فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1400)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود ضیائی، فائزه اسدیان اردکانی* صفحات 1-26
    طرح مسئله

    یکی از راه های تحقق توسعه پایدار، پیاده سازی حکمروایی خوب است. این مفهوم به ویژه در کشورهای در حال توسعه و در استقرار و نهادینه سازی جامعه مدنی جایگاه ویژه ای دارد. توسعه گردشگری به طور مستقیم با گروه های مختلف اجتماعی در ارتباط است. از آنجا که این گروه ها از منافع متفاوت و در بعضی مواقع متضادی برخوردارند، تحقق حکمروایی خوب در گردشگری برای دستیابی به توسعه پایدار اهمیت دوچندانی دارد.

    هدف

    هدف این پژوهش، ارایه چهارچوبی جامع برای سطح بندی و درک اثرپذیربودن یا اثرگذاربودن هریک از متغیرهای حکمروایی خوب در تحقق توسعه پایدار گردشگری در شهرستان میبد است.

    روش پژوهش

    نخست با مرور جامع پیشینه پژوهش و نظرخواهی از خبرگان، متغیرهای حکمروایی خوب شناسایی، و در ادامه، این متغیرها با بهره گیری از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری، سطح بندی و تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آنها مشخص می شود. درنهایت قدرت نفوذ و وابستگی هریک از متغیرها بررسی می شود. جامعه آماری این پژوهش را خبرگان دانشگاهی و متخصصان فعال در صنعت گردشگری شهرستان میبد تشکیل می دهند.

    نتایج

    با توجه به یافته های پژوهش، متغیرهای «پاسخگویی، اجماع محوری (شکل گیری وفاق عمومی) و اثربخشی و کارایی» در سطح اول، متغیرهای «مشارکت، مسئولیت پذیری و حاکمیت قانون (قانونمندی)» در سطح دوم و متغیرهای «حقوق مساوی (عدالت) و شفافیت» در سطح سوم مدل طراحی شده قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد «شفافیت» و «حقوق مساوی»، موثرترین متغیرها هستند که باید در مرکز توجه جدی مدیران قرار گیرند. این نتایج به سیاست گذاران کمک می کند برای به کارگیری مفهوم حکمروایی خوب به منظور دستیابی به توسعه پایدار گردشگری، مسیر مناسب تری را برگزینند.

    نوآوری

    نوآوری پژوهش حاضر، طراحی مدلی یکپارچه برای سطح بندی متغیرهای حکمروایی خوب در توسعه پایدار گردشگری و تعیین اثرپذیربودن یا اثرگذاربودن این متغیرهاست.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه پایدار، حکمروایی خوب، مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)
  • زینب احمدوند*، زهره قدیری صفحات 27-46
    طرح مسئله

    منطقه ارمنیه با وسعتی حدود 30 هزار کیلومترمربع در شمال غرب فلات ایران در منطقه قفقاز جنوبی میان دریای سیاه و خزر و در مرز آسیا و اروپا قرار دارد. این سرزمین امروزه حدود و قسمت های جغرافیایی مشخصی دارد، اما در متون جغرافیایی و تاریخی متقدم به گونه ای متفاوت معرفی شده است. سرزمین کنونی ارمنیه (ارمنستان) شامل مناطق گرجستان در شمال، خانات ایروان در مرکز، خانات نخجوان در جنوب و خانات قره باغ در جنوب شرق است که در پاره ای از آثار مورخان و جغرافی دانان مسلمان از آنها یاد و در این آثار برای هر منطقه نام خاصی بیان شده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی جغرافیای تاریخی منطقه ارمنیه از منظر مورخان و جغرافی دانان مسلمان از قرن اول تا نهم هجری قمری است؛ یعنی دورانی که در آن بیشترین کتاب ها و تالیفات تاریخی و جغرافیایی ضبط و نگارش شده است.

    روش

    روش و رویکرد این پژوهش، بنیادی و ازنظر روش شناسی، توصیفی تحلیلی و برمبنای شیوه مطالعه منابع دسته اول کتابخانه ای است.

