فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 49 (پاییز 1399)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 49 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد رحمتی*، سحر کاوندی، محسن جاهد صفحات 7-26

    انگیزش اخلاقی، بحثی مهم در فرااخلاق است. سه مسئله ی اساسی آن عبارتند از: ماهیت انگیزش اخلاقی، ماهیت ارتباط بین داوری اخلاقی و انگیزش اخلاقی و ارتباط انگیزش اخلاقی و ماهیت اوصاف اخلاقی. آراء فخر کلامی و الهیاتی است و با نگاه فلسفه اخلاق معاصر، خوانشی امروزی از آنها ارایه می شود. فخر به ماهیت انگیزش اخلاقی، رویکرد شناخت گرایانه دارد و بر این باور است که باور برای ایجاد میل و تحریک به عمل لازم و کافی ست. طبق دیدگاه فخر، رویکرد شخصیت گرا مکمل رویکرد شناختی است. ماهیت ارتباط داوری اخلاقی و انگیزش، درون گرایی الغاءپذیر است یعنی رابطه ای ضروری اما لغوشدنی میان داوری و انگیزش اخلاقی برقرار است. تعالی گرایی او فارغ از نقدهای احتمالی بر آن، با نظریه ی انگیزش او سازگار است. از نظر او داوری های اخلاقی، باور هایی در مورد وجود متعالی ارزش ها در ذات خداوند هستند که با کمک عوامل پرورش دهنده ی شخصیت، ایجاد میل نموده، به انگیزش اخلاقی می انجامند.

    کلیدواژگان: فخرالدین رازی، انگیزش اخلاقی، رویکرد شناخت گرایانه، درون گرایی الغاءپذیر، واقع گرایی تعالی گرایانه
  • فتحیه فتاحی زاده*، صدیقه کاشفی، محمد عترت دوست صفحات 27-50

    اگرچه تصور عده ای این است که «تعصب» از رذایل اخلاقی است، اما در آموزه های دینی از آن با دو کارکرد مثبت و منفی یادشده و تعصب به جا، مورد تمجید قرارگرفته و از فضایل اخلاقی دانسته شده است. به دلیل اهمیت صفات اخلاقی و تبیین کارکرد آنها، در این پژوهش تلاش شده با مراجعه به نصوص دینی، ماهیت صفت «تعصب» و گونه های آن، شناسایی و تبیین شود. به همین جهت با استفاده از روش «تحلیل محتوا» و تکنیک «تحلیل مضامین کیفی» به مطالعه یکی از مهم ترین و طولانی ترین خطبه های امام علی× موسوم به «خطبه قاصعه» پرداخته و گزاره های مرتبط با موضوع «تعصب» استخراج و تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد امام علی× در خطبه قاصعه، به صورت مفصل به مسئله تعصب و گونه های آن پرداخته و نقش این صفت در رشد یا سقوط آدمی را تبیین نموده اند. درنهایت، این مقاله کوشیده است با مبنا قرار دادن کلام ایشان، تصویر کاملی از مقوله «تعصب» ارایه دهد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، تعصب، عصبیت، حمیت، خطبه قاصعه، تحلیل محتوا
  • حسن پناهی آزاد*، فرشته منانی صفحات 51-68

    فرهنگ و حکمت اسلامی، اعمال انسان را همانند ذات او جاودانه و منشا سعادت یا شقاوت اخروی می داند. بنابراین، اعمال اخلاقی، یعنی اعمال منطبق با معیارهای اخلاق دینی (اسلامی) منشا سعادت اخروی انسان خواهند بود. بانو امین اصفهانی، مشهور به بانوی مجتهده ایرانی، پیرو تبیین دو مفهوم جاودانگی و اتحاد اعمال با ذات انسان، به این نتیجه رهنمون گشته است که معیار عمل اخلاقی، سعادت اخروی انسان است؛ سعادتی که جاودانگی ویژگی ذاتی آن است. طبق بیان قرآن کریم، اتحاد عمل اخلاقی و ذات انسان، در حیات دنیوی حقیقتی در پرده بطون است که در حیات اخروی به ظهور خواهد رسید. اگر انسان به جاودانگی ذات خود و به تبع آن اعمال خویش عقیده یابد، همه اعمال خود را بر اساس آن معیار، یعنی جاودانگی سامان بخشیده و منطبق بر معیارهای دینی عمل خواهد کرد. این پژوهش، با توجه به تکیه دیدگاه های بانو امین بر فرهنگ قرآن و حکمت اسلامی، به شیوه تبیینی و تحلیلی، رابطه جاودانگی انسان با عمل اخلاقی را سنجیده و به این نتیجه رسیده است که بانو امین اصفهانی، جاودانگی انسان و اعمال او را، معیار عمل اخلاقی می داند. این معیار، منطبق بر معارف قرآن و سنت بوده و نسبت به دیگر معیارها، برتری دارد.

