از این‏ رو، روستاگریزی باعث مشکلاتی در شهرزیستی بویژه از طریق حاشیه‏ نشینی و تقابل فرهنگی می‏شود. حال سوال اینجاست که برای روستازیستی پایدار، چه عواملی دخیل هستند؟ با بررسی مطالعات صورت گرفته، روستازیستی بیشتر متاثر از مولفه های اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، رفاهی، و محیطی است. در این راستا، این پژوهش به میزان تاثیرگذاری این عوامل بر روستا و شرایط زندگی در آن می پردازد و هدف آن، شناخت عوامل موثر بر پایداری پدیده روستازیستی است.

    مواد و روش‏ها:

     به منظور بررسی پدیده روستازیستی پایدار، روستاهای حوضه آبخیز شهرستان تربت‏جام به عنوان پایلوت آماری انتخاب شدند. این پژوهش براساس نوع داده ‏های جمع ‏آوری و تحلیل شده، تحقیقی کمی، و از لحاظ نوع برخورد با مسیله، مطالعه‏ای میدانی است. با توجه به جامعه مورد مطالعه (2683 نفر جمعیت و 560 خانوار) و به کمک فرمول کوکران، تعداد 228 خانوار به عنوان حجم نمونه تعیین شدند. در مرحله بعد، به روش سیستماتیک تصادفی، نمونه‏ ها مشخص و مورد آماربرداری و پرسشگری قرار گرفتند.

    نتایج و بحث: 

    یافته‏ ها نشان می‏دهند که شرایط روستازیستی به صورت پایا و پایدار صورت نمی‏گیرد زیرا چالش‏های اجتماعی-زیستی فراوانی وجود دارند. طبق نتایج، مولفه های اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، رفاهی، و محیطی، با نسبت‏های مختلف، رویکرد روستاگزینی یا روستاگریزی را تحمیل می‏کنند. در این پژوهش ضریب تاثیرگذاری مولفه ها در روستازیستی به ترتیب از زیاد به کم، اعتماد اجتماعی، فرهنگی، رفاهی، محیطی، انسجام اجتماعی، اقتصادی و مشارکت اجتماعی به دست آمده است. به عنوان نمونه، یکی از عوامل موثر بر کیفیت زندگی مردم در روستا نوع ارتباط آنها با دیگر افراد روستا و وابستگی‏های اجتماعی‏شان است. براساس نتایج این پژوهش، اعتماد اجتماعی، که بر همکاری و همیاری بین مردم تاکید دارد، به عنوان مهم ترین مولفه موثر بر روستازیستی پایدار شناخته شد. بنابراین می توان با افزایش اعتماد میان مردم، مشارکت و نظر مثبت آنها را جلب نمود. بعلاوه، به علت همکاری آن ها، میزان موفقیت طرح ها افزایش یافته و هزینه های توسعه روستایی کاهش می‏یابد. از سوی دیگر، مشارکت در امور اجتماعی نوعی تعهد و قبول مسئولیت فردی و اجتماعی است که باعث افزایش اعتماد اجتماعی می گردد و همه افراد ناگزیر به پذیرش آن هستند به گونه ای که در آن افراد به خاطر منافع گروهی از منافع شخصی دست می کشند. در واقع در آن، افراد به سطحی از درک رسیده اند که منافع کل را به خرد ترجیح می دهند. ولی این منطقه از پایین‏ترین میزان مشارکت برخوردار است. در نتیجه، پدیده روستازیستی نمی‏تواند پایدار باشد.

    نتیجه‏ گیری:

     اعتماد اجتماعی و همچنین وجود مشارکت در بین افراد ساکن روستا، از شرایط مهم توسعه روستایی هستند. می توان از طریق آموزش و آگاهی به مردم در مورد واقعیت و مبنای اعتماد اجتماعی و نیز شیوه های مشارکت و پیامدهای آن، فراهم‏سازی فضای باز برای انتقاد و تصمیم گیری و تفویض اختیار، و همچنین تشویق فعالیت های گروهی، دلبستگی و تعلق خاطر اجتماعی-زیستی را در میان مردم افزایش داد. به هر حال، در یک دید کلی می‏توان تاکید نمود که شناسایی عوامل موثر بر روستازیستی پایدار، گامی جهت برنامه‏ریزی برای پایداری توسعه روستایی است.

    کلیدواژگان: روستاگریزی، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، جاذبه طبیعی، عوامل اقتصادی
  • حسن پسندیده تشکری، پروین فرشچی*، داریوش کریمی، سید مسعود منوری صفحات 203-218
    سابقه و هدف

    در بسیاری از کشورهای توسعه یافته سیاست هایی برای امتداد مسئولیت تولیدکننده (EPR) اتخاذ و اجرا می شود که از برنامه های موفق مدیریت پسماندها است. امتداد مسئولیت تولیدکننده اساسا به منظور کاهش بار مالی دولت های محلی در زمینه جمع آوری و مدیریت پسماند، به خصوص پسماندهایی که فرآیند تصفیه و بازیافت پیچیده و پرهزینه ای دارند محسوب شده و به عنوان یک ابزار کارآمد مدیریت منابع است که به موجب آن تولیدکنندگان مسئولیت محصولات خود را تا پایان چرخه عمر آن بر عهده می گیرند. در ایران مطابق ماده 4 قانون مدیریت پسماندها و به موجب ماده 12 آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها، نهاد صندوق ملی محیط زیست برای دریافت عوارض از تولید کنندگان و وارد کنندگان کالاهایی که پسماند تولید می کنند و در مقابل ارایه تسهیلات به بازیافت کنندگان در نظرگرفته شده است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش ضمن بررسی تجارب بعضی از کشورهای پیشرو و موفق در زمینه امتداد مسئولیت تولید کننده، از نظرات افراد صاحب نظر و متخصص و کارشناسان خبره داخلی بهره گیری نموده و به تحلیل وضعیت موجود مدیریت پسماندها در ایران و بررسی دلایل عدم توجه به امتداد مسئولیت تولید کننده در کشور و راهکارهای مناسب به منظور اجرا شدن امتداد مسئولیت تولید کننده می پردازد. ابتدا داده ها و اطلاعات دریافتی از فرم نظرسنجی تکمیل شده توسط برخی از متخصصین، مدیران و کارشناسان خبره، اعتبارسنجی شده و در ادامه استراتژی ها و راهبردهای برتر مطابق مدل SWOT توسط مدل QSPM برای اجرایی شدن امتداد مسئولیت تولید کننده ارایه گردید.