    نتایج

    نتایج و یافته های این پژوهش نشان می دهد جغرافیای تاریخی ارمنیه، وجه تسمیه و حدود جغرافیایی این سرزمین برپایه متون تاریخی و جغرافیایی متقدم، گاه به شکلی متفاوت با وضعیت فعلی این سرزمین آورده شده است.در پژوهش حاضر برای نخستین بار به شکلی مبسوط جغرافیای تاریخی منطقه ارمنیه به مثابه منطقه ای مهم و سوق الجیشی، ازلحاظ تاریخی بررسی شده است؛ منطقه ای که طی تاریخ چند هزارساله خود ازلحاظ جغرافیایی و مذهبی، محل مناقشه قدرت ها و دولت های هم جوار خود بوده است.

    کلیدواژگان: ارمنیه، جغرافیای تاریخی، جغرافی دانان مسلمان، مورخان
  • حسین یغفوری*، دیمن کاشف دوست، صدیقه سرگلزایی، سجاد قاسمی صفحات 47-66

    ارزیابی پایداری زیست محیطی نشان دهنده مجموعه اقداماتی است که اطلاعات مفیدی را درباره تاثیرات محیط زیست بر انسان و بالعکس فراهم می آورد. ارزیابی پایداری زیست محیطی شهرها برای دستیابی به یک برنامه ریزی شهری مناسب و در عین حال همگام با متغیرهای محیط طبیعی ضروری به نظر می رسد. با توجه به نقش و اهمیت محیط زیست در زندگی شهروندان و وجود مشکلات زیست محیطی در شهر زاهدان، پژوهش حاضر برای ارزیابی پایداری زیست محیطی این شهر در مقایسه با دیگر شهرهای استان انجام شده است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، مسیولان، خبرگان و کارشناسان مرتبط با موضوع در شهرهای برگزیده استان است. به این منظور شهرهای با بیش از 50 هزار نفر جمعیت (زابل، سراوان، ایرانشهر، چابهار و زاهدان) انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل متاسوات استفاده شد. استفاده از مدل سوات نشان می دهد این مدل علاوه بر مبتنی بودن بر الهامات ذهنی، به دلیل اجتناب از کمی سازی، قدرت پیش بینی ندارد؛ بنابراین در این پژوهش از متاسوات به دلیل رفع معایب مدل سوات استفاده شد. بر این اساس منابع و توانایی ها و عوامل کلان محیطی شهر زاهدان برای تدوین راهبرد توسعه با مدل و نرم افزار Meta-SWOT نسبت به شهرهای قابل مقایسه سنجیده شد. نتایج به دست آمده از پایداری زیست محیطی نشان می دهد شهر زاهدان در تولید مواد زاید رتبه نخست را به خود اختصاص داده است؛ همچنین به لحاظ عوامل کلان محیطی که می باید توجه خاصی به آنها شود، توسعه بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر و کاهش و به حداقل رساندن مصرف انرژی های فسیلی در اولویت است. ازجمله عواملی که در رتبه های بعدی قرار دارند، بهبود قوانین بالادستی برای پایداری زیست محیطی، افزایش اعتبارات برای پاک سازی محیط و بهینه سازی مدیریت پسماند و بازیافت زباله است.

    کلیدواژگان: پایداری زیست محیطی، شهر زاهدان، متاسوات
  • عبدالقیوم منتظری، بهمن صحنه*، عبدالعظیم قانقرمه صفحات 67-86
    طرح مسئله

    کمبود آب، یکی از بزرگ ترین چالش های قرن حاضر است و با توجه به رشد روزافزون جمعیت، مصرف و تقاضای آب به ویژه برای روستاییان که بیشتر در بخش کشاورزی فعالیت دارند، همواره رو به افزایش است. چنین وضعیتی موجب نگرانی روستاییان و مسیولان شده است؛ بنابراین در همین زمینه، سیاست ها و طرح هایی برای مدیریت عرضه و تقاضای آب مطرح شده که به «مدیریت یکپارچه منابع آب» معروف است.

    هدف

    با توجه به خشکسالی های اخیر و نقشی که منابع آب در تامین نیاز نواحی روستایی برای فعالیت های کشاورزی دارند، هدف پژوهش حاضر، بررسی مدیریت منابع آب در معیشت پایدار خانوارهای روستایی شهرستان آق قلاست.