    کلیدواژگان: بانو امین اصفهانی، جاودانگی، حیات اخروی، عمل اخلاقی، سعادت ابدی
  • پرستو مصباحی جمشید*، مریم سلطانی کوهانستانی صفحات 69-90

    نسان شناسی از اهم مسایل فلسفی و بستری برای مباحث اخلاقی تلقی می گردد. در این پژوهش برای تبیین ماهیت انسان، سه تفسیر بیان شده است: «تفسیر انسان به طبیعت» که در دوره مدرنیسم جریان داشت و طبق آن انسان موجودی هم رتبه با طبیعت است؛ «تفسیر انسان به مثابه خدا» که برآمده از تحولات تکنولوژیکی دوره پست مدرنیسم است و حاکی از فراروی انسان از محدودیت های مادی و تحقق آرمان جاودانگی است و «تفسیر انسان به انسان» که مستخرج از اندیشه اسلامی می باشد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با هدف تبیین جایگاه تفسیر انسان به انسان در کنار دو تفسیر دیگر و تعیین کارکرد این تفسیر در حوزه اخلاق، نگاشته شده است. یافته ها حاکی است با مبنا قرار دادن تفسیر انسان به انسان، مغالطات تفاسیر دیگر آشکار می شود و با رجوع انسان متشابه به انسان محکم، این مغالطات رفع می گردد. همچنین با این مبنا می توان لزوم اخلاقی بودن را استنباط کرد و میان فهم اخلاقی و وجوب عمل اخلاقی، لازمه ای برقرار کرد.

    کلیدواژگان: تفسیر انسان به انسان، تفسیر انسان به طبیعت، تفسیر انسان به مثابه خدا، اخلاق
  • سعید سخاوت، احمد سلحشوری*، محسن فرمهینی فراهانی صفحات 91-110

    هدف از این پژوهش، تبیین جایگاه عقل در ارزش شناسی (حوزه اخلاق و زیبایی شناسی)، از منظر نهج البلاغه است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، با رویکرد استقرایی است. یافته های پژوهش بیانگر یک ارتباط دو سویه بین عقل و ارزش شناسی از منظر نهج البلاغه می باشد. از یک سو عقل مهم ترین ابزار در کشف ارزش های اخلاقی بوده و از سوی دیگر مکارم اخلاقی موجب عملکرد صحیح عقل هستند. همچنین زیبایی های عالم خلقت شایسته تامل بوده و تامل در آنها، موجب نفوذ هارمونی موجود به ذهن و مایه شکوفایی فهم است. با این حال با توجه به محدودیت ها و خطاهای عقل، استفاده از تجربه و نقل به عنوان ابزارهای مکمل در ارزش شناسی توصیه شده و وحی الهی فصل الخطاب است. بر این اساس می توان گفت جایگاه عقل در ارزش شناسی یک جایگاه اعتدالی می باشد؛ لیکن با توجه به توقع خداوند از آدمی به میزان عقل اعطایی به او، تشخیص و داوری آن در ارزش شناسی معتبر و اتصاف به آنها برای محقق لازم است.