    نتایج و بحث: 

    مهم ترین مشکلات اجرایی نشدن امتداد مسئولیت تولید کننده در ایران ناشی از مواردی نظیر فقدان ساز و کار قانونی موثر و کارآمد برای الزام به همکاری و هماهنگی بین دستگاه ها برای دریافت عوارض از تولیدکنندگان و واردکنندگان کالاهایی که پس از مصرف برای محیط زیست مخرب هستند، عدم ایجاد و تاسیس به موقع صندوق ملی محیط زیست، فراگیر بودن فهرست کالاهای مشمول امتداد مسئولیت تولید کننده، تعدد گروه های کالایی مشمول قانون و تخصیص یکسان عوارض برای اقلام مختلف بوده است. حال اینکه با اجرایی شدن سیاست های امتداد مسئولیت تولید کننده در ایران و ارایه تسهیلات توسط صندوق ملی محیط زیست برای راه اندازی مراکز مدیریت پسماندهای صنعتی و ویژه در چرخه بازیافت و تبدیل مواد و با حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه صنایع و فناوری های بازیافت و مدیریت پسماندها، علاوه بر حفظ محیط زیست و مدیریت اصولی پسماندها ، باعث رونق کسب و کار و ایجاد اشتغال و درآمد پایدار و به حرکت درآمدن چرخه اقتصادی حاصل از بازیافت و تبدیل مواد زاید و پسماندها به انرژی و محصولات شده و نیز نقش برجسته ای از سهم خودکفایی و عدم وابستگی به خارج برای تامین مواد اولیه و جلوگیری از خروج ارز خواهد داشت. بنابراین لازم است ضمن تمهیدات لازم برای رفع موانع و مشکلات گسترش مسئولیت تولید کنندگان، نسبت به راه اندازی سامانه جامع و یکپارچه اطلاعات تولید کنندگان کالاهای مشمول مدیریت پسماندها هم اقدام و فهرست گروه های کالاهای مشمول، محدودتر و شفاف تر شوند و سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر دستگاه های مربوط نیز بر نحوه دریافت عوارض و چگونگی ارایه تسهیلات از سوی صندوق ملی محیط زیست و عملکرد زیست محیطی بازیافت کنندگان نظارت نمایند.

    نتیجه گیری

    در ایران نیز می توان با استفاده از تجارب موفق دیگر کشورها و به کارگیری الزامات EPR، تولیدکنندگان کالاها و اقلام مصرفی در هنگام طراحی محصولات به منظور به حداقل رساندن اثرات محیط زیستی در طول عمر آن ها مسئولیت قانونی و اقتصادی خود را پذیرفته و در راه کاهش اثرات مخرب محصولات و پسماندهای حاصل از مصرف مواد و کالا در محیط زیست اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: قانون مدیریت پسماندها، صندوق ملی محیط زیست، امتداد مسئولیت تولید کننده، چرخه بازیافت و تبدیل مواد
  • مهدی خشنودکیا، محمد حسین آدابی*، محبوبه حسینی برزی صفحات 219-238
    سابقه و هدف

    اجرای یک پروژه سیلاب زنی نیاز اساسی به مطالعات زمین شناسی دارد. این درک نیاز به شناخت فاکتورهای زمین شناسی محیط رسوبی، فرایندهای دیاژنتیکی و رفتار گسل های مخزنی دارد تا درک مناسبی از خصوصیات سنگ/ آب/ نفت بدست آید. در این مطالعه به دلیل آبی شدن زود هنگام بعضی از چاه های تولیدی غرب میدان اهواز و همچنین کاهش فشار مخزنی این ناحیه، تصمیم به انجام عملیات سیلاب زنی گرفته شد که تاکنون چنین عملیاتی در ایران بصورت عملی انجام نشده است.

    مواد و روش

    لذا جهت مطالعه زمین شناسی مخزن ایلام اهواز چاه 116 از دیدگاه دیاژنز، تغییرات رخساره ای و تکتونیک توسط ابزار های میکروسکوپ پلاریزان، میکروسکوپ الکترونی، اطلاعات حاصل از داده های مغزه، ارزیابی پتروفیزیکی و مدل مخزنی بررسی گردید.

    نتایج و بحث: 

    از دیدگاه رسوب شناسی، زون C1 مخزن ایلام اهواز از اجزای موجودات میکروسکوپی همی پلاژیک غالبا اولیگوستژینیده در محیط رسوبی دریای باز تشکیل شده است. چنین رخساره ای که متشکل از گل آهکی میکریتی است، ذاتا باید تخلخل نداشته باشد. اما فرایند دیاژنز متیوریکی قبل از سنگ شدگی باعث افزایش کیفیت مخزنی آن گردیده است. بنحوی که در گستره مخزن شاهد ایجاد مخزنی از نوع آهک گل سفید (chalky) با  تخلخل از 5  تا  27 درصد (در ناحیه غربی مخزن از 15 تا 27 درصد تخلخل) و تراوایی کلینکنبرگ 1 تا 10 میلی دارسی و گاها 100 میلی دارسی شده است. همچنین شرایط ایجاد گلوگاه های خلل و فرجی از 20 تا غالبا چند دهم میکرون را نیز فراهم نموده است. اما دلیل توسعه دیاژنز متیوریکی متفاوت در گستره مخزن را باید در حوادث تکتونیکی زاگرس در دوران کرتاسه دنبال کرد. در دوران کرتاسه گسل های پی سنگی کششی دوران مزوزوییک فعالیت مجدد کرده و بر جغرافیای گذشته حوضه تاثیر می گذارند. بنحوی که که در امتداد این گسل های شمالی-جنوبی در زون C1 مخزن ایلام اهواز شاهد تفاوت در  فرایندهای دیاژنزی ناحیه غربی و نواحی دیگر مخزن هستیم. این تفاوت فرایندهای دیاژنزی کمی قبل از سنگ شدگی رسوب اتفاق افتاده است.