    روش

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی تحلیلی و پیمایشی است. بر این اساس پرسش های متعددی در مقیاس های مختلف اندازه گیری در قالب پرسش نامه تهیه و تنظیم شد. از تعداد 26 سکونتگاه روستایی، 8 روستای پرجمعیت (5 روستای ترکمن نشین و 3 روستای سیستانی نشین) در حاشیه رود گرگان با تعداد 3913 خانوار و براساس فرمول کوکران، 363 سرپرست خانوار به مثابه حجم نمونه انتخاب شدند و با روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد پرسشگری قرار گرفتند. برای تحلیل و سنجش داده ها از آزمون های مک نمار، فریدمن، t مستقل و کای اسکویر استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد بین مدیریت منابع آب و ارتقای شاخص های اقتصادی و اجتماعی با استفاده از آزمون مک نمار و همچنین افزایش بهره وری در معیشت پایدار خانوارهای روستایی با استفاده از آزمون فریدمن و کای اسکویر رابطه معنادار در سطح 95 درصد وجود داردو این رابطه باعث ماندگاری جمعیت در نواحی روستایی شده است؛ بر این اساس حمایت دولت از کشت های با نیاز آبی کم، ترویج و گسترش کشت هیدروپونیک و کشت گلخانه ای، آموزش کشاورزان با روش های کاهش مصرف آب و نیز آموزش روش های نوین آبیاری و اختصاص اعتبارات بلندمدت، راهکارهای مناسبی برای افزایش بهره وری در مسیر مدیریت منابع گرانبهای آب است.

    نوآوری

    این پژوهش برای نخستین بار در نواحی سیل زده روستایی شهرستان آق قلا به منظور سازگاری کشاورزان با طرح های نوین کشت در راستای بهبود معیشت پایدار خانوارهای روستایی انجام می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، معیشت پایدار، سوانح طبیعی، شهرستان آق قلا، استان گلستان
  • حسنعلی جهانتیغ، علی اکبر عنابستانی *، محمودرضا میرلطفی، امیدعلی خوارزمی صفحات 87-114
    طرح مسئله

    وجود آشفتگی و نابسامانی در سکونتگاه‌های روستایی باعث شده تا اکثر کشورها در جستجوی شناخت یا خلق راه و روش‌های جدید برای تحقق توسعه روستایی باشند. در این بین، ارزیابی شاخص‌های روستای خلاق در عرصه بهبود اوضاع جوامع روستایی مطرح می‌گردد و باید در برهه زمانی کنونی توجه ویژه‌ای به آن شود.

    هدف

    پژوهش حاضر باهدف ارزیابی شاخص‌های روستای خلاق در سکونتگاه‌های روستایی سیستان انجام‌شده است.

    روش

    این پژوهش بر پایه روش توصیفی – پیمایشی و ازنظر هدف کاربردی است. برای گردآوری اطلاعات روش‌های اسنادی و میدانی به کار رفت. جامعه نمونه این پژوهش علاوه بر 28 متخصص درزمینه روستایی و توسعه منطقه‌ای، ساکنان 20 روستا از توابع منطقه سیستان است. دراین‌بین، بر اساس فرمول کوکران، تعداد 308 نفر انتخاب شدند و با روش تصادفی از آن‌ها نظرسنجی شد. برای دستیابی به اهداف پژوهش، از نرم‌افزارهای‌ SPSS، Dematel، ANP، MABAC و GIS استفاده شد.

    نتایج

    بر اساس آزمون (T تک نمونه‌ای)، میانگین بدست آمده برای تمامی ابعاد بیشتر از میانگین نظری (3) می‌باشد. نتایج دیمتل نشان داد معیار ترویج و آموزش از بیشترین تاثیرگذاری و معیار خطرپذیری از بیشترین تاثیرپذیری در شکل‌گیری روستای خلاق برخوردار است. نتایج فرآیند تحلیل شبکه‌ای نشان داد، مولفه ترویج و آموزش با وزن‌ 342/0 مهم‌ترین عامل اثرگذار و مولفه انعطاف‌پذیری با وزن‌ 079/0 کم‌اهمیت‌ترین عامل اثرگذار بر شکل‌گیری روستای خلاق از نظر کارشناسان می‌باشد. نتایج تحلیل فضایی شدت اثر شاخص‌های روستای خلاق با استفاده از ماباک نشان داد تعداد 6 روستا دارای وضعیت مطلوب، 11 روستا دارای وضعیت متوسط و تعداد 3 روستا دارای شدت اثر کم می‌باشند.

