فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1399)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن آقائی خواجه لنگی*، حمیدطاهر نشاط دوست، محمدرضا نجفی، مائده ماضی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    اسکلروز چندگانه مانند هر بیماری مزمن دیگر اثرات روانشناختی متعددی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شفقت محور بر عاطفه منفی و امید بیماران مبتلا به اسکلروز چندگانه (ام.اس) انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی و از نوع، پیش آزمون - پس آزمون همراه پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بود. حجم نمونه 24 نفر مراجعه کننده به یکی از کلینیک های مغز و اعصاب شهر اصفهان در زمستان 1395 بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هره گروه 12 نفر) گمارده شدند. سپس از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش درمان شفقت محور (گیلبرت، 2009)، قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد و در پایان هر دو گروه مجددا ارزیابی شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه امید (اشنایدر، 1991) و پرسشنامه عاطفه منفی (واتسون، کلارک و تلگن، 1988) بود. داده های پژوهش از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که نمرات امید و عاطفه منفی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در بیماران ام.اس بهبودی معناداری نشان داد (01/0 ≤P).

    نتیجه گیری

    از مداخله درمانی شفقت محور جهت کاهش عاطفه منفی و افزایش امید در بیماران مبتلا به اسکلروز چندگانه (ام.اس) می-توان استفاده نمود. واژگان کلیدی: درمان شفقت محور، عاطفه منفی، امید، اسکلروز چندگانه (ام.اس).

    کلیدواژگان: درمان شفقت محور، عاطفه مثبت و منفی، امید، اسکلروز چندگانه
  • حسنی کریمی، ساجده کولائیان* صفحات 13-24
    مقدمه

    هدف پژوهش پیش بینی راهبردهای حل تعارض همسران براساس نشانه های اختلال شخصیت مرزی با واسطه گری راهبردهای تنظیم هیجانی نشخوار فکری و سرکوب فکر بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل همه دانشجویان زن و مرد متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال 1398 بود که به روش نمونه برداری هدفمند 360 نفر از میان آن ها انتخاب شد. ابزار پژوهش مقیاس های راهبردهای تعارضی، نشانه های مرزی، سبک های پاسخ نشخواری و سرکوب خرس سفید بود. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد نشانه های اختلال شخصیت مرزی به صورت مثبت و معنادار راهبردهای تنظیم هیجان نشخوار فکری و سرکوب فکر را پیش بینی می کنند (879/0=β، 004/0=P). نشانه های اختلال شخصیت مرزی به صورت منفی و معنادار راهبردهای حل تعارض همسران را پیش بینی می کنند (488/0-=β، 007/0=P). راهبردهای تنظیم هیجان نشخوار فکری و سرکوب فکر به صورت مثبت و معنادار راهبردهای حل تعارض همسران را پیش بینی می کنند (706/0=β، 005/0=P). نشانه های اختلال شخصیت مرزی به صورت مثبت و معنادار با واسطه گری راهبردهای تنظیم هیجانی نشخوار فکری و سرکوب فکر راهبردهای حل تعارض همسران را پیش بینی می کنند (620/0=β، 005/0=P).

    نتیجه گیری

    سرکوب موفق هیجان های ناخوشایند و منفی و افکار و خاطرات مزاحم در کوتاه مدت با استفاده از راهبردهایی مانند حواسپرتی که در پاسخ به نشخوارگری به کار گرفته می شود، موجب تضعیف هیجان ها و افکار ناخوشایند می شود، به استفاده بیش تر از بحث و گفت گو در خلال تعارض های زناشویی می انجامد.

    کلیدواژگان: حل تعارض، سرکوب فکر، مرزی، نشخوار فکری
  • زهرا احمدی مهر، زهرا یوسفی*، محسن گل پرور صفحات 25-34
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی روش بوین بر روابط خانوادگی، مرزها، مثلث سازی و شیوه های کنترل زنان متاهل شهر اصفهان انجام شدبود.