    نتیجه گیری

    تاثیر مناسب فاکتورهای زمین شناسی (رخساره، دیازنز و تکتونیک) شرایطی ایده آلی را برای سیلاب زنی مخزن فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: دیاژنز، رخساره، تکتونیک، سیلاب زنی، مخزن ایلام، میدان اهواز
  • سید رضا اسحاقی، یوسف حجازی*، سید محمود حسینی، عبدالمطلب رضایی صفحات 239-258
    سابقه و هدف

    مجموعه عوامل با اثرات تشدیدکنندگی بر روی یکدیگر، منجر به خشکی دریاچه ارومیه گردیده‏اند. جامعه‏ای که درگیر و در تعامل با حوضه آبریز دریاچه ارومیه بوده‏اند به خوبی به وظایف خود عمل نکرده‏اند که باعث بروز تخریب محیط‏زیست شده‏اند. هدف این مطالعه تحلیل شبکه اجتماعی سازمان های فعال در احیای دریاچه ارومیه در مورد مسایل مرتبط با آب، مسایل مرتبط با معیشت و مسایل مرتبط با الگوی کشت در استان های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این راستا با استفاده از نظرخواهی از افراد متخصص و مطلع کلیدی تعداد 40 سازمان فعال در احیای دریاچه ارومیه در استان های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، شناسایی و ارتباطات و تعاملات بین این سازمان ها با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی در نرم ‏افزارUCINET 6.0  بررسی شد و گراف‏های مورد نظر در نرم افزار Net Draw ترسیم گردید.

    نتایج و بحث: 

    طبق نتایج پژوهش میزان شاخص تراکم در شبکه های سازمان های دخیل در مسایل مرتبط با آب در حد متوسط، مسایل مرتبط با معیشت نزدیک متوسط و مسایل مرتبط با الگوی کشت ضعیف می باشد. نتایج حاصل از شاخص دوسویگی نیز به طور کامل نتایج شاخص تراکم را تایید می کند به طوری که سازمان ها در مورد مسایل مرتبط با آب (نزدیک متوسط)، معیشت (ضعیف) و الگوی کشت (ضعیف) به ترتیب ارتباط متقابل بیشتر به کمتری دارند. همچنین دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه استان آذربایجان غربی، دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه و سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی سازمان‏های قدرتمند هستند که دارای ارتباطات بیشتر و موقعیت مطلوبتری در شبکه می باشند.

    نتیجه گیری

    میتوان این نتیجه را گرفت که سازمانهای مختلف دخیل در احیای دریاچه ارومیه در دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی در مورد مسایل مرتبط با منابع آب به دلیل اهمیت و ضرورت باالی آن برای سازمانها جهت احیای دریاچه باهم انسجام بهنسبت متوسطی در برنامه ریزی و اجرا دارند، اما نتوانسته اند به این اندازه نسبت به مسئله های مرتبط با معیشت روستاییان و الگوی کشت کشاورزان باهم هماهنگ و انسجام داشته باشند

    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، تحلیل شبکه اجتماعی، آب، معیشت، الگوی کشت
|
  • Yasaman Amirsoleymani, Ozeair Abessi *, Yasser Ebrahimian Ghajari Pages 1-20
    Introduction

    Today, solid waste management is an important problem for urban planners all over the world. The landfill, which is a site for the safe disposal of waste materials by burial, considered to be the core of an integrated waste management strategy in modern cities, when it is accompanied by other methods. Selecting a suitable site for landfilling is the first and most important phase in the process of waste disposal. Geospatial Information Systems (GIS) became a common tool for the selection of landfill sites. In this research by integrating spatial information systems and a multi-criteria decision-making model, spatial limitations for siting sanitary landfills along the province of Mazandaran were evaluated based on the regulatory compliance mentioned by the Iranian Department of Environment.

    Material and methods

    Municipal solid waste disposal is one of the major problems of the urban environment in almost all northern states of Iran, especially in Mazandaran Province. In this paper, using the analytical hierarchy process a spatial information system has been developed for siting urban waste burial landfills in Mazandaran province. In this study, ArcGIS 10.4.1 software was used to create an information database for spatial analysis and integration of map layers. The AHP model and Expert choice software were also used to compute the weight of criteria.

    Results and discussion

    In this study, first, according to the regulatory requirements of the Iranian Department of Environment, the effective factors for siting urban landfills were extracted. These criteria are slope, distance from fault, flood plain, distance from the sea, distance from rivers, distance from lakes and wetlands, distance from groundwater wells, groundwater depth, distance from the protected areas, distance from urban areas, distance from rural areas, distance from educational and medical centers, distance from historical and ancient centers, distance from local and international airports, distance from industries and also having access to roads. Considering the elimination criteria and by classification and scoring them, maps of the layer of each criterion were produced in the GIS system. As the role of each criterion is different, at the next step, the relative weights of criteria were calculated using AHP and Expert Choice. Finally, by integrating the map layers of each criterion and by deleting layers of limitation, the suitable areas have been classified into three categories. The results show that 16156 KM2 of Mazandaran province (about 68 percent of the total area) is forbidden for any landfilling based on the national regulations of DOE and only 32 percent of the total area has the initial conditions for any disposal. The initial candidate landfill sites were separated into 3 categories, high suitability, moderate suitability and low suitability. So the 2405 KM2 of the province's area has low suitability, 4914 KM2 with moderate suitability and 281 KM2 has high suitability conditions.

    Conclusion

    The comparison of results show that only 2 percent of the province has essentially the optimal conditions for proper landfilling and Mazandaran province is a region with strict restriction from this aspect. This study shows that the combination of GIS and AHP methods for application of regulatory requirements for limitation zone and the priority setting criteria can be considered as a suitable approach for siting urban landfills.

    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Geospatial Information Systems, regulatory of Department of Environment, landfill, siting
  • Seyedeh Kowsar Mousapour, Amir Naeimi * Pages 21-40
    Introduction

    Environmental sustainability represents material and non-material actions that provide key information on environmental impacts, compliance, stakeholder relationships, and organizational systems and represent definitions of the effectiveness and productivity of environmental actions. Environmental performance means the amount of impact that physical activity has on the environment . It highlights the environmental sustainability dimensions and assesses the performance of policies and programs of countries in reducing environmental problems, environmental protection and natural resource management. The purpose of this research was to analysis  the effects of villagers environmental performance on their perception toward environmental sustainability in Baghmalek county.