    کلیدواژگان: عقل، ارزش شناسی، اخلاق، زیبایی شناسی، نهج البلاغه
  • سید احمد فاضلی، زهرا رهائی* صفحات 111-128

    این مقاله با تحلیل موضوع فنا به عنوان غایت کنش اخلاقی، به تقریری نوین از نظام اخلاق عرفانی صدرایی توجه دارد. انسان برای ایصال به سعادت غایی خود ناگزیر است که مدارج هستی خویش را معدوم سازد: عدم قالب و عدم نفس و عدم روح. این گامها  که به ترتیب معادل با مرگ طبیعی و انعدام نفس انسانی و فنا در توحید الهی هستند، ضمن هم خوانی با مبانی تشکیکی وجودشناختی حکمت متعالیه، با پاسخ به این پرسش که «در خوانش سلبی از ماهیت اخلاق، نقش فعل اخلاقی چیست؟»، امکان ارایه یک نظریه اخلاق شناسانه سلبی را فراهم می کنند. بر این قرار، مسیر تخلق از پی سفر انسان به عالم اله آغاز می شود و پس از محو ماسوی الله پایان می یابد. با التفات به تمایز اخلاق دنیوی و اخروی و در عین توجه به حدیث قرب نوافل و فرایض، امتیاز این نظریه سلبی در تشخیص ماهیت اخلاق اسلامی نمایان می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق شناسی سلبی، اخلاق شناسی صدرایی، عدم قالب، عدم نفس، قرب نوافل و فرائض
  • میثم غلام پور*، محسن آیتی، احمد واشقانی فراهانی صفحات 129-150

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های تربیت اخلاقی فراگیران در اسناد بالادستی نظام آموزشی کشور و تعیین میزان توجه به این مولفه ها در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، انجام شده است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی استفاده شده است. بدین منظور واحد تحلیل، تمامی جملات اسناد بالا دستی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران می باشد. ابزار تحلیل محتوا، چک لیست تحلیل محتوای نگارنده بوده است. براساس یافته ها، مرحله اول مولفه های تربیت اخلاقی دانش آموزان در دو طبقه مفاهیم اخلاقی عام (مشتمل بر ابعاد اخلاق عمومی و پایه، اخلاق اجتماعی، فردی، اقتصادی و اخلاق سیاسی) و مفاهیم اخلاقی خاص (مشتمل بر ابعاد مولفه های اخلاقی مرتبط با مهارت های زندگی، مهارت های حرفه ای دانش آموزی و اخلاق هنری و زیباشناختی) سازمان یافت. همچنین در مرحله دوم میزان توجه به هرکدام از مولفه های تربیت اخلاقی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مشخص شد.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، اسناد بالا دستی، تحلیل محتوا
  • مصطفی رضوانی، محمدرضا حاجی اسماعیلی* صفحات 151-172

    «اخلاق تقریب گرایانه» در تفسیر، تلاشی است برای نزدیک کردن پیروان مذاهب اسلامی برپایه ی اصول مشترک که هدف نهایی آن، ایجاد اتحادی معنی دار میان مذاهب است. طبرسی در تفسیر مجمع البیان چنین رویکردی را اتخاذ کرده و از جمله مفسران شیعی است که در عین حفظ اصول، تلاش نموده  تا در سراسر تفسیر خود، از برجسته سازی موضوعاتی که محل اختلاف میان مذاهب بوده است، بپرهیزد. در رویکرد طبرسی، مولفه هایی نظیر مواخات، دوری از تعصب، حفظ سیاق آیات و پرهیز از تفسیرهای باطنی، رعایت اصل احترام در ذکر اقوال فقهای اهل سنت و رعایت اعتدال را در موضوعات صرفا کلامی می توان معیار قرار داد تا اخلاق تقریب گرایانه او را برجسته ساخت. پژوهش حاضر بر آن است تا این مولفه های بنیادین و نیز شواهد اخلاق تقریب گرایانه را در مجمع البیان بررسی کند. بی شک، با عنایت به اوضاع کنونی کشورهای مسلمان، چنین پژوهشی می تواند گامی در راستای تقویت اتحاد کشورهای مسلمان باشد.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، مجمع البیان، طبرسی، تقریب
|
  • Sajad Rahmati*, Sahar Kavandi, Mohsen Jahed Pages 7-26

    Moral motivation is an important issue in meta-ethics. Its three basic issues include the nature of moral motivation, the nature of the relationship between moral judgment and moral motivation, and the relationship between moral motivation and the nature of moral attributes. Fakhr’s views are scholastic and theological, and from the point of view of contemporary moral philosophy, a modern reading of them is presented. Fakhr has a cognitive approach to the nature of moral motivation and holds that belief is necessary and sufficient to create a desire and stimulus for action. According to Fakhrchr('39')s stance, the personality-oriented approach is complementary to the cognitive approach. The nature of the relationship between moral judgment and motivation is a revocable introspectivism. That is, there is a necessary but rescindable relationship between judgment and moral motivation. Regardless of its possible critiques, his transcendentalism is consistent with his theory of motivation. To him, moral judgments are beliefs about the transcendental existence of values in the essence of God that, with the help of personality-building factors, create a desire and lead to moral motivation.