    روش

    بنابراین این پژوهش از نوع آزمایشی بود و با توجه به اینکه گزینش و گمارش آزمودنی ها در گروه ها به شکل دردسترس انجام شد بنابراین پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه آماری کلیه زنان متاهل شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-98 بودند. به منظور نمونه گیری از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد و از بین 50 زن ثبت نام کننده 40 زن انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل به شکل دردسترس گمارش شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از مقیاس روابط خانوادگی بارنز و اولسون (1982)، مثلث سازی (دهقانی ششده و یوسفی، 1398) مقیاس های شیوه های کنترل (یوسفی و بهرامی، 1394). گروه های پژوهشی به مدت هشت جلسه نود دقیقه ای در معرض آموزش های مبتنی بر مدل بین نسلی نظریه بوین قرار گرفتند. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله در معرض پیش آزمون و پس آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    داده های گردآوری شده به کمک آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره) تحلیل شدند نتایج نشان داد که این روش بر بهبود متغیرهای مورد مطالعه ابعادروابط خانوادگی به جز رابطه با خانواده خود، مرزهای منعطف، مرزهای آشفته و شیوه کنترل هیجان مدار و راه حل مدار (05/0 <p)به جز مرزهای خشک و مرزهای مبهم موثر بوده است(05/0>P). (05/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به این نتایج روش بوین برای بهبود برخی ابعاد روابط خانوادگی و مرزها و شیوه های کنترل متغیرهای سیستمی در بین زنان متاهل شهر اصفهان روش موثری است.

    کلیدواژگان: مدل بین نسلی بوئن، روابط خانوادگی، مثلث سازی، مرزها
  • شکوفه دادفرنیا، الهام موسویان* صفحات 35-46
    مقدمه

    پرسشنامه دوسوگرایی به خود (SAM) یک ابزار نسبتا جدید است که برای سنجش سازه دوسوگرایی در بافت علایم وسواس فکری-عملی طراحی شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی این پرسشنامه می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. 280 نفر از دانشجویان دانشگاه های شیراز با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و نسخه فارسی پرسشنامه دوسوگرایی به خود، پرسشنامه نشخوار- تامل و پرسشنامه اعتماد به نفس روزنبرگ را تکمیل کردند. ساختار عاملی پرسشنامه با روش تحلیل عامل اکتشافی مورد بررسی قرارگرفت. برای بررسی پایایی پرسشنامه، ضرایب اسپیرمن براون و آلفای کرونباح محاسبه شد و جهت بررسی روایی همزمان، همبستگی این پرسشنامه با پرسشنامه عزت نفس و نشخوار-تامل محاسبه شد.

    یافته ها

    تحلیل عامل اکتشافی نشانگر استخراج 4 مولفه افکار متعارض درباره خود، دیدگاه دوقطبی نسبت به خود، نگرانی راجع به قضاوت دیگران و اشتغال ذهنی در مورد ارزش خود بود که در مجموع 8/63 واریانس را تبیین می کرد. ضریب پایایی پرسشنامه نیز به روش آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 91/0 بود.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه دوسوگرایی به خود از ویژگی های روان سنجی مطلوبی در جامعه دانشجویی برخوردار است هرچند برای کاربرد آن در سایر جمعیت ها، مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری-عملی، دوسوگرایی به خود، روایی، تحلیل عاملی
  • مریم امیدبیگی، حمیدرضا حسن آبادی*، محمد حاتمی، امیرعباس اعظی صفحات 47-58
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رشد پس از آسیب و کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه سرطان پستان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری همراه با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلابه سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان های استان البرز در تابستان 1397 است و نمونه این پژوهش 30 نفر از بیمارانی بود که واجد ملاک های ورود به پژوهش بودند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس پروتکل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 10 جلسه روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری با نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین دو گروه آزمایش و کنترل در انعطاف پذیری روان شناختی، رشد پس از آسیب و کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p <).