    نوآوری

    در پژوهش حاضر برای نخستین بار تحلیل فضایی عوامل موثر بر شکل‌گیری روستای خلاق در سکونتگاه‌های روستایی آن‌هم با استفاده از مدل‌های کاربردی بررسی شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، روستای خلاق، فرایند تحلیل شبکه ای، ماباک، منطقه سیستان
  • لیلا حسینی، علیرضا محمدی *، حسن خاوریان نهزک، حجت ارژنگی مستعلی بیگلو صفحات 115-132
    طرح مسئله

    مسئله معلولیت در ایران و حضور معلولان در شهرها یکی از چالش‌های اصلی پیش روی مدیران و ‏برنامه‌ریزان شهری است. درک نیازها و محدودیت‌های پیش روی معلولان نیازمند انجام تحلیل‌های فضایی مناسب ‏است.‏

    هدف

    هدف این پژوهش تحلیل وضعیت پراکنش و تراکم فضایی و همچنین شناخت الگوی توزیع فضایی پراکندگی ‏معلولان و افراد کم‌توان و ارتباط آن‌ها با سایر متغیرهای جغرافیایی و برنامه‌ریزی آینده‌نگر برای معلولان است.‏

    روش پژوهش

    برای این منظور از فنون آمار فضاییGIS‏ استفاده‌شده است. داده‌های موردنیاز این پژوهش شامل ‏اطلاعات مربوط به 16208 نفر معلول شهر اهواز است که تا سال 1396 توسط سازمان بهزیستی استان خوزستان ‏ثبت‌شده‌اند. برای انجام تحلیل‌ها از روش‌هایی‎ ‎مثل نقشه نقطه‌ای، فاصله استاندارد، موران جهانی یا خوشه‌های بالا و ‏پایین، روش لکه‌های داغ، شاخص میانگین نزدیک‌ترین همسایه، میانگین و بیضی انحراف استاندارد، مدل رگرسیون ‏وزن‌دار جغرافیایی و شاخص خودهمبستگی فضایی استفاده‌شده است.‏

    نتایج

    ‏‎ ‎یافته‌ها نشان دادند که تراکم فضایی معلولان در محله‌های شماره 27، 16و 93 بالاتر از سایر محله‌ها بود. مرکز ‏میانگین افراد معلول و ناتوان منطبق بر مرکز شهر است. پراکنش فضایی افراد ناتوان در سطح شهر اهواز توزیع ‏خوشه‌ای دارد و دارای خودهمبستگی فضایی است. همچنین بین تراکم جمعیتی و توسعه‌یافتگی محلات و حمل‌ونقل ‏عمومی با پراکنش معلولان رابطه معناداری وجود دارد. جمع‌بندی‎ ‎پژوهش‎ ‎و رجوع‎ ‎به‎ ‎آمارهای‎ ‎موجود‎ ‎در این‎ ‎زمینه‎ ‎نشان‎ ‎می‌دهد‎ ‎که‎ ‎معلولیت مورد غفلت‎ ‎قرار‌گرفته‎ ‎و دلیل‎ ‎آن‌‏‎ ‎هم‎ ‎فقدان‎ ‎یک‎ ‎رویکرد‎ ‎اجتماعی‎ ‎کل‌نگراست.‏

    نوآوری

    در این مقاله، مسئله معلولیت با رویکرد فضایی تحلیل‌شده است. همچنین ارتباط مکانی معلولیت و متغیرهای ‏محیطی اندازه‌گیری شده است. ‏

    کلیدواژگان: معلولیت، تحلیل فضایی، متغیرهای محیطی، اهواز، GIS
  • زهره شفیعیون، بهادر زمانی * صفحات 133-149
    طرح مسئله