    Keywords: Fakhr ol-Din Razi, moral motivation, cognitive approach, revocable introversion, transcendental realism
  • Fat’Hiyeh Fattahizadeh*, Sediqeh Kashefi, Mohammad Etratdust Pages 27-50

    Although some think that “bigotry” is a moral vice, it is mentioned with two positive and negative functions in religious teachings; and to-the-point bigotry is praised and regarded as a moral virtue. Due to the importance of moral attributes and explaining their functions, an attempt has been made in this study to identify and explain the nature of the attribute “bigotry” and its types by referring to religious texts. Therefore, using the method of “content analysis” and the technique of “analysis of qualitative themes”, this study deals with one of the most important and longest sermons of Imam Ali (AS) called “Qasi’ah (Disparagement) Sermon” and the statements related to “bigotry” were extracted and analyzed. Findings show that Imam Ali (AS) in the Qasi’ah (Disparagement) sermon discussed in detail the issue of bigotry and its types and explained the role of this attribute in the growth or fall of man. Finally, this article tried to provide a complete picture of “bigotry” based on his words.

    Keywords: Imam Ali (AS), bigotry, intolerance, fervor, Qasi’ah (Disparagement) Sermon, content analysis
  • Hassan Panahiazad*, Fereshteh Mannani Pages 51-68

    Islamic culture and wisdom deem human deeds to be eternal like his essence, and the source of happiness or unhappiness in the hereafter. Therefore, moral actions, namely, deeds in accordance with the standards of religious (Islamic) morality, will be the source of human happiness in the hereafter. Following the explanation of the two concepts of immortality and union of deeds with human nature, Lady Amin Isfahani, known as the Iranian Mujtahida, has been led to the conclusion that the criterion of moral action is the afterlife happiness of man; happiness whose inherent characteristic is immortality. According to the Holy Koran, the union of moral action and human nature in worldly life is a truth under the veil that will appear in the hereafter. If man believes in the immortality of his essence and consequently his deeds, he will organize all his deeds according to that criterion, namely, immortality, and will act in accordance with religious criteria. Given the reliance of Lady Amin on the culture of the Koranic and Islamic wisdom, this study measured the relationship between human immortality and moral action in an explanatory and analytical manner, and concluded that Lady Amin Isfahani identified human immortality and his actions as a criterion. This criterion is in accordance with the teachings of the Koran and tradition and is superior to other criteria.

    Keywords: Lady Amin Isfahani, immortality, the afterlife, moral action, eternal happiness
  • Parastu Mesbahi Jamshid*, Maryam Soltani Kuhansetani Pages 69-90

    Anthropology is considered one of the most important philosophical issues and a platform for moral discussions. In this study, to explain the nature of man, three interpretations have been expressed: “interpretation of mankind as nature”, which took place in the period of modernism, according to which man is a creature equal to nature; “Interpretation of mankind as God” which arises from the technological developments of the postmodernist period and indicates the transcendence of man from material limitations and the realization of the ideal of immortality and “interpretation of mankind as mankind” which is derived from Islamic thought. This research was written by descriptive-analytic method with the aim of explaining the position of interpretation of mankind as mankind along with the other two interpretations and determining the function of this interpretation in the field of ethics. The findings indicate that by considering the basis of interpretation of mankind as mankind, the fallacies of other interpretations are revealed, and by referring the ambiguous mankind to the unambiguous mankind, these fallacies are eliminated. It is also on this basis that the necessity of being moral can be inferred, and a necessity can be established between moral understanding and the necessity of moral action.