    Material and methods

    The present study is quantitative  in terms of its nature and objectives, a descriptive survey in terms of data collection, and a correlation study in terms of analyzing the data. Statistical population of the study was rural households heads in central region of Baghmalek township located at Khuzestan Province (N=3005). Sample size determined via Krejcie and Morgan’s table (n=341). Sampling method was proportional stratified random sampling. Research instrument was questionnaire. Which its face and content validity were confirmed a by panel of experts. To determine the reliability of the research tool, a pilot test was conducted that the Cronbach's alpha values for the main scales of the questionnaire was in the desirable range (0.78 to 0.91).

    Results and discussion

    The results of descriptive statistics showed that the mean of respondents' perception toward environmental sustainability was 3.66 out of 6. Also, the calculated mean for environmental performance was 3.79 out of 6. Among the components of environmental performance, consumption with average (4.36 out of 6) and recycling with average (3.45 out of 6) had the highest and lowest priority, respectively. The results of structural equation modeling showed that the values of composite reliability (CR) and extracted mean variance (AVE) calculated for environmental performance components were obtained at optimum level. Considering the significant correlation between environmental performance components, this structure had logical validity. The results of the measuring coefficients of the items of respondents' perception toward environmental sustainability showed that the value of the AVE was at the appropriate level and the CR was at the optimum level. Also, there was significant correlations between items of perception showed that this variable had acceptable logical validity. The findings of structural equation modeling (SEM) showed that environmental performance had positive and significant effect on the respondents perception toward environmental sustainability. So that this variable explained 13 percent of the variance in perception. Also, results showed that three components of environmental performance (consumption, institutional and recycling) had positive and significant effect on the respondents perception toward environmental sustainability. So that these components could explain 24 percent of the of the variance in respondents perception.

    Conclusion

    As a general conclusion, it can be said that in the villages under study, environmental behavior needs to be adequately informed about environmental performance. As a result, as villagers' skills lead to higher levels of positive environmental performance,  will perform more environmentally friendly behaviors that can help promote environmental sustainability.

    Keywords: Environment, Sustainability, Consumption Behavior, Recycling, perception
  • Mahnaz Mohammadi, Kamal Siahcheshm *, Saeed Mohammad Sorouraddin Pages 41-54
    Introduction

    Oxidation of sulfide-mineralized zones during weathering intensifies by the biological and chemical reactions, and the released acidic mine drainage (AMD) mobilizes toxic and heavy elements from the parent rock and concentrates them in soil or water environments. The village of Doustbaglu is located in a mountainous area to the northwest of Meshgin-Shahr city, which has numerous farmlands overlooking the extensive alteration zones. Field studies indicate that, unfortunately, skin and liver diseases, as well as cancer are prevalent in the area. The importance of knowledge of heavy metal enrichment in soil resources and the high potential of the Doustbaglu area for the production of agricultural and horticultural crops and its direct relationship with human health reveals the necessity of conducting this study to evaluate heavy metal contamination and identify possible sources.

    Material and methods

    In this study, the total concentration and bioavailability of heavy metals including As, Cd, Cu, Cr, Pb, Sb, Ni, and Zn in 70 surface soil samples were evaluated by ICP-MS analysis. Calculation of contamination rates of soil samples was done using different environmental indices including modified contamination index, soil heavy metals ecological risk index, pollution load index, and Nemerow’s index.

    Results and discussion

    The results of the mCd index showed a high degree of contamination of Cu, Cr, Cd, Pb, Sb, Ni, Zn and as in most samples. High values of the ecological risk index (up to 2076.9) indicated the level of serious contamination risk of some samples. The pollution load index (PLI) in 10 samples showed PLI values <1 indicating no contamination of the samples, but in other samples, high loads of heavy metal contamination were observed in the soil of this area. According to Nemerow’s index, Cu, Pb, Sb, As, and Cd were highly contaminating. Statistical analysis of data and calculations of correlation coefficients, cluster analysis, and PCA test (VARIMAX rotation) revealed a positive and significant correlation between elements such as Pb with Cr, As and Sb, Ni with Cr, Cd and Zn and a negative correlation with arsenic. Therefore, it is estimated that these elements have a similar and predominantly geogenic origin.

    Conclusion

    Based on the results of geo-environmental indices, all eight studied elements showed high ecological risk potential and significant contamination occurrence in stream sediments and surface horizons of the Doustbaglu district.

    Keywords: Heavy Metals, Pollution, geo-environmental indices, correlation coefficient, Doustbaglu
  • Mohammad Rahmani *, Tahereh Azari Pages 55-68
    Introduction

    The study area is Sari-Neka plain where majority of population are involved with agricultural activities. Sari petroleum products distribution company is situated in the south of the plain with many storage tanks. Storage tanks are rather old and leakage from them is likely to occur. In this research the possibility of leakage and transport of dissolved hydrocarbons in Sari aquifer is investigated.

    Material and methods

    Based on geological, geographical and hydrological data the conceptual model of the plain is first constructed then the numerical groundwater flow model of the aquifer is developedusing MODFLOW. The isopotential map of August 2004 is used for the steady state calculation and distribution map of hydraulic conductivity is constructed. At the unsteady state, model calibration is conducted for the next 12 month following August 2004. The velocity field result from the flow model, is used as input to transport model, MT3DMS. Then the model was appliedfor the TPH concentration was measured in a 14-year period. Considering advection process, hydrodynamic dispersion and the process of adsorption, MT3DMS model is calibrated by simulating the plume of TPH and the absorption rate is determined. Based on the value of absorption rate, the fate of pollutant and the natural attenuation potential is evaluated. To predict the aquifer potential for natural attenuation in the next years, the model was run with the obtained absorption rate. Finally, the attenuation potential is presented in form of simple exponential equation. This equation could be a simple tool in the hand of practitioners for predicting the natural changes of concentration of TPH with time.

    Results and discussion

    According to the attenuation equation, the required time for clearing pollution with initial concentration of 10 mg / L in the Sari aquifer was estimated 62 years and if there is no injection of pollutant into the aquifer in the next years, in 2057, the pollution plume will be naturally cleared by the aquifer. Based on the calibrated parameters of the pollution model, the retardation factor in Sari aquifer was calculated 1.57. Also, with model designed can simulate each scenario of the pollutant injection and extraction. In order to predict TPH in the next years with the continuous injection of petroleum pollutants into the aquifer, the TPH concentration measured in March 2009 was considered as the initial concentration of the pollution model. Then continuous injection of petroleum pollutants into the aquifer at constant concentration of 10 mg / L was applied to the model at 10, 20, 30, 40 and 60 years intervals. Finally, the pollution model was implemented and the distribution of pollution plume in the aquifer was predicted. The pollution model was also implemented by applying three scenarios of (1). increasing the injection concentration to 20,000 mg/m3, (2). 30% reducing the pumping rate of wells around the site and (3). 30% increasing the Tajanriver water level. These conditions caused changes in the concentration of pollutants and the spread of the pollution plume.