    طراحی محیط ساخته شده یکی از مولفه‌های موثر در مواجهه با چالش‌های سلامتی می‌باشد. هدف هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر شاخص عینی فرم شهر بر پیاده روی ساکنان دو محله متفاوت به لحاظ فرم شهری می‌باشد.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع کمی مبتنی بر تکنیک‌های تحلیلی-توصیفی است. ابتدا به مبانی نظری مرتبط با محیط ساخته شده و فعالیت فیزیکی پرداخته شد. پس از آن با تبیین متغیرهای فرم شهری(تراکم مسکونی، اختلاط کاربری، اتصال خیابان‌ها) ذیل شاخص قابلیت پیاده‌روی، این متغیرها برای محلات منطقه 14 با استفاده از Arc GIS محاسبه می‌شود. با توجه به هدف پژوهش، دو محله بر اساس تفاوت در شاخص عینی قابلیت پیاده روی ضمن کنترل متغیرهای اجتماعی-اقتصادی انتخاب شدند. میزان فعالیت فیزیکی 100 نفر از ساکنان هر دو محله به وسیله پرسشنامه IPAQ از طریق مصاحبه رودررو استخراج شد.

    نتایج 

    بر اساس یافته‌های پژوهش 63درصد افراد در محله با شاخص قابلیت پیاده‌روی 52/9، مقدار فعالیت فیزیکی متوسط≥30 دقیقه توصیه شده در روز را برآورده کرده اند؛ در مقایسه با 36درصد افراد در محله با شاخص قابلیت پیاده‌روی 30/5. متغیرهای فرم شهری به طور مستقیم میزان فعالیت فیزیکی و پیاده روی ساکنان را تبیین می‌کند. افراد در محله با رتبه بالاتر در متغیرهای تراکم مسکونی، اختلاط کاربری و اتصال خیابان ها تحرک بیشتر نسبت به محله با رتبه پایین‌تر در متغیرهای مذکور دارد.

    نوآوری

    این پژوهش با رویکرد مبتنی بر سنجش کمی و تکنیکال به ارزیابی تاثیر متغیرهای عینی فرم شهری بر میزان فعالیت فیزیکی ساکنان دو محله از یکی از مناطق محروم اصفهان می پردازد. این متغیرها به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند و در قالب شاخص‌ قابلیت پیاده‌روی در محله‌ها منعکس شده است.

    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، محیط چاقی افزا، فرم شهری، قابلیت پیاده روی، منطقه 14 اصفهان
  • پروین احمدی، فرزین چاره جو* صفحات 151-178
    طرح مسئله

    طی یک دهه گذشته طرح مسکن مهر در شهرهای مختلف ایران با هدف فراهم کردن سرپناه برای قشر ضعیف جامعه به اجرا درآمده است؛ اما بی اعتنایی به کیفیت های اجتماعی فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی (ابعاد چهارگانه مسکن پایدار) در این مسکن ها و نادیده انگاشتن نیازهای سکونتی ساکنان، سیاست و ماهیت این طرح را با معضلات زیادی همراه کرده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رضایتمندی ساکنان مسکن مهر شهرک بهاران واقع در شهر سنندج از کیفیت سکونتی انجام شده است.

    روش

    به منظور دستیابی به اهداف و پاسخ پرسش های پژوهش، تحلیل های آماری گوناگونی به کار رفته است؛ به طوری که برای آزمودن نرمال بودن متغیرهای پژوهش از آزمون کولموگروف اسمیرنوف، برای بررسی سطح کلی رضایت ساکنان مسکن مهر از وضعیت سکونتی خود از آزمون واریانس، برای بررسی تاثیر شاخص های اجتماعی فرهنگی و اقتصادی ساکنان بر انتخاب مسکن مهر به مثابه محل سکونت از آزمون رگرسیون، برای سنجش میزان همبستگی بین شاخص های مسکن مهر با مسکن پایدار از آزمون همبستگی پیرسون و برای بررسی وضعیت مساعدبودن یا نبودن محدوده پژوهش به لحاظ شاخص های مسکن پایدار از آزمون تی تک نمونه ای و معادلات ساختاری استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحلیل های آماری ابعاد اجتماعی فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی، میزان کم رضایتمندی ساکنان را از این مجتمع ها نشان می دهد؛ بنابراین در صورتی که اقدامات لازم برای ارتقای کیفیت این مجتمع ها و پیرو آن بهبود کیفیت زندگی در آنها انجام نشود، شاهد کاهش حس تعلق و رضایت شهروندان خواهیم بود.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط، رضایتمندی سکونتی، مسکن مهر، مسکن پایدار، سنندج
|
  • Mahmood Ziaee, Faezeh Asadian Ardakani * Pages 1-26
    Problem Statement

    The implementation of good governance is one of the influential techniques for achieving sustainable development. This concept is particularly of great importance for establishing and institutionalizing a civil society in developing countries. The necessity of good governance is more pronounced in tourism, because, it is formed in the context that is associated directly with the communities. Accordingly, good governance should be considered as an important element in sustainable tourism development.

