فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین حقوق اداری
پیاپی 5 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدجواد حسینی*، حسن خسروی صفحات 11-32

    رسوخ حقوق بشر در حقوق اداری به سبب تلاقی رابطه مردم با دولت باعث شده تا حقوق اداری ملزم به رعایت قواعدی شود که ریشه در لازم الرعایه بودن حقوق شهروندان در اداره دارد و این امر منجر به پیدایی مفهوم نوین «حقوق بشر اداری» شده است تا حقوق بشر به حمایت از حق های بنیادین ابنای انسانی در اداره بپردازد و قواعد حقوق اداری به زیر چتر حمایتی موازین حقوق بشری درآیند. مقصود این نوشتار تبیین ابعاد حقوق بشر اداری و مصادیق آن در نسل های سه گانه حقوق بشر به شیوه توصیفی- تحلیلی است تا جایگاه موازین حقوق بشر در اداره به هنگام ارایه خدمات عمومی یا برقراری نظم عمومی توسط دولت را ترسیم نموده و مولفه های آن را بیان نماید. براساس یافته های این تحقیق حقوق بشر اداری پشتیبان حقوق افراد در اداره است به ویژه در جایی که رعایت حقوق افراد ارتباط مستقیمی با تصمیمات اداره دارد تا «اداره خوب» را به ارمغان آورد، قدرت دولت را تنظیم و تضییق و حقوق شهروندی و کرامت ابنای انسانی را تضمین نماید.

    کلیدواژگان: اداره، اداره خوب، حقوق اداری، حقوق بشر، حقوق بشر اداری
  • شهناز اسدی نیا، عباس منصورآبادی* صفحات 33-58
    تخصصی بودن جرم اداری، مقابله با مرتکبان آن از طریق اعمال تمی مجازات و کمک به کنترل نظام اداری و در نتیجه تقویت اعتماد مردم به سلامت نظام اداری، در کنار آثار زیان بار این جرایم از مهم ترین ضرورت های پیش بینی مقررات ویژه برای رسیدگی به آنها است. جلوه های افتراقی سیاست کیفری در جرایم اداری در بعد شکلی شامل سازمان و صلاحیت کیفری، تشریفات رسیدگی و ادله اثبات است. اما برخی از این جلوه های افتراقی شدن مانند پیش بینی مواعد طولانی مرور زمان در تعقیب و صدور حکم، توسعه دامنه شکایت شاکی و یا اعلام جرم، تعیین ماموران وزارت اطلاعات به عنوان یکی از ضابطان دادگستری، اجباری بودن اعلام جرم، سرعت و حتمیت در رسیدگی، تقدم اماره مجرمیت بر اصل برایت، تقدم اصل آزادی تحصیل دلیل بر اصل حفظ حریم خصوصی و تقدم اصل آزادی تحصیل دلیل بر اصل مشروعیت شیوه تحصیل دلیل، از تحقق اصول و تضمینات دادرسی منصفانه از جمله اصل برایت و نیز از اعمال برخی حقوق دفاعی متهم مانند حق داشتن فرصت و امکانات کافی برای تدارک دفاع و حق محاکمه شدن در زمان متعارف مانع شده است.این مقاله پس از شناسایی جلوه های افتراقی دادرسی جرم اداری در مقررات حاکم و سپس تطبیق مهم ترین آنها با اصول دادرسی منصفانه، مواردی را که آن اصول با اتخاذ رویکرد افتراقی نادیده گرفته شده است مشخص کرده و پیشنهاداتی را ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: جرایم اداری، سیاست کیفری، دادرسی افتراقی، اصول دادرسی منصفانه، جلوه ها
  • مرضیه سلمانی سیبنی*، سید احمد حبیب نژاد صفحات 59-88