    Keywords: Interpretation of mankind as mankind, interpretation of mankind as nature, interpretation of mankind as God, ethics
  • Sa’Id Sakhavat, Ahmad Salahshoori*, Mohsen Farmahini Farahani Pages 91-110

    The purpose of this study is to explain the position of reason in axiology (fields of ethics and aesthetics) from the perspective of Nahj al-Balaghah. This research uses a descriptive-analytic methodology with inductive approach. The research findings indicate a two-way relationship between reason and axiology from the perspective of Nahj al-Balaghah. On the one hand, reason is the most important tool in discovering moral values, and on the other hand, moral virtues cause the correct functioning of reason. In addition, the beauties of the created world are worthy of reflection, and contemplation of them causes the penetration of the existing harmony into the mind and the flourishing of understanding. Nonetheless, due to the limitations and errors of reason, the use of experience and narration as complementary tools in axiology is recommended, and the divine revelation has the final say. On this basis, it can be stated that the position of reason in axiology is a moderate position. However, according to God’s expectation of man to the extent of the intellect bestowed on him, it is necessary for the researcher to recognize and judge it in valid axiology and to have them crystalized.

    Keywords: Reason, axiology, ethics, aesthetics, Nahj al-Balaghah
  • Sayyed Ahmad Fazeli, Zahra Raha’I* Pages 111-128

    By analyzing the issue of annihilation as the end of moral action, this article pays attention to a new interpretation of Sadra’s mystical moral system. In order to reach his ultimate happiness, man must destroy the degrees of his existence: absence of form, absence of self, and absence of spirit. These steps, which are equivalent to natural death, destruction of the human self and annihilation in divine monotheism, respectively, in addition to being harmonious with the skeptical-ontological foundations of transcendental philosophy, by answering the question “What is the role of moral action in a negative reading of the nature of morality?” provide a possibility of presenting a negative ethical theory. Accordingly, the path of being moral begins after man’s journey to the divine world and ends after the disappearance of non-Gods. By heeding the distinction between worldly and otherworldly morality and concurrent with paying attention to the hadith of proximity of supererogatory and obligatory prayers, the advantage of this negative theory in recognizing the nature of Islamic morality is clarified.

    Keywords: Negative ethics, Sadra’s ethics, absence of form, absence of self, proximity of supererogatory, obligatory prayers
  • Meysam Gholampoor*, Mohsen Ayati, Ahmad Vashqani Farahani Pages 129-150

    The aim of this study was to identify the components of moral education of learners in the higher-tier documents of the country’s educational system and to determine the level of attention paid to these components in the Fundamental Reform Document of Education. In this research, a qualitative-deductive content analysis method was utilized. For this purpose, the unit of analysis was all the sentences of the higher-tier educational documents of the Islamic Republic of Iran. The content analysis tool was the author’s content analysis checklist. Based on the findings, in the first stage, the components of students’ moral education were organized in two categories of general ethical concepts (including the dimensions of general and basic morality, social, individual, economic and political ethics) and specific ethical concepts (including the dimensions of ethical components related to life skills, professional skills of apprenticeship and artistic and aesthetic ethics). Also, in the second stage, the amount of attention paid to each of the components of moral education in the Fundamental Reform Document of Education was determined.

    Keywords: Moral education, Fundamental Reform Document of Education, higher-tier documents, content analysis.
  • Mostafa Rezvani, Mohammad Reza Haji Esma’Ili* Pages 151-172

    “Approximative ethics” in hermeneutics is an attempt to bring closer the followers of Islamic denominations on the basis of common principles whose ultimate goal is to create a meaningful unity among denominations. Tabarsi has taken such an approach in Majma ol-Bayan Explication and is one of the Shiite commentators who tried to avoid highlighting issues that have been a point of contention among denominations throughout his interpretation while preserving the principles. In Tabarsi’s approach, components such as brotherhood, avoidance of bias, preservation of the register of verses and avoidance of esoteric interpretations, observation of the principle of respect in mentioning the quotations of Sunni jurists and observation of moderation in purely theological subjects can be used as criteria to highlight his approximative ethics. The present study intends to examine these fundamental components as well as the indications of approximative ethics in Majma ol-Bayan. Undoubtedly, given the status quo in Muslim countries, such a study could be a step towards strengthening the unity among Muslim countries.

    Keywords: Koranic explication, Majma ol-Bayan, Tabarsi, approximation