    Objective

    The aim of this study is to provide a comprehensive framework to identify the relationships between each of the indicators of good governance in order to achieve sustainable tourism development in Maybod city.

    Methodology

    In this study, indicators are first identified by a comprehensive review of the literature and opinions of experts in the field. These indicators were then rated using Interpretive Structural Modeling (ISM) and the level of their reciprocal effectiveness is determined. The population of this research consists of the academic experts in the field of tourism and the active tourism industry professionals in Meybod city, Yazd.

    Results

    According to the results, ‘transparent’ and ‘equitable and inclusive’, are the most basics in sustainable tourism development which must be taken into serious consideration by executives in the industry. Moreover, these results will help the policymakers to choose a better procedure to achieve sustainable tourism development by applying the concept of good governance.

    Innovation

    The innovation of this study is to design an integrated model for leveling the indicators of good governance in order to achieve sustainable tourism development and determining the effectiveness or usefulness of these indicators.

    Keywords: Tourism, Sustainable Development, Good Governance, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Zeinab Ahmadvand *, Zohreh Ghadiri Pages 27-46
    Statement of the Problem

    The Armenian region with an area of about 30,000 square kilometers is located in the northwest of the Iranian plateau in the South Caucasus between the Black Sea and the Caspian Sea and on the border between Asia and Europe. Today, this land has certain geographical boundaries and parts, but it has been introduced differently in earlier geographical and historical texts.The present territory of Armenia includes the regions of Georgia in the north, the Khanate of Yerevan in the center, the Khanate of Nakhchivan in the south, and the Khanate of Karabakh in the southeast of Armenia. All regions are mentioned in some works of Muslim historians and geographers. They have mentioned a special name for each region.

    Purpose

    The purpose of this study is to study the historical geography of the Armenian region from the perspective of Muslim historians and geographers from the first century to the ninth century AH (i.e. the period in which most historical and geographical books and writings have been recorded and written). The method and approach of this research are fundamental and methodologically descriptive and analytical based on the method of studying the primary library resources.

    Results

    The findings of this study show that the historical geography of Armenia, its name, and geographical boundaries of this land based on the earlier historical and geographical texts are sometimes presented in a different way from the current situation of this land. In the present study, for the first time, the historical geography of the Armenian region as a significant and strategically important region has been studied in detail. The region has been geographically and religiously disputed by neighboring powers and governments during its thousands of years of history.

    Keywords: Armenia, Historical Geography, Muslim geographers, historians
  • Hossein Yaghfoori *, Diman Kashefidust, Sedigheh Sargolzayi, Sajad Ghasemi Pages 47-66

    Environmental sustainability assessment represents a set of measures that provide useful information about the effects of the environment on humans and vice versa. Assessing the environmental sustainability of cities is necessary to achieve appropriate urban planning in line with the variables of the natural environment. Considering the role and importance of the environment in the lives of citizens and the existence of environmental problems in Zahedan, the present study aimed to investigate the environmental sustainability of Zahedan city in comparison with its rival cities in the province. The present study was applied and descriptive-analytical in terms of purpose and method. The statistical population of the study was officials, professionals, and related experts in the selected cities of the province. For this purpose, cities with more than 50,000 people (Zabul, Saravan, Iranshahr, Chabahar, and Zahedan) were selected. The Meta-SWOT model was used for data analysis. For many years, the use of the SWOT model has shown that this model, in addition to being based on mental inspirations, lacks predictive power due to avoiding quantification. So, in this study, the Meta-SWOT model was used to eliminate the disadvantages of the SWOT model. The results obtained from environmental sustainability showed that the city of Zahedan had the first rank in the production of waste materials. Also, in terms of macro-environmental factors that need special attention, the development of the use of renewable energy resources and reducing and minimizing the consumption of fossil fuels were the priorities. Factors that rank next included establishing laws for environmental sustainability, increasing funding for environmental clean-up, and optimizing waste management and waste recycling.