    از آنجاییکه رفع فقر و محرومیت یکی از مهمترین مسایل و دغدغه های نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران و قوانین و اسناد بالادستی میباشد، انتخاب یک نظریه متناسب با این نظام، جهت ریشه کن نمودن فقر، از اهمیت بالایی برخوردار است. بدین ترتیب، بررسی و تعیین نسبت میان نظریه دولت رفاه به عنوان یکی از نظریات فقرزدایی با نظام حقوقی حاکم بر جمهوری اسلامی ایران مسئله ای است نیازمند تعمق جدی در اهداف و برنامه های حاکم بر هر دو، تا مشخص گردد که آیا نظریه دولت رفاه قابل برداشت از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران میباشد یا خیر؟ و اینکه آیا اساسا این نظریه با نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران همراستا و هماهنگ است؟ فرای عدم توفیق نظریه دولت رفاه در فقرزدایی از کشورهایی که آن را به کار بسته اند، با بررسی قوانین و ایدیولوژی حاکم بر نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، مشخص میگردد تناسب حقوقی لازم میان نظریه مذکور با نظام فعلی ما وجود نداشته و اساسا میتوان گفت که یکی از دلایل عدم توفیق راهکارهای مبتنی بر نظریه دولت رفاه از جمله پرداخت یارانه ها، مسکن مهر، سبد کالاهای اساسی و اقداماتی اینچنین، در رفع فقر از ایران، به جهت همین ناهماهنگی میان نظریه دولت رفاه و نظم حقوقی و دیدگاه حاکم بر نظام جمهوری اسلامی ایران میباشد.

    کلیدواژگان: فقرزدایی، دولت رفاه، نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران
  • محمد دارابی*، مهدی هداوند صفحات 89-110