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش رشد پس از آسیب و کیفیت زندگی موثر است و متخصصان حوزه سلامت می توانند به منظور ارتقاء کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه سرطان پستان از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: رشد پس از آسیب، انعطاف پذیری روان شناختی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، سرطان
  • فاطمه زارعی وش، محسن فرهادی نژاد*، عباسعلی رستگار، مرتضی مجاهدی صفحات 59-66
    مقدمه

    تاب آوری، توانایی انسان در مقابله با شرایط پرخطر و استرس زاست، اما همه افراد به طور یکسان تاب آور نیستند. به دلیل ماهیت استرس زا بودن حرفه پرستاران، تاب آوری کیفیتی ضروری برای پرستاران است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش مزاج در پیش بینی تاب آوری، با توجه به نقش تعدیل گر جنسیت در بین پرستاران انجام شد

    روش

    روش شناسی در این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. مشارکت کنندگان شامل پرستاران بخش های مختلف بیمارستان امام (ع) شهرستان کرمانشاه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران تعداد 165 نفر (104 زن و 61 مرد) انتخاب شدند. در جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد تعیین مزاج سلمان نژاد و پرسشنامه تاب آوری کانر - دیویدسون (CD-RISC) و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های بدست آمده از این پژوهش، نشان می دهد که گرمی مزاج پرستاران، تاب آوری آنان را افزایش و سردی مزاج این میزان را کاهش می دهد و خشکی مزاج پرستاران، میزان تاب آوری را کاهش و تری مزاج پرستاران موجب افزایش تاب آوری می شود. همچنین تعدیل کنندگی جنسیت در رابطه بین تاب آوری و مزاج مورد تایید قرار گرفت. بدین معنا که تاثیر مزاج بر تاب آوری پرستاران، در زنان و مردان متفاوت است.

    نتیجه گیری

    مزاج پرستاران نقش مهمی در میزان تاب آوری آنها دارد و یافته های پژوهش این رابطه را تایید می کند. پیشنهاد  می شود که برای جذب و استخدام پرستاران سنجشی در بخش مدیریت منابع انسانی بیمارستان ها در مورد تعیین مزاج آنان صورت گیرد و پرستارانی که مزاج متناسب با شغل استرس زای پرستاری دارند، انتخاب شوند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مزاج، گرمی، خشکی
  • مهدی رضا سرافراز، مهرداد پورشهبازی*، مرضیه افشاری صفحات 67-76
    مقدمه

    سایبرکندریا شکل نوظهوری از هیپوکندریا است که در آن جست وجوی مکرر مطالب مربوط به بیماری ها در اینترنت موجب افزایش اضطراب و پریشانی فرد شده و با تلاش های تکراری و بی نتیجه در زمینه اطمینان جویی ادامه می یابد. مقیاس شدت سایبرکندریا (CSS) با هدف تشخیص این پدیده طراحی شده است و ویژگی های روان سنجی آن در جمعیت غیر ایرانی مورد تایید قرار گرفته است؛ اما تاکنون در جمعیت ایرانی بررسی نشده است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس شدت سایبرکندریا (CSS) در جمعیت ایرانی می باشد.

    روش

    در این پژوهش 200 نفر دانشجو به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به پرسشنامه های پژوهش که شامل مقیاس شدت سایبرکندریا (CSS)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و فرم کوتاه اضطراب سلامت (SHAI) بود پاسخ گفتند. داده های مربوط به تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون های همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    با استفاده از تخلیل عاملی اکتشافی چهار عامل اجبار، اطمینان جویی/بی اعتمادی، افراط و پریشانی استخراج گردید که به جز یک عامل جدید (اطمینان جویی/بی اعتمادی)، سه عامل دیگر مطابق با نسخه اصلی مقیاس بود. پایایی مقیاس از طریق ارزیابی ضریب همسانی درونی و روایی آن از طریق رابطه همبستگی نمره کل مقیاس و عامل های استخراج شده با سایر متغیرهای پژوهش بررسی شده مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصله، این مقیاس چهار عامل را در جمعیت ایرانی شناسایی می کند. روایی و پایایی عوامل موجود مورد تایید قرار گرفته و استفاده از این مقیاس در موارد تحقیقاتی و بالینی ایرانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سایبرکندریا، اضطراب سلامت، هیپوکندریا
  • مژگان حاجیان*، محمدرضا نائینیان صفحات 77-88
    زمینه و هدف