    Keywords: Environmental, Sustainability, Zahedan city, Meta-SWOT
  • Abdolgayoum Montazeri, Bahman Sahneh *, Abdolazim Ghanghermeh Pages 67-86
    Statement of the Problem

    One of the biggest challenges of the present century is water shortage. Due to the increasing population growth, the consumption and demand for water have always been increasing, especially for rural people because most of them are farmers. This situation has become a big concern for them as well as authorities. Therefore, appropriate policies and plans have been raised for the management of water supply and demand known as the integrated management of water resources.

    Purpose

    The purpose of the present study was to investigate the effect of water resources management in sustainable livelihoods of rural households due to the consecutive droughts in Aq Qala Township.

    Methodology

    This research had an applied purpose and a descriptive-analytical method. Accordingly, multiple questions were set in the form of a questionnaire. Rural households in two Voshmgir rural areas constituted the statistical population. The statistical sample consisted of 363 farmers in northern and southern Mazraeh rural districts who were selected by the simple random sampling method. Data were analyzed by statistical tests such as Mac McNemar, Friedman, Independent Samples T-Test, and Chi-square.

    Results

    Using Friedman and Chi-square tests, the results showed a significant relationship (95%) between water resources management and increasing productivity in the sustainable livelihoods of rural households leading to population retention in rural areas. Accordingly, the government’s support of the planting of products with fewer water requirements, promoting greenhouse and hydroponic planting, training of farmers with water use reduction and new irrigation methods, and assigning long-term credits by the government can be appropriate solutions to increase productivity in the realization of water resources management.

    Innovation

    This study was performed for the first time in a rural flooded zone in Aq Qala Township in order to improve the sustainable livelihoods of rural households.

    Keywords: Water resources management, sustainable livelihoods, natural disasters, AQ Qala township, Golestan Province
  • Hasanali Jahantigh, Aliakbar Anabestani*, Mahmoudreza Mirlotfi, Omid Ali Kharazmi Pages 87-114
    Problem definition

    The turmoil in rural areas has led most countries to seek to identify or create new ways and means to achieve rural development. In the meantime, the development of creative activities as one of the new approaches in the field of improving the situation of rural communities, which at the present time should be given special attention.

    Purpose

    The aim of this study was to investigate the spatial analysis of the factors affecting the formation of the creative village in rural settlements of Sistan.

    Methodology

    This research is based on descriptive-survey method and applied purpose. Documentary and field methods were used to collect information. The sample community of this study, in addition to 28 specialists in rural and regional development, is the residents of 20 villages in Sistan. According to Cochran's formula, 308 people were selected and randomly surveyed. To achieve the research objectives, SPSS,, Dematel,, ANP,, MABAC & GIS software were used.

    Results

    Based on the single-sample test (T), the mean obtained for all dimensions is greater than the theoretical average (3). The results of the network analysis process showed that the component of promotion and training with a weight of 0.342 is the most important factor and the component of flexibility with a weight of 0.079 is the least important factor influencing the formation of a creative village according to experts. The results of spatial analysis of the intensity of the effect of the characteristics of the creative village using Mabak showed that 6 villages have a favorable situation, 11 villages have a moderate situation and 3 villages have a low impact intensity.

    Innovation

    In the present study, for the first time, spatial analysis of the factors affecting the formation of a creative village in rural settlements has been studied using applied models.

    Keywords: : Spatial Analysis, Creative Village, Network Analysis Process, Mabak, SistanRegion
  • Leila Hosseini, Alireza Mohammadi *, Hassan Khavarian Nehzak, Hojat Arzhangi Pages 115-132
    Statement of the Problem

    The issue of disability in Iran and the presence of people with disabilities in cities is one of the main challenges facing city managers and planners. Understanding the needs and limitations of people with disabilities requires appropriate spatial analysis.

    Purpose

    The aim of the present study was to analyze the distribution, density, and the spatial pattern distribution of disability and people with disabilities and their relationship with other geographical variables and future planning for the disabled.