    طبق اصل 139 قانون اساسی صلح دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی یا ارجاع آن به داوری در هر مورد موکول به تصویب هیات وزیران است و باید به اطلاع مجلس برسد. در مواردی که طرف دعوا خارجی باشد و در موارد مهم داخلی باید به تصویب مجلس نیز برسد. اصل 139 قانون اساسی در مورد ارجاع دعاوی و اختلافات دولت ایران به ویژه با طرف های خارجی به داوری مورد استناد و مناقشه بسیار بوده است. در نظام حقوقی فرانسه نیز قواعدی در خصوص داوری در قراردادهای اداری پیش بینی شده است. به نظر می رسد نظام حقوقی فرانسه که بیشتر حقوقدانان در آن معتقد به تفکیک قرارداد اداری از قرارداد خصوصی می باشند و یکی از معیارهای تمیز این دو قرارداد را ضوابط رسیدگی و داوری بر آن قرار داده اند از یک نظام مستقل حقوقی در این عرصه تبعیت می کند. از این رو باید گفت بر خلاف آنچه در نظام حقوقی ایران شایع است و ضوابط کلی رسیدگی در حوزه قراردادهای اداری و پیمان های دولتی در صلاحیت دادگاه عمومی قرار می گیرد. در این مقاله نگارنده به طور واضح به تبیین اعمال سازوکارهای داوری در قراردادهای پیمانکاری در قانون اساسی ایران و قوانین عادی و به همین موضوع در پرتو نظام حقوقی فرانسه اشاره خواهد داشت و با ذکر تفاوت های موجود به شرح داوری در ایران و فرانسه خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: قرارداد دولتی، پیمانکاری، داوری، ایران، فرانسه
  • شیوا محمدی، سعید خردمندی* صفحات 111-136
    در نظام اداری ثبتی گذشته، موقعیت املاک به واسطه آدرس هایی مشخص می شد که تعیین محدوده دقیق ملک، کاری بس دشوار بود و در امورات اداری مرتبط با املاک، حقوق بسیاری از شهروندان ضایع گشته و برخی نیز به ناحق متصرفاتی داشتند. طرح جامع حدنگاری در اکثر کشورها به صورت کاملا موفق عمل کرده، و این مسئولیت در کشور ما به سازمان ثبت و اسناد کشور که بخش اداری در قوه قضاییه محسوب می شود، سپرده شد که پس از چندین سال موفقیت کامل در حدنگاری املاک، بدست نیامد. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی درصدد بررسی ماهیت و آثار حقوقی حدنگاری در نظام اداری ثبتی کشور، و شناسایی علل عدم موفقیت اجرای این طرح است. باوجود صراحت قانونی در لزوم تعیین حدود همه املاک کشور، متاسفانه تاکنون این عمل تحقق نیافته و مبارزه با زمین خواری که یکی از مهم ترین آثار حدنگاری است، با موفقیت کامل همراه نبوده است. در سیستم اداری کشور، تمرکز اداره ثبت اسناد و املاک بر کاداستر ثبتی و حقوقی است؛ در حالی که در کشورهای توسعه یافته تمام ابعاد مدیریت زمین و ثبت آن موردتوجه بوده و از مزایای اجرای کاداستر چندمنظوره در کلیه سازمان ها و ارگان ها بهره مند می گردند. از طرف دیگر امورات حدنگاری در ایران به سازمان ثبت و اسناد که نهادی اداری تحت نظر قوه قضاییه است سپرده شده که به واسطه مدیریت تقریبا دولتی، کارایی چندانی در امورات اجرایی اداری نداشته و نیاز است که براساس تجربه موفق دیگر کشورها، از بخش خصوصی توانمند در این باره کمک گرفت.
    کلیدواژگان: حدنگاری، کاداستر، ثبت، حدود املاک، زمین خواری
  • امیرحسین صادقی*، مسیح بهنیا صفحات 137-164
    آمبودزمان بخش عمومی در نظام حقوق اداری انگلستان شامل چهار نهاد تحت عناوین «آمبودزمان پارلمانی و خدمات سلامت»، «آمبودزمان حکومت محلی و مراقبت اجتماعی»، «آمبودزمان مسکن» و «آمبودزمان زندان ها و آزادی مشروط» است. عموم تقریرات موجود در خصوص نهادهای مورد نظر، به بحث از آمبودزمان پارلمانی - جدای از واحد خدمات سلامت - اختصاص یافته-اند. از این رو، لازم است که با بررسی وظایف نهادهای مورد اشاره، نگاهی به تغییرات حاصل شده در خصوص بازرسی های غیرقضایی (آمبودزمان) به عنوان نهادهای مدافع حقوق شهروندان در این کشور داشت. با اینکه زعامت این نهادها با اشخاصی است که از سوی قدرت مرکزی به این سمت منصوب می شوند، اما از استقلال فراوانی نسبت به این قدرت برخوردارند؛ تا جایی که برخی از آنها می توانند شخص عمومی منصوب کننده خویش را مورد بازرسی قرار دهند. با این حال، مهمترین کارکردی که از بررسی صلاحیت های این نهادها به چشم می آید، کارکرد اطلاع رسانی آنها به بخش عمومی برای تغییر و اصلاح وضعیت موجود در ساختار نظام اداری این کشور است؛ چه اینکه از صلاحیت های موثری برای اجرای تصمیمات خود برخوردار نیستند و حداکثر، برخی از آنها می توانند شخص و نهاد مورد بازرسی را به پرداخت خسارت الزام کنند. همچنین، با آنکه نظام حقوقی ایران از نهاد آمبودزمان در معنای اصلی آن برخوردار نیست، می توان وجوه اشتراکی را میان آمبودزمان های بخش عمومی انگلستان با نهادهای بازرسی موجود در ایران (همچون کمیسیون اصل نود) ملاحظه کرد.
    کلیدواژگان: آمبودزمان، بازرسی، بخش عمومی، حکمرانی خوب
  • داور درخشان*، فاطمه افشاری صفحات 165-189
    بازار بورس اوراق بهادار در حال حاضر یکی از مهمترین عرصه های ارتباط و تعامل دولت و شهروندان می باشد. شهروندانی که در این بازار سرمایه گذاری می کنند، انتظار دارند دولت با عملکردی شفاف و قانون مدار به حفظ مصالح و منافع سرمایه گذاران اقدام کند. یکی از جلوه های پراهمیت رفتار اعتمادساز دولت، پیشگیری و مبارزه با فساد در این عرصه است تا پویایی و پیش بینی پذیری بازار بورس را برای سرمایه گذاران و اقتصاد کشور تضمین نماید. پیشگیری و مدیریت تعارض منافع در بازار بورس اوراق بهادار، مصداق اصلی پیشگیری و مبارزه با فساد است که در این مقاله با رویکرد توصیفی- تحلیلی در پی شناسایی قواعد مدیریت تعارض منافع در هنجارهای داخلی و سپس تحلیل آن ها بر خواهیم آمد. پس از تحلیل و بررسی قوانین و مقررات در سپهر تقنینی کشور، می توان نمونه هایی از هنجارهای مدیریت کننده تعارض منافع در بازار بورس را مشاهده کرد که البته باید این قوانین و مقررات توسعه یافته و شامل همه مصادیق تعارض منافع گردند. در حال حاضر مصادیقی همچون اعلام دارایی، شفافیت و افشا، منع اشتغال همزمان، ممنوعیت فعالیت های موازی با وظایف عمومی، منع مشارکت اشخاص ذی نفع در تصمیم گیری های رسمی، حفظ بی طرفی، حفاظت از اطلاعات محرمانه، منع مالکیت یا دارا بودن سهام اشخاص تصمیم گیر و درب های گردان در قوانین و مقررات پیش بینی شده است؛ ولی می توان این زنجیره را تکمیل کرده و مدیریت جامع تعارض منافع را در این عرصه تضمین کرد.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، تعارض منافع، شفافیت، پیشگیری و مبارزه با فساد
|
  • MohammadJavad Hosseini *, Hassan Khosravi Pages 11-32