    اختلال میل/ برانگیختگی جنسی در زنان متاهل از شایع ترین مشکلات جنسی زنان و یک اختلال چندعاملی است. هدف پژوهش حاضر تقش میانجی تعارضات زناشویی در رابطه بین سبک های دلبستگی و تمایزیافتگی خود با نشانه های میل / برانگیختگی جنسی در زنان بود. مواد و

    روش

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 322 نفر از کارمندان و دانشجویان زن متاهل دانشگاه های شهر تهران بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی، شاخص عملکرد جنسی زنان، پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسال کولینز و رید، پرسشنامه تمایزیافتگی خود و پرسشنامه وضعیت زناشویی بود. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزارهای SPSS-21 و Amos انجام شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل نشان داد که علاوه بر ارتباط مثبت و معنادار میان بین سبک دلبستگی ایمن و نشانه های میل/ برانگیختگی و نیز رابطه منفی و معنادار سبک های دلبستگی ناایمن دوسوگرا و اجتنابی با نشانه های میل/برانگیختگی جنسی، بین تمایزیافتگی خود و نشانه های میل/برانگیختگی جنسی نیز رابطه مستقیم و معناداری مشاهده شد. همچنین باید افزود که متغیرهای پیش گفته به صورت غیرمستقیم و با نقش میانجی گر تعارضات زناشویی با متغیر ملاک رابطه معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که ریشه تعارضات زناشویی در سبک های دلبستگی و تمایز یافتگی خود است که نقش تجربیات کودکی و ارتباطات فرد با والدین در آن زمان را آشکار می کند. به عبارت دیگر، مولفه های روان شناختی که در قالب روابط خانواده اصلی شکل می گیرند، می تواند الگوهای رفتاری و زناشویی را در خانواده فعلی تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: اختلال میل، برانگیختگی جنسی، سبک های دلبستگی، تمایزیافتگی خود، تعارضات زناشویی
  • سمیه حامدیان، فاطمه بیان فر* صفحات 89-101
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی سازش یافتگی بر اساس مثلث شناختی و باورهای غیر منطقی در بین زوجین بود

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام زوج های جوان در شهر سمنان در سال 1399 بود که از آن میان به روش نمونه برداری تصادفی دو مرحله ای و داوطلبانه 382 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری زن و شوهر گراهام بی اسپنیر، پرسشنامه مثلث شناختی بکهام و همکاران و پرسشنامه باورهای غیر منطقی اهواز بود. تحلیل داده ها به روش تحلیل مسیر از نوع مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    مدل یابی روابط ساختاری میان متغیرهای مثلث شناختی و باورهای غیرمنطقی با سازش یافتگی زناشویی به صورت مستقیم برازندگی خوبی نشان داد. ضریب مسیر مستقیم بین مثلث شناختی و سازش یافتگی زناشویی منفی و معنادار بود (001/0 =P). همچنین ضریب مسیر مستقیم بین باورهای غیر منطقی و سازش یافتگی زناشویی منفی و معنادار بود (001/0 =P).

    نتیجه گیری

    باورهای غیر منطقی درباره رابطه زوجی که از الگوهای فکری منفی و تحریف شده ناشی می شود و خطاهای کلی در تفکر که حاصل ادراکات تحریف شده هستند، موجب خشم، افسردگی، جر و بحث مداوم و ناسازگاری با همسر می گردد. از این منظر شناسایی و پرداختن به عوامل مذکور، درک عمیق تری از سازش یافتگی زناشویی ارایه می نماید. پیشنهاد می گردد متخصصین در یک بستر درمانی موثر به متغیرهای مذکور در قالب پروتکل های درمانی بپردازند.

    کلیدواژگان: سازش یافتگی، مثلث شناختی، باورهای غیر منطقی
|
  • Hassan Aghaee Khajelangi *, Hamid Taher Neshatdoost, Mohammad Reza Najafi, Maede Mazi Pages 1-12
    Introduction

    As other chronic diseases the Multiple Sclerosis creates a number of harmful psychological effects on patients. The purpose of this research was to investigate the effectiveness of the compassionfocused therapy on positive and negative affect and hope in multiple sclerosis (relapsing remitting) patients.