    Conclusion

    If there is a leakage and continuous injection of pollutants into the Sari aquifer in the next years, the oil pollution plume develops but can prevent of its expansion by pump and treat.

    Keywords: Aquifer, Natural attenuation, Pollution plume, Sari oil reservoir, Transport model
  • Fattaneh Hajilou *, MohammadBagher Alizadeh Aghdam, Solmaz Saghali Pages 69-86
    Introduction

    The concept of environmental concern has been studied for many years with various theoretical background in the social sciences and psychology, but in recently years this concept separated from other concepts related to the environment and considered as a variable consisting of objective and subjective concepts and formed of horizontal and vertical dimensions. 

    Material and methods

    This manuscript  study the constructive components of the horizontal dimension of environmental concerns, including: emotional stimuli, cognitive components, behavioral will, and practical behavior according to Shafferin's theory. The statistical population of the research of Tabriz University students and its statistical sample was determined using 387 Cochran's formula and the quotas of all university faculties were examined using sampling. Data collection tools are questioners that using standard environmental assessment questions, social capital, and life satisfaction from previous research. Data analysis was performed with SPSS software.

     Resultes and discussion

    The research findings show that the environmental concern of Tabriz University students is 37.17 and it is more than the average can be obtained. According to the findings there is a significant difference between the obtained average of men and women answers. The findings also show that the environmental literacy have standard coefficient 0.281 and has a significant relationship with students' environmental concerns, but the two variables satisfaction of life and social capital have not had a significant effect on the environmental concerns of students at Tabriz University.  

    Conclusion

    The type and extent of environmental concerns of individuals depends on their awareness of the processes of their living environment, so the most important factor in protecting the environment is to increase people's knowledge and ecological literacy.

    Keywords: Environmental Concerns, satisfaction of life, Social Capital, Ecological literacy
  • Bita Mahdavi Amiri, Jafar Kambouzia * Pages 87-108
    Introduction

    Concerns about the potential effects of climate change on agricultural products have prompted significant research in the past decade. Cereals are the most important food in the world population and among the various cereals, wheat plays the most important role. In our country, wheat is the most important crop in the country and has a significant role in feeding people. Due to the importance of this plant in providing food security, this study was conducted to investigate the increase in the concentration of carbon dioxide on the yield of wheat. For this purpose, meta-analysis method was used to quantitatively compare the effect of CO2 on wheat crop yield.

    Material and methods

    The purpose of meta-analysis is to obtain more information than available information. In order to obtain the necessary data for the present study, the printed sources review method was used. 75 articles were extracted on the effect of increasing carbon dioxide concentration on wheat yield, then duplicate articles and articles that lacked the desired data were removed and among the remaining articles CO2 information, sample size, average and standard deviation was extracted. In the next step, these values were recorded in Excel software and finally, using Stata 16 software, the necessary forest plot and funnel plot were drawn, and to investigate the publication bias among the studies using the trim and fill method and drawing its graphs, this was investigated.

    Results and discussion

    The results of the forest plot showed that after deleting the outlier data, the two groups T2 (15-25) and T3 (35_25) have a greater final size effect (about 1.6), which indicates that with increasing temperature up to Wheat plant yield increased by 35 ° C. Also, group T0, which is not mentioned in the articles of this group, has the lowest size effect (0.38). So, it can be inferred that the yield of wheat plant will increase with increasing temperature between 15 to 35 ° C and with increasing CO2 concentration in this temperature range. Examination of the funnel plot showed that most studies had accumulated at the top of the diagram. These studies have smaller standard error, larger sample size and higher accuracy.  Publication bias was also observed in a positive direction. After drawing the funnel plot, the trim and fill method was used to estimate the potential missing studies due to the biased dissemination in the funnel plot and the adjustment of the estimate of their overall effect. After performing the trim and fill method, 6 dots marked in orange are added. These points are missing studies that need to be placed to create symmetry in the graph. This indicates that previous studies have been positive.

    Conclusion

    The results of this study showed that the studies conducted in recent years have more reliable results (due to the larger sample size and greater accuracy in the results of these studies). Also, considering that increasing the concentration of CO2 can also cause an increase in temperature, it is suggested that in future studies, studies that have examined the interaction between increasing the concentration of CO2 and increasing the temperature simultaneously on important crops, using the meta-analysis method should be examined.

    Keywords: climate change, Trim, fill, funnel plot, Box plot
  • Keyvan Aghaei *, Mona Bouryaei, Abasali Zamani Pages 109-124
    Introduction

    Alfalfa is the most important forage plant in Iran as well as Zanjan province in which it is cultivated in soils contaminated by heavy metals like cadmium(Cd). Infected leaves of these plants can threaten the health of animals and ultimately human. Heavy metals are also among the most important and dangerous ecological contaminants because of their long maintenance and their resistance against decomposition by microorganisms and a high potential for being assimilated by plants then entering in the human food chain. Cadmium is one of the most poisonous heavy metals for plants. So in order to analysis the contamination potential of alfalfa plants which are planted in heavy metals like Cd contaminated fields in Zanjan province, a research project was performed to evaluate the rate of accumulation of Cd in alfalfa plants and its effects on some growth, nutritional biochemical and physiological traits.

    Material and Methods

    Seeds of alfalfa (Medicago sativa L.) Hamedani cultivar, were cultured in pots containing perlite and half concentrations of Hoagland’s medium in a hydroponic condition. After three weeks, plantlets with enough growth were subjected to 0(control), 25, 50 and 100 mM concentrations of cadmium nitrate treatments. Then the growth indices such as: root and shoot length, root and shoot dry weight and nutritional traits like: Cd concentration, soluble proteins and sugars and chlorophylls contents at different parts of plants and also two antioxidant enzymes activity and proline and carotenoid contents as biochemical factors were being measured. This experiment was carried out based on randomized complete block design with 4 replications in a greenhouse condition.