    The penetration of human rights in administrative law due to the intersection of the people's relationship with the government has caused administrative law to be required to comply with rules that are rooted in the observance of citizens' rights in the administration and this has led to the emergence of a new concept of "administrative human rights". Human rights should protect the fundamental rights of human beings in the administration and the rules of administrative law should be under the protection of human rights standards. The purpose of this article is to explain the dimensions of administrative human rights and its examples in the three generations of human rights in a descriptive-analytical way to draw the position of human rights standards in the administration when providing public services or establishing public order by the government and its components. To express. According to the findings of this study, administrative human rights support the rights of individuals in the administration, especially where the observance of individual rights is directly related to the administration's decisions to bring about "good governance", regulate and restrict government power, Guarantee humanity and civil rights and dignity

    Keywords: Administration, Good Administration, administrative law, human rights, Administrative Human Rights
  • Shahnaz Asadinia, Abbas Mansourabadi * Pages 33-58
    substantiation of administrative crimes, actions against the perpetrators through administration of punishment, assistance controlling the administrative system, as a result earning the trust of people together with the irreparable damages of these crimes necessitate making special regulations for their prosecution. Differential formal features of criminal policy concerning administrative crimes include criminal organization and jurisdiction, hearing procedure, and substantive evidence. However, some of these differential features such as assigning long prescription for issuing a sentence and prosecution, increasing the scope of complaint or incrimination, appointing a Ministry of Intelligence officer as one of the bailiffs, preferring a charge against somebody, referring the case to higher courts, speed and certainty of hearing, the priority of guilty circumstances over the presumption of innocence, the priority of the principle of freedom of obtaining evidence over the principle of privacy protection, and the priority of the principle of freedom of obtaining evidence over the principle of the legitimacy of the way evidence is obtained inhibit the realization of fair trial principles and guarantees such as the presumption of innocence and rights of the accused including the right to have enough time to be prepared for the trial and the right to go on trial at a proper time. Identifying the differential features of the administrative crimes proceedings within the governing regulations and comparing them with the principles of the fair trial, this paper also addressed the items not covered by these principles and the discriminative approach and made several useful suggestions
    Keywords: administrative crimes, Penal policy, differential proceedings, principles of fair trial, manifestations
  • Marzieh Salmani *, Seyed Ahmad Habibnejad Pages 59-88