    Method

    In a randomized controlled trial design a sample with 24 subjects were selected by available sampling method from a neurology clinic in Isfahan city in the winter 2016, and were randomly placed to experimental and control groups (n= 12). All subjects completed the positive and negative questionnaire and hope questionnaire in a pretest stage. Then experimental group received compassion focused therapy in eight 90 minutes sessions, whereas no intervention received by control group . Both groups were evaluated in the post-test and follow-up stages. The final dataset was analyzed by a repeated measure ANOVA analysis.

    Results

    Data were shown significantly time effect (pre-test, posttest and the follow-up) ,as well as, time* group interaction effect for positive/negative affect and hope scores. A significant between subjects effects was also found for these variables. Hence the difference among the average scores was significant between two groups regardless of time passage.

    Conclusion

    The compassion focused therapy could be utilized to reduce negative affect and increase positive affect and hope in people who are suffered from multiple sclerosis and this treatment method is reasonable for patients of MS.

    Keywords: Compassion focused therapy.positive, Negative affect, Hope, Multiple sclerosis
  • Hosna Karimi, Sajedeh Koulaeian * Pages 13-24
    Introduction

    The aim of the study was to Predicting spouse conflict resolution strategies based on borderline personality disorder symptoms mediating by rumination and thought suppression emotional regulation strategies.

    Method

    The study design was a descriptive correlational type and the statistical population of this study was included all of the female and male married students of the Islamic Azad University of Karaj in 2019, 360 married students were selected by targeted sampling. Research Tools were Conflict Tactics Scale, Borderline Symptom List, Ruminative Response Scale and White Bear Suppression Inventory. Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Results

    The results of the present study showed that borderline personality disorder symptoms predict positively and significantly rumination and thought suppression emotion regulation strategies (β=0.879, P=0.004). Borderline personality disorder symptoms negatively and significantly predict spousal conflict resolution strategies (β=-0.488, P=0.007). Rumination and thought suppression emotion regulation strategies positively and significantly predict spousal conflict resolution strategies (β=0.706, P=0.005). Borderline personality disorder symptoms positively and significantly predict spousal conflict resolution strategies by mediating rumination and thought suppression emotion regulation strategies (β=0.620, P=0.005).

    Conclusion

    Successful suppression of unpleasant and negative emotions and disturbing thoughts and memories in the short term by using strategies such as distraction that are used in response to rumination, weakens the emotions and unpleasant thoughts, leading to more use of negotiation during marital conflicts.

    Keywords: borderline, Conflict resolution, rumination, thought suppression
  • Zahra Ahmadimehr, Zahra Yousefi *, Mohsen Golparvar Pages 25-34
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effects of Boen’s intergenerational method training on family relations and systematic family variables in Isfahan in 2018-2019.

    Method

    A semi- experimental design by pre-test and post-test with control group conducted. A sample with 40 married women were selected on a voluntary basis and randomly divided into control and experimental groups. The research instruments were Family Relation scale, triangulation scale,as well as, control method and boundaries scale. Both groups were evaluated in pre-test and post-test. The experimental group was trained for 8 sessions of Boen’s intergenerational method training, while  no training receive by control group. The collected data were analyzed using MANOVA analysis.

    Results

    The results showed that the method used in general was effective in improving research variables of mothers (p <0.05) except 2 variables  of rigid and vague oundaries

    Conclusion

    It can be concluded that Boen’s intergenerational method training can be used to improve family variables.

    Keywords: Boen’s method, family relationships, triangulation, boundaries
  • Shekoofeh Dadfarnia, Elham Moosavian * Pages 35-46
    Introduction

    The Self-Ambivalence Measure (SAM) is a relatively new instrument designed to measure self-ambivalence in the context of obsessive-compulsive symptoms. The aim of present study was to investigate the psychometric properties of the SAM-Persian version.