    Results and discution

    Results showed that, shoot and root length and dry weight, the contents of chlorophylls a and b, soluble proteins and also the activity of catalase enzyme in treated plants were decreased at all Cd treatments. This decrease has an upward trend from 25 to 100 m Cd treatment for most of measured traits. The maximum decrease for all measured traits was observed at 100 m Cd treatment. However, the contents of carotenoids, proline, soluble sugars and the activity of peroxidase enzyme were increased in Cd treated plants. The activity of peroxidase enzyme at 100 m Cd treatment increased 1.51 and 1.97 times more than that of control plants in shoot and root respectively. The accumulated amount of Cd in roots of treated plants was much higher than that of shoots.

    Conclusion

    Generally, it can be concluded that: contamination of alfalfa plants by Cd leads to severe decrease of its growth and nutritional indices specially its protein and chlorophyll contents. Although the negative effects of Cd have been relatively moderated in treated plants by increasing of peroxidase activity and proline and carotenoids contents however, the considerable amounts of Cd have been penetrated from root to shoot which is very harmful ecologically. Also decreasing of total soluble proteins among with increasing of soluble sugars and proline showed a considerable decrease in nutritional indices of Cd contaminated alfalfa plants. So consuming of alfalfa plants which are cultivated in Cd contaminated fields by livestock animals is not advised.

    Keywords: Alfalfa (Medicago sativa), Phytoremediation, Forage plants, Heavy Metals, Antioxidant enzymes
  • Mahsa Abdoli, Mohammad Panahandeh * Pages 125-140
    Introduction

    Over the past few decades, human activity had a significant impact on coastal wetlands around the world. Anzali is one of the 18 Iranian wetlands of international importance listed in Ramsar Convention. This unique ecosystemin the world with high ecological diversity is highly threatened by various factors such as pollutants, sedimentation, unauthorized development of urban infrastructure, over-harvesting of wetland resources, land use changes, and invasive species. In this study, we analyze structural and functional changes in the Anzali coastal wetland from 1994 to 2018, using the "drive-pressures-status-effects-responses-(DPSIR)" model and data collected from the Anzali Coastal Wetland.

    Material and methods

    Landsat 5 and 8 TM and OLI sensors for 1994, 2008 and 2018 were used. The land cover maps for these years were prepared in 5 categories of water body, wetland, wetland plants, pasture and agricultural land using the supervised classification with maximum likelihood algorithm in ENVI5.3 software. Changes were identified to assess the current status of the wetland and then the conceptual framework of DPSIR was used to determine the relationship between human activities and environmental activities and to describe environmental problems.

    Results and discussion

    According to the results of the first period (1994-2008), the water body had the highest area change with 7.63% decrease, which was the most influential part of the wetland plants class, with 1045/98 hectares of water body converted into wetland. The wetland plants was second with 3.84 percent. During the second period (2008-2018), the water body had the most change in this period, with a decrease of 14.19%, as in the previous period. Over the entire study period from 1994 to 2018, the water body increased from 4749 hectares in 1994 to 1042 hectares in 2018, the largest conversion to wetland plants. The area of wetland, wetland, pasture and agricultural land uses increased by 10.92%, 0.78%, 4.48% and 5.66%, respectively. The results of maps accuracy assessment show that overall accuracy for year 2018, 96.31, year 2008, 94.14 and for 1994, 90.29% and kappa coefficient were 0.94, 0.92 and 0.87, respectively. Is. Also the driving forces in this research are population growth, industry and tourism.

    Conclusion

    The process of change in the Anzali Wetland is first in a natural sequence and then of human origin. So that the area of the water reservoir is reduced and added to the cover of wetland plants and wetlands and eventually to agricultural lands and the fertilizers and pesticides used in agriculture along with domestic wastewater, industrialization through rivers into the Anzali Wetland. It enters the wetland feed, thereby accelerating the process of wetland destruction. Protecting this wetland requires people's participation, education and culture at the grassroots level.

    Keywords: Anzali Wetland, DPSIR approach, remote sensing, Landsat satellite
  • Ali Rahimi *, MohammadTaghi Razavian Pages 141-160
    Introduction

    Nowadays, the urban sprawl phenomenon has become one of the most important concerns of planners and policymakers. The lack of attention to this phenomenon has led to irreparable consequences such as threatening natural resources, and social, economic, physical, and environmental constraints and disadvantages. In order to better understand such a model, it is necessary to evaluate and identify the socioeconomic factors affecting it.

    Material and methods

      the methodology in this research was a combination of descriptive and explanatory research, the type of research was applied, and its approach was considered quantitative and qualitative. Data collection was done using library and field survey methods. Also, remote sensing and Landsat satellite images of the studied area during the mentioned period was used. In addition, to analyze Zanjan’s urban sprawl, the method of classified classification, land use classification and cross-feasibility model, the extent of changes in different land uses, and the Holdern model were used. In order to predict the trend of changes and to investigate possible changes in land uses for the 2026 horizon, the Markov chains model was used.  

    Results and discussion

    In the studied area, the results of the research indicated that over the past three decades, with uneven development in Zanjan City, the urban area has almost tripled. Theoretical analysis of Zanjan’s urban sprawl according to Heldern model indicated significant urban sprawl domination in the physical development of Zanjan, which always had more effect than the population growth. During the studied years, Zanjan’s urban area had a multiplier increase that in contrast to this expansion, had a significant decrease in orchards and agriculture. In this situation, what made a big difference were the changes in orchard and agricultural land uses. Translation errorThere were many factors involved in this matter, most notably the growth of urban population and urban sprawl.    

    Conclusion

    Based on the forecast for 2026, the probability of land use changes to the city over the next 10 years is significant, during which Translation errorthe amount of built-up areas in Zanjan will reach 6311.88 hectares. It should be noted that orchards and Translation erroraaaagricultural lands have only a 23.56% possibility of conversion to urban areas. Therefore, necessary actions are required to prevent over-urbanization. In developed countries, considering the importance of sustainable development, environmental protection and the efficient use of various sources, smart growth, and urban development are highly important. Moreover, preventing the excessive growth of the city's boundaries, the high-ranking agenda, and the use of the compact city pattern, as well as the direction of the expansion of the city towards regolith and abandoned lands with the aim of preventing constructions in agricultural land can be considered.