    Methodology

    GIS spatial statistics techniques were used for data analysis. The required data of the present study included information related to 16,208 disabled people of Ahvaz city until 2017 registered by the Welfare Organization of Khuzestan Province. In this study, spatial statistical methods such as density analysis, standard distance, Global Moran or high and low clusters, hotspot analysis, average nearest neighbor index, mean and square of standard deviation, geographically weighted regression, and spatial autocorrelation index were used.

    Results

    The findings showed that neighborhoods 27, 16, and 93 had the highest density of disabled individuals. In terms of spatial distribution, the average centers for the disabled coincided with the city center. The spatial pattern distribution of disabled people in Ahvaz city was clustered and the spatial correlation was positive. There was also a significant relationship between population density, development level of neighborhoods, and access to public transport supply with the distribution of the disabled. The results of this study showed that the issue of disability and planning for the disabled in the city has been neglected and needs holistic policies and measures. Innovation: In the present study, the disability has been analyzed from a spatial approach. Also, the spatial relationship between disability and environmental variables has been measured.

    Keywords: Disability, Spatial Analysis, Environmental Variables, Ahvaz, GIS
  • zohre shafieiyoun, bahador zamani* Pages 133-149
    Statement of the Problem

    The design of the built environment plays a key role in confronting health challenges.

    Purpose

    The present study aims to evaluate the impact of the urban form objective measures on the residents’ physical activity of two objectively different neighborhoods.

    Methods

    In this study, the quantitative research method was applied based on analyticaldescriptive techniques. The theoretical framework related to the built environment and physical activity was discussed. Objective measures of the built environment including residential density, land-use mix, and street connectivity combined into a walkability index were developed within a geographic information system in the District 14 of Isfahan using Arc GIS. Two neighborhoods were selected based on differences in the objective index of walkability while controlling for socio-economic variables. The physical activities of 100 residents of both neighborhoods were measured using the IPAQ questionnaire through faceto-face interviews.

    Results

    In this study, 63% of individuals in the high-walkable neighborhood with a walkability index of 9.52 met the≥30 minutes of physical activity recommended, compared to 36% of individuals in the low-walkable neighborhood with a walkability index of 5.30. Urban form variables directly supported residents’ physical activity and walkability. People in the neighborhood with a higher rank in the variables of residential density, land use mix, and street connectivity had more walkability than the neighborhood with a lower rank in the mentioned variables. Innovation: The present study used a technical quantitative approach to investigate the effect of urban form variables on the residents’ physical activity of two neighborhoods in one of the deprived areas of Isfahan, Iran. These variables were studied separately and explained in terms of indicators reflecting the walkability index in the neighborhoods.

    Keywords: Physical Activity, Obesogenic Environment, Urban Form, Walkability, District14 of Isfahan
  • Parvin Ahmadi, Farzin Charehjoo * Pages 151-178
    Statement of the Problem

    Over the past decade, the Mehr Housing project has been implemented in different cities of Iran, with the aim of providing shelter for the poor and low-income groups. However, ignoring the socio-cultural, economic, physical, and environmental qualities (the four dimensions of sustainable housing) in these housings and ignoring their residents’ housing needs have left the policy and the nature of the Mehr Housing project with so many crises.

    Purpose

    The present study was conducted to assess the residential satisfaction of the Mehr Housing residents of Baharan Town in Sanandaj city.

    Method

    Various statistical analyses were used to achieve the objectives. To test the normality of the research variables, the Kolmogrov-Smirnov test was used. The variance test was used to investigate the general level of residents’ satisfaction with the Mehr Housing project. Investigating the effect of socio-economic indicators of residents on the choice of Mehr housing as a place of residence and measuring the correlation between the Mehr Housing indicators and sustainable housing were done by using regression analysis and the Pearson correlation test. One-sample t-test and structural equations were used to assess the favorable or unfavorable condition of the study area in terms of sustainable housing indices.

    Conclusions

    The results of statistical analyses on socio-cultural, economic, physical, and environmental dimensions indicated a very low level of residents’ satisfaction with these complexes. Therefore, it is clear that if necessary measures are not taken to improve the quality of these complexes, and consequently to improve the quality of life in them, a reduction in the loss of citizens’ sense of belonging and satisfaction in these complexes would be inevitable.

    Keywords: Environmental Quality, Residential satisfaction, the Mehr Housing Project, Sustainable housing, Sanandaj