    Method

    Applying a descriptive-correlational research method a sample with 280 participants were selected from undergraduate students of Shiraz universities on a voluntary basis. The participants completed the Persian version of Self-Ambivalence Measure, Rumination- Reflection Questionnaire (RRQ) and The Rosenberg Self-Esteem Questionnaire (RSE). The factor structure of SAM was investigated using exploratory factor analysis. The Cronbach’s alpha and Spearman-Brown coefficient were computed to obtain the reliability measures. Convergent validity of SAM was examined by the patterns of correlations between the SAM with RRQ and RSE.

    Results

    Exploratory factor analysis resulted in the extraction of four components: 1- conflicting thoughts of self, 2- dichotomous view of self 3- fear of others’ judgment, and 4- preoccupation with self-worth. These components totally explained 63.8% of the variance. The reliability of the questionnaire was obtained 0.91 using Cronbach's alpha.

    Conclusion

    Results indicated desirable psychometric characteristics of the SAM in student populations. However, more research is required to ensure the applicability of the instrument in other populations.

    Keywords: Obsessive Compulsive Disorder, Self-Ambivalence, Validity, factor analysis
  • Maryam Omidbeygi, Hamidreza Hassanabadi *, Mohammad Hatami, Amir Abbas Vaezi Pages 47-58
    Introduction

    Breast cancer is the most common cancer and the second leading cause of death among women with many physical and psychological complications, decreasing the patient’s quality of life. Therefore, the aim of this study was to evaluate the efficacy of acceptance and commitment therapy on the psychological flexibility, post-traumatic growth and quality of life in patients with breast cancer.

    Method

    In a randomized clinical trial design with pre-test - post-test - fallow up paradigm, a sample of 30 breast cancer patients referred to the Alborz province hospitals selected (summer 2018) and randomly were divided into experiment and control groups after gaining inclusion criteria. Acceptance and commitment based treatment protocol was performed in 10 sessions for the experimental group and the control  receive no intervention. The psychological flexibility (MFPI), post-traumatic growth (PTG) and quality of life (FACT-B) questionnaires completed by patients before and after therapeutic interventions and in the follow-up phase.

    Results

    The results of mixed analysis of variance showed that the experimental group participants had a significantly higher scores of psychological flexibility, post-traumatic growth and quality of life than the control group. Also, the scores of these variables changed significantly over time from pre-test to follow-up. The interaction of the group in time showed that the participants of the experimental group obtained significantly higher scores in all variables than the control group in the post-test and follow-up stages, which indicated a regular interaction.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy is effective on psychological flexibility, posttraumatic growth and quality of life in the breast cancer patients and can be used to improve the quality of life in these patients.

    Keywords: Post Traumatic Growth, Psychological Flexibility Acceptance, Commitment Therapy, cancer, Quality of life, breast Cancer
  • Fatemeh Zareivash, Mohsen Farhadi Nejad *, Abasali Rastegar, Morteza Mojahedy Pages 59-66
    Introduction

    Resilience is one's ability to cope with risky and stressful situations, but not everyone is equally resilient. Due to the stressful nature of the nursing profession, resilience is an essential quality of a nurse. The purpose of this study was to determine the role of Mizaj in predicting resilience with regard to the moderating role of gender.

    Method

    The research methodology was descriptive correlational. The study participants were included nurses from different wards of Imam Ali hospital in Kermanshah that by Using simple random sampling method and Cochran formula, 165 (104 womam and 61 man) nurses were considered.The data were collected using Standard Salmannejad Questionnaire (SMQ) and Conner-Davidson Resiliency Questionnaire (CD-RISC). Multiple regression analysis was used to analyze the data.

    Results

    The findings of this study show that nurses 'warmth of Mizaj increases their resilience and its coldness reduces it, and nurses 'dryness of Mizaj decrease their resilience and its wetness of Mizaj causes a increases in resilience. The moderating role of gender in the relationship between resilience and Mizaj was confirmed. That is, the effect of Mizaj on the resilience of nurses varies between men and women.

    Conclusion

    Nurses΄Mizaj plays an important role in their resilience, and research findings confirm this relationship. It is recommended that nurses be evaluated for their Mizaj in order to attract and recruit nurses in the human resource management department of hospitals, and that nurses who are eligible for nursing stressful jobs be selected.