    Keywords: urban sprawl, Zanjan, remote sensing, Land-Use, Satellite images
  • Shadman Darvishi *, Karim Solaimani Pages 161-182
    Introduction

    Monitoring and evaluation of land surface condition is one of the basic needs in investigating the changes occurring at different levels, including global, regional and local, which include environmental changes. Today, the rapid growth of remote sensing technology, GIS and computer science has led to the emergence of many models to present current and future patterns of land use change. In order to high population growth in large cities and the population's need for land resources, this provides for the destruction of land use, especially vegetation. Kermanshah city as one of the growing areas in recent years has experienced a large population growth and due to the role of population in land use changes and vegetation cover, this issue requires awareness of the vegetation status of this area for proper management of natural resources. The purpose of this study is to monitor and predict vegetation changes in Kermanshah city using NDVI index and CA-Markov model.

    Material and methods

    In this study, vegetation density of Kermanshah city using NDVI index in four classes of low, medium, dense and highest dense vegetation was extracted from Landsat images in 1987, 2002 and 2017 and then the results were validated using ground control points. Also, in order to predict vegetation density for 2032, vegetation map of 2017 was first simulated by applying CA-Markov model and then results were validated using actual vegetation map of the same year using validate module in IDRISI Terrset software followed by validation results and by applying the mentioned model, vegetation density map was predicted in 2032.

    Results and discussion

    The results of vegetation maps with over 85% accuracy show that the area with low, medium and highest dense vegetation classes had a decreased and dense vegetation class had an increased trend during the period of 1987 to 2017. Changes in vegetation classes in elevation classes over the 30 year period show low vegetation in classes of 1042 to 1587 and 2133 to 2678 meters, medium vegetation in classes of 1042 to 1587, 1587 to 2133 and 2678 to 3224 meters, dense vegetation in classes of 2133 to 2678 meters and highest dense vegetation in classes of 1042 to 1587 and 1587 to 2133 meter had a decreased trend. Also, vegetation density in slope classes showed that slope of 0-25% had the highest and slopes of 50-75% and more than 75% had the lowest vegetation density. Also, CA-Markov model results with more than 80% accuracy show that vegetation density in 2032 will be similar to previous periods and medium vegetation cover will have the highest vegetation area in Kermanshah city. The increasing and decreasing trend of vegetation classes indicates that the medium vegetation class will decrease compared to 2017 and the classes with low, dense and high dense vegetation will increase and assessment of vegetation classes in elevation and slope classes shows that at altitudes of 1042 to 1587, 1587 to 2133 and 2133 to 2678 meters and slopes of 0 to 25 percent, the highest vegetation density was related to medium and dense vegetation classes but at altitudes of 2678 to 3224 meters and the slope of 50 to 75 and more than 75 percent the highest vegetation density will be the low vegetation class.

    Conclusion

    In general, the results of this study showed that using NDVI and CA-Markov models with respect to the validation results of these methods can provide acceptable results from the vegetation status of an area.

    Keywords: Vegetation density, Slope, cellular automata, Elevation classes, Kermanshah
  • Amir Moradi, Mahdi Kolahi * Pages 183-202
    Introduction

    Residence in a village or rural evacuation are phenomena that have affected the socio-biological life in any village or city. One of the reasons that convinces individuals to stay in their villages and solve the problem of rural evasion is the creation of a suitable living environment in rural areas. The main purpose of any rural development planning is to improve the quality of life of rural people via the identification of factors that enhance and facilitate its implementation. On the other hand, to tackle problems of migration and overpopulation in cities, one must turn to sustainable ruralism. Rurality can be influenced by some components such as social capital (social trust, social cohesion, and social participation), culture, economic, welfare, and natural attraction. This study investigated the impacts of these factors on villages and their living conditions. It also aimed to identify the factors influencing the sustainability of the rurality phenomenon.

    Material and methods

    The villages at the watershed of Torbat Jam County were selected as statistical pilots in order to survey sustainable rurality. The inquiry was quantitative research based on the type of data collected and analyzed, and a field study in term of the type of problem encountered. According to the Cochran formula, 228 households were selected as the samples. Based on the sample houses on the map, they were random systematically surveyed.

    Results and discussion

    The findings showed that rurality conditions are hard to be sustained because of many social-biological challenges. According to the results, the social, cultural, economic, political, welfare, and natural attractions of the villages are influential factors on sustainable ruralism, which may impose rurality or rural evasion approaches with different ratios. In this study, components’ impacts on rurality were calculated, from high to low, as social trust, cultural, social welfare, natural attraction, social cohesion, economic, and social participation, respectively. For example, one of the factors affecting the quality of life of rural people is the type of relationship they have with other individuals in the villages and their social affiliations. Based on our findings, social trust, which emphasizes on cooperation and cooperation among people, was identified as the most important factor influencing sustainable rurality. Therefore, their participation and positive attitudes can be achieved by increasing social trust. Furthermore, it increases the success of rural development projects and decreases their costs due to high cooperation. On the other hand, participation in social affairs is a form of commitment and acceptance of individual and social responsibility that enhances social trust, and all individuals are forced to accept it in such a way that individuals abandon personal interest for the benefit of the group. Consequently, participation among individuals is a prerequisite in the development of every country, whether in the whole or even in the micro sector.   

    Conclusion

    Main conditions for rural development are social trust and the existence of participation among inhabitants in rural areas. Socio-biological attachment and belonging among people can be achieved through education and awareness of people about the basis of social trust and ways of participation and its consequences, creating an open room for criticism and decision-making, as well as encouraging group activities. However, it can be emphasized that identification of factors affecting sustainable rurality is a step towards planning for the sustainability of rural development

    Keywords: Social cohesion, Social trust, Social participation, Natural attraction, Economic factor
  • Hassan Passandideh Tashakori, Parvin Farshchi *, Dariush Karimi, Seyed Masoud Monavari Pages 203-218
    Introduction

    In many developed countries, Extended Producer Responsibility (EPR), which is among the successful waste management programs, has been adopted and implemented as a policy approach. EPR is aimed at reducing the financial load that waste collection and management imposes on local governments, especially waste that requires complicated and costly treatment and recovery processes. It is an efficient tool in resource management according to which the responsibility for goods and products rests with their producers until the end of their life cycle. In Iran, in accordance with Article 4 of the Waste Management Act and Article 12 of its Executive Bylaw, the National Environmental Fund is responsible for collecting taxes levied on producers and importers of goods and products that produce waste and for offering facilities to units engaged in resource recovery. Yes, it has not been implemented for various reasons. The present paper seeks to implement the responsibility of producers to manage waste from the consumption of goods in Iran.  