    Since the elimination of poverty and deprivation is one of the most important issues and concerns of the legal system of the Islamic Republic of Iran and the founding documents, choosing a theory appropriate to this system to eradicate poverty is of great importance. Thus, examining and determining the relationship between the theory of welfare state as one of the theories of poverty alleviation with the legal system governing the Islamic Republic of Iran is an issue that requires serious reflection on the goals and programs governing both, to determine whether the welfare state theory can be deduced from the constitution of the Islamic Republic of Iran or not? And whether this theory is basically compatible with the legal system of the Islamic Republic of Iran? Beyond the failure of the welfare state theory in poverty alleviation from the countries that have used it, by examining the laws and ideology of the legal system of the Islamic Republic of Iran, it becomes clear that Legal coordination required between the theory with our current system does not exist and basically, it can be said that one of the reasons for the failure of solutions based on the theory of the welfare state such as subsidies and ... , due to the discrepancy between the theory of the welfare state and legal order and perspective that rules the system of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Poverty Alleviation, Welfare State, legal system of the Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Darabi *, Mehdi Hadavand Pages 89-110

    Under Article 139 of the Peacebuilding Constitution, lawsuits on public and governmental property or referral to arbitration in each case are subject to approval by the Council of Ministers and must reach Parliament. In cases where the parties to the dispute are foreigners and in important internal matters, they must also be approved by the parliament. = Article 139 of the Constitution has been cited and controversial on the referral of litigation and disputes by the Iranian government, especially with foreign parties. In the legal system of France, there are also rules for arbitration in government contract contracts. It seems that the French legal system, most of which lawyers believe in the distinction between a public contract and a private contract, and one of the clean criteria of these two treaties, are subject to review and review by an independent legal system in this area he does. Therefore, contrary to what the Iranian legal system is mandated to have, and the general criteria for the award of public contract and government contracts are in the jurisdiction of the General Court, in France, they have benefited from an independent system of jurisdiction. In this thesis, the author seeks to examine the issue in terms of domestic law and comparative rights as well as the same international rules, ie, fiduciars.

    Keywords: Governmental contract, Construction, Arbitration, Iran, France
  • Masih Behnia Pages 137-164
    Public Sector Ombudsman in Administrative Law System of England is comprised of four institutions, namely Parliamentary and Health Service Ombudsman, Local Government & Social Care Ombudsman, Housing Ombudsman, and Prisons & Probation Ombudsman. Most of the existing literature on the said institutions have exclusively focused on parliamentary ombudsman, to the exclusion of health services. As such, it seems necessary, through examination of the responsibilities of the said institutions, to review the changes that non-judicial investigations (ombudsman) as pro citizen rights institutions in this country have undergone. Although these institutions are directed by individuals appointed by central power bodies, they enjoy significant level of independence from them, to the extent that they can investigate the very public entities that has appointed them. Nevertheless, reviewing the capacities of these institutions, it can be assumed that the most significant function they serve is to inform the public sector with the aim of change or modification of status quo in the administrative system of this country, due to the fact that they do not enjoy effective authorities for execution of their decisions, and some of them may, at most, be able to oblige the institutions subject to investigation to pay damages. Also, despite the fact that the Iranian legal system does not have the institution of ombudsman in the main sense, we can see similarities between British public sector ombudsmen and existing inspection bodies in Iran (such as commission of article 90 of the constitution).
    Keywords: Ombudsman, Investigation, Public Sector, good governance
  • Davar Derakhshan *, Fatemeh Afshari Pages 165-189
    The stock market is currently one of the most important areas of communication and interaction between government and citizens. Citizens who invest in this market expect the government to act in a transparent and law-abiding manner to protect the interests of investors. One of the important manifestations of the government's trustworthy behavior is the prevention and fight against corruption in this area to ensure the dynamism and predictability of the stock market for investors and the country's economy. Prevention and management of conflict of interest in the stock market and securities is the main example of prevention and fight against corruption. After analyzing the rules and regulations in the legislative sphere of the country, we can see examples of norms governing conflicts of interest in the stock market, but these rules and regulations must be developed and include all instances of conflicts of interest. Currently, such as declaration of assets, transparency and disclosure, prohibition of simultaneous employment, prohibition of parallel activities with public duties, prohibition of participation of stakeholders in official decisions, maintaining neutrality, protection of confidential information, prohibition of ownership or ownership of shares Decision-makers and battalion leaders are provided for in the rules and regulations; But this chain can be completed and comprehensive conflict of interest management guaranteed in this area.
    Keywords: Stock Exchange, conflict of interest, Transparency, prevention, fight against corruption