    Keywords: Resilience, Mizaj, warmth, dryness
  • Mehdi reza Sarafraz, Mehrdad Pourshahbazi *, Marzieh Afshari Pages 67-76
    Introduction

    Cyberchondria is a new form of hypochondria in that repetitive searching of online medical information increases anxiety and distress in people and continues with repetitive and inconclusive tries in reassurance seeking. Cyberchondria Severity Scale (CSS) designed to diagnose this phenomenon in non-Iranian sample, but this scale not studied from validation view in Iranian population yet, so aim of this study was to evaluation of CSS psychometric properties in Iranian sample.

    Methods

    200 persons were chosen by convenience sampling method and answered to Cyberchondria Severity Scale (CSS), Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS 21) and Short Health Anxiety Inventory (SHAI).

    Findings

    Exploratory factor analysis (EFA) revealed 4 Factors that except one of factors (reassurance/mistrust), other factors was same as original version of the scale. Internal consistency and validations of scale was approved (p < 0/001).

    Conclusion

    Based on findings, this scale recognize 4 factors in Iranian population: compulsion, reassurance/mistrust, excessiveness and distress and is useable in Iranian research and clinical cases.

    Keywords: Cyberchondria, Health anxiety, Hypochondriasis
  • Mojgan Hajian *, Mohammad Reza Naeinian Pages 77-88
    Background and Aim

    Female Sexual Interest-Arousal Disorder is one of the most common sexual problems in women and a multifactorial disorder. The aim of this study was to mediate the role of marital conflict in the relationship between attachment styles and their differentiation with signs of sexual desire / arousal in women.

    materials and method

    The present cross-sectional study was performed on 322 married female employees of Shahed University and married students of Shahed, Al-Zahra and Shahid Beheshti who were selected by convenience sampling method. Data collection included demographic characteristics form, female sexual function index, Collins and Reed adult attachment style questionnaire, self-differentiation questionnaire and marital status questionnaire. Data analysis was performed in SPSS-21 and Amos software.

    Results

    The results showed that in addition to the positive and significant relationship between secure attachment style and desire/arousal symptoms and also the negative and significant relationship between ambivalent and avoidant insecure attachment styles and signs of sexual desire/arousal, there was a direct and significant relationship between self-differentiation and signs of sexual desire/arousal. It should also be added that the aforementioned variables are indirectly related to the mediating role of marital conflicts with the criterion variable.

    Conclusion

    The present study showed that the root of marital conflicts is in their attachment and differentiation styles, which reveals the role of childhood experiences and communication with parents. the psychological components that are formed in the form of main family relationships can affect behavioral and marital patterns in the current family

    Keywords: Female Sexual Interest-Arousal Disorder, Attachment Style, self-differentiation, marital conflict
  • Somayeh Hamedian, Fatemeh Bayanfar * Pages 89-101
    Introduction

    The aim of this study was to predict marital adjustment based on cognitive triad and irrational beliefs in couples.

    Method

    Design of this study was descriptivecorrelational. Statistical population of the study consisted of all young couples living in Semnan city in 2020. Participants were 382 male and female that were selected by two-step randomize sampling and voluntary basis, among all young couples. The study tools included Graham B.Spanier, Dyadic Adjustment Scale(DAS), Beckham Cognitive Triad Inventory(CTI) and 4 factors of Irrational Beliefs Test-Ahvaz (4IBT-A). For data analysis, a structural equation modeling was used.

    Results

    The structural equation modelling of cognitive triad and irrational beliefs with marital adjustment directly demonstrated significant fitness. The direct path coefficient between cognitive triad with marital adjustment was negative and significant (P= 0/001). Also, the direct path coefficient between irrational beliefs with marital adjustment was negative and significant (P= 0/001).

    Conclusion

    Irrational beliefs about the couple's relationship that originate from negative and distorted thought patterns and cognitive distortions that result from distorted perceptions, cause anger, depression, constant arguing and incompatibility with the spouse. From this perspective, identifying and addressing these factors provides a deeper understanding of difficulties in Marital adjustment. It is suggested that in an effective treatment context address the variables expressed in the form of treatment protocols.

    Keywords: Marital Adjustment, Cognitive Triad, irrational beliefs