    Material and methods

    In this research, using a questionnaire, the opinions of 60 experts and domestic experts in the field of research were used. First, the data and information received from the individual survey forms were validated, and then the best strategies were analyzed according to the SWOT model. To determine the attractiveness, the data entered the QSPM quantitative planning matrix and the priorities were determined accordingly. By examining the legal challenges of implementing waste management regulations and identifying the obstacles of the implementation of expanding the responsibility of the producer in the country, and the results of this research, appropriate strategies for its implementation were also presented.

    Results and discussion

     The most important problems causing the failure to implement EPR in Iran were (1) the lack of an effective and efficient legal mechanism to require cooperation and coordination between the governmental agencies for collecting the taxes levied on producers and importers of goods and products, the consumption of which leads to the production of waste that is dangerous for the environment, (2) the failure in the timely establishment of the National Environmental Fund, (3) the all-encompassing list of goods and products subject to EPR, (4) a large number of goods and products subject to EPR and (5) the identical tax levied on the various goods and products subject to EPR. However, if EPR is implemented in Iran and the National Environmental Fund offers facilities for setting up industrial waste management centers, especially in resource recovery, and investment by the private sector in the industries and technologies related to waste recovery is supported, the environment will be protected and waste will be managed systematically. In addition, business activities will flourish and sustainable jobs and income will be created. Moreover, economic growth will result from resource recovery and conversion of waste into energy and new products. This will play a substantial role in self-sufficiency, resulting in independence from foreign countries for the provision of raw materials and prevention of foreign currency outflows to procure them. Therefore, it is necessary to take the required measures to resolve the problems and difficulties in the way of EPR in Iran and also to launch a comprehensive and integrated information system for producers of goods and products subject to waste management. Moreover, the list of such goods and products should be more limited and more transparent, and the Department of Environment and other related organizations should also supervise the way of levied taxes collection and how the facilities are granted by the National Environmental Fund. They should also supervise the environmental performance of those engaged in resource recovery.

    Conclusion

    When designing products, manufacturers of goods and consumables accept their legal and economic responsibility in order to minimize the environmental effects and take action to reduce the destructive effects of products and waste management of materials and goods in the environment

    Keywords: Waste management act, National environmental fund, Recycling, conversion of materials, Legal challenges, Legal responsibility
  • Mehdi Khoshnood Kia, MohammadHossein Adabi *, Mahboubeh Hosseini-Barzi Pages 219-238
    Introduction

    Geological studies is essential for running a water flooding project. So, understanding the geological factors is important such as sedimentary environment, diagenetic processes, and reservoir fault behavior to obtain a proper understanding of rock / water / oil properties. In this study, due to the early breakthrough of some wells in west of Ahwaz field as well as the reduction of reservoir pressure in this area, it was decided to perform a water flooding operation, which so far have not been practiced in Iran.

    Material and methods

    Therefore, geological study have done in Ilam reservoir of AZ-116 in view of diagenesis, facies and tectonic. In this study were used polarizing microscope, electron microscope, core data, petrophysical evaluation and reservoir model.

    Results and discussion

    From a sedimentological point of view, the C1 zone of the Ilam reservoir of Ahwaz is composed of components of frequently oligostegina hemiplegic microscopic organisms in the sedimentary environment of the open seas. Such a facies, which is composed of calcareous micritic mud, should not inherently have porosity. But the process of meteoric diagenesis before lithification has increased its reservoir quality. Chalky reservoir with porosity of 5% to 27% (in the western part of the reservoir from 15% to 27% porosity) and Klinkenberg permeability of 1 to 10 milli-darcy and sometimes 100 milli-darcy. It also provides conditions for the porethroats from 20 to often several tenths of microns. But the reason for the development of different meteoric diagenesis across the reservoir has to be follwed to the Zagros tectonic events of the Cretaceous period. During the Cretaceous, extensional basement crust of the Mesozoic period reactivated and affected the paleogeography of the basin. So that along these north-south faults in zone C1 of Ilam reservoir of Ahwaz, we see different diagenetic processes in west area incontrast to other part of reservoir, just before litification.

    Conclusion

    Appropriate impact of geological factors (facies, diagensis and tectonics) has provided ideal conditions for water flooding operation.

    Keywords: Diagensis, Facies, Tectonic, Ilam reservoir, Ahwaz oilfield
  • Seyed Reza EsHaghi, Yosef Hejazi *, Seyed Mahmuod Hosseini, Abdolmotaleb Rezaie Pages 239-258
    Introduction

    The combination of factors with exacerbation effects on each other has led to drought in Urmia Lake. The community involved and interacting with the Urmia Lake Basin did not fulfill their duties to the extent that environmental degradation has occurred. The purpose of this study was Social Network Analysis of Active Organizations in the Urmia Lake Restoration on water related issues, livelihood related issues and crop Pattern related issues of cultivation in the provinces of East Azarbaijan and West Azarbaijan.

    Material and methods

    In this regard, using expert opinion and key information of 40 organizations active in the restoration of Urmia Lake in the provinces of East Azarbaijan and West Azarbaijan, identification and communication and interactions between these organizations using social network analysis in UCINET 6.0 software. The graphs are depicted in the Net Draw software.

    Results and discussion

    According to research results, the density index in the networks of organizations involved in water related issues is moderate, livelihood issues related to near moderate, and crop pattern related issues to poor. The results of the reciprocity index are also fully consistent with the results of the density index, so that organizations have respectively more and less interactions in water related issues (near moderate), livelihood issues related (poor) and crop pattern related issues (poor). Urmia Lake Restoration Program, West Azarbaijan Province, Urmia Lake Restoration Program and Agriculture Organization of West Azerbaijan Province are powerful organizations with more communication and better positioning in the network.

    Conclusion

    It can be concluded that various organizations involved in the restoration of Urmia Lake in two provinces of East Azarbaijan and West Azarbaijan are concerned with water related issues because of their importance and necessity for organizations to restoration the lake with a relatively modest cohesion in planning and implementation. However, they have not been able to coordinate and coherently deal with issues related to rural livelihood and farmers' crop patterns.

    Keywords: Lake Urmia, social network analysis, Water, Livelihoods, Crop Pattern